Vandringsutrustning Vandringskläder

Oddhikers testar – Adidas Terrex Free Hiker

Vandringsskorna Adidas Terrex Free Hiker står på en klippa

Adidas Terrex Free Hiker är en extremt bekväm vandringssko med en generöst tilltagen dämpning som man utan problem kan vandra hela dagen i. Adidas har gift ihop funktionaliteten hos en vandringssko med utseendet hos en sneaker och resultatet är riktigt snyggt. Konstruktionen sticker ut med sin unika “socklösning” som kommer väl till pass för att hålla skräp ur skon. Överlag är Terrex Free Hiker riktigt bra och kvalar även in på vår topplista över de bästa vandringsskorna. Den är däremot inte helt perfekt och du hittar den inte på topplaceringen.

Artikeln innehåller annonslänkar för Outnorth.

Adidas Terrex Free Hiker

bästa vandringsskorna adidas terrex free hike gtx
Vikt dam:354 g
Vikt herr:412 g
Vattentäta:Nej
Membran:Nej
Material:Syntet
Ca. pris2345 kr

Fördelar

  • Fruktansvärt bekväma
  • Bra grepp i sulan
  • Snygg design
  • Luftig
  • Slipper skräp i skorna

Nackdelar

  • Lite väl mjuk sula
  • Saknar ankelstöd

Så testades Adidas Terrex Free Hiker

Jag har använt Terrex Free Hiker regelbundet i nästan två år på både vandringsleder, toppstigningar och vardagspromenader. Eftersom vandringsskorna visade sig vara så bekväma så blev de använda till betydligt mer än vad som från början var tänkt. Sulan är helt nedsliten så jag skulle vilja hävda att det knappast går att testa skorna mer noggrant.

Vårt omdöme och recension

Adidas Terrex Free Hiker är extremt bekväma skor, man vill nästan inte ta av sig dem. Det finns lättare skor och det finns stabilare skor men det kommer vara svårt att hitta bättre komfort. Dämpningen är utmärkt och även efter riktigt långa vandringar blir det varken värkande knän eller ömma fötter. Den sock-liknande utformningen gör också att skon sitter bekvämt över foten precis där den ska. Viktmässigt så är det en lätt sko men det finns ännu lättare alternativ, ska du ha likvärdig eller bättre prestanda så handlar det dock inte om många gram. Där Free Hiker tappar är stödet och stabiliteten, med en mjuk sula och brist på ankelsupport trots sin höjd. Sen är det en lite dyrare modell, man får betala en del för komforten. Adidas Terrex finns i flera modeller med olika nivåer av stöd och en av dem har vi även valt att inkludera i vår topplista över de bästa vandringskängorna för barn.

Sulan

Adidas använder sig av en yttersula från Continental till den Terrex Free Hiker och ja, det är faktiskt samma företag som tillverkar bildäck. Så de kan det här med att skapa bra grepp och den här skon är inget undantag. På blöta stenar, branta sluttande klippor och leriga stigar. Det har aldrig varit något problem med greppet. När man börjar testa ett par nya skor upplever jag att man alltid tar det lite försiktigt, det behövs lite tid för att bygga upp tillit till greppet. Med Free Hiker så gick den perioden snabbt över, greppet är utmärkt.

I mellansulan använder Adidas något som de kallar för “BOOST teknik”, det ska tydligen ge långvarig dämpning och en “energiskjuts” i varje steg. Jag vet inte riktigt hur en energiskjuts ska kännas men dämpningen levererar onekligen vad som utlovas. Det är väldigt bekväma skor som ger dig all dämpning som behövs. Nackdelen är att sulan är så pass mjuk att man inte alltid får allt stöd man vill ha när terrängen blir tekniskt svår.

Stöd

Här kommer vi till svagheten hos Free Hiker, stödet är inte det bästa. Den är visserligen lite högre i modellen än de flesta vandringsskorna men man ska definitivt inte se det som ett alternativ till vandringskängor. Skaftet som går upp över fotknölen erbjuder inget nämnvärt stöd, det är mer för att hålla skon komfortabelt på plats och hålla skräp ute. Försöker man dra åt skosnörena ordentligt för att få bättre stöd så upplevde jag att det nöp lite obehagligt i slutet av snörningen eftersom det inte finns någon plös. Notera att snörningen är ändrad på den nya Free Hiker 2.0 så det här problemet med nypande snören kan vara åtgärdat.

Skosulan är som sagt också väldigt mjuk vilket gör att den inte erbjuder samma stabilitet som exempelvis Salomons X Ultra 4. Jag skulle därför inte rekommendera dem för brantare toppstigningar med svår terräng. Terrex Free Hiker presterar som bäst på långa dagsturer i upptrampade leder.

Ett par vita Adidas Terrex Free Hiker står på en klippa

Komforten

Man får visserligen räkna med att gå in skorna men när det väl är gjort så är de helt enkelt otroligt bekväma att gå i och man kommer inte vilja använda några andra skor alls. Att vandra i Adidas Terrex Free Hiker är lite som att gå på välventilerade moln. Dämpningen är som jag tidigare nämnt utmärkt. Därpå gör den sockliknande designen att skon sitter bra utan att klämma på foten, väldigt smart.

Jag har sett andra åsikter när det kommer till detta men personligen upplever jag att de är smidiga att dra på sig. Eftersom konstruktionen gör att det inte händer jättemycket när man drar åt snörena brukar jag låta dem vara knutna lite löst och bara dra på skon. Den sitter helt okej på plats ändå och det är supersmidigt för oss som är lite bekväma.

Ventilationen är också väldigt bra, materialet på skons överdel är riktigt luftigt och man känner varje vindpust igenom skon. Med andra ord är det ingen sko du vill använda när det börjar bli kallt ute men den är utmärkt på varma sommarvandringar. Sen måste man nämna hur underbart det är att inte behöva plocka småsten och skräp ur skon! Med den omslutande sockdesignen så slipper man att det ramlar in grus och annat skräp i skon när man går. Det här är riktigt störigt med många låga skor när man sprätter upp en liten sten som alltid lyckas ramla ner i hälen. Med Free Hiker slipper man det helt.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.