Vandringsutrustning Vandringsmat och matlagning

Test: Bästa gasolkök för vandring och friluftsliv 2024

Gasolköken Primus Mimer och Trangia 25 testas på ett snötäckt bord.

Gasolkök erbjuder ett oerhört smidigt sätt att laga mat i naturen, du slipper sot, röklukt och kletiga bränslen. Bara att vrida på gasen, tända, ställ kaffekannan på plats och luta dig tillbaka. Det enda problemet är egentligen att hitta rätt bland det enorma utbudet av friluftskök. I det här testet kommer vi gå igenom de bästa gasolköken på marknaden och guida dig till ett som passar dina behov.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar, alla produkter i testet väljs ut helt oberoende.

Snabb topp 3

Bäst i test
Trangia 27-3 UL

Trangia 27-3 UL är bäst i test, ett gasolkök i aluminium med svart stekpanna

Snabbast
Jetboil Flash

Svart-grå jetboil gasolkök monterat på gasbehållare med orange fot.

Bästa budgetval
Mimer stove kit

Bästa gasolköket för nybörjare från primus. Mimer kit monterat på gasbehållare

Trangia 27 är bäst i test bland gasolköken, det är ett komplett set som går att packa ihop smidigt och konstruktionen gör den extremt vindtålig. Det klassiska Trangia köket återkommer även längre ner i testet med en större version som det bästa familjeköket. Vi lyfter också fram två primuskök samt lättviktsalternativ från Jetboil och Optimus.

Trangia 27-3 UL

Bäst i test

Trangia 27-3 UL är bäst i test, ett gasolkök i aluminium med svart stekpanna
Personer:1-2
Vikt:725 g
Koktid (1L):3 min
Maxeffekt:2100 W

Trangias gasolkök kommer vara det bästa valet för de allra flesta, det finns i två storlekar där Trangia 27 passar för 2 personer och Trangia 25 för hela familjen, mer om det längre ner. Det kommer som ett helt komplett set och går att packa ihop på ett smidigt sätt där grytorna passar i det inkluderade vindskyddet och stekpannan blir ett lock. Hinner du inte diska grytorna kommer det med andra ord inte klena ner ryggsäcken. Vindskyddet är också väldigt effektivt utformat och jag har aldrig haft några problem med att lågan slocknar sen jag bytt till Trangia.

Överlag är Trangiakök väldigt praktiska på det sättet att du kan byta ut både delar och brännare. Om du, som jag, både vandrar ensam och med familj så kan du lätt anpassa köket. Du behöver inte köpa två olika gasolkök utan kan lätt flytta brännaren från ett Trangia 27 till ett Trangia 25. Det räcker alltså att köpa vindskydd och kokkärl i större storlek vilket blir betydligt mer ekonomiskt. Vill du sen kunna använda köket när det är riktigt kallt ute kan du också billigt köpa till en spritbrännare som passar i samma stormkök.

Konstruktionen är riktigt stabil och överlag oerhört genomtänkt, vilket är anledningen till att den knappt ändrats under decennier. Ska man hitta något att klaga på med Tranga 27 serien så är det möjligen vikten som är något hög i övrigt så är det ett väldigt prisvärt val och därför är detta gasolkök bäst i test.

Jetboil Flash Cooking System

Snabbaste gasolköket

Svart-grå jetboil gasolkök monterat på gasbehållare med orange fot.
Personer:1-2
Vikt:371 g
Koktid (0,5L):100 sek
Maxeffekt:2600 W

Det här är det bästa gasolköket för dig som värderar lättvikt och effektivitet. Vandrar du ensam är storleken perfekt men Jetboils Flash funkar även om ni är två. Är kökets primära jobb att snabbt koka upp vatten så är det svårslaget. Stormköket är alltså perfekt om du är personen som främst äter frystorkad mat, gröt, dricker pulverkaffe och konsumerar andra saker där du bara tillsätter varmt vatten.

Jetboil har flera smarta konstruktionslösningar som gör köket lättanvänt och effektivt. Det kommer med en inkluderad fot till gasbehållaren vilket ser till att det toppmonterade köket står betydligt stabilare. Designen ger hög effekt och samtidigt en låga som är skyddad för vinden. Du tänder köket med ett knapptryck och får kokande vatten på 100 sekunder.

Du behöver aldrig tänka på att reglera lågan och trots den höga effekten har de lyckats se till att gaskonsumtionen är riktigt låg. Därpå så finns en smidig indikator som visar dig exakt när vattnet börjar koka. Ska vi gå in på nackdelar så är det inte köket för dig som vill laga till lite mer avancerade rätter. Ska du använda stekpanna så finns det mycket bättre alternativ. Jettboil är lätt att bära, lätt att använda och gör sitt jobb snabbt och effektivt. Är det vad du är ute efter så finns det inget bättre gasolkök.

Primus Mimer Stove Kit

Bästa billiga gasolköket

Bästa gasolköket för nybörjare från primus. Mimer kit monterat på gasbehållare
Personer:1-3
Vikt:746 g
Koktid (1L):4 min
Maxeffekt:2800 W

Primus Mimer är det perfekta valet för dig som vill ha ett prisvärt och budgetvänligt stormkök. Det är ett helt komplett kit med brännare, kokkärl och stekpanna. Allt du behöver om du ska ut på dina första vandringsäventyr. Storleken kommer att passa bra upp till 3 personer och sen kan det även funka för fler om du skaffar dig ett större kokkärl. Brännaren har hög maxeffekt och det går lätt att reglera lågan när du lagar mat.

Själva brännaren är en kompakt, toppmonterad modell och trots det låga priset så känns den väldigt robust. Till skillnad från många liknande brännare så viks den inte ihop vilket gör att den inte direkt har några svaga punkter. Själva brännaren tar minimal plats i packningen och hela setet går att packa ner i din största grytan på 2 liter som sen stoppas i den inkluderade förvaringspåsen.

Gasolköket har ett inbyggt vindskydd men det är inte alls lika effektivt som vår test-vinnare från Trangia. Enligt min erfarenhet kommer du få se till att ställa det i lä när det blåser lite mer ute. Vikten kan också vara en liten nackdel, det väger lika mycket som Trangia 27 utan att ha samma stora vindskydd. Visserligen så får du dock lite större kokkärl här. Överlag är det här dock ett utmärkt gasolkök att starta med och du får väldigt mycket för pengarna.

Trangia 25

Bäst i test

Trangia 25-3 det bästa gasolköket för familjen
Personer:2-4
Vikt:905 g
Koktid (1L):3 min
Maxeffekt:2100 W

Trangia 25 är det bästa gasolköket för dig som är ute och vandrar med familjen eller vill kunna laga mat till flera vänner. Det står stabilt och det kompletta setet kommer med rejäla kokkärl samt stekpanna. Här kommer du att kunna lösa din vildmarksmatlagning utan problem. Mycket vi sagt om vår testvinnare, Trangia 27, kommer att upprepas här då det här utmärkta friluftsköket helt enkelt är en större version av den.

Som vi tidigare nämn så går det att köpa till och byta delar mellan Trangia köken vilket kan vara väldigt praktiskt om du vill byta brännare eller bränsle. Personligen skaffade jag först ett Trangia 25 och köpte sen bara de mindre vindskydden samt en mindre gryta. Det blir ett budgetvänligt sätt att få ett lättare stormkök att bära med sig när man bara ska laga mat till sig själv. Trangiaköken tillverkas också i olika material där det här är lättviktsversionen med en non-stick stekpanna.

Vindskyddet är perfekt utformat och det kommer inte vara några problem med en låga som slocknar. Precis som med den mindre modellen packas Trangia 25 smidigt ihop och lämnar man en gryta hemma kan man utan problem få plats med en 100 grams gasbehållare inuti samma paket. Nackdelen är naturligtvis att det hör till de tyngre köken men det är också det enda negativa. Ska du mata hela familjen så är onekligen detta gasolköket bäst i test.

Optimus Crux Weekend HE Cook System

Bästa lättvikts setet

Optimus Crux ultralätt stormkök
Personer:1-2
Vikt:358 g
Koktid (1L):3 min
Maxeffekt:3000 W

Optimus Crux är det bästa gasolköket för dig som prioriterar att hålla nere vikten på ryggsäcken och samtidigt vill ha ett kök med rejäl effekt. Nerpackat så mäter köket 16,5 x 12,4 cm och då får gasbehållaren plats inuti. Samtidigt så väger det in på ynkliga 354 gram, det är helt enkelt superlätt att både bära och få plats med. Precis som Jetboils Flash lämpar sig köket bäst när du bara lagar mat till dig själv men det kan också funka för två om ni planerar maten smart.

Även om den inte är riktigt lika snabb när det kommer till att koka vatten som Jetboil så har den fortfarande riktigt bra fart på brännaren. Brännaren får hjälp av värmeregulatorn på kokkärlet och du får kokande vatten på ca 3 minuter. Den kraftfulla brännaren går att fälla ihop vilket gör den så liten att den får plats i inbuktningen i gasbehållarens botten och ensam väger den endast 72 gram. Äger du redan kokkärl och bara vill köpa själva brännaren så säljs den också separat.

Kokkärlen har non-stick behandling vilket gör dem lätta att göra rent och handtagen har siliconyta för att du inte ska bränna dig. När det kommer till svagheter kan det upplevas som lite vingligt om du använder det med större grytor än vad som är inkluderat i setet.

Primus Express Spider II

Lätt markstående gasolkök

Stormköket primus express spider står placerat bredvid en primus gasolbehållare
Personer:
Vikt:200 g
Koktid (1L):4 min
Maxeffekt:2000 W

Det här gasolköket passar för dig som redan har kokkärl och letar efter ett lätt och stabilt markstående kök. Primus Express Spider II går smidigt att vika ihop till en väldigt kompakt storlek och när det är utvecklat så står det riktigt stabilt. Den låga profilen gör det också lätt att skydda från vinden, särskilt jämfört med toppmonterade modeller som Primus Mimer högre upp i testet.

Stöden för kokkärl på Express Spider är smart utformade för att kunna hålla kokkärl i flera olika storlekar så du kan anpassa det efter hur många personer ni är. Den håller större grytor utan problem. Med en vikt på bara 200 gram så är det ett av de lättare markstående köken på marknaden och samtidigt är det riktigt stryktåligt.

Brännarens maxeffekt på 2000 W ska enligt Primus själva räcka till att koka upp 1 liter vatten på 4 minuter vilket är en helt okej tid. Vill du ut i riktigt sträng kyla finns det också möjlighet att köpa till ett av Primus multifuel kit. Det här gör att köket även fungerar med andra bränslen som inte störs av de låga temperaturerna. Vad gäller nackdelar så får man ändå nämna det faktum att det saknar vindskydd helt. Däremot så är det som tidigare nämn lätt att placera det låga köket i lä.

Varför är gasolkök bättre än spritkök?

Det här är lite av en debatt där åsikterna går isär, majoriteten använder sig nu av gasdrivna stormkök men det finns fortfarande många som föredrar spriteldade kök. Personligen tycker jag gasolkök är betydligt mer praktiska men det finns för- och nackdelar. Vill du kolla på både gasol- och spritkök så har vi också gått igenom alla topp stormköken.

Fördelarna med ett gasolkök

  • Båda är relativt enkla att använda men med en gasolbrännare så slipper du helt kladdet som kommer med ett spritkök. Du skruvar bara på gasolbehållaren istället för att behöva hälla och vänta på att spriten ska brinna upp.
  • Den andra stora fördelen ett gasolkök har är det faktum att det inte smutsar ner kokkärlen. Det blir ingen sot när man bränner gas, till skillnad från sprit som sotar ner grytorna ganska bra. Du slipper diska i kallt vatten, guld värt.
  • Gasolköken går också mycket snabbare att koka upp något med, räkna med 3-4 minuter för en liter vatten istället för de 10 som ett spritkök tar.
  • Du kan dessutom lätt reglera hur mycket gas du släpper på och därmed hur kraftig låga du får. Det här är en stor fördel om du ska göra något mer avancerat än att bara värma vatten.

Nackdelarna med gasolkök

  • Gasbehållare tar lite mer plats i packningen vilket kommer börja märkas en hel del när du behöver mer än en 230 grams behållare.
  • Det blir lite dyrare att köpa gasbehållare eftersom de inte kan fyllas på.
  • Blir det kallare än -22°C så kommer det börja bli för kallt för att gasolköken ska fungera bra. Kylan gör att det helt enkelt blir för dåligt tryck i behållaren för att gasen ska komma ut.

Vill du läsa mer om för- och nackdelar med spritkök så rekommenderar vi att du kollar in vår artikel om de bästa spritköken.

Köpguide – Välj rätt gasolkök

Vikt och storlek

Som vanligt när det kommer till vandring vill man bära på så lite som möjligt och få plats med så mycket som möjligt i vandringsryggsäcken. Det här gäller naturligtvis även för stormkök och dess bränsle. Välj därför inte större stormkök än vad du behöver. Är ni flera som vandrar ihop kan man dock tänka om och istället för flera små kök ta med ett större. Fördela istället packning mellan er så får de andra bära mer mat istället.

När du kollar på stormkökets vikt och storlek är det också viktigt att ta med grytorna i beräkningen. Är vikten som är angiven i e-handeln för ett paket som inkluderar grytor och stekpannor eller bara för själva brännaren? Viktigt att ha koll på för att kunna göra en korrekt jämförelse. Sen är det också viktigt att kolla på hur smart man kan packa ihop stormköket med grytor och gasbehållare.

Koktid och brännarens effekt

Det här anger hur lång tid det tar för ett friluftskök att koka upp 1 liter vatten på full effekt. Gasolkök är generellt ganska snabba och brukar klara det här på mindre än halva tiden jämfört med ett spritkök. Brännarens maxeffekt är det som påverkar hur snabb koktiden köket har och en effektivare brännare ger ett snabbare kök. Tänk dock på att en högre effekt ofta kommer leda till att det går åt mer gas. Sen är det så att det här kommer inte alltid att stämma då det finns andra faktorer som spelar in som vind och temperatur.

Toppmonterade eller markstående kök

Här handlar det om att välja vilken modell man vill ha på sitt gasolkök. Antingen så har du ett toppmonterat kök där brännaren skruvas direkt ovanpå gasbehållaren. Det andra alternativet är ett markstående kök där brännaren har egna fötter och kopplas till gasbehållaren med en slang.

Den stora fördelen som ett toppmonterat kök har är att det blir mindre och lättare än de markstående varianterna. Du slipper vikten från både ben och slang samtidigt som det är mindre delar som kan gå sönder.

Ett markstående kök erbjuder istället bättre stabilitet då det kan ha bredare bas och inte blir lika högt som ett toppmonterat. Sen är det också lättare att skydda det lägre markstående gasolköket från vinden. Det är också vanligare att de har inbyggda vindskydd vilket gör livet lättare när det är blåsigt.

Inbyggt vindskydd

Det finns inte många saker som är mer störande än ett gasolkök som konstant slocknar när man försöker laga mat. Dessutom så är det i stort sett omöjligt att undvika blåsiga dagar. Så vill du slippa leta efter lä varje gång du ska laga mat i naturen så är det en bra idé att kolla efter ett friluftskök med inbyggt vindskydd. Det går också att köpa separata vindskydd om du har ett markstående kök. Vill du ha ett kök med inbyggt vindskydd rekommenderar vi starkt att du kollar på Trangias modeller.

Piezotändare

Det här är en stormsäker och lätt tändare som genererar en elektrisk gnista. Piezotändare finns inbyggd i vissa gasolkök och låter dig tända köket med ett smidigt knapptryck. Man slipper använda tändstickor som slocknar i vinden och det känns inte heller som att man saknar en hand när man ska tända gasolköket. Sen bör du alltid ha med dig ett extra sätt att tända stormköket ifall att tändaren slutar fungera. En paket tändstickor eller ett smidigt tändstål är aldrig fel.

Hur länge räcker gasen när man vandrar?

Naturligtvis varierar det beroende på vad du lagar och hur ofta du gör det. Det spelar också roll hur mycket gas du vrider på och även hur kallt det är ute. Med det sagt så kan man grovt uppskattat vänta sig att en 230 grams gasbehållare varar i ca 5 dagar. 100 grams behållaren bör klara 2 dagar. Det här är baserat på en genomsnittlig normalförbrukning så för att få en lite mer exakt uppfattning får du helt enkelt ge dig ut själv och se hur länge en behållare räcker.

Hur vet jag hur mycket gas som är kvar i behållaren?

Det mest exakta sättet du tar reda på hur mycket gas som är kvar är att väga behållaren med en köksvåg eller liknande. Dra sen bort behållarens vikt så vet du hur stor mängd av gasen du har använt. Primus gasbehållare väger:

Power gas 100gPower gas 230gPower gas 450g
Totalvikt205 gram390 gram645 gram
Gasens vikt100 gram230 gram450 gram
Behållarens vikt105 gram130 gram195 gram

Så om du har en använd Primus Power gas 230g som du ställer på vågen och den visar en vikt på 300 gram innebär det att det finns 140 gram gas kvar. Det innebär alltså att du har ungefär 60% av gasen kvar.

Ett annat sätt att använda den här informationen är att räkna på hur mycket gas som krävs för att koka 1 liter vatten. Med en genomsnittligt, modernt stormkök så brukar det gå åt runt 15 gram gas för att koka upp 1 liter vatten. Har du då 140 gram kvar som i exemplet bör det räcka till att koka vatten 9 gånger.

Gasolkök bäst i test – Vanliga frågor

Vilket gasolkök är bäst?

Trangia 25-3 är det bästa gasolköket baserat på hur mångsidigt och prisvärt det är. Sen kommer det naturligtvis variera beroende på vilka äventyr man ska ge sig ut på. För en mer exakt rekommendation kan du läsa vårt test.

Kan man använda gasolkök inomhus?

Jag det går att använda gasolkök inne men se till att rummet är någorlunda ventilerat, öppna gärna ett fönster. Detsamma gäller i tält, använde gasolköket i förtältet och se till att ha tältdörren öppen. Ventilera ordentligt så slipper du risken för kolmonoxidförgiftning.

Kan det vara farligt att använda gasolkök?

Moderna gasolkök är väldigt säkra när man hanterar dem på rätt sätt. Låt inte gasbehållaren komma i kontakt med lågan och förvara den inte i utrymmen som riskerar att bli väldigt varma. Var också noga med att använda dem i ventilerade utrymmen.

Vilket bränsle används i Trangiakök?

Trangiakök kommer med olika typer av brännare så beroende på vilken du köpt kan det vara antingen sprit eller gas. Är det en liten behållare som fylls med vätska så är det T-röd du använder och har den en slang med skruvmunstycke så använder du gas.

Kan man fylla på en gasbehållare till stormkök?

Nej, tyvärr så är gasolbehållare för stormkök gjorda för engångsbruk och kan inte fyllas på. Eftersom de inte är konstruerade för det så ska du inte heller försöka fylla på dem själv.

Varför slocknar gasolköket?

Det kan finnas många anledningar till varför det slocknar. Är det vinden som bråkar med dig så ställ gasolköket i lä. Det kan också vara så att du behöver vrida på lite större låga. Du kan också kolla om brännaren har sotat igen, om du behöver göra rent det så se till att skruva bort gasbehållaren först.

Vilken gasolbehållare ska man välja?

I Sverige så kommer Primus power gas nästan alltid att fungera. Blir det väldigt kallt kan du istället välja vinteranpassad gas som har en annan blandning.

Är det skillnad på gasolkök och stormkök?

När man pratar om vandring och friluftsliv så är gasolkök helt enkelt en typ av stormkök som använder sig av gas. Det finns också andra typer av stormkök som man fyller med sprit eller använder blandade bränslen till.

Gäller eldningsförbud för gasolkök?

Nej, ett vanligt eldningsförbud kommer inte att gälla för ditt gasolkök eftersom det är gasdrivet. Är det däremot ett extra skärpt eldningsförbud så kan stormkök komma att inkluderas. Sen så ska du naturligtvis vara extra försiktig när det är torrt ute och ta hänsyn till naturen.

Fungerar primus gas för ett trangia kök?

Ja, det finns en internationell standard för hur gasolbehållare för stormkök ska vara utformade. Därför så kommer generellt alla gasbehållare passa alla gasolkök oavsett märke.

Hur släcker man ett gasolkök?

Vrid av kranen så är det klart. När du stänger kranen så stryps gasen och lågan slocknar av sig själv. Väldigt smidigt jämfört med spritkök där man måste vänta på att all sprit brinner upp.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.