Vandringsutrustning Vandringsmat och matlagning

Mattermos test – bästa mattermosarna för vandring 2024

mattermos test

När du vill ha varm mat långt ifrån all elektricitet är det inte alltid möjligt att göra upp eld eller hala fram stormköket. Ofta är det istället smidigare att förbereda maten hemma och hålla den varm med hjälp av en termos. I vårt mattermos test hittar du de bästa produkterna som ser till att maten håller temperaturen hela dagen.

I detta mattermos test har vi tagit fram 3 mindre termosar, som passar för 1 portion, samt 3 större för 2 eller fler personer. De här är några av de bästa mattermosarna på marknaden sett till både värme-prestanda och pris. Utöver det så har vi också tagit hänsyn till att de ska vara smidiga att packa med sig och att det lätt går att komma åt maten. Först kommer våra två topplistor och längre ner hittar du mer detaljerad information om varje produkt.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar.

Snabb topp 3 – bästa mattermos för 1 person

1. Stanley The Legendary Food Jar

stanley mattermos bäst i test

2. Klean Kanteen TKCanister 437 ml

klean kanteen mattermos test

3. Primus TrailBreak Lunch Jug 400 ml

bästa mattermos primus trailbreak

Snabb topp 3 – bästa mattermos för 2+ personer

1. Klean Kanteen TKCanister 946 ml

mattermos bäst i test tkcanister 946 ml

2. Hydroflask Insulated Food Jar 828 ml

mattermos test hydroflask food jar

3. Urberg Vacuum Food Jar 750

bästa mattermos på en budget

Mattermosar har betydligt fler användningsområden än vandring och friluftsliv. I många yrken är det inte alltid du har en microvågsugn tillgänglig på arbetsplatsen. Sen kan de vara användbara även om du har det. Ska du ta med dig soppa så är en mattermos förmodligen den bästa lösningen för att garantera att det inte läcker ut mat i din väska.

Mattermos test – 1 person

Mattermos bäst i test – Stanley The Legendary Food Jar + Spork

stanley mattermos bäst i test
Volym:400 ml
Dimensioner:107 x 86 x 135 mm
Vikt:340 g

Stanley är ett välkänt märke som nästan blivit synonymnt med termosar. Därför är det inte särskillt förvånande att de ligger bakom den bästa mattermosen i testet. The Legendary Food Jar lever upp till sitt namn och levererar en värmetid på hela 7 timmar. Den är riktigt stryktålig med dubbla väggar i rostfritt stål och den utmärkta isoleringsförmågan uppnås med hjälp av vacuum. Dessutom går den här legendariska mattermosen att maskindiska, enligt mig, guld värt. 

Storleksmässigt är den inga problem att få plats med i packningen samtidigt som den rymmliga öppningen gör det smidigt att äta rakt ur termosen. En annan smart funktion med den här mattermosen är att det ingår en spork med fäste på termosens sida. Du slipper riskera att glömma besticken hemma helt enkelt! För er som inte känner igen uttrycket så är en spork alltså en typ av sked och gaffel i ett. Överlag så är det här en riktigt komplett mattermos och ska man klaga på något så är det möjligen priset som är lite högt.

Mattermos i test – Klean Kanteen TKCanister 473 ml

klean kanteen mattermos test
Volym:473 ml
Dimensioner:118 x 121 mm
Vikt:487 g

Klean Kanteen levererar även de en riktigt praktisk mattermos som är kompakt och lätt att packa med sig. Lockets design med invändig gängning gör att det sticker upp minimalt samtidigt som det håller helt tätt. Samtidigt går det fortfarande lätt att lossa på locket med det utfällbara handtaget. TKCanister är också anpassad för att maskindiskas vilket alltid är en trevlig fördel.

Mattermosen har vakuumisolering med dubbla väggar och klarar att hålla mat värme i hela 7 timmar. Dessutom fungerar den ändå bättre om du vill hålla något kallt, den klarar av att hålla kylan i upp till 25 timmar. Öppningen är ordentligt tilltagen och termosen är nästan skålformad vilket gör den väldigt lätt att äta ur. TKCanister är väldigt praktiskt och mångsidg vilket är nära att göra denna mattermos bäst i test.

Mattermos i test – Primus TrailBreak Lunch Jug 400 ml

bästa mattermos primus trailbreak
Volym:400 ml
Dimensioner:93 x 115 mm
Vikt:262 g

Primus är kanske mer kända för några av de bästa stormköken men de tillverkar faktiskt kvalitetsutrustning för allt du kan tänkas behöva för en måltid i vildmarken. TrailBreak är både kompakt och lätt vilket gör den supersmidig att packa med i vandringsryggsäcken. Även här har du dubbla väggar i rostfritt stål med vakuumisolering. De håller både värmen utmärkt och är extremt slitstarkt.

Mattermosen finns i flera färger och den pulverlackerade ytan är lätt att greppa. Även de räfflade locket är greppvänligt så att den ska fungera även för barnen. Du har en bred öppning här med så den är lätt att både fylla på och göra rent. Dessutom är TrailBreak Lunch Jug väldigt rimmligt prissatt. Är du ute efter den bästa mattermosen i budgetsegmentet så är det här rätt val.

Mattermos test – 2+ personer

Mattermos bäst i test – Klean Kanteen TKCanister 946 ml

mattermos bäst i test tkcanister 946 ml
Volym:946 ml
Dimensioner:135 x 152 mm
Vikt:653 g

Klean Kanteen tar hem titeln som bästa mattermos i test bland de större modellerna med sin TKCanister på 946 ml. Den är konstruerad på samma sätt som den mindre versionen av TKCanister, det som sticker ut är helt enkelt hur länge den håller värmen. Klean Kanteens större mattermos håller i hela 11 timmar vilket är väldigt imponerande. Vill du istället hålla något kallt så gör den det utan problem och företaget anger att den ska klara hela 45 timmars kyltid.

Konstruktionen är i slitstarkt rostfritt stål med dubbla väggar och vakuumisolering. Det nedsänkta locket är helt läcksäkert och öppnas lätt genom att vrida det utfällbara handtaget endast ett kvarts varv. Utformningen gör den superlätt att fylla och diska ur med den stora öppningen. Sen är den säker för att köra i diskmaskin så du slipper handdisk.

Mattermos i test – Hydroflask Insulated Food Jar 828 ml

mattermos test hydroflask food jar
Volym:828 ml
Dimensioner:109 x 145 mm
Vikt:485 g

Hydroflask är uppstickaren i termos-världen som snabbt slagit igenom med en clean, snygg design. Förmodligen är de mest kända för sina isolerade vattenflaskor men det tillverkar också några av de bästa mattermosarna. Insulated Food Jar är en mattermos som finns i 4 separata storlekar där denna på 828 ml är störst. Mattermosen klarar att hålla innehåll både varmt och kallt. De garanterar dessutom att värmen håller sig i minst 6 timmar innan det sakta börjar svalna.

Väggarna är tillverkade i rostfritt stål med vakuumisolering och utsidan är pulverlackad. Den har en rymmlig, användarvänlig öppning med ett greppvänligt lock. Den är kompakt och lätt att få plats med i packningen. Termosen tål dessutom diskmaskiner och är fri från giftiga plaster som BPA. Den enda nedsidan med mattermosen är priset då både det och produkten är i premium segmentet.

Bästa budget mattermos – Urberg Vacuum Food Jar 750 ml

bästa mattermos på en budget
Volym:750 ml
Dimensioner:100 x 180 mm
Vikt:560 g

Urbergs Vacuum Food Jar är en väldigt prisvärd termos på 750 ml som är smidig val om du vill packa varm mat för två. Har du en stor familj så finns det även en större version på hela 1,2 Liter. Mattermosen har dubbla väggar i rostfritt stål, är vakuumisolerad och har ett silikon tätat lock. Den har dubbla lock för att se till att du slipper läckage. Det yttre locket är dessutom designat för att smidig kunna användas som skål.

Med en stor öppning är det smidigt att både fylla på och få ur maten. Det gör det även lättare att diska ur den vilket är praktiskt då den tyvärr inte går att maskindiska. Det inre locket är försett med en knapp för tryckutjämningar så du smidigt ska kunna öppna. Tänk på att termosen fungerar lika bra för att kyla som den gör för att hålla något varmt.

Tänk på detta när du väljer mattermos

  • Hur många personer är ni som ska äta? För 1 person räcker det bra med en mattermos på runt 400 ml. Är ni fler så sikta på en storlek över 700 ml.
  • Vad väger mattermosen? Det är alltid att bättre att släpa på så lite vikt som möjligt.
  • Hur länge håller mattermosen varm? Det kan skilja ganska mycket beroende på termosens kvalité. Högkvalitativt material kommer också väga mer i vissa fall så se till att prioritera efter behov.
  • Hur lätt passar mattermosen i packningen? Kolla på yttermåtten, vissa designer har ett stort lock som även fungerar som skål. Behöver du inte det så välj en mattermos med nedsänkt lock.
  • Välj stryktåliga material. För alla utomhusaktiviteter så bör utrustningen tåla att tappas i backen.

Vad är skillnaden på en mattermos och en vanlig termos?

De flesta av funktionerna är väldigt lika mellan de två. Det är isolerade behållare som fungerar lika bra för att hålla innehållet varmt som kallt. De stora skillnaderna ligger istället i utformningen. Istället för den vanliga långsmala termosen, som är lätt att hälla ur så är en mattermos kortare och bredare. Vill du istället ha något som fungerar bättre för flytande innehåll så har vi även testat vanliga termosar. Oftast har mattermosarna också en extra stor öppning vilket gör det lätt att få i maten, lätt att göra rent dem och även smidigt att äta direkt ur. I vårt mattermos test har vi bara tagit med produkter med den stora öppningen då det gör dem betydligt mångsidigare.

Så fungerar en mattermos

En termos genererar inte värme utan är framtagen för att isolera och behålla temperaturen som innehållet har. Det som händer när du fyller i mat och stänger locket är att allt innuti termosen når samma temperatur och stannar där. Det här kan du använda för att maximera värmeförmågan på två sätt.

  • Fyll termosen helt, mer värme i termosen kommer göra att det håller en högre temperatur längre. Se därför också till att inte köpa större termos än vad du behöver.
  • Förvärm termosen genom att fylla upp den med kokande vatten. Du kommer att värma upp termosens innerväggar vilket gör att maten inte behöver göra det vilket “stjäl” en del värme. Med andra ord håller maten en högre temperatur längre. 

När har du användning för en mattermos?

Mattermosarna vi har testat är mångsidiga och går att ha till betydligt mer än vad du kanske först tänkt dig. I kombination med att det inte är särskilt dyra gör dem även till en utmärkt present för vandringsintresserade vänner.

Vid eldförbud och extrem torka

Även om du är van vid att ta med dig stormkök eller starta en brasa för att laga mat på dina äventyr kommer du vilja ha en mattermos. Råder det eldförbud så kommer det att vara både olagligt och olämpligt med öppen eld. Att då ha en bra mattermos i reserv ser till att du fortfarande kan äta varm, tillagad mat.

Som lunchlåda

Bra mattermosar är utmärkta att använda som lunchlådor då de i stort sett aldrig läcker. Även om du arbetar på ett kontor och har både kylskåp och micro tillgängligt så är de praktiska för att slippa klen i väskan. Arbetar du ute i skog och mark så säger det nästan sig självt att det är ett praktiskt alternativ. De kan hålla maten kall på sommaren eller se till att du får äta varm soppa mitt i vintern.

På snabba dagsvandringar

Vill du slippa släpa fram stormköket och vänta på att maten ska koka upp så är mattermosar ett utmärkt alternativ för att fortfarande få äta varm mat. Ett smart sätt att spara tid helt enkelt. På längre flerdags vandringar så är de inte lika praktiska då du vill bära så lite vikt som möjligt.

Barnens skolutflykter

Mattermosar är ett smidigt alternativ om du vill skicka med barnen lite mer rejäl mat än bara smörgåsar. En liten och smidig mattermos som Primus TrailBreak är ett utmärkt alternativ för att skicka med barnen ett varmt mål mat på utflykter.

Skötselråd för mattermosar

De flesta bra mattermosar och alla i testet är tillverkade i rostfritt stål vilket är väldigt lätt att underhålla. Allt det handlar om är att diska ur dem ordentligt efter användning. Om du glömmer den med mat i en dag eller två så kommer det inte att hända så mycket. Rostfritt stål kommer fortfarande vara lätt att få rent. Däremot kan en del mattermosar ha detaljer i plast eller silikon vilka inte mår lika bra av att stå med mat i. Har du ett exempelvis ett plastlock bör du inte låta de stå för länge du plasten kan ta åt sig lukt lätt. Ett bra tips är att välja en mattermos som går att diska i maskin. Då kommer de att bli diskade direkt vilket indirekt ofta leder till att de inte blir stående.

Mattermos test – vanliga frågor

Vad är en mattermos?

En termos som är anpassad för att förvara mat i istället för vätska. De är lättare att fylla med mat och äta ur.

Hur länge håller en mattermos värmen?

Det varierar mellan olika modellers isolering och storlek. Räkna med att de håller temperaturen helt 5-10 timmar. Efter det så kommer det ofta långsamt att kallna.

Vad kostar en mattermos?

Beroende på kvalité och storlek så kan du räkna mellan 200 – 600 kronor.

Kan man ha kall mat i en mattermos?

Ja det går utmärkt, ofta så kommer en mattermos hålla maten kall i upp mot 20 timmar och den premium modellerna kan tävla med även de bästa kylväskorna.

Hur använder man en mattermos?

De fungerar precis som en vanlig termos. Fyll den med varm mat så håller den maten varm. Fyll den med kall mat så håller den maten kall. Tänk på att mattermosar tappar värmen fortare än vanliga termosar när man öppnar dem pga deras stora öppningar. 

Vilken är den bästa mattermosen?

Det varierar till viss del på dina behov. Den bästa mattermosen för en person är enligt oss Stanleys The Legendary Food Jar. Är ni fler så välj TKCanister från Klean Kanteen.

Vad kan man ha i en mattermos?

Du kan förvara det mesta i matväg i en mattermos. De funkar bra till både soppa och pasta med köttfärsås. Mat som fyller ut termosen ordentligt kommer dock att hålla värmen lite bättre. De går också bra att använda för att förvara frukt och grönsaker för att de ska hålla sig svala och fräscha i sommarvärmen. Du kan även använda dem för att hålla kylvaror kalla.

Hur stor mattermos behöver man?

För en person är en mattermos runt 400 ml utmärkt. För två sikta på en mattermos runt 800 ml. Sen varierar det naturligtvis från person till person hur mycket man äter.

Hur länge kan man förvara mat i en mattermos?

De bästa mattermosarna klarar att hålla temperaturen upp runt 10-12 timmar för att sen sakta tappa värme. Livsmedelsverket rekommenderar att hålla mat till en temperatur över 60 grader för att bakterier inte ska börja trivas.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.