Vandringsutrustning Övernattning

Test och recension: Haglöfs Tarius -5

Blå Tarius sovsäck för 3 säsonger från Haglöfs vilar på liggunderlag i ett rosa tält.

Haglöfs Tarius håller utan problem den utlovade värmen och lite till. Samtidigt så är den oerhört bekväm och man sover med svårslagen komfort. Den midnattsblåa färgen kontrasterar vackert med det orangea innerfordet och sovsäcken är visuellt tilltalande. Däremot så lämnar vikten en del att önska.

Atikeln innehåller reklam i form av annonslänkar.

Haglöfs Tarius -5 Snabbt sammanfattad

Haglöfs Tarius -5 är en syntetisk 3-säsongs sovsäck tillverkad av svenska Haglöfs. Den har en komforttemperatur på 0°C, temperatur limit på -5°C och kommer i tre olika storlekar. Den är utformad med en mumiedesign vilket hjälper till att hålla värmen i sovsäcken.

Styrkorna

  • Håller värmen bra
  • Svårslagen komfort
  • Bra urval av storlekar
  • Lågt pris

Svagheterna

  • Lite väl tung
  • Skrymmande

Haglöfst Tarius -5 är ett av de mest prisvärda valen på marknaden så vill man sova varmt och bekvämt på en budget så är det här helt klart ett toppval. Packstorleken är dock där man märker av de lite lägre priset då den tar upp en hel del plats i ryggsäcken och den väger dessutom lite mycket. Med 3 olika storlekar så behöver man dock inte släpa på mer vikt än nödvändigt vilket är ett plus. Tarius håller utan några somhelst problem de utlovade temperatur gränserna och med underställ på så är några minusgrader inga som helst problem. Vi gillade den så mycket att vi tagit med den som det bästa budgetvalet i vårt stora test av sovsäckar.

Storlek:SmallRegularLong
Vikt:1690 g1793 g
Okomprimerad volym:16 L18 L
Maxlängd:175 cm190 cm205 cm
Komforttemperatur:0°C0°C0°C
Limit temperatur-5°C-5°C-5°C
Extremtemperatur:-22°C-22°C-22°C
Pris (cirka):1000-1800 kr1000-1800 kr1000-1800 kr

Djupdykning i Haglöfs Tarius -5

I över ett år har jag spenderat mina utomhusnätter i Haglöfs Tarius, sovsäcken har blivit använd från april till november upp i fjällen och även sett vinteranvändning lite längre söderut. Jag har haft gott om tid att bilda mig en uppfattning om vad den går för och den är helt klart ordentligt testad.

Skrymmande att bära på

Med risk för att avskräcka alla från sovsäcken så går vi direkt på det som är mindre bra med den nämligen storleken. Syntetisk stoppning har visserligen sina fördelar men det medföljer också nackdelar som större packstorlekar då det inte komprimeras lika bra som dun. Vissa modeller håller ner storleken ändå genom att använda lite dyrare och lättare material till innertyge m.m. Ett exempel på det här är Venture VtI som vi också recenserat. Fodret blir dock ofta inte like bekvämt mot huden och Haglöfs har helt klart fokuserat på komforten och att hålla ner priset.

En Haglöfs Tarius bredvid en Sea to Summit Venture
Haglöfs Tarius bredvid en Sea to Summit Venture med likvärdiga temperaturgränser. Visserligen är sovsäckar i olika storlekar men skillnad är trots detta stor.

Tarius tar upp runt 16 liter vilket är väldigt stort men som tur är skickar de med en väldigt effektiv packsäck. Den är tillräckligt stor för att lätt få ner sovsäcken och drar du åt remmarna ordentligt kan du nästan halvera storleken på den vilket är behövligt för att få ner den i ryggsäcken. Vikten finns dock inte mycket att göra åt och det är helt klart en lite tyngre modell.

Isolerar väl mot kylan

När det kommer till temperaturgränserna för sovsäckar så är det viktigt att komma ihåg att de är baserade på att man sover med underställ, strumpor och mössa. Det här är en internationell standard som alla seriösa tillverkare följer och Haglöfs är inget undantag. Tarius -5 har en komfortgräns på 0°C och en temperatur limit på -5°C. Beroende på hur lätt du fryser så ska alltså den lägsta temperaturen du sover komfortabelt i vara någonstans mellan de här två.

Så levererar sovsäcken vad den lovar? Min erfarenhet är att den gör det och lite till. Jag har använt sovsäcken under flera nätter där temperaturen legat på just -5°C och det har inte varit några problem att hålla värmen. Det har även varit några nätter där temperaturen sjunkit ytterligare några grader och då räckte det med en extra tröja för att hålla kylan borta trots att jag lyckats skaffa en förstor storlek. Med det sagt så är jag en ganska varmblodig person som inte är särskilt lättfrusten. Men även om du är det så vill jag påstå att du lugnt kan räkna med att Tarius klarar av den utlovade komforttemperaturen på 0°C.

En av Haglöfs bästa vintersovsäckar testas i snön.
Haglöfs Tarius presterar bra i kylan.

Den räcker alltså för 3-säsongs användning i stora delar av landet och för sommarhalvåret om du åker längre norrut och tar dig upp på fjällen. Det kommer räcka utmärkt för de allra flesta och är helt klart godkänt för prisklassen. Är du förtjust i modellen men vill ha en ännu varmare modell så tillverkas Tarius även i en -18°C modell som är riktigt varm, i annat fall kan du kika över våra favorit vintersovsäckar.

Svårslagen bekvämlighet

Pratar man om komfort och sovsäckar så handlar naturligtvis den största delen av det om att man inte ska frysa. Den biten har vi redan slagit fast att Tarius levererar på men komforten slutar inte där och den här sovsäcken är riktigt bekväm på alla sätt. Haglöfs har försett den med ett foder som är väldigt mjukt och behagligt mot huden. Tarius har också den behagliga ”fluffigheten” som man vill ha hos en sovsäck och man får överlag en väldigt behaglig sovupplevelse. Materialen som används är inte heller prassliga av sig så vaknar du lätt av ljud så är det här ett bra val för dig.

Den syntetiska fyllning kommer också med fördelen att sovsäcken är mer motståndskraftig mot vatten. Tarius håller värmen även om den blir blöt och jag upplevde också att den har ett bra motstånd mot att släppa igenom fukt. Flera gånger har jag vaknat med fotändan av sovsäcken tryckt mot tältduken vilket gärna gör att kondensen blöter ner den. Med Tarius så var det faktiskt inte något större problem, yttertyget blev visserligen lite blött men jag upplevde aldrig att fukten tog sig igenom och in i sovsäcken. Man fick alltså sova torrt och varm trots några små misstag.

Sammanfattningsvis

Haglöfs Tarius -5 är oerhört prisvärd och överlag, en väldigt bra sovsäck på många sätt. Jag skulle vilja hävda att den levererar utmärkt prestanda på i stort sett allt utom packstorlek och vikt. Tyvärr är ju dock det här två ganska viktiga aspekter om man ska ta med sovsäcken på långvandringar. Det är helt enkelt här det lägre priset märks. Brukar du helt enkelt inte bära sovsäcken särskillt långt från bilen är det dock inte ett problem och det här är ett solklart toppval.

Överlag så kommer Tarius vara en grym sovsäck för dig som har en lite tajtare budget eller inte är så noga med vikten på sovsäcken. Är du däremot en gramjägare som är noggran med att hålla nere packvikten så bör du definitivt kolla på andra modeller. I såna fall rekommenderar vi att du kikar över vår artikel där vi listar de bästa sovsäckarna och istället väljer en modell med dunfyllning.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.