Vandringsutrustning Vandringskläder

Bästa skaljacka 2024 – Dam & herr jackor

Man står på en klippa iklädd den bästa skaljackan

Skaljackor är det perfekta skyddet när naturen är på lynnigt humör, de står emot både vind och regn utan problem. Dessutom så kommer det här mångsidiga plagget att hålla dig torr och varm året om. I den här artikeln kommer vi att gå igenom de bästa skaljackorna på marknaden för att du ska kunna hitta en modell som passar dina behov.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar.

Snabb topp 3

1 – Haglöfs
Astral GTX

Astral GTX i orange, den bästa vandringsjackan från Haglöfs

2 RevolutionRace Silence Proshell Jacket

Man och kvinna står bredvid varandra, båda i Silence Proshell Jacket. En av de bästa skaljackorna.

3 – Black Diamond
Stormline Stretch

bästa skaljackan i test från black diamond stormline

En bra skaljacka behöver mer funktionalitet än vad man först tror och ska inte bara skydda mot vind och vatten. När man är aktiv och rör på sig så behöver de också andas vilket innebär att det behöver finnas bra membran. Det bör också finnas ventilationsfickor och justeringar som ser till att huvan sitter där den ska när det stormar.

Skaljacka bäst i test

1 – Haglöfs Astral GTX

Astral GTX i orange, den bästa vandringsjackan från Haglöfs
Vattenpelare:28000 mm
Vikt ca:520-610g
Membran:Gore-Tex
Fickor:4
Flera färger:Ja

Astral är en grymt genomtänk skaljacka från svenska Haglöfs. Med hjälp av Gore-Tex presterar jackan en vattenpelare på hela 28000 så får du en skaljacka som fungerar året runt. I vandringslederna, i skidbacken och som regnjacka, Astral klarar av det mesta. Jackan har gott om smart funktionalitet för att backa upp det här, bland annat rejält tilltagna ventilationsöppningar som gör fysiska aktiviteter luftiga.

För att underlätta för dig som inte vill köpa mängder med olika jackor så har den även en liftkortsficka så skidjacka kan du skippa. Den har justerbara ärmslut som hjälper dig hålla snön ute och sluter tätt runt dina handskar. När det kommer till fickor så får du 4 stycken, två handfickor, en innerficka samt den tidigare nämnda liftkortsfickan.

Viktmässigt så ligger jackan lite i mitten, den slår inga lättviktsrekord men är inte heller särskilt tung. Den står emot vind utmärkt och har förböjda armar som delvis kompenserar för bristen på stretchpartier. Huvan är tvåvägsjusterad och sitter bra där den ska, i kombinationen med den förstärkta skärmkanten håller det regnet ur ansiktet riktigt bra. Den är helt enkelt extremt välrundad och årets bästa skaljacka.

2 – RevolutionRace Silence Proshell Jacket

Man och kvinna står bredvid varandra, båda i Silence Proshell Jacket. En av de bästa skaljackorna.
Vattenpelare:20000 mm
Vikt ca:620-650g
Membran:Hypershell
Fickor:5
Flera färger:Ja

Silence Proshell från RevolutionRace är en av de mest prisvärda skaljackorna som du någonsin kommer att hitta. Funktionsmässigt har den det mesta du kan önska dig och skaljackan håller vädrets makter utan problem. Med en vattenpelare på 20000 så håller den tätt hela dagen även när regnet öser ner. Stormvindar är inte heller något problem med en huva som sitter som gjutet och helt vindtäta material. Det här är helt klart en av de bästa skaljackorna på marknaden, speciellt sett till prislappen den kommer med.

Silence Proshell är konstruerad i fyrvägsstretch vilket ser till att bota stelheten som många skaljackor lider av. Du behåller full rörelsefrihet och kan smidigt ta dig fram. Huvan följer dessutom huvudet bra och justeringarna vid ärmslutet ser till att de inte åker upp när du sträcker på dig. Allt sitter där det ska och man känner sig väldigt mobil. Jackan är försedd med dubbla ventilationsfickor som sträcker sig från överarmen över armhållan och långt ner i sidan. Riktigt ordentligt tilltagna och välplacerade så de går att öppna även när det regnar.

Förvaringsmässigt så har den 5 rymliga fickor, varav 2 är handfickor, 2 bröstfickor och en invändnig ficka. Det finns med andra ord gott om plats och det är inga problem att få plats med allt du kan tänkas behöva förvara i dina jackfickor. Ska man peka ut någon svaghet så är det vikten som är lite i överkant men det är absolut inget extremt. Med mycket funktionalitet så kommer antingen en lite högre vikt eller en betydligt högre prislapp.

3 – Black Diamond Stormline Stretch

en man och en kvinna bär black diamonds bästa regnjacka, stormline
Vattenpelare:10000 mm
Vikt ca:225-320g
Membran:BD.Dry
Fickor:2
Flera färger:Ja

Stormline är en grymt bra skaljacka från Black Diamond för vandring som finns i både dam- och herrmodell. Dessutom är den tillgänglig i flera roliga färger så väl som neutral svart. skaljackan har en vattenpelare på 10000 mm vilket kommer klara av regn hela dagen. Den hålls vattentätt av deras egenutvecklade membran, vilket andas extremt bra. Det som gör att Stormline sticker ut är att den är tillverkad helt i stretchmaterial. Det här gör att du kan röra dig helt obehindrat på vandringen samtidigt som den är väldigt stryktåligt.

Stormline är både vind och vattentät samtidigt som den har en riktigt låg vikt på 225 gram och går smidigt att packa med sig. För att ytterligare underlätta packningen så går Stormline att stoppa ner i sin egen ficka så volymen hålls nere. Om det skulle bli för varmt i jackan så finns det så kallade “pit-zips”, vilket är öppningsbar ventilation som sitter skyddat i armhålorna. Jackan har två dragkedje-försedda fickor och alla dragkedjor är helt vattentäta. Black Diamonds jacka levererar riktigt luftig ventilation.

Huvan är ställbar på flera sätt och har dessutom plats för en hjälm om det skulle behövas. Det här är ett mångsidigt plagg med en snygg design som kommer fungera lika bra på alla dina äventyr så väl som skydda dig i staden på väg in till jobbet. Överlag presterar den utmärkt i alla kategorier och är definitivt en av de bästa skaljackorna i sin prisklass. Du får utmärkt rörelsefrihet och vädertålighet.

4 – Norrøna Falketind Gore-Tex Jacket

Blå vandringsjacka från Norröna med svarta dragkedjor och liten vit logo
Vattenpelare:28000 mm
Vikt ca:372-410g
Membran:Gore-Tex
Fickor:3
Flera färger:Ja

Falketind är en riktigt lättvikts skaljacka med utmärkt andningsförmåga. Den har en lite tajtare passform och gör sig utmärkt i riktigt stormigt väder. Med hjälp av Gore-Tex membran, justerbara ärmslut och vattentäta dragkedjor håller den tätt mot regn utan problem. Vill du ha en riktig premium jacka för 3 säsonger så är det här ett utmärkt val.

De första generationerna av Falketind togs fram specifikt för klättring vilket märks av med den utmärkta rörligheten man har i den. Huvan har även den en bra passform och följer ansiktet bra när man vrider på huvudet. Dessutom funkar detta lika bra med hjälm på. skaljackan andas som sagt utmärkt och har ventilationsfickor under armarna på runt 45 cm som ser till att du kan svalka dig ännu bättre. 

Även den här jackan fungerar för användning året om men begränsas lite av den tajtare passformen här. Det blir svårt att använda tillräcklig tjocka mellanlager för kalla vinterdagar. Falketind har 3 fickor, vilket för en del kan vara lite lite men i övrigt finns inte mycket att klaga på. Skaljackan bjuder på en fin kombination av vädertålighet, låg vikt och andningsförmåga.

5 – Haglöfs L.I.M Jacket

En man och en kvinna bär haglöfs L.I.M jacket i olika färger, den bästa regnjackan i testet
Vattenpelare:28000 mm
Vikt ca:230-280 g
Membran:Gore-Tex
Fickor:2
Fler färger:Ja

Haglöfs L.I.M Jacket har en snygg minimalistisk design och kommer i en uppsjö av olika färger. Materialet är av utmärkt kvalitét vilket visar sig på många sätt, den är både extremt lätt och extremt vattentätt. L.I.M väger så lite som 230 gram och tar väldigt lite plats i packningen. Detta gör den perfekt för att bära med sig som en försäkring mot dåligt väder. Den har en vattenpelare på hela 28000 mm vilket i stort klarar hur mycket regn som helst, det kommer aldrig bli för mycket för den.

Haglöfs har valt att tillverka den i stryktålig Gore-Tex Paclite, vilket ligger bakom den slitstarka prestandan. Det är ett grymt effektivt membran som levererar låg, lättpackad vikt. Avancerade membran som detta låter också regnjackor andas till skillnad från billigare produkter i mer klassiska material. Det är alltså designat så värme och fukt slussas ut medans regnet stängs ute. Dessutom har jackan smart placerade reflexer så du syns ordentligt.

Huvan har trevägs justering vilket gör att du säkert får bra passform, den har dessutom en förstärk skärm för extra skydd. Med andra ord kommer den sitta still och erbjuda ordentligt skydd i riktigt stormiga förhållanden. L.I.M Jacket har inga sömmar på axlarna, i sidorna eller ärmarnas insida. Det här för att ge extra tålighet sen har den naturligtvis helt vattenavvisande dragkedjor. Allt som allt så får du ett väldigt komplett paket, en av de bästa skaljackorna att vandra i helt enkelt.

6 – Patagonia Torrentshell 3L

en man och en kvinna testar regnjackan torrentshell från patagonia
Vattenpelare:20000 mm
Vikt:354-400 gram
Membran:H2No
Fickor:2
Fler färger:Ja

Patagonias 3L är den nyaste versionen av deras extremt populära och prisvärda Torrentshell serie. Den här upplagan har en 3-lagers konstruktion, vilket är lite av en uppgradering mot de tidigare modellerna med 2 respektive 2,5 lager. Det nya materialupplägget gör skaljackan mer slitstark och ser till att den känns betydligt luftigare. Du får också bättre vädertålighet och samtidigt har det extra lagret knappt lagt till någon vikt alls.

Det här ser till att jackan är väldigt versatil, på 400 gram så är den förhållandevis lätt. Packvolymen är samtidigt tillräckligt låg för att du ska slänga med dig den som en försäkring på dagsturerna. Samtidigt har du tillräckligt mycket väderressistens och slitstyrka för långa vandringar i tufft fjällväder. Sett till prisvärdhet fortsätter det här vara den bästa skaljackan från Patagonia.

Ska man sammanfatta styrkorna hos Torrentshell 3L så är det vattenressistensen, slitstyrkan och komforten som sticker ut. I den här prisklassen så är det väldigt få modeller som klarar av lika stora mängder regn och storm. Huvan är väldigt bekväm och erbjuder ett bra synfält samtidigt som skärmen håller regnet ur ögonen, dock kommer du inte få plats med en hjälm under.

7 – Klättermusen Asynja Jacket

en man och en kvinna testar bästa regnjackan från klättermusen - asynja
Vattenpelare20000 mm
Vikt316-347gram
Fickor2
Fler färger finnsJa

Klättermusens Asynja är ytterligare en lättvikts skaljacka som klockar in strax under Patagonias Torrentshell på viktskalan. Likheterna slutar inte där då Asynja även den har en 3-lagers konstruktion med en vattenpelare på 20000 mm. Klättermusen tillverkar jackan i återanvänt material och det är helt fritt från fluorkarbon, väldigt bra miljötänk. Materialet är mjukt och lite lätt stretchigt så skaljackan blir väldigt bekväm att ha på sig.

Asynja har en lite kortare modell med en förlängd rygg. Det finns två vinklade fickor försedda med skyddsflärpar och dragkedjor. De erbjuder gott om utrymme för exempelvis kartor, dessutom är de smart placerade för att kunna kommas åt med ryggsäcken midjebälte på. Huvan är försedd med justeringar men tyvärr så måste man dra åt dem lite väl mycket för att få tillräckligt regnskydd för ansiktet utan keps.

Överlag så presterar Asynja riktigt bra i testet av skaljackor, den håller en torr i hällregn och det verkar inte vara någon risk för läckage genom dragkedjorna. När det kommer till andning så är den helt okej och om det behövs lite extra luftighet så finns det även ventilationsfickor att öppna. Utanför vintersäsongen så kan du förvänta dig att den kan hantera alla typer av blött väder bra.

Passform – Hur ska en bra skaljacka sitta?

Skaljackor är utmärkta för att klä sig med lager på lager och då vill man naturligtvis ha möjlighet att få plats med sina mellanlager. Med det i åtanke så kan du överväga att beställa hem en skaljacka som är något större i modellen än vad du brukar göra med andra jackor. Sen är det bästa naturligtvis att prova jackan med samma lager under som man kommer att vandra i.

När du har skaljackan på dig ska den inte sitta åt, du behöver ha bra rörlighet för att smidigt ta dig fram på vandringslederna. Av samma anledning får den inte heller bli alldeles för stor i modellen. Med det sagt så är lite för stor bättre än lite för liten.

Köpguide för skaljackor – Tänk på detta

Vikt och packstorlek

Det kanske inte är högsta prioritet men det är definitivt en bonus om skaljackan är lätt och går att vika ihop till en smidig storlek. Den kommer inte sitta på 100% av tiden och medans du går är det praktiskt att lätt kunna packa undan den. Det ska vara enkelt att få plats med den i din vandringsryggsäck helt enkelt. Sen så påverkar skaljackans vikt även när du har den på. Man tänker inte lika mycket på klädernas vikt som det man har i packningen men naturligtvis väger även det ner dig och grammen lägger sig på hög. 

Välj en vattentålig skaljacka

Som dess namn spelar ann på så är det här ditt skal mot vädrets makter, skaljackan bör helst vara ordentligt vattentät. Om du lägger pengar på en premium skaljacka så ska du inte behöva släpa på en bra regnjacka som försäkring. Med det sagt så ska man inte överdriva. Bättre vattentålighet medför ofta jackor som andas sämre, så välj inte bättre vattentäthet än du behöver.

Det som avgör hur bra vattenresistens en jacka har är dels dess ytbehandling men framförallt vad den har för membran. Så hur vet du hur bra jackan hanterar regn då? Ett lätt sätt att läsa av hur vattentålig den är är att kolla på hur hög vattenpelare den har. Med högre siffra så följer bättre vattentålighet.

Gore-Tex och andra membran

Du kommer hitta flera olika membran i skaljackor varav Gore-Text helt klart är den mest välkända. Att Gore-Text är vattentätt vet nästan alla, vad man kanske inte vet däremot är att de även har i uppgift att se till så kläderna andas. Det är de här två uppgifterna som alla membran har men de är inte alla lika bra på det. Membranen är generellt placerade precis efter det slitstarka yttermaterialet för att se till att inget vatten kommer igenom skalet.

Vattenpelare

Vattenpelare är helt enkelt ett mått på hur stort vattentryck ett material klarar av att stå emot innan det släpper igenom vatten. När det kommer till vandringskläder och skaljackor pratar vi alltså om hur mycket regn tyget klarar. En högre siffra innebär att jackan klarar av mer regn. Så hur hög vattenpelare ska en skaljacka ha?

  • 2000 mm vattenpelare – Det här är vattenavstötande snarare än vattentätt. Med 2000 mm kommer jackan klara av duggregn under kortare perioder.
  • 5000 mm vattenpelare – Det är här gränsen går för att material ska börja klassas som vattentäta. 5000 mm är tillräckligt för att klara av lättare regn under lite längre perioder eller kortare skurar.
  • 10000 mm vattenpelare – Vid 10000 mm så börjar vi komma upp i vad som kan klassas som regnkläder. Den här nivån är tillräckligt för många timmar i ordentligt regn.
  • 20000 mm vattenpelare – Detta kommer klara av riktigt tuffa äventyr. Med en vattenpelare på 20000 mm så klarar din skaljacka klara heldagar med skyfall.

Huva, fickor och andra funktioner

Här handlar det mycket om personliga preferenser och vad du ska använda skaljackan till. Tänk till kring vilken funktionalitet som du kommer att ha nytta av helt enkelt. Kommer du använda din skaljacka året runt så kommer ett snölås väl till pass. Står alpinskidåkning på schemat så kan även en liftkortsficka vara en bra idé.

När det kommer till huvan så är det ett par funktioner som kommer vara praktiska att leta efter. Till att börja med så kommer du vilja kontrollera om den är kompatibel med en hjälm om det är något du kommer använda ihop med jackan. För att den sen ska ha bra passform oavsett vad du har på huvudet behöver den också ha justeringar. Du vill inte ha en huva som kanar ner över ögonen. Det är även praktiskt med en liten skärm som håller regnet ur ögonen.

Vad gäller fickor är det väldigt mycket personlig preferens inblandat. Du vet bäst själv hur mycket du vill stoppa i dina fickor. Räcker det med två för handskar eller vill du kunna ha karta och kompass lättåtkomligt med?

Skaljacka bäst i test – Vanliga frågor

Vad är en skaljacka?

En skaljacka kommer att vara ditt skydd mot vädrets makter med hög motståndskraft mot både regn och vind. Jackorna har inget foder och fungerar bäst ihop med flera lager. De bästa skaljackorna ska skydda mot riktigt hårda vindar och klarar regn lika bra som en regnjacka men samtidigt andas bättre.

När ska man använda skaljackor?

Skaljackor är ett grymt skydd mot dåligt väder och lämpar sig överlag utmärkt när man klär sig enligt lager på lager principen. Man kan då använda dem året och justera värmen med hjälp av sina övriga lager. De är pålitliga och lämpar sig utmärkt för de flesta friluftsaktiviteter året runt, med andra ord några av de bästa vandringsjackorna.

Vid vilken temperatur kan man ha skaljackor?

Tanken med skaljackor är att de ska agera som ett skydd mot vind och regn, ett skal helt enkelt. Du justerar istället värmen med hjälp av dina övriga lager. Det här gör att en bra skaljacka kommer att gå att använda året runt, både i skidbacken och på fjällvandringen.

Är en skaljacka varm?

Nej, skaljackan i sig är inte särskilt varm men det är inte heller dess jobb. När man använder sig av skaljackor är tanken att man justerar värmen med hjälp av lagren under den. Är det riktigt kallt kompletterar du med ett extra mellanlager i form av en tjock ulltröja eller en dunfylld pufferjacka under. Vill du ha en jacka som är varm så kanske du istället vill titta på softshell, läs gärna artikeln där vi jämför softshelljackor med skaljackor.

Kan man ha skaljacka på vintern?

Ja, det går utmärkt och det fina är att du kan använda samma skaljacka året runt. Du använder dig av lager på lager principen för att hålla rätt temperatur. Värmen justerar du med hjälp av hur många lager du har under och vilket material mellanlagren är gjorda i.

Vilken är den bästa skaljackan?

Haglöfs Astral GTX håller en riktigt hög kvalité och är vårt toppval i årets test av skaljackor, läs mer om varför högre upp i artikeln.

Vad är skillnaden mellan skaljacka och regnjacka?

Skaljackor brukar oftast vara mer mångsidiga än en klassisk, renodlad regnjacka. Enkla regnjackor erbjuder ingen andningsförmåga vilket gör att du lätt svettas under fysiska aktiviteter. Bra skaljackor ska istället andas vilket inte gör detta till ett problem. Billigare skaljackor kommer istället inte klara av att hålla vatten ute lika bra som en regnjacka. När vi pratar om de bästa skaljackorna och de bästa regnjackorna så överlappar de två ofta. Riktigt bra regnjackor är helt enkelt skaljackor och tvärtom.

Kan man ha skalkläder istället för regnkläder?

Håller skalkläderna tillräckligt hög kvalité så kommer det här att gå utmärkt. Kolla på skalklädernas vattenpelare, det är ett mått på vattentäthet. Med en vattenpelare över 10000 så kommer de klara av normala regniga dagar. Över 20000 så klarar de av ösregn under hela dagen.

Vad ska man ha under en skaljacka?

Det beror helt enkelt på temperaturen runt om dig. Generellt sett så kommer du ha 2-3 lager under skaljackan och i extrema fall 4. Ull och syntetiska material kommer vara bra men undvik att använda bomull. Med bra lager för vandring så kan de se ut ungefär såhär: 

  • Lager 1 – Syntetiskt underställ.
  • Lager 2 – Tunn tröja i merinoull.
  • Lager 3 – Tjockare tröja, antingen i ull eller flis.
  • Lager 4 – Dunfylld pufferjacka.

Hur många lager under skaljacka?

Beroende på temperatur kan du använda mellan 2-4 lager under skaljackan. På vandringar kommer du oftast att ha med dig 3 lager utöver skaljackan. Medans du rör på dig har du bara 2 lager under jackan. Det tredje tar du fram för att hålla värmen när du är stillasittande.

Hur länge kan man använda en skaljacka?

En bra skaljacka brukar hålla någonstans mellan 2-5 år. Som vanligt så får man vad man betalar för och de lite dyrare modellerna kommer klara sig längst.

Kan man åka skidor i skaljacka?

Ja, det går utmärkt, allt handlar om att ha rätt lager under och en skaljacka kan vara en utmärkt skidjacka. Det finns skaljackor anpassade för skidåkning med både snölås och liftkortsficka. Eftersom skaljackor är vattentåliga håller de även vätan från snön ute på ett effektivt sätt.

Är skaljackor bra?

Skaljackor är ett riktigt bra val då de är så mångsidiga och kommer att gå att använda året om. Det är ett tåligt skydd mot dåligt väder.

Hur stor ska en skaljacka vara?

Med en skaljacka så kommer du vilja välja en lite mer löst sittande modell än vad du skulle göra med en softshelljacka. Det här beror på att du kommer använda fler lager under jackan. Se till att ha plats för åtminstone 3 lager under din skaljacka, varav en ska vara en tjockare tröja.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.