Vandringsutrustning Verktyg och redskap

Vandringsstavar i test – bäst stavar för vandring 2024

Black Diamonds vandringsstavar Trail Trekking Poles vilar mot ett stenröse på fjället.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliate länkar.

Att använda stavar för vandring är ett utmärkt sätt att avlasta kroppen och se till att du orkar njuta mer ute i naturen. De bästa vandringsstavarna gör precis det samtidigt som de är lätta och smidiga att bära med sig. Här har vi gått igenom och utvärderat stavar för vandring från kvalitetstillverkare för att kunna rekommendera den bästa utrustningen för dig. Olika vandringsstavar passar för olika typer av aktiviteter och en del är mer mångsidiga. Du hittar även en storleksguide längre ned i artikeln.

Snabb topp 3

1. Black Diamond
Trail Trekking Poles

bästa stavar för vandring, black diamond trail trekking poles i rött och svart

2. Black Diamond
Distance Carbon Z

Black diamonds distance carbon är bland de bästa stavar för vandring

3. Komperdell
Wild Rambler

vandringsstavar test komperdell

Vandringsstavar bäst i test

1. Black Diamond – Trail Trekking Poles

bästa stavar för vandring, black diamond ger dig mycket för pengarna
Längd:64 – 140 cm
Vikt:490 g
Hopfälld längd:64 cm
Material:Aluminium
Typ:Teleskop

Blad Diamonds Trail Trekking Poles är helt enkelt ett par grymt prisvärda vandringsstavar. De bjuder på bekväma grepp, en grym stryktålighet och en rimlig vikt. Teleskopstavarna är tillverkade i aluminium vilket gör dem ordentligt tåliga samtidigt har Black Diamond fortfarande lyckas hålla ned totalvikten under 500g. Staven har förlängda handtag i bekvämt EVA skum. Designen tillåter dig att lätt ta dig uppför branta sluttningar utan att behöva stanna för att justera längden på stavarna. Om du känner att du behöver göra en snabbjusterignar är det dock inte ett problem på nåt sätt. Med Black Diamonds smidiga Flick Lock, tar det bara några sekunder att fixa.

Stavarna levereras med 2 par trugor, där ett av dem är anpassade för snö. Trugorna är alltså gjorda för att lätt skruvas av och även spetsarna går att byta ut när de slits ned. Den enda nackdelen med stavarna är egentligen packlängden som landar på 64 cm, vilket är något längre än vad andra modeller erbjuder. Överlag är Trail Trekking Poles dock en väldigt komplett produkt som levererar grymt mycket för pengarna, därför är de här vandringsstavarna bäst i test.

Lättaste vandringsstavarna i testet

2. Black Diamond – Distance Carbon Z

Black diamonds distance carbon är bland de bästa stavar för vandring
Längd:100 – 130 cm
Vikt:273 – 315 g
Hopfälld längd:33 – 43 cm
Material:Kolfiber
Typ:Vikbar

Distance Carbon är en premium modell från Black Diamonds och en av våra favorit vandringsstavar i testet. Det här är stavar för vandring så väl som löpning, tillverkade i lätt kolfiber. Hela vandringsstaven är tillverkad i lättviktsmaterial och den är med god marginal den lättaste staven i testet. Stavarna är vikbara och går att dela på två ställen, de kommer då ned till en längd på 33 – 43 cm beroende på storlek. Med ett knapptryck viker du staven och de 3 delarna hålls sen ihop av en dold inre vajer.

Stavens toppar går att plocka av och byta ut vid slitage och handtagen är tillverkade i bekvämt EVA-skum. Distance Carbon kommer i flera storlekar. Det här underlättar valet av stav om du är osäker på vilken längd som passar dig. Detta är helt klar en av de bästa vandringsstavarna i vårt test, utan några direkta svagheter. Som en bonus fungerar Black Diamonds stavar ihop med deras extremt lätta 2-manna tält.

Bäst budget vandringsstavar

3. Komperdell – Wild Rambler

Kamperdells wild rambler i test för vandringsstavar
Längd:105 – 140 cm
Vikt:478 g
Hopfälld längd:65 cm
Material:Aluminium
Typ:Teleskop

Även Komperdell är specialister när det gäller stavtillverkning och med Wild Rambler har de åstadkommit en vandringsstav som ger dig väldigt mycket för pengarna. Stavarna finns bara i en storlek men med ett längdspann på 105 – 140 cm är detta inte ett problem. Med sin teleskop lösning kan stavarna skjutas ihop till 65 cm vilket låter dig fästa dem på ryggsäcken lättare.

I utfällt läge låses staven genom en twist-lock lösning, du vrider helt enkelt på staven så låses den invändigt i den valda längden. Komperdells Wild Rambler är tillverkade i aluminium vilket gör dem tåliga men istället får du en stav som är lite tyngre. Överlag klarar staven av att göra det mesta och är ett utmärkt val för dig som vill prova på att använda stavar för vandring.

Prisvärda och lätta

4. Silva – Trekking Poles Aluminium Cork

Vandringsstavar från Silva i svart och silver med korkhandtag.
Längd:67 – 140 cm
Vikt:464 g
Hopfälld längd:67 cm
Material:Aluminium
Typ:Teleskop

Silva har gett sina stavar ett väldigt beskrivande namn, det är ett par vandringsstavar i tåligt aluminium med handtag i kork. Korkhandtagen övergår till skum på den nedre halvan och är försedda med justerbara handledsremmar. De har en teleskoplösning med smidiga snabblås och kan skjutas ihop till en längd på 67 cm.

Vikten på stavarna sticker ut på ett bra sätt då de är väldigt lätta med tanke på att de är tillverkade i aluminium och inte kolfiber. De får också poäng för prislappen som är väldigt rimligt satt. Den ihopfällda längden är dock inte så imponerande och den nedre delen av handtagen lämnar lite att önska.

Bäst vandringsstavar för 4 säsonger

5. Black Diamond – Alpine Carbon Cork WR Trekking Poles

Vandringsstavar från Black Diamond, Alpine Carbon Cork WR Trekking Poles
Längd:61 – 130 cm
Vikt:500 g
Hopfälld längd:63 cm
Material:Kolfiber
Typ:Teleskop

Black Diamond har har skapat en riktigt tålig och mångsidig stav i Alpine Carbon Cork WR. Den är anpassad för att fungera lika bra året runt. Du klickar bara på en större truga så funkar de för både vandring med snöskor och skidåkning. Det här är helt enkelt den bästa vandringsstaven för dig som håller på med flera olika utomhusaktiviteter året runt. Staven har även den en teleskop lösning så du smidigt kan ställa in dess längd eller fästa den på ryggsäcken.

Längden ställs sen med hjälp av Flick Locks, smidiga utvändiga aluminium spännen, som är anpassade för att lätt kunna justeras med handskar på. Handtagen är tillverkade i kork vilket hjälper till att hålla händerna torra på ett naturligt sätt samtidigt som de långsamt formar sig efter ditt grepp. Resten av staven är tillverkad i 100% lätt kolfiber.

Bästa premium vandringsstavar

6. Swix – Sonic Pro Trail Carbon

Bästa vandringsstavarna från norska Swix i svart med långa korkhandtag.
Längd:110 – 130 cm
Vikt:360 g
Hopfälld längd:56 cm
Material:Kolfiber
Typ:Vikbara

Swix bevisar att norrmännen kan sina stavar, oavsett om de ska användas i snö eller på vandringslederna. Sonic Pro Trail är en riktig premium stav utformad för vandring och terränglöpning. De långa korkhandtagen har en riktigt vacker design som också är väldigt komfortabel, särskilt när det börjar bli varmt och svettigt.

Vandringsstavarna är vikbara och fälls ihop till en smidig längd på 56 cm, lätt att få plats med på packningen. Längden går också den lätt att justera med hjälp av Swix egna snabbfästen. Kolfibret gör också stavarna väldigt lätta och totalt väger de in på imponerande 360 gram. Nackdelen är prislappen som kan vara lite saftig för många budgetar.

Bra budgetval

7. Urberg – Classic Hiking Pole G4

Svarta och vita stavar för vandring från urbergs
Längd:110 – 135 cm
Vikt:470 g
Hopfälld längd:65 cm
Material:Aluminium
Typ:Teleskop

Är du osäker på hur mycket du kommer använda dina vandringsstavar så är det här alternativet för dig. Urberg erbjuder som vanligt ett bra budget alternativ, perfekt om man vill känna på ett par ordentliga stavar utan att spendera mycket pengar. Classic Hiking Pole är ställbara stavar i tålig aluminium. Det är en teleskopmodell som fälls ihop med två smidiga snabblås.

Vandringsstavarna ger en stabil känsla och konstruktionen ett gediget intryck. Vikten på strax över 500 gram är också helt klart godkänd för ett par vandringsstavar. Handtagen är tillverkade i EVA skum men utformningen lämnar lite att önska och jämför man med exempelvis testvinnaren från Black Diamond är de inte alls lika bekväma. Handledsremmarna gör sitt jobb och trugor samt spetsskydd ingår i köpet. Överlag ett par bra budget stavar för vandring.

Andra stavar för vandring vi gillar

8. Leki – Makalu Lite

Prisvärda vandringsstavar från Leki i svart och orange, Makalu Lite
Längd:110 – 135 cm
Vikt:500 g
Hopfälld längd:67 cm
Material:Aluminium
Typ:Teleskop

Leki är specialister på just stavar och Makalu Lite är förmodligen deras mest prisärda stavar för vandring. Det här märks genomgående på kvaliteten så vandringsstavarna är utformade för att avlasta dig både uppför och nedför samtidigt som de hjälper dig att spara på energin. Stavarna är tillverkade i aluminium och är en lättviktsversion av deras väldigt populära Makalu-stav. Det är en teleskopstav som går att fälla ner till 67 cm vilket är en helt okej längd för att packa undan. 

Stavarna har en snabb, smidig och säker låsmekanism, du kan lätt justera längden samtidigt som den är extremt stabil under vandringen. Stavlängden går att anpassa mellan 110 och 135 cm, tyvärr finns staven endast i en storlek. Så se till att dubbelkolla att längden passar dig. Den här staven kommer passa de flesta plånböcker och du kommer inte hitta många svaghete. Leki har producerat en av de bästa vandringsstavarna på marknaden.

Varför ska du använda stavar för vandring?

Att använda stavar gör din vandring både säkrare, lättare och mer skonsam för kroppen. Vandringsstavar är ett bra sätt att undvika fall både på hala och branta underlag. Det hjälper dig att hålla balansen på alla underlag och gör vandringen säkrare. Använd dem som stöd när du kliver över hinder och för att stå stabilt på blött eller isigt underlag.

När du vandrar med stavar gör du det dessutom mer skonsamt för kroppen samtidigt som det blir mindre ansträngande. Att hjälpa till med stavarna när det går uppför ser till att du anstränger dina knän mindre. Samtidigt kommer det vara fler muskelgrupper som arbetar och musklerna i benen ansträngs mindre. Detta underlättar för både cirkulation och andning.

När du går nedför kommer du snabbt märka hur lätt det blir att ta emot med ett par stavar. Genom att “bromsa” med dina stavar undviker du stötarna i benen som i annat fall sliter på lederna. Dina kropp kommer definitivt att tacka dig, särskilt om du vandrar med tung packning. Enligt The Journal of Sports Medicine kan vandringsstavar minska påfrestningen för dina knän med upp mot 25%.

Så fort du har tung packning på ryggen kommer det bli lättare att gå med stavar, oavsett om marken är helt platt. Det är väldigt bra för kroppen när du går flera dagar med en stor ryggsäck men det är också skonsamt för dig om du går kortare sträckor med tung utrustning, exempelvis när du släpar tubkikaren för fågelskådning.

Vilken längd ska vandringsstavar vara?

I regel brukar man räkna ut hur långa stavar man ska baserat på sin kroppslängd. Formeln du kan använda dig av är [din kroppslängd i cm] x 0,67 = [rätt stavlängd]. Exempelvis, en person som är 180 cm lång: 180 x 0,67 = 120,6. I detta fallet är den bästa längden en vandringsstav på 120 cm.

Om du inte är sugen på att ta fram miniräknaren kan du använda dig av vår lathund nedan för en ungefärlig stavlängd.

KroppslängdStavlängd
150 – 159 cm100 – 105 cm
160 – 169 cm105 – 115 cm
170 – 179 cm115 – 120 cm
180 – 189 cm120 – 125 cm
190 – 199 cm125 – 135 cm
200 – 209 cm135 – 140 cm

Om din längd gör att du hamnar på ett stavmått mellan två av tillverkarens storlekar kan du basera ditt val på vilken aktivitet du utför. Om du ska utöva terränglöpning med dina stavar är det ofta fördelaktigt att avrunda nedåt. Är det istället vanlig vandring du planerar så kommer det vara ett bättre val att avrunda uppåt.

Så använder du dina vandringsstavar

Det är inte på något sätt avancerat att använda vandringsstavar sen kan det däremot komma att ta lite tid att bli kompis med dem. Räkna inte med att det ska kännas bättre direkt på din första vandring med stavar. Var beredd på att ge det lite tid så kommer du att vänja dig automatiskt och ha mycket nytta av dem. Här är några tips för att vänja sig snabbare vid stavarna:

  • Rör dina stavar i takt med dina steg, när du flyttar fram vänster fot så flyttar du samtidigt fram höger stav.
  • Sätt inte ner staven för långt fram, på plan mark bör de inte vara längre fram än där du sätter ner foten.
  • För att få mer driv framåt på plan mark kan du vinkla stavarna med spetsen lite bakåt.
  • I nedförsbacke är det ofta fördelaktigt att förlänga stavarna lite och sätta ned dem lite längre framför dig än du brukar.
  • När det går uppför vill du istället korta ner stavarna lite för att inte behöva lyfta armarna för högt.

Hur viktigt är det med lätta vandringsstavar?

Som med all vandringsutrustning vill du självklart hålla ned vikten här med, sparar man in lite vikt på varje enskild sak så blir det ganska mycket i slutändan. I fallet vandringsstavar är lättvikt kanske viktigare än på någon annan utrustning.

De bästa vandrinsstavarna tillverkas till största del i kolfiber och aluminium. Kolfiber stavarna är den lättare och styvare varianten. Samtidigt är de något mer sköra och kan få sprickor om den får sig en smäll. Aluminium staven är istället något tyngre men är mer tålig, i slutändan får du avgöra vilka egenskaper du vill prioritera.

Du kommer att hålla dem i dina händer under nästan hela vandringen och lyfta dem tusentals gånger varje dag. Om du kan kapa 100 gram kanske det inte låter så mycket men du kommer att lyfta de 100 grammen väldigt många gånger. Anta att du vandrar 10 km, det är ungefär 10000 steg vilket betyder att du lyfter stavarna lika många gånger. När du lyft de extra 100 grammen 10000 gånger är det ett extra ton du har flyttat. Se till att välja så lätta stavar som möjligt.

Olika typer av stavar för vandring

Det finns en uppsjö av olika spännen, låsningar och andra lösningar man kan gruppera stavar efter men generellt skulle man kunna dela upp det i 3 kategorier.

Vikbara stavar är vandringsstavar som går att plocka isär och sedan vika ihop. Stavarna är ofta delade på två ställen och har en invändig vajer som håller ihop delarna. Fördelen med de här stavarna är hur korta de blir när du ska packa ned dem eller hänga dem utvändigt på ryggsäcken.

Teleskopstavar är vandringsstavar som fälls ihop som ett teleskop helt enkelt. När du släpper på låsmekanismen går det att skjuta in de nedre delarna i de som är över. Ofta handlar det om en 3 delad stav som släpps på 2 ställen. Fördelen här är att det ofta går att ställa in längden helt fritt på grund av stavens uppbyggnad.

Vanliga stavar är en solid stav som inte går att dela eller ställa in längden på. Tänk dig en helt vanlig stav du hyr billigt för skidsemestern. De har egentligen inga direkta fördelar förutom att de eventuellt är billiga att producera. Därför hittar du inte heller någon stav av den här typen i det här testet.

Q&A Vandringsstavar i test

Finns det dam- och herr- stavar för vandring?

Ja det finns en “dam-model” av vissa vandringsstavar men egentligen är det ingen större skillnad. Oftast är det bara som en mindre storlek av samma vandringsstav, vilket samtidigt gör den något lättare. I vissa fall kan färgen skilja sig.

Det finns ingen anledning till att en kortare kille inte skulle köpa en “damstav” eller att en längre tjej köper en “herrstav”. Välj helt enkelt den längd som passar dig bäst. De flesta stavar kommer som en unisex modell och har istället olika storlekar.

Kan jag inte använda mina vanliga skidstavar?

Självklart fungerar det att vandra med vanliga skidstavar men det är inte optimalt. Skidstavar kommer förmodligen vara något lite längre än du vill ha dina vandringsstavar, de brukar heller inte vara ställbara eller ihopfällbara.

Varför är det viktigt med en fällbar vandringsstav?

Fördelen är att du kan lätt packa ned den eller fästa den utanpå din ryggsäck. Du kommer inte alltid vilja ha dina stavar i händerna, exakt hur mycket är väldigt personligt. Kanske vill du bara plocka fram dem när det är väldigt brant uppför eller nedför. I det fallet är det smidigt att kunna fästa dem utanpå ryggsäcken utan att de släpar emot terrängen.

Är det viktigt med ställbara stavar för vandring?

Ja, även om du hittar ett par stavar som är perfekt för din längd så kommer du vilja justera dem emellanåt. När det går brant nedför så kommer lite längre stavar att vara till fördel, samtidigt som det är lättare med något kortare när det går brant uppför. Vill du växla till terräng löpning kommer du även vilja ha något kortare längd än när du vandrar i vanligt tempo med stavarna.

Kan jag byta spetsarna på mina vandringsstavar?

På de flesta stavar kan du byta ut spetsarna när de blir utslitna, men vissa modeller är det något krångligare. De stavar som har skruvade spetsar byter du lättast ut dessa med hjälp av en polygrip eller liknande tång. Andra sitter limmade och då kan du behöva värma staven för att få loss och byta toppen, det här är ett litet krångligare projekt.

Vad är trugor?

Trugor är plast cirkeln som sitter strax över stavens spets i markändan. Många vandringsstavar kan kompleteras med en större truga så att staven kan funka bättre om du behöver vandra i snö eller annan blöt, mjuk terräng. På stenig eller normal, platt terräng behövs generellt ingen större truga och staven fungerar bra som den är.

När ska jag använda gummitassar till mina vandringsstavar?

Generellt sett kan det vara en bra ide att använda gummitassar när du vandrar på asfalt för att bevara spetsen, särskilt om din stav inte är designad för att byta ut spetsen lätt.

Hur ställer man in vandringsstavar?

Det är oftast väldigt enkelt att ställa in vandringsstavar. Vanligtvis så låses de på plats med hjälp av ett snabbfäste som du helt enkelt fäller ut för att sen klicka tillbaka när du har rätt längd. Den andra vanliga lösningen är att du släpper på dem genom att skruva på själva staven.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.