Resor Packning

Bästa kabinväskan 2024 – Maxa ditt handbagage

En kvinna drar en kabinväska vid järnvägen

Artikeln innehåller reklam i form av affiliate länkar .

Har du tröttnat på att vänta på resväskan vid bagagebandet? Då är du inte ensam, det har blivit allt vanligare att resa med bara handbagage. Ofta packar vi bara för mycket i en stor resväska och det slutar med att många av sakerna aldrig kommer till användning. Med den bästa kabinväskan kan du få med dig allt väsentligt utan problem samtidigt som du spar både tid och pengar.

Testet är nu uppdaterat för året och det blev en hel del Samsonite väskor på topplistan. Det här är egentligen ingen större förvåning utan snarare ett kvitto på vilken kvalité de tillverkar. Jag drar själv runt på en mjuk kabinväska från Samsonite som snart har hängt med i 10 år och närmare 30 länder. Vill du komplettera din kabinväska med ett litet handbagage har vi skrivit om det med.

Snabb topp 3

1. Samsonite
Lite-Shock

Resväska bäst i test samsonite lite-shock i röd metallic med svarta detaljer. Väskan står upp med handtaget delvis utdraget.

2. Samsonite
Base Boost

3. American Tourister Holiday Heat

kabinväska bäst i test holiday heat

I regel så kan man säga att flygbolagen klassar bagage i tre kategorier, litet handbagage, kabinväska och incheckat bagage. Ett litet handbagage är typiskt sett en ryggsäck eller handväska, den ska få plats under sätet framför dig, får inte väga så mycket och är alltid gratis att ta med. Kabinväska är en lite större väska, typiskt sett så har den ett utdragbart handtag och  som får väga upp till 8-10 kg och förvaras på hyllan över huvudet i kabinen. Om de ingår i biljetten eller inte beror på flygbolag. Incheckat bagage är den största storleken och brukar typiskt få väga upp till 20 kg. Det här är väskorna du får lämna ifrån dig vid incheckningen, vi skriver mer om det i vårt test av resväskor. I det här testet kommer fokus ligga på att hitta den bästa kabinväskan.

Kabinväskor – Bäst i test

I det här testet av kabinväskor har vi letat upp kvalitetsbagage som lever upp till flygbolagens storlekskrav. En bra kabinväska ska vara lätt samtidigt som den är hållbar och tål stryk. Den ska också ha en smart inredning och så stor packvolym som möjligt. Utöver det här har vi även kollat på saker som lås, hjul, handtag och prisvärdhet för att utse kabinväskan som är bäst i test. Inget handbagage kommer att passa för alla, därför har vi tagit fram de bästa kabinväskorna i flera kategorier i testet.

Samsonite Lite-Shock – Bästa premium kabinväskan

kabinväska bäst i test samsonite lite-shock i röd metallic med svarta detaljer. Väskan står upp med handtaget delvis utdraget.
Mått:55x40x20 cm
Vikt:1,7 kg
Volym:36 L
Material:Polykarbonat

Lite-Shock är årets bäst i test vinnare bland premium kabinväskorna. Den snygga designen finns i flera olika färger och skalet i polypropylen är riktigt stryktåligt. Samtidigt så är väskan väldigt lätt med en vikt på ynka 1,7 kg och presterar en bra volym på 36 liter. Måtten på kabinväskan är på 55x40x20, vilket maximerar vad lågprisbolagen tillåter dig att ta med. Kombinera det med den låga vikten på väskan så kan du maxa packningen ordentligt.

Utvändigt så har kabinväskan ett säkert TSA lås och designen är utvecklad för att skapa en väldigt stryktålig konstruktion. Lite-Shock har 4 stycken hjul som roterar 360 grader. Det här gör den oerhört lätt att rulla och manövrera. Naturligtvis kommer kabinväskan också med ett justerbart teleskophandtag samt två bärhandtag, ett på ovansidan och ett på långsidan.

Neopulse delas mitt på när du öppnar den och invändigt så har den avdelare på ena sidan samt elastiska packband på den andra. Det här gör det lätt och smidigt att dela upp packningen och ser till att inget ramlar ut när du öppnar den. Neopulse är en lätt kabinväska med optimala mått och grym stryktålighet. Den enda nackdelen är helt enkelt det lite högre priset.

resväskor.se logga

Samsonite Base Boost – Bästa mjuka kabinväskan

Samsonite base boost bästa mjuka kabinväskan i test.
Mått:55x40x20cm
Vikt:2 kg
Volym:39 L
Material:Polyester

Base Boost från Samsonite har en enkel klassisk design i slitstark, svart polyester. Samtidigt levererar denna mjuka kabinväska all funktionalitet man behöver. Måtten är optimerade för maximal packning hos lågprisbolagen och den erbjuder en riktigt bra packvolym på 39 liter.

Denna lätta kabinväska väger in på ynka 2 kg vilket är riktigt lågt för prisklassen, det gillar vi starkt. Den har ett packninsbart lock samt packband i det stora utrymmet för att allt ska hållas på plats. Dessutom så har du en mindre dragkedjeförsedd ficka invändigt för säker förvaring av mindre saker.

Precis som med Lite-Shock väskan så har Samsonite utrustat Base Boost med fyra smidiga hjul och ett ställbart teleskophandtag. Den har tresiffriga TSA-lås och ett praktiskt bärhandtag. Kabinväskan har ett utvändigt fack för sakerna du behöver kunna komma åt snabbt och en adressbricka. Samsonite utlovar dessutom 5 års garanti.

resväskor.se logga

American Tourister Holiday Heat – Bäst budget kabinväska

kabinväska bäst i test holiday heat
Mått:55x40x20 cm
Vikt:2,5 kg
Volym:39 L
Material:Polyester

American Tourister är den näst största tillverkaren av resväskor i världen och det här är deras populäraste mjuka kabinväska. Holiday Heat är ett väldigt prisvärt, budgetvänligt alternativ. Med en rejäl packvolym på 39 liter, välanpassade mått och en rimlig vikt på 2,5 kg så får du en svårslagen kombination.

Inredningen är enkel men effektiv, med spännremmar i botten och ett nätförsett fack i locket. Utvändigt så är kabinväskan tillverkad i polyester vilket är både lätt och ser till att den håller bra mot slitage. Det finns ett främre fack för förvaring och även här har du ett tresiffrigt TSA-lås.

Väskan har två handtag, ett fast bärhandtag och ett stabilt teleskophandtag. Överlag erbjuder den smidiga lösningar på det mest och är ditt bästa val om du har en lite tajtare budget. American Touristers Holiday Heat klarar sig bra i testet av kabinväskor och placerar sig som bästa budgetväska.

resväskor.se logga

EPIC Phantom – Vår favorit kabinväska i testet

Orange, hård kabinväska i test från epic.
Mått:55x40x20 cm
Vikt:2,2 kg
Volym:37 L
Material:Polypropylene

Epic´s Phantom har en riktigt snygg design som sticker ut, kommer i flera olika färger och är väldigt lätt att känna igen överallt. Ingen risk att någon av misstag plockar med sig fel väska på flygplatsen med andra ord. Du får en låg vikt och en kabinväska som sväljer mycket mer packning än vad man först tror. Det här är den bästa kabinväskan för dig som vill ha en både personlig och praktisk design som sticker ut.

EPIC har konstruerat Phantom i ett egenutvecklat polypropylene baserat material, gjort för att ta rejält med stryk. Hörnen har förstärkningar och alla utstickande delar, som hjul och handtag, går att byta ut. Det här är en kabinväska som kommer att hålla länge och som ett kvitto på detta erbjuder EPIC hela 7 års garanti. Det lönar sig att investera i kvalité.

Interiören är enkel men smart designad. Du får en mittdelad väska med skiljevägg på ena sidan och packband på den andra. Kabinväskan har fyra smidiga dubbelhjul som rullar lätt. För att hålla dina tillhörigheter säkra så har den TSA-lås så tullen kan öppna den utan att bryta sig in.

resväskor.se logga

Samsonite Midtown – Bäst volym

kabinväska i test samsonite midtown
Mått:55x40x23 cm
Vikt:2,6 kg
Volym:43 L
Material:Recyclex

Samsonites Midtown tar hem priset som den mest rymliga kabinväskan med en volym på hela 43 liter och samtidigt är kabinväskan relativt lätt med en vikt på 2,6 kg. Du kan med andra ord packa mer än du behöver och fortfarande följa flygbolagens regler. Midtown går även lätt att bära när det blir mer praktiskt än att rulla den då väskan kommer med axelband och går att bära som en helt vanlig ryggsäck med hjul.

I videon visas även andra storlekar av Midtown och alla förvaringslösningar stämmer inte med kabinväskan.

Kabinväskan är gjord för att tåla alla väder med slitstarkt och vattenresistent material som dessutom är återvunnet. Du får också två bärhandtag vilket gör den lätt att hantera. Utvändigt har den praktiska förvaringsmöjligheter med fack anpassade för säker och lättåtkomlig förvaring av laptop och surfplatta.

Paradiver rullar lätt på två stora premiumhjul och har ett stabilt teleskophandtag. Invändigt så är inredningen ganska minimalistisk men det finns tillräckligt med packremmar för att hålla ordning på innehållet i det det stora förvaringsutrymmet.

resväskor.se logga

EPIC POP 6.0

EPIC POP, en röd hård kabinväska står upp på 4 dubbelhjul med handtaget utfällt
Mått:55x40x20 cm
Vikt:2,7 kg
Volym:39 L
Material:ABS

En snygg, hård kabinväska från EPIC som kommer i flera roliga färger. Materialet är framtaget med en speciell teknik som skapar en både flexibel och stryktålig kabinväska. Den har fyra par med stora dubbelhjul så den kommer rulla fram lätt på alla typer av underlag. Vikten på 2,7 kg är inte direkt hög men den hör ändå till de tyngre kabinväskorna i testet. När det kommer till volym så får du 39 liter vilket är generöst med utrymme.

Kabinväskan delas på mitten, vilket alltid är smidigt för att kunna hålla ordning i väskan. Det finns en skiljevägg på ena halvan och packband på den andra, man kan utan problem öppna den utan att sakerna ramlar ut. Även med den här väskan så har EPIC sett till att alla slitageutsatta delar kan bytas ut och du får dessutom 5 års garanti.

I övrigt får du ett justerbart teleskop handtag, separat bärhandtag och ett 3-siffrigt TSA-lås som tullen har möjlighet att öppna. Överlag en riktigt bra kabinväska med få svagheter.

Printisso Portofino – När du vill flyga med stil

Printisso portofino svart kabinväska med läderdetaljer
Mått:55x40x20 cm
Vikt:2,7 kg
Volym:39 L
Material:

Det här är kabinväskan för dig som värderar utseendet högt och fortfarande vill ha en praktisk bagage lösning. Portofino är en modern väska med en klassisk vintage design. Handtag och andra detaljer är tillverkade i snyggt, veganskt läder. Printisso använder sig av högkvalitativa material vilket illustreras av att de lämnar 5 års garanti.

Även interiören andas exklusivitet och är riktigt snygg. Väskan är delad på mitten och den ena sidan har en dragkedjeförsedd avdelare med ett inbyggt fack för mindre föremål. På andra sidan har du enkla men praktiska packremmar.

Även den här väskan har 4 dubbelhjul som garanterar att den kommer att rulla smidigt. Det finns ett rejält lyfthandtag upptill samt ett teleskophandtag som är ställbart på flera olika nivåer. Den har naturligtvis TSA-lås och en imponerande packvolym på 39 liter. Nackdelen är att det saknas utvändiga fack så du får lösa förvaring av din laptop på annat sätt.

resväskor.se logga

Billigare att flyga med kabinväska

Bland det bästa med att välja en kabinväska istället för ett incheckat bagage är priset. Flyger du med lågprisflyg så är det bagaget som kostar. Ofta är det flera gånger dyrare än själva biljetten. Hos vissa flygbolag kostar det extra med både kabinväska och incheckad resväska men kabinväskan kostar då ofta betydligt mindre att ta med sig. Medans andra bolag, som exempelvis SAS, låter dig ta med en 8 kilos kabinväska helt gratis.

Vad ska man tänka på när man väljer kabinväska?

Det viktigaste är att se till att kabinväskan du väljer har godkända mått, är den större än flygbolaget tillåter riskerar du extra avgifter. Standard måttet ligger på 56 x 45 x 25 cm och är satt av International Air Transport Association (IATA). Däremot kan det variera lite och vill du ha koll på vad som gäller för just din flygning så kan du kolla in våran guide över mått och vikt för handbagage här.

Det är även bra att ta hänsyn till hur mycket väskan väger. Ju lättare den är desto tyngre saker kan du packa i den och fortfarande följa flygbolagens krav. Tänk också på vilket material den är tillverkad i och framförallt hur hållbart det är. Helst så vill du ha en väska som är vattentät och tål lite stryks samtidigt som den ska skydda innehållet på ett bra sätt. Du vill också kunna organisera packningen på ett bra sätt, vill du hålla ordentlig ordning bör du fundera på att skaffa packkuber.

En annan faktor är naturligtvis vart du ska ta den, hur långa sträckor och hur du helst vill bära den. Att rulla den på hjul kanske inte är optimalt för dig och då rekommenderar vi att du istället kollar på en kabin ryggsäck.

Här kommer några fler aspekter som kan vara värda att tänka över för att hitta den bästa kabinväskan för dig:

  • Vad väger själva väskan?
  • Hur många hjul har den?
  • Hur ser inredningen ut?
  • Vilket material är kabinväskan gjord av?
  • Har väskan lås och är det ett TSA lås?
  • Vilka handtag finns?
  • Hur många fickor och fack har den?
  • Har kabinväskan datorfack?

Q&A Kabinväskor

Vad är en kabinväska?

En kabinväska är alltså ett handbagage som tas med i kabinen, precis som namnet skvallrar om. Den får vara större än ett vanligt handbagage och förvaras i hyllan över huvudet på flyget. Ibland är en kabinväska inkluderad i biljetten men ofta kan den kosta extra. Tänk på att du utöver din kabinväska också alltid för ta med dig ett så kallat personligt föremål, exempelvis en smidig passväska.

Är det bäst med hård eller mjuk kabinväska?

Ofta är det väldigt individuellt, den bästa kabinväskan för dig kommer inte vara det för alla. I stor utsträckning beror det på vad som ska packas och till vilken typ av resor kabinväskan ska användas.

Hårda kabinväskor erbjuder ett bättre skydd mot stötar för ömtåliga föremål då den inte ger med sig. Man behöver inte heller oroa sig för revor på samma sätt som med en mjuk kabinväska. Välj med fördel en väska tillverkad i polykarbonat då den erbjuder samma skydd som en väska i vanlig hårdplast samtidigt som den väger mindre.

Det bästa med mjuka kabinväskor är helt enkelt att de är mer flexibla. Det finns möjlighet att trycka in dem när det är lite tajt om utrymme på hyllorna. Har du oöm packning i din väska så kan det här vara ett utmärkt val.

Hur många liter rymmer de bästa kabinväskorna?

En kabinväska som klarar av måtten brukar rymma mellan 30 och 40 liter. Tänk på att alla väskor på 40 liter inte klarar av måttkraven för handbagage. Se därför till att kolla måtten noga när du väljer väska och gå inte bara på volymen i liter.

Vad får en kabinväska väga?

Det varierar mellan flygbolagen men i de flesta fall så ligger gränsen på antingen 8 kg eller 10 kg. Vill du vara säker på vad som gäller för din flight bör du kolla på deras hemsida eller kolla in vår guide över mått och vikt för handbagage.

Hur stor får en kabinväska vara?

Även här varierar det mellan de olika bolagen. IATA har satt en standard på att en kabinväska ska få vara 56x45x25 cm men många flygbolag har valt att lägga sig under det här. Den bästa kabinväskan bör snarare ligga runt 55x40x20 för att klara av kraven från de hårdare bolagen. I det här testet av kabinväskor har vi valt att följa den lite hårdare standarden.

Vad är ett TSA-lås?

Det här är ett lås som är godkänt av Transport Security Administration och är ett väldigt smart sätt att hålla din väska säker. Den stora fördelen det har jämfört med andra lås är att tullen har en huvudnyckel till det. Eftersom tullen har befogenhet att bryta upp dit lås om de vill utföra en kontroll är det här en mycket smidig lösning. Du får helt enkelt tillbaka din kabinväska hel även om tullen blir misstänksam.

Hur många handbagage får man ha?

Generellt sett så får du oftast ha med dig två handbagage. Ett litet handbagage som ska få plats under sätet och en större kabinväska som förvaras på hyllan över huvudet. I vissa fall så kan du köpa till en extra kabinväska och kan då ta med totalt 3 väskor.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.