Vandringsutrustning Övernattning

Test och recension: Sea to Summit Venture VtI Dam

kvinna sitter i en Sea to Summit Venture VtI damsovsäck

Den värmer utmärkt, håller låg vikt och passar utmärkt för dig som vill kunna sprattla runt lite extra i sovsäcken. Däremot är den inte utan svagheter, här är våra tankar om Venture VtI från Sea to Summit.

Under strax över ett år har Dominika spenderat nätterna i en Venture VtI under våra vandringar, så sovsäcken är rejält testad. Tyvärr har hon pensionerat sig från att skriva artiklar, vilket är anledningen till att recensionen av en damsovsäck skrivs av en man. Med det sagt så kan ni vara säkra på att varenda mening har kontrolleras av min bättre hälft.

Venture VtI Snabbt sammanfattad

Venture VtI är alltså en syntetisk damsovsäck som tillverkas av Sea to Summit med en prislapp runt 2000 kronor. Den har en komforttemperatur på 0°C och är lite på gränsen mellan en 2-säsongs och en 3-säsongs sovsäck. Designmässigt kallar Sea to Summit det för en mumieformad sovsäck men det är snarare en korsning mellan mumieform och rektangulär.

Styrkorna

  • Väldigt lätt för en syntetisk sovsäck
  • Tar liten plats i packningen
  • Håller värmen som den lovar
  • Rymmlig och lätt att röra sig i
  • Går att öppna från alla håll

Svagheterna

  • Fodret känns plastigt mot huden
  • Krånglig att få ner i packpåsen

Venture VtI har en väldigt rimmlig prislapp och i förhållande till vad man betalar så får man en lätt sovsäck som klarar av temperaturer ner till 0°C utan problem. Packstorleken är väldigt kompakt men det är lite krångligt att få ner den i själva packpåsen. Det är gott om utrymme i sovsäcken för att vända sig och är det varmt kan du förvandla den till ett täcke. Nackdelen när det kommer till komforten är fodret, som känns lite plastigt mot huden. Låter det inte som något för dig så rekommenderar vi att du istället kollar in vårat stora sovsäcks test.

Storlek:RegularLong
Vikt:1090 g1240 g
Komprimerad volym:3,3 L4,5 L
Okomprimerad volym:10 L14 L
Maxlängd:170 cm183 cm
Komforttemperatur:0°C0°C
Limit temperatur-6°C-6°C
Extremtemperatur:-23°C-23°C
Pris (cirka):2000 kr2000 kr

Djupdykning i Sea to Summit VtI

Svår att packa men lätt att bära

Om vi börjar med att kolla på vikten så finns det naturligtvis lättare sovsäckar på marknaden men man får också räkna in vad de kostar och vilka temperaturer de klarar av. Med det i åtanke så tycker vi ändå att Venture presterar riktigt bra för en 3-säsongs syntetsovsäck. Den väger in på 1090 gram, helt okej att bära med sig.

Packvolymen man får till med den inkluderade kompressionssäcken är dessutom riktigt effektiv. Enligt Sea to Summit går det att pressa ihop sovsäcken från 10 liter och ner till 3,3 liter. Det låter lite otroligt men vår uppfattning är att den uppskattningen stämmer. Venture tar upp väldigt lite plats och det skulle inte förvåna mig om det är en av de bästa i sin prisklass här.

En nedpackad Sea To Summit Venture VtI sovsäck

Problemet kommer när man ska stoppa tillbaka sovsäcken i packpåsen. Man får rulla sovsäcken väldigt hårt för att pressa ur all luft och oftast slutar det med att man får göra om processen minst en gång. Det har slutat med att vi alltid hjälps åt att packa ner den, större packpåse efterfrågas.

Isoleringen håller vad den lovar

Dominika är väldigt frusen av sig och är inte särskillt förtjust i att vara kall. Så bra isoleringsförmåga var i stort sett ett måste för att sovsäcken inte skulle åka direkt i soptunnan. Eftersom den fortfarande finns med i bilden så kan vi konstatera att den klarade det här testet. Temperaturangivelserna kommer stämma utmärkt här även om du har lätt för att frysa. Den inbyggda kragen håller kvar den varma luften i sovsäcken och du kan dessutom dra åt huvan.

Venture har en komforttemperatur på 0°C, det är alltså den lägsta temperaturen en kvinna kan förväntas sova bekvämt i sovsäcken. När komforttemperaturen testas räknar de med att användaren har underställ, strumpor och mössa på sig. Det här har stämt väldigt bra, så länge temperaturen inte gått under noll så har hon inte frusit i sovsäcken. När det däremot varit nere på minusgrader har det däremot behövts extra kläder.

huvan på en sea to summit sovsäck i turkos

Komfortabel och rymlig

En av de stora styrkorna hos Venture är utformningen och hur bred den är i förhållande till längden. Sea to Summit har designat en sovsäck som följer kvinnokroppen, har gott om utrymme för att röra sig i och samtidigt håller den värmen innesluten effektivt. Den kommer funka bra oavsett om du är magsovare, sidosovare eller ryggsovare.

Det som däremot inte är så bekvämt med sovsäcken är innertyget som känns ganska plastigt mot huden. Inget problem när det är kyligare ute och man sover med underställ på men när det är varmt kan det kännas lite klibbigt i sovsäcken.

Praktiskt med trippla dragkedjor

Sea to Summit har utrustat sovsäcken med tre separata dragkedjor, vilket gör att det går att öppna den lite hur man vill. Under varma sommarnätter kan du förvandla den till ett brett täcke eller så kan du öppna upp på båda sidor för att hänga ut armarna. Det går också att öppna den i fotändan för att få lite luftgenomströmmning. Dragkedjan i botten kommer också väl till pass om du vill gå ut med sovsäcken på dig, du kan nästan använda den som en oversize-klänning.

Dragkedja på sea to summit sovsäck

Vill du läsa fler djupgående sovsäckstest så får du gärna kolla in vår recension av Haglöfs Tarius -5.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.