Utrustning & Tester

Test av enmanstält – bästa lättviktstälten för 1 person 2023

test av enmanstält

Enmanstält är perfekta för dig som vandrar ensam och vill hålla nere vikten. Du kan ta dig längre ut i vildmarken snabbare och med mindre ansträngning. En perfekt kombination för att få uppleva riktig frihet, helt ensam i naturen. Dessutom är de är också ett grymt alternativ för dig som föredrar att inte dela tält med den där snarkande kompisen. De här lättviktstälten är helt enkelt den perfekta basen för ultralätt vandring. Som vanligt finns det en uppsjö av modeller på marknaden och det är svårt att hitta rätt. För att hjälpa dig göra rätt val har vi satt upp ett test av enmanstält och plockat fram det bästa alternativet för de flesta situationer.

De bästa enmanstälten ska vara ordentligt tåliga och klara av allt väder du kan tänkas råka ut för, oavsett säsong. För att platsa i testet så ska tälten även vara riktiga lättvikstält som går att packa ned till en smidig storlek. Det ska helt enkelt vara väldigt lätt att både packa och bära med sig dem. Samtidigt ska de erbjuda så mycket plats som möjligt och vara smidiga att sätta upp.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliate länkar.

Snabb topp 3

1 – Hilleberg Akto

Det bästa enmanstältet från Hilleberg - Akto i rött med gula innerväggare

2 – Bergans Trollhetta 1

bergans trollhetta det bästa tältet för 1 person

2 – Jack Wolfskin Gossamer

gossamer enmanstält bäst i test

Inget tält kommer att vara optimalt för alla, de kommer användas i olika situationer och vi har även olika budgetar. Därför har vi plockat fram 6 olika alternativ. Alla tälten är producerade av kvalitetsbolag och kommer att hålla länge. Du hittar tält i olika prisklasser, för tuffa förhållanden och riktiga lättvikts enmanstält.

Om du stöter på uttryck du inte känner igen eller har några andra funderingar så finns det en FAQ längst ned i artikeln där du förhoppningsvis kan få svar på dina frågor.

Enmanstält bäst i test – Premium

Hilleberg Akto

Det bästa enmanstältet från Hilleberg - Akto i rött med gula innerväggare
Vikt:1700 gram
Yttermått:230 x 170 x 98 cm
Innermått:220 x 90 x 93 cm
Typ:Tunnelltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:5000 mm
Vattenpelare golv:15000 mm
Packmått:43 x 13 cm
outnorth logga

Den första versionen av Akto släpptes redan 1995, så tältet är onekligen beprövat och Hilleberg har haft gott om tid att utveckla det näst intill perfekta enmanstältet. Tältduken håller väldigt hög kvalité och slitstyrka så Akto är en investering du kommer ha glädje av i många år framöver. Det står stabilt när det stormar och bjuder dessutom på ordentlig vattentäthet som fungerar för användning året runt. Enmanstältet är konstruerat med dubbla väggar, vilket kommer med flera fördelar. Bland annat går det att ställa upp tältet i regn utan att innerduken blir blöt alls, oerhört underskattat och något vi älskar. Sen så är innertältet löstagbart, så vill du går det utmärkt att fästa det i efterhand med.

Tältet i instruktionsvideon är en äldre modell av Akto och kan skilja sig från nya modeller.

Akto bjuder också på en av de rymligare absiderna jag upplevt hos ett 1-persons tält, det är inga problem att få plats med all packning under tak. De små upphöjningarna i fot- samt huvudändan av tältet gör att man slipper vakna med tältduk i ansiktet och utrymmet går att nyttja effektivt. Ventilationsmässigt så skapar Akto ett utmärkt luftflöde med smarta öppningar som låter dig anpassa det efter behov. Det här gör livet lättare under både vinter och sommar. När det kommer till nackdelar så finns det två saker att lyfta fram. Du är inte det lättaste enmanstältet och du kommer behöva en övningsomgång för att ställa upp det smidigt. Sen så kommer de lättare varianterna inte att matcha tåligheten Akto erbjuder. Det här är riktigt hög kvalité och ett utmärkt val för dig som vill ha ett riktigt tåligt tält för fjällvandring.

Bästa enmanstält – Mitt segment

Bergans Trollhetta Tunnel 1

bergans trollhetta det bästa tältet för 1 person
Vikt:1690 gram
Yttermått:260 x 150 x 100 cm
Innermått:240 x 110 x 90 cm
Typ:Tunneltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:3000 mm
Vattenpelare golv:7000 mm
Packmått:45 x 17 cm

Norska Bergans har varit med i friluftsbranschen i över 100 år så de har haft gott om tid att förfina sina produkter. Det märks på Trollhetta som håller utmärkt kvalité och utan tvekan är ett av de bästa enmanstälten. Tunneltältet är rejält tilltaget för att vara ett 1 persons tält och har en bredd på hela 110 cm. Det här gör det till ett utmärkt alternativ för dig som vandrar med hund och vill låta din fyrbenta vän sova tort. Därpå får du ytterligare 40 cm i form av en absid där du kan förvara ryggsäck och skor. Trolhetta är slitstarkt och vattentåligt då det inte tummas på dukens kvalité för att hålla ned vikten. Det klarar både starka vindar och rejält regn utan problem.

Den asymetriska formen gör att du lätt kan sätta dig upp utan att skrapa huvudet i taket. Utformningen ser också till att det står stabilt i rejäl blåst med de strategiskt placerade stormlinorna. Tältet är också designat med ventilationen i åtanke. Det har glipor i fram- och bakkant mot marken och innertält i myggnät. Du kan dessutom fälla upp tältet i båda ändarna vilket tillåter utmärkt luftgenomströmning under varma sommarnätter. Innerduken sitter ihop med ytterduken vilket gör tältet snabbt att ställa upp. Det är också en stor fördel om du ska resa det under regniga dagar då du kan göra det utan att få innertältet blött. Du får väldigt mycket tält om du köper ett Trollhetta och det är därför som det tar en topplats i vårt test av enmanstält.

Mest enmanstält för pengarna

Jack Wolfskin Gossamer

gossamer enmanstält bäst i test
Vikt:1820 gram
Yttermått:255 x 90 x 80 cm
Innermått:225 x 90 x 75 cm
Typ:Tunneltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:4000 mm
Vattenpelare golv:10000 mm
Packmått:44 x 14 cm

Med Jack Wolfskins Gossamer så snackar vi verkligen om mycket tält för pengarna. Du får faktiskt den högsta vattenpelaren i testet från budget tältet. Så naturligtvis klarar det regn utmärkt och den låga aerodynamiska utformningen gör att det även står emot vind riktigt bra. Samtidigt har Jack Wolfskin lyckats att hålla ner vikten till under 2 kg och fått till en väldigt smidig nedpackad storlek så det är lätt att bära med sig enmanstältet. Är vädret på bra humör så kan du även låta bli att sätta upp ytterduken och sova med bara myggnätet mellan dig och stjärnorna. Priset ligger runt 1300 kronor, extremt lågt för den här kvalitén och det är utan tvekan det bästa budget enmanstältet i test.

Tältet har en absid i framkant men den är väldigt liten och om du är lång kommer det att vara trångt att få plats med större ryggsäckar i tältet, vilket är synd. Annars så har du gott om plats i sovutrymmet och det är inga problem att få plats med riktigt rejäla liggunderlag. Den invändiga höjden på runt 75 cm gör att det blir svårt att sitta upp, särskilt om du är lite längre och man kan nästan se det som en korsning mellan ett vanligt 1 persons tält och ett bivytält. Tältet är väldigt smidigt att sätta upp som du kan se ovan och efter första gången går det utan större problem att resa det på runt 5 minuter.

Lättvikts enmanstält – Lättaste tältet i testet

MSR FreeLite 1

enmanstält lättvikt MSR freelite
Vikt:890 gram
Yttermått:221 x 150 x 110
Innermått:221 x 84 x 100 cm
Typ:Kupoltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:1200 mm
Vattenpelare golv:1200 mm
Packmått:46 x 10 cm
astro sweden logo

Med FreeLite så snackar vi verkligen om ett ultralätt enmanstält, MSR har lyckats få till en vikt på 890 gram! Packmåtten är även de riktigt smidiga och om du känner för det så kan du mer eller mindre bära med dig tältet i handen. FreeLite är ett smart designat kupoltält som ger bra ventilation. Innertältet är till större delen tillverkat i myggnäts-mesh men har solida partier som sträcker sig upp på strategiska ställen. På samma platser så lämnar ytterduken rejäla glipor mot marken vilket både håller ned vikten och ger väldigt bra luftgenomströmning. Tältet blir helt enkelt välventilerat utan att det blåser på dig. Designen tillåter även för en takhöjd som är överlägsen de flesta enmans-tunneltält. Innermåttet på 100 cm är mer än tillräckligt för att sitta upp och tältbågen i taket spänner ut det vilket skapar bra takhöjd i stora delar av tältet.

I videon så förekommer Freelite tält i olika storlekar, du ställer dock upp dem på samma sätt.

FreeLite har en konstruktion som kan stå upp av sig självt, utan att du spänner upp några tältlinor vilket gör att det går bra att slå upp det på hårda underlag som klippor. Notera dock att du inte kan spänna ut absiden ordentligt utan att använda en tältlina. Är underlaget hårt får du leta reda på en lämplig sten för att knyta linan i. Absiden i sig är även den generöst tilltagen med en bredd på 66 cm och det är inga problem att förvara utrustningen torrt. Invändigt så finns det ett gäng med välplacerade fickor för att förvara din elektronik och andra småsaker. Ska man gå in på tältets svagheter så är det framförallt vattenpelaren som sticker ut. På 1200 mm är det den lägsta i testet, detta kompenseras dock till viss del av att det är generöst med utrymme mellan tältdukarna så att innertältet håller sig torrt. Överlag är MSRs FreeLite helt klart det bästa lättvikts enmanstältet.

Test av enmanstält – vår favorit

MSR Elixir 1

test enmanstält MSR elixir 1
Vikt:2160 gram
Yttermått:218 x 160 x 110 cm
Innermått:218 x 84 x 100 cm
Typ:Kupoltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:1500 mm
Vattenpelare golv:3000 mm
Packmått:48 x 15 cm

Seattle baserade MSR får in ytterligare ett tält i vårt test. Elixir kvalar inte riktigt in på topplistan eftersom den inte klarar av det hårda viktkravet vi ställt på lättvikts enmanstält. Sen är det inte direkt så att det är tungt med sina 2160 gram och det har många andra egenskaper som gör det till en av våra personliga favoriter. För det första så är det ett väldigt snyggt tält, både vad gäller utformningen, färg och det är riktigt foto vänligt. Sen gillar vi även den generösa takhöjden och den korsgående tältbågen som spänner ut taket vilket ger hög höjd i stora delar av tältet. Den väl tilltagna abisden tillåter gott om plats att förvara all packning en person kan tänkas släpa på och kupoltältet är supersmidigt att ställa upp.

I videon kommer du se Elixir tält i olika storlekar, du ställer dock upp dem alla på samma sätt.

Överlag så är Elixir väldigt likt det andra MSR tältet i testet, FreeLite, och man kan se det lite som ett billigare alternativ till det lättvikts enmanstältet. Elixir har till och med en hel del områden där det presterar bättre än det ultralätta FreeLite. Ytterduken täcker större ytor och har överlag en högre vattenpelare vilket gör det mer vädertåligt. Du har en likvärdig sovyta och en något större absid. Nackdelen är ju sen att Elixir väger mer än dubbelt så mycket som FreeLite tältet gör och det har även något större packstorlek. Överlag är det dock ett väldigt tilltalande paket och värdesätter du komfort och utseende högt är det definitivt ett riktigt bra enmanstält.

Test av enmanstält – prisvärt alternativ

Urberg 1-person UL

lättvikt enmanstält test urberg
Vikt:1380 gram
Yttermått:250 x 150 x 108 cm
Innermått:230 x 66 x 100 cm
Typ:Tunneltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:3000
Vattenpelare golv:5000
Packmått:48 x 17 cm

Urberg har, som med så mycket annan utrustning, lyckats att leverera ett väldigt prisvärt alternativ. Det här tunneltältet är ett av de billigare alternativen och levererar fortfarande bra prestanda. Det är stryktåligt, har bra vattentålighet och står stabilt när det blåser. Samtidigt har de lyckats att baka in de här egenskaperna i ett lättvikts enmanstält som bara väger 1380 gram, riktigt imponerande. Det är med andra ord lätt att bära på, dock så kunde man ha önskat sig en något mindre packstorlek. Nedpackat är det 48 cm långt, vilket är det längsta i testet. Det här behöver inte vara något problem om du spänner tältet utvändigt men vill du hålla ned storleken på ryggsäcken och packningen så kan det eventuellt påverka ditt val.

Tältet går smidigt att resa själv, se bara till att du spänner upp det noggrant så att tältväggarna inte ligger emot varandra. Urberg har utformat tältet med en stor öppning på sidan vilket gör det smidigt att komma in, där har du också en absid som tillåter dig att förvara packningen torrt utan att ta upp plats inuti tältet. Takhöjden är även den ordentligt tilltagen, så det går bra att sitta upp i tältet. Dock så sluttar taket ganska brant vilket gör att du endast har 1 meter till tak på en väldigt liten yta i tältet, till skillnad mot MSRs Elixir. Urbergs lättviktstält är definitivt ett bra alternativ att överväga för dig som vill ha ett riktigt lätt alternativ på en tight budget. Du får ett komplett och funktionellt paket som kommer funka till det mesta, ett av de bästa enmanstälten helt enkelt.

FAQ för Enmanstält

Vem passar ett enmanstält för?

Tälten i den här storleken passar bra för personer som ska ut på vandring och vill bära på så lite som möjligt. Det är för dig som vandrar själv eller inte vill dela tält med kompisarna. Föredrar du att tälta ihop med någon eller vill helt enkelt ha mer utrymme så har vi även testat 2-manna tält och ännu rymligare 3-manna tält. Ska du ta med dig hela familjen på vandringen så rekommenderar vi att du kollar på vår artikel om tält för 4 personer.

Hur mycket ska ett enmanstält väga?

Ett tält för 1 person väljer man för att det är lätt och smidigt att ta med, därför är det viktigt att hålla ned vikten. Vi anser att ett bra tält bör väga under 2 kg och det är gränsen vi har dragit för en topplacering i det här testet.

Är det bättre med tunneltält eller kupoltält för 1 person?

Tunneltält anses ofta vara det mer tåliga valet, konstruktionen klarar av fjällens hårda vindar bättre. När det gäller tält för 1 person så är det tyvärr så att tunneltälten ofta har små absider.

Kupoltälten har andra fördelar, de har en självbärande konstruktion vilket gör att du kan flytta runt dem eller kan tälta där det inte finns möjlighet att sätta tältpinnar i marken. Du får också oftast en förhållandevis rymlig absid så din packning smidigt kan ligga under tak.

Skillnaden mellan yttermått och innermått?

Yttermåttet är ytan som ditt tält kommer behöva för att ställas upp och inkluderar absider. Innermåttet är måttet på det inre tältet och hur stor yta du har att sova på.

Vad är en absid?

En absid är lite som förtältet till en husvagn. Det är utrymmet utanför innertältet som fortfarande är skyddat av yttertältet. Ofta saknar absider ett golv men det kan du åtgärda genom att skaffa ett footprint.

Vad betyder vattenpelare?

Vattenpelare är måttet på hur mycket vatten ett material klarar av innan det släpper igenom fukt. En vattenpelare på 2000 innebär att en kvadratcentimeter tältväv klarar av 2000 mm regn innan det släpps igenom. Det säger dock inte allt om vattentäthet när det kommer till tält med dubbla väggar. På bra tält så kan ytterväggen bli våt även på insidan utan att det droppar på dig eller din utrustning.

Behöver jag skaffa några tillbehör till mitt enmanstält?

Det enda tillbehör du kan behöva skaffa är extra tältpinnar. Det är inte alltid inkluderat tältpinnar så det räcker till alla linor då de inte alltid behöver användas. Oavsett om alla pinnar är inkluderade eller inte kan det vara bra att skaffa ett par i reserv, vi rekommenderar även att du har extra tältsnören till hands ifall olyckan är framme.

Vad finns det för andra tillbehör?

Förutom tältpinnar och snören finns det även footprints som vi går igenom nedan. Det finns också en hel del reservdelar som nya tältstänger och reparationskit. Ofta är ett reparationskit inkluderat vid köp så kontrollera det innan du lägger pengar på det. Kolla in Outnorths utbud av tillbehör här.

Vad är ett tält footprint?

Ett footprint är som ett extra lager golv du lägger ut under ditt tält. Det är till för att skydda ditt tältgolv mot slitage när underlaget är extra stenigt. Ett tält som har tunt golv kommer i större utsträckning kommer i större utsträckning behöva ett footprint. Det här kan ofta golvets vattenpelare skvallra om, är den siffran låg är golvet tunt. Ett footprint kan ofta täcka marken under absiderna också vilket inte är dumt om du tältar på blött underlag.

Vilka kriterier har testet utgått ifrån?

När vi utsett de bästa enmanstälten har vi utgått ifrån att de ska ha följande kvalitéer.

  • Låg vikt – Ett bra enmanstält ska vara ett riktigt lättviktstält.
  • Lätt använda – Bra tält ska gå snabbt och smidigt att ställa upp i alla väder.
  • Liten packstorlek – Enmanstält ska inte bara vara lätta de ska också vara lätta att packa med.
  • Vädertålighet – Tältet är ditt skydd mot naturen – det ska tåla både regn, vind och i vissa fall till och med snö.
  • Prisvärdhet – Du ska få ut så mycket so möjligt av ditt tält för varje krona.
  • Rymlighet – Även om ett Enmanstält är litet ska det vara så rymligt som möjligt, utrymme utan att kompromissa med vikten är prioriterat.