Vandringsutrustning Vandringsmat och matlagning

Bäst i test – Bästa kylväskan 2024

kylväska bäst i test

Sommaren är här och det är dags för slöa dagar på stranden och roliga familjeäventyr i naturen. Oavsett vad du har planerat så smakar drycken bäst kall och köttet mår bäst på kylning tills det är dags att tända grillen. Att hålla maten kall och fräsch handlar inte bara om smaken, det är även viktigt för att inte bakterierna ska börja frodas. En bra kylväska blir mer eller mindre ett måste.

Den bästa kylväskan ska ha var rymlig och funktionell. Det ska finnas goda förvaringsmöjligheter, gärna för lite tillbehör. Kylväskan ska gå lätt att bära med sig och smidigt att städa ur om något råkar läcka. Men absolut viktigast är naturligtvis isoleringsförmågan och att den håller kylan länge. Tänk på att en högre vikt ofta kan innebära bättre isolerförmåga vilket gör det till en personlig preferens vad som är bäst.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar för Outnorth.

Snabb topp 3

Premium – Hydroflask Carry Out Softcooler 20 L

hydroflask carry out soft cooler kylväska bäst i test

Mitt segmentet – Arctic Tern Picnic Cooler Bag

bästa kylväska från arctic tern

Budget – Urberg Cooler Bag 16 Liter

kylväska bäst i test från urberg

I det här testet har vi fokuserat på klassiska, mjuka kylväskor som är lätta att bära med sig till stranden, familjepicknickar och roadtrips. Ska du gå lite längre kanske du istället är intresserad av att hitta den bästa kylryggsäcken vilket vi testat i en separat artikel.

Kylväska bäst i test – premium

Hydroflask Carry Out Softcooler 20L

hydroflask carry out soft cooler kylväska bäst i test
Mått:32x34x43 cm
Volym:20 L
Vikt:1143 g

Carry Out från Hydroflask är den bästa kylväskan i premium segmentet, den har en rejäl packvolym på 20 liter till en rimlig vikt. Det som sticker ut och gör den till bäst i test vinnare är dock den imponerande kylförmågan. Carry Out kan hålla kylan i upp till 24h, extremt imponerande för en mjuk kylväska. För att få optimal kylförmåga rekommenderar Hydroflask att man använder sig av kylklampar både i botten under maten och högst upp över alla kylvaror. Basen och locket är formgjutna för att väskan ska stå stabilt och undvika att maten blir mosad på vägen. Vill du ha en mindre flaska så kan du även kolla på ”lillebrodern” till Carry Out på 5 liter här.

Det stryktåliga materialet är vattenresistent utåt och invändigt är kylväskan helt vattentät. Med andra ord behöver du inte vara orolig för regn och du kan kyla maten genom att dumpa is direkt i väskan. Carry Out har en borttagbar axelrem samt två vanliga handtag. Dessutom finns det en utvändig förvaringsficka och öglor för att fästa Hydroflasks “dry storage” påsar. Tänk på att både förvaringspåsarna och kylklampar säljs separat. Inredet är anpassat för att du enkelt ska kunna torka ur allt kladd.

Kylväska bäst i test – mitt segmentet

Actic Tern Picnic Cooler Bag

bästa kylväska från arctic tern
Mått:34x29x31 cm
Volym:18,5 L
Vikt:

Arctic Terns Picnic Cooler är vår bäst i test vinnare i mitt segmentet. Förutom att vara rymlig och hålla kylan bra kommer den med en komplett uppsättning picknick tillbehör! Kylväskan kyls med hjälp av kylklampar (tänk på att de som vanligt säljs separat) och går att bära med hjälp av handtag eller den justerbara axelremmen.

Picnic Cooler har ett stort utvändigt fack på framsidan vilket är inrett för att hålla alla picknick tillbehör på plats. Setet är avsett för 4 personer och innehåller 4 vinglas, 4 tallrikar samt 4 stycken knivar, skedar och gafflar. Dessutom innehåller facket salt- och pepparkar, kapsylöppnare, ostkniv samt skärbräda. Det bästa med kylboxen är helt enkelt att du slipper riskera att glömma några tillbehör! Allt du får se till att komma ihåg är mat och dricka.

Kylväska bäst i test – budget

Urberg Picnic Cooler Bag 16 l

kylväska bäst i test från urberg
Mått:30x21x31 cm
Volym:16 L
Vikt:345 g

Med Urbergs Picnic Cooler så pratar vi verkligen prisvärdhet, med ett pris under 200 kronor så är det utan tvekan den bästa budget kylväskan. Det fina med den här budget kylväskan är att trots det låga priset får du ändå en välfungerande och smidig väska. Den håller kylan bra och väger in på endast 345 gram. Picnic Cooler Bag finns också i 3 olika storlekar vilket gör att du kan välja storleken som passar dig bäst. 

Storlekarna är på 16 liter12 liter och 8 liter, du kan klicka på storlekarna för att läsa mer om varje hos Outnorth. De mindre storlekarna är dessutom ännu billigare och du bär smidigt med dig dem med hjälp av den ställbara axelremmen. Den har också en smidig frontficka där du kan plocka med dig bestick. Väskan har ett stort lock som gör att du lätt kommer åt innehållet. Det gör den också lättrengörlig vilket hjälps ytterligare av det invändiga materialet.

Bästa kylväskan för strandstilen

Hydroflask Insulated Tote 20 L

bästa kylväska i test insulated tote
Mått:36x43x18 cm
Volym:20 L
Vikt:598 g

Hydroflasks Insulated Tote kommer med som en bonusrekommendation på listen. Den snygga designen sticker ut bland de andra kylväskorna och gör den till ett bra alternativ om du vill hålla stilen uppe. Du får över 4 timmars kylförmåga och den fungerar lika bra att packa lunchen till jobbet som strandpicknick för hela familjen. Den smidiga designen gör den även till ett bra alternativ när du går och småhandlar frysvaror i sommarvärmen. Vid det här laget är det solklart att Hydroflask kan mer än bara tillverka bra vattenflaskor.

Insidan av den rymliga väskan har svetsade sömmar vilket gör den lätt att städa ut då inget klen kan fastna i stygnen. Det utvändiga materialet är både vattenresistent och slitstarkt. Du har dragkedjeförsedda fickor utvändigt och designen gör att du kan vika ihop den smidigt när den är tom.

Hur vi valt ut de bästa kylväskorna

Det finns naturligtvis flera faktorer att ta hänsyn till när man väljer ut den bästa kylväskan. Väskorna behöver kyla bra, vara smidiga att ta med samtidigt som de är slitstarka och lättrengörliga. Det här kan du naturligtvis själv använda som utgångspunkt när du gör ditt val för att det ska matcha dina personliga preferenser.

Isolering och kyltid

Naturligtvis är den absolut viktigaste faktorn hur bra kylväskorna håller kylan. Det här beror på hur välisolerade de är och vilka material som används. Väskorna i testet erbjuder en kyltid mellan 4 till 24 timmar. Det lägre spannet passar bra till en strand picknick medans 24 timmar kan fungera till en övernattning i naturen.

Storlek och vikt

För att få optimal kyltid behöver man också väga in väskans storlek. När du ställer ett varmt eller kallt objekt i rummet så kommer det långsamt jämna ut nivån tills allt i rummet har samma temperatur. Detsamma gäller i en kylväska, har du en stor kylväska som du stoppar ett litet kallt objekt i kommer det inte att hålla sig vid samma temperatur. Du behöver istället komplettera med flera kylklampar för att få en jämn, kall temperatur i väskan. Skaffa eventuellt en mindre kylväska när du inte behöver ta med så stora mängder mat.

Väskans vikt relaterar också till hur bra den håller kylan, en bättre isolering ofta kommer att leda till en tyngre vikt. Ska du på kortare turer kanske en enklare väska blir bättre att ta med sig.

Kylväskans utformning

Här handlar det främst om två saker: Hur smidig väskan är att ta med sig och hur smidig den är att göra rent. Man vill ha en funktionell väska med bra remmar och handtag, den ska vara lätt att bära på helt enkelt. Det är också värdefullt att väskan går att vika ihop och ta mindre plats när den är tom.

Vad gäller rengöring så är det tyvärr bara en tidsfråga innan man spiller något i väskan. Då är det fördelaktigt om den har svetsade sömmar där klenet inte fastnar. Du kommer också vilja ha material som är vattentätt och lätt att torka av. De bästa kylväskorna går smidigt att göra rent genom att helt enkelt spola ur dem. Det här gör också att du inte behöver kylklampar utan kan dumpa is direkt i väskan.

Slitstark och funktionell

Kylväskans yttermaterial behöver vara stryktåligt och hållbart för att kunna släpas runt i naturen. Går det hål på yttermaterialet kommer du snabbt riskera läckage åt båda håll samtidigt som det inte kommer att hålla temperaturen lika bra.

Vad gäller funktionell så återkommer naturligtvis smidiga bärremmar men det gäller också att ha smidig förvaring. Ett stort topplock gör det enkelt att komma åt mat och dryck. Du kommer också vilja ha extra, utvändiga fack där det går att transportera bestick och andra tillbehör.

Kylväska bäst i test – vanliga frågor

Vilken kylväska ska man köpa?

Det beror naturligtvis på dina krav. Ska du ta med familjen till stranden eller på andra kortare utflykter så är Urbergs Picnic Cooler ett utmärkt alternativ. Vill du ha riktigt långvarig kylförmåga så är Hydroflasks Carry Out Softcooler den bästa kylväskan.

Hur länge håller en kylväska kylan?

Det kan variera väldigt mycket på kvaliteten på väskan, i vårt test så varierar den mellan 4 och 24 timmar. Vill du ha ännu längre bör du istället satsa på en rejälare kylbox.

Hur mycket kostar en kylväska?

En kylväska behöver inte vara en dyr investering alls, de allra billigaste modellerna börjar runt 100 kronor och har i vissa fall helt okej kvalité. Vill du ha längre kylförmåga så kan du dock få spendera upp runt 1000 kronor.

Vart kan man köpa kylboxar?

Det finns flera bra ställen att köpa kylboxar på men överlag skulle jag rekommendera att du väljer en e-handel med inriktning på outdoor produkter. Då får du oftast ett sortiment som är gjort för att hålla.

Hur länge håller maten i en kylväska?

Det varierar väldigt mycket beroende på vilken kylväska du köper. Med ordentliga kylklampar kan de allra bästa kylväskorna hålla maten kall i upp till 24 timmar. Med en genomsnittlig väska bör du räkna mer runt 4 timmar, beroende på hur varmt det är ute.

Vad kan man använda istället för kylklampar?

Frusna pet-flaskor med vatten i fungerar som ett okej substitut till kylklampar. Har du en vattentät väska, som vår testvinnare, så kan du utan problem hälla is direkt i väskan.

Hur kallt blir det i en kylväska?

Det varierar beroende på kvalitén på väskan. En väska av hyffsad kvalité bör inte ha några problem med att hålla “kylskåpstemeperatur” på runt 8°C. Alla våra bäst i test kylväskor kommer leva upp till det här.

Hur fungerar en kylväska?

Hos en klassisk kylväska lägger du helt enkelt i kylklampar. Det bästa är att stoppa ett par längst ner i botten och ett par högst upp. En avancerade kylbox har istället ofta termoelektriska element som drivs av el.

Kan en kylväska hålla värmen?

Ja, en kylväskas isolerande förmåga fungerar åt båda håll. Du behöver bara ett varmt alternativ till kylklampar. Fyll exempelvis kylklampar eller plastflaskor med varmt vatten. Ta med dig kylväskan nästa gång du plockar upp take-away mat! Ett bra alternativ för att hålla maten varm är annars en riktigt bra mattermos.

Vilken är den bästa kylväskan?

Den bästa kylväskan är enligt oss Hydroflask Carry Out Softcore. Den är extremt välisolerad och håller kylan i upp till 24 timmar. Dessutom är den smidig och lätt att göra rent.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.