Vandringsutrustning Övernattning

Test – Sovsäck för 3 säsonger 2024

Blå Tarius sovsäck för 3 säsonger från Haglöfs vilar på liggunderlag i ett rosa tält.

Sömnen är viktig för att orka med långa vandringar och hackar du tänder hela natten så kommer du knappast vakna utvilad. Man behöver ha en ordentlig sovsäck och i våra svenska fjäll får man vara beredd på kalla nätter året runt. Därför är oftast en 3-säsongs sovsäck det smartaste valet.

I den här artikeln tittar vi på 3-säsongs sovsäckar och går igenom vad som krävs för att en sovsäck ska leverera från vår till höst. Läser du igenom artikeln kommer du lättare kunna göra ditt val eller så kan du helt enkelt gå på en av våra rekommendationer. Vill du se sovsäckar för fler säsonger så har vi också gått igenom alla de bästa sovsäckarna.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar, alla produkter i artikeln väljs dock ut helt oberoende.

5 bra sovsäckar för 3 säsonger

Allround Mammut Nordic Down 3-Season

Mumieformad 3-säsongs sovsäck i svart och rött med dragkedjan delvis neddragen.
Vikt:1150 g
Packvolym:6,1 L
Komforttemperatur dam:0°C
Komforttemperatur herr:-5°C
Stoppning:Dun

Nordic Down är en utmärkt 3-säsongs dunsovsäck som kommer klara av kalla fjällnätter utan problem. Den inkluderade kompressionssäcken gör att du kan få ner packstorleken ytterligare och lätt få plats med utrustningen. Med en fill power på 650 kommer ger den en komforttemperatur mellan 0 och -5°C. Riktigt bra värme i förhållande till vikten som ligger på strax över 1 kg. Siffrorna här är för den större, large modellen, så är du under 180 kommer du komma ned på ännu lägre vikt och packvolym. Överlag så ger den dig allt du kan önska av en 3-säsongs sovsäck varpå den blir toppvalet. Finns i två storlekar.

Prisvärd – Haglöfs Tarius -5

Haglöfs Tarius, en blå mumieformad 3-säsongs sovsäck i test. Bredvid visas den svarta kompressionspåsen.
Vikt:1793 g
Packvolym:18 L
Komforttemperatur dam:0°C
Komforttemperatur herr:-5°C
Stoppning:Syntet

Det här är ett riktigt bra budgetval som ger dig mycket för pengarna. Haglöfs Tarius sovsäck kommer göra ett utmärkt jobb med att hålla dig varm och den klarar av temperaturer ned till -5°C utan problem. Den inbyggda fickan i huvudändan förvandlar smidigt din tröja till en bekväm kudde. Den är något tyngre viktmässigt men det är priset man får betala för en billigare syntetsovsäck, vill du ha ett lättare budgetval kolla på Orbit längre ner i artikeln. När det kommer till packstorleken kan den verka i största laget men den går att komprimera ned riktigt rejält så storleken nästan halveras. Finns i flera storlekar.

Ultralätt – Mountain Hardwear Phantom -1°C

bästa 3 säsongs sovsäck i test från mountain hardware
Vikt:599 g
Packvolym:4,1 L
Komforttemperatur dam:2°C
Komforttemperatur herr:-4°C
Stoppning:Dun

Phantom är helt enkelt en löjligt lätt 3-säsongs sovsäck, sett till temperaturerna den klarar av. Sovsäcken är fylld med högkvalitativt gåsdun med en fill power på hela 850 vilket tillåter den att värma så bra samtidigt som vikten hålls ned. Packmässigt så ligger också väldigt bra till med en volym på 4,1 L som dessutom går att komprimera. Det här är en utmärkt 3-säsongs sovsäck för dig som prioriterar låg vikt, nackdelen blir istället det lite höga priset. Finns i storlekarna Regular och Long.

Varmt premiumval – Marmot Sawtooth / Angel Fire

Sawtooth, en blå 3-säsongs sovsäck från marmot.
Vikt:ca. 1300 g
Packvolym:19 x 41 cm
Komforttemperatur dam:-3°C
Komforttemperatur herr:-9°C
Stoppning:Dun

Sawtooth och Angel Fire är lite av dam respektive herr versionen av samma sovsäck, med mått anpassade efter våra kroppar. Som vanligt så kommer det kvalité från Marmot. Det här är sovsäckar som ser till att även de mest frusna personerna kan besöka fjället sent på säsongen. De är riktigt bekväma och isolerar effektivast av alla sovsäckar vi listat. Vikt och packstorlek är även här helt okej i förhållande till temperaturerna den klarar. Snörjustering i öppningen gör det lätt att hålla kvar värmen i säcken och även hålla huvudet varmt. Är det istället lite varmare får du dessutom möjlighet att öppna sovsäcken nedtill ifall du behöver lite kylande luftflöde.

Bra budgetval – Bergans Rondane Synthetic 700

Rondane synthetic 700. En blå 3-säsongs sovsäck från Bergans
Vikt:1360 g
Packvolym:22 x 46 L
Komforttemperatur dam:4°C
Komforttemperatur herr:-2°C
Stoppning:Syntet

Det här är budgetvalet för dig som vill ha en lite lättare sovsäck än vad Haglöfs erbjuder. Vikten och packvolymen är förhållandevis låg för en syntetsovsäck, så den är smidig att bära med sig. Där det märks är på temperaturgränserna som ligger mellan 4°C och -2°C. Är du en lite mer frusen person och vill ut sent på hösten är det förmodligen bättre att satsa på Haglöfs sovsäck lite högre upp i artikeln. En trevlig bonus på den här sovsäcken är att den har två fickor invändigt som funkar utmärkt för att hålla känslig elektronik varm under kyliga nätter.

Vad krävs av en bra 3-säsongs sovsäck

Huvudsakligen är det egentligen 2 saker som är viktigast när det kommer till prestandan hos en bra 3-säsongs sovsäck. För det första så ska den hålla dig varm och för det andra så ska den vara smidig att ta med sig. Sen så får man naturligtvis gå in på detaljerna för att verkligen ta reda på vad skiljer de olika sovsäckarna åt och vilka som verkligen kommer leverera. 

Vikt och packstorlek spelar stor roll

Här handlar det naturligtvis om hur lätt det är att ta med sig sovsäcken, som vanligt vill man bära med sig så lite vikt som möjligt. Eftersom sovsäcken kommer vara en av de största och tyngsta grejerna du bär med i packningen så blir det extra viktigt att titta på det här. Generellt så är det också så att de hör ihop, en mer skrymmande sovsäck kommer också att väga mer. Naturligtvis kommer vikten att öka något om du går upp i storlek på sovsäcken, så välj inte större än du behöver.

Generellt så är det tre saker som påverkar hur tung en sovsäck är, materialet, kvalitén och hur värmande den är. Du kommer alltså få göra några prioriteringar här, ju varmare sovsäck du väljer desto mer kommer den att väga. Med andra ord så är det smart att undvika en överdrivet varm sovsäck. När det kommer till värmen så kommer du också upptäcka att det hänger ihop med packstorleken, mer isolermaterial kommer också ta mer plats.

När det kommer till material så finns det flera för och nackdelar som vi kommer gå in på längre ned. Det viktiga här är att dun generellt vara lättare än syntet men också lite dyrare. Har du tajt budget så kommer du förmodligen också att få en lite tyngre modell. Med tanke på hur vital den är för en bra vandring så är det värt att investera i en lite dyrare 3-säsongs sovsäck.

Värme och isoleringsförmågan hos en 3-säsongs sovsäck

Det här blir naturligtvis det viktigaste när du är ute efter den här typen av sovsäck. Den ska klara av att hålla dig varm från tidig vår till sen höst. Generellt så kommer en sovsäck klassas för 3 säsonger när den klarar av 5°C eller kallare. Bra 3-säsongs sovsäckarna kommer hålla i ner mot -10°C. Ett vanligt misstag som gör att du inte kommer hålla dig lika varm är att välja en större sovsäck än vad som behövs. Du kommer inte att hålla dig lika varm då eftersom du får extra luft runt om dig att värma upp.

En sovsäck för 3 säsonger testas i snön
Haglöfs 3-säsongs sovsäck i november snön.

Komforttemperaturer & Extremtemperatur

I många fall kommer du se 3 olika temperaturer angivna för varje 3-säsongs sovsäck, så naturligtvis kan det vara lite svårt att hålla reda på vad exakt man ska kolla på. Alla tillverkare och försäljare kommer inte heller att använda samma uttryck för de olika temperatur gränserna. Det vanligaste är dock att det står komforttemperatur dam, komforttemperatur herr och extremtemperatur.

På engelska används istället för dam / herr ofta uttrycken comfort limit och lower limit. Med andra ord är det inget universalt att alla kvinnor ska gå på dam temperaturen och alla män på herr. Det här är baserat på att kvinnor överlag känner sig kalla vid mildare temperaturer än vad män gör. Så istället för att se det som en siffra för män och en för kvinnor bör du se det som en skala.

Eftersom vi alla är olika kommer komforttemperaturen variera från person till person. Som exempel kan vi ta en 3-säsongs sovsäck med en komforttemperatur för dam på 1°C och en för herr på -5°C. Se det här som en skala från 1 till -5, komforttemperaturen kan lika gärna vara -2°C för dig. Tolka siffrorna som riktlinjer, fryser du lätt så kolla på den mildare siffran och är du konstant varm den lägre.

Komforttemperatur dam – Comfort limit

Det här kommer vara den mildaste temperaturen som är angiven på sovsäcken. Brukar du vara lite frusen så är det den här siffran du ska kolla på. Den anger alltså den lägsta temperaturen som en mer frusen person kan sova avslappnat i en sovsäck.

Komforttemperatur herr – Lower limit

Detta kommer vara en något lägre temperatur än comfort limiten. Det kan ses som en komforttemperatur för den genomsnittliga mannen eller de personer som är lite mer varmblodiga. Det här blir alltså den lägsta komfortabla temperaturen för personer som inte har så lätt att frysa.

Extremtemperatur

Det här är oftast inget en vanlig hobby vandrare behöver kolla på, se det mer som en form av disclaimer. Att använda sovsäcken i kallare förhållanden än extremtemperaturen kan vara direkt farligt. Det här kan låta väldigt dramatiskt men extremtemperaturen på en bra 3-säsongs sovsäck ligger lägre än -20°. Inget som kommer att plötsligt överraska dig med andra ord.

Hur varm sovsäck behövs för 3-säsonger?

Det här är lite av en balansgång och exakt hur varm sovsäck du ska välja får du tänka till lite själv kring. Vilka är de lägsta temperaturerna du är ute i och hur ofta är du ute i tuff kyla? Tänk på att en sovsäck man sover bekvämt i vid -10°C kan bli för varm under sommarnätter. Så välj inte en som är överdrivet varm. Det kanske är värt att det blir lite kallt 2-3 nätter istället för att du ska svettas hela sommaren. Om det blir lite kallare än vad sovsäcken klarar så kan man naturligtvis ta på sig både underställ och tröja så blir det varmt och skönt ändå. Ska vi se det från andra sidan går det också att ha 3-säsongs sovsäck öppen under varmare nätter och använda den som ett täcke. Alternativt så kan du komplettera, antingen med en vintersovsäck, en sommarsovsäck eller kanske en ultralätt sovsäck.

Sammanfattningsvis, för 3 säsonger bör en sovsäck klara minst 5°C. Är du osäker och vill vara på den säkra sidan, satsa på en sovsäck som är gjord för att klara runt 0°C eller 1-2 minusgrader. Med det så kommer du klara dig utmärkt. Tänk också på att komforttemperaturerna förutsätter oftast att du har ett baslager, som underställ, på dig när du sover.

Material 

När man pratar om material och sovsäckar så är det stoppningen det handlar om. Här är de två vanliga alternativen dun och syntet. Båda funkar på samma sätt, de skapar ett isolerande lager runt om dig som ser till att värmen inte leds bort av den kalla luften utanför. Samtidigt fångar de luften som din kropp värmt upp och håller kvar den, vilket sen håller dig varm. 

Dun

En dunsovsäck är precis som det låter en sovsäck stoppad med dun från gås eller anka. De stora fördelen dun har över syntet är att materialet är lättare och går att komprimera i större utsträckning. Nackdelarna med dunsovsäckar är istället att de inte värmer lika bra när de blir fuktiga eller blöta. De ska också helst förvaras uppackade för att behålla sin funktion och prestanda. Dun finns i olika kvalitet och vilket mäts i Fill Power. I stort sett kan man säga att desto högre Fill Power desto bättre kvalitet och mer värme. Bra dun har en Fill Power på minst 500 och den allra finaste ligger på 900.

Syntet

Syntetsovsäckens största fördel är helt enkelt att materialet är billigt att framställa och därmed kommer också sovsäcken vara billigare att köpa. Du kommer alltså få en varmare sovsäck till ett lägre pris jämfört med dun. Syntet behåller också sin förmåga att värma bättre när det blir blött vilket kan vara en stor fördel om du blir överraskad av ett oväder. Sen kan en syntetsovsäck ofta maskintvättas och förvaras nedpackad vilket gör den lite mer lätthanterad mellan vandringarna. Nackdelen är som sagt att de är svårare att komprimera och väger lite mer.

Storlek och passform

Sovsäckar tillverkas generellt i flera storlekar, både när det kommer till längd men även form. Det finns extra breda sovsäckar för dig som behöver lite mer utrymme eller vill kunna röra dig lättare. Utöver det här finns det generellt 3 utformningar att välja på, mumieformade sovsäckar, rektangelformade och quiltar.

Mumieformade sovsäckar är utformade för att följa kroppen och lämna så lite onödigt utrymme som möjligt. Det här gör att de kan hålla värmen bättre och samtidigt ha lägre vikt, man får helt enkelt ut mer prestanda. Rektangelformade sovsäckar är precis vad det låter som, en mer fyrkantig sovsäck som gör det lättare att röra sig. En quilt är mer eller mindre en filt som går att försluta nedtill. Det här är den modellen som ger dig mest frihet att röra dig men den kommer också värma sämst.

För att en sovsäck ska värma dig så bra som möjligt ska du undvika att köpa en i för stor storlek. Det kan vara lockande att ta en längre modell än vad du behöver för att få lite extra utrymme men det kommer bara leda till att du fryser lättare. Modellerna kommer i olika storlekar av en anledning och den varma luften kommer inte att hållas kvar lika effektivt. Välj helt enkelt den sovsäck som är närmast dig i längd, här kan du läsa mer om hur lång sovsäck man ska välja. Vill du ha mer utrymmer väljer du en extra bred eller en rektangelformad sovsäck istället.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.