Vandringsguider Europeiska vandringsleder

Bestig Galdhöpiggen – Norges högsta berg

Gammal träskylt visar vandringsleden för att bestiga Galdhöpiggen. I bakgrunden syns Jotunheims fjäll och trästaket.

Galdhöpiggen är inte bara Norges högsta berg utan även den högsta toppen i hela norra Europa. Beläget i nationalparken Jotunheimen, har det gott om sällskap av andra jättar och tillsammans skapar de ett minst sagt majestätiskt landskap. Bergskedjan har fått sitt namn från asatron där Jotunheim som bekant är jättarnas hem, vilket passar bra då det inte bara är hem för Galdhöpiggen utan alla Norges toppar med en höjd över 2300 meter.

Det finns två vandringsleder att välja på för dig som vill bestiga Galdhöpiggen, den ena utgår ifrån Spiterstulens fjällstuga och den andra från Juvasshytta. Stugorna går att nå med bil vilket gör båda lederna till dagsturer.

Juvasshytta till Galdhöpiggen

Juvasshytta är beläget på 1841 meters höjd och erbjuder den kortare, fysiskt lättare vandringen till Galdhöpiggen med mindre höjdskillnad. Utgår du från Juvasshytta behöver du dock boka en guide, eftersom leden går över en glaciär är det inte tillåtet att vandra själv. En guidad tur kostar i skrivande stund 380 NOK och du kan boka både den och boende här.

Spiterstulen till Galdhöpiggen

Spiterstulen är istället beläget på 1100 meters höjd så du kommer få ta dig an en längre vandring med fler höjdmeter. Fördelen är att den här vägen till toppen av Norge kan man göra helt själv, utan guide. I denna vandringsguide kommer vi fokusera på Spiterstulen leden eftersom det är den vi tog till toppen tidigt i september 2022.

Vandra till Galdhöpiggen – Snabbfakta

  • Tid: 8-10 tim (tur & retur)
  • Längd: ca 14 km (tur & retur)
  • Höjdmeter: 1369
  • Svårighet: Medel / Hög (Tekniskt lätt men kräver en del konditionsmässigt)
  • Vatten: Fyll i fjällstugan, drick inte ur floden. Finns små vattendrag första fjärdedelen av leden.
  • När: Högsäsongen är juni – augusti.

Karta över Jotunheimen och Galdhöpiggen hittar du här.

En älv med strömt, turkost vatten flyter genom Visdalen. Terrängen är stenig närmast älven och i bakgrunden syns gröna fjällsluttningar.
Visdalen i Jotunheimen.

Hur svårt är det att bestiga Galdhöpiggen?

Det är på inget sätt en tekniskt krävande led, det var bara några enstaka tillfällen då jag använde händerna. Här handlar det bara om att ha en bra grundkondition för att orka gå hela vägen. Jag har sett många jämföra det med Kebnekaise och då är det en lite lättare vandring till Norges högsta berg, vilket jag håller med om.

Utmaningen ligger, precis som när man ska bestiga Tysklands högsta berg på en dag, i hur många höjdmeter det är på en kort sträcka. Det är mer eller mindre en konstant uppförsbacke som bitvis är rejält brant.

Det tar som sagt run 8-10 timmar så se till att ha en hel dag för att ta dig till toppen. Vi tog ungefär 9 timmar på oss varav runt 1,5 tim var pauser. Gör du det här under sommaren så slipper du tidspressen helt i och med att du inte behöver oroa dig för att det blir mörkt.

När ska man bestiga Norges högsta berg?

Högsäsongen anges ofta som juni till augusti, personligen hade jag väntat tills juli så att det smälter undan lite mer snö. Att vandra i början av september är heller inga problem så länge väderprognosen är på din sida. Sen går det även att ta sig till toppen mitt i vintern men då bör du ha en hel del erfarenhet innan du spänner på dig skidorna.

Finns det stugor att hyra runt Jotunheim?

Utbudet är inte jättestort men det finns både stugor och hotellrum att hyra i området runt Jotunheim, i närheten av Galdhöpiggen. Perfekt ifall du behöver vänta ut dåligt väder eller vill sova bekvämt för att återhämta dig efter vandringen. Vi rekommenderar att du kikar på Strind Gard för en riktigt mysig stug upplevelse. Föredrar du något där du har möjlighet att få frukost så bör du kika på Nørdre-Repp.

Timmerstuga i jotunheim
Strind Gard
Nørdre-Repp hotell
Nørdre-Repp

Vägen till Spiterstulen

Du hittar Spiterstulen i Visdalen som är belägen mitt mellan Norges två högsta toppar Galdhöpiggen och Glittertind i Jotunheimen. Det är inga svårigheter att hitta hit, det går smidigt att bara följa Google Maps hela vägen. Åker du med bil från Sverige kommer du med största sannolikhet via E6:an, ta då avfarten till Rv.15 i Otta. Följ den ca. 60 km för att sen byta till Fv55 i Fossbergom. Efter 15 km tar du sen vänster in på Visdalsvegen. Som vanligt när man kör bil i Norge så får man räkna med att betala en hel del vägtullar, särskilt om du kommer söderifrån och kör via Oslo.

Fågelperspektiv på Visdalen. En liten älv ringlar sig fram genom ett grönt fjällandskap med svarta fjälltoppar i bakgrunden.
Visdalen sett från Galdhöpiggens vandringsled.

Visdalsvegen tar dig de sista 17 km hela vägen fram till Spitterstulens parkering. Här är det några saker som är bra att ha koll på. För det första så är vägen avgiftsbelagd med 125 NOK. Det här betalar du smidigt via en automat när du kommit fram till parkeringen vid Spiterstulen. Som svensk så behöver du dock inte betala på plats, om du bara väntar så kommer en faktura hemskickad automatiskt men då tillkommer en extra avgift på 60 NOK. Sen kan det vara bra att veta att det är en väldigt smal och ganska brant väg med dålig sikt i tighta kurvor. Det går inte att mötas överallt och samtidigt så går det lösa kor som inte är blyga för att stå mitt i vägen. Kör lugnt med andra ord.

Spiterstulen fjällstuga

Spiterstulen är en fullt utrustad och bemannad fjällstuga. Det finns möjlighet att boka rum och äta riktigt gott på restaurangen. Det finns också möjlighet att handla lite småsaker för dig som tältar, exempelvis frystorkad mat. Härifrån kan du på en dagstur nå 17 av Norges 26 toppar som når över 2300 meter, en vandrares paradis.

Spiterstulens röda byggnader breder ut sig. Till vänster är fjällstugans parkering och i bakgrunden en fjällsluttning.
Spiterstulen fjällstation.

Campa vid Spiterstulen

Ska du campa vid Spiterstulen så kostar det 95 NOK per person i service avgift. Då ingår parkering, service stuga med enkelt kök, toalett och dusch. Du får naturligtvis också hänga hur mycket du vill inne på fjällstationen vilket är riktigt mysigt på kyliga kvällar.

Du får resa dit tält på det inhägnade campingområdet mitt emot fjällstugan, på andra sidan älven. Se till att stänga grindarna efter dig, tälten står innanför staket för att fåren inte ska tugga i sig ditt tält. Tänk på att hämta vatten från fjällstugan, vattnet i floden är inte drickbart. Vill du slippa betala så hittar du en annan, gratis tältplats cirka 1 km från Spiterstulen.

Ett tältområde med utspirdda, färglada tält. Framför ringlar sig en flod kantad med stenstrand fram.
Campingområdet vid Spiterstulen.

Bestig Galdhöpiggen

Ledens start går smidigt nog rakt igenom tältområdet så du börjar din vandring genom att helt enkelt fortsätta genom hela tältområdet och ut, upp mot fjället bakom. Leden är lätt att följa och du har hela vägen upp till toppen röda T markeringar att följa. Överlag får jag säga att norrmännen ofta är bättre än oss på att märka ut leder. Är du ute tidigt på säsongen så får du räkna med att det kommer vara en hel del snö.

En röd ledmarkering på en sten längs med vandringen till Galdhöpiggen. Runtom finns gröna buskage och sten.
Markeringarna längs med leden till Galdhöpiggen.

Du kommer till en början att gå på en stenig jordstig som sluttar brant uppåt. Under den första biten, ungefär fram tills trädgränsen, så kommer du att kunna fylla på vatten i mindre vattendrag. Vattnet är överlag rent i både Norska och Svenska fjällen, det enda som ska undvikas är glaciärvatten. Är du orolig så kan du ta med dig en bra vattenrenare.

En stenig jordstig man följer för att bestiga Galdhöpiggen. I bakgrunden reser sig ett delvis snöklätt fjäll.
Vandringsleden till Galdhöpiggen.

Över trädgränsen blir terrängen snabbt väldigt stenig och du kommer kliva över ganska stora stenblock emellanåt. Här kan det vara svårt att hålla sig exakt på leden så man får lyfta blicken emellanåt för att sikta mot nästa röda markering. Du kommer fortsätta ungefär likadant i några timmar tills du ser en hög bergskam framför dig. Det första krönet du ska ta dig över heter Svellnose och är 2272 meter. Här börjar det bli rejält brant och du kan komma att få använda händerna. Glöm inte att vända dig om och njuta av utsikten när det börjar kännas riktigt tungt. 

En stenig uppförsbacke leder till en bergskamm med små snötäckta fläckar och toppen av Svellnose.
Svellnose

Efter att ha tagit dig upp på Svellnoses topp så kommer en liten dal innan det är dags för nästa topp. Det kan låta tungt men det här är inte alls på kaffedalen nivå, man får faktiskt en rejäl energiboost här då det börjar gå att skymta toppstugan. Innan du kommer dit ska du dock först över Keilhaus och dess 2355 meter. På Keilhaus topp så kommer du få fin utsikt över Styggebreen glaciären och även fjällstugan Juvasshytta där den andra leden startar.

En delvis snöklädd bergskamm sträcker sig mellan topparna Svellnose och Keilhaus på väg till Galdhöpiggen.
Keilhaus, i bakgrunden sticker Galdhöpiggen upp.

Framför dig har du nu en liten dal och sen är det bara den sista pushen upp till Galdhöpiggens topp. Här fanns det rejäla snöpartier kvar även i september så är du här tidigt på säsongen kan du nog räkna med mycket snö på den här höjden.

Den sista stigningen för att bestiga Galdhöpiggens topp, en brant backe med svart sten som är delvis snöklädd.
Den sista stigningen, på toppen skymtar Galdhöpiggens toppstuga.

På toppen av Norges högsta berg

När du bestigit Galdhöpiggen möts du av en fantastisk utsikt, du har snöklädda toppar åt i stort sett alla håll. Är du här mitt i högsäsongen kan det tyvärr vara en hel del folk att trängas med. Anländer du samtidigt som en guidad tur från Juvasshytta så kan det vara värt att vänta ut dem. Har du möjlighet att vandra lite senare på säsongen så har du förmodligen bättre förutsättningar att få toppen lite mer för dig själv. Vi var där första veckan i september och vid 16:00 så var det vi och 3 personer till på toppen.

Utsikten från Galdhöpiggens topp. Svarta, snöklädda och spetsiga bergstoppar sträcker sig hela vägen till horizonten.
Utsikten från Galdhöpiggens topp.

I toppstugan finns det möjlighet att köpa sig en kaffe och lite fika om du kommer dit under säsong. Tänk dock på att den stänger klockan 14:00. En annan rolig detalj på toppen är metalldisken med vad som ser ut som en liten kikare på. Här har de skrivit ut namnen på alla topparna runt om och riktar du röret utefter namnen så ser du rätt topp genom det.

En liten toppstuga byggd i natursten på toppen av Galdhöpiggen. I bakgrunden syns fjälltoppar och blå himmel.
Toppstugan på Galdhöpiggen

Efter att ha tagit in utsikten och njutit av en fikapaus så är det dags att ta sig ner igen. Det är precis samma väg som du kom upp som gäller, som tur är så går nervägen både fortare och lättare.

Blir du biten av Norge och vill ha mer inspiration kan vi rekommendera att du utforska Nordnorge, två av våra favoritställen är Senja och Vaeröy.

Vilken utrustning behövs för att vandra till Galdhöpiggen?

Leden är som sagt inte särskilt tekniskt avancerad så det krävs ingen specialutrustning. Jag rekommenderar starkt bra vandringskängor och ett par stavar för vandring. Det hjälper kroppen väldigt mycket på de steniga lederna. Du kommer också vilja ha en eller två vattenflaskor för vandringen då det blir några timmar du inte kommer ha tillgång till vatten. Tänk på att vädret kan svänga fort på den här höjden så se till att ha en regnjacka i packningen som försäkring.

Q&A Galdhöpiggen

Vad heter bergskedjan där Galdhöpiggen ligger?

Galdhöpiggen hör till bergskedjan Skanderna som går längs med gränsen mellan Norge och Sverige. Den hör också till bergsområdet Jotunheimen.

Hur lång tid tar det att bestiga Galdhöpiggen?

Vanligen tar det mellan 8-10 timmar tur och retur om man går från Spiterstulen.

Hur många bestiger Galdhöpiggen?

Det uppskattas att mellan 25000 och 30000 människor tar sig till toppen av Norges högsta berg varje år. Jotunheimen är ett av Norges populäraste turistmål.

Hur hög är Galdhöpiggen?

Galdhöpiggen är 2469 meter och Norges högsta berg.

Vart ligger Galdhöpiggen?

Galdhöpiggen ligger i Jotunheimen nationalpark i Loms kommun i Norge.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.