Vandringsutrustning Ryggsäckar Vandringsmat och matlagning

Kylryggsäck bäst i test 2024 – smidig och effektiv kylning

kylryggsäck bäst i test kvinna med kylryggsäck i naturen

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar för Outnorth

Att kunna plocka fram en kall dricka är inte så dumt oavsett om du ligger på stranden eller är ute på en svettig vandringstur. Problemet är ofta att vanliga kylväskor är inte särskilt smidiga att bära med sig någon längre sträcka. I det här fallet så har vi den perfekta lösningen, väl istället den bästa kylryggsäcken. En praktisk lösning som du lätt bär med dig överallt. Vi har satt ett gäng med kylryggsäckar i test och plockat fram den bästa i tre olika prisklasser. Är du ute efter en mer klassisk modell så har vi även testat de bästa kylväskorna.

Snabb topp 3

1. Primus Cooler Backpack

primus cooler backpack är bäst i test kylryggsäck

2. Robens Cool bag 15L

bästa kylryggsäck robens cool bag

3. Arctic Tern Cooler Backpack

arctic tern cooler backpack kylryggsäck test

En bra kylryggsäck har bra isolering, samtidigt är den lätt att både packa och tvätta ur. Du håller dem lätt kalla med hjälp av kylklampar och vissa vattentäta modeller kan du fylla direkt med vanlig is. Dessutom fungerar isoleringen åt båda håll och vill du se till att maten istället håller värmen längre så kan du använda kylryggsäcken som en stor termos.

Kylryggsäck bäst i test – premium

Primus Cooler Backpack

primus cooler backpack är bäst i test kylryggsäck
Mått:20x30x45 cm
Volym:20 L
Vikt:800 g

Cooler Backpack från primus är snygg, funktionell och årets bästa kylryggsäck. Du kan lätt få med dig allt du behöver för din dagsvandring med familjen. Volymen på 20 L räcker långt och som exempel kan du få med dig 4 styck 6 pack med öl. Inte illa för en dag på stranden och den har dessutom en inbyggd kapsylöppnare i handtaget. När ryggsäcken är tom kan du smidigt rulla ihop den om du vill släpa på mindre saker på vägen hem.

Yttertyget är tillverkat i stryktåligt rip-stop polyester som dessutom är vattenavstötande, praktiskt om vädret inte samarbetar. Mellanlagret består av isolering i form av EVA-skum som kyler innehållet Som en bonus blir det mjuka EVA-skummet som en mjuk stoppning vilket gr den väldigt bekväm att bära. Det invändiga fodret är tillverkad PU-belagd polyester, vilket är helt vattentätt. I kombination med roll-top stängningen som stoppar allt vatten från att komma ut (och in) så får du en helt vattentät behållare för din mat. Därför så kan du slänga is rakt ner i ryggsäcken om du inte har kylklampar tillgängligt. 

Innerfodret går dessutom att vränga ut ur själva ryggsäcken vilket gör det lätt att tvätta av. Du kan därför stoppa i din smutsiga disk eller skräpet efter pickniken i kylryggsäcken på vägen hem. På några minuter är väskan urspolad och ren igen. Utvändigt hittar du en separat ficka där du kan förvara småsaker du inte vill bära ihop med maten, exempelvis din mobil. Primus Cooler Backapack är helt enkelt komplett och därför är denna kylryggsäck bäst i test.

Kylryggsäck bäst i test – mitt segmentet

Robens Cool bag 15L

bästa kylryggsäck robens cool bag
Mått:30x19x43 cm
Volym:15 L
Vikt:686 g

Robens Cool bag är en snygg och riktigt mångsidig kylryggäsck till ett väldigt rimmligt pris. Det som verkligen sticker ut med Cool bag är att den går att använda även som drybag. Ryggsäcken har en roll-top stängning och är alltså helt vattentät. Inget vatten kommer läcka igenom, varken utifrån eller innifrån så du kommer alltså kunna ha nytta av den i fler situationer. Kyld mat för en piknik på stranden med familjen eller torr utrustning när du paddlar kajak. Robens Cool bag gör båda jobben lika bra.

De fodrade axelremmarna är riktigt bekväma och kylrygsäcken är testad för att kunna hålla kylan i 8 timmar. Du kan alltså utan problem bära med dig den på långa turer som varar hela dagen. Kylryggsäcken är tillverkad i stark, tålig polivinyl som är både smutsavvisande och lätt att rengöra. Det vattentäta materialet går att snabbt att spola rent och du slipper vänta på att det ska torka. Fodret består av PEVA aluminium som ger grym isoleringsförmåga. Mångsidigheten hos Robens Cool bag gör den till ett självklart val som en av de bästa kylryggsäckarna i test.

Bästa budget kylryggsäck

Arctic Tern Cooler Backpack

arctic tern cooler backpack kylryggsäck test
Mått:32x17x44,5 cm
Volym:20 L
Vikt:

Arctic Tern är ett varumärke med siktet inställt på att göra livet lättare för alla typer av resenärer, vilket de tveklöst lyckats med här. Med en snygg, stilren design och ett lågt pris Arctic Tern Cooler Backpack årets bästa budget kylryggsäck. Trots det låga priset så är kylryggsäcken riktigt bekväm och går lätt att bära med sig även under längre dagsturer med sina bekväma axelremmar. 

Med en volym på 20 liter får du gott om plats för att mätta hela familjen. Kylvarorna kommer du lätt åt genom det smidiga topplocket. Dessutom finns det 2 extra fickor, ett mindre i locket samt ett lite större på framsidan. Ett smidigt sätt att få med sig exempelvis bestick eller förvara mobilen. Väskan är tillverkad i 600D melange och har en isolerande aluminium inredning. Den håller kylan riktigt bra och är ett väldigt prisvärt val.

Kylryggsäck bäst i test – Andra produkter vi gillar

Eastpack Cooler

eastpak kooler kylryggsäck bäst i test
Mått:21x29x49 cm
Volym:20,5 L
Vikt:560 g

Eastpacks Cooler är ytterligare en rymmlig och smidig kylryggsäck. Cooler är den lättaste ryggsäcken i testet och är byggd med komfort i åtanke. Både väskans rygg och dess axelremmar är ordentligt vaderade för att du ska kunna bära den långt utan problem. Det här är ganska praktiskt med tanke på volymen som ryggsäcken kan hantera, fyller du upp alla 20 liter så kommer maten att väga en del.

Kylryggsäcken är tillverkad i polyester samt nylon och har ett foder som ser till att hålla alla din kylvaror kalla. Insidan av Cooler är dessutom lätt att torka av ifall olyckan skulle vara framme. Precis som med tidigare modeller så behöver du inskaffa kylklampar separat. Eastpacks kylryggsäck har en rejält tilltagen främre ficka som du smidigt kan packa ned alla bestick och tillbehör du behöver för att äta. Ryggsäcken har ett bärhandtag upptill utöver axelremmarna som naturligtvis är ställbara. 

Special lösningen – Kylbag för ryggsäck

Fjällräven Kånken Mini Cooler

kylryggsäck bäst i test
Mått:26x20x9 cm
Volym:2,5 L
Vikt:170 g

Kånken Mini Cooler är i sig inte en kylryggsäck utan en liten kylbag för ryggsäckar. En smidig lösning när du bara behöver kyld mat för en person och vill kunna packa ned allt i din vanliga ryggsäck. Som vanligt med Fjällrävens produkter i Kånken serien så är det inte bara en praktisk produkt utan också en färgglad och snygg design. Väskan finns i flera färger och fungerar lika bra på en dagstur i fjällen som den gör lunchlåda till jobbet.

Väskan är uppbyggd av polyester, bomull och har ett isoleringslager i skum. Isoleringen fungerar dessutom åt båda håll och den kan hålla innehållet både kallt och varmt. Hela locket går att öppna så du lätt kommer åt innehållet. Insidan är gjord för att lätt kunna rengöras ifall det blir klenigt. I locket hittar du ett litet invändigt fack där du kan stoppa ned en kylklamp.

Utsidan är tillverkade i Fjällrävens G1000 material, vilket är vattenavstötande och kan waxas för ytterligare vattentålighet. Det isolerande skummet kommer också att se till att Mini Cooler behåller sin form på ett snyggt sätt. För dig som redan äger en Kånken är naturligtvis Kånken Mini Cooler tillverkad för att passa smidigt i både den klassiska Kånken och Kånken Mini.

Kylryggsäck bäst i test – Vanliga frågor

Vad är en kylryggsäck?

En kylryggsäck är helt enkelt en ryggsäck med inbyggd kylväska. Ett annat sätt att se på det är att det är en kylväska utformad som en ryggsäck. Ett praktiskt sätt att bära med sig kylvaror helt enkelt.

Hur kyler man en kylryggsäck?

Det vanligaste är att man använder vanliga kylklampar, du kan också använda dig av frusna plastflaskor fyllda med vatten. Är din kylryggsäck dessutom vattentät kan du enkelt fylla den med helt vanlig is direkt i kylfacket.

Finns det ryggsäckar som håller mat varm?

Ja, trots namnet så fungerar en kylryggsäck bra även för att hålla kvar värme. Detta eftersom isoleringen fungerar åt båda håll. Lägger du i något kallt håller det sig kallt, lägger du i något varmt håller det sig varmt.

Vilken är den bästa kylryggsäcken?

Primus Cooler Backpack är den bästa kylryggsäcken. Den har stor volym och klarar av att hålla temperaturen länge. Dessutom är den smidig att bära med sig, därför är denna kylryggsäck bäst i test läs mer om det högre upp.

Varför ska du välja en kylryggsäck?

Jämför med en vanlig kylväska så är den stora fördelen att en kylryggsäck är väldigt mycket smidigare att bära med sig. Så fort du ska gå lite längre så kommer en ryggsäck med inbyggd kylväska vara bättre.

Hur mycket kan man packa i en kylryggsäck?

Det varierar naturligtvis från modell till modell, undersök hur många liter väskans volym är på. Ett bra sätt att visualisera det är med mjölkpaket, en ryggsäck på 20 liter klarar 20 mjölkpaket. Med en normalstor (15-20 L) kylryggsäck bör du klara att packa mat för hela familjen.

Hur mycket väger en kylryggsäck?

Olika ryggsäckar väger olika mycket, vanligtvis mellan 0,5 och 1 kg. Ofta bör du dock inte välja den lättaste ryggsäcken. En tyngre väska kan ofta vara ett tecken på att väskans isolering håller hög kvalité.

Finns det en anpassad kylbag för ryggsäckar?

Ja, Kånken Mini Cooler är en utmärkt kylbag för ryggsäckar. En smart lösning om du bara behöver ha med dig en mindre mängd kylvaror.

Är kylryggsäckar vattentäta?

En del är det men inte alla. De flesta bättre kylryggsäckar är dock helt vattentäta, de kan fyllas direkt med is och behöver inte ens kylklampar. Robens Cool Bag är ett exempel som har både helt vattentät insida och utsida.

Vi rekommenderar även att du kompletterar din matlagning med ett av de bästa stormköken. Vill du slippa bära med dig kylvaror kan vi också rekommendera att du kollar på den godaste frystorkade maten. Ytterligare intressant läsning kan du hitta i vårt test av tubkikare och vår artikel om ultralätt vandring. Vi har även gått igenom andra typer av ryggsäckar, kolla in de bästa handbagage ryggsäckarna.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.