Vandringstips Vandringsmat och matlagning

Spritkök eller Gaskök – Vilket ska man välja?

Spritkök eller gaskök - Ett primus mimer och ett trangia 25 i snön

Det finns ett enormt utbud av bra stormkök på marknaden och det är inte helt lätt att reda ut vilket som kommer att prestera bäst på vandringslederna. Ett smart sätt att börja smala ner urvalet är att bestämma sig för om man ska satsa på spritkök eller gaskök. Det är just det här valet vi kommer att fokusera på här. Vi kommer gå igenom för- och nackdelar hos både sprit- och gaskök, så du lättare kan göra ett val som passar dina behov.

Spritkök eller Gaskök – fördelar och nackdelar

Båda typerna av kök är egentligen väldigt lätta att använda men de har olika styrkor och svagheter. Gasolköken kommer vara lite mer rena och kokar upp vattnet snabbare medans spritköken är mer ekonomiska och hanterar vädret bättre.

Gasolkök

Den största fördelen som ett gasolkök erbjuder är enligt mig hur rent det är att använda dem. Du slipper sotiga kokkärl vilket innebär att det inte blir någon disk alls om man bara kokar upp vatten till en måltid. Det är också mer renligt på det sättet att du slipper momentet med att hälla upp sprit i brännaren och sen hälla den tillbaka om det blir något över. Du får också ett mer kraftfullt kök med högre effekt. Det här gör att gasköken kommer att koka upp vatten 2-3 gånger fortare. Du har också möjlighet att reglera hur mycket gas du släpper på och därmed temperaturen, så lite mer avancerad matlagning blir lättare.

Fördelar

 • Med ett gasolkök skruvar man bara på gasbehållaren och sätter igång det, extremt enkelt. Spritköken ska istället fyllas på med sprit vilket kan leda till spill.
 • Ett gasolkök smutsar inte ner kokkärlen. Till skillnad från sprit så blir det ingen sot när man bränner gas.
 • Gasolköken går mycket snabbare att koka upp något med, räkna med 3-4 minuter för en liter vatten istället för ca. 10 som ett spritkök tar.
 • Du kan lätt reglera hur mycket gas du släpper på och därmed hur kraftig låga du får.

Nackdelarna

 • Gasbehållare tar lite mer plats i packningen vilket kommer börja märkas när du behöver mer än en behållare.
 • Det blir lite dyrare att köpa gasbehållare eftersom de inte kan fyllas på.
 • Blir det kallare än -22°C så kommer det börja bli för kallt för att gasolköken ska fungera. Kylan gör att det helt enkelt blir för dåligt tryck i behållaren för att gasen ska komma ut.

Spritkök

Spritköken är det mer ekonomiska valet på alla sätt. Både att köpa själva köket och att köpa bränsle är billigare. Du kommer också klara dig bättre vädermässigt. Ett spritkök kommer inte få problem med kylan vilket gasköken har, de kommer behöva lite tid för att komma igång men sen är det inga problem. Även med speciell vintergas så har de en gräns vid -22°C där de inte klarar sig längre. Det här är inte fallet med sprit som kommer klara lägre temperaturer än vad du kan. En annan fördel är det faktum att bränsle går att köpa lite överallt. T-Röd finns i stort sett i all bensinstationer och även de flesta mataffärer. Gasbehållare kan du behöva leta lite längre efter.

Fördelar

 • Spritkök är billiga att använda, både inköpspriset och bränslet är billigare än motsvarande gasolkök och gasbehållare.
 • De är väldigt enkla att använda, ställ upp köket, fyll bränsle och tänd.
 • Spritkök kommer fungera även när det blir riktigt kallt ute, när gasköken börjar krångla så fungerar spritkök fortfarande fint.
 • Bränslet tar mindre plats i packningen än vad gasbehållare gör.
 • Väldigt stryktåliga.

Nackdelarna

 • När man eldar sprit så sotar man ner sina kokkärl vilket undviks helt genom att använda gas. Sprit som är framtagen specifikt för stormkök kommer att sota lite mindre.
 • Ett spritkök har betydligt lägre effekt än vad ett gasolkök har, därför så tar det ofta dubbelt så lång tid att koka upp något. Räkna med upp till 10 minuter för att koka vatten istället för 4.
 • Det är svårt att reglera lågan på ett spritkök.

Spritkök vs Gaskök

Bränsleförbrukning

Så hur mycket bränsle kräver då respektive kök att du släpar på? Det varierar även här och den dyrare gasen kommer att vara lite lättare att bära på längre turer även om den tar upp mer plats i packningen. En halvliter sprit bör räcka runt 3-4 dagar, för samma tidsperiod med gas så räcker 230 gram gas utan problem.

För en veckas vandring kommer det grovt räknat att gå åt 1 liter t-röd för ett spritkök vilket väger 854 gram. En vecka med gaskök kommer kräva en 450 grams gasbehållare, detta är vikten på endast gasen och den totala vikten blir 645 gram. Så här är det fördel för gasolköken. Sen ska det även nämnas att en 450 grams behållare inte kommer vara helt förbrukad, du kan räkna med att få ut runt 9 dagars matlagning.

Vad krävs för att koka 1 liter vatten då? Det här är ett vanligt sätt att mäta effektiviteten mellan olika stormkök. Man brukar säga att med ett genomsnittligt spritkök så kommer 100 ml sprit brinna i 25 minuter. Det krävs 10 minuter för att koka upp 1 liter vatten så då landar vi på runt 40-50 ml sprit. Att koka upp 1 liter vatten på gasolkök drar i snitt cirka 15 gram gas.

Bränsleförbrukning – Fördel gasolkök

Vikt och packstorlek

När det kommer till packstorleken så kommer nästan alltid spritköken att ta lite mindre plats. Detsamma gäller för bränslet, även om det är lite tyngre så kommer generellt spritflaskor vara lättare att plocka med. Särskilt som du kan anpassa storleken på flaskan jämfört med gasbehållare som bara finns i 3 storlekar.

Packstorlek – Fördel spritkök

Viktmässigt så är det mer jämt, själva spritköket är generellt lättare än ett jämförbart gasolkök. Men den högre bränsleförbrukningen gör att själva spriten blir tyngre än att bära med sig gas. På kortare turer, tänk 1-2 nätter, med lite matlagning så kommer man undan med en liten plastflaska för spriten som inte väger mycket alls. Oftast kommer det alltså vara så att spritköken blir lättare på korta turer och gasköken på långa turer med flera nätter.

Vikt under korta turer – Fördel spritkök

Vikt under långa turer – Fördel gasolkök

Användarvänlighet

Till att börja med så är båda två lättanvända och att ställa upp ett bra stormkök är en smidig process oavsett bränsle. Men jag ger ändå en liten fördel till gasköken här. Du skruvar bara på gasbehållaren och tänder. Efteråt skruvar du bara bort den igen, inget krångel alls. Med spritkök så måste brännare först fyllas. Sen när man lagat mat måste man antingen låta all sprit brinna upp eller väldigt noga se till att kväva elden för att sen försöka hälla tillbaka det i flaskan. Det kan bli lite kletigt och är lite mer tidskrävande.

Användarvänlighet – Fördel gasolkök

Stryktålighet

Väljer du ett bra kök så ska det hålla länge oavsett vilken typ du väljer. Det som skiljer dom åt är brännaren som är tåligare på ett spritkök. Spritbrännare har en väldigt simpel design och det ska mycket till för att man ska lyckas förstöra dem. Gasolbrännare har delar som kan börja läcka och kan lättare slitas ut.

Stryktålighet – Fördel spritkök

Renlighet

Även om du köper spritbränsle som är specifikt framtaget för att eldas i spritkök så kommer det fortfarande att sota på kokkärlen. Med ett gasolkök blir det ingen sot alls, kärlen blir inte smutsiga. Som vi tidigare nämnde finns också en risk att man spiller spriten när man häller den fram och tillbaka.

Renlighet – Fördel gasolkök

Kostnad

Som vi tidigare nämnt så är spritköken betydligt billigare att köpa än vad de jämförbara gasolköken är. Dessutom så använder de ett billigare bränsle. En bra jämförelse är Trangias stormkök, de tillverkar samma kök med både spritbrännare och gasbrännare. Priset på spritköket är någonstans mellan 25 och 30 procent billigare, det är en stor skillnad.

Kostnad – Fördel spritkök

Sammanfattningsvis – Ska man välja Spritkök eller gaskök?

Som du ser så finns det många fördelar med båda typerna av stormkök. Ska vi utgå ifrån utvärderingen ovan så hamnar det faktiskt på exakt lika många vinster för båda. Det handlar alltså verkligen om personlig preferens. Du får tänka till kring vilka fördelar som väger tyngst för dig och som passar bäst för din typ av friluftsäventyr. När du bestämt dig så rekommenderar vi att du går vidare till antingen vår artikel över de bästa spritköken eller bästa gasköken, beroende på vart dit val landar. Själv tycker jag det är värt att lägga pengar på de dyrare gasolköken, jag gillar att det bara går att skruva på gasbehållaren och att slippa sotiga grytor. Majoriteten verkar hålla med mig då fler använder gasolköken och det finns även ett bredare utbud. Spritköken har dock många trogna användare som aldrig skulle byta över.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.