Bäst i test

Bästa kabinväskan – Maxa ditt handbagage

den bästa kabinväskan

Artikeln innehåller reklam i form av affiliate länkar .

Har du tröttnat på att vänta på resväskan vid bagagebandet? Då är du inte ensam, det har blivit allt vanligare att resa med bara handbagage. Ofta packar vi bara för mycket i en stor resväska och det slutar med att många av sakerna aldrig kommer till användning. Med den bästa kabinväskan kan du få med dig allt väsentligt utan problem samtidigt som du spar både tid och pengar.

I regel så kan man säga att flygbolagen klassar bagagen i tre kategorier, litet handbagage, kabinväska och incheckat bagage. Ett litet handbagage är typiskt sett en ryggsäck eller handväska, den ska få plats under sätet framför dig, får inte väga så mycket och är alltid gratis att ta med. Kabinväska är en lite större väska, typiskt sett så har den ett utdragbart handtag och  som får väga upp till 8-10 kg och förvaras på hyllan över huvudet i kabinen. Om de ingår i biljetten eller inte beror på flygbolag. Incheckat bagage är den största storleken och brukar typiskt få väga upp till 20 kg. Det här är väskorna du får lämna ifrån dig vid incheckningen. I det här testet kommer fokus ligga på att hitta den bästa kabinväskan.

Bäst i test – Kabinväskor

I det här testet av kabinväskor har vi letat upp kvalitetsbagage som lever upp till flygbolagens storlekskrav. En bra kabinväska ska vara lätt samtidigt som den är hållbar och tål stryk. Den ska också ha en smart inredning och så stor packvolym som möjligt. Utöver det här har vi även kollat på saker som lås, hjul, handtag och prisvärdhet för att utse kabinväskan som är bäst i test. Inget handbagage kommer vara bäst för alla därför har vi tagit fram de bästa kabinväskorna i flera kategorier i testet.

Echolac Shogun – Bästa premium kabinväskan

Echolac shogun den bästa kabinväskan i test
 • Mått: 55 x 40 x 20 cm
 • Vikt: 2,7 kg
 • Volym: 37 L
 • Material: Polykarbonat

Med Shogun har Echolac lyckats ta fram en riktigt vass kombination av funktionalitet, slitstarkhet och snygg design. Hela Echolacs filosofi går ut på att gifta ihop design och funktion. Du får därför ett snyggt utformat handbagage som samtidigt maxar volymen och är anpassat för europeiska standardmått för kabinväskor.

Shogun är som sagt inte bara en snygg kabinväska, den är också oerhört stryktålig. Väskan är tillverkad i extra slitstark polykarbonat och har hörnen klädda i aluminium för att tåla rejäla smällar. Echolac erbjuder 8 års garanti mot sprickor i materialet, så uppenbarligen tror de på sin produkt. För att bevara väskans utseende har den även en speciell ytbehandling som skyddar mot repor. Sen kommer den naturligtvis med ett inbyggt TSA-lås.

Shogun är en kabinväska med 4 hjulpar vilket tillåter smidig och tyst rullning. Interiören är smart designad med möjlighet att dela av väskan. Den har två lyfthandtag vilka är täckta i läder, både snyggt och bekvämt! Teleskophandtaget går att ställa in på flera olika höjder och ser till att den blir ergonomisk att använda. Överlag erbjuder den ett otroligt komplett paket och är den bästa kabinväskan i testet.

Samsonite Uplite – Bästa mjuka kabinväskan

Samsonite uplite 2 den bästa mjuka kabinväskan
 • Mått: 55 x 40 x 20 cm
 • Vikt: 1,7 kg
 • Volym: 41 L
 • Material: Denier nylon

Samsonite är förmodligen det första märke man tänker på när det kommer till resväskor och det finns en god anledningen till det. Uplite är ett riktigt bra mjuk kabinväska tillverkad i Denier nylon. Väskan har en imponerande volym på 41 liter och bra inredning med packremmar samt två dragkedjeförsedda fack. Det här gör det väldigt lätt att packa, att det dessutom är en extremt lätt kabinväska gör att det går att utnyttja hela utrymmet.

Upplite har dessutom två utvändiga fack, ett större på framsidan och ett mindre på sidan. Det större passar bra som datorfack och det mindre är utmärkt för att förvara pass och flygbiljetter lättåtkomligt. Väskan är försedd med två lättrullande hjul och har ett TSA-lås med tresiffrig kod.

Väskan har ett fast lyfthandtag samt ett stabilt teleskophandtag med två skenor som kan ställas in på flera höjder. Måtten är naturligtvis anpassade för att passa till flygbolagens krav. Samsonites Uplite är ett riktigt bra alternativ som placerar sig högt i testet och den bästa mjuka kabinväskan vi kan hitta.

American Tourister Holiday Heat – Bäst budget kabinväska

Den bästa billiga kabinväskan, holiday heat
 • Mått: 55 x 40 x 20 cm
 • Vikt: 2,5 kg
 • Volym: 39 L
 • Material: Polyester

American Tourister är den näst största tillverkaren av resväskor i världen och det här är deras populäraste mjuka kabinväska. Holiday Heat är ett väldigt prisvärt, budgetvänligt alternativ. Med en rejäl packvolym på 39 liter, välanpassade mått och en rimlig vikt på 2,5 kg så får du en svårslagen kombination.

Inredningen är enkel men effektiv, med spännremmar i botten och ett nätförsett fack i locket. Utvändigt så är kabinväskan tillverkad i polyester vilket är både lätt och ser till att den håller bra mot slitage. Det finns ett främre fack för förvaring och även här har du ett tresiffrigt TSA-lås.

Väskan har två handtag, ett fast bärhandtag och ett stabilt teleskophandtag. Överlag erbjuder den smidiga lösningar på det mest och är ditt bästa val om du har en lite tajtare budget. American Touristers Holiday Heat klarar sig bra i testet av kabinväskor och placerar sig som bästa budgetväska.

Conwood Pulse – Vår favorit kabinväska i testet

Conwood pulse favorit handbagage i test
 • Mått: 55 x 40 x 20 cm
 • Vikt: 2,4 kg
 • Volym: 33 L
 • Material: Polyester

Conwoods Pulse är en väldesignad mjuk kabinväska med en enkel, clean design. Väskan är lätt och anpassad efter även lågprisbolagens mått standard. Volymen på 33 liter kan verka låg för ett större handbagage men det finns en smart finess för att få mer volym. Framsidan går att expandera genom att släppa på en dragkedja vilket ger dig ytterligare 3,5 cm djup. Det kanske inte låter som mycket, men det ökar upp volymen till hela 40 liter.

Väskan är väldigt stryktålig och är utrustad med en extra stark invändig ram, vilket gör den till ett starkare alternativ än vanliga mjuka kabinväskor. Utsidan är tillverkad i slittålig melerad polyester och har ett vadderat lager på insidan för att ge extra skydd mot stötar. Det här gör det till ett säkrare handbagage att förvara en dator i.

Pulse har 4 hjul, med en något större diameter, och rullar därför både lätt och tyst. Kabinväskan har ett godkänt TSA-lås och täcks dessutom av en 3-årig garanti. Den har 2 fasta handtag samt ett teleskophandtag. Den är också utrustad med två utvändiga fickor för smidig och lättåtkomlig förvaring. Överlag erbjuder Conwood ett riktigt bra handbagage och den stryktåliga, mjuka designen gör den till vår favorit kabinväska i testet.

Reize Trooper – Bäst volym

reize kabinväskan med bäst volym
 • Mått: 55 x 40 x 20 cm
 • Vikt: 2,8 kg
 • Volym: 47 L
 • Material: DuoMAKX™ ABS

Reize har lyckats med att ta fram en kabinväska med extremt hög volym, som samtidigt klarar av samma hårda storlekskrav. Väskan ligger på hela 47 liter, däremot väger den något mer med en vikt på 2,8 kilo. Trooper är tillverkad i stark, tålig komposit med en slitage-tålig ytstruktur.

Ytan framhäver även den snygga och färgglada designen som gör att den sticker ut och blir lätt att hitta. Kabinväskan är utformad med en söm på mitten vilket ger dig möjlighet att fördela packningen i två separata delar. Den ena sidan har ett avgränsade tyg och den andra är utrustad med åtdragbara packremmar. Överlag en mycket smart och användbar inredning.

Även den här modellen har ett TSA godkänt lås, ett fast handtag samt ett teleskophandtag. Reize har tagit fram ett eget hjulsystem kallat Reize 8XL, vilket består av 4 extra stora hjulpar. Det här gör väskan väldigt lättrullad, även över svårare terräng. Trooper kommer även med 3-års garanti. Överlag erbjuder Reize ett paket som placerar sig på vår bäst i test lista och Trooper som en av de bästa kabinväskorna.

Brics Bellagio – När du vill flyga med stil

kabinväska bäst i test
 • Mått: 55 x 38 x 20 cm
 • Vikt: 3,3 kg
 • Volym: 43 L
 • Material: Polykarbonat

Bellagio är kabinväskan för dig som är ute efter något riktigt exklusivt, handbagaget har använts av bland annat Emma Watson och Kate Middleton. Brics arbetar med Italienska designers och har verkligen lyckats med Bellagio. Du kommer däremot att få vara beredd att betala ett betydligt högre pris för den här väskan. Väskan är tillverkad i snygg och slittålig makrolon polykarbonat och har handsydda läderdetaljer vilket ger en tidlös stil som åldras väldigt bra.

Även interiören andas exklusivitet och är riktigt snygg. Väskan är delad på mitten och den ena sidan har en dragkedjeförsedd avdelare. Den andra ett packlock med ett inbyggt fack för mindre föremål.

Även den här väskan har 4 dubbelhjul som garanterar att den kommer att rulla smidigt. Bellagio har ett lyfthandtag i läder upptill samt ett ställbart teleskophandtag. Den har naturligtvis TSA-lås och en imponerande packvolym på 43 liter. Nackdelen är att den väger 3,3 kilo är med god marginal den tyngsta väskan på listan. Brics Belagio kanske inte är lika praktisk som de andra väskorna i testet men värdesätter du design och exklusivitet är detta den bästa kabinväskan för dig.

Billigare att flyga med kabinväska

Bland det bästa med att välja en kabinväska istället för ett incheckat bagage är priset. Flyger du med lågprisflyg så är det bagaget som kostar. Ofta är det flera gånger dyrare än själva biljetten. Hos vissa flygbolag kostar det extra med både kabinväska och incheckad resväska men kabinväskan kostar då ofta betydligt mindre att ta med sig. Medans andra bolag, som exempelvis SAS, låter dig ta med en 8 kilos kabinväska helt gratis.

Vad ska man tänka på när man väljer kabinväska?

Det viktigaste är att se till att kabinväskan du väljer har godkända mått, är den större än flygbolaget tillåter riskerar du extra avgifter. Standard måttet ligger på 56 x 45 x 25 cm och är satt av International Air Transport Association (IATA). Däremot kan det variera lite och vill du ha koll på vad som gäller för just din flygning så kan du kolla in våran guide över mått och vikt för handbagage här.

Det är även bra att ta hänsyn till hur mycket väskan väger. Ju lättare den är desto tyngre saker kan du packa i den och fortfarande följa flygbolagens krav. Tänk också på vilket material den är tillverkad i och framförallt hur hållbart det är. Helst så vill du ha en väska som är vattentät och tål lite stryks samtidigt som den ska skydda innehållet på ett bra sätt.

Här kommer några fler aspekter som kan vara värda att tänka över för att hitta den bästa kabinväskan för dig:

 • Vad väger själva väskan?
 • Hur många hjul har den?
 • Hur ser inredningen ut?
 • Vilket material är kabinväskan gjord av?
 • Har väskan lås och är det ett TSA lås?
 • Vilka handtag finns?
 • Hur många fickor och fack har den?
 • Har kabinväskan datorfack?

Q&A Kabinväskor

Vad är en kabinväska?

En kabinväska är alltså ett handbagage som tas med i kabinen, precis som namnet skvallrar om. Den får vara större än ett vanligt handbagage och förvaras i hyllan över huvudet på flyget. Ibland är en kabinväska inkluderad i biljetten men ofta kan den kosta extra.

Är det bäst med hård eller mjuk kabinväska?

Ofta är det väldigt individuellt, den bästa kabinväskan för dig kommer inte vara det för alla. I stor utsträckning beror det på vad som ska packas och till vilken typ av resor kabinväskan ska användas.

Hårda kabinväskor erbjuder ett bättre skydd mot stötar för ömtåliga föremål då den inte ger med sig. Man behöver inte heller oroa sig för revor på samma sätt som med en mjuk kabinväska. Välj med fördel en väska tillverkad i polykarbonat då den erbjuder samma skydd som en väska i vanlig hårdplast samtidigt som den väger mindre.

Det bästa med mjuka kabinväskor är helt enkelt att de är mer flexibla. Det finns möjlighet att trycka in dem när det är lite tajt om utrymme på hyllorna. Har du oöm packning i din väska så kan det här vara ett utmärkt val.

Hur många liter rymmer de bästa kabinväskorna?

En kabinväska som klarar av måtten brukar rymma mellan 30 och 40 liter. Tänk på att alla väskor på 40 liter inte klarar av måttkraven för handbagage. Se därför till att kolla måtten noga när du väljer väska och gå inte bara på volymen i liter.

Vad får en kabinväska väga?

Det varierar mellan flygbolagen men i de flesta fall så ligger gränsen på antingen 8 kg eller 10 kg. Vill du vara säker på vad som gäller för din flight bör du kolla på deras hemsida eller kolla in vår guide över mått och vikt för handbagage.

Hur stor får en kabinväska vara?

Även här varierar det mellan de olika bolagen. IATA har satt en standard på att en kabinväska ska få vara 56 x 45 x 25 cm men många flygbolag har valt att lägga sig under det här. Den bästa kabinväskan bör snarare ligga runt 55 x 40 x 20 för att klara av kraven från de hårdare bolagen. I det här testet av kabinväskor har vi valt att följa den lite hårdare standarden.

Vad är ett TSA-lås?

Det här är ett lås som är godkänt av Transport Security Administration och är ett väldigt smart sätt att hålla din väska säker. Den stora fördelen det har jämfört med andra lås är att tullen har en huvudnyckel till det. Eftersom tullen har befogenhet att bryta upp dit lås om de vill utföra en kontroll är det här en mycket smidig lösning. Du får helt enkelt tillbaka din kabinväska hel även om tullen blir misstänksam.

Hur många handbagage får man ha?

Generellt sett så får du oftast ha med dig två handbagage. Ett litet handbagage som ska få plats under sätet och en större kabinväska som förvaras på hyllan över huvudet. I vissa fall så kan du köpa till en extra kabinväska och kan då ta med totalt 3 väskor.