Bäst i test

Hitta dom bästa vandringskängorna för dig

dom bästa vandringskängorna på toppen av ett berg

Texten innehåller reklam i form av affiliate länkar.

Har du fått ett sug till att ge dig ut i naturen nu när vårsolen kommit fram? Ett av dom bästa sätten att uppleva den är att ge sig ut på en vandring. Berg, dalar och nationalparker. En riktig naturnära upplevelse görs bäst till fots. Det är också ett utmärkt sätt att semestra utan att utsätta sig för Corona smitta.

Att vandra kräver i sig inga förkunskaper, det finns leder för alla. Det du däremot behöver var väldigt noga med är att välja vandringskängor. Med dåliga vandringskängor kommer du snabbt få skoskav. Den här guiden kommer hjälpa dig hitta dom bästa vandringskängorna för dina fötter.

Välj rätt vandringskängor

Att välja vandringskängor är inte alltid lika lätt som det kan verka. Det är inte som med vanliga skor där du väljer baserat på utseende. Fokus måste istället läggas på saker som passform, stöd och typen av vandring. En vandring kan snabbt förlora all sin charm om skorna börjar skava. Hur du undviker skoskav kan du läsa om i vår kompletta artikel här.
Du behöver tänka på hur varmt det är där du ska vandra, du vill varken frysa eller svettas. Längden på vandringen påverkar naturligtvis också. En lång vandring där du är tvungen att bära på tung packning kommer ställa andra krav på dina vandringskängor än en dagstur.

Dom bästa vandringskängorna varierar beroende på terräng

Det är också viktigt att tänka på vilken typ av terräng det är. En led på plan mark kanske inte är så krävande och då är fokus på att vandringsskorna är lätta. Ska du däremot upp i bergen kommer dom bästa vandringskängorna att ha ett bra stöd för dina fotleder. Går din vandring istället genom våtmark kommer du vilja prioritera vattentäta höga kängor som klarar att hålla tätt. Naturligtvis kommer också sulan att spela in, du vill ha en som ger dig rätt grepp. Som du ser så varierar det vilken typ av vandringskängor som är bäst. Nedanför går vi igenom dom olika sorterna, vilka egenskaper kängorna har och vad de passar för.

3 typer av skor

Högskaftade vandringskängor

Det här är de bästa vandringskängorna för dig som vill utforska naturen utan leder. När du vandrar utanför stigarna kommer det inte längre finnas någon hjälp att ta sig över våtmark. Då kommer högskaftade vandringskängor till sin rätt. De är byggda för att stå emot vatten och klara av tuff terräng. Kängorna är gjorda för vandring med tung packning och ger mycket bra stöd. Skalkängor är vanliga med höga skaft, de har god vattenresistens men tar lång tid att gå in.

Vad gäller nackdelar så blir högskaftade vandringskängor naturligt tunga jämfört med andra skor. De andas inte heller särskilt bra och blir lätt varma.

Exempel på några av dom bästa högskaftade vandringskängorna

Alfa bever perform gtx

Bästa vandringskängor alfa bever perform gtx
 • Kängan är gjord i full grain-läder som ihop med GORE-TEX-membran ser till att den är extremt vattentät så väl som ventilerad. Häl och tå har rejäla gummiförstärkningar, detta ihop med trippel sömmar med kevlar förstärkningar ger suverän hållbarhet.
 • Yttersulan är anpassad för varierad terräng och skon kommer i 3 olika bredder.
 • Vikt – Herrsko ca 870 gram, Damsko ca 765 gram. Vikt varierar med storlek.
 • Höjd – Herr ca 22 cm, Dam ca 21 cm.
 • Pris – 3499 kr

Lundhags jaure ii ms high & lundhags mira ii ws high

 • Kängorna har samma egenskaper, Lundhags har bara valt att ha olika namn på herr- och damsko.
 • Lundhags mest tekniska 3-lagers känga utvecklad för krävande vandringar. Skaft i nubuck läder med isolerande ariaprenne mellanlager. Nederdelen är tillverkad i extremt slitstarkt material anpassat för att skydda din fot mot det mesta.
 • Vikt – Herr ca 894 g, Dam ca 680 g
 • Höjd – Herr ca 31 cm, Dam ca 26 cm
 • Pris – Herr 5500 kr, Dam 5200 kr

Crispi titan gtx

crispi titan gtx vandringskängor bäst i text
 • Överdel i insmort nubuck-läder håller vatten ute och Gore-Tex foder ser till att foten kan andas. Tå och häl har gummiförstärkningar för bra skydd.
 • Borttagbar fotbädd ser till att hålla kängan fräsch och luktfri.
 • Vikt – ca 750 g
 • Pris – 3595 kr

Mellanhöga vandringskängor

Det här är allround valet som funkar till de flesta situationer. Om du ska utforska olika miljöer och bara vill ha med en sko är det här förmodligen de bästa vandringskängorna. En bra mellanhög vandringskänga erbjuder både stöd, vattentäthet och ventilation. Detta gör att dom funkar bra både på plan mark så väl som i fjäll. 
Det finns en uppsjö av modeller och många är specialanpassade. Lättare modeller som erbjuder bra ventilation, tyngre modeller med suveränt stöd för tunga packningar eller en ren alpin känga anpassad för stegjärn. Du kan hitta totalt vattentäta modeller eller så har tillverkaren istället anpassat den för varmare klimat där luftighet prioriterats. Förmodligen kommer du vilja ha en känga som ligger någonstans i mitten, det vanligaste valet. En vandringskänga för alla tillfällen.

Nackdelarna här är snarare vad andra modeller kan göra bättre. En högskaftad känga kommer ge ytterligare vattentäthet och stöd. Medans en vandringssko kommer att vara luftigare och lättare.

Exempel på några av dom bästa mellanhöga vandringskängorna

Alfa walk king adv gtx & Alfa walk queen adv gtx

bästa vandringskängorna alfa walk king adv gtx
 • Slitstarka kängor i full grain läder som tillsamans med Gore-Tex-membran ger dig bra vattentäthet och ventilation.
 • Specialutvecklade sulor ger riktigt bra stötdämpning, suger upp fukt och verkar anti-bakteriellt.
 • Vikt – Herr ca 750 g, Dam ca 650 g
 • Höjd – Herr ca 16,5 cm, Dam ca 15 cm
 • Pris – 3199 kr

Alfa kvist advance gtx

 • Lätt vandringskänga med tight passform. Tillverkade i slitstarkt ripstop-textil med förstärkningsnät i kombination med Gore-Tex.
 • Membranet gör kängorna lämpade för varma förhållanden.
 • Vikt – Herr ca 470 g, Dam ca 395 g
 • Höjd – Herr ca 11 cm, Dam ca 10 cm
 • Pris 2199

Jack wolfskin vojo hike 2 texapore mid

jack wolfskin vojo hike 2 texapore men vandringskängor bäst i test
 • Enkel men prisvärd vandringskänga som är anpassad för lättare vandring. Bra dämpning med en flexibel sula ger bra grepp.
 • Tillverkade i stryktålig mocka och vattentålig textil. Texapore membranen är är vattentäta och håller dina fötter torra.
 • Vikt – Herr ca 1030 g, Dam ca 840 g
 • Pris – Herr 779 kr (1299 ordinarie), Dam 1299 kr

Vandringsskor

Modellen som är anpassad för mindre krävande vandringar. Vandringsskor passar bra på dagsturer som håller sig på torra stigar. Det största pluset med vandringsskor är ventilationen som gör dom väldigt luftiga. Skorna görs också i många olika modeller men det viktigaste att titta på här är oftan sulan. En mjuk sula är väldigt lik en löparsko och viker sig lätt om du böjer i skon. Hårda sulor kommer hålla formen bättre och är stabilare. Är du tung eller bär på packning kommer du vilja ha hårdare sulor som ger dig mera stöd. Detta är extra viktigt här eftersom skorna saknar skaft. En mjukare sula kommer istället erbjuda lite extra komfort och är lättare.

Nackdelarna med skor är naturligtvis att dom saknar stöd vilket gör det lättare att skada sig. Det kommer också begränsa hur mycket packning du kommer att kunna bära på, särskilt med en mjuk sula. Dom kommer inte heller kunna hålla dig lika torr som vandringskängor gör.

Adidas terrex terrex free hiker & Adidas terrex free hiker gtx

 • Lätta och bekväma skor från Adidas, gjorda för långa vandringar i terräng.
 • Slitstarka skor med riktigt bra dämpning skonar kroppen, damskon kommer också med Gore-Tex för vattentäthet.
 • Vikt – Herr ca 382 g, Dam ca 345 g
 • Pris – Herr 1999 kr, Dam 1646 kr (ordinarie 2195 kr)

Inov-8 roclite gtx

 • Kraftiga skor som funkar lika bra till löpning som till vandring medans Gore-Tex ser till att hålla foten torr.
 • Skon är gjord för att följa foten och har även en viss upphöjning för att ge stöd i all terränger. Den avancerade sulan ger dig allt grepp.
 • Vikt 345 g
 • Pris 2175

The north face hedgehog hike ii gtx boots

 • Bra budget sko för dig som precis börjat vandra.
 • Ovansida av läder och Gore-Tex-membran håller foten torr i regnväder.
 • Vikt – Herr ca 455 g, Dam ca 336 g
 • Pris – Herr 822 kr (ordinarie 1495 kr), Dam 1033 kr (ordinarie 1495 kr)

Skötsel

När du köpt en riktig kvalitets känga kommer du vilja ta hand om dom på bästa sätt för att få ut prestandan du förväntar dig. Livslängden på dina vandringskängor kommer att öka rejält om du sköter och behandlar dom rätt. Det kommer också se till att dom håller vatten ute betydligt bättre.

Torkning – Det bästa är att låta vandringskängorna stå i rumstemperatur stoppade med tidningspapper. För kängornas livslängd är det inte bra med snabbtorkning vid exempelvis eld eller element. Limfogar och läder kan torkas ut av den höga värmen.

Rengöring – Gör rent kängorna med en borste och vatten. Plocka bort snöre och lösa sulor innan. Tänk på att vandringsskorna behöver vara ordentligt rengjorda innan du behandlar dom.

Behandling – Syntetiska delar på skon bör sprayas med textilimpregnering för att hålla uppe vattentätheten.
Läderskor mår bäst av att smörjas in med vax eller fett. Tänk på att det inte är samma sak. Fettet går in på djupet vilket mättar lädret och ser till att det håller sig mjukt. Vax blir mer som en ytbehandling vilket håller vatten ute. Det bästa sättet att lägga på vax är för hand, gnid in det med fingrarna jämt fördelat. Se till att vara extra noggrann vid alla sömmar, det är där vattnet lättast tar sig in. Bli inte förvånad över att dina kängor blir en aning mörkare av vaxet, det är normalt.

Tillbehör för skovård

Material

Syntet – Material som syntetiskt läder, polyester eller nylon. Här får du en lättare vandringskänga som går relativt fort att gå in. Dessutom brukar priset vara lägre. Det märks dock i hållbarheten och dom har kortare livslängd än en känga i läder.

Läder – Det klassiska och beprövade materialet tar lång tid att gå in men formar sig till slut bäst efter dina fötter. Ett bra par kängor i läder kommer också att ha längre livslängd än dom andra materialen. Dom är slitstarka och tål vatten bra men kommer att kräva en del underhåll. Se till att smörja in dom regelbundet. Kvalite har sitt pris dock och det kostar ofta mer med läderkängor. En annan nackdel är tyngden som ofta är högre.

Membran – Membran är en form av fuktspärr. Det ser till att hålla väta ute samtidigt som det släpper in luft och låter foten andas. En av dom vanligaste varianterna är Gore-tex. Dom kan till och med släppa ut fukt som bildats i skon. Om dom däremot blir så blöta att vattnet kommer in tar det lång tid för dom att torka. Du behöver också ha i åtanke att membran har ett bäst före datum och kommer inte längre hålla torrt när det är gammalt.

Backpacking kängor och Vandringskängor, vad är skillnaden?

Här handlar det om stöd, stabilitet och till viss del livslängd. Som regel kan du tänka att desto längre sträcka du ska gå och desto tyngre packning du har desto mer stöd behöver du. Du får mer stöd och stabilitet genom att välja kängor med högre skaft.

Backpacking kängor är som namnet antyder, gjorda för att vandra med packning. Skorna ska vara robusta med hårda sulor och rejält grepp. Du kommer stå stabilt och även ha bra stöd vilket gör att du klarar tung packning utan att trampa snett. Skon kommer klara sig bra i de tuff terräng och presterar utmärkt på t.ex fjälltoppar. Förvänta dig också en bättre hållbarhet. Det här är de bästa vandringskängorna om du ska på långa vandringar med ordentlig packning på ryggen.

“Vanliga” vandringskängor kommer gå fortare att gå in. Dom har en mjukare sula och är överlag mer lätt böjda. Den här vandringskänga gör sig bäst på dagsturer eller vandringar där du bär lätt packning. Vandringskängorna gör sig exempelvis bra om du vandrar där det finns fjällstugor med mat och övernattning. Dom klarar inte av tuff terräng lika bra och passar bäst där det finns bra stigar på lederna. Hållbarheten är inte heller lika bra här som hos backpacking kängorna.