Vandringstips

Ultralätt vandring – packa lättare med Oddhikers

packa rätt utrustning för ultralätt vandring

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar.

Långa vandringar ut i obebyggd vildmark och toppstigningar med majestätiska utsikter. Att uppleva naturen handlar självklart om att utmana sig själv men också att njuta av äventyret. Några dagar med konstant värkande rygg och axlar vänder lätt på det här, det blir istället en utmaning att njuta. Dilemmat har ett enkelt svar som kan vara desto svårare att genomföra. Jakten på lättare packning har lett till en hel rörelse kring ultralätt vandring med fokus på att kapa så många gram som möjligt.

Ray Jardine drog igång trenden med ultralätt vandring när han släppte boken The PCT Hikers Handbook. Där beskriver han hur han vandrat den nästan 430 mil långa Pacific Crest Trail med en packning på bara 5,7 kg. Det här inspirerade friluftsmänniskor och tillverkarna av utrustning följde snart efter. Nu för tiden skalar de största fantasterna ner sin ultralätta packning till under 5 kg.

Filosofin bakom ultralätt vandring

Tanken bakom att packa ultralätt är att med en lägre basvikt ska man kunna vandra längre och samtidigt slita mindre på kroppen. På långa vandringsleder som Kungsleden så kommer det göra en stor skillnad. Du kommer helt enkelt få en mer njutbar och bättre upplevelse av dina äventyr i naturen.

Filosofin handlar dock om mer än bara det praktiska. I vår moderna och bekväma vardag så är de flesta av oss omgivna av enormt mycket mer prylar än vad vi behöver. Att då utmana sig med att uppleva motsatsen till det här kan bli väldigt lockande. Lämna wifi-täckningen hemma och ta dig an naturen med bara det nödvändigaste.

Sen har det mer eller mindre blivit en sport av att kapa så många gram som möjligt. Det handlar inte bara om att köpa ultralätt utrustning. Med rätt knep kan du själv dra ner vikten på alla möjliga sätt. Använd en liten kopp som spritkök eller kapa handtaget på din tandborste. Hur långt skulle du gå?

Tumregler och tips för att packa lättare

 1. Väg allting – Väg all utrustning du packar och skriv ner vikten. Det här kommer hjälpa dig identifiera var du kan göra förbättringar och större förståelse för vad som tynger ned dig.
 2. Reducera vikten på allt – Klipp av tvättråden på sovsäcken, plocka av spännen du inte använder på ryggsäcken, kapa tandborsten. Varje gram räknas och det här är ett bra sätt att plocka bort mer än du tror.
 3. Ransonera – Sluta packa extra förbrukningsvaror. Bär med dig så lite som möjligt av saker som mat, toalettpapper och bränsle. Notera hur mycket du använder när du vandrar och dra ned på allt som blir över.
 4. Dela upp packningen – Är ni fler som vandrar så dela på allt som går. Använd ett tält och ett stormkök, distribuera sen vikten jämt fördelad över gruppen.
 5. Ta lättare steg – Med lättare packning kommer du undan med lättare skor. Överväg att byta från tyngre vandringskängorna till ultralätta vandringsskor.
 6. Mångsidig utrustning – Använd dina vandringsstavar som tältpinnar eller din regnponcho som tarp. Det finns utrustning som tillverkas med detta i åtanke från början.
 7. Byt utrustning mot kunskap – Ta reda på var du kan fylla på vatten så slipper du släpa på så mycket. Bli grym på att göra upp eld och lämna stormköket hemma.
 8. Byt ut utrustning – Köp ny ultralätt utrustning. Det här kan naturligtvis bli dyrt, ofta kostar materialet mer. Börja med de största sakerna som vandringstält, liggunderlag, sovsäck och ryggsäck.
 9. Bär med mindre – Lämna allt onödigt hemma.

De tre stora

Inom ultralätt vandring pratas det ofta om de tre stora. Det här är vandrarens sovsystem, skydd och ryggsäck. Oftast är det här man släpar på mest vikt vilket också gör det till det bästa stället att börja kapa kilon. Först går vi igenom vad det är och hur du kan gå tillväga för att kapa vikten. Sen listar vi några rekommendationer på ultralätta alternativ som finns att köpa på svenska marknaden. Med den ultralätta utrustningen nedan skulle liggunderlag, sovsäck, tält och ryggsäck väga in på strax över 2 kg. 

Sovsystem

Här pratar vi om vad du behöver för en god natts sömn. Sovsystem är alltså ditt liggunderlag, sovsäck, täcke och kudde. En ultralätt sovsäck är ofta mumieformad och tillverkad i lätt dun. Det är vanligt att välja en sovsäck med lite lägre köldtålighet för att spara på vikten. Istället sover ultralätta vandrare med kläder på i sovsäcken. Ultralätta liggunderlag är oftast av uppblåsbar modell och även här kan du välja lägre köldtålighet. Kudden lämnar vi helst hemma, fyll istället sovsäckens packpåse med kläder och lägg den under huvudet.

Liggunderlag

Som vi nämnt tidigare så är det ofta de uppblåsbara liggunderlagen som är lättast. Det skadar inte eftersom de oftast har bland den bästa komforten. Vi har jagat rätt på ett ultralätt liggunderlag från Therm-A-Rest som väger in på ynka 250 gram! Jämförelsevis är det inget ovanligt med liggunderlag som väger 1 kg eller mer.

Therm-A-Rest – NeoAir Uberlite Sleeping Pad – 250 gram

NeoAir är verkligen “uberlite” med en vikt på 250 gram för mellan storleken regular. Dessutom har det en nedpackad storlek på ynka 15×9 cm, det är mindre än många vattenflaskor. Det har ett r-värde på 2,3 och kommer klara av 3-säsongers vandring temperatur mässigt. Det ultralätta liggunderlaget finns i olika storlekar så du kan anpassa det efter din längde. (Naturligtvis satsar du på så liten storlek som möjligt.) Tjockleken på 6,4 cm ser till att du sover bekvämt. Therm-A-Rest är ett beprövat kvalitetsmärke som tillverkar slitstark utrustning. Det här liggunderlaget kommer vara en utmärkt grund för ett ultralätt sovsystem.

Sovsäckar

Ultralätta sovsäckar ska helst vara tillverkade i dun och ha en mumieform. Satsa på en sovsäck med lite lägre köldtålighet än du brukar för att spara på vikten men gå inte för långt. För att kunna anpassa det efter dina behov har vi letat upp två modeller, en ultralätt 3-säsongs sovsäck och en ännu lättare sommar sovsäck. 3-säsongs sovsäcken väger 430 gram och sommar versionen 340 gram, ultralätt! Runt en tredjedel av genomsnittssovsäcken.

Sea to Summit – Spark SP1 – 340 gram

SP1 är sommaranpassad och den lättaste modellen i Sea to Summits Spark-serie. Denna ultralätta sovsäck vägen endast 340 gram och tar minimal plats i packningen. Temperaturmässigt har den en komforttemperatur på 9 °C men med kläder på så klarar du utan problem runt 5 °C. Den håller riktigt hög kvalité och dunet har en fill power på hela 850. Den är dessutom behandlad för att vara vattenavstötande så du slipper vakna blöt eller nedtyngd av fuktigt dun nästa dag. En utmärkt ultralätt sovsäck när varje gram räknas.

Mountain Warehouse – Phantom – 599 gram

Phantom är en ultralätt sovsäck för 3 säsonger. Den har en komforttemperatur mellan 2°C och -4°C, mycket imponerande med tanke på den låga vikten på 599 gram. Även här har du en liten packstorlek på 4,1 liter och den inkluderade kompressionssäcken kan få ner storleken ytterligare. Den ät tillverkad i kvalitets dun med en hög fill power på 850. Mumieformen är komfortabel och du kommer tveklöst sova gott i den här ultralätta sovsäcken.

Skydd

Skydd mot regn, vind och insekter. Naturligtvis handlar det om tält här men även de mindre använda alternativen som tarpar och Bivacksäckar. Vikten på tält kan variera extremt mycket och i många fall kan du förmodligen byta till ett som väger en tredjedel. Ultralätta tält har oftast bara en enkel väg och footprint lämnar du hemma. Förväntar du dig bra väder, varför inte prova att använda en tarp? De kostar inte särskillt mycket och är betydligt lättare. Vill du sova direkt under stjärnorna och lämna tältet hemma kan en bivacksäck vara en bra försäkring.

Tält

Ultralätta tält har oftast enkla tältväggar och så få tältstänger som möjligt. Eftersom det är smart att dela packningen när möjlighet har vi här inkluderat både ett 2-manna tält och ett ultralätt enmanstält. Det finns också en riktigt ultralätt modell utan tältpinnar för dig som använder vandringsstavar.

Big Agnes – Tiger Wall UL1 – 964 gram

Det är svårt att snacka ultralätta tält utan att ta upp Big Agnes. Tiger Wall är ett enmanstält med mått på 213 x 97 x 99 cm, gott om utrymme när du är ensam. Dessutom får du en rymlig absid så du kan förvara din utrustning torrt utan problem. Nedpackat är enmanstältet så litet som 43 x 14 cm, både lätt och smidigt att bära med sig. Tältet är enkelt att sätta upp ensam på bara några minuter. Det har helt okej takhöjd och ventilationen ger ett ordentligt luftflöde. Som med de flesta ultralätta tält har det dock ganska låg vattenpelare vilket kan göra att du får stå ut med fuktig tältduk i rejält regn. Överlag är det dock ett riktigt bra tält. Här hittar du fler lättvikts enmanstält.

Big Agnes – Copper Spur HV UL2 – 1280 gram

Big Agnes 2-manna tält är även det riktigt lätt med en vikt på strax under 1300 gram. Det har ett innermått på 224 x 132 x 102 cm så du får plats med två normalstora liggunderlag utan större problem. Därpå får du två riktigt rejäla absider för att ställa ryggsäckarna under tak. Nedpackat så är 2 persons tältet 10 x 50 cm och i kombination med vikten så är det inga problem att bära med sig. Tältet har branta väggar vilket ger gott om sittutrymme ifall vädret tvingar in dig under längre perioder. Vattenpelaren är som väntat ganska låg även här men överlag är det ett riktigt bra ultralätt alternativ.

Samaya – Tält i en klass för sig

Ett rosa Samaya2.5 4-säsongstält står i snön vid svenska fjäll.

Vill du ha riktigt lätta tält som presterar även under vintern och i riktigt tuffa situationer så kan vi starkt rekommendera att du kikar på tält från Samaya. De är nyetablerade i Sverige och har till och med en hel tältserie dedikerade till just dig som jagar något ultralätt. Vad sägs om enmanstält under 700 gram eller 2-manna tält på runt 1 kg? Jag har också fått möjligheten att testa Samaya2.5, vilket är något tyngre men levererar en riktigt bra prestanda. Läs testet här. Det här är premium tält och man får betala därefter men sen klarar de också vatten, vind och låga temperaturer otroligt mycket bättre än andra ultralätta modeller.

Samaya Opti 1.5 – 700 gram

Samayas Opti 1.5 är lite av en hybrid mellan ett stort enpersons tält och ett litet tvåpersons tält. Med en bred på 110 cm så går det att få plats med 2 personer men det blir lite tajt. Att använda det ensam är dock ingen dum idé alls, med en vikt på 700 gram så kommer du få leta väldigt länge om du ska hitta något lättare. Det man ska tänka på här är att det inte är några tältpinnar med i paketet. Du använder istället dina vandringsstavar för att ställa upp det. Trots sin extremt låga vikt klarar det här tältet av riktigt dåligt väder, med en vattenpelare på 10000 respektive 20000 för golvet.

Ryggsäck

Förutom att väga mindre tar ultralätt utrustning också mindre plats. Det här gör att du lättare kan välja en mindre, ultralätt ryggsäck. Ultralätta vandringsryggsäckar har oftast lite tunnare material mindre spännremmar och saknar stabiliserande ram. De kommer undan med det här då de inte lastas med lika många kilon. Du kommer inte behöva avlastningen i lika stor utsträckning. De allra största ultralätta entusiasterna väljer ibland att tillverka sina egna ryggsäckar. Då består de oftast bara av en säck i lätt material med axelremmar.

Ryggsäckar

Exped Lightning – ca 1000 – 1200 gram

Den här ultralätta ryggsäckarna från Exped finns i både dam- och herrmodell. Lightning finns dessutom i både 45 och 60 liters version. Välj så liten storlek som möjligt så håller du ner vikten ytterligare. Trots den låga vikten så avlastar ryggsäcken effektivt och den sitter väldigt bekvämt. Dessutom kan du lasta upp mot 24 kg i den, mer än någon bör bära på en ultralätt vandring. Det är väldigt enkla modeller utan extra fack och onödiga spännen, perfekt för lättvikts äventyr.

Andra knep för att packa ultralätt

Vad du faktiskt bär på din kropp spelar nästan lika stor roll som vad du har i din ryggsäck. Skillnaden mellan ett par rejäla vandringskängor ett par ultralätta vandringsskor kommer vara rejäl. Sen finns det naturligtvis betydligt mer än de tre stora som kommer behövas när du är ute och vandrar. Mat och utrustning för matlagning är en annan bit som kommer att väga mycket.

Ultralätt matlagning

Till att börja med, lämna tallriken hemma om du bara lagar mat till dig själv. Det smakar precis lika bra att äta maten direkt ur kastrullen. All utrustning du behöver är ett matlagningskärl och någat att röra runt samt äta med. Satsa även på lätt frystorkad mat och välj ett lätt stormkök eller varför inte tillverka ditt egna. Det allra lättaste alternativet är naturligtvis att lämna alla kök hemma och göra upp en eld.

Tillverka ditt egna spritkök

Det är faktiskt väldigt enkelt att själv tillverka ett litet spritkök, allt du behöver är en fickkniv och en tom aluminium läskburk. Tänk på att kanterna blir vassa, så var försiktig. Följ stegen nedanför eller kolla på det inbäddade youtube klippet:

 • Skär längs med insidan av burkens kant på ovansidan och tryck sen in den så att den lossnar.
 • Dela sen burken på mitten horizontelt.
 • På ovandelen av burken trycker du sedan in små “diken” vertikalt på dess sidor. De ska löpa hela vägen längs den övre halvan du kapat av. De här skårorna kommer sen släppa fram eldslågorna när du placerar kokkärlet ovanpå.
 • Pressa slutligen in den övre halvan innuti den lägre halvan, aluminium burken bör nu va ungefär hälften så hög som från början.
 • Placera den på ett jämnt underlag, fyll sedan på sprit och tänd flörsiktigt. 

I början kommer det se ut att brinna okontrolerat men när du placerar kokkärlet på burken så kommer eldslågorna bara ur “dikena” du tidigare pressat in.

Ultralätta stormkök

Vill du satsa på det säkra alternativet och ta med dig ett ultralätt stormkök så finns det ett gäng olika lösningar beroende på dina preferenser. Föredrar du gasolkök så kan du skaffa en minimal brännare och separat kokkärl. Det finns också smidiga matlagningssystem där brännaren kommer med ett anpassat kokärl som fästs på. Föredrar du spritkök finns även där flera alternativ. Tänk på att både sprit och gas väger så planera hur mycket du kommer behöva. Fördelen med sprit är att du kan anpassa mängden.

Minimal gasolbrännare – MSR Pocketrocket 2 – 70 gram

En smidig liten brännare på 70 g som skruvas direkt på gasburken. Pocketrocket är stabil och klarar av att koka 1 liter vatten på ca 3,5 minut. Gas köper du separat och, beroende på storlek, väger gasen från 100 gram och uppåt. I kombination med de minsta gasburken och kokkärlet nedan skulle du kunna landa på en totalvikt på 276 gram.

Ultralätt kokkärl – Esbit Titanium pot – 107 gram

Det här är ett kokkärl på 0,75 liter tillverkat i extremt lätt titanmaterial. Den har fällbara handtag och det ingår ett smidigt lock.

Allt i ett – Jetboil – Zip Cooking System – 340 gram

Ett smidigt allt-i-ett system med anpassade brännare och kärl på 0,8 liter. Det ingår lock och både kärl samt 100 grams gasbehållare går att packa ned smidigt i kokkärlet när du inte använder det. Ett snabbt och smidigt sätt att koka vatten eller laga mat.

Ultralätt spritkök – Esbit Cookset with alchol burner – 430 gram

Ytterligare ett sätt med spritbrännare och kärl i ett. Allt går smidigt att packa ned i kokkärlet och då får du en packstorlek på endast 15 x 13 cm. Här handlar det egentligen om två kokkärl, där det mindra används som lock. Vill du spara in några gram kan du helt enkelt lämna det mindre hemma. Spritbrännaren har en flammregulator med handtag som gör att du säkert kan släcka elden.

Mat och vatten

Utöver de tre stora så är det här du har mest vikt att spara in. Försök att bära på så lite vatten som möjligt. Läser du på innan kan du bättre ha koll på hur ofta du kan fylla vattenflaskan på vägen. Dessutom kan du få reda på om en vattenrenare verkligen behövs. Ett annat vanligt trick för att kapa vikt är att byta ut din dyra tåliga vattenflaska mot en helt vanlig pet-flaska som väger betydligt mindre. Vill du ha ett litet tåligare alternativ finns det “mjuka” vattenflaskor anpassade för vandring, vilka är mer som en vattenpåse.

När det kommer till mat så kalori per gram, du vill få i dig så mycket energi som möjligt och bära så lite som möjligt. Nötter och jordnötssmör är ett bra exempel på högenergi till låg vikt. Ett annat bra tips är att satsa på torr mat, tänk havregryn, granola och nudlar. Det ultimata alternativet är frystorkat Det är vakumförpackat, tar lite plats och väger lite. Allt du behöver göra är att koka vatten och tillsätta i påsen. Den enda nackdelen är priset. Läs mer om frystorkad mat i vår artikel om den bästa frystorkade maten.

Ultralätta vandringsskor, kläder och stavar

Som vi tidigare nämnt bör du ta hänsyn till vikten på allt du bär i ryggsäcken men tänk också över vad kläderna du har på dig väger. Det gör stor skillnad med kläderna du väljer, särskillt som en del av dem kommer spendera en hel del tid i ryggsäcken. Ett par rejäla vandringskängor kan väga runt 1 kg styck. De kommer ge riktigt bra stöd men behöver du verkligen det med en betydligt lättare packning? Ett par bra, lätta vandringsskor kan istället ligga på mellan 200 – 250 gram vardera. Detsamma gäller vandringsstavar du kan kapa nästan ett kilo här med. Det är två saker som ska lyftas tusentals gånger varje dag och i slutändan kommer det göra skillnad.

Jackor, byxor, regnskydd och till och med underställ kan ha väldigt stor viktskillnad. Det är naturligtvis inte värt att gå och köpa en helt ny garderob men ha det i åtanke nästa gånd du behöver nya kläder för vandringen. Kanske ska du överväga att använda vandringstights istället för vandringsbyxor nästa gång? Det finns många möjligheter.

Ultralätta vandringsskor – Haglöfs L.I.M Low – ca 210 gram

L.I.M är en serie med kläder producerade av Haglöfs fokuserade kring prestanda med låg vikt. Den här vandringsskon lever verkligen upp till det med en vikt på bara 210 gram per sko. Det är en stilren sko som kommer i ett par olika färger. Sulan erbjuder bra grepp och skon hjälper till med att stabilisera foten.

Ultralätta vandringsstavar – Black Diamond – Distance Carbon Z Poles – 292 gram

En perfekt match med Black Diamonds Distance tält, de här ultralätta vandringsstavarna väger in på ynka 292 gram per par. Stavarna är tillverkade i starkt kolfiber och finns i flera längder. Med minimal design är det ett grymt val när du vill kapa så många gram som möjligt.

Ultralätt regnjacka – Haglöfs L.I.M jacket – 230 till 280 gram

Här återkommer Haglöfs L.I.M serie, den här ultralätta regnjacka väger bara runt 200 gram. Den funkar även utmärkt som skaljacka så du kan lämna den ena jacka hemma. Förutom att vara lätt har den en riktigt hög vattenpelare på 28000 mm, med andra ord kan du går i störtskurar hela dagen utan att bli blöt. GORE-TEX membranen ser till att den andas så du slipper bli blöt från insidan. Regnjackan har 1 bröstficka och kommer i flera snygga färger. Vi har skrivit mer om den i vårt test av regnjackor.

Ultralätta regnbyxor – Haglöfs L.I.M pant – 205 till 225 gram

Ultralätta regnbyxor som matchar regnjackan ovan. De har vattentäta blixlås, GORE-TEX och hög vattenpelare. I benens sidor finns öppningsbara ventilationsfickor. Bensluten går att justera för att de ska återsluta bra runt dina skor eller kängor.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.