Vandringsutrustning Vandringskläder

Bästa vandringsstrumpor 2024 – Strumpor för Hiking

de bästa vandringsstrumporna i test

Att klä fötterna rätt är nyckeln till alla framgångsrika utomhusäventyr. Särskilt viktigt är det för dig som håller på med vandring och backpacking. Som vandrare får våra fötter mycket stryk på lederna, samtidigt som de ofta bär en tung last. Ett lyckat äventyr börjar med en detalj som många inte tänker på, strumpor. Av erfarenhet har vi  lärt oss att om man behandlar sina fötter rätt så håller dem längre vilket gör att vi kan utforska mer av naturen och fortfarande njuta av det. Det är helt enkelt väl värt att investera i de bästa vandringsstrumporna du kan få tag på.

Det är normalt att uppleva lite värk och smärta i fötterna efter en lång dag på leden. Skoskav och blåsor behöver däremot inte vara synonymt med vandring. Om du bär kvalitetsstrumpor för vandring i kombination med bra vandringskängor eller ett par stabila vandringsskor så kommer du utan tvekan minimera risken.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar för Outnorth och Outdoorexperten.

Snabb topp 3

1 – Darn Tough Hiker Crew Cushion

bästa vandringsstrumpan ovarall från darn tough i gröna nyanser med orangea detaljer

2 – Smartwool Hike Full Cushion

3 – Darn Tough Light Hiker Crew Cushion

Vandringsstrumpan Light Hiker från Darn Tough i gråa nyanser med röda detaljer

Vandringsstrumpor – Bäst i test

Darn Tough Hiker Crew Cushion

bästa vandringsstrumpan ovarall från darn tough i gröna nyanser med orangea detaljer
61% merinoull
36% nylon
3% Lycra

En medelhög vandringsstrumpa från Darn Tough som kommer med livstidsgaranti. Den här sockan är vävd extremt tätt för att kunna slitas länge på och jag har ännu inte sett något som får mig att tvivla på livstidsgarantin. Med förstärkningar på rätt ställe och tunnare material på fotens ovansida så ser den till att foten hålls både skyddad och luftad. De håller sig upp utan problem och är dessutom väldigt bekväma. Kombinationen av nylon och merinoull gör att de kan hantera varma så väl som kalla temperaturer. Därpå så är materialet motståndskraftigt mot att börja lukta. Den här versionen är extra tjock på undersidan vilket hjälper till att dämpa varje steg man tar. Visserligen är de dyra men överlag levererar Darn Tough precis allt man kan önska sig, därför är de det bästa vandringsstrumporna i testet.

Smartwool Hike Full Cushion

Bästa vandringsstrumpor från Smartwool hike classic i grått
56% merinoull
42% nylon
2% elastan

Smartwools Hike Full Cushion är en mångsidig vandringsstrumpa med en uppsjö av grymma designfunktioner. Hälen, tån och hela undersidan av strumpan är förstärkt med ett dämpande lager som gör vandringen mer skonsam för både fötter och knän. De förstärkta zonerna kompletteras med meshpaneler vilket gör att du får en behaglig temperatur för foten samtidigt som fukten lätt transporteras bort. Tån är stickad helt utan sömmar för att de inte ska kunna skava. Strumpans höjd är 18 – 20 cm beroende på storlek vilket är tillräckligt för de flesta vandringskängor. Det här är definitivt en av de bästa vandringsstrumporna du kan hitta. Vill du ha dubbla strumpor så para ihop dem med Smartwools Hike Zero Cushion Liner lite längre ner.

Darn Tough Light Hiker Crew Cushion

Vandringsstrumpan Light Hiker från Darn Tough i gråa nyanser med röda detaljer
43% merinoull
54% nylon
3% elastan

Det här är vandringsstrumporna jag använder under sommaren – en lättvikts version av testvinnaren från Darn Tough som också är lite svalare. De håller sig på plats utan problem samtidigt som merinoullen både värmer och transporterar bort fukt. Trots att detta är en lättviktsversion så är strumporna fortfarande rejält förstärkta på utsatta ställen som häl och tå, vilket också hjälper till med dämpningen. Det är inte de billigaste vandringsstrumporna men å andra sidan kommer det ta lång tid innan du behöver byta ut dem. Jag är riktigt nöjd med mina och rekommenderar alla med lite varmare fötter att prova dessa.

Bästa liners

Smartwool Hike Zero Cushion Liner

liner strumpa för hiking och vandring
Medelhöga Liners
59% merinoull
38% nylon
2% elastan

En tunnare vandringsstrumpa som är specifikt framtagen för att användas under en annan, tjockare strumpa. Den funkar väldigt bra ihop med Smartwools Hike Full cushion ovan. Allt material är framtaget på ett hållbart sätt och en stor andel av strumpornas nylon är återvunnet. Materialet ser till att transportera ut fukt till den yttre strumpan och hålla foten torr och temperaturen behaglig. Ett elastiskt stöd i hålfoten hjälper till att hålla dem på plats under långa vandringar! Med Smarwools Hike Zero Cushion och Hike Full cushion får du en perfekt kombination och de bästa vandringsstrumporna för dig som vill vandra med dubbla strumpor.

Ulvang Spesial

Bästa vandringsstrumporna från Ulvang i svart och grått
Medelhöga
60% merinoull
38% nylon
2% elastan

De här vandringsstrumporna från Ulvang har höjden anpassad för en vandringskänga och resåren på rätt ställe för att se till att de håller sig uppe. Vandringsstrumporna kombinerar tjockare, skyddande paneler med tunnare partier som agerar som ventilationskanaler för fötterna. Du får därför en fot som hålls både skyddad mot skoskav och sval. Värmen släpps ut och samtidigt så transporteras fukt bort från foten effektivt. Den här strumpan kommer att prestera på vandringslederna året runt och är ett utmärkt val som dessutom är budgetvänligt.

Bäst låga vandringsstrumpor

Smartwool Run Targeted Cushion

Vita, låga vandringsstrumpor från smartwool med liten logo på hälen
Låga
54% merinoull
43% nylon
3% elastan

Grymma strumpor för vandring och traillöpning, utvecklade för att vara luftiga och ultralätta. Strumporna har, även de, en sömlös tå för att undvika skoskav. Dämpningen är placerad sparsamt och anpassat för löpning. Detta för att se till att hålla nere vikten och se till att foten är så sval som möjligt. Blandningen av syntet och merinoull är noga utformad för att strumporna ska vara slitstarka, luktfria och samtidigt inte för varma för aktiviteter i högt tempo. Ska du ge dig ut i låga vandrings- eller trailskor så är det här ett utmärkt val av strumpor.

Bästa budget vandringsstrumporna

Urberg Trekking Merino

grå-svart vandringsstrumpa från urbergs
Medelhöga
56% merinoull
39% nylon
5% elastan

En billigare men ändå högt funktionell vandringsstrumpa, du får mycket för pengarna helt enkelt. Blandningen av ull och nylon resulterar i en slitstark strumpa som samtidigt ger foten en behaglig temperatur. Som med andra ullprodukter så håller du svettlukten till ett minimum och strumpan håller sig varm även om den blir blöt. Sömmarna är platta i framkant för att minimera obehag över tån.

5 tips för bra vandringsstrumpor

  1. Foten behöver andas. Välj ett material som andas och transporterar bort fukt effektivt. Merinoull är kung, använda däremot aldrig bomull.
  2. Dubbla strumpor, halva skavet. Använd 2 par strumpor så reducerar du friktionen mot foten och får mindre skoskav. Kör på tunn liner ihop med vanlig strumpa.
  3. Vädra eller byt. Under sommarvandring blir fötterna ofta varma, passa på att vädra dina strumpor eller ta på torra när du tar en paus.
  4. Dämpa och förstärk. Satsa på ett par strumpor med förstärkningar i hälen och andra utsatta ställen. De håller längre och vissa dämpar stötar, precis som bra skor.
  5. Satsa på kvalité. Det är ingen idé att köpa dyra kängor om strumporna sen är skräp. Ett par riktigt bra strumpor för vandring håller längre och betalar av sig själva.

Varför ska man ha dubbla vandringsstrumpor?

När du använder dig av två lager strumpor under vandringen sänker du risken för skoskav genom att reducera friktionen. Foten rör sig alltid lite i din känga och friktionen som uppstår kan leda till att du får skoskav. Med ett extra lager kan strumporna röra sig mot varandra istället för att gnugga mot din fot.

Använder du dig av dubbla strumpor bör du ha en tunnare strumpa innerst, det finns specifikt framtagna vandringsstrumpor för det här kallade liners. Se också till att att strumporna är tillverkade i material som transporterar bort fukten då dubbla strumpor kan leda till att du svettas lite mer. Merinoull är definitivt det bästa yttermaterialet och effektiva liners bör vara tillverkade i en blandning av syntetisk material och merinoull.

Vilket material är bäst för vandringsstrumpor?

Ull & Merinoull

Det finns flera fördelar med att använda sig av ullstrumpor för vandring, det transporterar bort fukt och låter foten andas. Till skillnad från andra material så håller ull värmen även om det blir blöta, det här är extra viktigt om du vandrar under de kallare årstiderna. Ull blir inte heller illaluktande på samma sätt då det naturligt håller sig fritt från odör.  Ull kombineras ofta ihop med en lägre andel syntetmaterial i de bästa vandringsstrumporna för att det bättre ska behålla formen och hålla länge.

Merinoull skulle man kunna se som en bättre version av vanlig ull och du kommer upptäcka att premiumkläder för vandring i stor utsträckning kommer vara tillverkade av det. Dess egenskaper lämpar sig extra bra för lagren närmast huden då det är mjukare än vanlig ull, därför är det vanligt i bra underställ. Det har alltså samma egenskaper som ull och reglerar därpå temperaturen bättre samt att det är betydligt mjukare mot huden. Merinoull är definitivt premium valet för grymma vandringsstrumpor.

Syntet

Syntet är ett mångsidigt material och används därför flitigt i funktionskläder. Du kommer ofta hitta vandringsstrumpor som består delvis av syntetmaterial. Detta för att materialet är väldigt bra på att transportera bort fukt samtidigt som det inte tänjs ut och behåller sin ursprungliga form. Det är slitstarkt och är ett utmärkt material att ha nära huden när du har dubbla strumpor.

Bambu

Bambu är ett toppval för sommarvandring, har du problem med att svettas bör du ge bambustrumpor en chans. Materialet är svalt och transporterar effektivt bort fukt, det gör det också till ett bra val för det inre lagret om du har dubbla strumpor. Därpå så är bambu mjukt och behagligt, du slipper kliande fötter!

Bomull

Bomullsstrumpor må vara billiga men det är inte ett material som ska användas till vandringsstrumpor. Bomull suger åt sig fukt som en svamp, fötterna kan inte andas och du kommer lätt få skoskav. Undvik att vandra i strumpor tillverkade av bomull.

Hur tvättar man vandringsstrumpor?

Till att börja med, följ tvättråden det kan skilja sig mellan olika par. Några generella regler finns det dock.

  • Undvik sköljmedel, håll nere mängden kemikalier du utsätter strumporna för så håller de längre. Syntetmaterial blir överlag lätt förstört av sköljmedel.
  • Anpassa temperatur efter material. Ull bör inte tvättas över 30 ºC, då det lätt krymper. Syntet klarar generellt 40 ºC (ibland t.o.m. 60 ºC) men är strumporna av en blandning får du anpassa dem efter vad ull tål.
  • Använd inte torktumlare. Speciellt inte för ullstrumpor, då kommer du snabbt få ge bort dem till ditt barn.
  • Häng upp dem på tork direkt för att undvika att de börjar lukta.
  • Tvätta strumporna ut och in, det minimerar slitage och ser till att dämpning håller sig på topp.

Välj rätt höjd på dina vandringsstrumpor

Generellt sett så har du tre modeller på strumpor för vandring. Välj en modell som är minst ett par cm högre än de kängor eller skor du kommer använda. Strumpor som kanar ner i skon kommer garanterat att börja skava.

Knähöga strumpor som täcker hela eller större delen av vaden. Fördelen här är att du får ett bra stöd vilket hjälper blodflödet. De fungerar även garanterat med alla modeller av skor och kängor, oavsett höjd. Nackdelen är att de kan upplevas som onödigt varma. Vandrar du i shorts får du dessutom lite extra skydd mot skrapsår i snårig terräng.

“Crewstrumpor” som är mellanlängden, ungefär lika långa som vanliga strumpor. Ett mångsidigt val som funkar till det mesta. Har du höga som är höga i modellen kan de dock bli för korta.

Ankelstrumpor som slutar strax över fotknölen. Passar bra till trailskor för dig som ska ut på lättare dagsturer, terränglöpning eller satsar på ultralätt vandring.

Så kallade osynliga strumpor, som sitter under fotknölen, bör aldrig användas. Du kanar lätt ned och kommer garanterat orsaka skoskav. Se till att ha rätt längd och rejäla resår på dina vandringsstrumpor.

För mer intressant läsning kolla in våra artiklar om hur man packar ultralätt, vandrar till skierfe, Sveriges vackra västkust och glöm inte skaffa det bästa myggmedlet inför sommaren.

Vandringsstrumpor bäst i test – Vanliga frågor

Vad ska man ha för strumpor när man vandrar?

Välj slitstarka strumpor i merinoull med dämpande undersida och förstärkningar över tå och häl. Riktiga vandringsstrumpor är utvecklade för just vandring och erbjuder allt det här.

Varför dubbla strumpor under vandring?

Dubbla strumpor ser till att det blir mindre friktion mot foten och med rätt material leder de bort fukt. Med en strumpa så gnider strumpan mot foten och kan orsaka skoskav, har du två strumpor gnider de istället mot varandra när foten rör sig.

Vilka strumpor andas bäst?

Levande material kommer oftast att erbjuda dig bäst andning, så undvik syntetiska strumpor. Bambu är ett material som andas väldigt bra. Annars är merinoull alltid ett bra alternativ för vandring.

Hur ska man tvätta vandringsstrumpor?

Ofta är strumporna tillverkade i någon form av ull och då bör du alltid använda låg temperatur, max 30°C, när du maskintvättar.

Hur många strumpor behöver man för vandring?

Till att börja med är det bra med dubbla lager strumpor för att reducera risken för skoskav. Sen vill du också ha möjlighet att byta strumpor direkt när de blir fuktiga, oavsett om det handlar om svett eller vatten utifrån. Ha minst ett ombyte strumpor med dig så du kan låta det andra paret torka.

Hur höga strumpor ska man ha för vandring?

Vi rekommenderar att du väljer strumpor som är minst lika höga som dina kängor. Är de lägre riskerar du att skaftet skavar mot ditt ben.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.