Vandringsguider Europeiska vandringsleder

Vandringsguide: Zugspitze – Bestig Tysklands högsta berg

En gul vägvisar skylt monterad på en klippa med texten “Zugspitze über Sonnalpin 3h” och “Sonnalpin Zugspitzbahn 2h”.

Zugspitze är med sina 2900 meter Tysklands högsta berg och bjuder på riktigt vacker natur. Toppen ligger i bergskedjan Wettersteingebirge som breder ut sig i Bayern precis vid gränsen till Österrike. Vandringen upp till toppen tar ungefär 10-12 timmar och bjuder på en rejäl utmaning om du genomför den på en dag. Visst går det också att åka lift hela vägen upp till toppen, men det vet vi allihopa att det inte räknas. För att kunna säga att du bestigit Zugspitze så ska man naturligtvis ta sig upp för fot.

Inför våran toppbestigning under sommaren 2022 hade jag problem med att få tag på bra information, precis som till min topptur till Storylen. Ännu värre var det när vi kom fram och insåg att en hel del av den infon vi hittade inte stämde alls. För att göra det lite lättare för andra som vill ge sig på en toppbestigning av Zugspitze så har jag valt att skriva ihop den här guiden.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar.

Utmana dig själv – Bestig Zugspitze på en dag

Det finns flera leder upp till toppen av Tysklands högsta berg. Gemensamt för dem alla är att i 99% av fallen så utförs vandringen på 2-3 dagar. Vill du däremot ge dig på en lite större utmaning så går det att göra den på 1 dag. Det är en fysiskt krävande vandring och du bör vara i bra form för att ge dig på den.

Vandringen är inte tekniskt svår, det är helt enkelt längden och höjdmetrarna som gör den riktigt tuff. Leden till toppen av Zugspitze är över 2 mil lång och du kommer behöva ta dig upp över 2200 höjdmeter under dagen. Som tur är så gör man inte alla höjdmeter igen på vägen ned. För att hinna på en dag så tar men liften ned från toppstationen, 10-12 timmar upp och 10 minuter ner. 

Det är också liften som lägger tidspress på vandringen då den slutar gå kl. 17:45 men sista nedfarten är 30 minuter innan det. Tänk på att det här gäller under juli och augusti, resten av året stänger liften kl. 16:45. Dubbelkolla tiderna på den officiella sidan för Zugspitzes cable car. Missar du tiden blir du tvungen att ta dig tillbaka samma väg som du kom och hoppas på att det finns rum hos någon av stugorna du passerat på vägen upp. Tänk på att det inte är tillåtet att tälta i området så det är inte ett alternativ.

En grå bergskam sträcker sig upp mot en blå himmel över den gröna vegetationen på vandringen till Zugspitze.

Ta dig till vandringsledens start – Garmisch-Partenkirchen

Den led till toppen av Zugspitze som är minst tekniskt krävande börjar i Garmisch-Partenkirchen vilket är startpunkten för en mängd vandringsleder. Den är också värd för en olympisk backhoppnings backe och det är vid den som man börjar vandringen till toppen av Tyskland. Om du inte är sugen på att köra bil hela vägen från Sverige så tar du dig lättast hit genom att flyga till München eller Innsbruck. Efter det tar du helt enkelt tåg eller buss till Garmisch-Partenkirchen. Från både München och Innsbruck tar det strax över 1 timma och du kan köpa en bussbiljett för under 100 kronor från båda ställena. Vill du hitta billiga biljetter smidigt rekommenderar jag att du laddar ned appen Omio.

Boende i Garmisch-Partenkirchen

Att hitta hotell eller annat boende bör inte vara någon större svårighet då det är lite av en turist hotspot, du hittar ett stort utbud av boenden på booking.com här.  Eftersom du kommer att börja vandringen väldigt tidigt på morgonen så rekommenderar jag Partnachlodge. Du kommer inte att hitta ett bättre utgångsläge, det är beläget precis vid hoppbacken och det går nästan inte att sova närmare vandringsledens start.

En av Partnachlodges stugor i bakgrunden kan man se den olympiska backhoppningsbacken.
En av Partnachlodges stugor vid hoppbacken. Klicka på bilden för att kolla tillgänglighet.

Övernattning i bergsstugorna

Det vanligaste alternativet är som sagt att ta vandringen på 2 dagar och då behöver man naturligtvis övernatta på vägen. Eftersom det är totalt förbud mot att tälta eller campa i området så kommer du att behöva boka en övernattning i någon av stugorna på vägen. Du har två alternativ här, Reintalangerhütte och Knorrhütte. Det är nog att föredra att spendera natten i Knorrhütte eftersom den är närmast toppen och då delar du lite på de jobbigare partierna. Vandringsleden fram till Reintalangerhütte är inte särskilt krävande och det är efter den det börjar bli ordentligt brant. Tänk på att boka stugorna online innan du går, de är ofta fullbokade om du inte är ute i tid.

Vilken utrustning behövs för att bestiga Tysklands högsta berg?

Leden från Garmisch-Partenkirchen kräver ingen specifik utrustning men sen finns det naturligtvis saker som gör livet lättare. Jag skulle rekommendera att du tar på dig rejäla vandringskängor och packar med stavar för vandring. Det är flera branta partier med löst grus som kommer bli väldigt tunga utan. Det var många personer som kanade runt i enkla vandringsskor och utan stavar i det sista, tyngsta partiet vilket inte såg särskilt roligt ut. Eftersom man startar väldigt tidigt när man tar hela vandringen på en dag så är det också en bra idé att plocka med en pannlampa som lämpar sig för vandring.

Om du varit ute och vandrat i Europa förut så kanske du märkt att det är vanligt med så kallade via ferratas vid brantare stigningar. Det innebär mer eller mindre att det finns vajrar fästa där du kan säkra dig medans du tar dig upp. Några av lederna till Zugspitzes topp kommer att kräva via ferrata kit men inte vägen som beskrivs i den här guiden. Mot vandringens slut finns det en enkel via ferrata men det var ytterst få som faktiskt hade någon sele fäst när jag var där. Nästan alla, inklusive mig själv, använde helt enkelt vajern som en handledare istället. Är du däremot lite höjdrädd så kan det kanske kännas lite bättre att sitta fast vid de brantaste partierna, annars är det ganska onödigt att släpa på.

Vad gäller vatten och vattenflaskor så finns det möjlighet att fylla på längs vägen. Både ur älven du följer under lång tid och från de 3 stugorna du kommer att passera. Det är under det allra sista partiet på 3-4 timmar som du inte kommer kunna fylla på vatten. Jag upplevde att det räckte gott med 1,5 liter vatten, tog 2 vattenflaskor och lät den ena vara tom tills jag lämnat älven. Sen känner du naturligtvis dig själv bäst gällande hur mycket vatten du behöver.

Kartor kan du få enklare varianter gratis på turistinformationen och vill du ha en lite mer avancerad finns det i stadens bokhandel. Man klarar sig utan karta då leden är tydlig och det är skyltat där den delar sig men det kan naturligtvis vara en skön säkerhet. Det finns också ett par stora tavlor som visar alla leder i området som du kan fota av med mobilen.

Bestig Zugspitze – Starten

Den olympiska backhoppningsbacken vid Garmisch-Partenkirchen. Bilden är under sommaren och runt om täcks backarna av gräs.

Du kommer att starta din vandring vid parkeringen bredvid den olympiska hoppbacken. Har du bil med så kan du parkera den här för 5 euro per dygn i upp till 3 dagar. Ska du till toppen på en dag bör du starta någon gång mellan 04:00 och 05:00 för att vara säker på att hinna innan liften stänger. Vi drog igång vid 03:00 med pannlamporna på vilket var lite väl tidigt, det hade varit bättre att unna sig någon timma sömn till.

En karta som visar vart du startar din vandring till Zugspitze. Parkering, hoppbacke och de 2 lederna är utmärkta.
Första vägvalet kan vara bra att ha koll på i mörkret.

Med ansiktet vänt mot skidbacken kommer du att gå höger, runt hoppbacken. Det går en liten väg där obehörig biltrafik snart blir förbjuden. Följ den vägen upp mot berget tills du kommer till en skylt med två stora kartor. Här får du gå olika håll beroende på om du ska göra vandringen på 1 eller 2 dagar. Åt vänster hittar du Partnachklamm, vilket är en vacker ravin och den snabbaste vägen som de flesta tar. Problemet är att man behöver köpa biljetter för ravinen och entrén öppnas inte förrän klockan 08:00 vilket är för sent för en endags-hike. Med andra ord tar du vänster om du planerar att spendera natten i en av stugorna på vägen. Bilden intill är på leden som går genom Partnachklamm.

Bergsvägar sträcker sig upp på båda sidor av en fors med turkost vatten i Partnachklamm. Till vänster finns en gångbana.

För dig som tänkt bestiga Tysklands högsta berg på en dag så får du istället gå runt Partnachklamm och du tar då höger. Du kommer att följa en grusväg som är tillräckligt bred för att en bil kan ta sig fram. Den är lätt att följa, även i mörker. Så länge du inte ser några färgglada skyltar så är det bara att fortsätta längs med den. Följ helt enkelt skyltning mot Partnachalm, Reintal och Bockhütte. I början kommer du ha skog på alla sidor, du passerar restaurangen Partnachalm (som är väldigt stängd så här tidigt) och efter runt 2 timmar kommer du ned till floden. Här någonstans går leden ihop med den andra vägen via Partnachklamm.

Två gula skyltar med gröna pilar på som visar vägen mot Zugspitze, Reintal och Garmisch-Partenkirschen.

Genom Reintal dalen till Knorrhütte

En liten flod ringlar sig fram med berg på båda sidor. Bergsväggarna är täckta av barrskog och grön vegetation.

Efter du följt floden ett tag så börjar det långsamt öppna upp sig och du kommer ut vid Bockhütte. Även den kommer förmodligen vara stängd om du gett dig på en endagsvandring. Däremot kan du ändå använda bänkarna för att äta din medhavda frukost. Att ta sig hit tar uppskattningsvis runt 3 – 3,5 timmar. Härifrån fortsätter du helt enkelt mot nästa stuga och det går i stort sett inte att välja fel väg. Landskapet fortsätter öppna upp när du kommer ut i Reintal dalen och utsikten börjar att bli riktigt imponerande. Är det ett lite mindre torrt år så kommer du även få njuta av imponerande vattenfall på vägen.

Leden fortsätter att slutta uppåt men det handlar inte om några branta stigningar än och det är fortfarande rätt så lätt vandring. Du fortsätter längs med floden och efter ytterligare 1,5 – 2 timmar så bör du vara framme vid Reintalangerhütte. Det här är den första stugan som det går att övernatta i och du kan även köpa ett varmt mål mat eller fylla på vatten om du inte vill göra det i floden.

Bilden visar Reintalangerhütte, stugan är byggd i sten nertill och träuptill med färglada fönsterluckor.

När du lämnar stugan bakom dig så börjar det snabbt att bli en betydligt brantare stigning och det kommer att bli betydligt tyngre. Bitvis så är grus och stenar lite löst så vandringsstavar är trevliga att ha med. Du kommer zick-zacka dig uppåt mot dalens vänstersida för att sen svänga runt åt höger. Där tar du dig över krönet och kommer efter ett tag att se Bockhütte. Att ta sig från stuga till stuga tar runt 2-2,5 timmar. Det går konstant brant uppåt så räkna med att ta några andningspauser.

På bilden visas Knorrhütte, en vit bergsstuga byggd på en brant, stenig sluttning.
Knorrhütte

Knorrhütte är den andra stugan där det går att boka en sovplats i och det serveras naturligtvis både mat och öl. Det är också din sista möjlighet att fylla på vatten inför toppbestigningen. Se även upp för fåren, de försökte stjäla både min lunch och min ryggsäck.

Till toppen av Tysklands högsta berg

Den sista etappen är även den tyngsta, både tekniskt och fysiskt så är det här den svåraste biten. Naturligtvis så kommer det även vara här som du är som tröttast så räkna med runt 3 timmars vandring till. Det finns ett par leder som utgår ifrån Knorrhütte så följ skyltarna som är märkta med Zugspitze. Stigen består av sten, grus och bitvis så kommer det rulla lite. Du är uppe på ganska hög höjd nu men har fortfarande en hel del höjdmeter kvar att göra.

Bilden visar utsikten på vandringen till Zugspitze, bergsryggarna avlöser varandra i flera lager mot horizonten.

Du kommer passera en hel del får och snöklädda glaciärpartier. Snöpartierna du går över är ganska korta så du behöver inte vara orolig för att falla ner i någon glaciärspricka. Passa på att vända dig om och njuta av utsikten när det känns tufft. Vid det här laget så är den riktigt spektakulär. Efter ett tag kommer du se Gletscherbahn, liften som tar folk mellan en stor glaciär samt tågstation(!) och Zugspitze. Tåget går härifrån hela vägen runt berget och tillbaka till Garmisch-Partenkirchen.

En brant och lång sluttning, täckt med grus där vandringsleden till Tysklands högsta berg slingrar sig fram.

Det är här som det allra svåraste delarna kommer. Först så ska du ta dig upp för en riktigt brant backe med löst rullgrus. Med varje steg så kanar foten tillbaka och det är här man ifrågasätter varför man gör såhär mot sig själv. När man tagit sig förbi detta kommer man till partiet med vajrar. Först ser via ferratan inte särskilt långt ut men väl där känns det som den aldrig tar slut. Du kommer behöva hålla dig i linorna på vägen upp till krönet. När du kommit upp på bergskammen följer du helt enkelt den till plattformen, vajrarna gör leden väldigt tydlig.

Bergskamm med brant exponering på båda sidor. På krönet finns en via ferrata som leder till Tysklands högsta berg.

Zugspitzes topp

Uppe på plattformen kommer du tyvärr mötas av ett hav med turister som tagit liften upp från Eibsee. Det är bara att försöka ignorera dem och njuta av utsikten. Plattformen är dock inte Zugspitzes högsta punkt. För att ta dig till den behöver du gå en kort via ferrata från plattformens östra sida. Räkna med att stå i kö här med höjdrädda turister som egentligen inte har något att göra vid toppkorset. Här är det ganska hög exponering så var försiktig, trötta ben halkar lättare. Till slut kommer du i alla fall få din bild vid det gyllene korset. Se till att ta in ögonblicket innan du igen ställer dig i kön för att komma tillbaka ner till plattformen.

Ett man i blå t-shirt och solglasögon står vid ett gyllene toppkors på toppen av Zugspitze.

På plattformen finns det restauranger så du kan få dig ett mål mat med en mäktig utsikt innan du tar dig ned igen.

Utsikten från toppen av Zugspitze. En mängd gråa bergstoppar sträcker sig mot himlen hela vägen till horizonten.
Utsikten från toppen av Tyskland.

Vägen ner

Det går naturligtvis att ta sig tillbaka samma väg man kom. Har du däremot inte bokat rum i stugorna får du antingen ta tåget eller liften ner. Jag rekommenderar att ta liften från Zugspitzes plattform vilket går betydligt fortare. Biljetterna går att köpa på toppen och kabinliften går var 30:de minut. Det finns även en lift som går ned till Österrike så se till att gå på rätt bana. Liften tar dig ned till Eibsee på 10 minuter där du har en kort promenad till tågstationen. Där hoppar man sen på samma tåg som går hela vägen från glaciären och åker tillbaka till Garmisch-Partenkirchen. Priserna för att åka ned ligger för närvarande på 37,50 euro för en one-way trip både för tåg och lift. Kolla priserna eller boka biljetter i förtid här.

Vid det här laget bör du ha koll på det mesta du behöver för att bestiga Zugspitze, Tysklands högsta berg. Är det däremot någon information du saknar oss får du gärna höra av dig via vår kontakt sida.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.