Vandringsutrustning Vandringskläder

Test – Bästa vandringskängorna för barn 2024

Familj vandrar genom skogen i solnedgången

Med tanke på hur fort barn växer så blir det lätt att man drar sig för att köpa alla typer av skor till dom men det finns vissa som man inte bör skippa. Vill du kunna njuta av ordentliga familjevandringar så är det väl värt att investera i ett par riktiga vandringskängor även för barnen. Med bra utrustning blir det lättare att gå längre samtidigt som det finns mindre att klaga över. I den här artikeln kommer vi gå igenom de bästa vandringskängorna för barn.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar

Snabb topp 3

1 – Lundhags
Juniors Tjakke

Lundhags tjakke junior, de bästa vandringskängorna för barn.

2 – Jack Wolfskin Kids
Vojo Texapore Mid

Jack wolfskin vojo texapore en vandringskänga för barn

3 – Adidas Kids Terrex Hyperhiker Mid

Adidas kids terrex hyperhiker en ljusblå och grå vandringskänga för barn

Det är dock inte bara för att hålla humöret upp som man investerar i ett par vandringskängor, det handlar faktiskt om säkerhet. Precis som vi vuxna så behöver även de mindre ha bra grepp och ordentligt stöd för fotlederna. Även om de oftast är både betydligt smidigare och mjukare i kroppen än oss så kan det fortfarande gå illa om barnen trampar snett eller halkar. Med en ordentlig känga anpassad för just vandring så drar man ner på den risken betydligt.

Vandringskängor för barn – Bäst i test

1 – Lundhags Juniors Tjakke

Lundhags tjakke junior, de bästa vandringskängorna för barn.
Vikt:410 gram
Material:Läder / Gummi
Membran:Nej
Vattentät:Ja

Lundhags junior modell är valet för riktigt äventyrslystna barn och ungdomar. Utseendemässigt är den mer eller mindre identisk med Tjakke-kängan för vuxna och den håller samma höga kvalité. Med andra ord finns det ingen risk att barnet hinner slita ut dem, de kan utan problem gå i arv till yngre syskon. Sen finns ju naturligtvis möjligheten att ha likadana skor som både mamma och pappa vilket alltid är lockande.

Hela skons nederdel är uppbyggd i vattentätt cellgummi och överdelen i läder som när det vaxats går från vattenresistent till vattentätt. Det blir lätt att undvika blöta fötter. Tån har också en rejäl förstärkning som inte bara förhindrar slitage utan också skyddar om barnen sparkar mot stenar och rötter.

Hela skon är anpassad med barn i åtanke med ett skaft som ser till att foten sitter still medans det finns utrymme för extra strumpor och växande fötter. Det här är utan tvekan de bästa vandringskängorna för barn och vi har även med dem i vår lista över de bästa vandringskängorna för vuxna.

2 – Jack Wolfskin Kids Vojo Texapore Mid

Jack wolfskin vojo texapore en vandringskänga för barn
Vikt:310 gram
Material:Syntet
Membran:Texapore
Vattentät:Ja

Det är nästan alltid ett bra tecken när vandringskängorna för barn även finns i en populär vuxenmodell. Precis som med testvinnaren från Lundhags så är det fallet här med Vojo Texapore från Jack Wolfskin. Det här är en rejäl känga som går upp över ankeln och ger bra med stöd utan att väga för mycket. Kragen är mjukt fodrad för att undvika skoskav och ger en tät passform med en känga som sitter där den ska.

Jack Wolfskin har även utrustat vandringskängorna med vattentäta membran, man kan säga att Texapore är deras version av Gore-Tex. Membranen gör sitt jobb och kängorna håller tätt även i rejäla regnskurar. Skon har en dämpande mellansula i EVA-skum och riktigt bra grepp i yttersulan. Ingen risk att barnen halkar runt oavsett terräng. Det här är helt enkelt en riktigt bra vandringskänga för barn som är näst intill komplett.

3 – Adidas Kids Terrex Hyperhiker Mid

Adidas kids terrex hyperhiker en ljusblå och grå vandringskänga för barn
Vikt:210 gram
Material:Syntet
Membran:Nej
Vattentät:Nej

Har du lite modemedvetna barn så kommer Terrex Hyperhiker garanterat att vara en vandringskänga som går hem. Du får den distinkta Adidas designen ihop bakad med utmärkt prestanda. Det här är riktigt lätta kängor som ser till att barnens ben håller sig pigga längre. Den har dessutom en avancerad sula med utmärkt dämpning från mellansulans EVA-skum och stöd för hålfoten från innersulan.

Adidas kängorna bjuder trots den låga vikten och mjuka sulan på riktigt bra stöd för fotleden vilket är en lite sällsynt kombination. Greppet är utmärkt och det blir inga problem när barnen ska klättra över blöta stockar och stenar. Materialet är slitstarkt och kängorna håller upp riktigt bra. Den enda klara svagheten som Terrex Hyperhiker har är att de inte är vattentäta vilket kan orsaka problem. Utöver det här är det dock en utmärkt vandringskänga för barn.

4 – Juniors XA Pro V8 Mid CSWP

Svart, grå och röd vandringskänga från salomon i barnmodell
Vikt:210 gram
Material:Syntet
Membran:CSWP
Vattentät:Ja

Välkända Salomon tillverkar inte bara utrustning för vuxna utan producerar även utmärkta vandringskängor för barn och tonåringar. Precis som tidigare modeller så är det här en anpassning av en högkvalitativ vuxensko som vi även inkluderat i vårt test av vandringsskor. Det första som sticker ut med XA Pro är vikten, det är en riktig lättviktskänga som gör det lätt att gå långt. I kombination med den höga komforten så är det ett utmärkt recept för att undvika trötta fötter.

Ett annat stort plus är att kängan stängs med hjälp av Salomons smidiga Quicklace system. Det gör det superlätt för barnen att snabbt få av och på vandringskängorna utan krångel. Likt Jack Wolfskin så har Salomon utrustat vandringskängorna med sina egenutvecklade membran. Även de håller måttet och fötterna håller sig torra. Överlag är det här helt klar en av de bästa vandringskängorna för barn.

5 – Halt Kids Cody Mid 2 DX

Vandringskängan cody mid från halti i barnstorlek
Vikt:
Material:Synteetiskt läder
Membran:DrymaxX
Vattentät:Ja

Snygga och funktionella vandringskängor, Haltis Cody är utan tvekan ett väldigt prisvärt val. Halti kanske inte är lika välkända i Sverige som våra egna, svenska varumärken men det här är riktig kvalité. I över 40 år så har de producerat högkvalitativ utrustning för friluftsliv i Finland. Kängorna är lätta att ta på och av med en smidig snabbsnörning och sulan dämpar effektivt när barnen springer runt i tuff terräng. Samtidigt lever greppet upp till förväntningarna och fötterna står stabilt även i blöt terräng.

Cody håller dessutom tätt mot vatten väldigt effektivt då de är utrustade med både vattentäta DrymaxX membran och har en effektiv ytimpregnering. Kängorna är varma med ett mjukt och behagligt fleecefoder. En utmärkt kombination som håller fötterna både varma och torra i precis alla väder. En perfekt vandringskänga för att få aktiva barn att älska friluftslivet.

Tänk på detta när barnen provar vandringskängorna

Alla har olika fötter och samtidigt är alla skor lite olika i passformen. Därför så ska man aldrig förlita sig helt på storleken som står angiven på skolådan. Det är alltid viktigt att barnen ska prova vandringskängorna ordentligt för att man ska vara säker på att de sen också blir använda.

  • Det ska finnas minst 1 cm utrymme framför barnets tår med strumpor på.
  • Se till så barnets häl sitter still annars ökar risken för att få skoskav.

Prova kängorna länge

Se till så att barnet går runt i kängorna länge, det är smidigt att beställa hem kängor online och sen låta dem gå runt i inomhus. De behöver trampa runt i dem ordentligt så de verkligen känner efter och inte bara svarar att kängan sitter bra för att den är snygg. Det är viktigt att det inte klämmer obehagligt någonstans.

Prova med tjocka vandringsstrumpor

Tänk på att man ofta vill ha lite tjockare vandringsstrumpor i kängorna och då ska de naturligtvis också vara på när man testar kängorna. Förvänta dig inte att barnet ska kunna ta på dubbla strumpor när det blir kallt om ni inte provat kängan med det från början.

Bästa vandringskängorna för barn – Vanliga frågor

Hur ska en bra vandringskänga för barn sitta?

Till att börja med så ska hälen sitta still, åker hälen upp och ned med varje steg så är det hög risk för skoskav. Tänk på att det finns trick för att snöra vandringskängorna så att det blir mer tryck på hälen medans resten av foten fortfarande har utrymme för att röra sig.

I vandringskängor vill man också se till att det finns utrymme framför tårna, något som blir extra viktigt att ha i åtanke när det kommer till barn och deras snabbväxande fötter. Du vill ha minst 1 cm utrymmer framför tårna. Detta eftersom att när man går i brant nedförsbacke så glider foten fram och det blir ett obehagligt tryck på tårna.

Behöver barn ha vandringskängor?

Ska du ta med dina barn på riktiga vandringar så bör de också ha riktiga vandringskängor. Kängorna är inte bara till för att göra det lättare att ta sig fram, de handlar även om säkerhet. En bra känga ger ett ankelstöd som reducerar risken för att barnen ska trampa snett och stuka fötterna. De förser dem också med ordentligt grepp som gör att de inte halkar omkull när de ska trampa över blöta stenar och rötter.

Vilka vandringskängor är bäst för barn?

Vårt toppval bland vandringskängorna för barn är Lundhags Tjakke som håller oerhört hög kvalité. Den enda svagheten hos kängorna är den höga prislappen. För dig som vill ha en lite billigare känga har vi flera bra alternativ i testet.

Hur lång tid tar det att gå in vandringskängor?

För vuxna brukar man räkna med att det tar mellan 1 till 4 veckor men som tur är så är vandringskängor för barn lite mjukare. Du bör dock fortfarande räkna med att barnet ska använda dem i vardagssituationer och promenader under åtminstone en vecka innan du tar med dem på vandringar.

Ska man välja vandringskängor eller vandringsskor till barn?

Både vandringskängor och vandringsskor har sina för- och nackdelar, och vad som är bäst kommer variera beroende på hur de ska användas. Vandringsskor är lätta och luftiga men erbjuder inte samma stöd för fotlederna eller skydd mot vatten. Kängorna är väldigt stabila men väger däremot lite mer och kan bli varma under sommaren. Är du osäker rekommenderar vi att du väljer ett mellanting, som kängorna från Salomon och Adidas i den här artikeln. De har stödet för fotleden och är fortfarande lätta.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.