Vandringsutrustning Vandringsmat och matlagning

Stormkök bäst i test – Bästa friluftsköken 2024

bild på vårt gasol trangia Bästa stormköket i test

Stormköket är hjärtat i all friluftsmatlagning och utan tvekan ett av de viktigaste utrustningvalen du kommer göra. Det är stor skillnad i prestanda och du vill inte sitta där med ett friluftskök som slocknar utav varje vindpust. Olika friluftskök kommer med olika fördelar och det gäller inte bara att hitta ett som är bra utan det ska även matcha dina behov. Här kommer vi gå igenom de bästa stormköken på marknaden och guida dig till det som passar din typ av äventyr.

Texten innehåller reklam i form av affiliate-länkar.

Testet täcker följande stormkök:

 1. Bäst i test – Trangia 27-3 UL Gasbrännare
 2. Snabbaste stormköket – Jetboil Flash Cooking System
 3. Bästa budget stormkök – Primus Mimer Stove Kit
 4. Bästa stormköket för familjen – Trangia 25-3 UL Gasbrännare
 5. Bästa spritköket – Trangia 25-3 UL Spritbrännare
 6. Lättaste gasköket – Optimus Crux Weekend HE Cook System
 7. Lättaste spritköket – Trangia 28-T Mini
 8. Bästa Multifuel stormkök – MSR Whisperlite Universal
 9. Miljövänligaste valet – Biolite Campstove 2

Stormkök bäst i test

Trangia 27-3 UL Gasbrännare

Trangia 27-3 UL är bäst i test, ett gasolkök i aluminium med svart stekpanna
Bränsle:Gas
Personer:1-2
Vikt:725 g
Koktid (1L):3 min
Maxeffekt:2100 W

Trangia 27 med gasbrännare kommer vara det bästa stormköket för de flesta vandringsturerna. Det kommer som ett helt komplett set och alltihop plockas smidigt ihop till ett kompakt paket där vindskydd och stekpanna agerar botten respektive lock. Hinner du inte diska grytorna kommer det med andra ord inte klena ner ryggsäcken då de är helt inpackade. Vindskyddet är också väldigt effektivt utformat och jag har aldrig haft några problem med att lågan slocknar sen jag bytt till Trangia.

Trangias stormkök är bäst i test. Det står uppställt på ett snöigt bord och är kopplat till primus vintergas.

Överlag är Trangiakök väldigt praktiska på det sättet att du kan byta ut både delar och brännare. Om du, som jag, både vandrar ensam och med familj så kan du lätt anpassa köket. Du behöver inte köpa två olika gasolkök utan kan lätt flytta brännaren från ett Trangia 27 till ett Trangia 25. Det räcker alltså att köpa vindskydd och kokkärl i större storlek vilket blir mer ekonomiskt. Vill du sen kunna använda köket när det är riktigt kallt ute kan du också billigt köpa till en spritbrännare som passar i samma stormkök.

Konstruktionen är riktigt stabil och överlag oerhört genomtänkt, vilket är anledningen till att den knappt ändrats under decennier. Ska man hitta något att klaga på med Trangia 27 serien så är det möjligen vikten som är något hög i övrigt så är det ett väldigt prisvärt val och därför är detta stormkök bäst i test.

Snabbaste stormköket

Jetboil Flash Cooking System

Svart-grå jetboil gasolkök monterat på gasbehållare med orange fot.
Bränsle:Gas
Personer:1-2
Vikt:371 g
Koktid (0,5L):100 sek
Maxeffekt:2600 W

Det här är det bästa stormköket för dig som vill ha något lätt och effektivt. Då pratar vi både om lättanvänt och lätt att bära. Vandrar du ensam är storleken perfekt men Jetboils Flash kan även funka om ni är två. Är kökets primära jobb att snabbt koka upp vatten så är det helt enkelt svårslaget. Stormköket är perfekt om du främst äter saker som frystorkad mat, gröt och dricker pulverkaffe eller ögonblickschoklad.

Jetboil har flera smarta konstruktionslösningar som gör köket lättanvänt och effektivt. Det kommer med en inkluderad fot till gasbehållaren vilket ser till att det toppmonterade köket står betydligt stabilare. Designen ger hög effekt och samtidigt en låga som är skyddad för vinden. Du tänder köket med ett knapptryck och får kokande vatten på 100 sekunder.

Du behöver aldrig tänka på att reglera lågan och trots den höga effekten har de lyckats se till att gaskonsumtionen är riktigt låg. Därpå så finns en smidig indikator som visar dig exakt när vattnet börjar koka. Ska vi gå in på nackdelar så är det inte köket för dig som vill laga till lite mer avancerade rätter. Ska du använda stekpanna så finns det mycket bättre alternativ. Jettboil är lätt att bära, lätt att använda och gör sitt jobb snabbt och effektivt. Är det vad du är ute efter så finns det inget bättre stormkök.

Bästa budget stormköket

Primus Mimer Stove Kit

Bästa gasolköket för nybörjare från primus. Mimer kit monterat på gasbehållare
Bränsle:Gas
Personer:1-3
Vikt:746 g
Koktid (1L):4 min
Maxeffekt:2800 W

Primus Mimer är det perfekta valet för dig som vill ha ett prisvärt och budgetvänligt stormkök. Det är ett helt komplett kit med brännare, kokkärl och stekpanna. Allt du behöver om du ska ut på dina första vandringsäventyr. Storleken kommer att passa bra för upp till 3 personer och sen kan det även funka för fler om du skaffar dig ett större kokkärl. Brännaren har hög maxeffekt och det går lätt att reglera lågan när du lagar mat.

Bästa stormköket primus mimer står i snön

Själva brännaren är en kompakt, toppmonterad modell och trots det låga priset så känns den väldigt robust. Till skillnad från många liknande brännare så viks den inte ihop vilket gör den betydligt tåligare. Den tar minimal plats i packningen och hela setet går att packa ner i den största grytan på 2 liter som sen stoppas i den inkluderade förvaringspåsen.

Stormköket har en typ av inbyggt vindskydd men det är inte alls lika effektivt som vår test-vinnare från Trangia. Enligt min erfarenhet kommer du få se till att ställa det i lä när det blåser. Vikten kan också vara en liten nackdel, setet väger lika mycket som Trangia 27 utan att ha samma stora vindskydd. Visserligen så får du dock lite större kokkärl här. Sammanfattningsvis så är det ett utmärkt stormkök att starta med och du får mycket för pengarna.

Bästa stormköket för familjen

Trangia 25-3 UL Gasolbrännare

Trangia 25-3 det bästa gasolköket för familjen
Bränsle:Gas
Personer:2-4
Vikt:905 g
Koktid (1L):3 min
Maxeffekt:2100 W

Trangia 25 är det bästa stormköket för dig som är ute och vandrar med familjen eller vill kunna laga mat till flera vänner. Det står stabilt och det kompletta setet kommer med rejäla kokkärl samt stekpanna. Här kommer du att kunna lösa din vildmarksmatlagning utan problem. Mycket vi sagt om vår testvinnare, Trangia 27, kommer att upprepas här då det här utmärkta friluftsköket helt enkelt är en större version av den.

Som vi tidigare nämn så går det att köpa till och byta delar mellan Trangia köken vilket kan vara väldigt praktiskt om du vill byta brännare eller bränsle. Personligen skaffade jag först ett Trangia 25 och köpte sen bara de mindre vindskydden samt en mindre gryta. Det blir ett budgetvänligt sätt att få ett lättare stormkök att bära med sig när man bara ska laga mat till sig själv. Trangiaköken tillverkas också i olika material där det här är lättviktsversionen med en non-stick stekpanna.

Vindskyddet är perfekt utformat och det kommer inte vara några problem med en låga som slocknar. Precis som med den mindre modellen packas Trangia 25 smidigt ihop och lämnar man en gryta hemma kan man utan problem få plats med en 100 grams gasbehållare inuti samma paket. Nackdelen är naturligtvis att det hör till de tyngre köken men det är också det enda negativa. Ska du mata hela familjen så är onekligen detta stormköket bäst i test.

Bästa stormkök med spritbrännare

Trangia 25-3 UL Spritbrännare

Trangia 25-3 UL med brännare, grytor samt stekpanna. Spritkök bäst i test.
Bränsle:Sprit
Personer:2-4
Vikt:895 g
Koktid (1L):10 min
Maxeffekt:1000 W

Mer Trangia blir det när vi kommer till det bästa stormköket med spritbrännare. Det finns viss risk att vi upprepar oss igen här eftersom den enda skillnaden mellan detta Trangia 25 och det över är just brännaren. Den här versionen använder sig alltså av en spritbrännare och spritbränsle istället för gasol. Du får samma familjevänliga stormkök storleksmässigt men spritbrännaren gör det betydligt billigare att både köpa och använda. Just 25-3 UL modellen är tillverkad i lättviktsaluminium och har non-stick behandlad stekpanna. Grymma materialval tycker vi och det är också Trangias mest populära set.

Trangia 25 bästa stormkök med spribrännare kokar kaffe på snötäckt bord

Precis som de andra Trangiaköken packas spritköket lätt ihop till ett kompakt paket där vindskydd och stekpanna förvandlas till en burk. Den har ett rejält 2-delat vindskydd som ser till att det brinner utan problem även när det blåser hårda vindar. Spritbränslet gör också att det kommer fungera oavsett hur kallt det blir ute. Dessutom står den väldigt stabilt och är överlag väldigt pålitligt. Vill du ha möjlighet att laga mat ordentligt ute med i naturen och föredrar spritbränsle så är utan tvekan det här stormköket bäst i test.

Bästa lättvikts stormkök – Gas

Optimus Crux Weekend HE Cook System

Optimus Crux ultralätt stormkök
Bränsle:Gas
Personer:1-2
Vikt:358 g
Koktid (1L):3 min
Maxeffekt:3000 W

Optimus Crux är det bästa gasdrivna stormköket för dig som prioriterar att hålla nere vikten på ryggsäcken och samtidigt vill ha ett kök med rejäl effekt. Nerpackat så mäter köket 16,5 x 12,4 cm och då får gasbehållaren plats inuti. Samtidigt så väger det in på ynkliga 354 gram, det är helt enkelt superlätt att både bära och få plats med. Precis som Jetboils Flash lämpar sig köket bäst när du bara lagar mat till dig själv men det kan också funka för två om ni planerar maten smart.

Även om den inte är riktigt lika snabb när det kommer till att koka vatten som Jetboil så har den fortfarande riktigt bra fart på brännaren. Brännaren får hjälp av värmeregulatorn på kokkärlet och du får kokande vatten på ca 3 minuter. Den kraftfulla brännaren går att fälla ihop vilket gör den så liten att den får plats i inbuktningen i gasbehållarens botten och ensam väger den endast 72 gram. Äger du redan kokkärl och bara vill köpa själva brännaren så säljs den också separat.

Kokkärlen har non-stick behandling vilket gör dem lätta att göra rent och handtagen har silikonyta för att du inte ska bränna dig. När det kommer till svagheter kan det upplevas som lite vingligt om du använder det med större grytor än vad som är inkluderat i setet.

Bästa lättvikts stormkök – Sprit

Trangia 28-T Mini

Trangia 28-T ett litet och lätt spritkök
Bränsle:Sprit
Personer:1
Vikt:330 g
Koktid (1L):10 min
Maxeffekt:1000 W

Här hittar du det bästa stormköket om du vill ha en ultralätt spritdriven lösning. Det här är Trangias nedbantade mini set som väger runt en tredjedel av det stora Trangia 25. Från början är det framtaget för Karimor International Mountain Marathon. Det här är en riktigt tuff tävling med 80 kilometers terränglöpning där man ska bära all utrustning man behöver för att vara självförsörjande. Det här sätter onekligen krav på minimalistisk utrustning och där gör Trangia Mini jobbet utmärkt.

Kitet inkluderar en liten stekpanna, en gryta på 0,8 liter, spritbrännare, vindskydd samt en nedbantad tång för att flytta kokkärlen. Du kan packa ned alltihop i grytan och stekpannan är utformade för att passa som lock. Till skillnad från de större Trangiaköken så finns det bara en gryta här och köket gör sig bäst när man endast lagar mat till sig själv. Ska man klaga på något så är det att man får inte riktigt ett lika skottsäkert vindskydd här som de större Trangiaköken erbjuder.

Bästa multifuel stormkök

MSR Whisperlite Universal

bästa stormköket
Bränsle:Multifuel
Personer:
Vikt:320 g
Koktid (1L):3,5 min

Whisperlite Universal är alltså ett multifuel stormkök vilket innebär att det kan drivas med flera typer av bränslen. Whisperlite klarar av gas lika bra som fotogen och bensin. Det finns två stora fördelar med det här. Den första (och största) är att om du reser utomlands är det inte alltid säkert att du kan hitta de bränsle du är van vid. Med ett multifuelkök som Whisperlite så spelar det ingen roll, du växlar lätt mellan dem. Den andra är att du behöver inte oroa dig för att kylan ska få köket att krångla. Renad bensin tänder lätt vid riktigt kalla temperaturer.

Det är ett pålitligt stormkök som står stabilt samtidigt som den låga profilen är lätt att ställa skyddad från vinden. Whisperlite är också lätt för ett multifuelkök och det går väldigt smidigt att byta mellan olika bränslen. Designen med den lilla foten som låter dig montera gasbehållaren upp-och-ner vänd är en smart detalj som ser till att den håller trycket uppe även när det börjar bli kallt ute.

Det ingår en bränslepump för flytande bränslen som bensin men du kommer att behöva köpa till en bränsleflaska från MSR för att kunna använda dig av dem. Det här är något man kan tycka skulle ingå.

Miljövänligt stormkök med naturbränsle

BioLite CampStove 2 Bundle

bästa stormkök
Bränsle:Biobränsle
Personer:2-4
Vikt:2250 g
Koktid (1L):4,5 min

Det här är ett riktigt specialkök, fullpackat med roliga och praktiska funktioner. Till att börja med så använder du varken sprit, gas eller bensin i det här stormköket. Istället drivs det med grenar, ved, kottar eller vad du nu skulle hitta på dina vandringar. Dessutom kan du också elda pellets i det så det går att ta med bränsle för att vara på den säkra sidan. När det kommer till miljövänlighet så är det här stormköket bäst i test.

Den unika konstruktionen är utvecklad så att den överblivna värmen laddar en inbyggd powerbank på 3200 mAh. Powerbanken kan du sen använda till att ladda upp din mobil och annan elektronik. Powerbanken driver också en inbyggd LED-lampa ifall du skulle laga mat i mörkret. Elektriciteten som genereras driver dessutom en ställbar fläkt som sätter extra fart på köket. Därpå så får du även grillplattan inkluderad och en kaffepress för kokkärlet.

Naturligtvis kommer du inte alltid vilja släpa på exempelvis grillen vilket gör att det går att skala ner på vikten genom att lämna den hemma. Det här kapar 850 gram vilket gör att den kvarvarande vikten blir 1400 gram. Tyvärr är det här fortfarande väldigt tungt för ett stormkök.

Köpguide – Välj det bästa stormköket för dig

Utgå ifrån vilka situationer du kommer använda stormköket i, hur många du ska laga mat till och vilken typ av mat du tillagar. Är det viktigare för dig att stormköket är lätt och snabbt eller vill du smidigt kunna laga mer avancerad mat till fler personer? Naturligtvis så finns det inte ett stormkök som kommer prestera bäst i alla situationer. Man får helt enkelt prioritera efter sina egna behov.

Brännare & Bränsle

Det finns flera typer av brännare som drivs med olika typer av bränslen vilka kommer med olika för- och nackdelar. Numera är det populäraste valet gasolkök och därefter kommer de klassiska spritköken. Gasen är helt enkelt väldigt lätt att använda medans sprit är ekonomiskt. Både spritkök och gasolkök har flera för- och nackdelar.

Gasolbrännare

Gasolbrännare eller gasbrännare som det också kallas drivs som du kanske misstänkt med gas. Du köper gasbehållare i standardiserade storlekar som du enkelt skruvar fast på brännaren, antingen direkt på eller via slang. Du tänder dem helt enkelt genom att skruva på gasen samtidigt som du håller en tändsticka eller tändare över brännaren.

De är smidiga att starta, går snabbt att ställa upp och de smutsar inte ner kokkärlen. Gasolkök har också hög effekt och värmer därför maten betydligt fortare, de här stormköken klarar att koka 1 liter vatten på 3-4 minuter och ibland ännu kortare. Dessutom gör reglagen att du kan justera värmen lätt vilket underlättar matlagningen.

Spritbrännare

De här brännarna drivs med sprit som exempelvis T-Röd eller T-Tenol. T-Röd hittar du i stort sett i alla bensinstationer och de flästa matbutiker vilket gör att du aldrig behöver vara orolig för att inte hitta bränsle. Du fyller på spriten i brännaren och tänder sen, tänk på att du inte kan fylla på mer sprit för än du är helt säker på att det slocknat.

Den största fördeln med ett spritkök är att de är väldigt billiga jämfört med den andra varianterna. Både bränslekostnaderna och inköpspriset kommer att vara betydligt lägre, ett likvärdigt gaskök kommer att vara runt 25-30% dyrare. Tyvärr så kommer kokkärlen att bli lite sotiga av spritbrännare så det blir lite extra disk.

Multifuelbrännare

Mutlifuelbrännare går att driva med flera typer av bränsle, vanligen gas, kemiskt ren bensin och fotogen. Deras största användningsområde är när du är osäker på vilken typ av bränsle du kommer kunna få tag på. Reser du utomlands kan bränsleutbudet se helt annorlunda ut och då är ett multifuelkök topp. Det är också utmärkt om du är ute och använder ditt stormkök när det är riktigt kallt då de presterar bäst av alla friluftskök i kylan.

Biobrännare

Här finns det inte så många alternativ att välja på utan det handlar främst om BioLites Campstove. Friluftsköket drivs antingen av det du hittar i skogen som grenar och kottar eller så tar du med dig pellets. Den stora fördelen är naturligtvis att det är ett väldigt miljövänligt val. Sen så kan det också vara praktiskt på riktigt långa turer då det aldrig tar slut på bränsle. Det kanske inte verkar som att det skulle vara någon större skillnad mot att starta en eld på marken men du får faktiskt ut bättre effekt. Den överblivna värmen driver en liten fläkt som sätter extra fart på köket och det går smidigare att laga mat.

Friluftskökets vikt

Det här är ständigt återkommande med all friluftsutrustning men blir extra viktigt med större saker som stormköken. Man vill bära på så få kilon som möjligt, ju längre du går desto mer skillnad gör det. Tänk därför på att inte välja ett större kök än vad du behöver, ett lätt sätt att hålla ner vikten.

Användarvänlighet

Det ska vara lätt att ställa upp köket, gå smidigt att laga mat och sen packa ned det igen. Stormköken ska stå stabilt och helst ha bra vindskydd för att du ska slippa krånglet med att försöka hitta en helt vindskyddad plats. Det går också in på personliga preferenser, se till så att det finns möjlighet att använda kokkärl som är anpassade för det du kommer vilja laga.

Tillbehör och bränsle till friluftskök

Gas

Gas, eller gasol som det också kallas, säljs i behållare som kommer i tre olika storlekar: 100, 230 och 450 gram. Behållarna har ett standardiserat munstycke så du behöver inte vara orolig för att de ska passa ditt stormkök. I Sverige kommer du oftast att hitta gas från Primus som tillverkar 3 typer av gas, Power Gas, Summer Gas och Winter Gas. Power gas är åretrunt varianten som passar för de flesta situationer medans de andra varianterna är utvecklade för att prestera bättre i varma respektive kalla förhållanden. Använder man gasen i högre temperaturer än vad den är anpassad för går konsumtionen upp. I kallare förhållanden så finns risken att den inte fungerar alls.

trangia 27 ul gas stormkök nedpackad

Primus Power Gas

Primus power gas, röd gasbehållare med primuslogo

Passar bäst mellan:
-15°C – +25°C

Primus Summer Gas

Primus summer gas, grön gasbehållare med primus logo

Passar bäst mellan:
+15°C – +40°C

Primus Winter Gas

Primus winter gas, svart-brun gasbehållare med primus logo

Passar bäst mellan:
-22°C – +10°C

Spritbränsle

Spritköken drivs alltså med alkohol och det vanligaste här är T-Röd i 1 litersflaskor. Du hittar den lite överallt på bensinstationer och i vanliga mataffärer. Det finns också sprit som är specifikt framtagen för friluftskök vilka avger lite mindre lukt och inte sotar ner kokkärlen lika mycket. Två exempel på det här är T-Tenol och Origonol, alternativt så heter det helt enkelt spritbränsle. Vill du beställa det online så hittar du det här hos Överlevnadsbutiken.

Bränslebehållare

Det finns 2 typer av bränslebehållare som fyller lite olika funktioner. Den ena är helt enkelt till för att bära spriten till ett spritkök och är inte ett måste. Den andra hör till multifuelkök och är ofta något du är tvungen att skaffa om du vill kunna använda bensin och fotogen som bränsle. De är anpassade för att passa till bränslepumpen hos respektive multifuelkök, så var noga med att välja en från samma märke för att de ska passa bra.

Hur mycket bränsle går det åt?

Bränsleförbrukning – Gas

Med en genomsnittlig förbrukning på ett bra friluftskök så brukar man säga att en gasbehållare räcker för:

 • 100 g primus gas – räcker ca 2 dagar
 • 230 g primus gas – räcker ca 5 dagar
 • 450 g primus gas – räcker ca 9 dagar

Ett annat sätt att mäta det är i hur många liter vatten en behållare kan koka upp:

 • 100 g gas kokar 1 liter vatten 7 gånger
 • 230 g gas kokar 1 liter vatten 16 gånger
 • 450 g gas kokar 1 liter vatten 31 gånger

Här kan du läsa mer om hur länge gasen räcker till stormköket.

Bränsleförbrukning – Sprit

För att räkna ut hur mycket bränsle du behöver ta med dig till ditt spritkök kan du utgå ifrån följande:

 • Grovt räknat brukar man säga att 1 liter T-röd eller annat spritbränsle räcker för 1 person i 1 vecka.
 • Lite mer specifikt: 100 ml spritbränsle brinner i ca. 25 minuter, 100 ml fyller en Trangiabrännare till 2/3.
 • 1 liter vatten kokas upp på ca. 10 minuter på ett spritkök, 100 ml ger alltså runt 2,5 liter kokat vatten.

Stormkök bäst i test – sammanfattat

I den här artikeln har vi gett dig flera riktigt bra alternativ men för att hitta det stormkök som är bäst i test för just dig så behöver du utgå från dina egna behov. Tänk till runt vilken typ av bränsle du vill ha, hur du lagar mat och vilka säsonger du är ute. Är du ny och osäker så är det säkraste valet antingen testvinnaren Trangia eller budgetversionen från Primus.

Det är väl värt att investera i ett bra kök, de håller i många år och livet på vandringslederna blir betydligt lättare. De bästa friluftsköken kommer hålla i många år så det lönar sig att investera i kvalité, du får en vän för många år.

Vilken utrustning behövs för att laga mat i naturen?

Egentligen behöver du nästan ingenting för att laga mat i naturen, ta med dig en kniv samt ett bra tändstål så kan du tända en brasa med naturmaterial och börja grilla. Vill man göra det lite smidigare så är det naturligtvis stormköket som är nyckeln. Utöver det så är det bra att ta med sig ett par kokkärl vilket ibland ingår när man köper stormköket. Vill du sen tillaga kylvaror så behövs ett sätt att hålla dem kalla, vi har testat kylväskor så väl som kylryggsäckar och det är egentligen bara en smaksak vad som fungerar bäst. Tänk också på att ta med något för att röra om i grytan, äta med och nåt att äta ur. Personligen tycker jag det är smidigt med sporks och hopfällbara silikon tallrikar. Ska du koka vatten är den bästa vattenrenaren inte heller en dålig idé. Även om du tar död på skadliga bakterier genom att koka vattnet så blir du inte av med skadliga metaller som kvicksilver eller skräp och dålig smak. Ska du ut på långa vandringar rekommenderar vi också att du kompletterar ditt stormkök med den bästa frystorkade maten, lätt och smidigt att bära med sig.

Stormkök bäst i test – Vanliga frågor

Vad är Piezotändare?

Det är en typ av tändare som antingen sitter inbyggd i vissa typer av gasolkök eller används löst. Den genererar en elektrisk gnista för att antända gaskök. Det innebär att du behöver inte ha en tändare med dig för att starta köket.

Vilket är det bästa stormköket?

Trangia 25 är extremt mångsidigt och kommer att prestera väldigt bra för de allra flesta, vilket gör stormköket bäst i test. Läs mer om varför högre upp i testet.

Är det skillnad på stormkök, spritkök och gasolkök?

Spritkök och gasolkök är båda olika typer av stormkök, namnet skvallrar helt enkelt om vilket bränsle de här stormköken drivs av.

Kan man använda stormkök inomhus?

Ja det kan man, tänk dock på att du behöver vara i ett ventilerat rum och på vad du har under köket. Stormkök är trots allt gjorda för utomhusbruk i första hand.

Kan man använda stormkök inne i tältet?

Ja det går att använda dem inne i tältet men det är säkrast att ha tältdörren öppen under tiden och det bästa är att placera stormköket i absiden. Precis som om du skulle använda det inomhus så behöver du ha bra ventilation.

Vad använder man för bränsle i stormkök?

Det finns olika typer av kök som använder olika bränslen, de vanligaste är att man använder antingen gas eller sprit i köket. Ta reda på vilken typ av kök du har så kan du sen antingen köpa en primus gasbehållare eller en flaska t-röd.

Hur släcker man ett stormkök?

Ett gasdrivet stormkök släcker man helt enkelt genom att vrida av gasen helt. Spritkök släcker du istället genom att kväva elden, detta gör du bäst med det inkluderade locket som är till för detta. Finns det en gummipackning i locket som inte går att ta bort bör du dock inte kväva elden med det, då kommer den att smälta och brännaren kommer sen läcka.

Vad är viktigt att tänka på när man använder stormkök?

Det är väldigt enkelt att använda ett modernt stormkök, men det finns några saker som är viktiga att tänka på. Tänk dig för om det är torrt ute så att du placerar stormköket säkert där det inte är brandfara. Placera också gärna stormköket i lä från vinden då det påverkar hur bra det funkar och kan släcka lågan för dig. 

Kan man använda tändvätska i stormkök?

Nej, det ska du inte göra i ett vanligt stormkök. Vanliga spritkök är inte anpassade för att eldas med tändvätska utan du bör skaffa spritbränsle som exempelvis T-Röd.

Får man använda stormkök vid eldningsförbud?

Ja du får använda ditt stormkök även om det är ett vanligt eldningsförbud, både hemma och i naturen. Naturligtvis ska du alltid vara extra försiktig när det är torrt ute.

Vad kostar ett stormkök?

Du kan hitta stormkök i alla prisklasser, du kan hitta bra, mindre friluftskök från runt 300 kronor och uppåt.

Vilket stormkök ska jag köpa?

Det är aldrig fel att satsa på ett Trangiakök, du kan välja antingen 25 modellen om ni är lite fler som ska äta eller 27:an om ni är 1-2 personer. Dessutom finns de både som gas- och spritkök.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.