Vandringstips Vandringsmat och matlagning

Primus gas – Hur länge räcker gasen till stormköket?

Primus power gas och primus winter gas - hur länge räcker dem?

Det här med hur mycket gas man ska packa för vandringsturerna kan vara ganska svårt att uppskatta. Samtidigt vill man absolut inte riskera att ta med för lite och bli sittande utan att kunna laga mat på stormköket. Det leder ofta till att man har för mycket gas med sig bara för att vara säker. Så, hur länge räcker primus gas? I den här artikeln guidar vi dig så du lätt kan uppskatta hur mycket du behöver för äventyr i olika längd.

Hur länge räcker en behållare med primus gas?

Det finns olika sätt att räkna det här och vi har valt att lista två av dem. Utöver det kommer vi också gå igenom Primus egna rekommendationer för hur länge gas räcker, vilka förutsätter att du slösar ganska rejält. För dig som vill ha en snabb, grov uppskattning (och inte gillar matte) går vi igenom hur många dagar man kan förvänta sig att en behållare varar. Vi kommer också gå igenom hur många gånger du kan koka upp 1 liter vatten. Det här gör det lättare att räkna ut hur länge gasen räcker på en mer individuell nivå. Tänk på att gaskonsumtionen går upp rejält när det är vinter, mer om det längre ner.

Så många dagar räcker gasen

Primus tillverkar gasbehållare i 3 olika storlekar, 100 g, 230 g och 450 g. Med en genomsnittlig förbrukning för ett bra gasolkök under sommarhalvåret kan man räkna med att de räcker i:

 • 100 g primus gas – räcker ca 2 dagar
 • 230 g primus gas – räcker ca 5 dagar
 • 450 g primus gas – räcker ca 9 dagar

Är det rejäl vinterkyla ute så får du räkna med att de här siffrorna kan halveras.

Så många liter vatten räcker gasen till

Det brukar uppskattas att 1 liter vatten tar ungefär 15 gram gas att koka upp. För att testa det här räknade jag helt enkelt hur många gånger det gick att koka upp 1 liter vatten med en 100 grams behållare primus gas. Jag använde mig av ett Trangia 27 under testet och kunde koka upp vatten vid 7 tillfällen innan behållaren tog slut. Det stämde alltså ganska bra, 1 liter vatten krävde 14 gram gas att koka upp.

Om vi utgår från det här så räcker de olika gasbehållarna för:

 • 100 g gas kokar 1 liter vatten 7 gånger
 • 230 g gas kokar 1 liter vatten 16 gånger
 • 450 g gas kokar 1 liter vatten 31 gånger

Det här är ett bra sätt att räkna ut individuell förbrukning, eftersom vi alla använder gasolköket i olika utsträckning.

Primus guide till hur länge gasen räcker

Primus har en egen guide över hur mycket gas som går åt i ett av deras vanliga stormkök respektive deras lite vassare Primetech. Enligt tabellen så ska Primetech dra ungefär hälften av deras standard stormkök. Vi tycker att uträkningen minst sagt ser väldigt defensiv ut. Antingen utgår Primus ifrån att man kör gasolköket konstant på full låga eller så vill de sälja på oss extra mycket gas. Med det sagt så ser deras tabell för standard stormkök ut såhär:

 • 1 sommardag – 1x 100 g behållare
 • 1 vinterdag – 1x 230 g behållare
 • 2 sommardagar – 1x 230 g behållare
 • 2 vinterdagar – 1x 450 g behållare
 • 7 sommardagar – 2x 230 g behållare
 • 7 vinterdagar – 450 g + 230 g behållare

Det här ska utgå ifrån 1 persons behov. För att upprepa vad jag skrev ovan, det är enligt mig väldigt hög gaskonsumtion de räknar med. Men är du väldigt orolig för att gasen ska ta slut så kan det här vara en tabell att gå efter.

Flera saker påverkar hur länge gasen räcker

Hur och när man använder sitt stormkök kommer att påverka hur mycket gas det förbränner. Så för att lite mer exakt räkna ut hur länge en behållare med primus gas räcker för dig får vi gå igenom vilka faktorer som påverkar det. Tänk också på att det är skillnad på effektiviteten hos olika stormkök, kolla gärna in våran guide över de bästa stormköken för att hitta rätt.

Olika säsonger ger olika förbrukning

Det kan låta konstigt men det är faktiskt ganska logiskt, under vintern går det åt mer gas än under sommaren. Det här beror naturligtvis på temperaturskillnaden, är det minusgrader ute så kommer det ta betydligt längre tid att koka upp 1 liter vatten än vad det gör i plusgrader. Du kommer både starta  med kallare vatten och blir motarbetad av lufttemperaturen. Primus tillverkar olika typer av gas och förväntar du dig att det ska bli väldigt kallt så kommer det vara smart att satsa på en vinter gas som klarar kylan bättre.

Vädret har också påverkan på andra sätt, om det blåser mycket så kommer du behöva vrida upp lågan för att den inte ska slockna. Sen så kan du förmodligen inte förutse vinden men vill du spara på gasen (och problemen) kan du välja ett stormkök med vindskydd.

Vilken typ av stormköksperson är du?

Är du ekonomisk med gasen eller är du personen som kör på konstant maxeffekt? Det går att justera lågan på ett stormkök ganska bra och om du justerar ner den när du har möjlighet räcker gasen naturligtvis längre. Full fart på lågan innebär också att du släpper ut så mycket gas som möjligt på en gång. När du kokat upp vattnet till exempelvis pasta kan du dra ner lågan så att det precis kokar. Det går åt betydligt mindre gas än om du låter det koka för fullt utan lock på.

Vad du lagar spelar roll

Egentligen så säger det sig självt, om du ska göra långkok så drar det mer gas än om du bara behöver koka upp det snabbt. Det mest gas ekonomiska du kan ha med dig är mat som bara kräver att du tillsätter kokande vatten. Frystorkad mat är ett bra exempel, du behöver bara koka upp vattnet och sen kan du stänga av stormköket. Är det pasta du ska laga så är det bättre att välja snabbmakaroner som blir klara på 3 minuter istället för varianterna som behöver koka i 11 minuter.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.