Vandringsutrustning Vandringskläder

Bästa vandringsjacka 2024! Både dam och herr modeller

En fjällräven vandringsjacka på toppen av åreskutan

Oavsett säsong eller vilken typ av friluftsaktivitet du ger dig ut på behöver du se till att ha ordentlig kläder på dig. Vädret kan svänga fort, särskilt på höga höjder i våra svenska fjäll. För att kunna njuta under blåsiga dagar eller när plötslig skurar drar in bör du skaffa dig den bästa vandringsjacka du kan få tag på.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar.

Snabb topp 3

1 – Haglöfs
Astral GTX

Astral GTX i orange, den bästa vandringsjackan från Haglöfs

2 RevolutionRace Silence Proshell Jacket

Man och kvinna står bredvid varandra, båda i Silence Proshell Jacket. En av de bästa skaljackorna.

3 – Black Diamond
Stormline Stretch

bästa skaljackan i test från black diamond stormline

En vandringsjacka kommer med många funktioner som vanliga jackor saknar. De kommer att vara bättre på att hålla vind och vatten ute. Samtidigt har de smarta lösningar för att ventilera kroppen så du slipper svettas. De kommer ofta med smidiga förvaringslösningar och låter dig röra dig obehindrat. Det finns många anledningar att skaffa en bra vandringsjacka, i den här artikeln kommer du kunna hitta flera modeller för både dam och herr.

Vandringsjacka bäst i test

1 – Haglöfs Astral GTX

Astral GTX i orange, den bästa vandringsjackan från Haglöfs
Vikt ca:520-610g
Huva:Ja, fast
Fickor:4
Flera färger:Ja

Astral är en grymt genomtänk skaljacka från svenska Haglöfs. Med hjälp av Gore-Tex presterar jackan en vattenpelare på hela 28000 så får du en vandringsjacka som fungerar året runt. I vandringslederna, i skidbacken och som regnjacka, Astral klarar av det mesta. Jackan har gott om smart funktionalitet för att backa upp det här, bland annat rejält tilltagna ventilationsöppningar som gör fysiska aktiviteter luftiga.

För att underlätta för dig som inte vill köpa mängder med olika jackor så har den även en liftkortsficka så skidjacka kan du skippa. Den har justerbara ärmslut som hjälper dig hålla snön ute och sluter tätt runt dina handskar. När det kommer till fickor så får du 4 stycken, två handfickor, en innerficka samt den tidigare nämnda liftkortsfickan.

Viktmässigt så ligger jackan lite i mitten, den slår inga lättviktsrekord men är inte heller särskilt tung. Den står emot vind utmärkt och har förböjda armar som delvis kompenserar för bristen på stretchpartier. Huvan är tvåvägsjusterad och sitter bra där den ska, i kombinationen med den förstärkta skärmkanten håller det regnet ur ansiktet riktigt bra. Den är helt enkelt extremt välrundad och årets bästa vandringsjacka.

2 – RevolutionRace Silence Proshell Jacket

Man och kvinna står bredvid varandra, båda i Silence Proshell Jacket. En av de bästa skaljackorna.
Vikt ca:620-650g
Huva:Ja, fast
Fickor:5
Flera färger:Ja

Silence Proshell från RevolutionRace är enligt oss det mest prisvärda alternativet du kan hitta på marknaden. Den här skaljackan är ordentligt stormsäker, med en vattenpelare på 20000 och en huva som sitter som gjutet klarar den av dagar fyllda av både regn och blåst. Samtidigt ser de ordentligt tilltagna ventilationsfickorna under armarna och längs med sidorna till att man behåller en behaglig temperatur på vandringslederna.

Silence Proshell är uppbyggd i stretchmaterial vilket ser till att man tar sig fram smidigt både av och på vandringslederna. Vandringsackan känns inte stel på något sätt och du behåller full rörelsefrihet. Dess justeringar ser dessutom till att allt sitter kvar där det ska och huvan följer ansiktet utmärkt vilket ser till att synfältet hela tiden är fritt.

Du får två riktigt stora handfickor där du kan stoppa ner allt du rationellt kan vilja ha i ett par fickor. Två bröstfickor som är perfekta för att ha mobil eller snacks lättåtkomligt och en skyddad innerficka. Det är med andra ord absolut ingen brist på förvaringsmöjligheter. Den enda nackdelen är att det är en av de tyngre vandringsjackorna i testet men det kan man absolut leva med me tanke på all funktionalitet man får för pengarna.

3 – Black Diamond Stormline Stretch

en man och en kvinna bär black diamonds bästa regnjacka, stormline
Vikt ca:225-320g
Huva:Ja, fast
Fickor:2
Flera färger:Ja

Stormline är en grym skaljacka från Black Diamond för vandring som finns i både dam- och herrmodell. Dessutom är den tillgänglig i flera roliga färger så väl som neutral svart. Vandringsjackan har en vattenpelare på 10000 mm vilket kommer klara av regn hela dagen. Den hålls vattentätt av deras egenutvecklade membran, vilket andas extremt bra. Det som gör att Stormline sticker ut är att den är tillverkad helt i stretchmaterial. Det här gör att du kan röra dig helt obehindrat på vandringen samtidigt som den är väldigt stryktåligt.

Stormline är både vind och vattentät samtidigt som den har en mycket låg vikt på 225 gram och går smidigt att packa med sig. För att ytterligare underlätta packningen så går Stormline att packa ned i sin egen ficka så volymen hålls nere. Om det skulle bli för varmt i jackan så finns det så kallade “pit-zips”, vilket är öppningsbar ventilation som sitter skyddat i armhålorna. Jackan har två dragkedje-försedda fickor och alla dragkedjor är helt vattentäta. Black Diamonds jacka levererar riktigt luftig ventilation.

Huvan är ställbar på flera sätt och har dessutom plats för en hjälm om det skulle behövas. Det här är ett mångsidigt plagg med en snygg design som kommer fungera lika bra på alla dina äventyr så väl som skydda dig i staden på väg in till jobbet. Överlag presterar den utmärkt i alla kategorier och är definitivt en av de bästa vandringsjackorna i sin prisklass. Du får både utmärkt rörelsefrihet och vädertålighet.

4 – Fjällräven Keb Jacket

Bästa vandringsjacka dam fjällräven keb
Vikt ca:590-700g
Huva:Ja, fast
Fickor:2
Flera färger:Ja

Fjällräven behöver ingen närmare introduktion i friluftsvärlden. Det, numera, smått legendariska företaget är välkända för sina premiumprodukter utvecklade specifikt för vandring och friluftsliv. Keb är en vandringsjacka i G1000 vilket är fjällrävens egenutvecklade material som är framtaget för att vara både vind- och vattentåligt. Det är anpassat för att kunna vaxas vilket ökar vattentåligheten ytterligare. Du kan vaxa på flera lager efter preferens så jackan kan bli så regntålig som du vill.

Jackan har två stora, lättåtkomliga fickor på bröstet. Invändigt i fickan har den ett mindre fack, anpassat för att stoppa ned din mobil i så den ligger still. Fickorna är tillräckligt stora för att kunna förvara exempelvis en karta lättåtkomligt. Huvan är helt stormanpassad och går att justera på flera sätt. Den går att spänna åt i nacke och runt ansiktet för att få rätt passform. Jackan har också en skärm runt ansiktet med invändiga mässingstrådar vilket gör den lätt att fälla ut för skydd eller in för ökad sikt.

Keb har dessutom avancerad andningsförmåga med material som släpper ut överskottsvärme. Därpå finns det två ventilationsöppningar under ärmarna som går att öppna och stänga med tvåvägsdragkedjor. Jackan har tygkilar under armarna för att förbättra rörligheten samtidigt som det finns stretchpaneler i rygg, ärmar och fickor. Resultatet gör att du kommer att ta dig fram obehindrat. Med grymt motstånd mot både vatten och vind i kombination med utmärkt komfort erbjuder Keb ett komplett paket som gör den till en av de bästa vandringsjackorna.

5 – Norrøna Falketind Gore-Tex Jacket

Blå skaljacka från Norröna med svarta dragkedjor och liten vit logo
Vikt ca:372-410g
Huva:Ja, fast
Fickor:3
Flera färger:Ja

Falketind är en riktigt lättvikts skaljacka med utmärkt andningsförmåga. Den har en lite tajtare passform och gör sig utmärkt i riktigt stormigt väder. Med hjälp av Gore-Tex membran, justerbara ärmslut och vattentäta dragkedjor håller den tätt mot regn utan problem. Vill du ha en riktig premium jacka för 3 säsonger så är det här ett utmärkt val.

De första generationerna av Falketind togs fram specifikt för klättring vilket märks av med den utmärkta rörligheten man har i den. Huvan har även den en bra passform och följer ansiktet bra när man vrider på huvudet. Dessutom funkar detta lika bra med hjälm på. Vandringsjackan andas som sagt utmärkt och har ventilationsfickor under armarna på runt 45 cm som ser till att du kan svalka dig ännu bättre. 

Även den här jackan fungerar för användning året om men begränsas lite av den tajtare passformen här. Det blir svårt att använda tillräcklig tjocka mellanlager för kalla vinterdagar. Falketind har 3 fickor, vilket för en del kan vara lite lite men i övrigt finns inte mycket att klaga på. Vandringsjackan bjuder på en fin kombination av vädertålighet, låg vikt och andningsförmåga.

6 – Pinewood Finnveden Hybrid Jacket

bästa vandringsjacka dam pinewood finnveden
Vikt ca:920-1060g
Huva:Ja, avtagbar
Fickor:4
Flera färger:Ja

Pinewoods Finnveden är en vandringsjacka med en kroppsnära passform. Vandringsjackan är vattenavstötande med vaxade partier över axlar och ärmar som ska skydda mot vind och regn. Resten av jackan är uppbyggd i rörligt stretchmaterial för att du ska kunna röra dig obehindrat. Hela jackan har dessutom en vaxad finish vilket hjälper till ytterligare med vattentåligheten.

Jackan har ett High-Ventilation foder vilket låter luften cirkulera och ser till att temperaturen i jackan är behaglig. Samtidigt hjälper dess mesh lager till att hålla värmen genom att skapa isolerande luftfickor. Finnvedens Huva går smidigt att ta av och är justerbar för att kunna få till en bra passform.

Jackan har 4 fickor, två vanliga framfickor samt en bröstficka och en skyddad innerficka, så det finns gott om förvaring. Det här är mycket jacka för pengarna och den håller hög kvalité trots det lägre priset, därför anser vi att det är en av de bästa budget vandringsjackorna.

7 – Black Diamond Dawn Patrol Hybrid Shell

Black diamond dawn patrol hybrid shell jacka i rött
Vikt ca:500g
Huva:Ja, fast
Fickor:3
Flera färger:Ja

Dawn Patrol gör sig som bäst på långa vandringar över trädlinjen när du behöver lite extra skydd mot kylan. Vandringsjackan är en kombination av en skaljacka och en softshelljacka vilket är lite unikt. Du får ett tåligt yttre skal med en vattenpelare på 20000mm som håller både ösregnet och stormvindar ute. Samtidigt har den ett värmande och andningsbart softshell lager.

Dawn Patrol erbjuder alltså en praktisk kombination och andningsförmågan är tillräcklig för kallare vandringar men den kan bli lite väl varm på sommarvandringar. Du får 3 fickor, varav 2 är placerade på bröstet och går att komma åt med sele eller ryggsäckens midjebälte på.  Den tredje fickan är placerad invändigt för att hålla din elektronik varm och torr.

Det går att få plats med en hjälm under huvan även om passformen då är något tajt. Huvan har dessutom inbyggd RECCO-teknik ifall olyckan skulle vara framme. Jackan går smidigt att röra sig i med hjälp av två olika typer av stretchmaterial. Det här är vandringsjackan för dig som är ute i kyligare klimat.

8 – Lundhags Gliis Anorak

Vandringsjacka för dam i anorak model
Vikt ca:480-580g
Huva:Ja, fast
Fickor:1
Flera färger:Ja

Lundhags är kända för att producera vandringskläder av hög kvalité som håller i många år och Gliis är vandringsjackan för dig som är ute efter en praktisk Anorak modell. Den är som gjord för att plockas med i packningen under sommar vandringar då jackan är väldigt lätt och går smidigt att packa med sig i ryggsäcken som försäkring för att vädret ska slå om.

Gliis är tillverkad i ett vaxat tyg, framtaget för att tåla både regn och vind. Om det skulle komma mer regn än vad den klarar av torkar jackan dessutom exceptionellt fort. De här kvalitéerna gör att vandringsjackan passar utmärkt under vandringsturer. Kängrufickan på framsidan har en sned, dragkedjeförsedd öppning i ovankant, vilket dock är jackans enda förvaring. Inuti den hittar du sen ett separat fack för att hålla mobilen på pass.

Anoraken har en lite längre dragkedja i fram, både för att den smidigt ska gå att ta på och för att du ska kunna reglera värmen. Huvan är av en fast modell, den hålls på plats av elastiska bindningar och har en åtsittande passform. Beställer du en lite större modell så du får plats med flera lager under så kan du även använda den vintertid och hålla dig varm enligt lager-på-lager principen. Överlag presterar Gliis riktigt bra och är det en anorak du är ute efter kan det här mycket väl vara den bästa vandringsjackan,

9 – Fjällräven Stina Jacket

Stina jacket från fjällräven en damjacka för vandring
Vikt ca:340g
Huva:Ja, fast
Fickor:2
Flera färger:Ja

Ytterligare en Fjällräven jacka vi gillar, den här gången i mitten segmentet prismässigt. Stina Jacket finns bara i dam storlekar och skiljer sig en del från motsvarigheten för herrar, Sten. Jackan är till stor del tillverkad i G1000 Lite materialet medans axlarna är förstärkta med deras lite tåligare G1000 orginal tyg. Det här gör att du kan vaxa vandringsjackan för att få till extra vind- och vattentålighet. Stina är framtagen för att kunna användas lika bra till vardags som på vandringslederna. Så vill du slippa skaffa dubbla jackor är det här ett bra val.

Jackan har 2 fickor, två utvändiga klassiska framfickor. Huvan är av en fast modell och har en bra passform runt ansiktet för att sitta still. Lägg även märke till att jackan är väldigt lätt, vilket gör den smidig att ta med sig. Det här är en mångsidig och bra vandringsjacka för damer som kommer att kunna användas i många år.

10 – Fjällräven Sten Jacket

bra vandringsjacka för män fjällrävens sten
Vikt ca:430g
Huva:Ja, fast
Fickor:3
Flera färger:Ja

Sten från Fjällräven är en herr vandringsjacka tillverkad till stor del i G1000 Lite material. Det som sticker ut med jackan är den lätta vikten vilket ser till att den är smidig att ta med sig. Den har också en design som funkar lika bra till vardags som i fjällen. Det här ihop med den långa livstiden som tåliga fjällräven produkter har gör att den är väldigt snäll mot både miljön och din plånbok.

Jackan är förstärkt av det lite tåligare G1000 materialet över axlarna för att ge lite extra väderresistens. G1000 Lite materialet går även det utmärkt att vaxa med grönlandsvax, vilket gör att jackan får en rejält ökad vindtäthet och regntålighet. Sten har 3 fickor, alla är placerade utvändigt på jackan. Den har 1 bröstficka och 2 vanliga framfickor.

Huvan har en bra passform runt ansiktet, ärmarna är förböjda och jackan kan justeras i nederkant. Överlag har jackan ett komplett paket  och det är ett bra val när det kommer till vandringsjackor för herrar.

Vad ska man tänka på när man väljer vandringsjacka?

Olika typer av vandringsjackor

Generellt så pratar man om 3 typer av jackor för vandring, skaljackor, softshelljackor och vindjackor. De kommer med olika fördelar och passar vid olika tillfällen. Är du osäker på vad som kommer passa dig bäst så läs på lite mer om skillnaden mellan skaljackor och softshelljackor.

Skaljackor

En skaljacka är en ofodrad jacka som är framtagen för att stå emot både vind och regn. De är utmärkta om du vill slippa att släpa både vanlig jacka och regnjacka. Skaljackor passar bäst om du klär dig enligt lager på lager principen, då kan du lätt justera hur varm du är. Här hittar du de bästa skaljackorna.

Softshelljackor

Softshelljackor är generellt tillverkad av mjukare material än skaljackor. De är ofta vattenresistenta men kommer inte hålla ute regn lika bra som en skaljacka. Däremot så andas de generellt bättre och värmer effektivare utan extra lager.

Vindjackor

Det här är i stort sett en skaljacka som inte är vattentät. De är väldigt lätta och andas bra men däremot klarar de inte av regn. Ett bra val på dagsturer när du har koll på väderprognosen.

Vikt och packstorlek

En vandringsjacka kommer inte sitta på 100% av tiden, ofta kommer den du ha den på dig under morgon och kväll medans du vill packa ned den mitt på dagen. I de här fallen är det väldigt smidigt att ha en vandringsjacka som går att packa ihop till en kompakt volym. Det ska vara så enkelt som möjligt att få ned den i din vandringsryggsäck helt enkelt. Samtidigt finns det en anledning till att det är mycket snack om ultralätt vandringsutrustning nu, det underlättar med varje gram man sparar in. Satsa på en lättare jacka precis som med all annan utrustning.

Vatten- och vindtålig

En jacka framtagen för att användas i naturen behöver naturligtvis vara anpassad för att tåla den. Var noga med att se till så att jackan är tillräckligt resistent mot regn och blåst. Det är de två faktorerna som kan kyla ned dig fortast och vädret svänger fort i fjällen.
En vindtät vandringsjacka har ett material som vävts lite tätare för att inte släppa igenom kalla vindar. Det här är extremt viktigt när du klär dig enligt lager på lager principen. Det är luftfickorna mellan klädlagren som håller dig varm då de fungerar som isolering. Om din isolering konstant blir bortblåst så gör den inte särskilt stor nytta.
Vattentäthet mäts i vattenpelare och visar hur länge en jacka håller sig vattentät. Ska du på längre vandringar har du förmodligen en regnponcho eller lätt regnjacka med dig men du vill fortfarande att jackan ska tåla lite regn utan att direkt bli fuktig.

Luva och fickor

Det finns ett par funktioner som bör finnas på en bra luva. För att den ska passa både med och utan mössa så är det bra om den är ställbar i bak. Du vill inte ha en luva som kanar ner över ögonen eller blir för kort. Om du har en regntålig vandringsjacka kan det vara bra med en luva som har en liten skärm för extra skydd. Sen vill du naturligtvis ha möjlighet att kunna spänna åt den runt ansiktet.
Vad gäller fickor är det väldigt mycket personlig preferens inblandat. Du vet bäst själv hur mycket du vill stoppa i dina fickor. Räcker det med två fickor för handskar eller vill du kunna ha karta och kompass lättåtkomligt med? Det viktiga här är att tänka till så vandringsjackan täcker dina personliga behov.

Hur ska en bra vandringsjacka sitta?

För en bra passform prova jackan med två långärmade tröjor på dig. Den ska då fortfarande sitta bekvämt och låta dig röra dig smidigt samtidigt som det inte finns massa extrautrymme kvar. En jacka som ska gå smidigt att använda på vandring behöver erbjuda dig god rörlighet och hålla dig varm. Det här knyter ann till varför passformen är viktig. En jacka ska inte vara för stor och “baggy” när du tar på dig den. Det extra tyget för med sig onödig vikt och det blir bulkigt att röra sig. Samtidigt ska inte jackan vara för tajt i passformen, då kommer du inte få plats med flera lager under när det blir kyligt. En för tajt jacka kommer även den att begränsa din rörelse.

När behöver man en vandringsjacka?

Naturligtvis är det ganska uppenbart att en vandringsjacka är det bästa valet för just vandring, men de är också användbara i många andra situationer. Har du valt en vandringsjacka med foder eller en som du kan ha flera lager under så kommer de vara ett bättre alternativ för skidåkning än din vanliga vinterjacka. De har många av funktionerna som efterfrågas av en bra skidjacka, det som du tyvärr kommer att få leva utan är ficka för liftkort. Sen så funkar de i stort sett utmärkt till alla typer av friluftsaktiviteter då de är gjorda för att både andas och hålla dig varm. Har du valt en jacka som inte är fodrad kommer den också göra sig utmärkt på löpturerna under våra kallare månader. Med andra ord, ska du ägna dig åt en aktivitet där du behöver slitstarka kläder, riskerar att bli blöt eller göra något fysiskt ansträngande så är vandringsjackor ett bra val.

Vandringsjacka bäst i test – Vanliga frågor

Varför ska man ha en specifik jacka för vandring?

Vandringsjackor är anpassade för att vara lätta att röra sig i, de är slitstarka och andas bra under fysiska ansträngningar. Samtidigt så är de tåliga mot både vind och regn, de gör livet på vandringslederna lättare helt enkelt.

Vad kostar en bra vandringsjacka?

För en bra jacka får du räkna med att lägga ut en bit över 1000 kronor medans premium modeller kan kosta uppåt 5000 kronor.

Hur tight ska jackan sitta?

Du ska bekvämt kunna ha minst 2 lager under jackan samtidigt som den inte begränsar hur du rör dig.

Hur vet man om en jacka är vattentät?

För att se hur vattentät en jacka är så kollar du på dess vattenpelare vilket är ett mått på hur mycket vatten den står emot. För att vara säker på att jackan klarar av normalt regn sikta på 10000. För konstant spöregn under hela dagen finns det jackor med vattenpelare på 20000+.

Hur hög vattenpelare ska en vandringsjacka ha?

Vill du ha en jacka som klarar av lite regn satsa på 5000+, ska den klara hela dagen 10000+ och om det handlar om flerdagarsvandring utan regnkläder 20000+.

Hur många lager under skaljackan?

Det här beror naturligtvis på utomhustemperaturen men för att hålla värmen när det blir lite kallare är det bra att sikta på 3 lager under jackan. Tajt underställ närmast kroppen sen en tunnare, halvtajt tröja följt av en tjockare, lite lösare, tröja eller dunjacka och sist, naturligtvis, skaljackan.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.