Vandringsutrustning Övernattning

Bäst i test – 3-manna tält för vandring 2024

bästa 3-manna tält för vandring från marmot

På långa och krävande vandringar så är det viktigt att kunna sova ordentligt oavsett om vädret är på din sida eller inte. Om du vaknar trött, blöt och frusen kommer dagen bli betydligt svårare att njuta av. Det gäller att ha ett tält som du vet klarar av både vind och regn. För att hjälpa dig välja rätt i tält-djungeln har vi i det här testet listat de bästa 3-manna tälten för vandring. Är du istället intresserad av lite mindre 2-manna tält så hittar du dem i en separat artikel. Jagar du riktigt lätta tält har vi även skrivit om ultralätta enmanstält.

Utöver att tåla nyckfullt fjällväder så ska ett bra 3-manna tält vara smidigt att både bära med sig och använda. Vi vill ha lättviktstält som erbjuder gott om yta när de är uppsatta men samtidigt tar så lite plats som möjligt när de är nerpackade. Det ska dessutom gå lätt och snabbt att sätta upp dem.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliate länkar.

Snabb topp 3

Premium – Fjällräven
Abisko Shape 3

Fjällräven abisko shape 3 ett lätt 3 manna tält

Mitten – MSR
Elixir 3

msr elixir 3 det bästa tältet för 3 personer

Budget – Urbergs
Tunnel Tent

vinrött tält för 3 personer från Urberg

Eftersom inget tält är optimalt för alla situationer (eller plånböcker för den delen) så har vi plockat fram 6 olika alternativ. Alla tälten är avsedda för 3 personer och är tillverkade av välkända kvalitetsbolag. Du hittar tält i olika prisklasser, för extrema situationer och även för dig som jagar ultralätt utrustning.

Bästa 3-manna tält – Premium

Fjällräven Abisko Shape 3

Fjällräven abisko shape 3 ett lätt 3 manna tält
Vikt:2560 gram
Yttermått:400 x 180 x 110 cm
Innermått:220 x 160 x 100 cm
Typ:Tunnelltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:3000 mm
Vattenpelare golv:6000 mm
Packmått:41 x 16 cm

Svenska Fjällräven är välkända för att tillverka premium utrustning av hög kvalité och deras Abisko Shape är inget undantag. Det här 3-manna tältet är gjort för att klara av alla 4 säsonger vilket är en stor fördel när du ska ut i vårt oförutsägbara fjällväder. Abisko Shape är väldigt lätt för ett 3 persons tält samtidigt som det erbjuder bra vattentålighet och gott om yta för att förvara din utrustning. Det är den här grymma kombinationen som gör det till det bästa 3-manna tältet i årets test.

Det har en väl tilltagen absid vid ingången på 170 cm, så du får utan problem plats med väskorna. Samtidigt kan du ta dig in obehindrat och har till och med plats för att laga mat på regniga dagar. Tältet lämpar sig bra för längre turer då det är lätt att bära med sig och har förhållandevis låga packmått på 41 x 16 cm. Tunneltältet är utformat för att vinden ska kunna passera lätt vilket gör det väldigt stabilt även om du blir överraskad av en storm.

I filmen visas 2 manna versionen av tältet, Abisko Shape 3 är alltså lite större men är i övrigt uppbyggt på samma sätt.

En av de största styrkorna hos detta 3 personers tält är ventilationen och luftflödet. Det sitter stora ventilationsluckor i fram- och bakkant samt en över öppningen. Utöver det här så har du möjlighet att rulla upp hela fronten och hela bakdelen, funktioner som är ovanliga på tunneltält. När du rullar upp fronten så kommer innertältet dessutom fortfarande vara helt skyddat, så det kan du även dra nytta av under regniga dagar.

Tältväven är tillverkad i olika tjocklekar beroende på hur exponerad den är för att optimera slitstyrka och hålla ned vikten. Sen finns det ett gäng andra praktiska funktioner som till exempel en invändig tvättlina för att torka blöt utrustning.

Bästa 3-manna tält – Mitt segment

MSR Elixir 3

msr elixir 3 det bästa tältet för 3 personer
Vikt:2660 gram
Yttermått:324 x 213 x 104 cm
Innermått:213 x 172 x 104 cm
Typ:Kupoltält
Antal ingångar:2
Antal absider:2
Vattenpelare ytterduk:1500 mm
Vattenpelare golv:3000 mm
Packmått:51 x 20 cm

Seattle baserade MSR ligger bakom det bästa 3-manna tältet i mitt segmentet. Deras namn är en akronym för Mountain Safery Research vilket talar om ganska tydligt vad de har för fokus. Det här är säker utrustning av hög kvalité. Det finns tre saker som jag direkt tycker sticker ut som positiva med det här tältet. Den låga vikten, den smarta utformningen och hur lätt det är att sätta upp. En kombination som är svår att inte tycka om. Designen gör att du får väldigt bra takhöjd direkt intill väggarna, du har alltså sitthöjd i hela tältet. Det här gör det betydligt lättare att hålla sams på regniga dagar och du slipper dessutom vakna med tältduk i ansiktet. Uppsättningen går både lätt och snabbt, kika in videon nedan för att se hur det går till.

Kupoltältet är fristående vilket betyder att du kan ställa upp det helt utan tältpinnar om det skulle behövas. Är vädret på bra humör så har du dessutom möjlighet att skippa att använda den yttre tältduken och bara sova med myggnätsduken mellan dig och stjärnorna. 3-manna tältet har ingångar på båda långsidorna och även dubbla absider. Du får med andra ord lätt tillgång till ryggsäckarna inifrån tältet och det underlättar när någon vill ut. När du köper ett Elixir tält så är ett så kallat footprint inkluderat i priset. Det här är ett extra lager duk du lägger mellan tältet och marken för att öka slitstyrkan samt vattentätheten. Har du med dig footprintet på vandringen så kommer vikten att gå upp till 3190 gram men i mina ögon är det värt det.

Mest 3-manna tält för pengarna

Urbergs 3-person Tunnel Tent G5

vinrött tält för 3 personer från Urberg
Vikt:3442 gram
Yttermått:415 x 200 x 110 cm
Innermått:220 x 175 x 98 cm
Typ:Tunneltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:3000 mm
Vattenpelare golv:10000 mm
Packmått:53 x23 x 20 cm

Urbergs tunnel tält för 3 personer är kanske inte det lättaste alternativet men det är fortfarande förhållandevis smidigt att bära med sig. Framförallt så är det dock ett väldigt billigt och prisvärt alternativ för dig som vill ha mycket 3-manna tält för pengarna. Det kommer i flera snygga färger och går lätt att ställa upp. Urbergs tält väger in på 3,4 kg och har packmått på 50 x 15 cm. Tältduken levererar en riktigt hög vattenpelare och du kommer hålla dig torr i alla väder. Tältet har dessutom ett rejält regntåligt golv som kommer stå emot fukten underifrån ännu bättre. Däremot kan det vara en bra idé att köpa till ett footprint för att skydda golvet från revor.

Som de flesta andra tunneltält så har det här 3-manna tältet en ingång som också är utrustad med en rejäl absid. Det blir inga problem att förvara all utrustning torrt. Takhöjden på 98 cm är helt klart godkänd för ett tunneltält men räkna inte med att 3 personer ska kunna sitta raklånga bekvämt. Den väl tilltagna absiden kommer också väl till plats när det behöver lagas mat i dåligt väder då du lätt kan få plats med stormköket under tak. Som vanligt så står Urberg för ett budgetalternativ och i det här fallet så gör de det också riktigt bra. Det finns inga större svagheter att peka ut och ska det hållas i pengarna så kan det här mycket väl vara det bästa 3-manna tältet för dig.

Bästa 3-manna tält – Vår favorit

Marmot Limelight 3P

Vikt:3244 gram
Yttermått:
Innermått:234 x 180 x 115 cm
Typ:Kupoltält
Antal ingångar:2
Antal absider:2
Vattenpelare ytterduk:1200 mm
Vattenpelare golv:2000 mm
Packmått:56 x 20 cm

Det är lika bra att inleda med att jag fullständigt älskar vårat Marmot Limelight, tältet är riktigt snyggt och väldesignat. Det går supersmidigt att sätta upp och känns väldigt rymligt invändigt för ett 3-manna tält. Konstruktionen är fristående så tältet går bra att ställa upp varsomhelst och när vädret är bra så kan man dessutom låta bli att hänga upp ytterduken. Att sova med bara ett myggnät mellan dig och stjärnorna är helt klart underskattat.

Kupoltältet är uppbyggt med två korslagda tältstänger som bär upp tältet och en kortare som spänner ut det. De korslagda stängerna är förböjda för att optimera utrymmet i tältet vilket ger mer höjd intill väggen.  Det är det här som gör att Limelight får en så rymlig känsla jämfört med andra tält i samma storlek. Du får höjd direkt vid tältväggen och slipper få tältduk i ansiktet.

Notera att tältet i videon är en äldre version av Marmot Limelight så vissa detaljer kan ha ändrats.

De dubbla ingångarna gör att det blir smidigt att komma in utan att kliva över sina tält partners och med två absider kan du förvara utrustning på båda sidor. Det är också väldigt trevligt att kunna öppna upp helt vid bra väder och ha utsikt åt båda sidor. Sen är tältet inte perfekt, det finns naturligtvis en anledning till att det inte hamnade i topp 3. Det är något tyngre än de bästa 3 manna tälten i testet och det tar också lite mer storlek när det är nedpackat. Det har också lite lägre vattenpelare men personligen har jag aldrig haft problem med mitt Limelight i regn. Visst ytterduken blir fuktig men det inre lagret håller sig alltid snustorrt. Samma sak gäller golvet när du använder dig av det inkluderade footprintet.

Bästa 3-manna tält för riktigt tuffa förhållanden

Hilleberg Nammatj 3

bästa 3  manna tält för tuffa förhållanden
Vikt:3300 gram
Yttermått:440 x 175 x 115 cm
Innermått:220 x 160 x 105 cm
Typ:Tunneltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:5500 mm
Vattenpelare golv:20000 mm
Packmått:48 x 17 cm

Nammatj 3 från Hilleberg är det bästa 3-manna tältet i testet för dig som är ute och vandrar året runt i alla väder. Det är anpassat för att klara av vinterklimat lika bra som varma sommardagar. För att klara av extrema förhållandena har tältet riktig hög vattentålighet och det finns upp till 18 fästpunkter att använda om det är stormigt. Ofta är det svårt att hitta riktiga lättviktstält som klarar av 4 säsonger men Nallo har lyckats hålla nere vikten till 3300 gram utan att tumma på tåligheten.

Tältet har ventilationen högt placerade i både fram- och bakkant vilket gör att den fungerar även när tältet är nedgrävt i djup snö. Just detta är viktigt när du tältar i kallare temperaturer. Kondens skapar hög luftfuktighet i tältet vilket i sin tur gör att du kommer frysa.

Nammatj erbjuder rejält med utrymme för packning i absiden som är på hela 105 x 160 x 105 cm. Du får tillräckligt med plats för att placera både vandringsryggsäckar, kängor och annan utrustning. Fördelen med det här är att förutom att få mer utrymme att sova på så slipper du dra in snö i samma utrymme som du ska sova.

Ultralätt 3-manna tält

Big Agnes Copper Spur HV UL3

Ultralätt 3-manna tält från Big Agnes, Copper Spur
Vikt:1760 gram
Yttermått:229 x 299 x 109 cm
Innermått:229 x 178 x 109 cm
Typ:Kupoltält
Antal ingångar:2
Antal absider:2
Vattenpelare ytterduk:1200
Vattenpelare golv:1200
Packmått:53 x 15 cm

Colorado baserade Big Agnes har mer eller mindre klippiga bergen på sin bakgård så utrustningen har inte långt att gå för att få rejäla tester. På den höga höjden verkar det som de även förstå hur viktigt det är med lätt utrustning då Copper Spur är det lättaste 3-manna tältet på vår topplista. Med en vikt på endast 1760 gram så är det lättare än många enmans tält. Tältet har dubbla ingångar med dubbla absider vilket ger gott om plats för utrustningen. Absiderna är dessutom gjorda för att kunna spännas upp med vandringsstavar så du kan få ett provisoriskt sol eller regnskydd.

Big Agnes har också fått till en imponerande takhöjd i stora delar av sitt 3-manna tält. Detta gör att man lätt kan sitta upp överallt i tältet och slipper ligga med huvudet emot tältduken och sova. Det är också ett av de bredaste tälten i testet och endast Limelight från Marmot erbjuder mer axelutrymme. Invändigt så finns det flera förvaringsfickor vilket gör det lätt att hålla ordning på mobiler och powerbanks. Tyvärr så ingår det inget footprint när man köper Big Agnes tält. Så vill du dra ner på slitaget som tältet utsätts för så får du köpa till det separat. En annan lite mindre nackdel är att tältpinnarna är lite långa när de viks ihop vilket gör att du får bära på ett paket som är lite längre än vad man önskar sig av ett ultralätt tält. Utöver de här två detaljerna så är det helt klart ett av de bästa 3-manna tälten.

FAQ för 3-manna tält

Vilka passar ett 3-manna tält för?

Tälten i den här storleken passar bra för 2-3 personer som ska ut påvandring. De har utrymme så det räcker för 3 personer plus packning utan att väga för mycket. Är ni 3 personer och vill ha lite mer utrymme att röra er i tältet kan det också vara ett bra alternativ med ett tält för 4 personer.

Hur mycket ska ett 3-manna tält väga?

Ett tält för 3 personer väljs ofta för att det är lätt och smidigt att ta med därför är det viktigt att hålla ned vikten. Vi anser att ett bra tält bör väga under 4 kg och det är gränsen vi har dragit i det här testet. Tält för extremare förhållanden får väga mer än 3 säsongers tält men se till att hålla ned vikten på det tyngsta du har i packningen.

Är det bättre med tunneltält eller kupoltält?

Tunneltält anses ofta vara det mer tåliga valet, konstruktionen klarar av fjällens hårda vindar bättre. De har också ofta en väldigt rymlig absid att förvara packningen i.

Kupoltälten har andra fördelar, de har en självbärande konstruktion vilket gör att du kan flytta runt dem eller kan tälta där det inte finns möjlighet att sätta tältpinnar i marken. De kommer också ofta med dubbla ingångar vilket kan vara riktigt smidigt när 3 personer ska sova i ett litet tält.

Skillnaden mellan yttermått och innermått?

Yttermåttet är ytan som ditt tält kommer behöva för att ställas upp och inkluderar absider. Innermåttet är måttet på det inre tältet och hur stor yta du har att sova på.

Vad är en absid?

En absid är lite som förtältet till en husvagn. Det är utrymmet utanför innertältet som fortfarande är skyddat av yttertältet. Ofta saknar absider ett golv men det kan du åtgärda genom att skaffa ett footprint.

Vad betyder vattenpelare?

Vattenpelare är måttet på hur mycket vatten ett material klarar av innan det släpper igenom fukt. En vattenpelare på 2000 innebär att en kvadratcentimeter tältväv klarar av 2000 mm regn innan det släpps igenom.

Behöver jag skaffa några tillbehör till mitt 3-manna tält?

Det enda tillbehör du kan behöva skaffa är extra tältpinnar. Det är inte alltid inkluderat tältpinnar så det räcker till alla linor då de inte alltid behöver användas. Oavsett om alla pinnar är inkluderade eller inte kan det vara bra att skaffa ett par i reserv, vi rekommenderar även att du har extra tältsnören till hands ifall olyckan är framme.

Vad finns det för andra tillbehör?

Förutom tältpinnar och snören finns det även footprints som vi går igenom nedan. Det finns också en hel del reservdelar som nya tältstänger och reparationskit. Ofta är ett reparationskit inkluderat vid köp så kontrollera det innan du lägger pengar på det. Kolla in Outnorths utbud av tillbehör här.

Vad är ett tält footprint?

Ett footprint är som ett extra lager golv du lägger ut under ditt tält. Det är till för att skydda ditt tältgolv mot slitage när underlaget är extra stenigt. Ett tält som har tunt golv kommer i större utsträckning kommer i större utsträckning behöva ett footprint. Det här kan ofta golvets vattenpelare skvallra om, är den siffran låg är golvet tunt. Ett footprint kan ofta täcka marken under absiderna också vilket inte är dumt om du tältar på blött underlag.

Vilka kriterier har testet utgått ifrån?

När vi utsett de bästa 3-manna tälten har vi utgått ifrån att de ska ha följande kvalitéer.

  • Låg vikt – Ett bra 3-manna tält ska inte tynga ned dig.
  • Lätt använda – Bra tält ska gå snabbt och smidigt att ställa upp i alla väder.
  • Liten packstorlek – När tältet är nedpackat ska det ta så liten plats i packningen som möjligt.
  • Vädertålighet – Tältet är ditt skydd mot naturen – det ska tåla både regn, vind och i vissa fall till och med snö.
  • Prisvärdhet – Du ska få ut så mycket so möjligt av ditt tält för varje krona.
  • Rymlighet – Även om ett 3-manna tält är litet ska det vara så rymligt som möjligt, utrymme utan att kompromissa med vikten är prioriterat.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.