Vandringstips Övernattning

Storleksguide – Hur lång sovsäck ska man ha?

Två nedpackade sovsäckar i olika storlek. En tumstock vilar ovanpå för att symbolisera hur lång sovsäck man ska ha.

Storleken är viktigare än man först kan tro när det kommer till sovsäckar och det har stor påverkan på prestandan. Ju bättre en sovsäck passar desto bättre kommer den hjälpa dig att hålla värmen. Så, hur lång sovsäck ska man ha? Det varierar naturligtvis med din längd. Principen är ganska enkel att förstå, du vill ha så lite luft som möjligt runt omkring dig i sovsäcken. Det här ser till att det är mindre luft som din kroppsvärme behöver värma, luft som dessutom läcker ut när du rör dig.

Nackdelen är naturligtvis komforten, behöver du kunna röra dig när du sover så kommer en sovsäck med tajt passform eventuellt bli lite jobbig. Rymligare sovsäckar gör det lättare att rulla över på sidan och byta position. Du undviker också den klaustrofobiska känslan som många kan uppleva. Dock så finns det ofta bättre lösningar på det här problemet än att skaffa en för lång sovsäck

Hur lång sovsäck ska man ha?

Till den stora frågan, hur lång sovsäck ska man ha egentligen? Det är ofta ganska enkelt att ta reda på. I de flesta fall så finns en rekommenderad maxlängd för sovsäckar, vilket visar hur långa personer den kommer passa för. En sovsäck med en maxlängd på 185 cm kommer vara tillräckligt lång för personer upp till 185 cm. Du ska alltså kolla på sovsäckens maxlängd och inte total längd eller invändig längd.

Finns det ingen maxlängd angiven kan du däremot kolla på sovsäckens invändiga längd. Du får då själv räkna ut maxlängden. Ta din egen längd och lägg till runt 15 cm, då har du tillräckligt med utrymme för att kunna sträcka ut dig i sovsäcken. Väljer du en sovsäck som är för kort så kommer fötterna pressas mot botten vilket trycker ihop dunet och kan göra att du fryser om fötterna.

De olika storlekarna på sovsäckar

Det är viktigt att notera att den rekommenderade maxlängden som anges för storlekar är hur lång du kan vara för att sova bekvämt i sovsäcken. En sovsäck med en rekommenderad maxlängd på 180 cm kommer i själva verket vara 200+ cm i totallängd. Tillverkarna tar alltså hänsyn till extrautrymmet du behöver för att sträcka ut och därpå så tillkommer några extra cm i form av stoppning.

Generellt så kommer sovsäckar i 3 storlekar, Short, Regular och Long. Det är inte alla tillverkare som kommer att ha en Short modell vilket kan begränsa urvalet för kortare personer något. Standard modellen, Regular brukar ha en maxlängd runt 180-185 cm, Short ligger runt 165-170 cm och Long ca 195-210 cm.

Du har också sovsäckar i dammodell vilka också kommer i olika storlekar som är bättre anpassade efter hur kvinnor generellt är byggda. En damsovsäck i Regular brukar ha en maxlängd runt 165-170 cm och Long runt 180-185 cm.

Sammanfattningsvis: när du ska välja sovsäck tar du helt enkelt den som är närmast din längd storleksmässigt. Målet är som sagt att minimera onödig luft runt om dig samtidigt som du har tillräckligt utrymme för att sträcka ut dig. Som en bonus kommer du också att få en lättare sovsäck att bära med dig om du kan välja en mindre storlek. Om du redan köpt en sovsäck och valt en för lång sovsäck kan du göra så att du knyter ett rep runt sovsäcken en bit nedanför dina fötter. Det här tar bort det onödiga utrymmet som du annars skulle behöva värma upp.

Sovsäckens bredd och form

Sovsäckens bredd är också något man behöver ta hänsyn till för att få en behaglig passform. Generellt så kommer bredden att öka ihop med sovsäckens längd när du går upp i storlekar. Är du lite kortare och vill ha mer utrymme att röra dig så finns det andra möjligheter att göra det utan att gå upp i storlek längdmässigt.

När du kollar på hur bred en sovsäck är så anges det här i hur lång omkrets den har, det är värt att kolla på måttet över både axlar och höfter då många modeller har en avsmalnande form. Generellt så kan du vänta dig mått från 140 upp till 168 cm.

Börja med att leta efter en sovsäck i “Wide” storlek, det finns inte i alla modeller men är värda att leta efter för dig som rör dig mycket i sömnen. För dig som är intresserad har vi en utmärkt bred modell i vårt test av sovsäckar. Sen så kan du också testa sovsäckar i olika utformning.

Mumie, rektangulär eller mittemellan

Sovsäckar kommer i tre olika utformningar vilka naturligtvis har olika fördelar. Vilken form som passar dig beror på hur du sover och dina prioriteringar. Är du osäker är det lättaste att beställa hem sovsäckar i olika modeller och prova hur det känns att ligga i dem. Är du bekväm med hur det känns att ligga i alla typer väl en i mumieform för prestandan.

Mumieformade sovsäckar

Det här kan man säga är de mest praktiska sovsäckarna. De är utformade för att följa kroppens form och smalnar av ovanför axlarna samt nedtill längs med benen. Mumieformen ser till så att du får så lite luft som möjligt att värma upp och samtidigt gör den mindre mängden material dem lättare att bära. De har också en huva över huvudet som ofta går att dra åt runt ansiktet. Det här gör stor skillnad när det kommer till att hålla kvar luften du värmt upp i sovsäcken.

Rektangelformade sovsäckar

Det här är precis som det låter en fyrkantig, rektangelformad sovsäck. Den är lika bred överallt och är utmärkt för dig som vill kunna ändra din sovställning mycket. Nackdelen är naturligtvis att de inte håller värmen lika bra. De är också tyngre och tar mer plats i packningen.

Hybridmodellerna

I stort sett är det en blandning mellan en rektangel- och en mumieform. De smalnar av lite grann nedtill och de har en huva runt huvudet. Du får en korsning som ligger mittemellan de andra två modellen vad gäller vikt, utrymme och värme.

Avslutningsvis

Förhoppningsvis har du nu koll på hur lång sovsäck du behöver och även fått en uppfattning om egenskaperna hos de olika typerna av sovsäckar. Det finns mycket mer att ha koll på när det kommer till sovsäckar. Vill du ha mer hjälp med ditt val så rekommenderar vi att du kollar in vårt stora test av sovsäckar. Är du ute efter något mer specifikt så har vi också testat ultralätta sovsäckar och de mångsidiga 3-säsongs sovsäckarna.

Källor

Naturligtvis bygger den här informationen till stor del på egna erfarenheter. Både av olika modeller och på misstag som att beställa fel storlek på sovsäcken. Med mina 172 cm kan jag intyga att komforttemperaturen blir sämre om man råkar köpa en sovsäck i Long, avsedd för personer närmare 2 meter.

Sen har vi också dubbelkollat informationen både direkt hos de stora tillverkarna som Therm-A-Rest och experter som Outdoors.org.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.