Tips & Trix

Packlista för vandring – Det ska du ha med dig

Packlista för vandring

Texten innehåller reklam i form av affiliate-länkar.

För att avgöra vad du behöver ta med på vandring tänk på hur långt du planerar att gå, hur avlägsen platsen är och hur väderprognosen ser ut. Generellt sett brukar det vara så att ju längre och mer avlägsen vandring desto mer kläder, utrustning, mat och vatten ska du ha med dig. Ska du på en dagstur i fjällen behöver du så klart inte ha lika många saker.
Det kan vara ganska svårt att veta vad du ska ha med dig om det är första gånger du packar för flerdagarsvandring. Det blir en hel del campingresor innan du lär dig vad du ska ha med dig. Vi hoppas att listan vi förberett ska göra packningen inför vandring lättare för dig. Längre ner i artikeln hittar du också en utskriftsvänlig PDF packlista för vandring. Den du kan använda för att inte glömma någonting viktigt.   

Packa ryggsäcken för vandringen rätt från början för att undvika obekvämligheter. Tunga saker går närmast ryggen och gärna högt upp. Regnkläder och andra saker du behöver komma åt fort packas naturligtvis lättåtkomligt. 

Vilken ryggsäck ska jag välja för vandring?

Att välja ryggsäck för vandring kan vara svårt. På nätet finns det tusentals olika märken, färger och sorters vandringsryggsäckar. För att välja den rätta finns det ett antal saker du ska tänka på först. Börja med storleken och vikten på din ryggsäck. Vikten är en betydelsefull sak och därför ska du välja en lätt vandrings ryggsäck. 
Storleken kommer variera beroende på längden och intensitet av din vandring. Fundera på hur många dagar du ska vara ute i naturen och i vilka miljöer du kommer att vistas. En två dagars packning kommer vara annorlunda från packningen du ska ha med på en vecka i Sarek. 

Modellen på ryggsäck kan också variera beroende på hur du är uppbyggd. Att få rätt passform på din vandringsryggsäck kommer att påverka din komfort under vandringen. Det finns olika modeller för män och kvinnor. Manliga ryggsäckar brukar vara längre och ha bredare axelremmar även bredden på höfterna kan påverka vilken modell som passar just dig. Testa ryggsäcken och se till att remmarna känns bekväma. Det är viktigt att de inte klämmer åt och sitter rätt, se också till att du inte har smärta i axlarna och höften om du kommer vandra länge. 

En viktig funktion på din vandringsryggsäck är regnskyddet. Många nya modeller har ett inbyggt regnskydd som du kan bara dra över ryggsäcken i fall det regnar. 
Ryggsäck med plats för 30 till 50 liters packning räcker gott om du tänker spendera en till två nätter i vildmarken. Välj en större ryggsäck på 60-70 liter om du ska vara borta längre än tre nätter. Vill du ha mer info så kolla in vår guide för vandringsryggsäckar

Var kan man tälta i Sverige?

Enligt allemansrätten som gäller i Sverige, Norge, Finland och Island är det tillåtet att tälta i naturen över en dag. Det gäller alltså även privatägd mark. Du får även plocka bär och svamp. Det finns dock vissa regler du behöver ha koll på. Du ska ta hänsyn till naturen, djurliv och andra människor. Se till att du inte stör andra och tälta en bit bort från tomt gränser. När det gäller nationalparker och naturreservat kan det finnas särskilda regler för camping. På vissa platser kan det vara förbjudet att tälta. Kolla på anslagstavlor i området för vad som gäller. 

Vad är det viktigaste sakerna att ta med sig på vandring?

Ofta pratar man om tio väsentligheter. 1930 skapade den Seattle-baserad organisation ‘The Mountaineers’ en lista på tio saker som skulle hjälpa människor att klara av de flesta nödvändiga situationer. Listan inkluderade då karta, kompass, solglasögon, solskyddsmedel, extra kläder, ficklampa, första hjälpen, eldstartare, tändstickor, kniv och extra mat. Idag är listan en packningsmetod och listar inte enskilda saker. Så här ser packlistan 10 väsentligheter för vandring ut idag:

Packlista vandring

10 väsentligheter (The Ten Essentials):

  1. Navigation – karta, kompass, GPS
  2. Belysning – ficklampa, pannlampa 
  3. Första hjälpen – förband, plåster, myggmedel
  4. Solskydd – solkräm, solglasögon, solhatt 
  5. Reparationsverktyg – multi-tool, fällkniv, silvertejp
  6. Eld – tändstickor, tändare
  7. Nödskydd – Bivacksäck, vindsäck
  8. Extra kläder – I fall vädret förändras
  9. Extra vatten – extra vatten för en dag mer än planerat
  10. Extra mat – extra mat för en dag mer än planerat

Medan du packar, använd vår packlista för vandring för att se till att du inte glömmer något viktigt. 
Denna packlista är omfattande och avsedd för flerdagarsvandringar i fjällen där du behöver vara självförsörjande. Den innehåller många fler saker än du behöver om du vandrar i välutvecklade område med tillgång till restauranger osv. Glöm inte heller att ta hand om dina fötter för att undvika skoskav!

Här kan du ladda ner packlistan som PDF och även skriva ut den. 

Sova

Det är de essentiella saker du behöver för att kunna spendera en bekväm natt i det vilda. Försök att packa allt inne i ryggsäcken utan att behöva spänna några saker utanför. Om du behöver ha packning utanpå se till att den sitter fast och inte vinglar.

Stor ryggsäck med regnskydd
Tält
Sovsäck
Liggunderlag
Uppblåsbar kudde
Tältlykta 

Kläder och skor

Innan du ger dig ut på vandring kolla väderrapporter för att kunna anpassa kläderna efter förhållande. För att vara förberedd för växlande väder packa extra kläder och extra strumpor med dig.
Regnbyxor och regnjacka kan vara din räddning i fall vädret under din vandring i fjället blir sämre. När det gäller skor räcker det med ett par kängor för vandring och ett par tofflor. 

Kängor
Tofflor
Regnbyxor
Mellanlager (fleece/funktionströja)
T-shirt
Mössa ( det kan vara kallt på kvällarna i fjällen)
Vantar
Vandringsbyxor / tights
Regnjacka
Strumpor plus extra strumpor
Bekväma underkläder
Underställ att sova i 

Mat

När det gäller snacks funkar det bra med nötter eller protein bars. Mat att ta med på vandringen ska ge dig den energi du behöver och ska samtidigt inte väga mycket. Torkad och frystorkad mat funkar jättebra att ta med till fjällen men kan också kosta ganska mycket, speciellt om du ska vara borta i flera dagar. Pulverpotatismos, färdiga nudlar och torkat kött kan då vara din räddning. 

I Sverige och Norge kan du oftast dricka vatten direkt ut bäcken, kolla först upp om det finns något rinnande vatten vid just din led. Vatten ska du anpassa mängden beroende på intensitet, väder, längd, ålder, kroppstyp.

Stormkök
Bränsle
Kastrull
Vatten (vattenflaska)
Snacks – nötter, power bars
Termos
Vikbar mugg
Vikbar tallrik
Bestick
Mat
Vattenfilter

Navigera

Det är viktigt att kunna navigera när du vandrar. Finns det täckning går det så klart bra att använd Google Maps. 

Karta
Kompass

Hälsa och hygen

Myggmedel och solskydd kan definitivt behövas i Svenska fjällen på sommaren. Första hjälpen och plåster kan vara en räddning i fall du skadar dig eller får skoskav. Våtservetter och toalettpapper kan vara skönt att ha i fall du befinner dig i områden som inte är utvecklade eller lång borta från civilisationen. Om du ska vandra där det inte finns tillgång till sötvatten köp saltvattens tvål och diskmedel.

Första hjälpen
Myggmedel
Solskydd
Våtservetter
Toapapper
Plåster
Solglasögon
Förband
Tandborste och tandkräm
Tvål (saltvatten)
Diskmedel (saltvatten)
Deodorant

Extra

Några extra saker som inte är nödvändiga på en dagstur i fjällen med kan underlätta din vandringstur. 

Power bank
Ficklampa 
Fällkniv
Kikare
Lypsyl
Sittunderlag
Handduk
Dagbok
Böcker
Stavar