Vandringstips Vandringskläder

Softshelljacka eller skaljacka – Vad är skillnaden?

Ska man välja softshelljacka eller skaljacka? 4 personer i olika jackor på vandring

Det är inte alltid helt lätt det här med att välja jacka, varken för vandringslederna eller skidbackarna. Kommer den verkligen att andas bra och håller den verkligen fukten ute? Ska man välja en skaljacka eller en softshelljacka? De olika modellerna har naturligtvis olika styrkor. I den här artikeln ska vi försöka reda ut skillnaden mellan softshell och skaljackor för att göra det lite lättare för dig att göra rätt val.

Det är faktiskt en ganska vanlig debatt i både skid- och vandringssammanhang, vilket är egentligen det bästa ytterlagret. Som så ofta är svaret lite mer nyanserat och de kommer prestera bäst i olika situationer. Båda har nämligen sina styrkor. Skaljackor är utmärkta under tuffa förhållanden medans softshell generellt andas bättre och bjuder på bättre rörlighet.

Skaljackor – Det perfekta väderskyddet

Skaljackor kallas på engelska för “hardshells” vilket faktiskt säger lite mer om designen. En skaljacka är lite stelare och tuffare i materialet. De är designade för att vara ett pålitligt skyddslager mot både kraftig nederbörd och stormvindar. Är du ute i alla väder så kommer det här vara en pålitlig vän.

Tekniskt sett så finns det ingen industristandard för exakt vad en skaljacka är men generellt så brukar de finnas några designelement de flesta har gemensamt. En bra skaljacka är oftast uppbyggd i 3 lager: Du har det stryktåliga ytterlagret som tar emot det väder naturen kastar på dig. Sen finns ett mellanlager i någon form av membran, ett välkänt exempel är Gore-Tex. Membranen är vattentäta och ska samtidigt se till att jackan andas. Innerst så sitter någon form av liner, notera att det generellt inte kommer att handla om ett tjockt foder här. Skaljackor är designade för att användas med flera lager.

Softshelljackor – Smidigt och bekvämt

Softshell är ett smidigt och mjukt material, det är lätt att röra sig i softshelljackor och de är framförallt väldigt bekväma. Ytterlagret är uppbyggt i slitstark polyester eller nylon medans fodret är tillverkat i exempelvis behaglig fleece. Man kanske inte förväntar sig det av den lite tjockare jackan men de är oftast betydligt stretchigare än skaljackorna.

Det är alltså ett stort fokus på rörlighet och dessutom andningsförmåga i softshelljackor, du ska inte få den fuktiga, instängda känslan i en bra softshelljacka. De blir väldigt bekväma att utföra fysiska aktiviteter i, vilket gör dem utmärkta för fjällen. Man får bra vindtålighet även med softshelljackor men däremot inte samma vattentålighet. Bra jackor bör klara lättare regn även här men utan membranen så kommer de inte klara rejälare skurar.

Hybridjackor – Det bästa av två världar?

Eftersom det inte finns någon fastställd branschstandard så kommer det naturligtvis bli så att några jackor blir lite av ett mellanting, även om de inte marknadsförs som det. Med andra ord finns det inget som säger att en mjukare och stretchigare jacka inte kan ha ett Gore-Tex membran som drar upp vattentåligheten. Med en rejäl ytbehandling och tejpade sömmar så kan du sen få det bästa av två världar.

Så varför ska man inte alltid välja en hybridjacka? Mångsysslare blir sällan experter på ett specifikt område och så är det även med jackor. När man väver in stretchmaterial i en skaljacka så kommer den inte vara lika lätt. Stoppar man in ett membran i en softshelljacka så kommer den inte att andas lika bra. Hybridjackor är med andra ord en kompromiss och kan vara ett bra alternativ om du vill ha ett mellanting.

Softshelljackor vs Skaljackor

Andningsförmåga

Här är det en solklar vinst för softshelljackorna, du får utmärkt andningsförmåga och de är förvånansvärt luftiga. Utan vattentäta membran så kan kroppsvärmen lättare sippra ut och man slipper den kvava, fuktiga känslan. Det här är en förmåga som är extra viktig när det är kallt ute. Om man svettas mycket under fysiska aktiviteter kommer man sen frysa rejält när man ska sitta still i blöta kläder.

Väderskydd

Precis som softshell är överlägset när det kommer till andningsförmåga så kommer skaljackorna att utklassa när det kommer till väderskydd. Båda kan ha tåliga ytterlager men membranen i skaljackor kommer att göra skillnad. En riktigt bra skaljacka kommer att kunna ersätta din regnjacka hela dagen. Det tätare materialet kommer också vara något effektivare när det kommer till att hålla vinden ute.

Komfort

Softshelljackor är lättare att röra sig i då de inte är lika styva i materialet som en skaljacka. Samtidigt så är fodret ofta mjukare mot huden och kommer ge dig en mysigare känsla. Som vi tidigare nämnt slipper du i större utsträckning också svettas. Även de bekvämaste skaljackorna kommer ha svårt att mäta sig med softshell när det kommer till komfort.

Packvänlighet och vikt

Skaljackorna är tunnare och kommer därmed oftast också att vara de lättare alternativet. Har du inte jackan på dig under tiden du vandrar så kommer det vara lättare att få plats med en skaljacka i ryggsäcken. Det blir inte heller lika mycket vikt att släpa på vilket alltid är ett plus. Det börjar visserligen att komma lättare softshelljackor men det kommer fortfarande inte kunna matcha de lättaste skaljackorna.

Stryktålighet

Här är det svårt att ge varken skaljackor eller softshelljackor någon fördel. Det mesta handlar om kvalité här och kommer snarare variera mellan olika tillverkare snarare än modeller. Vill du ha en jacka som håller länge så snåla inte för mycket och välj inte för tunnt material.

Pris

Om du någon gång kollat på produkter med och utan Gore-Tex så har du förmodligen märkt att priset går upp när man väljer produkten med membran. Det här stämmer även med jackor och är en av anledningarna till att skaljackor är dyrare. Det finns naturligtvis prisvärda budget alternativ bland skaljackorna med men kollar man på toppmodellerna så är det betydligt dyrare än motsvarande softshelljacka. En skaljacka kan utan problem kosta över 5000 kronor vilket väldigt få softshelljackor gör.

Så vad kommer passa dig bäst?

Vad som är bäst kommer att handla om vilka typer av aktiviteter du ger dig ut på och i vilka förhållanden. Är du bara ute i naturen när vädret är på bra humör så kommer du förmodligen ha mer nytta av en softshelljacka. Föredrar du långa vandringar med oförutsägbart väder så kommer däremot skaljackor att erbjuda bättre skydd. Tar du oftast av dig jackan medans du går så kan en skaljacka vara bättre då den tar mindre plats i packningen. Är det mycket fysisk ansträngning med jackan på så är det istället softshell som låter dig göra det bekvämare. Förmodligen så kommer du, som jag, i slutändan att ha en av varje hängande i garderoben men förhoppningsvis har du nu lite mer kunskap att grunda ditt val på. Vill du däremot ha ytterligare guidning så kan du kolla in våra favoritval bland de bästa vandringsjackorna och de bästa dam skidjackorna.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.