Vandringsutrustning Vandringskläder

Bästa vandringskängorna 2024 – Stort test

Lundhags bästa vandringskängor i test

Riktigt naturnära upplevelse görs bäst till fots och då gäller det också att har rätt utrustning på fötterna. I den här artikeln kommer vi gå igenom de bästa vandringskängorna för alla typer av äventyr. Med dåliga kängor får du lätt skoskav och ryggsäcken kommer kännas betydligt tyngre än vad den behöver göra. I den här guiden kommer du hitta alternativen som tar dig hela vägen fram.

Texten innehåller reklam i form av affiliate länkar.

Snabb topp 3

Bäst i test
Meindl Kansas

bäst i test vinnaren bland vandringskängor för män, Meindl kansas i mörkt läder och ljusa snören

Bästa premium
Alfa Walk King/Queen

Alfa Walk king i brunt läder med gummiklädd tå, en av de bästa vandringskängorna för herr

Bästa budgetvalet
Urberg Helags

Svarta Urbergs Helags med orangea snören, bästa billiga dam vandringskängor i testet

Det är inte alltid lätt att välja vandringskängor, särskilt inte om det är första gången, vill du ha mer guidning direkt kan du hoppa ner till våran köpguide. Vi går igenom vad du ska tänka på, både när du väljer och vad som är viktigt när man börjar använda dem. Annars så fortsätter du helt enkelt läsa, här kommer vandringskängorna som är bäst i test.

Bäst i test vandringskängor

Meindl Kansas Gore-Tex

bäst i test vinnaren bland vandringskängor för män, Meindl kansas i mörkt läder och ljusa snören
Vikt dam:570 g
Vikt herr:750 g
Yttermaterial:Skinn
Membran:Gore-Tex
Skafthöjd:Medel

Meindl Kansas är en stryktålig vandringskänga tillverkad i vaxat nubuckläder med ett Gore-Tex foder som håller din fot torr. Sulan är uppdelad med ett bekvämt stötdämpande lager intill foten följt av ett stabilare med grymt grepp som klarar terrängen utan problem. Gore-Tex membranet gör sitt jobb bra och kängorna är helt vattentäta. Har du svettiga fötter är risken också lägre att du blöter ner dem inifrån då Meindls ”Active Air Technology” funkar riktigt bra. Foten hålls sval samtidigt som fukten transporteras bort. Passformen är också ett stort plus och Kansas sitter riktigt bekvämt direkt när de kommer ut ur kartongen. Därför så behöver man inte heller lägga särskilt mycket tid på att gå in dem vilket inte skadar det heller. Sammanfattningsvis så är det en rejäl vandringskänga i hög kvalité som kan ta dig genom det mesta naturen har att erbjuda.

Bästa vandringskängor – Premium

Alfa Walk King Adv GTX & Walk Queen Adv GTX

Alfa Walk king i brunt läder med gummiklädd tå, en av de bästa vandringskängorna för herr
Vikt dam:650 g
Vikt herr:810 g
Yttermaterial:Skinn
Membran:Gore-Tex
Skafthöjd:Medel

En slitstark vandringskänga från norska Alfa i högkvalitativt läder och vattentät Gore-Tex. Kängans förstärkningar i häl och nos skyddar foten samtidigt som de minimera slitage. Sulan ger dig en grym kombination av stöd dämpning och grepp. Som Meindls Kansas så går även de här vandringskängorna förvånansvärt fort att gå in. De formar sig fint efter foten och i kombination med det memoryfoam som Alfa byggt upp skaftet i så får du en riktigt bekväm passform. Skafthöjden ger bra stöd och de fyra paren med krokar gör det lätt att anpassa snörningen och se till så skon sitter riktigt stabilt. Det finns inte mycket att klaga på med de här vandringskängorna förutom prislappen som är lite hög.

Bästa vandringskängor – Budget

Urberg Helags

Svarta Urbergs Helags med orangea snören, bästa billiga dam vandringskängor i testet
Vikt (ca):770 g
Yttermaterial:Skinn
Membran:Ja
Skafthöjd:Medel

Helags är en väldigt prisvärd och mångsidig vandringskänga från Urbergs, snyggt designade i svart eller brunt läder med kontrasterande snören. Kängan är fodrad med vattentätt membran vilket både håller foten torr och låter den samtidigt andas. Framtill på kängan så dras gummit upp över tån för att skydda mot både smällar och slitage. Sulan är stötdämpande med bra grepp och du får en ganska lätt känga som väger in på 770 gram. Delvis beror detta på att Urbergs vandringskängor saknar foder, vilket gör dem svala och bekväma under sommaren. Undantaget är kängans skaft som är fodrat av komfortskäl. De kvalar in på topplistan som det bästa budgetalternativ, en grym vandringskänga som ger dig mycket för pengarna helt enkelt.

Bästa vandringskängor – Lättvikt

Haglöfs L.I.M FH Gore-Tex

Bästa lättvikts vandringskängorna från Haglöfs, L.I.M i grå-svart herrmodell.
Vikt dam:318 g
Vikt herr:381 g
Yttermaterial:Syntet
Membran:Gore-Tex
Skafthöjd:Medel

Det första som sticker ut hos L.I.M FH från Haglöfs är hur lätta de är, kängorna kan t.o.m. konkurrera med många vandringsskor. De är uppbyggda i slitstarkt Cordura material och har ett Gore-Tex foder som ser till att hålla fötterna torra. Sulorna har ett riktigt bra grepp och du slipper halka runt. Dämpning är en annan detalj som sticker ut och i kombination med vikten så gör det kängorna väldigt snälla mot dina knän på långa vandringar. Haglöfs känga passar också utmärkt på dagsturer när du vill ta dig fram snabbt och lätt. Samtidigt har de en väldigt rimlig prislapp och L.I.M är en av de bästa vandringskängorna både i sin viktklass och prisklass.

Salomon Quest 4 Gore-Tex

Salomons quest 4 i blågrönt och svart en av de bästa vandringskängorna i testet
Vikt dam:535 g
Vikt herr:655 g
Yttermaterial:Skinn/Syntet
Membran:Gore-Tex
Skafthöjd:Medel

En av Salomons absolut bästa vandringskängor. Quest 4 är utvecklad för vandring över tuff och ojämn terräng. Den har ett så kallat ADV-C 4D chassi som är framtaget för att stötta foten på ojämna underlag. Det här gör att du i större utsträckning undviker snedtramp och stukningar. Kängorna är uppbyggda i en blandning av syntet och skinn med Gore-Tex membran som håller tätt mot vatten utifrån samtidigt som det släpper ut överskottsvärme och fukt inifrån. Quest har en väldigt låg vikt i förhållande till hur höga de är så jagar du gram och fortfarande vill ha bra stöd är det vandringskängorna för dig. Du får en slitstarka känga med god passform och foten sitter där den ska.

Bästa höga vandringskängor

Lundhags Jaure II High & Mira II High

bästa höga vandringskängorna i dam modell, lundhags mira i brunt länder
Vikt dam:680 g
Vikt herr:910 g
Yttermaterial:Skinn
Membran:Nej
Skafthöjd:Höga

Detta är Lundhags mest avancerade 3-lagers känga utvecklad för långa och krävande vandringar. Skaft i nubuck läder med isolerande ariaprenne mellanlager. Nederdelen är tillverkad i slitstarkt cellgummi som håller helt tätt mot vatten. I tån sitter ytterligare förstärkningar för att skydda både känga och fot. Precis som andra vandringskängor från Lundhags så har de inga membran utan förlitar sig istället på att man vaxar läderdelarna ordentligt för att hålla vatten ute. Det här gör att kängorna torkar mycket snabbare om de väl skulle bli blöta. Membran torkar dessutom ut med tiden och begränsar livslängden, ett problem som du inte behöver tänka på här. Kängan passar utmärkt för dig som vandrar utanför upptrampade stigar eller med tung packning. När du lagt tiden på att gå in dem så får du grym komfort och en känga som håller en evighet.

Bäst för breda fötter

Hanwag Tatra II Wide Gore-Tex

Den bästa breda vandringskängan för män, Hanwag Tatra II Wide i brunt och svart med metal spännen
Vikt dam:640 g
Vikt herr:760 g
Yttermaterial:Skinn
Membran:Gore-Tex
Skafthöjd:Medel

En riktig kvalitets känga från Hanwag gjord för att klara av allt från träskmark till toppstigningar med tung packning. Tatra wide är en bredare variant av den klassiska Tatra modellen med ett högt och robust skaft för rejält stöd. Tillverkad för att se till att din for alltid är varm och torr. Tatra hör till de bästa vandringskängorna på marknaden och kommer att ta dig dit du vill riktigt länge.

Vandringskängor i test – Andra vi gillar

Lundhags Tjakke Mid

Tjakke mid i brunt läder, en bra vandringskänga i unisex modell
Vikt (ca):780 g
Yttermaterial:Skinn
Membran:Nej
Skafthöjd:Medel

Den här kängan från Lundhags är lite av en personlig favorit. Tjakke är en 3-lagers känga som passar för en mängd med aktiviteter och klarar tung packning i tuff terräng utan problem. Som med alla Lundhags produkter kan du räkna med lång livslängd så länge du tar hand om dem. Se till att vaxa regelbundet så har du en riktig trotjänare. Sulan är stötdämpande, har ett grymt grepp och kan bytas ut lätt när du slitit ner den. Man får räkna med att det tar lång tid att gå in de här vandringskängorna, så det är definitivt inget sista minuten köp. Räkna med uppåt 4 veckor där du långsamt arbetar dig uppåt i vandringslängd och när du väl gjort det så sitter de helt perfekt.

Lundhags Vandra II High

Lundhags vandra II en bra vandringskänga för både dam och herr.
Vikt (ca):910 g
Yttermaterial:Skinn
Membran:Nej
Skafthöjd:Höga

Lundhags Vandra II High är en 1-lagers skalkänga av hög kvalité. Både lädret och cellgummit låter skon andas och ger den ett behagligt klimat för fötterna. Som med de flesta skalkängor anpassar du den efter temperaturen med ditt val av sockor och det är viktigt att få plats med dubbla strumpor. Sulan är stötdämpande samtidigt som den ger ett bra grepp. Vandringskängan är tillverkad för att lätt kunna repareras och kommer med lång garanti. Som med alla Lundhagskängor kan du förvänta dig att det tar tid att gå in dem men de formar sig också utmärkt efter fötterna. Man får också räkna med att lägga lite tid på vaxning för att få en riktigt vattentät känga. En av de stora fördelarna med 1-lagerskängor är att de torkar oerhört fort om du väl skulle lyckas dränka dem. Det stryktåliga cellgummit är naturligtvis helt vattentätt och kommer med rejäla förstärkningar över utsatta områden.

Köpguide – Vad ska man tänka på när man köper vandringskängor?

Hur höga ska vandringskängor vara?

Här handlar det om stöd, en högre känga kommer ge din fotled bättre stabilitet. Som regel kan du tänka att desto längre sträcka du ska gå och desto tyngre packning du har desto mer stöd behöver du. Dom bästa vandringskängorna varierar också beroende på terrängen du vandrar i. En led på plan mark kommer inte vara så krävande och då är en lätt känga att föredra, kanske funkar till och med ett par vandringsskor. Ska du däremot upp i bergen kommer dom bästa vandringskängorna att ge dig ett bra stöd för dina fotleder. Går din vandring genom våtmark kommer du vilja prioritera torra fötter och höga kängor som klarar att hålla tätt.

Medelhöga vandringskängor – ett mångsidigt alternativ

Allround valet som kommer prestera tillräckligt för de flesta situationerna. Höjden varierar och de lägsta modellerna kommer passa bra för stugvandring med lite lättare packning och de högre kommer klara en rejäl vandringsryggsäck. En bra mellanhög vandringskänga erbjuder tillräckligt stöd för fjällvandring utan att vara klumpig. Är du nybörjare och inte vet riktigt vad du behöver är detta alternativet för dig.

Högskaftade vandringskängor – för tuffa förhållanden

Det här är de bästa vandringskängorna för dig som vill utforska naturen utanför vandringslederna. När du vandrar utanför stigarna kommer det inte längre finnas någon hjälp att ta sig över våtmark, då kommer högskaftade vandringskängor till sin rätt. De är byggda för att stå emot vatten och klara av tuff terräng. Kängorna är gjorda för vandring med riktigt tung packning och ger mycket bra stöd. Vad gäller nackdelar så blir högskaftade vandringskängor naturligt tunga jämfört med andra skor och de kan bli lite väl varma under sommaren

Vandringsskor

En lättare modell som är anpassad för mindre krävande vandringar. Vandringsskor passar bra på långa dagsturer som håller sig på torra stigar. Det största pluset med vandringsskor är ventilationen och vikten som gör dom väldigt svala och bekväma. Känns detta som något för dig och du vill ha lite lättare skor så har vi även testat vandringsskor. Nackdelarna med vandringsskor är att dom saknar stöd vilket gör det lättare att trampa snett. Det kommer också begränsa hur mycket packning du kommer att kunna bära bekvämt. Dom kommer inte heller kunna hålla dig lika torr som ett par vandringskängor.

Vilken storlek ska man ha på kängor?

Mät din fot innan du beställer hem kängorna, ofta så finns en storleksguide för varje tillverkare. Tänk på att din fot sväller under vandringen och att du vill ha lite utrymme framför tårna. Så ta hänsyn till det innan du gör din beställning, eventuellt kan det alltså vara så att du behöver en aningen större modell än du har på vanliga skor.

Hur mycket större än foten ska vandringskängor vara?

En tumregel är att du vill ha minst 1 centimeters utrymme framför dina tår och då pratar vi med strumpor på. Detta är för att du inte ska sparka i tårna när du går i nedförsbacke.

Vilket material är bäst för vandringskängor?

Kängorna tillverkas i ett par olika typer av material och det finns för- och nackdelar med dem allihop. De har olika livslängd och det varierar hur mycket underhåll som krävs.

Syntet

Material som syntetiskt läder, polyester eller nylon. Fördelarna är att de överlag är lätta och brukar ha en lägre prislapp. De går också snabbare att gå in än läderalternativen men formar sig inte i lika stor utsträckning. En annan nackdelen är hållbarheten och dom kommer ha kortare livslängd än en känga i läder.

Läder

Det klassiska och beprövade materialet tar längre tid att gå in men formar sig sen bäst efter dina fötter. Ett bra par kängor i läder kommer också att ha längre livslängd än dom andra materialen. Dom är slitstarka och tål vatten bra men kommer att kräva en del underhåll. Se till att smörja in dom regelbundet. Kvalité kommer också med ett högre pris och det kostar ofta mer med läderkängor. En annan nackdel är är att materialet är tyngre så du kommer generellt få en känga som väger mer.

Gore-Tex och andra membran

Membran är en form av fuktspärr som ser till att hålla väta ute samtidigt som det släpper in luft och låter foten andas. En av dom vanligaste varianterna är Gore-Tex som också håller hög kvalité. Generellt tål de väldigt mycket vatten innan de blir blöta och membranen transporterar dessutom bort fukt som bildas i kängan. När Gore-Tex väl blir blött kommer det dock ta väldigt lång tid för dom att torka. Du behöver också ha i åtanke att membran har ett bäst före datum och kommer inte längre hålla torrt när de blir för gamla. Alternativet är läderkängor som man istället vaxar väldigt noggrant för att få vattentäta.

När du provar vandringskängor tänk på..

Passformen – hur ska vandringskängor sitta?

Alla skor skiljer sig lite åt i passformen precis som att alla fötter är olika, därför bör du definitivt inte lita blint på storleken som står skriven på skolådan. Du behöver prova kängorna ordentligt och se till att modellen passar just dig. Det handlar definitivt inte bara om utseende när du skaffar vandringskängor, alla modeller kommer inte lämpa sig för din fot.

 • Som regel vill du ha minst 1 cm tillgodo framför dina tår med strumpor på.
 • Känn efter så att din häl sitter still annars kommer du snabbt få skoskav.
 • Skon ska ge dig bra stöd i hålfoten.

Gå runt och prova kängorna länge

När du provar kängorna lägg mer tid än du tror på att gå runt i dem oavsett om du provar hemma eller i affär. Står du i affären så trampa runt tills det känns olustigt och fortsätt sen lite till. Det kommer inte kännas fantastiskt i alla modeller direkt eftersom en del vandringskängor behöver gås in ganska länge. Däremot ska det definitivt inte klämma obehagligt, det går inte att gå in vilka kängor som helst.

Prova med vandringsstrumpor på

Tänk på att ha riktiga vandringsstrumpor på när du testar vandringskängor då de brukar vara något tjockare. Om du har tänkt att gå i dubbla strumpor, vilket ofta är att rekommendera, bör du naturligtvis ha det på dig när du testar vandringskängorna. Se till att det finns tillräckligt med plats helt enkelt.

Prova på kvällen

Eller efter att du tagit dig en rejäl promenad. Fötterna sväller något under dagen, vilket också kommer att hända när du vandrar långt. För att se till att kängan då inte blir trång kan det vara ett bra tips att testa när fötterna redan svällt något.

Hållbarhet och miljö

Det bör vid det här laget vara viktigt för alla satsa på miljövänliga alternativ. Vill vi ha kvar någon natur att njuta av så får vi se till att ta hand om den. Är utrustningen tillverkad på ett miljövänligt sätt så skyltar gärna företagen med det så det brukar inte ta särskilt lång tid att ta reda på. Som en tumregel håll utkik efter återvunnet material som helst inte flyget flera varv runt jorden.

Det absolut lättaste, och enligt mig det viktigaste du kan göra är att välja ett par kängor som håller länge. Behöver du byta ut dem efter 1 eller 2 år är det riktigt dåligt för miljön oavsett hur de är tillverkade. Jämför det här med ett par av de bästa vandringskängorna som kan hålla i 10-20 år. Kolla efter vandringskängor med lång garanti och delar som kan bytas ut. Du kommer i längden spara på både miljön och din plånbok.

Tips – Tänk på det här efter du köpt vandringskängor

Prova att snöra vandringskängorna på olika sätt

Så hur snörar man vandringskängor? Det finns ett par olika sätt att knyta vandringskängor och vad som kommer vara bekvämast beror på hur passformen är och om du har några specifika problem. Visst kan du snöra som vilka skor som helst men det finns också trick för att minimera obehag.

 • Vanlig snörning – Snöra kängorna precis som du skulle göra med vilka skor som helst, nerifrån och upp. Nackdelen här är att det kan trycka lite väl mycket högre upp på kängan om du använder höga modeller.
 • Gå in stela kängor – Snöra som vanligt men skippa de översta hakarna / öglorna så att skaftet sitter löst så mjuknar det fortare. Alternativt, snöra väldigt löst högt upp på skaftet.
 • Bred fot och/eller lös häl – Snöra lite lösare över foten för att sätta en extra knut innan skons skaft, dra sedan åt hårdare och sätt en knut till efter 1 – 2 öglor / hakar. Fortsätt snöra hela vägen upp.
 • Obehagligt tryck på ovansidan av foten – Korsa snörena som vanligt mellan första och andra paret öglor för att sen hoppa över ett kors och istället dra snörena rakt till tredje paret med öglor.
 • Tryck på tårna – Skippa helt enkelt första paret med öglor för att sen snöra som vanligt.

Använd riktiga vandringsstrumporna

Vill du undvika skoskav och blöta kalla fötter bör du satsa på de bästa vandringsstrumporna du kan få tag på. De har förstärkningar på rätt ställen och erbjuder förbättrad dämpning. Materialen är också utvalda för att hålla foten varm oavsett om den blir blöt och i många fall är de anpassade för att sitta bekvämt med dubbla lager sockar.

Hur går man in vandringskängor?

 • Börja med att gå kortare sträckor för att sen långsamt jobba dig uppåt.
 • Se till att plösen ligger rätt från början. Ligger den snett kommer den sen alltid att göra det.
 • Undvik att snöra kängorna hårt hela vägen upp så skaften får en chans att forma sig.
 •  I början kan du använda dem i vardagssituationer som när du går till jobbet, handlar eller hämtar posten.
 • Använd gärna vandringsstrumpor när du börjar går lite längre sträckor och ta med dig skoskavsplåster. Börjar du känna obehag så plåstra direkt, innan det hinner bildas blåsor.
 • Är du uppmärksam på var fötterna känns ömma så kan du tejpa dem i förebyggande syfte. 

Hur lång tid tar det att gå in ett par kängor?

Olika modeller tar olika lång tid, att gå in ett par vandringskängor kan ta allt från 1-4 veckor. I regel så kommer det ta lite längre tid att gå in läderkängor än syntetiska kängor då de är stelare när man får dem. Räkna med minst 2 veckor för läderkängor och se det som en bonus om det går fortare. Stelare modeller, som Lundhags, får du räkna med den övre delen av tidsspannet.

Skötsel & Underhåll

När du köpt en riktig kvalitets känga kommer du vilja ta hand om dom på bästa sätt för att få ut prestandan du förväntar dig. Livslängden på dina vandringskängor kommer att öka rejält om du sköter och behandlar dom rätt. Det kommer också att göra stor skillnad när det kommer till hur bra de håller vatten ute.

 • Torkning – Det bästa är att låta vandringskängorna stå i rumstemperatur stoppade med tidningspapper. För kängornas livslängd är det inte bra med snabbtorkning vid exempelvis eld eller element. Limfogar och läder kan torkas ut av den höga värmen. Ta alltid ut sulorna efter en vandring så de får lufttorka separat.
 • Rengöring – Plocka bort snöre och lossa sulor innan du börjar. Gör sen rent kängorna med en borste och vatten. Tänk på att vandringsskorna behöver vara ordentligt rengjorda innan du behandlar dom.
 • Behandling – Syntetiska delar på skon bör sprayas med textilimpregnering för att hålla uppe vattentätheten.
 • Läderskötsel – Läder mår bäst av att smörjas in med vax eller fett. Det bästa sättet att lägga på vax är för hand, gnid in det med fingrarna jämt fördelat. Fett kan du antingen använda en trasa för att gnugga in eller fingrarna. Se till att vara extra noggrann vid alla sömmar, det är där vattnet lättast tar sig in.

Bli inte förvånad över att dina kängor blir en aning mörkare när du smörjer eller vaxer dem. Är det nåt du vill undvika så brukar vax generellt påverka färgen något mindre.

Ska man välja vax eller fett?

Det finns väldigt mycket åsikter här men generellt så kommer det säkraste vara att använda det tillverkaren rekommenderar. Hittar du ingen information så skjut iväg ett mail där du frågar vad som passar för den kängmodell du använder.

Den stora skillnaden är att fett går in mer på djupet och mättar lädret medans vax är lite mer som en ytbehandling. Fett gör också lädret mjukare vilket kan vara bra i början när de är väldigt stela. Nackdelen är att i längden kan de bli för mjuka, tappa formen och ge dig sämre stöd. Personligen använder jag vax vilket har fungerat väldigt bra hittills.

Hur ofta ska man smörja / vaxa kängor?

Vandringskängor bör behandlas med vax eller fett allra minst 2 gånger om året . Sen varierar det lite mellan olika modeller och hur du använder dem. Kängor som inte har Gore-Tex eller andra membran kommer exempelvis behöva flera omgångar med vax eller fett när de är nya för att få en bra vattenresistens. Används kängorna ofta kommer de också behöva lite mer kärlek.

Om kängorna inte blivit behandlade på 1-2 månader brukar jag ge mina ett lager vax inför längre vandringar för att vara säker på att de håller fötterna torra. Märker jag att de släpper in fukt på turerna så ser jag över dem när jag kommer hem. Ställer man undan kängorna under längre perioder är det också viktigt att smörja in dem innan så de inte står och torkar ut.

Vad smorde man vandringskängor med förr?

Ungefär samma som man gör nu, läder har i alla tider behandlats med fett för att stöta bort vatten och undvika att det torkar ut. Vax är en något nyare behandling som växer i popularitet.

Vanliga frågor om vandringskängor

Vilka strumpor ska man ha i vandringskängor?

Välj ett par vandringsstrumpor som går lite längre upp på benet än din känga gör och använd gärna dubbla strumpor. Bra vandringsstrumpor är förstärkta på utsatta ställen och förhindrar därför skoskav samtidigt som de är slitstarka.

Hur länge håller ett par vandringskängor?

Det beror på vilket material de är tillverkade i och hur väl du tar hand om dina vandringskängor. Läderkängor är slitstarkare och varar längre än syntetmaterial förutsatt att du ser till att smörja dem regelbundet. Gore-Tex och andra membran är också något som kan begränsa livslängden då de kan torka ut och sluta hålla tätt. Undvik tvättmaskin så bör Gore-Tex hålla minst 5+ år. Ett par kvalitets läderkängor med utbytbara sulor, utan Gore-Tex, är alltså det alternativ som kommer hålla längst. Lundhags vandringskängor är ett bra exempel på det här, om du smörjer och sköter om dem kan de hålla i decennier. Sammanfattningsvis så kan man säga att du får vad du betalar för, köper du ett par av de bästa vandringskängorna i rätt material så kommer de att hålla riktigt länge.

Måste man ha vandringskängor?

Det beror på vilken typ av vandring du ger dig ut på. För långa vandringar med tung packning så är det mer eller mindre ett måste, det blir jobbigare och farligare att ta sig fram utan. På lättare turer med mindre packning så är vandringsskor ett bra alternativ.

Vilken vandringskänga är bäst?

Naturligtvis varierar det mellan situationerna men ett riktigt bra all-round alternativ är Meindl´s Kansas känga. Den håller hög kvalité och kommer prestera bra för de allra flesta, läs mer och hitta den bästa vandringskängan för dig högre upp i artikeln.

Vad betyder GTX på kängor?

GTX står för Gore-Tex vilket är ett membran som ser till att hålla kängorna vattentäta samtidigt som de låter foten andas.

Backpacking kängor och Vandringskängor, vad är skillnaden?

Backpacking kängor är precis som namnet antyder, kängor som passar bra när man går med rejäl packning. De ska vara robusta med hårda sulor och rejält grepp. Du kommer stå stabilt och även ha bra stöd vilket gör att du klarar tung packning utan att trampa snett. Skon kommer klara sig bra i de tuff terräng och presterar utmärkt på t.ex. fjälltoppar. Med andra ord är det i stor sett detsamma som ett par vandringskängor med lite högre skaft. 

Vandringskängorna som inte kan klassas som backpacking kängor har ett lägre skaft och en mjukare sula. Fördelen med dessa är att de kommer vara lättare och går ofta snabbare att gå in. De gör sig bättre på dagsturer, stugvandring eller andra situationer när packningen är lätt. Dom klarar inte av tuff terräng lika bra och passar bäst där det finns bra stigar på lederna.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.