Packning Resor

Resväska bäst i test – Välj rätt väska för flygresan

Två personer lutar benen mot resväskor, den ena resväskan är rosa och den andra är svart.

Dags att börja packa för flygsemestern? Vi hjälper dig välja den bästa resväskan, så du får med dig så mycket packning som möjligt och kommer fram med ett helt bagage. Det finns en uppsjö av modeller på marknaden men det är inte alla som är praktiska och hållbara, se till att du får kvalité för pengarna. Därför har vi satt ihop ett stort test med de populäraste modellerna från de största tillverkarna. Fokus kommer ligga på incheckat bagage, så är du intresserad av kabinväskor finns ett separat test.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar, alla produkter i testet väljs dock ut helt oberoende.

Snabb topp 3

1. Samsonite
Shock-Lite

Resväska bäst i test samsonite lite-shock i röd metallic med svarta detaljer. Väskan står upp med handtaget delvis utdraget.

2. American Tourister
Soundbox

En av de bästa resväskorna, American Tourister i svart hårdplast med silverdetaljer på hjul och handtag.

3. Samsonite
Airea

Den bästa mjuka resväskan från samsonite i mörblått

De bästa resväskorna ska vara lätta så du kan packa mycket samtidigt som du klarar av flygbolagens viktbegränsningar. Därför kollar vi på kombinationen av vikt och volym. Väskorna ska naturligtvis också vara säkra. Det här innebär att de ska vara stryktåliga och skydda ditt innehåll samtidigt som de ska vara utrustade med TSA-lås. För att de ska vara lätta att rulla runt så bör de va utrustade med fyra, rejäla hjul. Kombinera det här med en praktisk inredning och rimligt pris så har du huvudkriterierna i vårt test av resväskor.

Samsonite Lite-Shock

Resväskan som är bäst i test

Resväska bäst i test samsonite lite-shock i röd metallic med svarta detaljer. Väskan står upp med handtaget delvis utdraget.
Vikt:2,3 kg
Volym:73 l
Garanti:10 år

Vad vi gillar…

Det som gör den här resväskan bäst i test är främst vikten, Lite-Shock väger in på ynka 2,3 kg. Det är extremt lätt för en väska i den här storleken och framförallt för en hård resväska. Sen ligger volymen precis vid sweet-spoten på 73 liter. Tillräckligt stor för att få med allt du behöver utan problem samtidigt som den kan hålla ner vikten. Vi gillar också att resväskan finns i flera olika färger, både diskreta och starka färger som du lätt känner igen vid bagagebandet. Vill du har du också möjlighet att välja andra storlekar då den här resväskan finns i 4 olika modeller.

Den unika designen är inte bara till för syns skull, den vågiga konstruktionen gör att den kan ta mer stryk. Med andra ord så tappar resväskan inte någon hållbarhet på grund av den lätta vikten, det här understryks med att man får 10 års garanti vilket känns väldigt tryggt. Du har TSA-lås för ytterligare trygghet, 4 hjul och ett teleskophandtag som känns riktigt stabilt trots att det bara har en arm. Inredningen är funktionell med skiljevägg på ena sidan, packremmar på den andra och ett mindre fack för småsaker.

Vad vi inte gillar…

Priset är det enda som går att klaga på, man får betala för toppkvalité.

American Tourister Soundbox

Bästa resväskan för budgeten

En av de bästa resväskorna, American Tourister i svart hårdplast med silverdetaljer på hjul och handtag.
Vikt:3,7 kg
Volym:71,5/83 l
Garanti:3 år

Vad vi gillar…

Till att börja med så har Soundbox i mina ögon den snyggaste designen, med en vinyl-inspirerad framsida gör den själ för sitt namn. Det här gör det även lätt att känna igen den även om du väljer en svart modell. Sen har du ett stort utbud av färger att välja mellan. Den här resväskan är också expanderbar vilket gör att du, vid behov, kan få extra utrymme. Volymen är bra redan vid 71 liter och när du öppnar upp den så får du hela 83 liter tillgängliga. Väskan är gjort i stryktålig polypropylene som tål det mesta och priset är riktigt lågt med kvalitén man får här vilket gör den till den bästa resväskan i budget segmentet.

Soundbox har en väldigt praktisk inredning som håller packningen på plats. Du har korsgående packremmar på båda sidor av väskan plus en skiljeväg så kläderna ligger garanterat på plats. Därpå så får du flera dragkedjeförsedda fack för småsaker. Med fyra dubbelhjul så rullar resväskan superlätt och det är inga problem att manövrera. Naturligtvis så har den TSA-lås och du får fyra års garanti.

Vad vi inte gillar…

Resväskan är inte direkt tung men vikten kunde ha varit lägre.

Samsonite Airea

Bästa mjuka resväskan

Den bästa mjuka resväskan från samsonite i mörblått
Vikt:2,8 kg
Volym:112/120 l
Garanti:3 år
resväskor.se logga

Vad vi gillar…

Det är två saker som ser till att Airea tar en pallplats när vi testar resväskor, den låga vikten och den stora volymen. Det kommer få leta väldigt länge om du ska hitta en annan resväska som är lika rymlig och som väger så lite. Det här är helt enkelt den bästa resväskan för dig som vill packa ned halva garderoben. Efter att ha släpat runt en mjuk resväska från Samsonite i 10 år innan den behövde bytas kan jag intyga att hållbarheten är riktigt bra. Du får 3 års garanti men räkna lugnt med en mycket längre hållbarhet.

Inredningen är enkel men funktionell med ett stort förslutningsbart fack i locket och rejäla packremmar. Utvändigt har du ytterligare två fack med gott om utrymme för saker du vill ha lättillgängliga på flygplatsen. Den rullar lätt med 4 hjul och med dubbla armar är teleskophandtaget stabilt. Resväskan är överlag väldigt praktisk och ett riktigt prisvärt val.

Vad vi inte gillar…

Mjuka resväskor skyddar helt enkelt inte lika bra som hårda gör. Sen gillar vi en mitt-delad design bättre, då man får mer uppdelning på packningen.

I videon visas en mindre version av Airea, det enda som skiljer sig är de utvändiga förvaringsfickorna.

American Tourister Bon Air DLX

Snygg och prisvärd

Röd bon air dlx resväska i test.
Vikt:3,5 kg
Volym:66/73 l
Garanti:3 år

Vad vi gillar…

Snygg design i flera färger vilket gör att det blir väldigt lätt att hitta rätt resväska när du landar. Fyra stycken dubbelhjul gör att den rullar jättelätt och det är inga problem att manövrera fram i folkmassor. Precis som American Touristers Soundbox så är Bon Air DLX en expanderbar väska vilket gör att du kan öka packvolymen från 66 till 73 liter. Skalet är tillverkat i flexibelt polypropylene vilket är väldigt stryktåligt.

Inredningen är i stort sett samma som på Soundbox, korsgående packremmar på båda sidor och en skiljevägg. Skiljeväggen har också ett stort dragkedjeförsett meshfack och sen finns ytterligare en mindre ficka med dragkedja. Det blir väldigt lätt att hålla ordning med andra ord. Ovanpå detta får du TSA-lås och stabilt teleskophandtag, mycket för pengarna helt enkelt.

Vad vi inte gillar…

Det är inga större fel på Bon Air, men om man gillar den så ser vi inga större anledningar till varför man inte skulle välja American Touristers Soundbox model istället. Den erbjuder samma funktionalitet och klarar av ytterligare 10 liter packning. Den enda som talar för Bon Air är 200 gram lägre vikt. Med det sagt så finns det en anledning till den högre placeringen i testet och föredrar du utseendet så är det fortfarande en av de bästa resväskorna.

I många andra test så rekommenderas Bon Air modellen som inte är expanderbar. Det är svårt att se resonemanget bakom det här då mellan storleken, som oftast nämns, har väldigt låg packvolym för ett incheckat bagage. Den ligger alltså på 57,5 liter vilket är betydligt mindre än DLX modellens, även när den inte expanderats.

EPIC Phantom SL

Gott om plats för packningen

Ljusblå Epic Phantom resväska i test. Hjulen och armen till det utdragna handtaget är svarta. Framtill sitter Epic logo.
Vikt:3,8 kg
Volym:95 l
Garanti:5 år

Vad vi gillar…

Det här är en väldigt populär modell och det finns gott om anledningar till det. Den största modellen av Phantom SL klarar hela 95 liter och håller sig ändå på en vikt under 4 kg, väldigt imponerande för en hård resväska. Den finns också i en mellan storlek på 67 liter som väger in på 3 kg blankt för dig som inte behöver packa lika skrymmande saker. Resväskan är rejält tålig med ett lätt och flexibelt polypropyleneskal som absorberar smällarna. Därpå har den förstärkningar på utsatta områden som hörnen vilket kommer förlänga livstiden ytterligare. EPIC erbjuder dessutom 5 års garanti, går skalet sönder får du direkt en ny resväska.

Dragkedjan är helt vattentät så det gör inget om resväskan blir liggande i regnet på flygplatsen och den har TSA-lås så tullen kommer inte bryta upp din väska. Phantom resväskan har fyra dubbelhjul och den rullar riktigt smidigt. Inredningen är inget avancerat men den erbjuder all praktisk basfunktionalitet. Skiljevägg med dragkejdeförsett fack på ena sidan och korsande packremmar på den andra.

Vad vi inte gillar…

Kunde vi inte fått en storlek mitt mellan den största och näst största Phantom väskorna? Hade EPIC levererat det hade det mycket väl kunnat vara den bästa resväskan på marknaden.

En öppnad Epic Phantom resväska med blå utsida, koppar handtag och svart interiör.
Interiören på Epic Phantom SL

EPIC GTO 5.0

Stryktålig resväska

Stående Epic GTO resväska i kopparfärgad plast, en av de bästa resväskorna. Handtaget är utdraget och logo syns framtill.
Vikt:3,6 kg
Volym:69/78 l
Garanti:7 år

Vad vi gillar…

GTO har ett skal tillverkat i polykarbonat vilket är extremt stryktåligt på de har EPIC sen lagt sitt egenutvecklade ytskikt vilket förstärker den ytterligare. Den tål det mesta helt enkelt och du får hela 7 års garanti, skadas skalet får du direkt en ny. GTO modellen kommer med dubbelhjul som rullar lätt, det som sticker ut är att de är lätt utbytbara ifall något av hjulen skulle skadas. Det integrerade teleskophandtaget sitter skyddat när det är infällt och känns stadigt när man använder det.

Resväskan är också expanderbar vilket ger den ytterligare 9 liters packvolym. Expanderad ligger den alltså på 78 liter vilket är bra för en väska på 3,6 liter. Invändigt så har den en skiljevägg på ena sidan och några av de rejälaste packremmarna jag sett på den andra. Din packning kommer helt säkert att ligga still och du får därpå ett par dragkedjeförsedda fack. Överlag är det helt enkelt en riktigt bra resväska.

Vad vi inte gillar…

Den är inte direkt dyr men ligger lite högre än konkurenter som Phantom SL som erbjuder likvärdig prestanda.

Videon visar en mindre version av EPIC GTO så vissa detaljer kan skilja sig något.

Samsonite S`Cure

Bästa interiören

En av Samsonites bästa resväskor, S`cure DLX, i svart polykarbonat med gyllene detaljer, kodlås, 4 hjul och utdraget handtag.
Vikt:4,2 kg
Volym:79 l
Garanti:5 år

Vad vi gillar…

Samsonite S`CURE har en trevlig inredning med en ganska standard, dragkedjeförsedd skiljevägg och packremmar på den andra. Därpå finns ett mindre dragkedjeförsett fack. Skalet i polypropylen är rejält tåligt och lås samt handtag är infällda för att sitta skyddat från stötar.

Även det här är en tålig resväska och den kommer med 5 års global garanti. Du har ett 3 punkts TSA-lås så att du kan resa säkert, det är bara du och tullen som kommer in i väskan. De fyra hjulen rullar tyst och handtagen är väldigt bekväma. Överlag andas resväskan kvalité och den känns väldigt exklusiv när man håller i den.

Vad vi inte gillar…

Vikten, den väger mest av alla resväskor i testet.

Videon visar en mindre version av resväskan så vissa detaljer kan skilja sig något.

Incheckade resväskor, kabinväskor och handbagage

Generellt sett kan man säga att det finns tre typer av bagage, incheckat bagage, kabinväskor och litet handbagage. Ett litet handbagage ingår alltid i din flygbiljett, det ska få plats under sätet framför dig och brukar oftast handla om en handväska eller ryggsäck. Vi har skrivit en artikel om bra ryggsäckar för handbagage. Kabinväskor är väskor som ska få plats i förvaringsfacket över ditt huvud. De brukar generellt ha en viktbegränsning på 10 kg och de bästa kabinväskorna brukar generellt ha en volym runt 40 liter. Incheckat bagage är resväskorna vi testar i den här artikeln. Det är den största typen av bagage som checkas in när du anländer till flygplatsen.

Köpguide för att välja rätt resväska

Det finns en del detaljer som du bör ha i åtanke när det kommer till att välja en bra resväska. Sen är det också några val som du kommer att behöva göra och här handlar det till stor del om individuella preferenser och att välja den bästa resväskan för just dig. Här kommer vi gå igenom vad som är bra att ha i åtanke, det här är också en del av vad vi utvärderat i vårt test av resväskor.

Mjuk eller hård resväska

Det finns för- och nackdelar med båda typer av väskor men sen växer skillnaderna när man går upp till premium modellerna. Vi ger hårda resväskor en liten fördel som blir större ju högre prisklasser man kollar på. När det kommer till riktiga premium resväskor kommer du se att det inte finns så många mjuka resväskor helt enkelt för att de inte håller lika bra i längden. Mjuka väskor kommer istället mer till sin rätt när vi pratar om kabinväskor.

Hårda resväskor kommer skydda din packning bättre och absorbera stötar som innehållet annars hade fått ta emot. Om du väljer en väska av lite högre kvalité så kommer du också att få en betydligt längre livstid. Du slipper också helt risken att få revor i resväskan men däremot kan en billigare modell spricka om den tar emot en rejäl smäll. Vad gäller nackdelarna så kommer hårda resväskor överlag att väga mer, särskilt de billigare modellerna. Om du har möjlighet så satsa på en väska tillverkad i polykarbonat, vilket är både okrossbart och lätt.

Det bästa med mjuka resväskor är helt enkelt att de naturligt är lättare än vad de hårda är. De också flexibla vilket gör att de går att klämma in, det här har du dock inte så mycket nytta av om du checkar in bagaget på ett flyg. Däremot är det väldigt praktiskt när det kommer till kabinväskor eller en resväska som ska klämmas in i bilen för en lång roadtrip Har du oöm packning i din väska, vill få med mycket kläder och köpa en billig resväska är det här ett utmärkt val.

Vikt och storlek

Du vill naturligtvis ha en lätt resväska som väger så lite som möjligt, men tyvärr så kommer en större väska också att väga mer. Det här blir ju då lite av en avvägning och balansgång för att hitta din sweet-spot.

Ha flygbolagens viktgräns i åtanke, oftast ligger den på antingen 20 eller 23 kg. Det finns ingen mening med att ha en gigantisk resväska om du inte kan fylla den. Flyger du oftast med flygbolag som har den högre gränsen kanske du kan unna dig en lite tyngre väska.

Vad gäller storlekar så är det vanligt att hitta resväskor avsedda för incheckat bagage på allt från 60 till 100 liter. En bra storlek på resväskan ligger runt 70-75 liter, då är det oftast inga svårigheter att hitta en väska runt 3 kg eller lättare. Över lag bör de allra flesta satsa på en resväska som har en volym över 65 liter som inte väger mer än 4 kg. 

2 hjul eller 4 hjul

Tidigare var det vanligaste att resväskor hade 2 hjul men det här har vänt och nu är det istället 4 hjul som trendar. Det här beror helt enkelt på att en väska med 4 hjul är lättare att manövrera. Du behöver inte dra den lutad bakom dig utan har också möjligheten att rulla den stående tätt intill dig.

Sen finns det också olika storlek på hjulen där större hjul oftast rullar lättare, särskilt  över ojämna underlag. 2 hjuliga resväskor har generellt större hjul vilket kan tala för dem. Till sist så kan hjulen även sitta i par eller som enkelhjul, modeller med hjulpar är oftast lite dyrare men det är lägre risk att det fastnar gruskorn i hjulhusen.

Inredning

Det ska helt enkelt va lätt att packa väskan och lätt att hitta dina saker när du kommit fram. En bra inredning gör det betydligt lättare att hålla ordning. Kolla upp vad det finns för invändiga fack, skiljeväggar och packremmar. Du kan ofta förvänta dig en smartare inredning från premium modeller och de billigaste kan i vissa fall sakna det helt. Man får vad man betalar för helt enkelt.

TSA-lås

TSA-lås är en internationell standard som innebär att ditt lås kan öppnas av tull kontrollanter världen över. Anledningen till att det här är bra är att tullen har rätt att bryta upp din resväska vid misstanke och då har du ingen rätt till ersättning. Vill du alltså ha lås på ditt bagage är det bäst att välja ett TSA-lås. TSA-lås är alltid kodlås och du kan ställa in koden själv, om det är så att du valt en resväska utan lås finns det även möjlighet att köpa lösa TSA-lås.

Hur packar man en resväska bäst?

Att packa resväskan rätt kommer leda till att du både får med dig mer packning samtidigt som du har bättre ordning i väskan när du kommer fram. Till att börja med får naturligtvis ha flygbolagens viktgränser i åtanke, i de allra flesta fall ligger den på 20 eller 23 kg för incheckat bagage. Med en livsstil på resande fot så har vi upptäckt en hel del life-hacks när det kommer till att packa väskan för flyget, här kommer våra bästa tips.

Packlista

Att skriva en detaljerad packlista har fler fördelar än att bara se till att du inte glömmer dina saker. Det blir också lättare att planera var allt ska ligga i packningen och utföra resten av stegen.

Packpåsar & Packkuber

Det här är det bästa tipset jag kan ge dig när det kommer till att packa en resväska. Det är så lätt att organisera upp resväskan genom att sortera all packning i packkuber och packpåsar. Istället för att gräva efter strumpor i resväskan vet du att underkläderna ligger i den röda påsen. Samtidigt kan du hålla dina större plagg snyggt vikta och skrynkelfria i en packkub. Det bästa är att kombinera de två men vill du inte inhandla båda sorter rekommenderar jag att du testar packkuber, de är väldigt bra för att smidigt packa resväskan. Alternativet är dock lite mer mångsidigt då det också går utmärkt att använda packpåsar för vandring. I resväskan är de dock mer till för mindre saker samt kläder som du rullar, vikta kläder blir lätt skrynkliga i packpåsar.

Använd inredningen

Till att börja med får du naturligtvis se till att välja en bra resväska som faktiskt har en smart inredning. Se sen till att dra nytta av skiljeväggar, små fack och packremmar. Dela upp det så mycket du kan. Små saker som telefonladdare är inte så dumt att packa i utvändiga fack, vilka ofta blir oanvända. Delas din resväska på mitten bör du dra nytta av det i så stor utsträckning som möjligt och fördela packningen jämt. Du slipper sen att riva runt så mycket för att hitta det du söker och packningen håller sig sorterad. Det är också vanligt med smala, stora fack i locket vilka gör sig utmärkt för att packa skjortor och annat som ska hållas skrynkelfritt.

Oftast använt – Packas överst

Det här handlar mer om att hålla ordning när du har kommit fram. De allra flesta av oss kommer inte ställa sig direkt och packa upp resväskan. Den blir lätt stående och man gräver i den för att få fram rätt kläder vilket skapar ett skrynkligt kaos. Packa därför det du kommer använda oftast lättåtkomligt. Ombytet du ska använda härnäst är förmodligen smart att ha på toppen av väskan.

Rulla kläderna

Ett av de bästa sätten att få plats med mer i väskan är att rulla ihop kläderna. Allt från kalsonger till byxor rullar du enkelt ihop så tar det betydligt mindre plats än om de hade varit vikta. Ta en sovsäck som exempel, om du viker den istället för att rulla den så kommer du aldrig få ner den i dess packpåse. Storleksskillnaden blir kanske inte riktigt lika stor men du kommer att märka skillnad.

Välj lätta kläder

Här handlar det om att få med så mycket som möjligt och fortfarande följa flygbolagen viktbegränsningar. Saker som skor kan det vara ganska stor skillnad på och även jackor.

Förvara vätskor vattentätt

Det är inte kul att komma fram med hela packningen täckt i schampo. Se till att packa in alla behållare med flytande innehåll i plastpåsar.

Resväsor bäst i test – vanliga frågor

Hur många liter är en vanlig resväska?

Det finns ett ganska stort spann när det kommer till storlekar på resväskor. Allt från 65 liter och upp till 95 liter är ganska vanligt. Runt 70-80 liter är oftast en väldigt praktisk storlek när du ska packa för semestern. Tänk på att större resväskor oftast väger mer vilket innebär att du inte alltid kommer kunna utnyttja allt utrymme med tanke på flygbolagens viktgränser.

Vilken storlek på resväska är bäst?

Utgår vi från en vanlig solsemester på 1-2 veckor så är en storlek på 70-80 liter oftast en praktisk storlek. Sen varierar det naturligtvis på hur mycket man behöver packa och vad som ska packas. Större resväskor väger mer och man måste hela tiden ha flygbolagens regler för maxvikt i åtanke. Ska du packa mycket kläder med låg vikt så kan du förmodligen unna dig en större resväska. Ska du däremot packa tunga föremål så får du satsa på en resväska som är så lätt som möjligt.

Vilken resväska ska man köpa?

Det snabba svaret är att man ska köpa en resväska som väger så lite som möjligt och samtidigt får plats med en hög volym packning. Vi anser att Samsonite Lite-Shock resväskan är bäst i test. Vill du ha en billigare väska så är American Tourister vårt toppval i testet när det kommer till budget resväskor.

Vad väger en resväska?

När vi pratar om resväskor som är anpassade för incheckade bagage ligger de oftast melland 2,5 till 5 kg. De bästa resväskorna ligger på den lägre delen av skalan, tänk på att flygbolagen har viktbegränsningar på bagaget. Om gränsen är på 20 kg så skulle en resväska på 5 kg ta bort 25% av vikten du kan packa. De finns modeller som är både lättare och tyngre men det är inte särskilt vanligt.

Hur mycket får en resväska väga?

Det varierar lite mellan olika flygbolag och med vilken typ av bagage det är. Om vi pratar om incheckat bagage så får en resväska oftast väga antingen 20 kg eller 23 kg beroende på vilket flygbolag du flyger med. 20 kg är nästan alltid en säker gräns att utgå ifrån men vill du vara 110% säker ska du naturligtvis dubbelkolla på flygbolagens sidor. Funderar du på vad handbagage och kabinväskor får väga så kan du kolla in vår guide över tillåten mått och vikt för handbagage.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.