Utrustning & Tester

Oddhikers testar: Sea to Summit Comfort Plus SI

Sea to Summits självuppblåsande liggunderlag Comfort Plus SI ligger i ett rosa tält.

Är du beredd att bära på lite extra vikt för att höja komforten och slippa slita på lungorna så är det här liggunderlaget för dig. Här är våra tankar om det uppblåsbara liggunderlaget Sea to Summit Comfort Plus SI.

Artikeln innehåller annonslänkar för Outnorth.

Comfort Plus SI – Den korta recensionen

Sea to Summits Comfort Plus SI är alltså ett självuppblåsande liggunderlag och den biten fungerar riktigt bra. Rulla bara ut liggunderlaget när du slagit upp tältet och låt det ligga en stund så krävs det inte många andetag alls. Liggunderlaget är hela 8 cm och erbjuder grym komfort så väl som utmärkt isolerförmåga. Sen är det inte en helt perfekt produkt, det är ett lite tyngre liggunderlag för sin prisklass och kommer även ta upp mer plats i ryggsäcken.

Comfort Plus är ett utmärkt liggunderlag för dig som värderar just komfort. Det passar också dig som sover i naturen även när temperaturen sjunker ner under nollan. Har du inget emot den extra vikten eller kanske inte går så långa sträckor så kommer det här vara ett utmärkt val. Är du däremot noggrann med att optimera varje gram och vill bära så lätt packning som möjligt så är det här helt enkelt inte liggunderlaget för dig. Känns det inte som Comfort Plus SI är för dig så ta en titt på vårt stora test av liggunderlag där vi går igenom fler modeller.

Sea to Summit Comfort Plus SI

Ett rött Sea to Summit Comfort Plus SI liggunderlag ligger i snön
Vikt:970 g
Längd:183 cm
Bredd:51 cm
Tjocklek:8 cm
Packstorlek:17×28 cm
R-Värde:4,1
Säsonger:3
Pris (cirka):1895 kr
Längd, bredd, vikt och packstorlek gäller för storlek Regular.

Sea to Summit tillverkar det här liggunderlaget i hela 5 olika utföranden: Regular, Large, Double, Regular Wide och Large Rectangular. Det finns alltså både längre, bredare och 2-persons-versioner av det här liggunderlaget. Infon ovan är för Regular, så om du är lite längre behöver du inte bli avskräckt.

Styrkor

  • Väldigt bekvämt
  • Tillräckligt tjockt för sidosovare
  • Isolerar tillräckligt för minusgrader
  • Effektiv självuppblåsning
  • Slitstarkt

Svagheter

  • Lite väl tungt
  • Tar mycket plats i packningen

Djupdykning i Sea to Summit Comfort Plus SI

Liggunderlaget har vid det här laget fått följa med på många vandringar och det har testats ordentligt under tältnätter året runt. Efter några års användande är det här mina tankar om Comfort Plus SI.

Komfort

Här finns det inget att klaga på, Sea to Summit har tillverkat ett väldigt bekvämt liggunderlag. Med sina 8 cm så hör det helt klart till de tjockare liggunderlagen som kan ses som rimliga att bära med sig. Som sidosovare uppskattar jag det här väldigt mycket, man slipper vakna med värkande axlar och ömma höftben. 

Den invändiga skumstrukturen hjälper liggunderlaget få en känsla som liknar den hos en vanlig madrass. Samtidigt har den en slät yta istället för den populära lösningen med kanaler som används i många uppblåsbara liggunderlag. Man får ett väldigt jämnt stöd vilket ser till att man kan justera hårdheten hos liggunderlaget mer utan att sjunka ner i marken. Man rullar heller inte av lika lätt vilket också är ett plus. Yttermaterialet är dessutom ganska behagligt och framförallt så prasslar det inget när man vänder på sig.

Värme

Skumkonstruktionen hjälper till att skapa ett välisolerande liggunderlag i förhållande till prislappen. Comfort Plus har ett r-värde på 4,1 vilket kommer vara mer än tillräckligt för de allra flesta. Om du inte har bra koll på vad r-värde innebär hos liggunderlag så handlar det om isolerförmåga. För att sätta det i ett sammanhang så kommer 4,1 klara tidig vår till sen höst utan större problem. Min erfarenhet är att Comfort Plus SI kommer isolera tillräckligt för att sova bekvämt i temperaturer ner mot -5°C. Blir det kallare än så räcker det att komplettera med ett enkelt cellplast liggunderlag så fungerar det året runt.

Skumkonstruktionen på ett självuppblåsande liggunderlag
Genomskärning av liggunderlagets skumkonstruktion.

Uppblåsning och nedpackning

Efter 2 år så fungerar fortfarande den självuppblåsande biten bra. När jag slängt upp tältet så rullar jag helt enkelt ut liggunderlaget och låter det ligga medans jag ordnar med något annat i 10 – 15 minuter. Som med i stort sett alla självuppblåsande liggunderlag så behöver man dock avsluta med lite manuell blåsning. Här handlar det dock inte om många andetag och det hela är en smidig process. Det man ska ha i åtanke är att liggunderlaget behöver förvaras uppblåst för att behålla den här prestandan i längden.

Att packa ner liggunderlaget är till en början inte den smidigaste processen men det blir lättare när man fått känsla för hur man ska göra. Den självuppblåsande biten är nämligen inte lika praktisk när man istället vill ha ut luft ur liggunderlaget. Sea to Summit har utrustat Comfort Plus med en vändbar ventil vilket underlättar jobbet, vänder man på den kan luften sippra ut men inte in.

Det effektivaste sättet jag hittat är att öppna ventilen helt för att sen snabbt och slarvigt rulla ihop liggunderlaget för att trycka ut majoriteten av luften. När jag har den ihoprullad sätter jag ventilen i bakåtvänt läge för att sen rulla ut liggunderlaget igen. När det är utrullat får man vika det dubbelt och sen rulla ihop det igen och då brukar det gå smidigt att få ner i packpåsen.

Vikt och packstorlek

Det här är som sagt inte den starkaste sidan hos Comfort Plus SI. Självuppblåsande liggunderlag kommer helt enkelt aldrig kunna tävla med uppblåsbara modeller när det kommer till vikt. Kollar man på modeller i samma prisklass så kommer man kunna hitta alternativ som väger nästan hälften. På långa vandringar så är det här ärligt talat en stor nackdel.

Skumkonstruktionen som gör livet så enkelt, varmt och bekvämt annars kommer inte vara lika praktisk när det kommer till att få plats med liggunderlaget. Det här gäller som sagt alla självuppblåsande liggunderlag och Comfort Plus har dessutom en generös mängd skum. Det kommer ta upp mer plats i ryggsäcken än alternativen.

Slitstyrka

Ett par år av mindre försiktigt användande och liggunderlaget visar än så länge inga tecken på slitage. Ett litet kit för att laga läckor ingår när man köper det men det är inget jag behövt använda. En annan bonus hos Comfort Plus SI är att de rejäla skumkanalerna ser till att du aldrig behöver ligga direkt på backen, även om liggunderlaget skulle få en rejäl reva.

Prisvärdhet

Jag har sett en del klagomål på liggunderlaget prislapp men jag håller faktiskt inte med. Om man tittar på liggunderlagets tjocklek och isoleringsförmåga så kommer det att vara svårt att hitta ett jämförbart alternativ i den här prisklassen. Visst finns det lika tjocka liggunderlag för samma pris som dessutom är lättare men då har de också ett halverat r-värde. Kollar man istället på isolerförmågan så finns det visserligen billigare alternativ med samma r-värde men då är de oftast både tunnare och väger mer.

Är du däremot bara ute och tältar i sommarvärmen så kan du förmodligen få bättre värde för dina pengar genom att välja ett annat liggunderlag. Sen ska man ha i åtanke att det är inget konstigt med minusgrader högt upp i fjällen även under sommaren.