Packning Resor Ryggsäckar

Ryggsäck med hjul – bäst i test 2024

Man går med en gul Samsonite Ecodiver på ryggen, en ryggsäck med hjul.

Vill du kunna växla mellan att rulla väskan bakom dig eller att ha den på ryggen så finns det en väldigt enkel lösning. En bra ryggsäck med hjul gör det så mycket enklare att få med sig packningen när du är ute och reser. Vi har testat för att hjälpa dig att hitta rätt!

Du kan också läsa vidare i vår guide med viktiga tips för hur du kan tänka då du väljer din ryggsäck på hjul. Saker som volym och hur teleskophandtaget är utformat kan vara mer eller mindre viktigt beroende på dina behov. Vi reder ut begreppen så att ditt val blir lättare.

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar.

Snabb topp 3

1 – Samsonite Ecodiver Duffel with wheels

Samsonite ecodiver en kabinväska i form av ryggsäck med hjul

2 – Eagle Creek Cargo Hauler XT 21,5”

Ljusblå och svart Eagle Creek cargo hauler i kabinväske-storlek. En ryggsäck med hjul.

3 – Osprey Daylite Carry-On Wheeled Duffel

osprey daylite carry on wheeled duffel i 40 liter med remmar för att kunna bäras som ryggsäck

Bäst i test – Ryggsäck med hjul

1 – Samsonite Ecodiver

Samsonite ecodiver en kabinväska i form av ryggsäck med hjul
 • Volym: 51 liter
 • Storlek: 55 x 40 x 25 cm
 • Vikt: 2,8 kg

Det positiva

 • Vattenavvisande
 • Inbyggt lås
 • Rymlig
 • Ficka på utsidan

Det negativa

Vart tar alla PET-flaskor som du skickar till återvinning vägen? Vissa blir nya PET-flaskor medan andra får äran att bli en del av en Samsonite ryggsäck med hjul! Det här är en utmärkt kabinväska som har alla egenskaper du behöver för smidig packning oavsett om du reser med flyg, färja, buss eller tåg.

Den perfekta ryggsäcken med hjul

Väskan är robust och riktigt rymlig. Du kommer att få plats för mer packning än vad som krävs för 7 dagars resa. Hållbarheten är imponerande och de två hjulen står stadigt i alla lägen så det är väl värt att investera i Samsonites Ecodiver. Utöver att vara miljövänligt så är yttermaterialet alltså ordentligt slitstarkt och dessutom vattentätt.

Notera att måtten följer flygbolagens regler för kabinväskor perfekt samtidigt som den är tillräckligt lättviktig för att du ska få med dig gott om packning. Du får enkelt in väskan i förvaringsfacket över sätena på flyget och det är smidigt att ta den med på en buss, i taxi eller kanske på färjan. Behöver du en ordentligt rymlig ryggsäck med hjul är detta ditt bästa val!

Axelbanden packas smidigt undan när du rullar väskan så du riskerar inte att de fastnar i hjulen. Ecodiver är väskan som presterar lika bra som kabinväska såväl som när du backpackar. Kombinationen är med andra ord riktigt smart för dig som reser på olika sätt. När du är ute och reser kommer det vara skönt att ha alternativet att bära den på ryggen såväl som att rulla väskan på golv.

outnorth logo

2 – Eagle Creek Cargo Hauler XT 21,5”

Ljusblå och svart Eagle Creek cargo hauler i kabinväske-storlek. En ryggsäck med hjul.
 • Volym: 36 liter
 • Storlek: 55 x 20 x 35 cm
 • Vikt: 2,47 kg

Det positiva

 • Smart form
 • Flera fickor
 • Slitstarkt tyg
 • Låg vikt

Det negativa

 • Aningen mindre packvolym

Eagle Creek Cargo Hauler är även den ett smart klimatval då väskan är gjord av återvunnet material. Den är lite mindre än Samsonites ryggsäck med hjul ovan. Cargo Hauler kan alltså vara ett smidigare val för dig som inte har lika stora bagagebehov.

En kabinryggsäck med smart form

Den rektangulära formen på denna reseryggsäck är minst sagt smart och gör den lätt att packa. Designen bjuder också på flera fickor för sådant som du behöver komma åt snabbt. Packremmarna gör att väskan blir bekväm att bära på ryggen även när den inte är helt fylld. Själva axelbanden går naturligtvis att packa undan när du inte använder dem.

Så länge du packar smart så kan du få med dig allt du behöver för flera dagars tid, trots den lite mindre storleken. Cargo Hauler följer dessutom de hårda reglerna som flygbolagen har för kabinväskor. Notera dock att hjulen är gjorda för jämnare ytor. Detta är inte den bästa ryggsäcken på hjul om du behöver dra den över exempelvis kullersten.

outnorth logo

3 – Osprey Daylite Carry-On 40

osprey daylite carry on wheeled duffel i 40 liter med remmar för att kunna bäras som ryggsäck
 • Volym: 40 liter
 • Storlek: 55 x 35 x 23 cm
 • Vikt: 3,34 kg

Det positiva

 • Bekväm
 • Slitstark
 • Rymlig

Det negativa

 • Tyngre än alternativen
 • Inget inbyggt lås

Osprey ryggsäckar är alltid ett bra val och det gäller även deras variant med hjul. Daylite Carry-On har fått gott om fina recensioner av sina många användare. Som med de andra varianterna väljer själv om du vill använda den som kabinväska på hjul eller som ryggsäck. Det går smidigt att växla och remmarna för ryggsäcken gömmer du med en dragkedja.

En riktigt prisvärd Osprey ryggsäck med hjul

Osprey har flera modeller med teleskophandtag, hjul och remmar för ryggen men just denna är modellen som fått de finaste användaromdömena. Den har perfekt storlek för att ta med på flyget och rymmer samtidigt väldigt mycket. Du får ett handtag upptill såväl som nedtill vilket gör den smidig att hantera även då väskan är fullastad och tung.

Du kan resa i flera dagar och få med dig precis allt som du behöver tack vare den smarta designen på väskan. Teleskophandtaget och hjulen tar inte onödig plats från själva packytan och det är viktigt. Med axelremmarna på framsidan så kommer hjulen inte heller att stöta in i din rygg när du använder den som ryggsäck.

outnorth logo

4 – Eastpak Strapverz

svart ryggsäck med hjul från eastpak
 • Volym: 42 liter
 • Storlek: 51 x 32 x 24 cm
 • Vikt: 2,7 kg

Det positiva

 • Smarta funktioner
 • Inbyggt lås
 • Tysta och smidiga hjul

Det negativa

 • Axelremmarna ska klickas på

Det är svårt att inte imponeras av kultmärkets Eastpaks smarta ryggsäck med hjul. Den är verkligen utformad med tanke på vad du som resenär har behov av. Väskan är gjord av riktigt slitstarkt material. Kanske är det därför du får 30 års garanti för den.

Smart utformning för olika typer av bärande

Det kanske bästa med denna ryggsäck kabinväska är allsidigheten som du får. Modellen är gjord för att du enkelt ska få med dig ditt bagage i flygets overhead fack. Teleskophandtaget är enkelt att använda. Dessutom får du hjul som har vunnit pris för att de är så tysta.

När du vill bära väskan så väljer du mellan att koppla på remmarna så att den blir en ryggsäck, att bära med handtaget på kortsidan eller att bära med handtaget på långsidan. I väskan finns det två fack med en skiljevägg som du försluter med blixtlås för att hålla ordning på dina kläder. Det finns även utvändiga packremmar på utsidan som hjälper dig att hålla packningen på plats och väskan kompakt.

resväskor.se logo

5 – Samsonite Guardit 2.0

samsonite guardit en svart ryggsäck med hjul
 • Volym: 29 liter
 • Storlek: 48 x 33.5 x 20 cm
 • Vikt: 2,23 kg

Det positiva

 • Många fack
 • Vadderad baksida
 • Bra hjul
 • Lätt

Det negativa

 • Liten packvolym

För dig som vill ha hög kvalitet men ett lägre pris kan detta vara lösningen. Det här är en mindre Samsonite väska med fina funktioner. Om du är ute efter en mindre övernattningsväska för dina arbetsresor så kan detta vara det bästa valet.

Perfekt när du reser med laptop!

När man läser omdömena för Guardit så blir det tydligt att många använder den för just jobbresor. Med så många smarta fack och den vadderade baksidan så är den riktigt lätt att organisera. Det är en bra datorryggsäck och det finns ett perfekt fack för laptop med skärm på upp till 14.1 tum.

Du får också smarta fickor för mobil, kablar, pennor och mer. Insidan är rymlig så det är enkelt att få med kläder för ett par nätters övernattning. Väskan håller god kvalitet och har hjul som klarar ett ojämnare underlag fint. Här behöver du aldrig vara orolig för att hjulen ska ta stryk.

resväskor.se logo

Köpguide för ryggsäck med hjul

Med en ryggsäck på hjul får du en perfekt kombination av den traditionella ryggsäcken och kabinväskan. Det spelar ingen roll vilken typ av resor du ska ge dig ut på. Det här är ett smidigt val om du ofta måste åka på jobbresor med övernattning så väl som om du ska ge dig ut på backpacking äventyr.

Ryggsäckar som går att rulla gör livet betydligt lättare. Men hur väljer du rätt?

Vi har tagit fram de bästa ryggsäckarna med hjul baserat på deras egenskaper och användarrecensioner. Men den bästa väskan för dig bör förstås vara väl anpassad till just dina behov.

För att välja rätt kan det vara bra om du tänker på följande saker:

Syfte

Bestäm först din primära användning av ryggsäcken. Om du kommer att resa mycket med den och dessutom övernattar flera nätter behöver du större kapacitet. Dessutom kan det vara klokt att överväga varianter med flera fack och en robust konstruktion.

För arbetsresor behöver du kanske en mindre ryggsäck på hjul. Här är det fint med vadderat fack för din bärbara dator såväl som korrekt storlek för att få i böcker och pärmar.

Storlek och kapacitet

Det säger nästan sig självt att väskan packvolym spelar en stor roll. Dels så bör du vara medveten om ifall väskan kan användas i kabinen på flyget. Dels så är det förstås viktigt att du förstår hur mycket packning du får plats med i din ryggsäck.

Flygbolagen har en frivillig överenskommelse om storlek på handbagage som ligger på 56 x 45 x 25 cm men reser du med exempelvis Ryanair så kommer största tillåtna mått vara 55 x 40 x 20.

Material

Ska det vara en vattentät ryggsäck och hur mycket stryk kommer den ta? Polyester och nylon är material som är kända för vattenbeständighet och hållbarhet. Dessutom kan de återvinnas så du finner ofta hållbara resväskor med ett bra miljötänk. Canvas kan vara ett fint material som ser bra ut men det klarar inte av vatten så bra utan behandling för detta.

Hjul

Det är uppenbart att hjulen får betydelse när du vill köpa en ryggsäck med hjul. Inlines-varianten är mycket hållbar och klarar ofta mer. Spinner-hjul kan snurra runt 360 grader vilket kan verka smidigt men de klarar inte av lika mycket stryk och det krävs också 4 hjul för att man ska kunna dra ordentlig nytta av dem.

Hjulhuset bör vara väl utformat och klara av intensiv användning. Ta också en titt på hur hjulen är placerade med tanke på balans när väskan är fullastad.

Handtag

Handtagen bör vara placerade på genomtänkta platser och dessutom ska de ha en greppvänlig form. Ergonomiskt utformade handtag är att föredra. Teleskophandtag med flerstegslåsning är praktiska och går att anpassa efter din längd.

Axelremmar

Remmarna kan se ut på olika sätt. Vadderade remmar är skönt om du ska bära tungt och långt. Dessutom är det viktigt att kunna justera remmarna så att du får en god passform. Se även om det är möjligt att plocka av eller gömma remmarna då du använder hjulen. Om inte finns risken för att de fastnar i hjulen då du rullar din ryggsäck.

Fack och fickor

Hur många du vill ha beror på dig men de flesta är överens om att det är skönt att få fickor för saker som pass och nycklar. Detta så att du slipper gräva i packningen för att nå detta då du är ute och reser.

Vikt

En väska med plats för mycket är bra om du behöver ta med dig packning för en längre tidsperiod men kanske inte drömmen för din rygg. Var realistisk. Hur många liter tror du att du orkar bära på ryggen? Dessutom sätter flygbolagen en gräns för vad din kabinväska får väga och då kommer du inte vilja att själva väskan tar upp för stor andel av den här vikten.

Pris

Priset för väskan får betydelse och det är viktigt att du ponerar vad du får för pengarna. Välj en prisvärd väska oavsett om du är ute efter en väska i budgetkategorin eller en premium variant.

Exempel på användningsområden och tips:

SituationFördelar med en ryggsäck på hjulTips
Resa– Förenklar navigation på flygplats/tåg/busstation.– Välj en ryggsäck med stabila hjul och ett utdragbart handtag för enkel manövrering.
Pendling till jobbet/skolan– Lindrar belastning på rygg och axlar under pendling.– Välj en ryggsäck med ett laptopfack och tillräckligt med förvaringsutrymme för arbets- eller skolmaterial.
Shopping– Underlättar att bära matvaror eller tunga föremål.– Välj en backpack ryggsäck med hjul med rymligt huvudfack och sidofickor för organisering.
Affärsresor– Effektiv packning av affärskläder och nödvändigheter.– Välj en professionellt utformad ryggsäck med fack för kostymer, elektronik och dokument.
Vid rörelsehinder– Minskar belastningen för personer med rörelsehinder.– Se till att ryggsäcken är lätt och enkel att dra för minimal fysisk ansträngning.
Utomhusevenemang– Bär eller rulla picknickutrustning och utomhusaccessoarer.– Överväg terränghjul för användning på gräs eller ojämn terräng.
Fotografering– Transporterar kamerautrustning bekvämt.– Välj en ryggsäck med anpassningsbara avdelare och vadderade fack för skydd av utrustningen.
Sport– Bär sportutrustning och tillbehör.– Välj en ryggsäck med specialdesignade fack för utrustning och god ventilation för svettiga träningskläder.
Stadsutflykter– Transporterar utrustning för aktiviteter som skateboardåkning.– Leta efter en ryggsäck som du kan fästa utrustning på.

Vanliga frågor

Varför ska du välja en ryggsäck med hjul?

En ryggsäck med hjul kan göra samma jobb som en bra kabinväska och samtidigt ge dig mer flexibilitet för hur du kan bära den. Med andra ord kommer du ha användning av den i fler situationer.

Vad kostar en bra ryggsäck med hjul?

För att få en ordentligt väska så bör du räkna med att lägga ut åtminstone 1000 kronor och för de riktigt vassa alternativen runt 2500 kronor.

Vad väger en ryggsäck med hjul?

Räkna med en genomsnittligt vikt mellan 2 och 3 kg.

Vi hoppas att du hittar den bästa ryggsäcken med hjul för dig. Det kan vara klokt att satsa på bra märken som Samsonite och Osprey om du vill få lång hållbarhet. Dessa ryggsäckar med rullfunktion går också att få till bättre pris om du passar på då det blir rea.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.