Utrustning & Tester

Vandringsstavar i test – bäst stavar för vandring 2022

Stavar för vandring används på en bergsstig.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliate länkar.

Att använda stavar för vandring är ett utmärkt sätt att avlasta kroppen och se till att du orkar njuta mer ute i naturen. De bästa vandringsstavarna gör precis det samtidigt som de är lätta och smidiga att bära med sig. Här har vi gått igenom och utvärderat stavar för vandring från kvalitetstillverkare för att kunna rekommendera den bästa utrustningen för dig. Olika vandringsstavar passar för olika typer av aktiviteter och en del är mer mångsidiga. Du hittar även en storleksguide längre ned i artikeln.

Premium – Leki Micro Vario Carbon

Vandrinsstavar från Leki i test

Favorit – Black Diamond Distance Carbon Z

Black diamonds distance carbon är bland de bästa stavar för vandring

Budget – Komperdell Wild Rambler

vandringsstavar test komperdell

Vandringsstavar i test – Bäst premium stavar för vandring

Leki – Micro Vario Carbon

Vandrinsstavar från Leki i test
Längd:110 – 130 cm
Vikt:468 g
Hopfälld längd:40 cm
Material:Kolfiber
Typ:Vikbar

Leki är specialister på just stavar och Micro Vario Carbon är deras premium stavar för vandring. Det här märks genomgående på kvaliteten så vandringsstavarna är utformade för att avlasta dig både uppför och nedför samtidigt som de hjälper dig att spara på energin. Stavarna är tillverkade i kolfiber och är, med sina 234 g per stav, lätta. Micro Vario är en vikbar stav som går att fälla ihop till 40 cm vilket dessutom gör den lätt att packa undan. 

Stavarna har en snabb, smidig och säker låsmekanism, du kan lätt plocka isär staven samtidigt som den är extremt stabil under vandringen. Stavlängden går att anpassa mellan 110 och 130 cm, tyvärr finns staven endast i en storlek. Så se till att dubbelkolla att längden passar dig. Som alla produkter i premium segmentet har den också ett lite högre pris men man får utan tvekan en grym vandringsstav för pengarna. Så länge staven passar din längd och plånbok kommer du inte hitta några svagheter, detta gör Leki Micro Vario Carbon till de bästa vandringsstavarna i testet.

Vandringsstavar i test – Våra favorit stavar för vandring

Black Diamond – Distance Carbon Z

Black diamonds distance carbon är bland de bästa stavar för vandring
Längd:100 – 130 cm
Vikt:273 – 315 g
Hopfälld längd:33 – 43 cm
Material:Kolfiber
Typ:Vikbar

Distance Carbon är en premium modell från Black Diamonds och våra favorit vandringsstavar i testet. Det här är stavar för vandring så väl som löpning, tillverkade i lätt kolfiber. Hela vandringsstaven är tillverkad i lättviktsmaterial och den är med god marginal den lättaste staven i testet. Stavarna är vikbara och går att dela på två ställen, de kommer då ned till en längd på 33 – 43 cm beroende på storlek. Med ett knapptryck viker du staven och de 3 delarna hålls sen ihop av en dold inre vajer.

Stavens toppar går att plocka av och byta ut vid slitage och handtagen är tillverkade i bekvämt EVA-skum. Distance Carbon kommer i flera storlekar. Det här underlättar valet av stav om du är osäker på vilken längd som passar dig. Detta är helt klar en av de bästa vandringsstavarna i vårt test, utan några direkta svagheter.

Som en bonus fungerar Black Diamonds stavar ihop med deras ultra lätta 2-manna tält.

Vandringsstavar i test – Bäst budget stavar för vandring

Komperdell – Wild Rambler

Kamperdells wild rambler i test för vandringsstavar
Längd:105 – 140 cm
Vikt:478 g
Hopfälld längd:65 cm
Material:Aluminium
Typ:Teleskop

Även Komperdell är specialister när det gäller stavtillverkning och med Wild Rambler har de åstadkommit en vandringsstav som ger dig väldigt mycket för pengarna. Stavarna finns bara i en storlek men med ett längdspann på 105 – 140 cm är detta inte ett problem. Med sin teleskop lösning kan stavarna skjutas ihop till 65 cm vilket låter dig fästa dem på ryggsäcken lättare. I utfällt läge låses staven genom en twist-lock lösning, du vrider helt enkelt på staven så låses den invändigt i den valda längden. Komperdells Wild Rambler är tillverkade i aluminium vilket gör dem tåliga men istället får du en stav som är lite tyngre. Överlag klarar staven av att göra det mesta och är ett utmärkt val för dig som vill prova på att använda stavar för vandring.

Vandringsstavar i test – Bäst stavar för 4 säsongers användning

Black Diamond – Alpine FLZ Trekking Poles

vandringsstavar test av black diamond alpine som är stavar för vandring
Längd:95 – 140 cm
Vikt:511 – 587 g
Hopfälld längd:34 – 40 cm
Material:Aluminium
Typ:Vikbar

Black Diamond har har skapat en riktigt tålig och mångsidig stav i Alpine FLZ. Den är anpassad för att fungera lika bra året runt. Du klickar bara på en större truga så funkar de för både vandring med snöskor och skidåkning. Det här är helt enkelt den bästa vandringsstaven för dig som håller på med flera olika utomhusaktiviteter året runt. Staven har även den en z-fold lösning så du kan vika och komprimera den för packning. Längden ställs sen med hjälp av Flick Locks, smidiga utvändiga aluminium spännen, som är anpassade för att lätt kunna justeras med handskar på. Handtagen är tillverkade i kork vilket hjälper till att hålla händerna torra på ett naturligt sätt samtidigt som de långsamt formar sig efter ditt grepp. Resten av staven är tillverkad i 100% lätt aluminium.

Vandringsstavar i test – Mycket stavar för pengarna

Black Diamond – Trail Trekking Poles

bästa stavar för vandring, black diamond ger dig mycket för pengarna
Längd:64 – 140 cm
Vikt:490 g
Hopfälld längd:64 cm
Material:Aluminium
Typ:Teleskop

Trail Trekking Poles är en teleskopstav tillverkad i aluminium vilket gör den ordentligt tålig samtidigt som de fortfarande lyckats hålla ned totalvikten under 500g. Staven har förlängda handtag vilket gör att du lättare kan ta dig brant uppför på vandringen utan att behöva justera längden på stavarna. Tyvärr leder detta till att den inte går att fälla ihop lika mycket som de andra stavarna i testet och packlängden landar på 64 cm. Stavarna har utbytbara trugor och spetsar samt bekväma handtag i EVA skum, den är tålig och klarar av vandringar i riktigt tuffa förhållanden. Överlag ett komplett paket som definitivt levererar mycket vandringsstav för pengarna.

Varför ska du använda stavar för vandring?

Att använda stavar gör din vandring både säkrare, lättare och mer skonsam för kroppen.

Vandringsstavar är ett bra sätt att undvika fall både på hala och branta underlag. Det hjälper dig att hålla balansen på alla underlag och gör vandringen säkrare. Använd dem som stöd när du kliver över hinder och för att stå stabilt på blött eller isigt underlag.

När du vandrar med stavar gör du det dessutom mer skonsamt för kroppen samtidigt som det blir mindre ansträngande. Att hjälpa till med stavarna när det går uppför ser till att du anstränger dina knän mindre. Samtidigt kommer det vara fler muskelgrupper som arbetar och musklerna i benen ansträngs mindre. Detta underlättar för både cirkulation och andning.

När du går nedför kommer du snabbt märka hur lätt det blir att ta emot med ett par stavar. Genom att “bromsa” med dina stavar undviker du stötarna i benen som i annat fall sliter på lederna. Dina kropp kommer definitivt att tacka dig, särskilt om du vandrar med tung packning. Enligt The Journal of Sports Medicine kan vandringsstavar minska påfrestningen för dina knän med upp mot 25%.

Vilken längd ska vandringsstavar vara?

I regel brukar man räkna ut hur långa stavar man ska baserat på sin kroppslängd. Formeln du kan använda dig av är [din kroppslängd i cm] x 0,67 = [rätt stavlängd]. Exempelvis, en person som är 180 cm lång: 180 x 0,67 = 120,6. I detta fallet är den bästa längden en vandringsstav på 120 cm.

Om du inte är sugen på att ta fram miniräknaren kan du använda dig av vår lathund nedan för en ungefärlig stavlängd.

KroppslängdStavlängd
150 – 159 cm100 – 105 cm
160 – 169 cm105 – 115 cm
170 – 179 cm115 – 120 cm
180 – 189 cm120 – 125 cm
190 – 199 cm125 – 135 cm
200 – 209 cm135 – 140 cm

Om din längd gör att du hamnar på ett stavmått mellan två av tillverkarens storlekar kan du basera ditt val på vilken aktivitet du utför. Om du ska utöva terränglöpning med dina stavar är det ofta fördelaktigt att avrunda nedåt. Är det istället vanlig vandring du planerar så kommer det vara ett bättre val att avrunda uppåt.

Hur viktigt är det med lätta vandringsstavar?

Som med all vandringsutrustning vill du självklart hålla ned vikten här med, sparar man in lite vikt på varje enskild sak så blir det ganska mycket i slutändan. I fallet vandringsstavar är lättvikt kanske viktigare än på någon annan utrustning.

De bästa vandrinsstavarna tillverkas till största del i kolfiber och aluminium. Kolfiber stavarna är den lättare och styvare varianten. Samtidigt är de något mer sköra och kan få sprickor om den får sig en smäll. Aluminium staven är istället något tyngre men är mer tålig, i slutändan får du avgöra vilka egenskaper du vill prioritera.

Du kommer att hålla dem i dina händer under nästan hela vandringen och lyfta dem tusentals gånger varje dag. Om du kan kapa 100 gram kanske det inte låter så mycket men du kommer att lyfta de 100 grammen väldigt många gånger. Anta att du vandrar 10 km, det är ungefär 10000 steg vilket betyder att du lyfter stavarna lika många gånger. När du lyft de extra 100 grammen 10000 gånger är det ett extra ton du har flyttat. Se till att välja så lätta stavar som möjligt.

Olika typer av stavar för vandring

Det finns en uppsjö av olika spännen, låsningar och andra lösningar man kan gruppera stavar efter men generellt skulle man kunna dela upp det i 3 kategorier.

Vikbara stavar är vandringsstavar som går att plocka isär och sedan vika ihop. Stavarna är ofta delade på två ställen och har en invändig vajer som håller ihop delarna. Fördelen med de här stavarna är hur korta de blir när du ska packa ned dem eller hänga dem utvändigt på ryggsäcken.

Teleskopstavar är vandringsstavar som fälls ihop som ett teleskop helt enkelt. När du släpper på låsmekanismen går det att skjuta in de nedre delarna i de som är över. Ofta handlar det om en 3 delad stav som släpps på 2 ställen. Fördelen här är att det ofta går att ställa in längden helt fritt på grund av stavens uppbyggnad.

Vanliga stavar är en solid stav som inte går att dela eller ställa in längden på. Tänk dig en helt vanlig stav du hyr billigt för skidsemestern. De har egentligen inga direkta fördelar förutom att de eventuellt är billiga att producera. Därför hittar du inte heller någon stav av den här typen i det här testet.

Q&A Vandringsstavar i test

Finns det dam- och herr- stavar för vandring?

Ja det finns en “dam-model” av vissa vandringsstavar men egentligen är det ingen större skillnad. Oftast är det bara som en mindre storlek av samma vandringsstav, vilket samtidigt gör den något lättare. I vissa fall kan färgen skilja sig.

Det finns ingen anledning till att en kortare kille inte skulle köpa en “damstav” eller att en längre tjej köper en “herrstav”. Välj helt enkelt den längd som passar dig bäst. De flesta stavar kommer som en unisex modell och har istället olika storlekar.

Kan jag inte använda mina vanliga skidstavar?

Självklart fungerar det att vandra med vanliga skidstavar men det är inte optimalt. Skidstavar kommer förmodligen vara något lite längre än du vill ha dina vandringsstavar, de brukar heller inte vara ställbara eller ihopfällbara.

Varför är det viktigt med en fällbar vandringsstav?

Fördelen är att du kan lätt packa ned den eller fästa den utanpå din ryggsäck. Du kommer inte alltid vilja ha dina stavar i händerna, exakt hur mycket är väldigt personligt. Kanske vill du bara plocka fram dem när det är väldigt brant uppför eller nedför. I det fallet är det smidigt att kunna fästa dem utanpå ryggsäcken utan att de släpar emot terrängen.

Är det viktigt med ställbara stavar för vandring?

Ja, även om du hittar ett par stavar som är perfekt för din längd så kommer du vilja justera dem emellanåt. När det går brant nedför så kommer lite längre stavar att vara till fördel, samtidigt som det är lättare med något kortare när det går brant uppför. Vill du växla till terräng löpning kommer du även vilja ha något kortare längd än när du vandrar i vanligt tempo med stavarna.

Kan jag byta spetsarna på mina vandringsstavar?

På de flesta stavar kan du byta ut spetsarna när de blir utslitna, men vissa modeller är det något krångligare. De stavar som har skruvade spetsar byter du lättast ut dessa med hjälp av en polygrip eller liknande tång. Andra sitter limmade och då kan du behöva värma staven för att få loss och byta toppen, det här är ett litet krångligare projekt.

Vad är trugor?

Trugor är plast cirkeln som sitter strax över stavens spets i markändan. Många vandringsstavar kan kompleteras med en större truga så att staven kan funka bättre om du behöver vandra i snö eller annan blöt, mjuk terräng. På stenig eller normal, platt terräng behövs generellt ingen större truga och staven fungerar bra som den är.

När ska jag använda gummitassar till mina vandringsstavar?

Generellt sett kan det vara en bra ide att använda gummitassar när du vandrar på asfalt för att bevara spetsen, särskilt om din stav inte är designad för att byta ut spetsen lätt.

Är du intresserad av mer utrustning för vandringen så kan vi rekommendera vår artikel om årets bästa vatenrenare.