Utrustning & Tester

Bästa vandringskängorna 2022 – Stort test

Lundhags bästa vandringskängor i test

Har du fått ett sug till att ge dig ut i naturen nu när vårsolen kommit fram? Ett av dom bästa sätten att uppleva den är att ge sig ut på en vandring. Berg, dalar och nationalparker. En riktig naturnära upplevelse görs bäst till fots.

Att vandra kräver i sig inga förkunskaper, det finns leder för alla. Det du däremot behöver var väldigt noga med är att välja vandringskängor. Med dåliga vandringskängor kommer du snabbt få skoskav. Den här guiden kommer hjälpa dig hitta dom bästa vandringskängorna för dina fötter.

Att välja vandringskängor är inte alltid lika lätt som det kan verka. Det är inte som med vanliga skor där du väljer baserat på utseende. Fokus måste istället läggas på saker som passform, stöd och typen av vandring. En vandring kan snabbt förlora all sin charm om skorna börjar skava. Hur du undviker skoskav kan du läsa om i vår kompletta artikel här.

Du behöver tänka på hur varmt det är där du ska vandra, du vill varken frysa eller svettas. Längden på vandringen påverkar naturligtvis också. En lång vandring där du är tvungen att bära på tung packning kommer ställa andra krav på dina vandringskängor än en dagstur.

Texten innehåller reklam i form av affiliate länkar.

Bäst i test vandringskängor

Vi börjar testet med mångsidiga mellanhöga vandringskängor och fortsätter sedan med höga vandringskängor som lämpar sig bäst för tung packning. Du kommer hitta en bäst i test topplista med en modell i premium, mitt och budget segmenten. 

Bästa vandringskängor – Premium

Alfa Walk King adv gtx & Alfa Walk Queen adv gtx

Alfa Walk king en av de bästa vandringskängorna
Modell: Mellanhög
Vikt: Herr ca 750 gram, Dam ca 650 gram
Tillverkad i slitstarkt full grain läder
Vattentäta Gore-Tex membran
Stötdämpande sula
outnorth logga, försäljare av bästa skidglasögon
outdoor experten försäljare vandringsstrumpor

En slitstark vandringskänga från norska Alfa i högkvalitativt läder och vattentät Gore-Tex. Kängan har förstärkningar i häl och nos för att skydda foten och minimera slitage. Sulan är stötabsorberande och hela vandringskängan ser till att din fot kan andas.

Bästa vandringskängor – Mitt segmentet

Meindl Kansas Gore-Tex

bäst i test vandringskänga meindl kansas
Modell: Mellanhög
Vikt: Herr ca 750 gram, Dam ca 570 gram
Tillverkad i slitstarkt full grain läder
Vattentäta Gore-Tex membran
outnorth logga, försäljare av bästa skidglasögon
outdoor experten försäljare vandringsstrumpor

Meindl Kansas är en stryktålig vandringskänga tillverkad i vaxat nubuckläder med ett Gore-Tex foder som håller din fot torr. Sulan är stötdämpande och har rejält grepp för att klara av terrängen. En rejäl vandringskänga som kan ta dig genom de mesta och samtidigt hålla foten ventilerad.

Bästa vandringskängor – Budget

Salomon Outline Prism Mid Gore-Tex

salomon outline prism en bra vandringskänga
Modell: Mellanhög
Vikt: 345 gram
Ventilerande mesh material
Vattentäta Gore-Tex membran
Förstärkt tå och häl
outnorth logga, försäljare av bästa skidglasögon

Det första som sticker ut hos Outline Prism från Salomon är den låga vikten som t.o.m kan konkurrera med många vandringsskor. Kombinationen av mesh och Gore-Tex gör att skon håller sig väl ventilerad och sval. Samtidigt är den vattentät och du kommer att stå stabilt. Skon passar utmärkt på dagsturer när du vill ta dig fram snabbt och lätt. Outline är den bästa vandringskängan i sin prisklass.

Bästa höga vandringskängor – Premium

Lundhags Jaure II ms High & Lundhags Mira II ws High

bästa vandringskängorna lundhags jaure och mira
Modell: Hög
Vikt: Herr ca 894 gram, Dam ca 700 gram
3-lagers känga
Överdel i nubuckläder
Nederdel i specialutvecklat Certech material
outnorth logga, försäljare av bästa skidglasögon
outdoor experten försäljare vandringsstrumpor

Detta är Lundhags mest tekniska 3-lagers känga utvecklad för krävande vandringar. Skaft i nubuck läder med isolerande ariaprenne mellanlager. Nederdelen är tillverkad i extremt slitstarkt material anpassat för att skydda din fot mot det mesta. Kängan passar utmärkt för dig som vandrar utanför upptrampade stigar eller med tung packning.

Bästa höga vandringskängor – Mitt segmentet

Lundhags Vandra II High

bästa vandringskänga i test lundhags vandra
Modell: Hög
Vikt: Herr ca 820 gram, Dam ca 690 gram
1-lagers känga
Överdel i fullnarvs- eller nubuckläder
Nederdel i vattentätt cellgummi
outnorth logga, försäljare av bästa skidglasögon

Lundhags Vandra II High är en 1-lagers skalkänga av hög kvalité. Både lädret och cellgummit låter skon andas och ger den ett behagligt klimat. Som med de flesta skalkängor anpassar du den efter temperaturen med ditt val av sockor. Sulan är stötdämpande samtidigt som den ger ett bra grepp. Vandringskängan är tillverkad för att lätt kunna repareras och kommer med garanti.

Bästa vandringskängor – Budget

Salomon Quest 4 Gore-Tex

Salomons quest 4 en av de bästa vandringskängorna test
Modell: Hög
Vikt: ca 655 gram
Vattentäta Gore-Tex membran
Stöttande specialutvecklat ”chassi”
Förstärkt tå och häl
outnorth logga, försäljare av bästa skidglasögon

En av Salomons absolut bästa vandringskängor. Quest 4 är utvecklad för backpacking på tuff och ojämn terräng. Den har ett så kallat ADV-C 4D chassi som är framtaget för att stötta foten på ojämna underlag. Det här gör att du lättare undviker snedtramp och stukningar. Gore-Tex membranen håller tätt mot vatten utifrån samtidigt som det släpper ut överskottsvärme och fukt inifrån.

Vandringskängor i test – Andra vi gillar

Hanwag Tatra Top Gore-Tex

bäst i test vandringskängor tatra top
Modell: Hög
Vikt: ca 870 gram
Vattentäta Gore-Tex membran
Överdel i nubuckläder
Stötdmäpande sula
outnorth logga, försäljare av bästa skidglasögon

En riktig kvalitets känga från Hanwag gjord för att klara av allt från träskmark till toppstigningar med tung packning. Tatra top är en högre variant av den klassiska Tatra modellen med ett högt och robust skaft för rejält stöd. Tillverkad för att se till att din for alltid är varm och torr. Tatra hör till de bästa vandringskängorna på marknaden och kommer att ta dig dit du vill riktigt länge.

Lundhags Tjakke Mid

bästa vandringskängorna tjakke mid
Modell: Hög
Vikt: ca 930 gram
Överdel i Splittskin-läder
Nederdel i vattentätt cellgummi
Snabbtorkande innerlager av microfiber
outnorth logga, försäljare av bästa skidglasögon

Tjakke är en 3-lagers känga som passar för en mängd med aktiviteter och klarar tung terräng. Som med alla Lundhags produkter kan du räkna med lång livslängd och kommer med garanti. Sulan är stötdämpande, har ett grymt grepp och kan bytas ut lätt när du slitit ner den.

Urberg Helags

bäst i test vandringskängor urbergs
Modell: Hög
Vikt: ca 655 gram
Vattentäta Gore-Tex membran
Stöttande specialutvecklat ”chassi”
Förstärkt tå och häl
outnorth logga, försäljare av bästa skidglasögon

Helags är en mångsidig vandringskänga från Urbergs, snyggt designade i svart läder med kontrasterande orangea snören. Även om de inte platsar på bäst i test listan så är det fortfarande en grym vandringskänga som ger dig mycket för pengarna. Kängan är fodrad med vattentätt membran. Det här håller både foten torr samtidigt som det låter den andas. Du får också en stötdämpande sula med bra grepp och kängan väger bara 770 gram.

Köpguide – så väljer du de bästa vandringskängorna för dig

Vilken terräng ska du vandra i?

Dom bästa vandringskängorna varierar beroende på terräng. Det är därför viktigt att tänka på vilken typ av underlag det är du ska vandra på. En led på plan mark kanske inte är så krävande och då är fokus på att kängorna är lätta, kanske funkar till och med ett par vandringsskor. Ska du däremot upp i bergen kommer dom bästa vandringskängorna att ha ett bra stöd för dina fotleder. Går din vandring istället genom våtmark kommer du vilja prioritera vattentäta höga kängor som klarar att hålla tätt. Naturligtvis kommer också sulan att spela in, du vill ha en som ger dig rätt grepp. Som du ser så varierar det vilken typ av vandringskängor som är bäst.

Hur höga ska vandringskängor vara?

Medelhöga vandringskängor – mångsidiga

Det här är allround valet som funkar till de flesta situationer. Om du ska utforska olika miljöer och bara vill ha med en sko är det här förmodligen de bästa vandringskängorna. En bra mellanhög vandringskänga erbjuder både stöd, vattentäthet och ventilation. Detta gör att dom funkar bra både på plan mark så väl som i fjäll. 

Det finns en uppsjö av modeller och många är specialanpassade. Lättare modeller som erbjuder bra ventilation, tyngre modeller med suveränt stöd för tunga packningar eller en ren alpin känga anpassad för stegjärn. Du kan hitta totalt vattentäta modeller eller så har tillverkaren istället anpassat den för varmare klimat där luftighet prioriterats. Förmodligen kommer du vilja ha en känga som ligger någonstans i mitten, det vanligaste valet. En vandringskänga för alla tillfällen.

Nackdelarna här är snarare vad andra modeller kan göra bättre. En högskaftad känga kommer ge ytterligare vattentäthet och stöd. Medans en vandringssko kommer att vara luftigare och lättare.

Högskaftade vandringskängor – för tuffa förhållanden

Det här är de bästa vandringskängorna för dig som vill utforska naturen utan leder. När du vandrar utanför stigarna kommer det inte längre finnas någon hjälp att ta sig över våtmark. Då kommer högskaftade vandringskängor till sin rätt. De är byggda för att stå emot vatten och klara av tuff terräng. Kängorna är gjorda för vandring med tung packning och ger mycket bra stöd. Skalkängor är vanliga med höga skaft, de har god vattenresistens men tar lång tid att gå in.

Vad gäller nackdelar så blir högskaftade vandringskängor naturligt tunga jämfört med andra skor. De andas inte heller särskilt bra och blir lätt varma.

Vandringsskor

Modellen som är anpassad för mindre krävande vandringar. Vandringsskor passar bra på dagsturer som håller sig på torra stigar. Det största pluset med vandringsskor är ventilationen och vikten som gör dom väldigt luftiga. Skorna görs också i många olika modeller men det viktigaste att titta på här är oftan sulan. En mjuk sula är väldigt lik en löparsko och viker sig lätt om du böjer i skon. Hårda sulor kommer hålla formen bättre och är stabilare. Är du tung eller bär på packning kommer du vilja ha hårdare sulor som ger dig mera stöd vilket innebär att en vandringskänga är ett bättre val. Skorna saknar också skaft. En mjukare sula kommer istället erbjuda lite extra komfort och är lättare.

Nackdelarna med skor är naturligtvis att dom saknar stöd vilket gör det lättare att skada sig. Det kommer också begränsa hur mycket packning du kommer att kunna bära på, särskilt med en mjuk sula. Dom kommer inte heller kunna hålla dig lika torr som vandringskängor gör.

Ta reda på vilken storlek som passar dig

Mät din fot innan du beställer hem kängorna, ofta så finns en storleksguide för varje tillverkare. Tänk på att din fot sväller under vandringen och att du vill ha lite utrymme framför tårna, runt 1 cm. Så ta hänsyn till det innan du gör din beställning. Slipper du returnera vandringskängorna sparar vi på miljön!

Vilket material är bäst för vandringskängor?

Syntet – Material som syntetiskt läder, polyester eller nylon. Här får du en lättare vandringskänga som går relativt fort att gå in. Dessutom brukar priset vara lägre. Det märks dock i hållbarheten och dom har kortare livslängd än en känga i läder.

Läder – Det klassiska och beprövade materialet tar lång tid att gå in men formar sig till slut bäst efter dina fötter. Ett bra par kängor i läder kommer också att ha längre livslängd än dom andra materialen. Dom är slitstarka och tål vatten bra men kommer att kräva en del underhåll. Se till att smörja in dom regelbundet. Kvalite har sitt pris dock och det kostar ofta mer med läderkängor. En annan nackdel är tyngden som ofta är högre.

Membran – Membran är en form av fuktspärr. Det ser till att hålla väta ute samtidigt som det släpper in luft och låter foten andas. En av dom vanligaste varianterna är Gore-tex. Dom kan till och med släppa ut fukt som bildas i kängan. Om dom däremot blir så blöta att vattnet kommer in tar det lång tid för dom att torka. Du behöver också ha i åtanke att membran har ett bäst före datum och kommer inte längre hålla torrt när det är gammalt.

Välj en ventilerad känga som andas

När man pratar om kängor och ventilation handlar det oftast om membran där den mest kända versionen är Gore-Tex. Generellt sett så släpper inte vattentäta material igenom särskilt mycket luft, vilket innebär att även om de håller vatten blir det fuktigt ändå av din egen perspiration. Det här ändrar membran som Gore-Tex på. Det håller vatten ute men samtidigt så andas det och slussar till och med ut fukt inifrån. Det här kan göra ganska stor skillnad. Är kängorna inte utrustade med Gore-Tex bör du definitivt se till att de är tillverkade i någon form av naturmaterial som läder. Då andas de bättre på naturlig väg.

Hållbarhet och miljö

Det bör vid det här laget vara viktigt för alla satsa på miljövänliga alternativ. Vill vi ha kvar någon natur att njuta av så får vi se till att ta hand om den. Det behöver inte heller alltid innebära att det är sämre för plånboken. Om utrustningen är tillverkad på ett miljövänligt sätt så skyltar gärna företagen med det så det brukar inte ta särskilt lång tid att ta reda på. Som en tumregel håll utkik efter återvunnet material som helst inte flyget flera varv runt jorden. Vad gäller läderprodukter och andra material som kommer från djur är det alltid viktigt att veta att de behandlats bra.

Den absolut viktigaste aspekten ur miljösynpunkt är i min mening hur länge dina kängor håller. Behöver du byta ut dem efter 1 eller 2 år är det riktigt dåligt för miljön oavsett hur de är tillverkade. Jämför det här med ett par av de bästa vandringskängorna som kan hålla i 10-20 år. Här gör Lundhags ett fantastiskt jobb med en extremt lång garantitid och kängor av grym kvalitet. Du kan dessutom byta ut alla delar av kängan som slits. Du kommer i längden spara på både miljön och din plånbok.

När du provar vandringskängor tänk på..

Passform – hur ska vandringskängor sitta?

Alla skor skiljer sig lite åt i passformen precis som att alla fötter är olika, därför bör du definitivt inte lita blint på storleken som står skriven på skolådan. Du behöver prova kängorna ordentligt och se till att modellen passar just dig. Det handlar definitivt inte bara om utseende när du skaffar vandringskängor, alla modeller kommer inte lämpa sig för din fot.

 • Som regel vill du ha 1 cm tillgodo framför dina tår med strumpor på.
 • Känn efter så att din häl sitter still annars kommer du snabbt få skoskav.
 • Skon ska ge dig bra stöd i hålfoten.

Gå runt och prova kängorna länge

När du provar kängorna lägg mer tid än du tror på att gå runt i dem oavsett om du provar hemma eller i affär. Står du i affären så trampa runt tills det känns olustigt och fortsätt sen lite till. Det kommer inte kännas fantastiskt i alla modeller direkt eftersom en del vandringskängor behöver gås in ganska länge. Men det ska definitivt inte klämma.

Prova med vandringsstrumpor på

Tänk på att ha riktiga vandringsstrumpor på när du testar vandringskängor då de brukar vara något tjockare. Om du har tänkt att gå i dubbla strumpor, vilket ofta kan vara att rekommendera, bör du naturligtvis ha det på dig när du gör ett test av vandringskängor. Se till att det finns tillräckligt med plats helt enkelt.

Prova på kvällen

Eller efter att du tagit dig en rejäl promenad. Fötterna sväller något under dagen, vilket också kommer att hända när du vandrar långt. För att se till att kängan då inte blir trång kan det vara ett bra tips att testa när fötterna redan svällt något.

Tänk på det här efter du köpt vandringskängor

Använd de bästa vandringsstrumporna

VIll du undvika skoskav och blöta kalla fötter bör du satsa på riktiga vandringsstrumpor. De kommer hjälpa dig att slippa skoskav med förstärkningar på rätt ställen. De erbjuder också förbättrad dämpning och är i många fall anpassade för att fungera bra med dubbla lager sockar.

Hur tar man bäst hand om sina vandringskängor?

När du köpt en riktig kvalitets känga kommer du vilja ta hand om dom på bästa sätt för att få ut prestandan du förväntar dig. Livslängden på dina vandringskängor kommer att öka rejält om du sköter och behandlar dom rätt. Det kommer också se till att dom håller vatten ute betydligt bättre.

 • Torkning – Det bästa är att låta vandringskängorna stå i rumstemperatur stoppade med tidningspapper. För kängornas livslängd är det inte bra med snabbtorkning vid exempelvis eld eller element. Limfogar och läder kan torkas ut av den höga värmen. Ta alltid ut sulorna efter en vandring så de får lufttorka separat.
 • Rengöring – Gör rent kängorna med en borste och vatten. Plocka bort snöre och lossa sulor innan. Tänk på att vandringsskorna behöver vara ordentligt rengjorda innan du behandlar dom.
 • Behandling – Syntetiska delar på skon bör sprayas med textilimpregnering för att hålla uppe vattentätheten.
 • Läderskor mår bäst av att smörjas in med vax eller fett. Tänk på att det inte är samma sak. Fettet går in på djupet vilket mättar lädret och ser till att det håller sig mjukt. Vax blir mer som en ytbehandling vilket håller vatten ute. Det bästa sättet att lägga på vax är för hand, gnid in det med fingrarna jämt fördelat. Se till att vara extra noggrann vid alla sömmar, det är där vattnet lättast tar sig in. Bli inte förvånad över att dina kängor blir en aning mörkare av vaxet, det är normalt.
 • Rengöring, impregnering & vaxning bör utföras minst 2 ggr per år. Se dessutom över dem efter varje längre vandring.

Hur knyter man bäst vandringskängor?

Det finns ett par olika sätt att knyta vandringskängor och vad som kommer vara effektivt beror på omständigheterna.

 • Vanlig snörning – Snöra kängorna precis som du skulle göra med vilka skor som helst, nerifrån och upp. Nackdelen här är att det kan trycka lite väl mycket högre upp på kängan om du använder höga modeller.
 • Gå in stela kängor? – Snöra som vanligt men skippa de översta hakarna / öglorna så att skaftet sitter löst så mjuknar det fortare.
 • Bred fot och/eller lös häl? – Snöra lite lösare över foten för att sätta en extra knut innan skos böj, dra sedan åt hårdare och sätt en knut till efter 1 – 2 öglor / hakar. Fortsätt snöra hela vägen upp.
 • Obehagligt tryck på ovansidan av foten? – Korsa snörena som vanligt mellan första och andra paret öglor för att sen hoppa över ett kors och istället dra snörena rakt till tredje paret med öglor.
 • Tryck på tårna? – Skippa helt enkelt första paret med öglor.

Hur länge håller vandringskängor?

Det här beror på material och hur du behandlar dina vandringskängor. Det finns inget fast antal år på hur länge du ska ha dina kängor innan det är dags att byta. Köper du ett par av de allra bästa vandringskängorna så kommer de att hålla riktigt länge. 

Ett par kvalitets läderkängor med utbytbara sulor, utan Gore-tex eller andra membran, kan i stort sett hålla hela ditt liv. Lundhags vandringskängor är ett bra exempel på det här, om du smörjer och sköter om dem kan de hålla en livstid.

Gore-Tex och andra membran kan torka ut och kommer då inte längre hålla tätt. Det här kan begränsa deras livslängd, börjar dina Gore-Tex kängor släppa in fukt lätt är det förmodligen dags att byta.

Backpacking kängor och Vandringskängor, vad är skillnaden?

Det är till stor del endast en fråga om namn, Backpacking kängor är oftast detsamma som ett par högskaftade kängor. Här handlar det om stöd, stabilitet och till viss del livslängd. Som regel kan du tänka att desto längre sträcka du ska gå och desto tyngre packning du har desto mer stöd behöver du. Du får mer stöd och stabilitet genom att välja kängor med högre skaft.

Backpacking kängor är som namnet antyder, gjorda för att vandra med packning. Skorna ska vara robusta med hårda sulor och rejält grepp. Du kommer stå stabilt och även ha bra stöd vilket gör att du klarar tung packning utan att trampa snett. Skon kommer klara sig bra i de tuff terräng och presterar utmärkt på t.ex fjälltoppar. Förvänta dig också en bättre hållbarhet. Det här är de bästa vandringskängorna om du ska på långa vandringar med ordentlig packning på ryggen.

“Vanliga” vandringskängor kommer gå fortare att gå in. Dom har en mjukare sula och är överlag mer lätt böjda. Den här vandringskänga gör sig bäst på dagsturer eller vandringar där du bär lätt packning. Vandringskängorna gör sig exempelvis bra om du vandrar där det finns fjällstugor med mat och övernattning. Dom klarar inte av tuff terräng lika bra och passar bäst där det finns bra stigar på lederna. Hållbarheten är inte heller lika bra här som hos backpacking kängorna.