Utrustning & Tester

Bästa skidjackan dam 2022 – håll dig varm i backarna!

Bästa skidjacka dam 2020

Texten innehåller reklam i form av affiliate-länkar.

Skidsäsongen är igång och det är dags att köpa en ny skidjacka. Det kan vara tidskrävande att hitta den bästa skidjackan i mängden, bland alla olika varianter och butiker är det lätt att bli överväldigad. Samtidigt är det kanske svårt att veta vilka egenskaper en skidjacka ska ha. Naturligtvis är det viktigt att välja en skidjacka som passar just dig och dina behov, en jacka som ska hålla dig varm och inte svettig. 

Därför har vi förberett en lista med de bästa skidjackorna för vintern 2021. Vi rekommenderar bara jackor av kvalité som kan hålla flera år. Därför hittar du inga jackor för 299 kr här. I längden sparar du på att köpa kvalité och sparar på miljön.

Bästa premium skidjacka

Norröna Lofoten Gore-Tex Jacket

Norröna är ett norskt klädmärke som fokuserar på friluftskläder. Företaget har funnits sedan 1929 och drivs fortfarande av samma familj. Kläderna från Norröna är gjorda speciellt för att klara av det hårda, skandinaviska klimatet. 

Riktig premium jacka! Fodrad och vattentät ska den skydda dig mot vind och alla väder. Det är Norrönas varmaste jacka som passar både skid och snowboardåkare. Jackans längre passform funkar bra om du ska sitta ner på snön och spänna dina boots eller pjäxor. Den passar lika bra i backen som till vardag och är definitivt värd priset.

Jackan är tillverkat i återvunnen, andningsbar Gore-Tex Performance Shell vilket gör att den är vattentät. För bättre ventilering har skidjackan även ventilationsöppningar under ärmarna. En lång tvåvägsdragkedja går från nedre kanten till armbågen. Norröna Lofoten är utrustad med en liten ficka på armen där du kan ha ditt liftkort ,två bröstfickor med dragkedja samt fleecefodrade fickor för att värma dina händer. Huvan är anpassad för hjälmar och jackan har dessutom ett specialdesignat tvådelat snölås, så att du kan stänga snön ute helt och hållet.

Vår favorit skidjacka

Haglöfs Lumi Insulated Parka

Det finns mer än en Haglöfs jacka på topplistan och av god anledning. Det svenska outdoor levererar produkter för alla situationer i naturen. När grundaren började tillverka utrustning för över 100 år sen så var den till för överlevnad snarare än fritidsnöjen. Det satte en helt annan standard för kvalitét som finns kvar än idag.

Lumi Insulated är som namnet skvallrar om den fodrade versionen av Haglöfs funktionsjacka. Det här ser till att hålla dig varma även på riktigt kalla dagar. Den har en ställbar huva anpassad för skidhjälmar, samt en hög krage som skyddar mot kalla vindar.

Skidjackan har 5 fickor, 2 mittfickor anpassade för ryggsäckar, en bröstficka och en skyddad innerficka. Det finns dessutom en ficka anpassad för liftkort i ärmen så du smidigt glider in i liften. Lumi är fodrad på med bekvämt meshmaterial som andas och ser till att du inte blir blöt inifrån. Därpå har du även ventilationsfickor under ärmarna som går att öppna och stänga beroende på temperatur.

Jackan levererar ett komplett paket samtidigt som den är snygg och rimligt prissatt. Det här resulterar i en av de bästa skidjackorna och vår favorit i testet.

Bästa budget skidjacka

Salomons Snow Rebel Jacket

Salomon startades upp, bokstavligt talat, mitt i de franska alperna 1947. De ligger till stor del bakom hur en modern skidbindning ser ut idag, så att säga att de kan alpinutrustning är en underdrift.

Enda anledningen till att Snow Rebel klassas som en budget jacka är att den är nedsatt till halva priset hos Outnorth. Så det gäller att passa på, det här är definitivt den bästa skidjackan du kan få till det här priset. 

Jackan är fodrad och tillverkad i vattenavstötande material så du kommer att hålla dig både varm och torr. Den är uppbyggd med ett 2-lagers membran vilket gör att du samtidigt kommer vara ventilerad. Skidjackan har ett snölås som ser till att du inte får in snö och är utrustad med 5 olika fickor varav en är en liftkortsficka i ärmen.

Bästa skidjackan för äventyraren

Haglöfs Spitz Jacket

Haglöfs är ett svenskt outdoor företag som andas kvalité och innovation. Företaget grundades redan 1914 av Wiktor Haglöf. Grundidén var att ta fram en bättre vandringsryggsäck, det lyckades onekligen och idag är utbudet betydligt bredare. Produkterna är framtagna med en tidlös design, de ska hålla länge utan att kännas inaktuella.

Riktig premium jacka! Spitz är en extremt mångsidig skidjacka som är anpassad för att funka lika bra när du står på ett par skidor, en snowboard eller klättrar och vandrar. Skidjackan är gjord för tuffa äventyr och kommer inte svika dig oavsett vilka vinteräventyr du ger dig ut på. Eftersom den är framtagen för tuffa förhållanden är jackan utrustad med RECCO-reflektorer. Kort förklarat innebär det att räddningshelikoptrar snabbt kan lokalisera dig i exempelvis en lavin.

Den är uppbyggd efter 3-lagers principen i slitstarkt och vattentätt Gore-tex. Jackan har flera förstärkta partier och ventilationsfickor som går att öppna med dragkedjor. Alla dragkedjor är dessutom laminerade och vattenavvisande. Spitz har 4 fickor, 2 stora bröstfickor, en utvändigt på ärmen och en invändig ficka avsedd för värdesaker. Huvan är ställbar och anpassad för att användas ihop med hjälmar. Jackan är något kortare i modellen för bättre rörlighet och kompabilitet med exempelvis klättringsselar.

Bästa anorak skidjacka

Burton ak GORE-TEX 2L Kimmy Anorak

Burton grundades i Jake Burton’s lada i Vermont, USA på 70 talet. Sedan dess har Burton blivit mer eller mindre synonymt med snowboard åkning. Alla företagets produkter cirkulerar runt det men jackorna fungerar naturligtvis lika bra för skidåkning.

Anoraken kommer i tre olika färger svart-vit, ljusrosa och den färggladare versionen på bilden över. Som Burton själva uttrycker det så är Kimmy stormproof. Skaljacka är helt vind- och vattentålig så du kommer klara av alla väderförhållanden utan problem.

Jackan är tillverkad i ett tunnare skalmaterial så att du själv lätt kan anpassa hur varmt du behöver klä dig enligt lager på lager principen. De dragkedjeförsedda fickorna är fodrade och anpassade för att hålla din telefon varm. Så du slipper oroa dig för att kylan ska ladda ur batteriet. Kimmy är jackan som får dig att se ut som ett X-games proffs även i barnbacken.

Skidjackan för funktionell high fashion

SOS – Sara Ski Jacket

SOS, eller Sportswear of Sweden, är ett svenskt bolag som alltid strävar efter innovation och nytänk. Deras mål är att kombinera exklusivt mode med en passion för off-pist åkning. Kläderna ska alltså vara både snygga och funktionella, de har definitivt lyckats med det i Sara Ski Jacket.

Jackan är utrustad med en uppsjö av fickor vilket gör det lätt att förvara det mesta du kan tänkas behöva under skidåkningen. Huvan är tillräckligt stor för att klara av att täcka en hjälm. Jackan har limmade sömmar, vattentäta dragkedjor och materialet är extremt vattenavstötande. Skidjackan är tillverkad i tre-lagers material med en lätt stretch vilket ser till att du är både varm och rörlig. SOS levererar kort sagt en av de bästa skidjackorna utseendemässigt utan att tumma på prestandan.

Vad är bäst för miljön?

Det bästa för miljön är så klar att inte köpa några nya kläder alls. Kolla second hand eller hos familj och vänner om de inte har någon jacka som kan passa dig. Ibland blir det dock så att man måste köpa en ny och då finns det en del saker att tänka på. Tänk framför allt på att välja en jacka som ska hålla i flera år – desto mindre plagg du köper desto bättre för miljön. På vår lista hittar du bara plagg som ska hålla länge och som du kan använda både till vardags och till skidåkning. 

Det är så klart viktigt att titta på vilket material jackan är tillverkad av. De flesta skidjackor tillverkas av polyester. Polyester är ett slitstark material som också går att återvinna. Produktion av polyester kräver mindre vatten än många andra tyg. Innan du köper jackan kolla om den polyester som används är återvunnen och i vilken grad. Återvunnen polyester är alltså det mest miljövänliga materialet för funktionskläder. 

När plagget slits ut se då till att du inte kastar det i soporna utan lämnar det hos en butik som kan ta tillvara på tyget. Väldigt ofta kan fibrerna återanvändas för nya plagg. Vissa butiker erbjuder till och med rabatt om du lämnar din gamla kläder hos dem!

Varför behöver man en skidjacka?

När du åker skidor, oavsett om du åker i svenska fjällen eller i alperna är det bäst att du har en riktigt skidjacka på dig. Det viktigaste är så klart att jackan ska hålla dig torr och varm, men det finns också en del andra saker som kan göra din skidåkning mycket behagligare och smidigare. Bra ventilation ska se till att jackan håller dig varm samtidigt som du inte svettas när du åker skidor. Du kan så klart välja en tunnare jacka och ha ett bra underställ, då fungerar den även när det blir varmare. En liten fika på armen där du ska ha din liftkort underlättar skidsemestern enormt! Det kan bli väldigt irriterande att behöva plocka fram liftkortet varje gång du ska åka lift. Dubbelkolla om jackan har en liftkortsficka, annars kommer du snabbt märka hur mycket du saknar det.

Vem behöver en skidjacka?

Alla som ska åka skidor! Om du ska åka skidor, snowboard eller längdskidor behöver du en ordentligt skidjacka. Så klart kan du också använda din skidjacka om du ska åka pulka eller ta långa promenader på vintern. Den är utmärkt till alla utomhusaktiviteter. Det är bättre att ha en skidjacka till vardagsjacka istället för att ha en vardagsjacka när man åker skidor. Både för din komfort och hälsa rekommenderar vi därför att du alltid ha en ordentlig jacka på dig när du åker skidor. 

Vilken skidjacka ska jag välja?

Det är den svåraste frågan att besvara och beror på en hel del saker så klart. Förutom att din jacka ska vara snygg (man vill så klart ser bra ut i backen!) ska den också vara anpassad till dina behov. Ventilation är nummer ett då du undvika att svettas när du åker skidor. En dragkedja för ventilation i armhålan är en bra lösning. Oavsett om du åker i backen eller i off-pisten är det viktigt att du kan röra dig fritt i dina skidkläder. Många skidjackor kan vara tajta, därför kan det vara bra men extra stretch eller en större storlek. 

Stor luva som går över hjälmen kan hålla dig varm och ser också väldigt snyggt ut. Gillar du inte luva kan du istället välja jackan med stor krage som skyddar mot vind. Snöspärr kan vara praktiskt om du åker off-pist och i djupsnö. Finns ingenting värre än att ha snö under jackan! 

Om du åker i januari och februari då det brukar vara kallare – satsa på en vadderad jacka. Du kan också ta på dig flera lager med kläder – underställ, t-shirt och tröja under jackan för att hålla dig varm. 

Generellt sett brukar det vara varmare att åka i mars/april, speciellt om du väljer Alperna. Att åka skidor i Alperna i början på våren är en fantastiskt upplevelse, då kan du få både skid- och solsemester på en gång. Eftersom det brukar vara flera plusgrader i backarna då kan det vara bättre med en tunnare jacka. Solen värmer ordentligt på 2000 meter. En tunnare jacka i Gore-tex, underställ och t-shirt kan räcka om vädret tillåter. 

Hur vet jag vilket storlek jag ska välja?

Om du är osäker som vilken storlek du ska välja kan du titta på respektive sidors storleksguide. Där finns exakt information om hur du ska mäta dig för att välja rätt storlek. Dubbelkolla längden på armarna och ditt bystmått. Tänk på att när du använder en skidjacka har du oftast flera lager kläder på dig så det är bra att inte välja för tajt jacka. De flesta butiker erbjuder också ett gratis byte i fall det blir helt fel. Kolla vad som gäller för den butik du beställer ifrån. 

Varför ska du lita på oss?

Vi på Oddhikers är vana skidåkare och äventyrare. Under åren har vi lärt oss vilka saker och märken man kan lita på. Samtidigt har vi själva testat en del kläder. Vi har noggrant valt de produkter vi rekommenderar på vår hemsida så att du ska vara så nöjd som möjligt. I denna artikel har vi sammanfattat de bästa skidjackorna du kan hitta på marknaden.

Skillnad mellan skid- och snowboardjackor?

Generellt finns det ingen större skillnad mellan skid- och snowboardjackor. Det är mer en smaksak. Oftast är skidjackor mer tajta i sin passform medans snowboardjackor är hängande och oftast längre. Extra längd på snowboardjackor beror oftast på att man sitter ner för att spänna fast sina snowboardboots. Den nya trenden med snowboardjackor är anorak-stil – alltså jackor utan dragkedja. Sådana hittar du här. Eftersom den största skillnaden är visuell kan du så klart använda en snowboardjacka när du åker skidor och tvärtom. 

Skidjackor vi rekommenderat säsongen 2020/2021

Aperture Outerlimits Jacka

Aperture tillverkar skid- och snowboardkläder. Tyvärr vet vi att vintersporter är ingen billig hobby. Aperture vill ta snowboardåkningens värld till flera människor och har därför skapat en kollektion med billigare snowboard jackor och byxor. Nu kan fler uppleva vintern i bergen och njuta av skid- och snowboardåkningen. 

Outerlimits jacka är en väldesignad budget jacka för dig som inte vill spendera för mycket pengar. Jackan har allt som ska göra din skidåkning behaglig. Jackan är snygg och väl isolerad för att hålla dig varm i alla väder. Lite bredare passform gör det möjligt att ha två extra lager under och ger jackan en streetwear look så du kan använda den även när du inte åker skidor. Trikåfoder och snölås ger ett extra komfort om du åker offpist. Fast huva, handfickor med knapp och dragkedja, en bröstficka och en innerficka med dragkedja – allt för att göra din tid i backen så bekväm som möjligt. 

Houdini är ett svenskt företag som vill designa klädbranschen från början. För längesedan upptäckte Houdini att klädindustrin står för en tredjedel av all utsläpp (kolla fakta). Med kontor i Stockholm har Houdini de senaste 25 åren jobbar på att skapa hållbara outdoor kläder. Ibland använder de återvunna och återvinningsbara syntetiska material och ibland naturmaterial. Det är viktigt för Houdini att sparar på jordens resurser och inte skapa avfall.

Houdinis Leeward Jacket

Säsongens finaste jacka enligt Oddhikers! Leeward Jacket är en vind- och vattentät jacka som passar lika bra för både sommarvandringar som skidåkning på vintern. Jackan är miljövänlig – förutom hållbara material är jackan perfekt för att använda året runt – du slipper alltså köpa flera olika plagg!

Jackan är tillverkat i Loop Hardshell – ett väldigt lätt, otroligt tålig och slitstark material.  Materialet släpper ut överskottsvärme och fukt från kroppen men hindrar vätan utifrån. 

Jackan har tejpade sömmar, vattenavvisande dragkedjor, fluorkarbonfri DWR-behandling och Houdinis Atmos-membran, vilket ger dig skydd mot utmanade väder. Huva med plats för hjälm inunder, långa ventilationsdragkedjor under ärmarna och bröstfickan för liftkort kommer göra din tid i backen mycket bekvämare. 

Jackan är tillverkat i 70% återvunnen polyester. Houdini ber dig att lämna in jackan till dem när den är helt utsliten för att de ska kunna återvinna materialet och använda det i nya plagg. 

Picture Organic Clothing – SEEN JACKA

Picture Organic Clothing är ett franskt klädmärke som gör skidkläder, accessoarer och väskor. Alla kläder är skapade av skidåkare för skidåkare. Picture är ett ungt företag och deras vision är att skapa coola och miljövänliga produkter. Hållbarhet och transparens är deras kärnvärde – saker som vi på Oddhikers också står för!

En topp jacka för pengarna. Seen Jacka har tejpade sömmar, snölås, en liten innerficka för mobilen, bröstfickor, skidglasögons duk och ventilations kedjor i armhålan. Luvan, muddar och snölåset kan justeras. Jackan är en kortare variant av en skid- och snowboard jacka i en figursydd passform. Den är designad så att du kan se bra ut i backen samtidigt som du känner dig bekväm och varm hela dagen.  

Jackan är tillverkad i 64% organisk polyester och 36% återvunnen polyester  – den innehåller inga farliga kemikalier. 

Aperture Apres Anorak

Aperture tillverkar skid- och snowboardkläder. Tyvärr vet vi att vintersporter är ingen billig hobby. Aperture vill ta snowboardåkningens värld till flera människor och har därför skapat en kollektion med billigare snowboard jackor och byxor. Nu kan fler uppleva vintern i bergen och njuta av skid- och snowboardåkningen. 

En tidlös jacka till både vardag och skidåkning. Jackan har alla funktioner du önskar dig från en skidjacka – ventilation under ärmarna, tejpade sömmar, handvärmarfickor och hjälmkompatibel luva. Snölås gör jackan perfekt även för åkning i off-pisten. 

Finns i två coola designer. 

Oakley Camellia Shell Jacka

Oakley grundades 1975 i USA. Idag är de ett ledande varumärke för både solglasögon och skidglasögon. Oakley är idag synonymt med hög kvalitet, skön passform och stor slittålighet i mötet med alla de påfrestningar som uppstår under outdoor-aktiviteter. Även deras skidkläder är av hög kvalite och anpassade till alla hårda väder du kan möta i backarna. 

För dig som vågar att ha mer färg i backarna är Oakleys Camellia Jacka ett perfekt val! Två lager FN Dry™ 10K beläggning ihop med ventilationsöppningar gör jackan varm under vinter och håller fukten borta. Luvan är stor och kan justeras så du kan ha den över hjälmen, snölås och muddar med kardborre gör att jackan håller dig varm och stänger ute snön. Det finns även en innerficka för din mobil och dokument. Lösare passform kompletterar din snowboarder look bra.

ROXY Galaxy Jacka

Roxy grundades 1990 i Kalifornien. Från början tillverkade företaget surf kläder för tjejer och fick snabba framgångar i en bransch som hittills bara tillgodosett killarnas behov. Nu finns det även skidkläder och snowboardkläder i företagets arsenal för att tillfredsställa behovet hos aktiva kvinnor i hela världen.

Varmfodrad skidjacka med vattentätt yttertyg och tejpade sömmar. Jackan har justerbar luva, snölås och innerficka för glasögon. Med invändigt fodrade fickor, vattentäta dragkedjor och ventilationsöppningar under ärmarna komme jacka hålla dig varm utan att svettas. Det finns en bröstficka där du kan ha ditt liftkort och jacka-byxa anslutningar – du kan alltså koppla samman jackan med Roxy Byxorna för bättre skydd. 

Skidjackor vi rekommenderat säsongen 2019/2020

Norröna Røldal Gore-Tex Insulated Parka

Parkan är tillverkat i återvunnen Gore-Tex Performance Shell vilket gör att den är vattentät. Andra lagret av jackan är tillverkat i PrimaLoft – isolering vilken ger mycket värme utan att tynga ner dig. För bättre ventilering har jackan även ventilationsöppningar under armarna. Norröna Røldal Gore-Tex Insulated Parka är utrustad med en liten fika på armen där du kan ha ditt liftkort, bröstficka med dragkedja och putsduk till skidglasögon, hjälm anpassad huva med en handjustering samt fleecefodrade handfickor. Inuti finns även en ficka för din mobil eller dokument. 

Snöspärr finns också och om du även har Norröna byxor kan du koppla samman dom med jackan med deras smarta Snap and Seal-system vilket hindrar snön från att läcka in under jackan. Perfekt för dig som gillar att åka i off-pisten. 

EVEREST W Ski Jacket

Everest är Stadiums egna varumärke inom segmentet friluft och sport. Produkterna hittar ni i Stadiums butiker och online. Både kläder och utrustning är väl designat och i överkomliga priser. 

Everest skidjacka är en väldesignad budget jacka för dig som inte vill spendera för mycket pengar. Jackan har allt som ska göra din skidåkning behaglig. Alla sömmar är tejpade för att hålla dig torr och varm. Avtagbar huva kan vara ett plus för dig som gillar att slippa den på skidjackan. Det finns snölås, liftkortsficka, två innerfickor och två midjefickor. 

Yttertyg på jackan är tillverkat i 100% återvunnen polyester och innehåller inga miljöfarliga fluorkarboner. 

KARI TRAA W Helicopter Jkt

Kari Traa är ett norskt företag skapad av skidåkaren Kari Traa. Men sin feminina design, snygga och färgglada plagg har märket fort blivit populär i hela Skandinavien. Deras mest kända produkter är ull och polyester underställ men Kari Traa tillverkar också skidjackor, byxor, andra plagg och accessoarer som ska göra din skidåkning roligare. 

Säsongens finaste jacka enligt Oddhikers! Skidjackan är gjort av hållbart, varmt och vattentätt material, perfekt för långa dagar i backen. Jackans snygga passform är också rörlig och kommer få dig att synas. Huvan kan justeras på 3 olika sätt så att du själv kan välja hur den ska sitta på hjälmen. Så klart finns det en liftkortsficka på ärmen. Skidjackan har också dubbel-ventilations blixtlås. 

Kari Traa Helikopter jacket är en av dom kortare varianterna för dig som inte gillar långa jackor. Inuti finns det en blommig-print som ger jackan en liten personlig touch.

Skidjackan är gjort av dunfoder med 60% dun och 40% fjäder. 

Norröna Lyngen Gore-tex Jacket Women

Lyngen skidjacka är anpassad för dig som gillar att åka skidor hela dagarna. Jackan är gjord av Gore-Tex och kan därför garantera vattentäthet, ventilation på topp nivå och lätt vikt. Dragkedjan kan stängas på två olika sätt – första kan du stänga jackan som vanligt och andra där du kan stänga med en ventilationskedja precis bredvid. Jackan garanterar bra ventilation och skydda dig mot vind, regn och snö. 

Norröna Lyngen har inget snölås och inte heller någon liftkortsficka, däremot finns två stora fickor fram på jackan där du kan förvara ditt liftkort. Så klart finns det också ventilationskedjar i armhålorna. 

Picture Organic Clothing – Women’s Exa Jacket

En topp jacka för pengarna. Exa Jacket har tejpade sömmar, snölås som man kan koppla ihop med de matchande byxorna, en liten ficka på armen för liftkortet, skidglasögons duk och ventilationskedjor i armhålan. Det finns t.om. extra värmepaneler i ryggpartiet. 

Jackan är gjord av 64% återvunnen polyester och impregmenteringen innehåller inga farliga kemikalier. 

Exa Jacket är en kortare variant av en skid- snowboard jacka i en figursydd passform. Den är designat så att du kan se bra ut i backen och samtidigt känna dig bekväm och varm hela dagen. 

Helly Hansen W Kvitegga Shell Jacket

Helly Hansen är ett norskt företag och textiltillverkare baserad i Oslo. Märket specialiserar sig på utrustning för sport och arbete på havet. Företaget skapades först 1877 av Helly Hansen. Idag tillverkar de också friluftskläder bl.a. Jackor och overaller av högt kvalité. 

Snygg skidjacka för dig som gillar klassiska kläder. Tillverkad av 3-lager Hellys professional-tyg kommer den hålla dig varm, torr och bekväm under långa turer. Jackan är både vind- och vattentätt. Liftkortsficka, ventilation under armhålorna, snölås, hjälmkompatibel huva, fickor med vattenavvisande YKK AquaGuard och innerfickor för elektronik  – allt detta finns i Helly Hansen Kvitegga Shell skidjacka. 

Jackan finns i flera färger och det finns matchande skidbyxor i samma still som jackan.

Andra artiklar du kan vara intresserad av:

Billiga skidresor i Sverige 2020
Bästa skidhjälm för barn – Bäst i Test
Test av snöskor – de bästa snöskorna för vintervandring
Test – Årets bästa skidglasögon och goggles