Vandringsutrustning Övernattning

Bäst i test 2-manna tält – lättviktstält för vandring 2024

bästa lättvikts 2-manna tält för vandring

Artikeln innehåller reklam i form av affiliate länkar för Outnorth & Outdoorexperten.

Dags att skaffa tält för årets vandring? Oavsett om du är en erfaren vandrare eller nybörjare kan det vara svårt att hitta rätt i det enorma utbudet som finns på marknaden. Här går vi igenom de bästa 2-manna tälten på marknaden och guidar dig rätt. Vill du ha ett tält i lite större modell så har vi även ett test av 3-manna tält. Ska du vandra ensam och vill ha ett ännu lättare tält så rekommenderar vi att du även kolla på vår artikel om enmanstält.

Efter en lång dags vandring behöver det vara smidigt att slå upp tältet och du behöver kunna sova bra utan att oroa dig för att tältet blåser sönder eller ramlar ihop. Det är också en stor fördel om tältet är lätt och smidigt att bära med sig. Ska du njuta av vandringen ska packningen vara så lätt och smidig som möjligt. 

Snabb topp 3

1 – Vaude Taurus UL

bästa 2-manna tunneltält vaude taurus

2 – Fjällräven Abisko Lite

Bästa 2-manna tältet från Fjällräven, ett blått Abisko Lite 2

3 – Big Agnes Copper Spur

2-manna tält bäst i test big agnes copper spur

Naturligtvis är det inte så att ett tält kommer vara optimalt för alla situationer, alla tält kommer inte heller vara optimala för alla plånböcker. Därför har vi plockat fram 9 olika lättviktstält som är optimerade för olika situationer och anpassade för olika budgetar.

Om du stöter på uttryck du inte känner igen eller har några andra funderingar så finns det en FAQ längst ned i artikeln där du förhoppningsvis kan få svar på dina frågor.

Bästa 2-manna kupoltält

1 – Vaude Taurus UL 2p

bästa 2-manna tunneltält vaude taurus
Vikt:1940 gram
Yttermått (ca):330 x 150 cm
Innermått:235 x 130 cm
Takhöjd:105 cm
Typ:Kupoltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:3000 mm
Vattenpelare golv:10000 mm
Packmått:50 x 16 cm

Vaude står för det bästa kupoltältet så väl som det bästa 2-manna tältet överlag. Det får ett riktigt lätt kupoltält, med en vikt strax under 2 kg. Samtidigt så har de inte tummat på materialets kvalité. Tältduken är slitstark och har en rejäl vattenpelare, med andra ord kommer det klarar av långa perioder med både regn och storm. Taurus har bara en ingång men till skillnad från de flesta kupoltält så är den placerad vid huvudingången. Det här är nåt jag gillar starkt då det gör att båda personerna i tältet lätt kan ta sig in utan att krypa över varandra.

Vid sin bredaste punkt är tältet 130 cm och takhöjden ligger på 105 cm vilket ger bra med utrymme för ett 2-manna tält. Designen har dessutom ganska branta väggar vilket ger god takhöjd i större del av tältet så två personer kan sitta bekvämt. Längdmässigt så går det att få plats med lite utrustning i fotändan, även för riktigt långa personer. Absiden erbjuder gott om utrymme för att hålla två rejäla vandringsryggsäckar under tak. Tältet erbjuder bra utrymme för sin låga vikt och du får ett riktigt pålitligt skydd, en svårslagen kombination.

Bästa 2-manna tunneltält

2 – Fjällräven Abisko Lite 2

Bästa 2-manna tältet från Fjällräven, ett blått Abisko Lite 2
Vikt:2070 gram
Yttermått:360 x 150 cm
Innermått:220 x 130 cm
Takhöjd:90 cm
Typ:Tunneltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:3000 mm
Vattenpelare golv:6000 mm
Packmått:39 x 17 cm

Ett lätt och smidigt tält som du utan problem kan slå upp oavsett väder. Fjällrävens Abisko Lite 2 är ett tunneltält för 2 personer med utmärkt prestanda och det bästa tunneltältet i vårt test av 2 manna tält. Den har en lång profil som hjälper till att hålla ner vikten och samtidigt ser till att det står riktigt stabilt när det stormar. Som med alla Fjällrävens produkter så kan man lita på att det här är ett långlivat och stryktåligt tält. Vattentåligheten är presterar även den bra och du kommer sova torrt i alla väder.

Vikten når knappt över 2 kg och designen gör att den dessutom packas ihop till ett väldigt kompakt paket på 17 x 39 cm. Med andra ord så är det inga större problem att få plats med det i packningen. När det kommer till utrymmet så får du samma bredd som testvinnaren från Vaude men du tappar 15 cm i takhöjd vilket kommer märkas för lite längre personer. TUnneltält är dock generellt sett något lägre än kupoltälten och det är priset man får betala för den extra stabiliteten.

Bästa lättviktstält för 2 personer

3 – Big Agnes Copper Spur HV UL2 mtnGLO

2-manna tält bäst i test big agnes copper spur
Vikt:1280 gram
Yttermått:224 x 274 cm
Innermått:224 x 132 cm
Takhöjd:102
Typ:Kupoltält
Antal ingångar:2
Antal absider:2
Vattenpelare ytterduk:1200 mm
Vattenpelare golv:1200 mm
Packmått:50 x 10 cm

Är du ute efter ett riktigt lättviktstält för 2 personer så är det här valet för dig. Big Agnes har ett stort fokus på ultralätt utrustning och Copper Spur är inget undantag. 2-manna tältet sticker ut med sina inbyggda LED-belysning som skapar en väldigt mysig stämmning under mörka kvällar. Det här kupoltältet väger in på ynka 1280 gram, oerhört lätt att bära med sig. Packmåtten är även de smidiga, även om de är lite längre än Fjällrävens Abisko Lite. Tältet är fristående så är det fint väder behöver du inte ens spänna tältlinorna.

2-manna tältet bjuder på dubbla ingångar, båda med absider. Det här underlättar naturligtvis när man sover två personer i tältet då man får var sin ingång och lätt tillgång till sin utrustning. Något som sticker med Copper Spur är hur absiderna dessutom kan användas som markiser på ett väldigt smidigt sätt. Du spänner enkelt upp dem med hjälp av dina vandringsstavar så får du ett smidigt sol- eller regnskydd att laga mat under.

Mest prisvärda tunneltält för 2 personer

4 – Bergans Hardangervidda 2-pers

Bergans Hardangervidda - Grönt tunneltält med gula detaljer för 2 personer.
Vikt:2600 gram
Yttermått:160 x 355 cm
Innermått:135 x 230 cm
Takhöjd:90
Typ:Tunneltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:3000 mm
Vattenpelare golv:5000 mm
Packmått:50 x 21 cm

Det här är ett stabilt tunneltält till ett bra pris som utan problem står emot stormvindar och regn. Bergans Hardangervidda är ett rymligt tält som erbjuder gott om utrymme för 2 personer och för deras packning i absiden. Det har en klassisk tunneltältsdesign med en ingång vid huvudändan, där också absiden står. Likt tunneltältet från fjällräven så erbjuder det dock lite lägre takhöjd än vad kupolmodellerna gör.

2-manna tältet är lätt att ställa upp och går lika smidigt att plocka ner. Packstorleken är lätthanterlig och plockar du ur tältpinnarna och förvarar dem för sig självt så blir det ännu smidigare. Dess svaghet är vikten, det handlar fortfarande om ett ganska lätt tält men jämfört med de andra tälten vi valt ut är detta ett av de tyngre alternativen. Överlag är det dock helt klart ett av de bästa 2-manna tunneltälten sett till prisvärdhet, väldigt mycket tält per krona.

Mest prisvärda kupoltält för 2 personer

5 – Marmot Limelight 2-person

Marmot Limelight 2-manna tält för vandring i gult, rött och blått
Vikt:2682 gram
Yttermått:
Innermått:224 x 140 cm
Takhöjd108 cm
Typ:Kupoltält
Antal ingångar:2
Antal absider:2
Vattenpelare ytterduk:1200 mm
Vattenpelare golv:2000 mm
Packmått:53 x 18 cm

Marmot Limelight går supersmidigt att sätta upp och erbjuder mycket utrymmer för ett 2-manna tält. Kupoltältet är uppbyggt med förböjda tältstänger vilket optimerar utrymmet och ger utmärkt höjd direkt intill väggarna. Det är det här som gör att Limelight får en så rymlig känsla jämfört med andra tält i samma storlek och den största anledningen bakom att jag älskat tiden i vårat Limelight. Nu har Marmot släppt en uppdaterad version av tältet och det har egentligen bara blivit bättre.

Konstruktionen är fristående så tältet går bra att ställa upp varsomhelst så länge vinden tillåter att man skippar linor. De dubbla ingångarna gör att det blir smidigt att komma in utan att kliva över sin tält partner och med två absider kan du förvara utrustning på båda sidor. Sen är tältet inte perfekt, det är något tyngre än de allra bästa 2-manna tälten i testet och det tar också lite mer plats när det är nedpackat. Vattenpelare är bland de lägre men personligen har jag aldrig haft problem med Limelight i regn. Visst ytterduken blir fuktig men det inre lagret håller sig alltid snustorrt. Samma sak gäller golvet när du använder dig av det inkluderade footprintet.

Bästa 2-manna tält för tuffa äventyr

6 – Hilleberg Nallo 2

Hilleberg Nallo 2 det bästa 2-manna tältet för vinter camping
Vikt:2400 gram
Yttermått:345 x 150 x 110 cm
Innermått:220 x 130 x 100 cm
Typ:Tunneltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:5000 mm
Vattenpelare golv:15000 mm
Packmått:48 x 17 cm

Nallo 2 från Hilleberg är det bästa 2-manna tältet i testet för dig som är ute och vandrar året runt i alla väder. Det är anpassat för att klara av vinterklimat lika bra som varma sommardagar. För att klara av extrema förhållandena har tältet riktig hög vattentålighet och det finns upp till 16 fästpunkter att använda om det är stormigt. Ofta är det svårt att hitta riktiga lättviktstält som klarar av 4 säsonger men Nallo har lyckats hålla nere vikten till 2400 gram utan att tumma på tåligheten.

Tältet har ventilation över öppningen i yttertältet. Innertältet har sedan en ventilationslucka i bakändan vilket skapar genomströmning och undviker kondens. Just detta är viktigt när du tältar i kallare temperaturer. Kondens skapar hög luftfuktighet i tältet vilket i sin tur gör att du kommer frysa. Vill du ha ytterligare ventilation finns det möjlighet att öppna upp yttertältet vid fotändan.

Nallo erbjuder gott om utrymme för ett 2-manna tält med ett 220 cm långt innertält, bredden ligger på 130 cm och smalnar av mot fotänden till 109 cm. Absiden på 115 cm erbjuder gott om plats för både kängor och packning. Innertältet har en hög kant i samma material som golvet för att undvika att snö eller annan fukt kommer in.

Hilleberg har skapat ett riktigt mångsidigt tält och det är väldigt nära att ta hem topplatsen i vårt test av 2-manna tält. I det här testet har vi valt att lägga stor vikt vid att tälten ska vara lätta och detta ihop med en mindre absid än vinnaren gör att det faller på målsnöret. Nallo 2 är ett riktigt grymt lättviktstält och är du ute och vandrar året runt är detta alternativet för dig.

Bästa förvaringsutrymme

7 – Nordisk Oppland 2

Nordisk oppland ett lätt 2-manna tält
Vikt:2900 gram
Yttermått:430 x 165 x 110 cm
Innermått:220 x 145 x 100 cm
Typ:Tunnelltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:3000 mm
Vattenpelare golv:10000 mm
Packmått:40 x 15 cm

Oppland 2 från Nordisk är ett av de bästa 2-manna tält vandring. Det är ett hyffsat lätt tunneltält som erbjuder rejält med utrymme, både för dig och din utrustning. Med en inre bredd på 145 cm kan två personer utan problem få plats att sova och längden på 220 cm ser till att även riktigt långa människor slipper nudda tältduken. Samtidigt ser den generösa absiden till att du har mer plats än du behöver för all din utrustning. Det är verkligen imponerande hur mycket utrymme Nordisk har lyckats skapa med den kompakta packstorleken.

Är vädret otrevligt räcker det att öppna ingången för att du ska kunna sitta i absiden och tillaga din frukost, skyddad från vind och regn. Tältet har dessutom rejäla ventilationsluckor i båda ändar vilket hjälper dig att undvika kondens. Oppland har också dubbla tältväggar i sovdelen med en nätdörr ut mot absiden. Ska man peka ut någon svaghet så är det vikten, den är inte dålig men det finns flera lättare alternativ. Överlag så är Oppland 2 LW riktigt väldesignat och har det mesta du kan önska dig.

Bästa 2-manna tält för en tight budget

8 – Urberg 2-Person Dome Tent G3

2-manna tält i test från Urberg
Vikt:2900 gram
Yttermått:240 x 150 cm
Innermått:230 x 140 cm
Takhöjd:120 cm
Typ:Kupoltält
Antal ingångar:2
Antal absider:2
Vattenpelare ytterduk:3000 mm
Vattenpelare golv:10000 mm
Packmått:51 x 21 cm

Urberg vad man kommit att förvänta sig av märket, ett bra budgetalternativ som är perfekt för dig som vill komma igång med vandring. Så hur står det sig mot de dyrare alternativen? Vattenpelaren räcker till bra och är högre än flera av alternativen i testet, tältet står emot rejäla skurar utan problem. Sen kunden duken gärna ha fått sträcka sig lite längre ner närmare backen för att hålla tätt bättre, särskillt i absiden.

När det kommer till rymlighet så är det ett av de bättre alternativen med en bra takhöjd på 120 cm och hela 140 cm brett. Bra för ett 2-manna tält! Sen så får man betala för det här när det kommer till vikten, 2900 gram är lite i tyngsta laget när det kommer till 2-manna tält. Absiderna hade gärna fått vara lite större för att hålla all utrustning helt torr och nu känns det som att man får plocka in kängorna i tältet för att vara på den säkra sidan. Sammanfattningsvis så är det inte riktigt lika bra som de dyrare alternativen men på en tight budget är Urberg ett av de bästa valen.

Andra lättviktstält för 2 personer vi gillar

9 – MSR Elixir 2

MSR elixir i 2-manna modell, ett av de bästa tälten
Vikt:2770 gram
Yttermått:279 x 213 cm
Innermått:213 x 127 cm
Takhöjd:102 cm
Typ:Kupoltält
Antal ingångar:2
Antal absider:2
Vattenpelare ytterduk:1500 mm
Vattenpelare golv:3000 mm
Packmått:51 x 17 cm

Seattle baserade MSR ligger bakom ett av de mest prisvärda kupoltälten på marknaden. Det finns två saker som jag direkt tycker sticker ut som positiva med det här tältet. Den smarta utformningen och hur lätt det är att sätta upp, en kombination som är svår att inte tycka om. Designen gör att du får väldigt bra takhöjd direkt intill väggarna och du har sitthöjd i större delen av tältet. Det blir lättare att hålla sams på regniga dagar och du slipper dessutom vakna med tältduk i ansiktet. Uppsättningen går både lätt och snabbt, kika in videon nedan för att se hur det går till.

Kupoltältet är fristående vilket betyder att du kan ställa upp det helt utan tältpinnar om det skulle behövas. Är vädret på bra humör så har du dessutom möjlighet att skippa att använda den yttre tältduken och bara sova med myggnätsduken mellan dig och stjärnorna. 2-manna tältet har ingångar på båda långsidorna och även dubbla absider och du har lätt tillgång till ryggsäckarna inifrån tältet. När du köper ett Elixir tält så är ett så kallat footprint inkluderat i priset. Det här är ett extra lager duk du lägger mellan tältet och marken för att öka slitstyrkan samt vattentätheten. Lite mer att bära på men en bra försäkring.

Recept för en bra nattsömn

Att skaffa ett stabilt tält är en av de bästa investeringarna du kan göra när det kommer till vandringsutrustning. Det är helt enkelt svårt att få ut så mycket av dagarna i vildmarken om nätterna är sömnlösa. Vill du optimera din nattsömn på vandringen ytterligare har vi även utsett den bästa sovsäcken på marknaden och testat liggunderlag. Tält sovsäck och liggunderlag är helt enkelt basen för en bra naturupplevelse.

FAQ för 2-manna tält

Vilka passar ett 2-manna tält för?

Tälten i den här storleken passar bra för 1-2 personer som ska ut på lite längre vandringar. De har utrymme så det räcker för 2 personer plus packning utan att väga för mycket. Är ni fler eller vill ha lite extra utrymme så kolla in våra artiklar om 3-manna tält eller tält för 4-personer.

Hur mycket ska ett 2-manna tält väga?

Ett tält för 2 personer väljs ofta för att det är lätt och smidigt att ta med därför är det viktigt att hålla ned vikten. Vi anser att ett bra tält bör väga under 3 kg och det är gränsen vi har dragit i det här testet. Tält för extremare förhållanden får väga mer än 3 säsongers tält men se till att hålla ned vikten på det tyngsta du har i packningen.

Är det bättre med tunneltält eller kupoltält?

Tunneltält anses ofta vara det mer tåliga valet, konstruktionen klarar av fjällens hårda vindar bättre. De har också ofta en väldigt rimlig absid att förvara packningen i.

Kupoltälten har andra fördelar, de har en självbärande konstruktion vilket gör att du kan flytta runt dem eller kan tälta där det inte finns möjlighet att sätta tältpinnar i marken. De kommer också ofta med dubbla ingångar vilket kan vara riktigt smidigt när 2 personer ska sova i ett litet tält.

Skillnaden mellan yttermått och innermått?

Yttermåttet är ytan som ditt tält kommer behöva för att ställas upp och inkluderar absider. Innermåttet är måttet på det inre tältet och hur stor yta du har att sova på.

Vad är en absid?

En absid är lite som förtältet till en husvagn. Det är utrymmet utanför innertältet som fortfarande är skyddat av yttertältet. Ofta saknar absider ett golv men det kan du åtgärda genom att skaffa ett footprint.

Vad betyder vattenpelare?

Vattenpelare är måttet på hur mycket vatten ett material klarar av innan det släpper igenom fukt. En vattenpelare på 2000 innebär att en kvadratcentimeter tältväv klarar av 2000 mm regn innan det släpps igenom.

Behöver jag skaffa några tillbehör till mitt 2-manna tält?

Det enda tillbehör du kan behöva skaffa är extra tältpinnar. Det är inte alltid inkluderat tältpinnar så det räcker till alla linor då de inte alltid behöver användas. Oavsett om alla pinnar är inkluderade eller inte kan det vara bra att skaffa ett par i reserv, vi rekommenderar även att du har extra tältsnören till hands ifall olyckan är framme.

Vad finns det för andra tillbehör?

Förutom tältpinnar och snören finns det även footprints som vi går igenom nedan. Det finns också en hel del reservdelar som nya tältstänger och reparationskit. Ofta är ett reparationskit inkluderat vid köp så kontrollera det innan du lägger pengar på det. Kolla in Outnorths utbud av tillbehör här.

Vad är ett tält footprint?

Ett footprint är som ett extra lager golv du lägger ut under ditt tält. Det är till för att skydda ditt tältgolv mot slitage när underlaget är extra stenigt. Ett tält som har tunt golv kommer i större utsträckning kommer i större utsträckning behöva ett footprint. Det här kan ofta golvets vattenpelare skvallra om, är den siffran låg är golvet tunt. Ett footprint kan ofta täcka marken under absiderna också vilket inte är dumt om du tältar på blött underlag.

Vilka kriterier har testet utgått ifrån?

När vi utsett de bästa 2-manna tälten har vi utgått ifrån att de ska ha följande kvalitéer.

  • Låg vikt – Ett bra 2-manna tält är ett lättviktstält, det ska inte tynga ned dig.
  • Lätt använda – Bra tält ska gå snabbt och smidigt att ställa upp i alla väder.
  • Liten packstorlek – När tältet är nedpackat ska det ta så liten plats i packningen som möjligt.
  • Vädertålighet – Tältet är ditt skydd mot naturen – det ska tåla både regn, vind och i vissa fall till och med snö.
  • Prisvärdhet – Du ska få ut så mycket so möjligt av ditt tält för varje krona.
  • Rymlighet – Även om ett 2-manna tält är litet ska det vara så rymligt som möjligt, utrymme utan att kompromissa med vikten är prioriterat.

Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.