Vandringsutrustning Övernattning

Test – Bästa tält för 4 personer

Ett marmot tält står uppställt på en strand med lapporten i bakgrunden

4-manna tält bjuder på ett väldigt mysigt sätt att dela dina naturupplevelser ihop med din familj och vänner. Storleken tillåter forfarande en vikt som går att bära med sig samtidigt som alla kan sova ihop. De är perfekt för familjeäventyr så väl som för kompisgäng. Den krångliga biten är att hitta rätt tält, många väger alldeles för mycket för längre vandringar medans andra modeller är alldeles för snåla med utrymmet. I den här artikeln hjälper vi dig hitta rätt och går igenom de bästa tälten för 4 personer.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar.

Snabb topp 3

1 – Hilleberg
Nallo 4 GT

Hilleberg nallo 4 gt i grönt, det bästa tältet för 4 personer

2 – Big Agnes
Copper Spur

4-manna tältet big agnes copper spur med uppställd absid

3 – Bergans
Hardangervidda

Bergans hardangervidda, ett tält för 4 personer i test

Som vi tidigare nämnt så är det viktigt att ta hänsyn till tältets vikt. Sen behöver man också slänga ett öga på packstorleken för att se till så de får plats i eller på ryggsäcken. Ett tips är att plocka ur tältstängerna ur tältets packpåse och fördela dem mellan ryggsäckarna så alla bär lika mycket vikt. Kolla också på tältets bredd och ställ det i förhållande till hur breda liggunderlag ni har.

Tält för 4 personer bäst i test

1 – Hilleberg Nallo 4 GT

Bästa tältet för 4 personer överlag

Hilleberg nallo 4 gt i grönt, det bästa tältet för 4 personer
Vikt:3600 gram
Yttermått:415 x 225 cm
Innermått:220 x 210 cm
Takhöjd:115
Typ:Tunneltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:5000 mm
Vattenpelare golv:15000 mm
Packmått:51 x 19 cm

Nallo 4 från Hilleberg är det bästa 4-manna tältet i testet för dig som är ute och vandrar året runt i alla väder. Det är anpassat för att klara av vinterklimat lika bra som varma sommardagar. Nallo har en riktigt hög vattenpelare som står emot både snö och hällregn så du kommer garanterat vakna torr. Stormar det ordentligt så har du dessutom hela 20 fästpunkter så det kommer garanterat att stå kvar. Det är inte vanligt att hitta lättviktstält för 4 personer som är såhär tåliga och fortfarande väger in under 4 kg, väldigt imponerande.

Yttertältet har en ventilationsöppning i fronten medans innertältet har en ventilationslucka i bak vilket skapar en luftgenomströmning som förebygger kondens. Det här är viktigt i kallare temperaturer då kondens skapar hög luftfuktighet i tältet vilket i sin tur gör att du kommer frysa. Vill du ha ytterligare ventilation finns det dessutom möjlighet att öppna upp yttertältet vid fotändan.

Nallo erbjuder väldigt gott om utrymme för utrustning med en absid på över 3 kvadratmeter. Med andra ord blir det inga problem att få plats med packning för 4 personer. Överlag har Hilleberg skapat ett riktigt mångsidigt tält och det är vårat toppval som det bästa 4-manna tältet. Trots sin storlek så är det tillräckligt lätt för att bära med sig på långa vandringsturer.

2 – Big Agnes Copper Spur HV UL4

Bästa lättviktstältet för 4 personer

4-manna tältet big agnes copper spur med uppställd absid
Vikt:2720 gram
Yttermått:244 x 370 cm
Innermått:244 x 218 cm
Takhöjd:127
Typ:Kupoltält
Antal ingångar:2
Antal absider:2
Vattenpelare ytterduk:1200 mm
Vattenpelare golv:1200 mm
Packmått:53 x 15 cm

Är du ute efter ett riktigt lättviktstält för 4 personer så är det här valet för dig. Big Agnes växte fram vid foten av Klippiga bergen och är numera ett av de mest älskade märkena världen över. De har ett stort fokus på ultralätt utrustning och Copper Spur är inget undantag. Det här kupoltältet väger in på endast 2720 gram, ett riktigt lättviktstält med tanke på storleken. Packmåtten är även de smidiga och kombinationen gör att man inte behöver fördela tältet över flera ryggsäckar.

4-manna tältet bjuder på dubbla ingångar och båda har rymliga absider. Det här underlättar naturligtvis när man sover flera personer i samma tält då man slipper klättra över lika många personer och har lätt tillgång till sin utrustning. Något som sticker ut med Copper Spur är hur absiderna dessutom kan användas som markiser på ett väldigt smidigt sätt. Du spänner enkelt upp dem med hjälp av dina vandringsstavar så får du ett smidigt sol- eller regnskydd att slappna av under.

3 – Bergans Hardangervidda 4 personer

Mest prisvärda 4-manna tält

Bergans hardangervidda, ett tält för 4 personer i test
Vikt:3810 gram
Yttermått:235 x 435 cm
Innermått:215 x 230 cm
Takhöjd:110
Typ:Tunneltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:3000 mm
Vattenpelare golv:5000 mm
Packmått:50 x 21 cm

Det här är ett stabilt tunneltält till ett bra pris som utan problem står emot stormvindar och regn. Bergans Hardangervidda är ett rymligt tält som erbjuder gott om utrymme för 4 personer och deras packning. Det har en klassisk tunneltältsdesign med en ingång vid huvudändan, där den rymliga absiden också står. 4-manna versionen av tältet är utformat med lite högre takhöjd än de mindre versionerna av Hardangervidda vilket är tacksamt när fler personer behöver kunna sitta upp.

4-manna tältet är lätt att ställa upp och går lika smidigt att plocka ner. Packstorleken är lätthanterlig och plockar du ur tältpinnarna och förvarar dem för sig självt så blir det ännu smidigare. Vikten ligger strax under 4kg, det handlar fortfarande om ett ganska lätt tält men jämfört med de två topptälten i testet så är detta lite tyngre. Överlag är det dock helt klart ett av de bästa tälten för 4 personer och sett till prisvärdhet kommer du ha svårt att hitta något bättre.

4 – Halti Vaelluskupoli 4 Tent

Bästa budget tältet för 4 personer

4-manna tältet halti vaelluskupoli i skogsgrönt
Vikt:3900 gram
Yttermått:335 x 215 cm
Innermått:215 x 195 cm
Takhöjd105 cm
Typ:Kupoltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:3000 mm
Vattenpelare golv:3000 mm
Packmått:59 x 19 cm

Halti står för budgetvalet bland 4-manna tältet. Det har ett väldigt rimligt pris och ligger fortfarande på en vikt som går hyffsat bra att bära med sig på lite längre vandringar. Packstorleken är dock ganska stor så det kan vara en bra idé att plocka ur tältpinnarna ur packpåsen och fördela dem mellan olika ryggsäckar. I det här fallet blir det inga problem alls att bära med sig. En stor fördel med tältet är designen med externa kanaler för tältstängerna. Den gör så att du kan montera upp tältet utan att lossa innertältet och riskera att blöta ner dess insida.

Som alltid så kommer det dock nackdelar med ett lägra pris och när det gäller Vaelluskupoli så är det utrymmet. Med en bredd på 195 cm behöver man ha väldigt smala liggunderlag för att få plats i tältet. Lägger man istället liggunderlagen på andra hållet så finns det bara en utgång och personen längst in för klättra över de andra 3. Med det sagt så är det ganska vanligt att köpa ett 4-manna tält för att sen använda det för 3 personer och i det här fallet så kan Halti stå för ett utmärkt och prisvärt val.

5 – Marmot Limestone 4 personer

Mest rymliga tältet för 4 personer

Marmot limestone, ett tält för 4 personer med hög takhöjd
Vikt:4920 gram
Yttermått:
Innermått:218 x 254 cm
Takhöjd160 cm
Typ:Kupoltält
Antal ingångar:2
Antal absider:2
Vattenpelare ytterduk:1800 mm
Vattenpelare golv:3000 mm
Packmått:62 x 25 cm

Marmot Limestone är storebrodern till de populära Limelight tälten och det är ett extremt rymligt tält för 4 personer. Det går supersmidigt att sätta upp med ett system som gör att det går lätt redan från första början. Kupoltältet är uppbyggt med förböjda tältstänger vilket optimerar utrymmet och ger utmärkt höjd direkt intill väggarna. I kombination med den extrema takhöjden på 160 cm är det här nästan ett glamping tält. De dubbla ingångarna gör att det blir oerhört smidigt att komma in utan att störa sina tält partners.

De två absiderna gör också så du kan förvara utrustning på båda sidor, dessutom får du plats med en del packning i tältet med dess imponerande bredd. Sen är tältet inte perfekt. Det är betydligt tyngre än de bästa 4-manna tälten i testet och det tar också lite mer plats när det är nedpackat. Det kommer naturligtvis inte heller vara lika stormtåligt med tanke på hur högt det är.

Marmot Limestone är helt enkelt ett tält som är perfekt när ni vill kunna tälta riktigt bekvämt nära bilen. På långa vandringar kommer det tyvärr att väga lite mycket och vara väldigt bulkigt att få plats med. Undantaget skulle vara om ni kan fördela tältpinnar och vikten mellan er men med de långa tältstängerna blir det fortfarande lite krångligt.

6 – MSR Elixir 4

Prisvärt och snyggt 4-manna tält

4-manna tältet MSR elixir i vitt och rött
Vikt:4260 gram
Yttermått:375 x 223 cm
Innermått:223 x 223 cm
Takhöjd:121 cm
Typ:Kupoltält
Antal ingångar:2
Antal absider:2
Vattenpelare ytterduk:1500 mm
Vattenpelare golv:3000 mm
Packmått:56 x 17 cm

Seattle baserade MSR ligger bakom ett av de mest prisvärda kupoltälten på marknaden. Det kommer i många olika storlekar och vi har inkluderat de mindre versionerna i våra andra test. Det finns två saker som jag direkt tycker sticker ut som positiva med det här tältet. Den smarta utformningen och hur lätt det är att sätta upp, en kombination som är svår att inte tycka om. Designen gör att du får väldigt bra takhöjd direkt intill väggarna och du har sitthöjd i större delen av tältet. Det blir lättare att hålla sams på regniga dagar och du slipper dessutom vakna med tältduk i ansiktet.

Kupoltältet är fristående vilket betyder att du kan ställa upp det helt utan tältpinnar om det skulle behövas. 4-manna tältet har ingångar på båda långsidorna och även dubbla absider och du har lätt tillgång till ryggsäckarna inifrån tältet. När du köper ett Elixir tält så är ett så kallat footprint inkluderat i priset. Det här är ett extra lager duk du lägger mellan tältet och marken för att öka slitstyrkan samt vattentätheten. Lite mer att bära på men en bra försäkring.

FAQ för 4-manna tält

Vilka passar ett 4-manna tält för?

Tälten i den här storleken passar bra för 3-4 personer som ska ut påvandring eller campa nära till bilen. De har utrymme så det räcker för 4 personer plus packning utan att väga allt för mycket. Är ni färre än 4 så har vi också gått igenom tält för 3 personer, tält för 2 personer och även tält för 1 person.

Hur mycket ska ett tält för 4 personer väga?

När det kommer till 4-manna tält så får man se lite till hur man ska använda det. Planerar du längre vandringar där du behöver bära med dig tältet så vill du se till att hålla ner vikten under 4 kg. Ska du inte gå lika långt så spelar den mindre roll och det kan då vara okej att gå lite över.

Är det bättre med tunneltält eller kupoltält?

Tunneltält är ofta det mer tåliga valet då den låga konstruktionen klarar av hårda vindar bättre. De har också ofta en väldigt rymlig absid att förvara packningen i. Ett bra val för längre vandringar i tuffare väder.

Kupoltälten har andra fördelar, de har en självbärande konstruktion vilket gör att du kan flytta runt dem eller kan tälta där det inte finns möjlighet att sätta tältpinnar i marken. De kommer också ofta med dubbla ingångar vilket kan vara riktigt smidigt när 4 personer ska ta sig in och ur samma tält.

Skillnaden mellan yttermått och innermått?

Yttermåttet är ytan som ditt tält kommer behöva för att ställas upp och inkluderar absider. Innermåttet är måttet på det inre tältet och hur stor yta du har att sova på.

Vad är en absid?

En absid är lite som förtältet till en husvagn. Det är utrymmet utanför innertältet som fortfarande är skyddat av yttertältet. Ofta saknar absider ett golv men det kan du åtgärda genom att skaffa ett footprint.

Vad betyder vattenpelare?

Vattenpelare är måttet på hur mycket vatten ett material klarar av innan det släpper igenom fukt. En vattenpelare på 2000 innebär att en kvadratcentimeter tältväv klarar av 2000 mm regn innan det släpps igenom. Du vill generellt ha en högre vattenpelare på golvet än resten av tältet då det blir mer utsatt.

Behöver jag skaffa några tillbehör till mitt 4-manna tält?

Man måste inte skaffa några tillbehör men i vissa fall är det bra att kontrollera ifall man ska kompletera med extra tältpinnar. Det medföljer inte alltid tillräckligt många för att fästa alla linor, tältet kommer fortfarande stå upp men börjar det blåsa rejält kan du få problem. I vissa fall kan det också vara bra att köpa till ett så kallat footprint om golvet är tunnt. Det här är som ett extra golv man lägger under för att skydda tältet.

Vad är ett tält footprint?

Ett footprint är som ett extra lager golv du lägger ut under ditt tält. Det är till för att skydda ditt tältgolv mot slitage när underlaget är extra stenigt. Ett tält som har tunt golv kommer i större utsträckning kommer i större utsträckning behöva ett footprint. Det här kan ofta golvets vattenpelare skvallra om, är den siffran låg är golvet tunt. Ett footprint kan ofta täcka marken under absiderna också vilket inte är dumt om du tältar på blött underlag.

Vilka kriterier har testet utgått ifrån?

När vi valt ut de bästa tälten för 4 personer har vi utgått ifrån att de ska ha följande kvalitéer.

  • Låg vikt – Ett bra 4-manna tält ska fortfarande gå att bära med sig.
  • Lättanvända – Bra tält ska gå snabbt och smidigt att ställa upp.
  • Låg packstorlek – Tältet ska få plats smidigt i din ryggsäck.
  • Vädertålighet – Tältet är ditt skydd mot naturen – det ska tåla både regn, vind och i vissa fall till och med snö.
  • Prisvärdhet – Det ska vara så mycket tält per krona som möjligt.
  • Rymlighet – Ett tält för 4 person behöver naturligtvis lite extra utrymme för både utrustning och möjlighet att röra sig.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.