Utrustning & Tester

Bäst i test 2-manna tält – lättviktstält för vandring 2023

bästa lättvikts 2-manna tält för vandring

Artikeln innehåller reklam i form av affiliate länkar för Outnorth & Outdoorexperten.

Dags att skaffa tält för årets vandring? Oavsett om du är en erfaren vandrare eller nybörjare kan det vara svårt att hitta rätt i det enorma utbudet som finns på marknaden. Här går vi igenom de bästa 2-manna tälten på marknaden och guidar dig rätt. Vill du ha ett tält i lite större modell så har vi även ett test av 3-manna tält. Ska du vandra ensam och vill ha ett ännu lättare tält så rekommenderar vi att du även kolla på vår artikel om enmanstält.

Efter en lång dags vandring behöver det vara smidigt att slå upp tältet och du behöver kunna sova bra utan att oroa dig för att tältet blåser sönder eller ramlar ihop. Det är också en stor fördel om tältet är lätt och smidigt att bära med sig. Ska du njuta av vandringen ska packningen vara så lätt och smidig som möjligt. 

Premium – Oppland 2 LW

Nordisk oppland ett lätt 2-manna tält

Mitten – Tiger Wall UL2

big agnes bästa lättviktstält

Budget – Boulder 2

boulder 2 tält 2 personer bäst i test

Naturligtvis är det inte så att ett tält kommer vara optimalt för alla situationer, alla tält kommer inte heller vara optimala för alla plånböcker. Därför har vi plockat fram 6 olika lättviktstält som är optimerade för olika situationer och anpassade för olika budgetar.

Om du stöter på uttryck du inte känner igen eller har några andra funderingar så finns det en FAQ längst ned i artikeln där du förhoppningsvis kan få svar på dina frågor.

Bästa 2-manna tält – Premium

Nordisk Oppland 2 LW tent

Nordisk oppland ett lätt 2-manna tält
Vikt:1750 gram
Yttermått:430 x 165 x 110 cm
Innermått:220 x 145 x 100 cm
Typ:Tunnelltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:2000 mm
Vattenpelare golv:8000 mm
Packmått:40 x 13 cm

Oppland 2 LW från Nordisk är det bästa 2-manna tält för vandringssäsongen 2022. Det är ett väldigt lätt tunneltält som erbjuder rejält med utrymme, både för dig och din utrustning. Med en inre bredd på 145 cm kan två personer utan problem få plats att sova och längden på 220 cm ser till att även riktigt långa människor slipper nudda tältduken. Samtidigt ser den generösa absiden på 220 cm till att du har mer plats än du behöver för all din utrustning. Är vädret otrevligt räcker det att öppna ingången för att du ska kunna sitta i absiden och tillaga din frukost, skyddad från vind och regn.

Det är verkligen imponerande hur mycket utrymme Nordisk har lyckats skapa med en vikt på ynka 1750 gram. Tältet har rejäla ventilationsluckor i båda ändar vilket hjälper dig att undvika kondens. Oppland har också dubbla tältväggar i sovdelen med en nätdörr ut mot absiden. Ska man peka ut någon svaghet så skulle det vara vattenpelaren för ytterduken. Den skulle kunna ha varit lite högre ifall vädret blir extremt dåligt. Överlag så är Oppland 2 LW riktigt väldesignat och har det mesta du kan önska dig. Därför är detta lättviktstält bäst i test.

Bästa 2-manna tält – Mellan segment

Big Agnes Tiger Wall UL2

big agnes bästa lättviktstält
Vikt:1130 gram
Yttermått:218 x 239 x 99 cm
Innermått:218 x 132 x 99 cm
Typ:Kupoltält
Antal ingångar:2
Antal absider:2
Vattenpelare ytterduk:1200 mm
Vattenpelare golv:1200 mm
Packmått:46 x 14 cm

Big Agnes är baserade i nordvästra Colorado med bergen runt hörnet från huvudkontoret. Med såna förhållanden är det inte konstigt att de tillverkar riktigt vass vandringsutrustning och med Tiger Wall har de levererat ett exceptionellt tält. Har du låg vikt som allra högsta prioritet så är detta lättviktstält bäst i test. Med en vikt på ynka 1130 gram så kommer du ha väldigt svårt att hitta något lättare. I kombination med den nedpackade storleken på 46 x 14 cm så får du ett tält för 2 personer som är väldigt lätt att bära med.

2-manna tältet från Big Agnes har två rymliga absider vilket gör att du slipper släpa in din utrustning i tältets sovutrymme. Det här gör att innermåtten räcker gott och väl för att 2 personer ska sova bekvämt. De dubbla ingångarna gör också att du kan öppna upp ordentligt och ha sikt åt båda sidor samtidigt som myggen hålls ute av nät. Tältet går lätt och snabbt att sätta upp och konstruktionen är utformad så att du får maximal takhöjd tätt intill väggarna. Det finns förvaringsfickor på sidorna så väl som en stor ficka i taket så du smidigt kan stoppa undan elektronik och andra småsaker. Vill du få lite extra hållbarhet rekommenderar Big Agnes att man köper till ett så kallat footprint, vilket ökar totalvikten med runt 200 gram.

Mest 2-manna tält för pengarna

Robens Boulder 2

boulder 2 tält 2 personer bäst i test
Vikt:2400 gram
Yttermått:220 x 240 x 110 cm
Innermått:210 x 120 x 100 cm
Typ:Kupoltält
Antal ingångar:2
Antal absider:2
Vattenpelare ytterduk:3000 mm
Vattenpelare golv:6000 mm
Packmått:42 x 17 cm

Boulder 2 är ett lätt, smidigt och billigt kupoltält från danska Robens för 2 personer. Det har en snygg roströd färg och går lätt att ställa upp. Lättviktstältet väger in på 2,4 kg och har packmått på 42 x 17 cm samtidigt har materialet riktigt bra regntålighet så du kommer klara dig i alla väder. Tältet har rejäl, tålig golvväv och är ett så kallat 3 säsongstält men kan även tjänstgöra under snällare vinterdagar.

2-manna tältet har två ingångar med varsin absid, det är utformat så det kan stå fristående och den tvärgående nockstången ger bra takhöjd i hela tältet. De dubbla ingångarna gör det smidigt att komma ta sig in, utan att klättra över varandra. Samtidigt tillåter det lätt åtkomst till utrustningen i absiderna. Det är extra viktigt då det är ett ganska smalt tält invändigt. Är vädret inte på humör kan du även använda absiderna för att laga mat skyddat. Robens Boulder 2 kommer helt enkelt att ge dig väldigt mycket för pengarna. Det finns inga direkta svagheter att peka ut med det så har du en tajt budget är det här det bästa 2-manna tältet.

Bästa 2-manna tält – Vår favorit

Marmot Vapor 2P

Marmot vapor 2, 2-manna tält som är bäst i test
Vikt:2520 gram
Yttermått:224 x 261 x 104 cm
Innermått:224 x 137 x 104 cm
Typ:Kupoltält
Antal ingångar:2
Antal absider:2
Vattenpelare ytterduk:3000 mm
Vattenpelare golv:5000 mm
Packmått:53 x 18 cm

Vi kan börja med att få det uppenbara ur vägen, Marmot har tillverkat ett riktigt snyggt 2-manna tält. Vapor 2P har både färgen och designen på sin sida och ser lika bra ut om du väljer att ta av det yttre lagret och sova med klar sikt under himlen. Kupoltältet är uppbyggt med två korslagda tältstänger som bär upp tältet och en kortare som spänner ut det. De korslagda stängerna är förböjda för att optimera utrymmet i tältet och ge mer höjd nära väggarna. 

Just detta är vad Marmot gjort så bra med tältet, Vapor känns otroligt rymligt för sin storlek. Med de böjda stängerna får du höjd direkt vid tältväggarna så du slipper tältduk i ansiktet. De dubbla ingångarna gör att det blir smidigt att komma in utan att kliva över sin tält partner och med två absider kan du förvara utrustning på båda sidor. Det är också väldigt trevligt att kunna öppna upp helt vid bra väder och ha utsikt åt båda sidor.

Vapor är det tyngsta tältet i testet med en vikt på 2520 gram men klassas utan tvekan som ett lättviktstält. Det tar också lite mer plats när det är nedpackat men där slutar svagheterna. Även om de här två svagheterna stoppar Vapor från att vara bäst i test så är det helt klart vårt favorit 2-manna tält. Den snygga, smarta designen, rimliga priset och lättheten som det ställs upp med är anledningen till att vi vandrar med ett Marmot Vapor tält.

Bästa 2-manna tält för riktigt tuffa förhållanden

Hilleberg Nallo 2

Hilleberg Nallo 2 det bästa 2-manna tältet för vinter camping
Vikt:2400 gram
Yttermått:345 x 150 x 110 cm
Innermått:220 x 130 x 100 cm
Typ:Tunneltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:5000 mm
Vattenpelare golv:15000 mm
Packmått:48 x 17 cm

Nallo 2 från Hilleberg är det bästa 2-manna tältet i testet för dig som är ute och vandrar året runt i alla väder. Det är anpassat för att klara av vinterklimat lika bra som varma sommardagar. För att klara av extrema förhållandena har tältet riktig hög vattentålighet och det finns upp till 16 fästpunkter att använda om det är stormigt. Ofta är det svårt att hitta riktiga lättviktstält som klarar av 4 säsonger men Nallo har lyckats hålla nere vikten till 2400 gram utan att tumma på tåligheten.

Tältet har ventilation över öppningen i yttertältet. Innertältet har sedan en ventilationslucka i bakändan vilket skapar genomströmning och undviker kondens. Just detta är viktigt när du tältar i kallare temperaturer. Kondens skapar hög luftfuktighet i tältet vilket i sin tur gör att du kommer frysa. Vill du ha ytterligare ventilation finns det möjlighet att öppna upp yttertältet vid fotändan.

Nallo erbjuder gott om utrymme för ett 2-manna tält med ett 220 cm långt innertält, bredden ligger på 130 cm och smalnar av mot fotänden till 109 cm. Absiden på 115 cm erbjuder gott om plats för både kängor och packning. Innertältet har en hög kant i samma material som golvet för att undvika att snö eller annan fukt kommer in.

Hilleberg har skapat ett riktigt mångsidigt tält och det är väldigt nära att ta hem topplatsen i vårt test av 2-manna tält. I det här testet har vi valt att lägga stor vikt vid att tälten ska vara lätta och detta ihop med en mindre absid än vinnaren gör att det faller på målsnöret. Nallo 2 är ett riktigt grymt lättviktstält och är du ute och vandrar året runt är detta alternativet för dig.

Ultralätt 2-manna tält för dig som vandrar med stavar

Black Diamond Distance Tent with adapter

black diamond distance tent med adapter för vandringsstavar
Vikt:750 gram
Yttermått:241 x 147 x 104 cm
Innermått:241 x 147 x 104 cm
Typ:Tunneltält
Antal ingångar:1
Antal absider:0
Vattenpelare ytterduk:
Vattenpelare golv:
Packmått:30 x 13 cm

Black Diamonds Distance Tent är en riktig speciallösning för dig som vill ha ned vikten på din utrustning till varje pris. Tältet har inga stänger utan är istället konstruerat så du bär upp det med dina vandringsstavar. Adaptern som medföljer tältet består av en kort båge och två fästen som lätt kopplas på dina vandringsstavar. Stavarna sätts sedan i öglor på dukens nederkant på vardera sida, på så sätt bildar de ihop med bågen en bygel som bär upp hela tältet.

På det här geniala sättet har Black Diamond lyckats hålla ned vikten på tältet till ynka 750 gram! Nedpackat är tältet också extremt litet med en längd på 30 cm och diameter på 13 går det att få ned i de flesta vandringsryggsäckar. Det här är verkligen kungen av lättviktstält. Vikten på Black Diamonds stavar varierar, men ett par Black Diamond Distance Carbon FLZ väger 360 gram per par. Så även om du räknar med stavarnas vikt hamnar du knappt över ett kilo, ultra lätt helt enkelt!

Måtten på tältet kan vi första anblick kännas generöst tilltagna men ha de sluttande väggarna i åtanke, det smalnar av ganska fort jämfört med andra modeller. Längre personer kan få problem med blöt tältduk i ansiktet eller en fuktig sovsäck i fotändan. Utöver stavarna så fästs tältet vid fyra punkter i marken och går snabbt och smidigt att slänga  upp.

2-manna tältet har ventilation i både toppen och vid fotändan för god genomströmning. Dock har ventilationen i överkant fått kritik. När det regnar och blåser hårt från den sida ventilationsluckan sitter åt kan regn blåsa in.

Black Diamonds Distance Tent är det bästa 2-manna tältet för dig som prioriterar vikt över allt annat. Det är smidigt att sätta upp och vill du få med dig mycket utrustning i en mindre ryggsäck är det här ett givet alternativ om du ändå alltid har med dina stavar på vandringen.

Andra lättviktstält för 2 personer vi gillar

Exped Mira II HL

Exped mira II hyperlite ett lättviktstält för 2 personer
Vikt:1500 gram
Yttermått:230 x 245 x 120 cm
Innermått:215 x 125 x 110 cm
Typ:Kupoltält
Antal ingångar:2
Antal absider:2
Vattenpelare ytterduk:1500 mm
Vattenpelare golv:1500 mm
Packmått:42 x 15 cm

Exped´s Mira II HL hamnar högt på listan främst baserat på den extremt lätta vikt detta 2-manna tält har och hur smidigt det är att sätta upp. Med en vikt på endast 1500 gram väger det mindre än de flesta sovsäckar och är det lättaste kupoltältet på vår lista. Mira II packas också ned till en väldigt smidig storlek som gör det lätt att bära med sig på fler sätt än ett.

Kupoltältet har dubbla ingångar och absider, vilket är smidigt när man är två som ska sova i ett litet tält. Man slipper klättra över varandra och har lätt tillgång till sin utrustning som kan förvaras i vardera abside. Vid fint väder är det riktigt trevligt att kunna hålla båda ingångarna öppna med utsikt åt båda sidor. Har du en riktigt varm sommarnatt så kan du till och med skippa ytterlagret av tältet och låta innernätet hålla insekterna borta.

Nackdelarna med det här tältet är vattentåligheten och det lite tunnare golvet. Vattenpelaren är ganska låg och skvallrar om att golvet är tunt. Ska du placera ditt tält på lite tuffare underlag kan det därför vara bra att skaffa ett så kallat footprint. Ett footprint är helt enkelt ett extra lager skyddande golv du lägger under ditt tält. Mira II HL passar för dig som vill ha ett riktigt lättvikts alternativ. Vill du minimera packningens vikt och röra dig smidigt är det bland de bästa 2-manna tält du kan hitta.

Robens Arch 2

Robens Arch 2 ett prisvärt 2-manna tält
Vikt:2000 gram
Yttermått:320 x 140 x 105 cm
Innermått:220 x 120 x 95 cm
Typ:Tunneltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:3000 mm
Vattenpelare golv:6000 mm
Packmått:49 x 15 cm

Arch 2 från danska Robens ger dig väldigt mycket tält för pengarna utan att offra särskilt mycket funktionalitet. Arch 2 har, som de flesta andra tunneltält, en ingång och en absid på 90 cm där du kan förvara packningen. Robens har tillverkat ett lätt tält på 2 kilo som går att packa ned till en helt okej storlek.

Tältet har ventilation vid ingången och bakändan vilket tillåter bra luftgenomströmning. Det finns också fickor på insidan för att du ska kunna packa undan dörren helt. Där Robens Arch 2 sticker ut jämfört med tidigare tält är vattenpelaren. Tåligheten mot väta är riktigt bra i förhållande till vikten och du kommer kunna sova torrt.

Nackdelarna kommer istället när man börjar titta på dimensionerna. Bredden är vid första anblick okej för ett 2-manna tält men smalnar av i bakänden ned till 90 cm. Vilket kan göra det tajt att få plats med liggunderlag. Detta ihop med en höjd på 95 personer kan göra det mindre bekvämt för längre personer. Sover du däremot själv i tältet bör detta inte vara något problem. Om du ska ut på dina första längre vandringar och inte vill spendera allt för mycket pengar på utrustning är Robens Arch det bästa 2-manna tältet för dig, ett all-round tält som funkar för det mesta.

Recept för en bra nattsömn

Att skaffa ett stabilt tält är en av de bästa investeringarna du kan göra när det kommer till vandringsutrustning. Det är helt enkelt svårt att få ut så mycket av dagarna i vildmarken om nätterna är sömnlösa. Vill du optimera din nattsömn på vandringen ytterligare har vi även utsett den bästa sovsäcken på marknaden och testat liggunderlag. Tält sovsäck och liggunderlag är helt enkelt basen för en bra naturupplevelse.

FAQ för 2-manna tält

Vilka passar ett 2-manna tält för?

Tälten i den här storleken passar bra för 1-2 personer som ska ut på lite längre vandringar. De har utrymme så det räcker för 2 personer plus packning utan att väga för mycket.

Hur mycket ska ett 2-manna tält väga?

Ett tält för 2 personer väljs ofta för att det är lätt och smidigt att ta med därför är det viktigt att hålla ned vikten. Vi anser att ett bra tält bör väga under 3 kg och det är gränsen vi har dragit i det här testet. Tält för extremare förhållanden får väga mer än 3 säsongers tält men se till att hålla ned vikten på det tyngsta du har i packningen.

Är det bättre med tunneltält eller kupoltält?

Tunneltält anses ofta vara det mer tåliga valet, konstruktionen klarar av fjällens hårda vindar bättre. De har också ofta en väldigt rimlig absid att förvara packningen i.

Kupoltälten har andra fördelar, de har en självbärande konstruktion vilket gör att du kan flytta runt dem eller kan tälta där det inte finns möjlighet att sätta tältpinnar i marken. De kommer också ofta med dubbla ingångar vilket kan vara riktigt smidigt när 2 personer ska sova i ett litet tält.

Skillnaden mellan yttermått och innermått?

Yttermåttet är ytan som ditt tält kommer behöva för att ställas upp och inkluderar absider. Innermåttet är måttet på det inre tältet och hur stor yta du har att sova på.

Vad är en absid?

En absid är lite som förtältet till en husvagn. Det är utrymmet utanför innertältet som fortfarande är skyddat av yttertältet. Ofta saknar absider ett golv men det kan du åtgärda genom att skaffa ett footprint.

Vad betyder vattenpelare?

Vattenpelare är måttet på hur mycket vatten ett material klarar av innan det släpper igenom fukt. En vattenpelare på 2000 innebär att en kvadratcentimeter tältväv klarar av 2000 mm regn innan det släpps igenom.

Behöver jag skaffa några tillbehör till mitt 2-manna tält?

Det enda tillbehör du kan behöva skaffa är extra tältpinnar. Det är inte alltid inkluderat tältpinnar så det räcker till alla linor då de inte alltid behöver användas. Oavsett om alla pinnar är inkluderade eller inte kan det vara bra att skaffa ett par i reserv, vi rekommenderar även att du har extra tältsnören till hands ifall olyckan är framme.

Vad finns det för andra tillbehör?

Förutom tältpinnar och snören finns det även footprints som vi går igenom nedan. Det finns också en hel del reservdelar som nya tältstänger och reparationskit. Ofta är ett reparationskit inkluderat vid köp så kontrollera det innan du lägger pengar på det. Kolla in Outnorths utbud av tillbehör här.

Vad är ett tält footprint?

Ett footprint är som ett extra lager golv du lägger ut under ditt tält. Det är till för att skydda ditt tältgolv mot slitage när underlaget är extra stenigt. Ett tält som har tunt golv kommer i större utsträckning kommer i större utsträckning behöva ett footprint. Det här kan ofta golvets vattenpelare skvallra om, är den siffran låg är golvet tunt. Ett footprint kan ofta täcka marken under absiderna också vilket inte är dumt om du tältar på blött underlag.

Vilka kriterier har testet utgått ifrån?

När vi utsett de bästa 2-manna tälten har vi utgått ifrån att de ska ha följande kvalitéer.

  • Låg vikt – Ett bra 2-manna tält är ett lättviktstält, det ska inte tynga ned dig.
  • Lätt använda – Bra tält ska gå snabbt och smidigt att ställa upp i alla väder.
  • Liten packstorlek – När tältet är nedpackat ska det ta så liten plats i packningen som möjligt.
  • Vädertålighet – Tältet är ditt skydd mot naturen – det ska tåla både regn, vind och i vissa fall till och med snö.
  • Prisvärdhet – Du ska få ut så mycket so möjligt av ditt tält för varje krona.
  • Rymlighet – Även om ett 2-manna tält är litet ska det vara så rymligt som möjligt, utrymme utan att kompromissa med vikten är prioriterat.

Läs fler artiklar på Oddhikers: