Vandringskläder Vandringsutrustning

Oddhikers testar: Revolution Race – RVRC GP Shorts

Man sitter i skogen iklädd revolutionrace kläder. RVRC GP shorts i svart och grått samt blå t-shirt

Inlägget sponsras av RevolutionRace och innehåller annonslänkar.

Slitstarka och vattenavstötande friluftsshorts som samtidigt låter dig röra dig smidigt och bekvämt. RVRC GP Shorts är ett väldigt prisvärt alternativ som kommer passa de allra flesta på vandringslederna. Jag fick chansen att testa shortsen och efter en månads flitig användning är det här mina tankar.

RVRC GP Shorts sammanfattat

RevolutionRace har tillverkat ett par utmärkta friluftsshorts för dig som är lite av en pryl-vandrare. RVRC GP Shorts bjuder på praktiska lösningar utan att tumma på rörligheten och du tar dig smidigt fram på vandringslederna. Med hela 5 rymliga fickor så finns det gott om förvaringsutrymme för telefon, kompass, snacks och allt annat du kan tänkas vilja komma åt snabbt. Vandringsshortsen kombinerar slitstarka, förstärkta partier med smidigt stretchmaterial. Vikten på 340 gram slår inga rekord men är tillräckligt låg för att det ska vara rimligt att bära med dem som ombyte på långturer. Priset är väldigt överkomligt och sett till kvalité per krona är GP Shorts väldigt svårslagna, vilket också är anledningen till att de tar hem förstaplatsen i vår topplista över vandringsshorts.

RVRC GP shorts i herrmodell sett framifrån med skog i bakgrunden
revolutionrace logo
  • Vikt ca. 340 gram
  • 2 handfickor
  • 2 lårfickor
  • 1 bakficka

Är du intresserad av mer RevolutionRace produkter så har jag tidigare testat både vandringsbyxorna Nordwand Pro och skaljackan Silence Proshell.

Så gick testet till

Som vanligt när nya kläder ska testas så försöker jag slita på dem så mycket som möjligt och så fort jag gått utanför dörren så har GP shortsen varit på. När det kommer till friluftsshorts så vill jag se lite mångsidighet, de ska sitta bekväma för alla typer av friluftsaktiviteter. Jag har haft dem på mig på vandringslederna så väl som SUP brädan.

Man står på en SUP iklädd RVRC GP Shorts
Praktiskt med vattenavstötande friluftsshort när det skvätter.

För en referens när du ska välja storlek så bär jag storlek medium på bilderna, är 172 cm lång och väger runt 82 kg.

Så presterar RVRC GP Shorts

Komfort och rörlighet

Det här är bekväma shorts som sitter där de ska. Med ett rejält resårband i ryggen så håller de sig uppe utan bälte och gör att passformen anpassar sig för olika midjemått. Har du lite grövre lår och ligger mellan två storlekar så skulle jag därför rekommendera att du väljer den större. RVRC GP Shorts är konstruerade i en 50/50 mix av slitstarkt, förstärkt material och smidiga stretchpaneler. Kombinationen funkar riktigt bra och det går smidigt att ta höga kliv när du behöver sträcka ut ordentligt för att ta dig över svår terräng på toppbestigningar.

Man sitter i skogen iklädd revolutionrace shorts i svart och grått
Inga problem att sitta bekvämt i RevolutionRace shorts.

Förvaringslösningar

Det här är en av de starkaste sidorna hos RVRC GP Shorts. Som vi tidigare nämn så finns det gott om fickor på friluftsshortsen, fördelade på 2 handfickor, 2 lårfickor och 1 bakficka. Alla de främre fickorna är ordentligt rymliga och erbjuder tillräckligt med plats för en stor mobiltelefon. Handfickorna är öppna och helt tillverkade i stretchmaterial vilket gör det bekvämare att röra sig när de är fyllda med prylar.

Lårfickorna är försedda med dragkedjor och bjuder på störst utrymme, lämnar du dragkedjan öppna så går det till och med att få plats med en karta här. De är designade med en liten extra tygflik i ena sidan vilket gör att du kan fylla dem utan att det trycker mot benet och påverkar rörligheten. Den ensamma bakfickan är försedd med dragkedja och även om den är minst av de 5 så får plånboken plats utan problem. Den har en platt, diskret utformning, så vill du inte använda den kommer du inte märka att den är där.

Utöver det här så får du dessutom förlängda bälteshållare framtill som låter dig fästa karbinhakar. Smart om du skulle vilja fästa ytterligare prylar utvändigt.

Man står i skogen i revolutionrace kläder

Vädertålighet

Kanske inte prioriterat med ett par shorts som främst kommer användas i sommarvärmen men det är alltid praktiskt när friluftskläderna står emot vädret. GP Shorts håller ute vinden utan problem och den vattenavstötande behandlingen gör sitt jobb. Det funkar fint om man vill hålla sig torr på en SUP-tur förutsatt att man håller balansen. Materialmässigt så är de till största del tillverkade i syntetmaterial och innehåller väldigt lite bomull. Det märks då de inte suger åt sig vatten på samma sätt som kläder med större andel bomull kan göra. En bonus om man väl lyckas med att bli genomblöt.

Ventialation och andningsförmåga

Som med de flesta vandringsshorts så finns det inga dedikerade ventilationsfickor på RVRC GP Shorts. De förlitar sig istället på att materialet ska andas för att behålla ett behagligt klimat. Stretchpartierna, som utgör runt hälften av shortsen, gör ett bra jobb men de förstärkta partierna är inte lika luftiga. Är det riktigt varmt ute så kan de bli lite svettigt om bakdelen. Det brukar hänga ihop, slitstarkt och vindtåligt material andas helt enkelt inte lika bra. Sen är det inte på något sätt en katastrof, det finns både sämre och bättre alternativ. Hälften av materialet andas riktigt bra, den andra halvan lite sämre och GP Shorts landar någonstans mitt på skalan när det kommer till andningsförmåga.

Man går i skogen iklädd revolutionrace kläder

Ska du köpa RVRC GP shorts?

Vill du ha ett par slitstarka och funktionella shorts med många praktiska fickor så är RVRC GP Shorts ett helt solklart val. Jag blev väldigt förtjust i shortsen och tycker att de står upp väldigt bra mot konkurrenter med betydligt högre prislapp. Det enda området där de inte presterar på topp är andningsförmågan som är medelmåttig. Shortsen sitter bekvämt och är smidiga att röra sig och de allra flesta kommer vara väldigt nöjda med RevolutionRaces RVRC GP Shorts. Därför har vi också placerat dem som vårt toppval bland de bästa vandringsshortsen.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.