Vandringsutrustning Vandringsmat och matlagning

Test – Bästa vattenflaskan för vandring 2024

Nalgene on the fly bästa vattenflaskan i test

Det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten när man rör på sig, det vet vi alla vid det här laget. Naturligtvis gäller det också att hålla vätskebalansen under vandring och andra friluftsaktiviteter. Det svåra är helt enkelt att hitta en behållare som är både praktisk och klarar av att ta lite stryk. För att underlätta valet har vi plockat fram de bästa vattenflaskorna för vandring.

Texten innehåller reklam i form av affiliate-länkar.

Snabb topp 3

1. Hydro Flask Trail Series

hydroflask vattenflaska är bäst i test

2. Nalgene On the Fly

vattenflaska bäst i test

3. Kleen Kanteen Classic

kleen kanteen är den bästa vattenflaskan i mitt segmentet

Vattenflaska – Bäst i test

Fokus i testet kommer att ligga på vattenflaskor för vandring och friluftsliv men de kommer naturligtvis fungera bra för andra aktiviteter. Det här är slitstarka och praktiska produkter som du kommer kunna använda länge. Först kör vi de bästa vattenflaskorna i 3 prisklasser följt av 3 andra bra alternativ för dig som är ute efter bland annat riktigt låg vikt.

Bästa premium vattenflaskan: Hydro Flask Trail Series 621 ml

hydroflask vattenflaska är bäst i test
Volym:621 ml
Material:Rostfritt stål
Vikt:284 g
Isolerad:Ja
BPA-fri:Ja

En topp produkt från Hydro Flask, deras Trail Series flaskor är specifikt framtagna för vandring. Med extra tunna väggar i rostfritt stål så håller de nere vikten samtidigt som vattenflaskan både är stryktålig och håller kylan i hela 24 timmar. TempShield isoleringen ser dessutom till att du slipper kondens och därmed fukt i din vandringsryggsäck. Vill du istället hålla något varmt så fungerar Trail Series isolerande förmåga för det också och Hydro Flask utlovar upp mot 12 timmars värme.

Vattenflaskan stängs med en smidig skruvkork som är helt läcksäker. Flaskan har också en bygel upptill vilket gör att du smidigt kan haka fast den på din ryggsäck. Är du ute efter lite mer volym så tillverkar Hydro Flask även Trail Series 710 ml och Trail Series 946 ml. Det här är kvalité rakt igenom och den bästa vattenflaskan i testet. Enligt Hydro Flask så ska vattenflaskan tåla maskindisk men de rekommenderar ändå handdisk för bättre hållbarhet. Utöver det så är den enda nackdelen med flaskan priset. Däremot behöver du förmodligen aldrig köpa en vattenflaska igen, då Hydro Flask lämnar livstidsgaranti på den här.

Bästa plast vattenflaska: Nalgene On-The-Fly 0,7 L

Nalgene on the fly är en av de bästa vattenflaskorna
Volym:700 ml
Material:Tritan
Vikt:132 g
Isolerad:Nej
BPA-fri:Ja

On-The-Fly från Nalgene är ett bra alternativ till vattenflaskorna i rostfritt stål för dig som vill bära på lite mindre vikt. Den är tillverkad i Tritan vilket är ett riktigt stryktåligt plastmaterial som är helt fritt från BPA och andra potentiellt skadliga ämnen. Storleken är lätthanterlig och den passar smidigt i de flesta hållare, både på cyklar och i bilen. Dessutom klarar den utan problem att köras i diskmaskin.

Nalgene har utrustat flaskan med ett smart snabböppningssystem som går att öppna med en hand. Korken är fäst med gångjärn och låses fast med både ett smidigt “klick-lås” samt en metalbygel. Detta ser till att du aldrig öppnar flaskan av misstag och garanterat slipper läckage i packningen. Den är även utformad som en bygel för att kunna användas för att haka fast flaskan. Överlag en riktigt solid vattenflaska som är med och tävlar om en topplacering i testet.

outnorth logo

Mest prisvärda vattenflaska: Kleen Kanteen Classic 800 ml

kleen kanteen är den bästa vattenflaskan i mitt segmentet
Volym:800 ml
Material:Rostfritt stål
Vikt:212 g
Isolerad:Nej
BPA-fri:Ja

Kleen Kanteens Classic modell är en enkel och funktionell vattenflaska i rostfritt stål. Utseendemässigt kan du få den med antingen en clean, borstad utsida eller i pulverlackade glada färger. De pulverlackade modellerna erbjuder bra grepp vilket gör dem lättare att öppna även med blöta händer. Väljer du istället den olackerade, borstade finishen har du istället fördelen att du kan lägga den direkt i elden. Den fungerar då som ett extra kokkärl utan att ta skada. Kleen Kanteen tillverkar även Classic 500 ml om du är ute efter en mindre modell.

Vattenflaskan finns med olika korkar och just denna kommer med en lättöppnad sportkork, I korken finns även en rejäl bygel för att lätt fästa den vid packningen. Vattenflaskan ska klara att diskas i maskin men Kleen Kanteen flaggar för att färgen inte kommer att hålla lika länge på de målade flaskorna. Vill du handdiska så är insidan elektropolerad för extra lätt diskning, samtidigt som vattenflaskan har rundade hörn och rymlig öppning. Kleen Kanteens Classic modell är ett stryktåligt all-round val som du kommer ha nytta av länge och därmed är vattenflaskan bäst i test i mitt segmentet.

outnorth logo

Bästa budget vattenflaskan: Urberg Single Wall 500 ml

Urberg single wall vattenflaska i rostfrill stål
Volym:500 ml
Material:Rostfritt stål
Vikt:149 g
Isolerad:Nej
BPA-fri:Ja

Urbergs sortiment cirkulerar kring funktionell budget utrustning och deras Single Wall flaska är inget undantag. Det är en bra vattenflaska i rostfritt stål som väger in ganska lätt på 149 gram. Vattenflaskan har en bygel för att lätt kunna fästas och korken skruvas av lätt. Enkelt och funktionellt.

Den är ganska liten i storleken och kan därför lämpa sig bra för barn, är du ute efter något större så erbjuder Urberg även prisvärda vattenflaskor i 1 liters modell. Dessa är dock tillverkade i plast istället för rostfritt. Flaskan är lätt att både diska ur och dricka ur och ett riktigt bra budgetalternativ. Tyvärr anger inte Urberg om flaskan tål maskindisk så det är inget vi vågar prova.

outnorth logo

Ultralätt vattenflaska: Platypus SoftBottle 1.0 L

bästa vattenflaskan - platypus väger väldigt lite
Volym:1000 ml
Material:Plast (Polyethylene)
Vikt:40 g
Isolerad:Nej
BPA-fri:Ja

Platypus SoftBottle är framtagen som en smidig lösning för dig som vill ha ultralätt utrustning att bära med vatten i. Vattenflaskan i mjuk plast väger in på låga 40 gram vilket är runt en fjärdedel av vad en vanlig 1 liters vattenflaska för vandring väger. Är du ute efter att släpa på så lite vikt som möjligt så är det här den bästa vattenflaskan för dig.

När flaskan är tom går den smidigt att rulla ihop för att ta så lite plats som möjligt och du kan enkelt få plats med den i bakfickan. Mjuka flaskor är som du kanske misstänker inte lika greppvänliga som en vanlig flaska. Det här har Platyplus löst ganska bra genom att skapa en avsmalning vid vattenflaskans midja. En nackdel med flaskan är att den kan vara något omständig att fylla på ur vattendrag när luften helt gått ur den.

outnorth logo

Det miljövänliga alternativet: Nalgene Wide Mouth Sustain 0,9 L

vattenflaska test
Volym:909 ml
Material:Återvunnen Tritan
Vikt:177 g
Isolerad:Nej
BPA-fri:Ja

En ny version av Nalgenes Wide Mouth flaska som till 50% är tillverkad av återvunnet plastavfall. Du får samma stryktåliga Tritan material men i ett mer miljövänligt format. Vattenflaskan klarar fall från rejäl höjd även om den inte är helt okrossbar, kolla in Youtube klippet nedan för att få en uppfattning om hur mycket den faktiskt tål.

Personligen gillar jag att använda en Wide Mouth som en backup till en liten mindre vattenflaska med snabböppningssystem. Det blir en utmärkt lösning på lite längre vandringar. Den breda öppningen är lätt att fylla på men kan vara lite svår att dricka ur medans du rör dig. 

outnorth logo

Vilket material är bäst för en vattenflaska

Plast

Plast är, som du kanske misstänkt, det vanligaste materialet när det kommer till vattenflaskor. Det här beror helt enkelt på att det är både mångsidigt och billigt att tillverka. Plast är lätt och kan vara ett riktigt tåligt material om det är tillverkat i rätt kvalité. Det är också just kvalitén du behöver ha koll på när det kommer till plastflaskor. För att få bra hållbarhet så bör du undvika de billigaste modellerna, det ska vara en flaska som är anpassad för vandring helt enkelt.

Se också till att vara noggrann med att flaskorna ska vara fria från BPA. BPA står för Bisfenol A och är ett ämne som används i vissa flaskor och förpackningar. Det kan vara skadligt om man får i sig större mängder och klassas som hormonstörande. Problemet med plastflaskor av lägre kvalité är att de efter flera användningar släpper ut mikroplaster vilka kan vara skadliga om flaskan innehåller BPA.

Metall

När man pratar om vattenflaskor i metall så är det främst rostfritt stål och aluminium det handlar om. I båda fallen så är det hållbara material som du kan släpa runt och tappa länge utan att byta ut dem. Det faktum att de håller så länge gör dem även klimatvänliga. De flesta vattenflaskor som är isolerande och anpassade för att hålla kyla kommer vara tillverkade i metall.

Vad gäller rostfritt stål så är det ett smidigt val som inte på något sätt är hälsofarligt. I vissa fall kan du få lite metallisk smak på vattnet men det är helt ofarligt. Nackdelen med rostfritt stål är att det är lite tyngre än alternativen. En annan fördel med flaskor i rostfritt stål är att du kan använda dem som kokkärl. De här flaskorna är så tåliga så du kan lägga dem direkt i elden.

Aluminium har väldigt liknande egenskaper med undantaget att det är ett betydligt lättare alternativ till rostfritt stål. Det här gör att du kan få en väldigt stryktålig flaska som fortfarande väger lite. I många fall har de här vattenflaskorna ett tunt lager plast på insidan för att dölja metallsmaken. Då bör du kolla upp så det är BPA fritt.

Glas

Glas har framförallt en stor nackdel när det kommer till vattenflaskor för vandring. Det går sönder lätt och tål inte att tappas. Naturligtvis blir det jobbigt att fortsätta vandringen utan vattenflaska men du lämnar också glasbitar i naturen som djuren kan skada sig på. Glas är också det tyngsta materialet för vattenflaskor.

Utöver det här så har det dock ett par fördelar. Glas är helt ofarligt och innehåller inga giftiga ämnen man behöver ha koll på. Det tar heller aldrig upp någon smak på samma sätt som äldre plastflaskor kan göra. Dessutom är det ett klimatsmart alternativ, om du lyckas hålla dem hela tillräckligt länge.

För att välja den bästa vattenflaskan för dig tänk på..

Vattenflaskans utformning

Förutom att tillverkas i olika material finns det andra design detaljer som skiljer flaskorna åt. Det här handlar oftast inte om några större skillnader i prestanda utan snarare personlig preferens. Är öppningen bred eller smal? En bred öppning kan göra det lättare att fylla flaskan och den blir betydligt lättare att diska ur. Smalare öppningar kan istället vara lättare att dricka ur utan att spilla. Du har också korkar som stängs på olika sätt, skruvkorkar, klicklock och pipar i olika form. Vill du ha ett säkrare lock eller snabbare åtkomst? Utöver det här kan du också överväga hur greppvänlig flaskan är.

Giftfria vattenflaskor är bäst för hälsan

Det säger naturligtvis sig själv, du vill inte dricka ur en flaska som är tillverkad i giftigt material. Se till att flaskan är fri från BPA. Tänk på att även om vattenflaskans huvudmaterial inte är plast så kan den ha ett tunt lager invändigt, kontrollera även metallflaskor.

Storleken på vattenflaskan

Tänk till runt hur mycket vatten du behöver ha med dig, du vill varken att vattnet ska ta slut eller släpa på onödigt stora flaskor. Hur länge brukar du vandra och hur ofta kommer du kunna fylla på vatten? Personligen gillar jag att han en lätthanterlig vattenflaska på 0,7 – 1 liter och om det behövs komplettera med ytterligare en vattenflaska. Enligt svenska försvarets överlevnadshandbok så behöver man cirka 2,5 liter vatten per dag och mer när man anstränger sig rejält.

Vattenflaska som håller kyla

Det finns isolerade vattenflaskor som hjälper till att hålla vattnet kallt under kalla dagar. De fungerar ungefär likadant som en termos och kan även användas under riktigt kalla dagar för att se till att vattnet inte fryser. Nackdelen med vattenflaskor som håller kylan är att de kommer att väga mer då de brukar ha dubbla väggar. Ett tips för att hålla vattnet riktigt kallt extra länge är att stoppa ned is i vattenflaskan när du fyller den.

Vikten

Precis som med all annan vandringsutrustning bör man ta vikten i åtanke när man väljer vattenflaska. Tåliga flaskor i metall kommer att väga mer och är de isolerade blir de ännu tyngre. De allra lättaste vattenflaskorna är oftast tillverkade i mjuk plast som går att rulla ihop när de är tomma. Lätta att ta med men ligger inte lika bekvämt i handen. Här får man helt enkelt göra en avvägning, vill du ha låg vikt eller många funktioner?

Så tar du hand om din vattenflaska

Måste man diska sin vattenflaska?

Ja, du bör definitivt diska din vattenflaska. Eftersom den kommer att nudda din mun regelbundet samlas bakterier och det kommer med tiden bli ganska ohälsosamt.

Hur ofta ska man diska vattenflaska?

En generell rekommendation är att du sköljer ur den efter varje användning och diskar ur den rejält ungefär en gång i veckan.

Hur rengör man en vattenflaska?

Att handdiska en vattenflaska är väldigt enkelt, använd vanligt diskmedel och diskborste. Om din flaska har en smal öppning kan det vara en bra idé att skaffa en så kallad flaskborste. Är din flaska däremot anpassad för att maskindiskas slipper du naturligtvis allt det här och kan bara kasta in den i maskinen.

Kan man diska vattenflaskor i diskmaskin?

Svaret är att det varierar. Kontrollera om tillverkaren anger att den går att maskindiska när du köper den så slipper du handdisk. Generellt sett så kommer flaskor med tryck eller exempelvis silicon delar, som torkas ut, vara känsligare för diskmaskiner. Var också extra försiktigt med isolerade vattenflaskor.

Bästa vattenflaskan – Vanliga frågor

Vilken vattenflaska ska man välja?

Det beror lite på din budget och vilka funktioner du prioriterar. För ett prisvärt all-round alternativ rekommenderar vi Kleen Kanteen classic eller Nalgene On-TheFly.

Hur stor vattenflaska behöver man på vandring?

Det beror naturligtvis på för hur lång tid du behöver förlita dig på vattenflaskan. Kan du fylla på vatten under vandringen rekommenderar jag en vattenflaska på runt 0,7 liter. Kan du inte det så komplettera med ytterligare en flaska för längre vandringar alternativ så kan du testa en vattenrenare, ett bra sätt att släpa på mindre. På en hel dag behöver du få i dig 1,5 – 3 liter vatten. Det varierar på hur stora vi är och hur fysiskt aktiv man är. 

Hur länge håller vatten i plastflaska?

Rent vatten som förvaras mörkt i en plastflaska kommer att stå sig i upp till 6 månader. Det här förutsätter att vattenflaskan är ren och att du inte druckit ur den. Detsamma gäller för vattendunkar.

Hur länge kan man använda en vattenflaska?

Vanliga PET-flaskor bör inte återanvändas flera gånger då du kommer att få i dig ohälsosamma mikroplaster. Börjar vattnet att smaka av plast är det förmodligen dags att byta. En plastflaska av hög kvalité som är tillverkad utan BPA kommer däremot inte att ha något bäst före datum. Se till att du diskar din vattenflaska regelbundet och håller den fri från bakterier.

Hur mycket vatten behöver man på vandring?

Det här är något som varierar väldigt mellan olika personer och på hur ansträngande vandringen är. Svenska försvaret rekommenderar 2,5 liter per person och dygn, vid fysisk ansträngning går den här siffran upp ytterligare. Enligt vårdguiden 1177 så bör vi dricka runt en deciliter var 10:e – 15:e minut. Det här ger minst 0,4 liter per timma, på en 5 timmars vandring skulle du då minst behöva 2 liter vatten. 

Hur ofta ska man byta vattenflaska?

Det här varierar på flaskans kvalité. Undvik att återanvända PET-flaskor flera gånger så du inte får i dig mikroplaster. Billigare vattenflaskor i plast kommer också behöva bytas ut relativt ofta. Satsa hellre på en metallflaska i högkvalité så slipper du byta helt.

Vilken vattenflaska är bäst?

Hydro Flasks Trail Series är den bästa vattenflaskan i test, läs mer om varför högre upp. Andra bra alternativ i lägre prisklasser är Kleen Kanteens Classic och Urbergs SIngle Wall.

Vad kostar en bra vattenflaska?

Du kan hitta en bra vattenflaska för så lite som 70-90 kronor. De allra bästa isolerade vattenflaskorna kommer däremot att kunna kosta upp mot hela 500 kronor. Sen kan du naturligtvis hitta modeller i alla prisklasser däremellan.

Varför är vatten viktigt på vandring?

Utan regelbunden tillgång till vatten kommer du snabbt att bli uttorkad och orkeslös. Vandring är fysiskt ansträngande och kroppen kommer därför behöva mer vatten än vanligt. Var noga med att ta med tillräckligt med vatten, särskilt under längre vandringar i svåra förhållanden.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.