Vandringsutrustning Övernattning

Sovsäck bäst i test – bästa sovsäcken för vandring 2024

Bästa sovsäck välj sovsäcken som är bäst i test

Om det är något som det är värt att lägga pengar på när du ska på längre vandring så är det god nattsömn. Skaffa dig det bästa liggunderlag och sovsäck du kan få tag på och se till att vakna utvilad. Oddsen för en bra dag i naturen ökar om du vaknar varm och utsövd. I den här artikeln testar vi sovsäckar från kvalitetsmärken och utser årets bästa sovsäck.

Texten innehåller reklam i form av affiliate länkar.

Snabb topp 3

1. Marmot
Hydrogen

Den bästa sovsäcken från Marmot, Hydrogen i två gröna nyanser.

2. Marmot Angel Fire / Sawtooth

Sawtooth, en blå 3-säsongs sovsäck från marmot.

3. Mammut Nordic Oti 3-Season

Mumieformad 3-säsongssovsäck i mörblåa nyanser från Mammut.

Naturligtvis kommer det variera från person till person vilken sovsäck som är absolut bäst för vad hen gör. Därför har vi valt ut hela 10 stycken kvalitets sovsäckar som passar för olika typer av ändamål och även hur du sover. Du kommer också hitta sovsäckar i väldigt olika prisklasser. Så om prislappen på test-vinnaren Hydrogen avskräcker så finns det flera betydligt billigare modeller.

Sovsäck bäst i test

1 – Marmot Hydrogen

Bästa sovsäck overall

Den bästa sovsäcken från Marmot, Hydrogen i två gröna nyanser.
Vikt:735g
Packvolym:31×15 cm
Komforttemperatur:2°C
Temperatur limit:-3°C
Stoppning:Dun

Marmots Hydrogen blir utsedd till testets bästa sovsäck baserat på hur mångsidig den är. Hydrogen är designad för att du ska sova bekvämt i temperaturer strax över nollan och kommer utan problem klara av både vår, sommar och tidig höst. Sovsäcken är mumieformad och är fylld med högkvalitativt gåsdun vilket håller ned vikten. Ytterlagret är vindtåligt och vattenavstötande, detta i kombination med den åtdragbara huvan gör att den fungerar utmärkt även under bar himmel. Samtidigt är vikten väldigt låg för en sovsäck som nästan klarar 3 säsonger. Packvolymen och vikt är även de extremt bra, Hydrogen kommer in på 735g och packas ned till 15×31 cm. Överlag är det svårt att hitta några brister och Marmot hydrogen förtjänar sin plats som bästa sovsäck i testet.

2 – Marmot Sawtooth / Angel Fire

Bästa 3-säsongs sovsäck

Sawtooth, en blå 3-säsongs sovsäck från marmot.
Vikt:ca. 1300 g
Packvolym:19 x 41 cm
Komforttemperatur:-3°C
Temperatur limit:-9°C
Stoppning:Dun

Sawtooth och Angel Fire är utmärkta 3-säsongs dunsovsäckar som kommer klara av kalla fjällnätter utan problem. Den klarar lägre temperaturer än test-vinnaren och har också en lägre prislapp. Sen så kommer de dock att ta upp mer plats i packningen och har en högre vikt. Förhållandet mellan värme och vikt är dock fortfarande riktigt bra och den här sovsäcken kommer se till att du inte fryser när frosten kommer. Nedtill har sovsäckarna en dragkedja som låter dig expandera fotboxen och välja mellan extra fotutrymme eller en extra varm sovsäck, smart funktionalitet. Överlag så ger den dig allt du kan önska av en 3-säsongs sovsäck och därför så är det ett av toppvalen.

3 – Mammut Nordic Oti 3-Season

Prisvärd 3-säsongs sovsäck

Mumieformad 3-säsongssovsäck i mörblåa nyanser från Mammut.
Vikt:1500 g
Packvolym:8,2 L
Komforttemperatur dam:-1°C
Komforttemperatur herr:-7°C
Stoppning:Syntet

Det här är en sovsäck anpassad helt för vårt nordiska klimat och som ger dig väldigt mycket för pengarna. Nordic är mumieformad för att hålla uppe värmen och nere vikten. Med en komforttemperatur på -1° grader klarar du dig utan problem större delen av året. Den väger inte allt för mycket och har en okej packstorlek även om packpåsen lämnar lite att önska. Man får överlag en riktigt bra sovsäck till ett väldigt bra pris och det är svårt att hitta något som ger dig mer för varje spenderad krona. En varm och skön sovsäck som inte kommer svika dig när frosten kommer.

4 – Haglöfs Tarius -5

Budgetvänlig sovsäck

Haglöfs Tarius, en blå mumieformad 3-säsongs sovsäck i test. Bredvid visas den svarta kompressionspåsen.
Vikt:1793 g
Packvolym:18 L*
Komforttemperatur dam:0°C
Komforttemperatur herr:-5°C
Stoppning:Syntet
*Okomprimerad

Det här är ett riktigt bra budgetval som ger dig väldigt mycket för pengarna och kommer prestera bra under största delen av året. Haglöfs Tarius kommer göra ett utmärkt jobb med att hålla dig varm och den klarar av temperaturer ned till -5°C utan problem. Den inbyggda fickan i huvudändan förvandlar smidigt din tröja till en bekväm kudde. Den är något tyngre viktmässigt men det är priset man får betala för en billigare syntetsovsäck. Vill du ha ett lättare budgetval kolla på Moonlite längre ner i artikeln. När det kommer till packstorleken kan den verka i största laget men den går att komprimera ned riktigt rejält så storleken nästan halveras.

5 – Pajak Radical 1Z

Bästa lättviktssovsäck

Pajak radical, gul ultralätt sovsäck i test
Vikt:440 g
Packvolym:2,2 L
Komforttemperatur dam:5°C
Komforttemperatur herr:0°C
Stoppning:Dun

Radical 1Z är helt enkelt en löjligt lätt sovsäck sett till sin komforttemperatur som kommer in strax över nollan. Sovsäcken är fylld med högkvalitativt gåsdun med en fill power på hela 900 vilket är vad som tillåter den att värma så bra samtidigt som den väger så lite. När det kommer till packstorlek så ligger sovsäcken också väldigt bra till och den tar knappt mer plats än din vattenflaska. Det här är en utmärkt sovsäck för dig som erbjuder en svårslagen kombination av vikt, isolerförmåga och komfort. Den enda egentliga nackdelen är prislappen så har du en lite tight budget så kommer det här inte vara för dig.

6 – Sea to Summit Spark 7C

Ultralätt sommarsovsäck

Ultralätta sovsäcken spark från sea to summit i grått och gult.
Vikt:363g
Packvolym:2 L
Komforttemperatur:11°C
Temperatur limit:7°C
Stoppning:Dun

Om du bara vandrar på sommaren, när vädret är varmt så kommer Spark 7C från Sea to Summit passa dig utmärkt. Sovsäcken har en komforttemperatur på 11° vilket är helt okej men det som placerar sovsäcken högt i testet är vikten och storleken. Spark SpI väger bara 363g och nedpackad så ligger volymen på 2 liter. Det här är en enorm fördel, varje kilo som kapas på packningen kommer du vara väldigt tacksam för. Den låga packvolymen gör det lätt att få plats med sovsäcken inuti ryggsäcken utan att det blir tajt med annan utrustning. Nackdelen med Spark 7C kan visa sig om du vandrar högt norrut. Vädret kan svänga fort i fjällen och natt temperaturer under 11° är inte ovanligt även under sommaren. Så länge du har koll på temperaturen så är det ett utmärkt lättviktsval.

7 – Marmot Lithium

Bästa sovsäck för vintern

Marmot Lithium i två gula nyanser, vintersovsäcken som är bäst i test
Vikt:1450 g
Packvolym:9,8 L
Komforttemperatur dam:-11°C
Komforttemperatur herr:-19°C
Stoppning:Dun

Marmots Lithium sovsäck är riktigt varm och väger samtidigt bara 1450 gram. Med den låga vikten kommer också en, för vintersovsäckar, kompakt packstorlek. Sovsäcken använder högkvalitativt gåsdun med en Fill-Power på 800 för isolering och har ett yttertyg i slitstark rip-stop nylon. Dunisoleringen använder sig av Marmots Down Defender-teknologi, vilket inte bara låter coolt. Det innebär också att dunet är behandlat för att behålla sin fluffighet även om det blir fuktigt eller blött. Med andra ord så kommer den fortfarande att värma dig om den skulle bli blöt. Lithium kommer med dragkedjor på båda sidor, varav den ena är full-längd och den andra går halvvägs. Du får också ett dragsnöre så du kan sluta åt huvan tätt runt huvudet. Kombinationen gör att det blir lätt att reglera värmen. Överlag så har Marmot tillverkat en komplett sovsäck och därför är det den bästa sovsäcken för vinter i testet.

8 – Haglöfs Moonlite +7

Prisvärd sovsäck för sommaren

Orange och grå Haglöfs sommarsovsäck i test
Vikt:970 g
Packvolym:11 L*
Komforttemperatur dam:11°C
Komforttemperatur herr:7°C
Stoppning:Syntet
*Okomprimerad

Haglöfs Moonlite kvalar in på bäst i test listan som ett utmärkt budgetval för de varmare månaderna på året. Man får helt enkelt väldigt mycket sovsäck för pengarna. Till skillnad från SpI, som också är en sommarsovsäck, så har den här en syntetfyllning vilket naturligtvis hjälper till att hålla ned priset. Tyvärr gör det också att den blir lite tyngre men den kommer klara av att värma dig även om den blir blöt. Huvan är välutformad och gott om utrymme gör den till en bekväm sovsäck. Det här är ett bra val för dig som är ute och tältar när det är lite varmare och vill ha en lätt sovsäck till ett bra pris.

9 – Sea to Summit Trek TKII Wide

Bästa sovsäck för dig som rör dig mycket

Sea to summit trek tkII bästa sovsäck för dig som rör dig mycket
Vikt:1160g
Packvolym:18×40 cm
Komforttemperatur:-1°C
Temperatur limit:-8°C
Stoppning:Dun

Sea to Summit Trek TKII Wide passar utmärkt om du har behov av att kunna röra dig lite mer för att komma till ro och sova bekvämt. Den rektangulära formen ger en större frihetskänsla än de mumieformade varianterna. Med en komforttemperatur på – 1° så håller den dig varm från vår till höst utan problem. Sovsäcken är stoppad med vattenavstötande dun och som med alla Sea to Summit produkter är det RDS certifierat för human djurhantering. Sovsäcken väger in strax under ett kilo och är hyffsat lätt att bära med sig. Vill du kunna vända och vrida lite mer på dig så är detta solklart den bästa sovsäcken för dig.

10 – Marmot Trestles Elite Eco 20

Bra budget alternativ

Blå Trestles Elite eco 20, en bra sovsäck från Marmot
Vikt:1010g
Packvolym:24×48 cm
Komforttemperatur:0°C
Temperatur limit:-6°
Stoppning:Syntet

Trestles Elite Eco 20 kommer även den från Marmots sortiment och är en av de billigaste sovsäckarna på topplistan. Siffrorna ser nästan lite för bra ut för att vara sanna, låg vikt i förhållande till temperaturgränserna och en prislapp i budgetklassen. Då känns det betryggande att veta att Trestles Elite kommer från ett riktigt kvalitétsföretag. Sovsäcken levererar också, den lever upp till sina temperaturgränser och håller värmen även när det blir riktigt kyligt. Dessutom är komforten riktigt bra och de dubbla dragkedjorna gör den smidig att ta sig i och ur. Väldit mycket för pengarna och en grymt bra sovsäck sett till priset.

Köpguide – Så väljer du rätt sovsäck

Som vi tidigare nämnt så kommer ingen sovsäck att vara perfekt för alla. För att göra det rätta valet för just dina behov så får du tänka till lite själv kring både personliga preferenser och hur du kommer använda den. Här kommer vi gå igenom vad man bör ha i åtanke och även förklara en del vanliga begrepp kring sovsäckar.

Sovsäcken storlek och utformning

Sovsäckar kommer naturligtvis i olika storlekar anpassade efter längd och bredd men modellerna skiljer sig också i sin utformning. För att en sovsäck ska kunna prestera så ska du undvika att köpa en i för stor storlek. Det kan vara lockande att ta en längre modell än vad du behöver för att få lite extra utrymme. Detta kommer dock bara leda till att du fryser lättare och bär extra vikt. I en för stor sovsäck kommer din kropp behöva värma upp mer luft som också lättare läcker ut vilket leder till att du lättare fryser. Välj helt enkelt den sovsäck som passar din längd bäst. Längden som sovsäcken är anpassad för ska finnas angiven men i de fall som det saknas så är sovsäckens invändiga mått plus ca 15 cm en bra tumregel. Vill du ha mer utrymmer för att röra dig väljer du istället en extra bred eller rektangelformad sovsäck.

Regular

Regular är helt enkelt vad standard storleken brukar kallas. Generellt brukar de passa för personer med en längd upp till 180-185 centimeter.

Long

Nästan alla sovsäckar finns i en version som passar längre personer, generellt brukar de vara rekommenderade från ca 185 till 205 cm. De här sovsäckarna kommer också att ha vara bredare överlag och erbjuda mer plats.

Short

Inte alla tillverkare väljer att ha en kortare modell men i de fall de finns så brukar de vara till för personer under 170 cm. Tänk på att de ofta också är tajtare i passformen, vilket kan bli ett problem för dig som är lite bredare.

Dam

Sovsäckar i dam modell kommer vara utformade specifikt efter en kvinnlig kropp vilket kan göra att mumieformade sovsäckar passar bättre. De kommer också generellt vara kortare än Regular modellerna, något att hålla koll på om du är en längre kvinna.

Wide

Det här är en bredare version av Regular modellen, perfekt för dig som vill ha mer frihet att röra dig i sovsäcken. Ibland kommer du också kunna hitta Long-Wide modeller vilka helt enkelt är extra breda large modeller.

Mumie

Här handlar det om utformningen på sovsäcken och inte storleken. En mumieformad sovsäck är formad för att följa kroppen vilket kommer med två fördelar. För det första så håller de värmen bättre. Det finns mindre luft att värma upp och med en mindre öppning smiter den varma luften inte ut lika fort. För det andra så krävs det mindre material, sovsäcken väger därför mindre och tar mindre plats i packningen.

Rektangulär

Precis som det låter så är det här om en sovsäck som är rektangelformad. Fördelen du har här är att det blir lättare att röra sig och om du känner dig instängd i sovsäckar är detta ett bättre val. Personer som sover på sidan kan också uppleva att det blir lättare i en rektangulär sovsäck.

Quilt

Quiltar är i stort sett en korsning mellan täcken och sovsäckar. Ofta är de förslutna i fotändan och öppna upptill. Det finns också versioner som låter dig öppna dem helt och tillåter ytterligare frihet att röra sig. Tanken bakom quiltar är att du behöver inte ha någon isolering under dig eftersom att ett bra liggunderlag kommer att stå för det. De blir väldigt lätta att bära med sig och erbjuder mycket frihet att röra sig. Sen så blir de naturligtvis inte alls lika varma som en stängd sovsäck då luften lätt smiter ut.

Left / Right

Om sovsäcken är märkt med det här så handlar det helt enkelt vilken sida dragkedjan sitter på. Här handlar det om preferenser och om du tycker det är smidigare att öppna sovsäcken på en specifik sida.

Vikt och packstorlek

Några 100 gram hit och dit kanske inte verkar som det ska göra någon större skillnad men i längden spelar det roll. Minimerar du vikten på all din packning kommer det resultera i en betydligt lättare vandringsupplevelse i dubbel bemärkelse. Sovsäcken är dessutom en av de största och tyngsta sakerna du kommer packa med dig. Jämför vi sovsäcken som är bäst i testet så väger den runt ett kilo mindre än många jämförbara sovsäckar. Riktig lättviktsutrustning kan göra en stor skillnad.

Vad gäller packstorlek så kommer den också vara mindre om vikten är låg och du vill se till att din sovsäck tar så lite plats som möjligt i packningen. Ju mer utrustning som får plats inuti din ryggsäck desto bättre. Sakerna du fäster utanpå den riskerar att fastna i träd och buskar vilket lätt leder till att utrustningen får revor. Slutar det med att du hänger både tält, liggunderlag och sovsäck utanpå din vandringsryggsäck så har du valt för bulkig utrustning.

För att minimera vikt och packstorlek tänk på att inte välja allt för varm sovsäck. Ska du på flerdagarsvandring mitt i sommaren behöver du inte ha en sovsäck som klarar av 20 minusgrader. Den kommer bara ta upp onödigt mycket plats och vara obehagligt varm. En annan faktor som spelar in är materialet som sovsäckens stoppning är gjord av. Dunsovsäckar kommer att gå både lättare att komprimera och väga mindre än en syntetsovsäck som värmer lika bra.

Hur bra värmer sovsäcken

Att vakna nedfryst utan någonstans att värma sig är en riktigt dålig start på dagen. Det är naturligtvis viktigt att din sovsäck klarar av temperaturen du ska sova i. Se till att ha marginalerna på din sida och välj en sovsäck som klarar av de lägsta temperaturerna du kommer använda den i. Tänk på att nätterna kan bli riktigt kalla på kalfjället även mitt i sommaren.

Samtidigt ska du inte överdriva allt för mycket, en sovsäck som är gjord för att vara bekväm i -15°C kommer vara obekvämt varm på sommaren. Är du bara ute under sommarhalvåret så bör du lätt kunna hitta en bra sovsäck som klarar av alla dina äventyr. Kommer du däremot sova i naturen både sommar och vinter bör du satsa på två olika sovsäckar för att sova bekvämt hela året.

Temperaturgränser – EN 13573

I många fall kommer du se flera olika temperaturer angivna för sovsäck. Alla tillverkare och försäljare kommer inte heller att använda samma uttryck för de olika temperaturgränserna. Så det kan bli lite svårt att hålla reda på exakt vilken siffra man ska kolla på.

EN 13573 är en europeisk standard som är framtagen för att mäta temperaturgränserna för sovsäckar som säljs i europa. Standarden har funnits sen 2005 och sätter ett regelverk för hur sovsäckarna ska testas. Numera så följer alla seriösa tillverkare den här standarden och du kommer att hitta 3 olika temperaturgränser för varje sovsäck. De här temperaturerna är riktlinjer för en person som har underställ och mössa på sig.

Comfort limit / Komforttemperatur dam

Den första siffran benämns generellt antingen som Comfort limit eller Komforttemperatur dam. Detta är den lägsta temperaturen som en genomsnittlig kvinna bedöms kunna sova bekvämt i. Överlag tenderar kvinnor att frysa vid mildare temperaturer än män vilket är anledningen till namnet, men det är givetvis inte en universal sanning. Är du medveten om att du har lätt för att frysa vill du förmodligen gå på den här temperaturen oavsett kön.

Lower limit / Komforttemperatur herr

Den andra siffran kommer benämnas som Lower limit eller Komforttemperatur herr. Det definieras som den lägsta temperatur en man förväntas sova bekvämt i. Det kan också ses som en komforttemperatur för de som är lite mer varmblodiga och vet med sig att de sällan fryser.

Extremtemperatur

Definitionen av extremtemperatur är den lägsta temperaturen den genomsnittliga kvinnan förväntas kunna överleva vid i 6 timmar. Oftast inget en vanlig hobby vandrare behöver ha kolla på med andra ord. Att använda sovsäcken i kallare förhållanden än extremtemperaturen är riktigt farligt och kan leda till att du fryser ihjäl. Det här kan låta väldigt dramatiskt men extremtemperaturen på en bra 3-säsongs sovsäck ligger lägre än -20°. Inget som kommer att plötsligt överraska dig på en sommarvandring med andra ord.

Säsongsangivelser – Ofta missvisande

Säsongsangivelser är ett förenklat sätt att visa under vilka delar av året man ska kunna använda en sovsäck. De är baserade på sovsäckarnas komforttemperaturer men definitionerna är tyvärr väldigt varierande. Beroende på vilken hemsida du går till så kommer definitionerna att variera och de kan också benämnas på olika sätt. Ofta finns bara 3 kategorier (sommar, 3-säsongs, vinter), på andra finns det 4 och ibland hela 5 stycken. Det är med andra ord smartare att kolla direkt på komforttemperaturen för att få en korrekt uppfattning.

Många guider innehåller tabeller över vilka temperaturer som gäller för vilka säsonger men sen stämmer de inte alls med vad som anges hos vissa e-handlare. Det blir rent av missvisande och oseriöst. Så av oss får du ingen tabell, du får istället rådet att inte titta på vilken “säsong” sovsäcken är för. Titta istället på komforttemperaturen.

Ibland definieras en sommarsovsäck som +5°C till +9°C, på andra ställen så är sommarsovsäcken +10°C och uppåt. Somliga anser att en 3-säsongs sovsäck ska klara minst -3°C medans den i en e-handel kan klassas som 3-säsongs om den klarar +5°C. Med andra ord är det inte mycket mer än ett filtreringsverktyg, absolut inget att välja sovsäck efter.

Dun eller syntet – material

Sovsäckens stoppning är det som har störst påverkan på hur väl de isolerar och därmed hur varma de känns. Sovsäcken ska hålla kvar värmen din kropp genererat och stoppa den kalla luften utanför från att kyla ned dig. De två vanliga alternativen är dun och syntet, båda funkar i stort sett på samma sätt men de kommer med olika fördelar.

Dun

Dunsovsäckar är stoppade med dun från gås eller anka och har naturliga isolerande egenskaper. De stora fördelen dun har över syntet är att materialet är lättare och går att komprimera till en kompaktare storlek. Samtidigt har det en högre livslängd och en sovsäck med gåsdun kan du använda i upp mot 25 år. Nackdelarna med dunsovsäckar är istället att de inte värmer lika bra när de blir fuktiga eller blöta. Samtidigt tar de också längre tid att torka. De ska också helst förvaras uppackade för att behålla sin funktion och prestanda. Så även om de tar mindre plats i ryggsäcken kommer de att ta mer plats i garderoben.

Fill power

Dun finns i olika kvalitet vilket påverkar hur bra det håller värmen, du kan läsa av hur hög kvalité respektive sovsäck har på dess fill power. Fill power anger i stort sett hur mycket plats som fylls av 1 uns (ca. 28 gram) dun. Högre fill power är bättre, det värmer mer samtidigt som det väger mindre. Bra dun bör ha en Fill Power på minst 500 och hos de allra bästa sovsäckarna i gåsdun kan du hitta fill power runt 900. Som vanligt kommer kommer tyvärr högre kvalité också med en högre prislapp. 

Syntet

Syntetsovsäckens största fördel är att det är just syntetiskt material som kan framställas i obegränsade mängder. Det krävs inga djur, vilket leder till att det blir billigare att använda sig av. För samma budget så skulle du alltså få en varmare sovsäck av högre kvalité om du väljer syntetsovsäck. Syntet behåller också sin förmåga att värma bättre när det blir blött vilket kan vara en stor fördel om du blir överraskad av ett oväder. Sen kan en syntetsovsäck ofta maskintvättas och förvaras nedpackad vilket gör den mer lite mer lätthanterad mellan vandringarna. Vad gäller nackdelarna är det som vi tidigare nämnt ett tyngre material som tar mer plats. En sovsäck som klarar 5°C kommer vara betydligt tyngre och ta mer plats i packningen om den är tillverkad i syntet jämfört med dun.

Våra bästa sovsäcks tips

Så håller du dig varm i sovsäcken

Det uppenbara är naturligtvis att ta med en sovsäck som är gjord för temperaturen du ska sova i men det finns även några andra tricks du kan ta till ifall du blir överraskad av kylan.

  • Sov alltid med underställ och mössa – Komforttemperaturen är beräknad för att man ska sova bekvämt med underställ och mössa på. Därför kommer den inte stämma om du inte använder det.
  • Använd ett bra liggunderlag – Marken är det som kyler ner dig mest då det leder bort värme bättre än luften runt omkring. Välj ett bra liggunderlag som isolerar ordentligt mot marken annars hjälper det inte hur bra sovsäck du än har.
  • Lägg dig med full mage – Man bränner mer kalorier i kyla så se till att äta ordentligt så kroppen orkar producera värme.

Skötselråd

En riktigt bra sovsäck är ofta inte särskilt billig och då vill du se till så att den håller sig fräsch så länge som möjligt. Det är inte heller särskilt komplicerat och rätt underhåll kommer garantera en längre livstid.

  • Vädra alltid din sovsäck efter användning.
  • Lämna aldrig en fuktig sovsäck i packpåsen.
  • Undvik att tvätta sovsäcken i så stor utsträckning som möjligt.
  • Förvara inte din sovsäck komprimerad, då tappar den prestanda.

Hur ska man tvätta en sovsäck?

Om det inte går att undvika att tvätta sovsäcken så börja alltid med att läsa instruktionerna på just din sovsäck. De flesta syntetsovsäckar går att maskintvätta på ett milt program i 40°C. Dunsovsäckar är känsligare och här bör du välja det snällaste programmet du har på din tvättmaskin. Använd en lägre mängd tvättmedel än normalt och absolut inget sköljmedel. Kemikalier bryter ned fibrerna i sovsäcken och den kommer att isolera sämre. I många fall så kommer det bästa vara att handtvätta sovsäcken i ditt badkar.

Kan man torktumla en sovsäck?

Har du en torktumlare med låg-värme program kan torktumla sovsäcken på låg temp ihop med ett par tennisbollar. Tennisbollarna gör så att stoppningen inte lägger sig i en klump och sovsäcken håller sig “fluffig”. Förutsatt att temperaturen är låg, är det ofta bättre för dunsovsäckar att tumlas än att hängas, eftersom att dunet gärna lägger sig i klumpar annars.

Sovsystem

Sovsäcken är helt klart en hörnsten för att hålla sig varm och sova gott i vildmarken men det är inte det enda som påverkar. Jag brukar se det som att det finns 3 hörnstenar för ett ”sovsystem”, sovsäck, liggunderlag och tält. För att få ut max av din sovsäck så bör du alltså komplettera den med ett kvalitéts liggunderlag och bra tält. Vi har testat enmanstält, 2-manna tält och 3-manna tält så väl som liggunderlag ifall du är intresserad av att läsa mer. Det är ingen idé att skaffa en dyr sovsäck för att sen inte ha ett liggunderlag som hjälper till att isolera eller ett tält som blåser omkull.

Sovsäcks tillbehör – Liners & Kompressionspåsar

Sovsäcks liners är i stort sett som ett lakan du har inuti din sovsäck. Det är gjort för att hjälpa dig att hålla din sovsäck fräsch och dig själv lite extra varm. Du slipper smutsa ned din sovsäck och kan istället lätt slänga din liner i tvättmaskinen. Tänk på att välja rätt typ av liner för din sovsäcks modell, annars kan det bli väldigt knöligt.

Kompressionspåsar är helt enkelt en vanlig packpåse för sovsäckar med kompressionsremmar. I många fall kommer de bästa sovsäckarna med en kompressionspåse men om din saknar det så är det en bra idé att skaffa en för att spara på packutrymmet. I vissa fall får du också en extra, större förvaringssäck inkluderad för din sovsäck. Denna är ofta tillverkad av nät och är helt enkelt till för att förvara din sovsäck, på ett mer luftigt sätt i hemmet.

Sovsäckar bäst i test – frågor och svar

Hur lång sovsäck ska man ha?

Oftast kommer en rekommenderad maxlängd vara angiven i sovsäckens beskrivning och det är alltså så lång man kan vara utan att den blir för liten. Är den inte angiven så bör du välja en sovsäck där du har runt 15 cm till godo på dess innermått, så du kan sträcka ut dig ordentligt. Samtidigt ska du inte välja en som är alldeles för lång. Det blir bara tyngre att bära och sen kommer den inte hålla värmen lika bra då det är mer luft som ska värmas upp.

Hur varm sovsäck behöver man?

Till att börja med så ska du kolla på sovsäckens komforttemperatur, det är den temperaturen som visar gränsen för vad man behagligt kan sova i. Sen får du helt enkelt fundera över vart du ska vandra. Ska du upp norrut i de svenska fjällen så räkna med att sovsäcken behöver klara en temperatur runt 0°C.

Hur stor sovsäck ska man ha?

Sovsäckens storlek väljer du baserat på din längd, längre sovsäckar kommer också att vara bredare. Sen ska den varken sitta extremt tajt eller vara överdrivet stor. Båda två kommer leda till att den håller värmen sämre. Rör du dig mycket när du sover och vill ha extra utrymme, välj en modell som är rektangulär och extra bred.

Hur ska man förvara en sovsäck?

Det bästa sättet att förvara en sovsäck på är att hänga upp den, det här är extra viktigt för dunsovsäckar. En dunsovsäck som förvaras nedtryckt i sin packpåse under längre tid kommer att isolera sämre mot kylan. Det här eftersom dun, efter längre perioder, trycks ihop och inte fyller ut sovsäcken lika bra. En syntetsovsäck tappar inte prestanda på samma sätt men för båda sorter så är det bra ur en hygiensynpunkt att de får hänga och luftas ur.

Hur ska man packa en sovsäck?

Om det är möjligt är det bästa sättet att bara knöla ned sovsäcken i packpåsen. På det sättet så kommer stoppningen att bättre hålla formen. Viker du den kommer du alltid få vecken på samma ställe och det vill du undvika.

Vad är komforttemperatur på sovsäckar?

Komforttemperatur är den lägsta temperatur en kvinna kan sova i sovsäcken bekvämt och utan att frysa. Den sätts utefter kvinnor eftersom de generellt fryser tidigare än män. För män som inte är frusna av sig är det istället “lower limit” man ska titta på.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.