Vandringsutrustning Vandringsmat och matlagning

Test – Bästa termosen 2024 – Håll värmen hela dagen

Man sitter på huk och häller upp kaffe ur den bästa termosen.

En bra termos ska utan problem klara att hålla värmen hela dagen och gör det smidigt för dig att alltid ha något varmt att dricka tillgängligt. De är helt enkelt det perfekta sättet att ta med sig varma drycker ute i naturen, oavsett om det handlar om fritid eller arbete. Värmetiden kommer dock att variera rejält mellan olika modeller, så det gäller att göra rätt val. För att underlätta så har vi satt ihop ett test och utsett termosen som är bäst i test.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar men alla produkter i testet väljs ut helt oberoende.

Snabb topp 3

1. Stanley Classic Bottle

Grön termos med Stanley logo och grönt, utfällbart handtag. Korken är något smalare än kroppen och tillverkad i rostfritt.

2. Primus Vacuum Bottle

Bästa termos från primus i mörkrött. Termosen är cylinderformad med vit primus logo och står framför vit bakgrund.

3. Thermos King Flask

Termos bäst i test, Svart termos med avsmalnande kork i rostfritt stål samt Thermos logo i silver.

Stanleys Classic Bottle är bästa termosen i test och levererar svårslagen prestanda i form av lång värmetid och rejäl stryktålighet. För dig som vill ha ett plånboksvänlig alternativ så levererar Primus den bästa budget termosen. Thermos King Flask rundar av vår topp 3 med en lätt termos som är perfekt för långa vandringar.

1. Stanley Classic Bottle 1,0L

Termos Bäst i Test

Grön termos med Stanley logo och grönt, utfällbart handtag. Korken är något smalare än kroppen och tillverkad i rostfritt.
Volym:1000 ml
Vikt:810 g
Värmehållning:24 tim

Stanley är ett välbeprövat varumärke som länge tillverkat riktiga kvalitéts termosar. Deras Classic Bottle levererar upp mot hela 24 timmars värmetid, svårslaget av termosar i den här storleken. Den är tillverkad i rostfritt stål som tål en hel del stryk. Ytan är målad med tålig hammarlack och alla plast detaljer är helt fria från giftig BPA. Stryktåligheten handlar inte bara om att det går att tappa termosen, den tål även att köras i diskmaskinen vilket alltid är ett stort plus. Det isolerade locket går att använda som mugg och naturligtvis är behållaren vakuumisolerad. Den höga isolerförmågan och stryktåligheten medför dock att termosen blir lite tung. Det är dock det enda som finns att klaga på här, Stanley har tillverkat en riktigt grym produkt och denna termos är bäst i test. Den här termosen tillverkas också i flera storlekar och du kommer hitta ytterligare en i testet.

2. Primus Vacuum Bottle 0,75L

Bästa budget termos

Bästa termos från primus i mörkrött. Termosen är cylinderformad med vit primus logo och står framför vit bakgrund.
Volym:750 ml
Vikt:506 g
Värmehållning:6 tim

Primus är kanske mer kända för att tillverka bra stormkök men de är faktiskt riktigt vassa på det mesta runt mat och matlagning i naturen. Det här är den bästa termosen för dig som tar lite kortare dagsturer och vill ha ett prisvärt budget alternativ. Primus Vacuum Bottle är vakuumisolerad och gjord helt i stryktåligt, rostfritt stål. Samtidigt så är termosen lätt och smidig att bära med sig. Ytan är pulverlackad vilket gör den lätt att greppa och den kommer i flera snygga färger. Tyvärr så får du räkna med att handdiska den här termosen, som annars överlag levererar mycket för pengarna.

3. Thermos King Flask 1,2L

Bästa termosen för vandring

Termos bäst i test, Svart termos med avsmalnande kork i rostfritt stål samt Thermos logo i silver.
Volym:1200 ml
Vikt:482 g
Värmehållning:12 tim

Thermos var allra först med att tillverka vakuumisolerade flaskor och företaget är anledningen till att termosar kalls för just termosar. Så man kan lugnt säga att de vet vad de håller på med. King Flask visar också att de inte har tappat touchen. Den här termosen kan hålla hela 1200 ml samtidigt som den väger in under 0,5 kg och håller värmen i hela 12 timmar. Det är onekligen en väldigt imponerande kombination. Termosen är tillverkad med både in- och utsida i rostfritt stål, King Flask beskrivs som okrossbar och den tål faktiskt en hel del stryk. De här styrkorna gör det till den bästa termosen för vandring där utrustning med låg vikt och hög stryktålighet är guld värt.

4. Stanley Classic Bottle 1,9L

Bästa termosen för stora sällskap

Bästa termosen från Stanley i grönt med kork i rostfritt. Termosen har ett stort utfällt handtag och en tryckt logga.
Volym:1900 ml
Vikt:1130 g
Värmehållning:45 tim

Den här termosen är helt enkelt en större version av vår bäst i test vinnare från Stanley och den kommer naturligtvis med samma fördelar. Storleken gör dock så att den passar för andra ändamål vilket ger den en egen plats i termos testet. Den har en volym på nästan 2 liter vilket gör att du utan problem kan få med dig varm choklad eller soppa för hela familjen. Det är dessutom riktigt imponerande att den klarar att hålla värmen upp mot 45 timmar. Du kan med andra ord packa med varm dryck för nästa dag utan problem.

5. Klean Kanteen Insulated TKPro 750ml

Imponerande värmehållning

Termos från Klean Kanteen i test. Helt i rostfristt stål, både locket och korken är avskruvade och ligger bredvid.
Volym:750 ml
Vikt:620 g
Värmehållning:28 tim

Klean Kanteen har tillverkat Insulated TKPro helt plastfritt, hela termos är med andra ord gjord av rostfritt stål och det finns ingen risk för BPA-gifter. Med en jämn cylinder form får den också en väldigt snygg och clean design. Prestanda mässigt så är det direkt värmehållningen som sticker ut då termosen kan hålla värmen i upp mot 28 timmar. Det här är väldigt bra för en termos i den här storleken. Konstruktionen är dessutom väldigt robust och du behöver definitivt inte oroa dig för att tappa den i backen.

6. Thermos Light & Compact 0,75L

Prisvärt alternativ

Termos bäst i test, cylinderformad termos i rostfritt stål med svart och röd Thermos logo på.
Volym:750 ml
Vikt:529 g
Värmehållning:12 tim

Thermos är som sagt originalet och de är väldigt bra på det de gör, Light & Compact är en klassiker som är väldigt omtyckt. Den här termosen har en enkel, funktionell design i rostfritt stål och vakuumisolering. Jämfört med Klean Kanteen så håller den inte värmen riktigt lika länge men istället så är den både lättare och billigare. Det handlar helt om hur länge du behöver hålla innehållet varmt, 12 timmar räcker ofta långt. Termosen är väldigt rimligt prissatt och finns i fler storlekar, det är ett bra alternativ för dig som vill ha en enkel termos med klassisk design.

7. Urberg Thermo bottle 750 ml

Budget alternativ

Svart cylinderformad termos i test. Termosen står upp och har texten "Urberg skandinavien" vid foten.
Volym:750 ml
Vikt:500 g
Värmehållning:6 tim

Urberg är ett budget märke och det gäller även när det kommer till termosar, de står för den billigaste termosen i testet. Termosen är tillverkad med väggar i rostfritt stål och kork i BPA-fri plast. Den har en låg vikt och är lätt att bära med sig. Det är dock en budget produkt och du kommer inte få riktigt samma prestanda som de andra termosarna i testet. Häller du i kokande vatten så kommer det efter 6 timmar ha en temp på strax under 70°C. Man behöver också vara väldigt noggrann när man skruvar på korken då den lätt hamnar lite snett, vilket kan göra att den läcker. Urbergs termos är ett billigt alternativ för dig som inte använder din termos så ofta.

Köpguide – hitta bäst termos för dig

Eftersom termosar är så mångsidiga och används vid så många olika tillfällen så blir det naturligt också så att en termos inte kommer att passa för alla. För att hitta den bästa termosen för just dina behov kan det vara bra att tänka över följande.

Av vilket material är termosen tillverkad?

Materialet som termosen är tillverkad i påverkar inte bara hur bra den håller värmen, utan även hur mycket stryk den tål och hur lätt det är att göra rent den. Rostfritt stål är lite av en industristandard och det är överlag ett bra val. Det är tåligt, isolerar bra och tar inte åt sig smak vilket gör det lätt att diska. Det finns också termosar som är delvis tillverkad i glas, visst finns det fördelar med det här men det gör också att de går sönder betydligt lättare. En extra stryktålig termos kommer istället oftast vara tyngre på grund av materialvalet.

Hur länge håller termosen värmen?

Med de allra bästa termosarna så kan du räkna med att de håller värmen i upp mot ett dygn. Tänk dock på att det här bara gäller om de inte öppnas under den tiden. När du öppnat och hällt ut en del av innehållet så kommer resten av vätskan inte hålla värmen alls lika länge efteråt.

Öppnar du termosen ofta?

Om svaret är ja så är det förmodligen bättre att skaffa två små termosar istället för en stor. Har du hela familjen med dig och tömmer hela termosen på en gång så är det inga problem att välja en enda stor termos. Är det istället så att du kommer vilja dricka ur termosen vid flera tillfällen under dagen är det betydligt bättre att köpa två mindre termosar. Varje gång du öppnar termosen och häller ut det varma innehållet ersätts det av kall luft. Temperaturen inuti termosen kommer sen att utjämna sig mellan den kalla luften och den varma vätskan. En termos håller med andra ord värmen mycket bättre innan den öppnats, därefter kommer temperaturen sjunka betydligt varje gång du häller ur innehållet.

Hur stor volym behöver du?

Det här är ganska enkelt att tänka över, hur många brukar ni vara när du tar fram termosen? Se till att den har tillräcklig volym. Har du svårt att uppskatta hur långt en viss volym räcker så brukar det underlätta att tänka på pet-flaskor i olika storlekar och hur långt dom räcker. Som vi tidigare nämnt kan det vara värt att skaffa två mindre termosar istället för en stor om du ska öppna dem flera gånger.

Hur fungerar en termos?

En termos är helt enkelt en isolerad behållare som ser till att innehållet håller kvar samma temperatur. En bra termos har oftast dubbla väggar som det skapats ett vakuum mellan. Eftersom vakuum helt enkelt är ett tomrum som inte innehåller något alls så finns det ingen materia där som kan leda värme. Det här gör att vakuum utrymmet blir ett väldigt effektivt isoleringslager.

Det finns andra sätt att isolera termosar men överlag bör du undvika det då de i stort sett aldrig är lika bra som en vakuumisolerad behållare. Termosen behöver naturligtvis också en tätt förslutande kork för att värmen inte ska smita ut den vägen.

Termosar har också ofta en blank, speglande yta inuti och det finns en bra anledning till det här. Det finns något som kallas för strålningsvärme, vilket är det enda sättet för värme att läcka ut genom vakuum. Den spegelblanka ytan i en termos reducerar mängden värme som läcker ut på det här sättet.

Hur är en termos uppbyggd?

De bästa termosarna är konstruerade med dubbla väggar och mellan dem så lämnas det ett tomt utrymme. Här skapas det sen ett vakuum genom att luften pumpas ut. Vakuum leder inte värme vilket gör det till en utmärkt isolering och låter termosen hålla värmen länge. Den svaga punkten där värmen läcker ut på en termos är istället öppningen som behöver sluta väldigt tätt och helst ska öppnas så sällan som möjligt.

Så ska du rengöra din termos

Det är viktigt att rengöra termosar regelbundet för att se till att de håller sig fräscha och att det inte sätter sig smak i väggarna. Många termosar går numera bra att köra i diskmaskin men du bör alltid ta reda på om just din modell klarar av det innan du kastar in den. Annars gör du helt enkelt precis som med vanlig disk, skrubba den med diskmedel och vatten. Har termosen stått lite för länge och det bildats beläggning på väggarna kan du låta det här lösa upp först. Fyll termosen med en blandning av diskmedel, bikarbonat och vatten sen lämnar du den över natten innan du skrubbar ur den.

Olika typer av termosar

Termosmuggar, kaffetermosar, mattermosar, termosflaskor och termoskannor. Idag finns det en uppsjö av olika termosar så vad är det egentligen för skillnad på dem? Överlag så handlar det om att de är framtagna för ett mer specifikt syfte eller innehåll och sen utformats efter det här. Det är alltså form och storlek som varierar och de allra flesta är baserade på samma vakuum lösning som en klassisk termos har.

  • Termosmugg – Det här är helt enkelt en termos utformad för att likna en mugg, oftast är storleken i stil med en stor kaffemugg. Hela tanken är att en termosmugg ska vara lätt att dricka direkt ur.
  • Mattermos – De bästa mattermosarna är utformade med bred öppning och är gjorda för att lätt kunna fyllas med mat som inte är flytande. Designen är i regel kortare och tjockare än en klassisk termos.
  • Termosflaska – I fallet med termosflaskor så handlar det faktiskt oftare om att hålla innehållet kallt snarare än varmt. Det är helt enkelt isolerade vattenflaskor.
  • Termoskanna – Det är precis vad det låter som, en termos formad som en kanna. Oftast inte särskilt praktiskt att bära med sig i en ryggsäck men utmärkt för picknickkorgen.
  • Kaffetermos – Här har vi det lite udda fallet, en kaffetermos kan egentligen ha alla möjliga former. Det är egentligen ingen specifik kategori utan handlar snarare om att man avser att använda den för kaffe.

Termos bäst i test – Vanliga frågor

Vilken är den bästa termosen?

Efter att ha gått igenom flera termosar från de största märkena så har vi utsett Stanley Classic Bottle till den bästa termosen.

Vad kostar en bra termos?

Räkna med att en bra termos kostar från 250 kr och upp till 600 kr.

Hur fungerar en termos?

En termos har dubbla väggar med ett vakuumutrymme emellan vilket agerar som väldigt effektiv isolering. Eftersom vakuum inte leder värme så hålls den kvar inuti termosen.

Hur rengör man en rostfri termos?

Många termosar går att maskindiska men för att vara på den säkra sidan bör du handdiska den med diskmedel och vatten om du är osäker. Sitter resterna fast kan du låta den stå över natt med diskmedel, bikarbonat och vatten i.

Vad kan man ha i en termos?

I stort sett kan du fylla en termos med vad du vill, den kan hålla det allra mesta varmt. (eller kallt!) Det handlar bara om att det ska gå smidigt att fylla och tömma den. En vanlig termos är utmärkt för alla vätskor, soppor, varmkorv m.m. Vill du ha fast föda med dig så satsa på en mattermos med större öppning.

Vilken termos håller värmen bäst?

En av de bästa termosarna för att hålla värmen är Stanley Classic Bottle 1,9 L som har en värmetid på upp mot 45 timmar. Det här beror dock delvis på att den är så stor, vill du ha en mindre termos med grym värmetid så har Klean Kanteen tillverkat en termos som står sig upp mot 28 timmar. Läs mer i högre upp i testet.

Hur länge håller en termos värmen?

De bästa termosarna klarar att hålla värmen i runt 24 timmar. Tänk dock på att efter att du öppnat den en gång så kommer resten av innehållet inte hålla värmen lika bra längre.

Hur länge håller sig vatten varmt i en termos?

Efter att ha fyllt en riktigt bra termos med 100 gradigt vatten så har det efter 4 timmar en temperatur på runt 80 grader. Överlag så bör de bästa termosarna hålla värmen i upp mot 24 timmar.

Kan en termos hålla innehållet kallt?

Ja, en termos kan faktiskt hålla vätska kall längre än den håller det varmt. Eftersom termosens vakuum fungerar som väldigt effektiv isolering så bevarar den både värme och kyla.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.