Vandringsutrustning Övernattning

Test – Liggunderlag i cellplast

liggunderlag i cellplast fäst på en ryggsäck som vilar i snön

För att orka med långa vandringsdagar så är det viktigt med god sömn och då behövs det också ett bra liggunderlag. De är inte bara avgörande för din komfort utan också för att du ska kunna hålla värmen under natten. I den här artikeln kommer vi fokusera på liggunderlag i cellplast. Vill du även kolla på alla typer så går har vi en separat artikel där vi går igenom de bästa liggunderlagen.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar, alla produkter i testet väljs dock ut helt oberoende.

Fördelarna med liggunderlag i cellplast

Cellplast liggunderlag är bulkigare, håller värmen sämre och är mindre bekväma än de uppblåsbara alternativen. Så varför ska man då välja ett? Den uppenbara anledning är att de är betydligt billigare att köpa. Men det finns fler anledningar än så. Nimsdai Purja, kanske världens bästa alpinist, hade inte burit med sig ett liggunderlag i cellplast på grund av budgeten, uppenbarligen fyller de en viktig roll på alla nivåer. Längre ner går vi in djupare på fördelarna men här är några av anledningarna till att välja cellplast.

  • Priset är lågt
  • Slitstarka med lång livstid
  • Säkerheten – omöjliga att punktera
  • Absorberar inte vatten
  • Tysta att sova på
  • Ingen uppblåsning & lätt packade
  • Kombineras smidigt med andra liggunderlag
  • Går att skära till storleken själv

Test – Liggunderlag i cellplast

Som vanligt så finns det en uppsjö av produkter att välja mellan och det kan vara svårt att välja, därför har vi gjort det jobbet åt dig. Efter att ha gått igenom och testat flera liggunderlag i cellplast så har vi valt ut 4 stycken riktigt bra liggunderlag i olika prisklasser.

Therm-A-Rest Z Lite SOL

Bäst i test

Therm-a-rest z lite sol i silver, ett liggunderlag i cellplast
R-värde2,0
Tjocklek2 cm
Yttermått183 x 51 cm
Packmått51 x 13 x 14 cm
Vikt410 gram

Therm-A-Rest står för det bästa cellplast liggunderlaget med knapp marginal. Det som gör att det sticker ut är att det presterar bra på i stort sett alla punkter, du får ett komplett paket som är lätt att bära med, isolerar bra och är mångsidigt. Z Lite SOL är riktigt lätt på 410 gram samtidigt som det går att packa ned till en väldigt kompakt storlek.

Att det viks ihop gör det extra smidigt när man ska packa upp och ned det. Det känns inte krångligt att ta fram det för korta pauser för att använda som sittunderlag. Enligt Therm-A-Rest så ska det även vara oförstörbart, så du behöver inte vara särskilt orolig för slitage. Med hjälp av en folie som reflekterar värme och ytan som skapar små luftbubblor mellan dig och liggunderlaget får de till ett r-värde på 2, vilket är riktigt bra för cellplast.

Sen så får man betala för prestandan också men även om det ligger högt för ett cellplast liggunderlag så kommer det fortfarande in en bra bit under tusenlappen. 

Therm-A-Rest RidgeRest

Prisvärd kvalité

Svart liggunderlag i cellplast från therm-a-rest
R-värde2,0
Tjocklek1,5 cm
Yttermått183 x 51 cm
Packmått51 x 20 cm
Vikt400 gram

RidgeRest är ytterligare ett av Them-A-Rests oförstörbara liggunderlag som dessutom kommer med en betydligt lägre prislapp. Det isolerar lika bra och du får exakt samma r-värde. Viktmässigt så är det riktigt lätt och faktiskt några gram lättare än Z-lite SOL. Vad gäller storlek så har det exakt samma mått utrullat och det finns även en Large version för dig som är lite längre.

Skillnaden ligger i tjockleken och packstorleken. RidgeRest rullas ihop istället för att vikas, vilket gör att det tyvärr tar mer plats nedpackat. Det blir också en aning mer omständigt att plocka upp under korta pauser. Du tappar också en halv centimeter när det kommer till tjockleken pga hur mönstret är utformat. Är du ute efter ett extra isolerande lager till ett rimligt pris så är RidgeRest ett utmärkt liggunderlag i cellplast.

Robens Zigzag Slumber Pro

Prisvärt, bekvämt men tungt

Robens zigzag slumber pro, ett liggunderlag i cellplast
R-värde2,4
Tjocklek2,8 cm
Yttermått190 x 60 cm
Packmått60 x 15 cm
Vikt620 gram

Är du ute efter ett budgetalternativ som presterar så är det här det bästa cellplast liggunderlaget för dig. Du får faktiskt ett högre r-värde än med Therm-A-Rests dyrare produkter men tyvärr så väger den mer. 620 gram är lite väl tungt för ett cellplastliggunderlag. Packmässigt så kommer du även där att få bära på ett lite större liggunderlag.

Där är just vikt och packstorlek som den billigare prislappen märks av, utäver det så är det faktiskt ett utmärkt liggunderlag. En bredd på 60 cm kommer att vara förhållandevis generöst och även längden är bra tilltagen. Överlag så får du dock ut väldigt mycket för pengarna här och det är ett grymt val om du inte ska bära ditt liggunderlag särskillt långt.

Exped Flexmat plus

Bäst komfort

Blått liggunderlag från Exped i cellplast
R-värde2,2
Tjocklek3,8 cm
Yttermått183 x 52 cm
Packmått52 x 18 x 14 cm
Vikt480 gram

Det som sticker ut med Expeds Flexmat Plus är naturligtvis tjockleken vilken är nästan den dubbla jämfört med de flesta cellplast alternativen. Det här beror på utformningen med en väldigt bubblig yta som ger dig ett mjukare underlag utan att det drar iväg allt för mycket när det kommer till vikten. Man får dock en något högre vikt och det är det tyngsta vi tagit med i testet av cellplast liggunderlag.

Nedpackat så är det något större än de andra vikbara alternativen men fortfarande kompaktare än RidgeRest som rullas ihop. När det kommer till värme så får du ett, för cellplast, riktigt bra r-värde på 2,2. Bland liggunderlagen i testet så är det i topp ihop med Robens ZigZag.

Dubbla liggunderlag

Ofta kommer det vara ett bra val att använda sig av dubbla liggunderlag, främst för att hålla värmen men även för komfortens skull. Hur väl ett liggunderlag isolerar mot kyla läser man av på dess r-värde, ett högre värde betyder att det klarar av lägre temperaturer. Det som är viktigt i det här fallet är att r-värden kan adderas om man använder två liggunderlag. Två liggunderlag på samma r-värde isolerar alltså dubbelt så bra som ett.

Här kommer alltid liggunderlag av cellplast att vara det bästa valet. De kombineras effektivt med alla andra typer och funkar som ett skyddslager. Har du otur och lägger ditt dyra, uppblåsbara liggunderlag på en vass sten så kommer nästa natt att bli väldigt obekväm. Det förlorar också i stort sett all sin isolerförmåga om det blir punkterat. Därför väljer många att använda ett cellplast liggunderlag under det uppblåsbara som en extra försäkring. Tänk på att om du använder dubbla liggunderlag så kan du komma undan med att använda ett som är lite kortare än dig själv. Det viktigaste blir att isolera och få komfort för din överkropp.

Cellplast är mångsidigt

Det är överlag praktiskt att bära med sig ett cellplast liggunderlag. Generellt så hängs det ofta utvändigt på ryggsäcken vilket gör det lättåtkomligt. Du kan plocka av det även för kortare pauser för att ha nåt att sitta på. Man behöver inte heller oroa sig för att de ska bli blöta då de bra liggunderlagen i cellplast är tillverkade med slutna celler som inte suger åt sig vatten. Det rinner helt enkelt bara av igen.

Det är också väldigt slitstarka och långlivade. Exempelvis så marknadsför Therm-A-Rest sina Z-Lite och RidgeRest som oförstörbara. Med andra ord så kan du se det här som en engångsinvestering. Samtidigt så kan du även kapa till dem själv. Är liggunderlaget betydlig längre än vad du är själv så kan du utan problem skära av en bit och därmed bära på mindre vikt.

Ytterligare en fördel är att de är tysta att sova på. Många uppblåsbara liggunderlag knarrar och låter när man vänder på sig. Här kan du fara runt utan att väcka den du tältar med, eller dig själv för den delen. Cellplast liggunderlag går också fint att använda som ett isolerande lager ifall du sover i en hängmatta då de formar sig utan problem.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.