Vandringsutrustning Vandringskläder

Test och recension: RevolutionRace Nordwand Pro

En person bär ett par Nordwand Pro Pants vid Vänerns strand.

Inlägget sponsras av RevolutionRace och innehåller annonslänkar.

Det har varit svårt att undgå explosionen av RevolutionRace kläder, de syns överallt ute på skogsstigar så väl som i fjällen. Jag har själv flera familjemedlemmar som drar på sig sina RVRC byxor så fort de går utanför dörren på fritiden. Av någon anledning har det däremot inte blivit av att jag själv provat dem, kanske på grund av att mamma tjatat på mig om att göra det. När RevolutionRace hörde av sig till mig om att testa deras friluftsbyxor så kände jag däremot att det var dags. Ett utmärkt tillfälle att se vad all hype handlade om och om byxorna lever upp till förväntningarna.

Nordwand Pro Pants – Ett första intryck

När jag navigera in på RevolutionRace hemsida för att välja ut byxorna som ska testas får jag ganska snabbt ett gott intryck. Det finns flera roliga färger att välja mellan och framförallt så gillar jag att byxorna kommer i flera passformer. Som en lite kortare kille som gjort för mycket knäböj slutar det ofta med för långa byxor som hänger ner över kängorna, det hoppas jag slippa här.

En man står i ett par RevolutionRace byxor intill en sjö.
Nordwand Pro finns i hela 26 färger.

Byxorna som jag blev rekommenderad är Nordwand Pro Pants, vilket ska vara en mångsidaig friluftsbyxa som erbjuder gott om rörlighet. Mina RevolutionRace byxor kommer hem efter bara två dagar och när jag plockar upp dem är de faktiskt lika snygga som på bild. De sitter dessutom bra så storlekstabellen verkar stämma.

Tre veckor i RevolutionRaces Nordwand Pro

För att testa Nordwand Pro ordentligt försöker jag helt enkelt att använda dem så mycket som möjligt. Det innebär dagliga vardagspromenader längs med Vänern och ett par lite längre dagsturer. Efter t veckors användning så har jag definitivt blivit kompis med mina nya friluftsbyxor.

Passform

Generellt så tycker jag det är svårt att hitta byxor med bra passform så jag var glad över att det fanns en “Short” version tillgänglig. Som tidigare nämnt brukar jag få gå upp på för långa storlekar med min breda bakdel men det var inget jag behövde göra här. För referens så är jag 172 cm lång, väger runt 80 kg och beställde hem ett par Nordwand Pro Pants i Short modell, storlek M. I midjan skulle jag beskriva modellen som lite högre och passformen följer kroppen utan att sitta åt.

En man i rutig skjorta, keps och vandringsbyxor står på klippor bredvid en sjö.

Komfort

RevolutionRaces Nordwand Pro är uppbyggda med rejält tilltagna stretchpartier över knä, knäveck och rumpa. Stretchpanelerna gör sitt jobb och man rör sig väldigt lätt, det är inga problem om man behöver klättra lite eller ta höga steg. Det känns att byxorna kommer funka fint för säsongens toppbestigningar. Friluftsbyxan har också ett resår i ryggen vilket ser till att de stannar uppe ganska bra utan bälte. Smidigt då vandringsryggsäckens midjerem kan skava lite om man har bälte på. Det enda negativa jag upplevde när det kommer till komforten är att när byxorna väl kanade ner lite så trycker ytterfickornas sömmar när man tar lite högre kliv. Så se till att välja ett par med rätt midjemått så ska det inte vara något problem.

Fickor

Upplägget är enkelt och funktionellt med fyra separata fickor. Du har två vanliga, öppna framfickor samt två dragkedjeförsedda. Det dragkedjeförsedda paret är placerat ovanpå det andra paret med öppningen några centimeter längre ner. I vanliga fall så är jag inte ett fan av det här och föredrar fickor på sidorna av benen. Här upplever jag dock att det fungerar bra. RevolutionRace verkar ha tänkt till och använt placeringen av fickorna för att få in andra praktiska detaljer.

Det tillåter de stora stretchpartierna över knäna som gör det lätt att röra sig samtidigt som man får rejäla ventilationsöppningarna i sidorna på benen. I vanliga fall brukar två fickor utanpå varandra innebära att man bara kan nyttja den ena fullt ut eftersom de i stort sett tar upp samma utrymme. Jag tycker delvis man slipper det problemet här med en lite extra tygflik som ger ytterfickan sitt egna utrymme.

Vatten, vind och ventilation

Kikar man på RevolutionRace hemsida så ger de Nordwand Pro 4/5 när det kommer till andningsförmåga och 2/5 för vattentålighet och vindtålighet. Jag är beredd att hålla med när det kommer till andningsförmågan och vindtåligheten. De vältilltagna ventilationsöppningarna ser till att byxorna blir riktigt luftiga. Lite svårt att dra nytta av i Januari men ser fram emot att ha det tillgängligt under sommaren. Vad gäller vindtålighet så är det svårt att få till det samtidigt som byxorna ska vara luftiga och då föredrar jag bra ventilation. Det känns som att stretchpartierna inte riktigt håller emot vinden lika bra som resten av byxorna men det blåser inte heller rakt igenom. Medelbra helt enkelt.

Ventilationsfickan längs med låret på ett par friluftsbyxor från RevolutionRace

När det kommer till vattentåligheten så tycker jag faktiskt att de kan ge Nordwand ett bättre betyg. Jag gjorde ett litet test och man kan säga att det presterade över förväntan. Skopade upp vatten med både händerna och släppte det på byxorna. Det rann bara av utan att tyget blev blött alls. Vi hade dessutom lite problem med att få till bra bilder på det så det blev rätt många nävar vatten och de släppte fortfarande inte igenom något, imponerande!

Kängkrokar & justerbara benslut

Bensluten är utrustade med spännen så det går att dra åt dem och sen får du dessutom kängkrokar på det. Krokarna sitter väl gömda så de kommer inte ligga och skava när du inte använder dem. Med andra ord så kan man sluta tätt mot kängorna och se till så att byxorna sitter där de ska. Det blir inga blöta strumpor av att trampa igenom snöpartier här.

Benslutet på ett par Nordwand Pro Pants samt en läderkänga

Förstärkningar och förböjda knän

Nordwand är tillverkade med förböjda knän och ska jag vara ärlig så märker jag egentligen inte av det. Men jag antar att det betyder att de funkar då jag de är väldigt smidiga att röra sig i.

Vad gäller förstärkningarna så är de placerade på framsidan av låren och bensluten. Förstärkningarna på benslutens insida är rejäla och kommer vara praktiska för oss som lätt drar emot byxorna med kängorna medans man vandrar. Däremot förstår jag inte riktigt placeringen på lårets framsida, det är inget jag upplever som ett ställe som slits. Då hade jag hellre sett lite extra slitstyrka över knäna men där sitter naturligtvis stretchpanelerna. Efter 3 veckor kan jag inte säga så mycket om hur slitstarka byxorna är, men jag har höga förväntningar.

En man bär Nordwand Pro Pants intill en sjö

Sammanfattningsvis så är jag nöjd med byxorna och det är definitivt något jag kan rekommendera med gott samvete. De har bra passform och man har all rörlighet som behövs för att ta sig fram på vandringslederna. Dessutom får man en riktigt bra kombination av vattentålighet och ventialation. Efter testperioden har vi också valt att inkludera dem i vårt stora test av vandringsbyxor, där du hittar alla våra favoriter. Är du sugen på att själv testa RevolutionRace friluftsbyxor så hittar du deras Nordwand Pants här. Hela sortimentet med byxor finns här och dam modellerna här.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.