Vandringsutrustning Vandringsmat och matlagning

Vattenrenare bäst i test – bästa vattenfilter 2024

vattenrenare bäst i test

Det finns inget som kan få människokroppen att ge upp snabbare än brist på vatten, ändå är de allra flesta dåligt förberedda. Att kunna få tag på rent dricksvatten är både livsviktigt och något vi ofta tar för givet i våra svenska hem. Det vara en situation du frivilligt sätter dig i som långa vandringar eller något mer oförutset som att dricksvattnet i dit hem helt plötsligt är kontaminerat. Oavsett vill du se till att ha det bästa vattenfiltret du kan få tag på tillgängligt. För att guida dig har vi undersökt och satt ihop den här artikeln, detta är vattenrenare bäst i test.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar.

Bästa vattenfilter – Snabb topp 3

1 – LifeStraw Go 650 ml

Bästa vattenreningen för vandring, lifestraw go. Blå vattenflaska med inbyggt vattenfilter

2 – Platypus GravityWorks

Platypus gravityworks vattenfilter för flera personer

3 – Grayl UltraPress

vattenrenare bäst i test

Vattenfilter bäst i test

LifeStraw Go

Bästa vattenreningen för vandring, lifestraw go. Blå vattenflaska med inbyggt vattenfilter
Vikt:221 gram
Flöde:
Filterlivslängd:100 liter

Det här är produkten som fått mig att helt ändra åsikt om LifeStraw och gjort det till ett toppval. Jag har sett många rekommendationer av LifeStraw i sin grundfunktion (vilket bäst beskrivs som ett sugrör med vattenfilter) och aldrig förstått grejen. Visst väger det väldigt lite och filtrerar effektivt men vem vill behöva ligga på mage bredvid ett vattendrag varje gång man ska dricka? Nej, orginal versionen av LifeStraw är inte praktisk men däremot så är LifeStraw Go definitivt det.

Det är en väldigt enkel lösning till alla problem som finns med det opraktiska sugröret, det är nu monterat det i en vattenflaska. Nu kan man bära med sig vattnet, behöver inte krypa på mage och kan dra nytta av gravitationen när man dricker. Filtret verkar göra sitt jobb utmärkt då det utöver att göra vattnet säkert att dricka dessutom ger riktigt bra smak på det.

Utöver smuts och dålig smak så rensar vattenfiltret bort både bakterier, parasiter, protozoer så väl som klor och kemikalier. Du blir av med alla skadliga partiklar och vattnet renas till 99,99%, det blir inte säkrare än såhär. Filtreringen sker med två separata filter, där det ena har en kapacitet på 100 liter innan det behöver renas. Det andra filtret klarar av hela 4000 liter, vilket motsvarar hela vårt dricksbehov under 5 år. En riktigt utmärk kombination med en lätt vikt och få svagheter, perfekt anpassad för vandring. Helt klart den bästa vattenrenaren i flaskformat.

Bästa vattenrenaren för små grupper

Platypus GravityWorks 6L

Platypus gravityworks vattenfilter för flera personer
Vikt:350 gram
Flöde:1,75 L / minut
Filterlivslängd:1500 liter

Platypus GravityWorks är ett snabbt och användarvänligt vattenfilter som låter gravitationen göra jobbet åt dig. Det är perfekt för mindre grupper och levererar dricksvatten tillräckligt snabbt för att kunna användas under vandringen så väl som vid tältplatsen. GravityWorks hamnar på en topplacering på grund av sin mångsidighet och pålitlighet. Filterlivslängden är utmärkt och allt du behöver göra är att regelbundet skölja ur det.

GravityWorks har flera fördelar jämfört med lösningar som MSRs Guardian Gravity Purifier som vi går igenom längre ner i testet. Till att börja med så rinner vattnet igenom betydligt snabbare vilket gör det till ett användbart alternativ även under lite kortare pauser. I stort sett så får du en fylld påse med renat vatten på 6 minuter. Det behöver heller inte hängas upp utan kan också fungera liggandes mot en brant sluttning.

Dessutom så gör lösningen med två vattenbehållare att du inte behöver ha koll på den medans vattnet renas. Häng upp påsarna och kom tillbaka efter några minuter så är den påsen med rent vatten fylld. En väldigt smidig lösning. Platypus filter rensar bort alla typer av bakterier och protoza effektivt och är det bästa vattenfiltret för mindre grupper.

Högst vattenkvalité

Grayl UltraPress Purifier

vattenrenare bäst i test
Vikt:354 gram
Flöde:3 L / minut
Filterlivslängd:250 liter

Grayl är ett av de yngre företagen i branschen som väldigt snabbt gått från servettskiss till internationellt företag Produkterna har minst sagt varit en succe och deras vattenrenare är bäst i test. Grayls vattenrenare är designade som vanliga vattenflaskor och kommer i flera storlekar. Just UltraPress kommer in på 500ml, vilket är en smidig storlek för vandring.

Alla Grayls vattenrenare fungerar på samma sätt: man lossar smidigt vattenfiltret som sitter i flaskan och drar ut det. Sen fyller du flaskan i närmaste vattendrag upp till den invändiga markeringen. Avslutningsvis pressar du ned vattenfiltret i den fyllda flaskan och på ca 10 sekunder är vattnet filtrerat och redo för att drickas. Extremt smidigt!

Grayl är utrustade med kolfilter så det är med andra ord aktivt kol som filtrerar bort alla orenheter från vattnet och förbättrar smaken. Kolfiltret avlägsnar bakterier, virus, protozoa, partiklar, kemikalier och tungmetaller. Bland de bästa vattenfiltren som finns och ett komplett skydd!

Vattenrenare bäst i test – Bästa vattenrenare för större grupper

MSR Guardian Gravity Purifier

bästa vattenrenare
Vikt:520 gram
Flöde:0,5 L / minut
Filterlivslängd:3000+ liter

Den bästa vattenrenaren och vattenfiltret för att smidigt förse större grupper med vatten. MSR har utvecklat den här produkten för att hängas upp när du slår läger, du fyller tanken på 10 liter och sen slipper ni springa till vattendraget. Guardian Gravity Purifier fungerar även utmärkt för dig som vill ha en försäkring i hemmet. Du fyller upp den och har sen rent dricksvatten för hela familjen, perfekt för att fylla vattenflaskan inför dagens vandringen.

När du använder Guardian fyller du vattenpåsen och hänger upp den. Därefter fäster du slangen vid påsen, se till att klämmorna är stängda på båda slangarna. När den sitter på plats släpper du först ut vatten genom den svarta reningsslangen. Låt det rinna tills det inte kommer några luftbubblor, det här är smutsigt vatten så drick det inte. Efter det här är det fritt fram att fylla på dricksvatten från den genomskinnliga slangen.

Tänk på att den här vattenrenaren är avsedd att användas när man är vid ett och samma ställe en längre tid. Guardian Gravity renare inte vatten fort, så är du ute efter att snabbt rena vatten on-the-go så bör du välja en annan produkt som Grayl eller LifeStraw Go. Filtret är ett kolfilter och det aktiva kolet ger utmärkt skydd. Vattenfiltret tar bort bakterier, virus, protoza och andra farlig partiklar. Ska du förse en grupp av människor är MSR’s vattenrenare bäst i test.

Vattenrenare bäst i test – Den lättaste lösningen

MSR TrailShot Microfilter

vattenrenare bäst i test
Vikt:140 gram
Flöde:1 L / minut
Filterlivslängd:2000 liter

Det här är den bästa vattenrenare för dig som är ute efter något riktigt lätt och smidigt. MSR TrailShot går att packa ned i fickan och väger endast 140 gram! Det här är en vattenrenare med hollowfiber filter. Utvecklad för vandring, jakt och andra friluftsaktiviteter, låter den dig dricka direkt ur vattenkällan.

TrailShot är väldigt enkel att använda och du kan sköta hela processen med en hand. Du stoppar helt enkelt ned slangens ända i närmaste vattendrag. Sen pumpar du upp vatten genom att klämma på blåsan med din hand. Vattenrenarens munstycke är utformat så du kan spruta vattnet direkt i munen eller fylla på en behållare.

Vattenfiltret går snabbt att packa upp och ned, det handlar bara om att vika slangen och trä på ett band. Rengöring är precis lika lätt och går att utföra överallt. Du fyller bara blåsan med rent vatten, skakar om och tömmer. Se dock till att inte förvara den längre perioder utan rengöring. Är det en lätt och smidig lösning du är ute efter är denna vattenrenare bäst i test.

Andra vattenrenare och vattenfilter vi gillar

MSR Emergency Home Water Filtration System

bästa vattenfilter
Vikt:100 gram

Det här är en väldigt smidig lösning från MSR för dig som vill ha ett vattenfilter för nödsituationer i hemmet. Vattenfiltret kommer med flera munstycken och skruvas helt enkelt fast på din vattenkran. När det sitter på plats behöver du bara spola ur filtret först, det kommer komma ut gråaktigt vatten. Det är helt ofarligt och du spolar bara rent för smakens skull, när vattnet är klart/ofärgat så kan du börja dricka. Tänk på att i stort sett alla vattenkranar har gänger man kan skruva fast ett filter vid. Allt du behöver göra är att skruva loss silen från din kran med en tång.

Vattenrenaren är utrustad med både kolfilter och hollowfilter. Det här filtrerar bort smuts, microplaster, partiklar, bakterier, virus och protozoa. Allt otrevligt du kan stöta på från en vattenkran. Utöver nödsituationer är det här en bra lösning vid exempelvis stugor som tar vatten ur en lokal brunn som inte blivit testad eller där vattnet smakar dåligt. Vill du preppa för katastrofer kan det här vara den bästa vattenrenaren.

LARQ Bottle Movement PureVis

bästa vattenrenare
Vikt:300 gram (710 ml flaska)

Det här är en vattenrenare som fungerar helt annorlunda från de andr på våran lista. Du kanske känner igen LARQ från den amerikanska versionen av draknästet där de fick en deal på 1 million dollar. Produkten de fått sponsrad är alltså LARQ Bottle som gör rent sig själv med UV ljus.

Flaskans UV ljus rensar vattnet i flaskan från alla biologiska föroreningar som bakterier, virus, protozoa, svamp m.m. Den tar död på dem genom att bryta ned deras DNA med UV strålning vilket gör vattnet ofarligt. LARQ drivs med ett batteri som laddas upp på en timma och sedan håller i ungefär en månad. Den långa batteritiden gör att den funkar även på långa friluftsäventyr och du kan undvika diarreattacker långt från bekväma sängar.

Nackdelen med flaskan är att den inte har något filter som rensar den från smuts och andra partiklar, UV ljuset ska dock hjälpa med att ta bort dålig smak.

Vad är en vattenrenare?

En vattenrenare är precis som namnet skvallrar om ett hjälpmedel för att rena vatten. De kan rena vatten på olika sätt, exempelvis med aktivt kol, UV ljus eller osmos. En vattenrenare kan ta bort organismer som bakterier, virus och mögel. Det hjälper även till mot farliga tungmetaller och bekämpningsmedel. Samtidigt är det även effektivt mot enklare saker så som att ta bort klor och förbättra smaken. Vattenrenare finns i alla möjliga storlekar. Allt från de enorma reningsverken vi alla drar nytta av till filter på din egna kökskran eller lätta handdrivna pumpar eller flaskor man tar med sig upp i bergen.

Varför vattenrenare?

Det finns en uppsjö av anledningar att använda sig av vattenrenare, både miljömässiga och hälsoskäl. Är du ute och vandrar är det inte alltid du kan eller vill bära med dig tillräckligt med vatten. Ofta är det också osäkert om vattnet är drickbart eller innehåller bakterier och miljögifter. Har du då med dig en vattenrenare kan du dricka utan att riskera att bli sjuk.

Om du stöter på illasmakande kranvatten när du reser kan du använda en vattenrenare för att förbättra smaken istället för att köpa massa vatten på flaska. Du hjälper både miljön och din plånbok. Detsamma gäller om du är någonstans där kranvattnet inte alls är drickbart. Med ett portabelt vattenfilter kan du rena det och undvika engångs plastflaskor.

Utrustad för nödsituationer

Det kan också uppstå en nödsituation där kranvattnet blir förorenat eller rent av slutar att fungera. I de här lägena är en vattenrenare en billig försäkring. Försvinner strömmen finns det heller ingen möjlighet att koka vattnet. Vill du förbereda dig ordentligt bör du även utrusta dig med ett av de bästa stormköken och ha en liten reserv hemma av frystorkad mat med lång hållbarhet. Dessutom rekommenderar vi att du testar tändstål för att alltid ha något att kunna tända en värmande brasa med.

Hur fungerar vattenrenare?

Det finns olika sätt att rena vatten på så svaret varierar mellan produkterna. De bästa vattenrenarna för vandring och överlevnad har ofta kolfilter eller, i vissa fall UV ljus. Kolfilter renar vattnet genom att filtrera och “suga åt sig” både orenheter, bekämpningsmedel och bakterier. UV ljus tar helt enkelt död på bakterier och virus genom att bryta ned deras DNA. Nackdelen är att UV ljus inte hjälper mot andra icke-organiska orenheter.

Hur fungerar vattenrenare med kolfilter?

Kolfilter är ett av de vanligaste sätten att rena vatten och det bästa vattenfiltret för vandring. De skapas genom att man mal ner en kolkälla, exempelvis kokosnötskal. Kolet värms sedan i en syrefri miljö till extrema temperaturer. Det här renar och aktiverar kolet samtidigt som det skapar sprickor där orenheter lätt lagras.

Kolfilter fungerar genom något som kallas för adsorption. Lite förenklat så betyder det att orenheter och kemikalier dras till ytan av det aktiva kolet samt hålls kvar där. Med andra ord så slipper du få i dig skräpet.

Hur fungerar vattenrenare med UV ljus?

När vattnet går igenom vattenrenaren bestrålas det med kraftigt UV ljus vilket bryter ned DNA hos bakterier, mögel, virus och svamp med 99,9% säkerhet. Det är ett väldigt miljövänligt sätt att rena vatten då det helt undviker kemikalier. Nackdelen är att UV ljuset inte fungerar om vattnet är för grumligt. Innehåller det för mycket partiklar når inte ljuset alltid fram med tillräcklig kraft.

Vilket vattenfilter ska man ha till vandring?

För vattenrening under vandring så rekommenderar vi ett kolfilter som kan ta bort både virus, bakterier, tungmetaller och bekämpningsmedel. En vattenrenare som passar bra för vandring är Grayl UltraPress Purifier. Det är en lätt vattenrenare som även fungerar som vattenflaska. Det här gör att du samtidigt kan minimera din packning och bära med dig mindre vatten.

Vilken vattenrenare är bäst?

Grayl UltraPress Purifier. Den bästa vattenrenaren ska vara en smidig och mångsidig produkt som kan filtrera vatten snabbt. Den ska också ta bort alla typer av föroreningar, både organismer, kemikalier och partiklar. Därför är Grayl’s vattenrenare bäst i test. Den leverar helt enkelt ett komplett paket.

Vad tar de bästa vattenfiltren bort?

De allra bästa vattenrenarna och vattenfiltren kan ta bort det allra mesta som vi kan behöva skydda oss mot. Både faror skapade av oss människor så väl som naturliga. En bäst i test vattenrenare kan ta bort följande:

  • Bakterier
  • Protozoer
  • Virus
  • Mögel
  • Svamp
  • Tungmetaller
  • Bekämpningsmedel
  • Microplaster
  • Partiklar
  • Dålig smak

Finns det alternativ till vattenrenare?

Ja det finns andra välbeprövade sätt att rena vatten, detta är ju något människor gjort i tusentals år. Förmodligen det mest beprövade sätt som finns är helt enkelt att koka vattnet, du tar död på bakterier. Det finns även tabletter framtagna för att avlägsna och neutralisera skadliga ämnen. En vattenrenare som är bäst i test med riktiga filter är dock det säkraste och mest kompletta sättet att rena vatten.

Hur länge håller ett vattenfilter?

Hur länge filtren håller i en vattenrenare varierar väldigt mycket från produkt till produkt. Oftast mäts dess livslängd i hur många liter som filtrerats genom den och naturligtvis finns det utbytesfilter till bra vattenrenare. Vill du ha ett vattenfilter hemma inför nödsituationer är det bästa att inte öppna förpackningen, då står det sig något längre. Överväg även att köpa ett reservfilter direkt när du skaffar din vattenrenare.

Måste jag ha ett vattenfilter när jag ska vandra?

Nej det är inget du måst ha med dig men det är oftast det smartast valet. Är du exempelvis högt upp i de svenska fjällen är vattnet väldigt rent och oftast säkert att dricka. I resten av landet bör du dock vara noggran med vad du dricker för vatten. Det finns andra sätt att rena vatten, som att koka det, men ett bra vattenfilter är det säkraste valet.

Vattenrenare bäst i test – köpguide

För att vara bli helt nöjd med det vattenrenare du köper så finns det några snabba punkter att tänka över. Det finns en uppsjö av olika modeller för olika syften så det finns definitivt inte ett bästa val. Fundera på vilket sätt du ska använda den och i vilka situationer. Hur många är ni som ska använda den och vart kommer du att vara. Vill du ha en försäkring mot nödsituationer i hemmet eller ett lätt vattenfilter på vandringen.

Hur fungerar vattenrenaren?

Vilken teknik den använder och hur den drivs kommer att vara avgörande. Vissa vattenrenare drivs av gravitation medans andra är handpumpade. En del modeller kan du skruva direkt på vattenkranen i ditt hem medans andra funkar genom att lägga ned en slang i närmaste vattendrag. Se till att systemet passar dina behov och din situation.

Vilken kapacitet har den?

Här bör du tänka över både hur många ni är som behöver vattnet och hur snabbt det behöver gå. De bästa vattenfiltren är uppmärkta med hur många liter de producerar per minut. Du kommer också vilja veta hur många liter den klarar av innan det är dags att byta filter.

Vad väger vattenrenaren och hur stor är den?

Beroende på hur du kommer använda den kan det här vara extremt viktigt eller inte alls. Ska du ha med vattenrenaren i husbilen spelar vikten förmodligen ingen roll men däremot kanske den inte ska ta för mycket plats. Ska du campa och vandra så vill du ha den så liten och lätt som möjligt, här spelar varje gram roll. Är din vattenrenare till för nödsituationer i hemmet så är det kanske inte alls lika viktigt utan snarare kapaciteten du vill prioritera.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.