Vandringsutrustning Övernattning

Ultralätt sovsäck – Toppvalen för en lättare packning

Man håller en ultralätt sovsäck över axlarna med berg i bakgrunden.

Bra sömn och en ryggsäck som är lätt att bära, ett enkelt recept på en njutbar vandringsupplevelse. Sovsäcken hör till den tyngsta utrustningen som du kommer packa vilket också gör den till en prioritet när du ska banta ner ryggsäckens vikt. I den här artikeln går vi igenom 4 riktigt bra ultralätta sovsäckar som alla kommer göra din vandring betydligt lättare.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar, alla produkter i artikeln väljs ut helt oberoende.

Snabb topp 3

De fyra sovsäckar är utvalda för att fylla olika behov så väl som olika plånböcker. Sea to Summits Spark SP1 är toppvalet som den mest välrundade ultralätta sovsäcken. Phantom är alternativet för dig som vill ha en riktigt lätt 3-säsongs sovsäck som funkar även när det är kyligt ute. Funäs är den mest budgetvänliga och SP0 är det absolut lättaste valet. Nu dyker vi ner i detaljerna på varje sovsäck.

Topp 4 – Ultralätta sovsäckar

Sea to Summit Spark SP1 – Toppvalet

Bästa ultralätta sovsäcken spark sp1 från sea to summit i grått och gult.
Vikt:340 g
Packvolym:1,5 L
Komforttemperatur dam:9°C
Komforttemperatur herr:5°C
Stoppning:Dun

Spark SP1 är en av de lättaste modellerna i Sea to Summits prisbelönta Spark-serie. Denna ultralätta sovsäck vägen endast 340 gram och tar minimal plats i packningen. Temperaturmässigt har den en komforttemperatur mellan 9°C och 5°C så med underställ på bör du klara dig utmärkt över hela sommarhalvåret. Den håller riktigt hög kvalité och dunet har en fill power på hela 850 vilket tillåter den extremt låga vikten. Nedpackad så tar den väldigt lite plats i ryggsäcken, med en volym på 1,5 liter så kommer den knappt ta större plats än vattenflaskan.

Spark är dessutom behandlad för att vara vattenavstötande så du slipper vakna med en fuktigt sovsäck som kommer tynga ned dig nästa dag. Sovsäcken finns i storlekarna Regular, för dig upp till 183 cm, och Long, som är till för personer upp till 198 cm. Spark SP1 är vårt toppval bland de ultralätta sovsäckarna eftersom den presterar bra på alla punkter. Du får en bekväm sovsäck i kvalitéts material som håller bra temperaturmässigt och är riktigt lätt.

Mountain Hardwear Phantom -1°C – Ultralätt 3-säsongs sovsäck

bästa 3 säsongs sovsäck i test från mountain hardware
Vikt:599 g
Packvolym*:4,1 L
Komforttemperatur dam:2°C
Komforttemperatur herr:-4°C
Stoppning:Dun
*okomprimerad

Phantom är en ultralätt sovsäck med en komforttemperatur mellan 2°C och -4°C. Den bör alltså hålla bra för 3-säsongs användning. Med det här i åtanke så är det riktigt imponerande att de har fått till den låga vikten på 590 gram. Packvolymen får du med hjälp av den inkluderade kompressionssäcken ned under 4 liter, riktigt kompakt! Den mumieformade sovsäcken håller effektivt kvar luften du värmt upp och försluter tätt under kalla nätter. 

Dunet håller oerhört hög kvalité och kommer hålla dig varm utan problem. Samtidigt har Phantom fått en vattenavstötande behandling av yttertyget som reducerar risken för att du ska sova blöt och kall. Överlag en riktigt bra sovsäck som kommer vara svårslagen när det kommer till kombinationen av värme och lättvikt. Ska du ut på ännu kyligare äventyr så tillverkar dessutom Mountain Hardware Phantom i modeller med ännu bättre isolering, de kommer dock att väga lite mer.

Fjällräven Funäs – Lätt budget alternativ

Funäs, en lätt sommarsovsäck från Fjällräven i Svart med rött innertyg.
Vikt:470 g
Packvolym:14 x 23 cm
Komforttemperatur dam:16°C
Komforttemperatur herr:13°C
Stoppning:Syntet

Funäs är en ultralätt sovsäck för sommar användning som kommer klara sig bra så länge vädret är milt. Packvolymen på 23 x 14 cm är inga problem att få plats med och vikten på 470 gram är riktigt bra. Så i det här fallet betyder budget inte att man kompromissar med kvalitén men sen är det ju också Fjällräven vi pratar om. Jämfört med de andra alternativen på listan så klarar den kyla lite sämre men å andra sidan så är prislappen betydligt mer lättsmält här.

Sovsäcken har en syntetisk fyllning, så det är lägre risk för allergier, den hanterar fukt utmärkt och håller värmen även om den skulle bli blöt. Funäs är lätt att få ner i sin packpåse, vilket alltid är tacksamt när man sitter i ett trångt tält och ska försöka packa ihop utrustningen snabbt. Dessutom så är komprimeringsförmågan utmärkt för en syntetsovsäck. När du kommer hem så är den lätt att förvara med de smidiga hängöglorna i fotändan. Överlag ett riktigt bra budgetalternativ för dig som vill ha en lättviktssovsäck.

Sea To Summit Spark SP0 – Lättast av de ultralätta

Bästa ultralätta sovsäck, sea to summit spark sp0 i gult
Vikt:225 g
Packvolym:1,5 L
Komforttemperatur dam:13°C
Komforttemperatur herr:9°C
Stoppning:Dun

Är lättvikt allt så är Spark SP0 sovsäcken för dig, den väger in på ynka 225 gram. Det här är så lätt så det borde inte vara möjligt, Sea to Summit har skapat en sovsäck som i stort sett är oslagbar när det kommer till vikt. Det handlar dock om en sommarsovsäck med komforttemperaturer mellan 9°C och 13°C grader men det får man förvänta sig i den här viktklassen.

Den här ultralätta sovsäcken är stoppad med gåsdun som har en fill power på 850, riktigt hög kvalité som ser till att hålla dig varm och sovsäcken lätt. Sovsäckens yta är behandlad med Sea to Summits Ultra Dry Down teknik som ger den en bra vattenavvisande förmåga och ser till att hålla den torr. Det här är valet för den riktiga minimalisten, kompaktare sovsäck kommer du inte att hitta. Precis som Spark SP1 så kommer den i två storlekar, Regular för upp till 183 cm och Long för upp till 198 cm.

Guide till ultralätta sovsäckar

Olika typer av sovsäckar

Det finns primärt två typer av sovsäckar, mumieformade och rektangulära. Ovanpå det här kan du även hitta quiltar och kortare sovsäckar som är designade för att bara räcka till din midja. De två sista anser vi inte riktigt är sovsäckar så de har vi valt att utesluta från testet av ultralätta sovsäckar. De kan visserligen vara väldigt lätta men kommer inte värma alls lika bra.

När det kommer till ultralätta sovsäckar kommer mumieformade sovsäckar vara det bättre valet. De använder mindre material än de rektangelformade alternativen och sluter också in värmen bättre. Det här är viktigt i fjällen, en quilt kan visserligen vara lättare men den kommer inte i närheten av samma värme.

Sovsäckens material och fyllning

Fyllningen är det som främst diskuterar när det kommer till vad sovsäcken är konstruerad av och när det kommer till ultralätta sovsäckar så är det dun som gäller. Det andra vanliga och billiga alternativet är syntetiskt material men det kommer att väga betydligt mer än dun.

Dun är än så länge oslagbart när det kommer till förhållandet mellan vikt och värme. Ta två sovsäckar med samma komforttemperatur, en i syntet och en i dun, så kommer dunsovsäcken väga betydligt mindre. Hur bra dun håller värmen varierar också med kvalitén, det här kan du lätt läsa av på sovsäckens fill power. Fill power anger i stort sett hur mycket plats som fylls av 1 uns (ca. 28 gram) dun. Du vill ha en så hög siffra som möjligt, skalan går upp till 1000 och allt över 500 är helt okej. När det kommer till ultralätta sovsäckar så kommer siffror över 800 vara riktigt bra och något att sikta på.

Komforttemperatur

Det här ska anges på alla sovsäckar som är tillverkade av seriösa företag. Det innebär att de testats enligt internationell standard för att se hur bra de isolerar. Komforttemperaturen anger den lägsta temperaturen som en människa kan sova avslappnat i sovsäcken. I Sverige anges det ofta som komforttemperatur och komforttemperatur herr, det här beror på att överlag så har kvinnor angett att de känner sig frusna vid mildare temperaturer än män. Det kan dock vara lite missvisande då vi alla är olika, se det istället som en skala där komforttemperaturen kommer ligga någonstans mellan de två. Är du frusen kolla på “dam” temperaturen, är du varm av dig så kan du titta på “herr” temperaturen.

Vikt, värme och pris

Det är här avvägningen kommer in, speciellt när vi pratar om ultralätta sovsäckar. Bättre material kommer att värma mer och ha lägre vikt men då kommer det naturligtvis att kosta mer. Samtidigt kommer en sovsäck som klarar av lägre temperaturer att väga mer då den har mer fyllning. Du får alltså göra prioriteringar här, sätta en budget och fundera över hur låga temperaturer du återkommande kommer vandra i. Är du beredd att sova med kläder kommer du kunna använda dig av en lättare sovsäck.

Tips för att dra ner på packvikten

Inför varje vandring så väg allting som du packar och skriv ner det. Du kan lätt se vad det är som tynger ner dig och vilken utrustning det är dags att byta ut. Ha noga koll på de saker som väger mest i din packning och se till att välja ett lätt vandringstält, ultralätt liggunderlag, smidigt stormkök och naturligtvis själva vandringsryggsäcken.

När du kommer hem och packar upp din ryggsäck gå igenom vad du burit med dig men inte använt. Ofta så packar man ner saker som ”kan vara bra att ha” och sen aldrig plockas upp ur ryggsäcken. Plocka bort något efter varje vandring så kommer du snart att ha en betydligt lättare ryggsäck.

Vanliga frågor om ultralätta sovsäckar

Vilken är den bästa ultralätta sovsäcken?

Spark SP1 är överlag en väldigt bra ultralätt sovsäck, den är extremt lätt och värmer bra. Läs mer högre upp i artikeln.

Vad kostar en ultralätt sovsäck?

Det krävs avancerade material av hög kvalité för att få till en riktigt lätt sovsäck vilket tyvärr också leder till ett lite högre pris. Räkna med att få betala från 2000 kronor och uppåt.

Hur lång sovsäck ska man ha?

Välj en sovsäck som är runt 15 cm längre än dig själv invändigt. Undvik sovsäckar som är onödigt långa, de kommer bara väga mer och värma sämre.

Hur länge kan man ha en sovsäck?

De bästa sovsäckarna kan hålla uppåt 10-15 år så länge man tar hand om dem ordentligt. Räkna med att en dunsovsäck håller lägre än vad en i syntet gör.

Hur ofta ska en sovsäck tvättas?

Undvik att tvätta sovsäcken i så stor utsträckning som möjligt, vädra den istället efter varje gång du använt den. Tvätta den bara om du svettats mycket i den under sommarnätterna och använd inget sköljmedel.

Går det att torktumla en sovsäck?

Ofta går det bra att torktumla sovsäckar och det kan faktiskt vara bra för att få dunsovsäckar fluffiga igen. Det är viktigt att du använder låg värme och ser till så den inte blir för varm. Ett bra tips är att slänga in tennisbollar ihop med sovsäcken så dunet fluffas upp och sprids jämt.

Vad menas med 3-säsongs sovsäck?

Här pratar vi om en sovsäck som klarar av att hålla värmen under både vår, sommar och höst. 3-säsongs sovsäckar ska klara alla säsonger utom vintern med andra ord.

Hur varm sovsäck behövs för fjällvandring?

Fjällen kan bjuda på kyliga nätter även på sommaren så välj en 3-säsongs sovsäck som klarar ned till 0°C.

Kan man sätta ihop två sovsäckar?

Det beror på modellen, många sovsäckar tillverkas för att sättas ihop med andra av samma märke. Är sovsäckar utrustade med ett så kallat YKK-blixtlås så kommer det gå att koppla ihop dem. Tänk på att sovsäckarna helst ska ha dragkedjorna på motsatt sida för att det smidigt ska gå att sätta ihop dem.

Hur mycket ska en ultralätt sovsäck väga?

Allt under 500 gram är extremt bra när det kommer till ultralätta sovsäckar. De allra flesta 3-säsongs sovsäckar kommer väga en bra bit över 1 kg.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.