Vandringsutrustning Vandringskläder

Test – Bästa vandringsshorts 2024

Man står på bergstopp iklädd bra vandringsshorts

Bra vandringsshorts, så väl som vandringsbyxor, kommer göra stor skillnad under dina friluftsävenntyr. De ska vara lätta att röra sig i, tåla rejält med slitage och hålla rätt temperatur. Varma sommarvandringar kommer att vara betydligt mer njutbara om du slipper svettiga, skavande shorts. I den här artikeln kommer vi guida dig till de bästa vandringsshortsen.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar

Snabb topp 3

1 – RevolutionRace
RVRC GP Shorts

Man och kvinna står bredvid varandra, båda bär vandringsshortsen RVRC GP Shorts

2 – Lundhags
Makke Light

2 par lundhags makke light, dam och herr modell

3 – Haglöfs
Mid Standard

Haglöfs mid standard i herr- och dammodell

Som du kommer märka så är samtliga shorts i testet från svenska kvalitetsmärken. Våra fjäll är en unik miljö som bjuder på många utmaningar och ställer höga krav på kläderna som används där. Det här har satt hög krav på våra friluftsföretag och samtidigt gett dem den perfekta platsen för att ta fram ordentligt tåliga produkter.

Vandringsshorts bäst i test

Bäst i test – RevolutionRace RVRC GP Shorts

Man och kvinna står bredvid varandra, båda bär vandringsshortsen RVRC GP Shorts
Vikt:340 gram
Fickor:4 / 5

RevolutionRace RVRC GP Shorts är det ultimata valet för vandring, de kombinerar hållbarhet, funktionalitet och komfort på ett sätt som få andra shorts kan matcha. De här vandringsshortsen visar tydligt varför RevolutionRace exploderat i popularitet. RVRC GP Shorts är designade för alla typer av friluftsäventyr med slitstarkt material som är både vind- och vattenavvisande. Du slipper att direkt bli blöt om du sätter dig på fuktiga underlag. Över lår och rumpa hittar du ordentliga förstärkningar som ser till att dina shorts håller längre. På insidan av låren har du istället stretchpartier som ser till att du kan röra dig smidigt. Sättet som vandringsshortsen är konstruerade på, i olika material, är väldigt genomtänkt och GP Shorts tål att slitas på samtidigt som de ger dig en smidig känsla. 

Shortsen har två djupa lårfickor placerade på sidorna, två vanliga handfickor och en dragkedjeförsedd bakficka. Lårfickorna sticker ut med en design som fortfarande tillåter bra rörlighet när de fylls. De är ordentligt rymliga och försedda med dragkedjor så att du tryggt kan förvara dina småsaker. Shortsen är främst tillverkade i polyester med runt en tredjedel bomull. Mer än tillräckligt mycket syntetiskt material för att bli av med den fuktsamlande effekten hos bomull. Det här är överlag riktigt bra shorts för vandring med utmärkt funktionalitet och dessutom en väldigt överkomlig prislapp. RevolutionRace RVRC GP Shorts kommer att uppfylla och överträffa dina förväntningar.

Bästa premium vandringsshorts – Lundhags Makke Light

2 par lundhags makke light, dam och herr modell
Vikt (ca):210 gram
Fickor:3

Lundhags Makke Light Shorts är våra toppval i premium segmentet och ett par av de absolut bäst vandringsshortsen du kan hitta på marknaden. Designade med fullt fokus på sommarvandring och tillverkade i lätt och stretchigt material som ger utmärkt rörelsefrihet. Det som vi tycker sticker ut hos shortsen är den justerbara midjan, som gör att du lätt kan anpassa shortsen och få en bra passform. I sidorna sitter två kardborrespännen som du snabbt kan spänna vilket gör att du kan lämna bältet hemma. Det är också väldigt smidigt om du vill sätta dig ner och ha lite extra plats för magen. Det tar 2 sekunder att flytta kardborrespännena och justera midjemåttet.

När det kommer till fickor så får du 3 stycken, två handfickor och en lårficka. Lösningen är enkel men funktionell och alla 3 är försedda med dragkedjor. Fickorna har dessutom ett nätfoder och kan agera som ventilationsöppningar om de är tomma. Lundhags är en välkänd svensk kvalitetstillverkare av friluftsutrustning som startade upp sin verksamhet i Jämtland redan på 30-talet. De har med andra ord haft gott om tid för att slipa på sin produktutveckling och det märks även här. Makke Light är ett par riktigt bra vandringsshorts, perfekta för alla typer av utomhusäventyr.

Praktisk, tidlös design – Haglöfs Mid Standard

Haglöfs mid standard i herr- och dammodell
Vikt (ca):200 gram
Fickor:3

Haglöfs Mid Standard Shorts bjuder på en utmärkt kombination av komfort, hållbarhet och teknisk prestanda. Vandringsshortsen har en enkel, tidlös design och kommer att vara med dig i många år framöver. Som vanligt har Haglöfs ett bra klimattänk och byxorna är tillverkade i återvunnet material. Det här betyder absolut inte att det tummas på slitstyrkan och Mid Standard erbjuder ett utmärkt skydd mot både väder och vind. Vandringsshortsen är utrustade med stretchpartier där det behövs som mest och tillåter bra rörlighet.

Dammodellen av Mid Standard har en något tajtare passform upptill än herrmodellen och midjan är dessutom betydligt högre. Haglöfs har gjort ett bra jobb för att se till att herrmodellen sitter bra på män medans dammodellen har en bra passform för kvinnor. De två skiljer sig också lite åt när det kommer till fickorna. De är utformade på olika sätt men båda har dubbla handfickor och en benficka. Dam shortsen har dragkedjeförsedda fickor medan herrmodellen har öppna handfickor och en knapp på lårfickan. Det här är ett riktigt bra par med vandringsshorts med välsittande passform och riktigt bra slitstyrka.

Premium herr vandringsshorts – Fjällräven Barents Pro Shorts

Barents, ett par beigea fjällräven vandringsshorts.
Vikt (ca):341 gram
Fickor:6

Fjällräven Barents Pro Shorts är utan tvekan ett av de bästa valen när det kommer till vandringsshorts för herrar. Shortsen är tillverkade av Fjällrävens utmärkta G-1000 material, vilket är ordentligt slitstarkt så väl som bekvämt att bära under långa friluftsäventyr. G-1000 har visserligen samma blandning av polyester och bomull som många andra friluftsbyxor men det är dessutom anpassat för att vaxas. Med hjälp av grönlandsvax så kan du få dina G-1000 shorts ordentligt vattenavstötande utan att ha någon negativ miljöpåverkan. Barents Pro Shorts har en medelhög midja med klassisk passform som tillåter god rörlighet.

Vandringsshortsen har ett dubbelt lager tyg över baken, vilket naturligtvis ser till att hålla uppe slitstyrkan på ett av de mest utsatta områdena på ett par shorts. De har dessutom hela 6 fickor, perfekt för dig som vill ha många prylar lättåtkomligt. Du får de vanliga handfickorna samt 4 benfickor med olika utformning. Du har stora, rymliga fickor där du får plats med karta och kompass. Det finns dessutom en ficka specifikt framtagen för att hålla en kniv eller mindre yxa, smidigt för dig som vill ägna dig åt lite bushcraft. Överlag är det extremt praktiska byxor, anpassade för prylentusiaster, och dessutom riktigt snygga.

Premium dam vandringsshorts – Fjällräven Nikka Shorts Curved

Ett par svarta Nikka vandringsshorts från Fjällräven
Vikt (ca):341 gram
Fickor:4

Fjällräven Nikka Shorts Curved är ett utmärkt val för dig som vill ha ett par högkvalitativa damvandringsshorts. De är tillverkade av en kombination av stretchmaterial och Fjällrävens G-1000 Original. Det tillåter en mer kroppsnära passform än exempelvis Barents Pro, samtidigt som du har riktigt bra rörlighet utan att tumma på varken hållbarhet eller komfort. De är specifikt anpassade efter kvinnokroppen, med extra bredd över höfter och lår. Snyggt, samtidigt som det sitter bättre på en kurvigare figur.

Vandrinsshortsen har dessutom en midja som är anpassad för att sitta bekvämt när du bär en rejäl vandringsryggsäck. Midjan är skuren för att sitta högre i ryggen, så du slipper problemet med en ryggsäck som trycker ner byxorna. Du får 4 fickor, fördelade på 2 dragkedjeförsedda handfickor och två lårfickor som stängs med knapp. Den större benfickan är utmärkt för kartor medan den mindre är välanpassad för mobilen. Fjällräven lever åter igen upp till sitt fina rykte och levererar ett par riktigt bra vandringsshorts för damer.

Bra budgetalternativ – Urberg Liabygda Hiking Shorts

Urbergs bästa vandringsshorts
Vikt (ca):200 gram
Fickor:3

Urberg Liabygda Hiking Shorts är ett utmärkt budgetalternativ för både damer och herrar. Shortsen är tillverkade av en bomull och polyesterblandning, vilket gör dem slitstarka och bekväma att bära under långa dagar på vandringslederna. Stretchpartierna över rumpan ser till att du kan röra dig fritt och det går fint att ta höga kliv obehindrat. Midjan är justerbar med kardborrespännen, precis som Lundhags Makke Shorts. Du har också bälteshållare om du föredrar att hålla byxorna uppe på det sättet. Upplägget med fickorna är ganska standard, med två öppna handfickor och två dragkedjeförsedda lårfickor. En av lårfickorna har dessutom en invändig mobilficka som ser till att din telefon ligger still.

Shortsen har en miljövänlig impregnering som ser till att spara på naturen samtidigt som de håller vatten ute. Även om man inte använder shorts i regnet så är det alltid smidigt att kunna sätta  sig ner utan att riskera att bli genomblöt. Urberg står som vanligt för ett bra budgetalternativ, perfekt för dig som inte vill lägga för mycket pengar på dina vandringsshorts.

Vanliga frågor om shorts för vandring

Vilket material är bäst för vandringsshorts?

Överlag så brukar ofta syntetiska material vara att föredra när det kommer till shorts då det andas bra och inte suger åt sig fukt. Tänk på att undvika byxor som är tillverkade med en hög andel bomull då dessa suger åt sig fukt som en svamp.

Vilken passform ska jag välja när jag köper vandringsshorts?

Här handlar det mycket om personliga preferenser och vad du känner dig bekväm i. Tänk på att du ska kunna röra dig smidigt, ta höga kliv och helst kunna utföra lättare klättringsmoment. Rör dig ordentligt när du provar dina shorts och se till att de inte begränsar din smidighet.

Vilka funktioner ska jag leta efter i vandringsshorts?

Det är alltid bra att kolla efter stretchpaneler som låter dig röra dig fritt. Samtidigt vill du ha förstärkningar där byxorna lätt slits och en vattenavstötande behandling är att föredra även om du planerar att använda dem i soligt väder. Se till att ha tillräckligt med fickor för det du planerar att bära lättåtkomligt. Här vet du bäst själv hur många prylar du brukar bära i fickorna och hur ditt behov ser ut.

Vilka är de mest populära märkena för vandringsshorts?

I Sverige så har vi en förkärlek för våra svenska varumärken och det har vi också god anledning för. RevolutionRace har snabbt vuxit i popularitet och är lite av en uppstickare. Sen finns också de mer klassiska märkena som Fjällräven, Haglöfs och Lundhags kvar i toppen.

Hur sköter och tvättar man bäst vandringsshorts?

Undvik att tvätta dem i onödan, låt bli både sköljmedel och torktumlare då det kan ha negativ effekt på vandringsshortsens vattenavstötande förmåga. Läs alltid tvättråden och använd inte temperaturer som överstiger det tillverkaren rekommenderar.

Vilka är skillnaderna mellan vandringsshorts och andra typer av shorts?

Med ett par riktiga vandringsshorts så får du betydligt bättre slitstyrka än sportshorts och material som hanterar fukt bättre än vardagsshorts. Du har dessutom ett bättre urval av fickor för alla småsaker man kan tänkas behöva på vandringsturen.

Hur viktigt är fukttransporterande material i vandringsshorts?

Det här är viktigt och väldigt bra att ha i åtanke när du väljer dina shorts då det är både bekvämare och minskar skav. Du vill absolut inte ha dem tillverkade helt i bomull då det suger åt sig vatten som en svamp. Bra shorts för vandring ska transportera bort fukt från kroppen så du slipper den blöta, svettiga känslan. 

Vilken roll spelar vikt och andningsförmåga i val av vandringsshorts?

Vikten hos shorts för vandring spelar främst in om du ska ge dig ut på flerdagarsvandring och vill kunna byta till långbyxor. Då du kommer bära dem i ryggsäcken under perioder är det alltid bra att hålla ner vikten. Andningsförmågan är alltid viktig då shortsen främst kommer användas på varma sommardagar. Det gör livet lättare när man slipper svettas.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.