Vandringsutrustning Verktyg och redskap

Oddhikers testar – Black Diamond Trail Trekking Poles

Black Diamonds vandringsstavar Trail Trekking Poles vilar mot ett stenröse på fjället.

Black Diamonds Trail Trekking Poles är ett par snygga, funktionella och framförallt slitstarka vandringsstavar. De har en väldigt rimlig prislapp och, för en aluminiumstav, låg vikt. Kombinationen har gjort det till vårt toppval som årets bästa vandringsstavar. Här kommer vi gå in närmare på styrkorna och de få svagheter vi hittat hos de här pålitliga stavarna.

Artikeln innehåller annonslänkar för Outnorth.

Black Diamond Trail Trekking Pole

bästa stavar för vandring, black diamond ger dig mycket för pengarna
Längd:64 – 140 cm
Vikt:490 g
Hopfälld längd:64 cm
Material:Aluminium
Typ:Teleskop
Ca. pris:850 – 1300 kr

Fördelar

  • Riktigt slitstarka
  • Pålitliga snabblås
  • Låg vikt för aluminium
  • Långa skumhandtag
  • Väldigt prisvärda

Nackdelar

  • Lite lång ihopfälld längd
  • Finns lättare kolfiber alternativ

Så testades Black Diamonds Trail Trekking Poles

Trail Trekking Poles har fått följa med mig på i stort sett alla mina vandringsturer under 2022, i Sverige, Norge och resten av Europa. Bland annat har de tagit mig upp på toppen av både Galdhöpiggen och Zugspitze. Med andra ord är de ordentligt testade och det handlar inte om en åsikt baserad på någon enstaka vandring. Jag har hunnit slita på dem rejält och verkligen se vad de går för.

Vårt omdöme och recension

Visst finns det stavar som är lättare eller komprimeras bättre men då får du också betala betydligt mycket mer för dem. Om du inte är extremt dedikerad till att jaga gram eller av en specifik anledning behöver en mer komprimerbar stav så är det ingen större mening med att gå på en dyrare modell. Räknar vi prestanda per krona så placerar sig Black Diamonds Trail Trekking i topp.

Handtag och grepp

Black Diamond har försett vandringsstavarna med ett förlängt handtag som är mer än dubbla längden av vad handen tar upp. Det här kommer väldigt bra till pass när terrängen skiftar mycket mellan uppförs- och nedförsbacke. Istället för att ha fel längd på stavarna halva tiden eller konstant stanna för att justera dem så kan du bara flytta handen. Greppet känns dessutom naturligt även när du håller längre ner. Remmarna är ordentligt fodrade och är väldigt bekväma mot handleden. Den enda nackdelen med dem är att de kan suga åt sig lite svett när det blir varmt ute.

Slitstyrka

Just stryktåligheten är där Trail Trekking skiner som mest, jag kan inte på något sätt hävda att jag är rädd om min utrustning när jag vandrar. Det här gäller inte minst vandringsstavar, de ska ta hand om mig på vandringen och inte tvärtom. Redan från start gav stavarna ett robust intryck och det känns tryggt att lägga vikt på dem. Jag har hängt mig på dem i tuffa stigningar och de har burit utan problem, stavarna har fastnat mellan stenar och fått ta rejäla smällar. De har hållt upp förvånansvärt bra och jag ser inga tecken på att de börjar slitas ner. Detsamma gäller handtag och handledsremmarna, de håller upp bra än så länge och visar inga direkta tecken på slitage.

Snabbspännen och justering

Trail Trekking är utrustade med två av Black Diamonds så kallade “Flick Locks”, vilka är snabbspännen man snäpper upp och ner för att justera längd på staven. Det är en vanlig lösning men kvalitén på spännena varierar mellan tillverkare. Flick Locks är kort och gott utmärkta. Efter att ha justerat in dem har jag aldrig haft problem med att stavarna sjunker ihop under vandringen oavsett belastning. Det här är annars ett ganska vanligt problem, särskilt hos vandringsstavar som justeras genom att man skruvar på dem.

Det går också supersmidigt att ändra längden på stavarna vilket gör att man inte drar sig för att korta stavarna i branta sluttningar. När det kommer till att fälla ihop stavarna helt så är däremot inte Trail Trekking bland de kortare alternativen. De fälls ihop med en teleskoplösning och de förlängde handtagen gör att de blir som minst 64 cm. Inte jättedåligt för en teleskopstav men jämför man det med vikbara modeller som kommer ner under 50 cm så är det inte särskillt bra.

Ett par vandringsstavar från black diamond används i snön

Vikt

När det kommer till stavarnas vikt så väger stavarna in på strax under 500 gram per par, lite mitt på skalan. Trail Trekking är tillverkade i aluminium, vilket är ett slitstark material som också är betydlig billigare än kolfiber. Nackdelen är att aluminiumstavar nästan aldrig kan tävla med kolfiber när det kommer till vikt. Det finns alltså lättare alternati och vi har ett annat par Black Diamond stavar i vårt stora test som skalar hela 100 gram per stav. Däremot kostar dessa också nästan en tusenlapp mer än Trail Trekking. Jämför man med andra vandringsstavar i aluminium presterar de däremot riktigt bra. Det är inte det lättaste alternativet men teleskopmodellen håller ner vikten mer än vad en vikbar lösning gör.

Toppar och trugor

Det som är inkluderat i köpet är 2 clips som håller ihop stavarna när du inte använder dem och ett par snöanpassade trugor. Stavarna funkar alltså bra även när det kommer till alpina vandringar eller vintervandring med snöskor. När man byter trugor så skruvar man dem av och på, det är ett okej system men inte mer. Man får trycka en del för att kunna skruva på dem och jag har varit med om smidigare byten. Inget störigt om man gör ett byte inför vandringen men man kommer inte orka byta mitt under.

Man skulle kunna önska sig att det även ingått skydd för topparna men det får man köpa till separat. Vandringsstavarnas spetsar går naturligtvis att byta ut. Man skruvar av dem ganska enkelt med hjälp av en tång, sitter de hårt kan det vara bra med två tänger för att ha något att hålla emot med.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.