Vandringsutrustning Vandringskläder

Vandringskängor dam – Bäst i test 2024

Bästa vandringskängor dam i test Hanwag

Det finns nästan lika många kängor som vandringsleder, så att hitta rätt par är inte det lättaste. Här går vi igenom de bästa vandringskängorna i dammodell och vad du ska tänka på för att välja ett par kängor som passar dig. Olika typer av vandring ställer också olika krav på kängorna. Du behöver få rätt mängd stöd och stabilitet för att skydda dina fotleder. Samtidigt ska vandringskängorna erbjuda bra grepp och rätt mängd dämpning.

Texten innehåller reklam i form av affiliate länkar.

Snabb topp 3

Bäst i test
Meindl Kansas

bäst i test vinnaren bland vandringskängor för dam, Meindl kansas lady i mörkt läder

Bästa premium
Alfa Walk Queen

Alfa Walk queen i brunt läder med gummiklädd tå, en av de bästa vandringskängorna för dam

Bästa budgetvalet
Urberg Helags

Svarta Urbergs Helags med orangea snören, bästa billiga dam vandringskängor i testet

Kansas från tyska Meindl är bäst i test bland årets vandringskängor och den här modellen kommer att passa bra för de flesta situationer. Utöver vår topp 3 så går vi igenom ytterligare 6 par med kängor för damer med olika egenskaper. Är du även intresserad av de bästa herrkängorna hittar du det i en separat artikel. Det finns alternativ för alla budgetar så väl som lättvikts alternativ och extra höga kängor för tuffa vandringsleder med tung packning.

Vandringskängor dam bäst i test

Meindl Kansas Lady Gore-Tex

bäst i test vinnaren bland vandringskängor för dam, Meindl kansas lady i mörkt läder
Vikt:570 g
Yttermaterial:Skinn
Membran:Gore-Tex
Skafthöjd:10 cm

Meindl Kansas är en stryktålig vandringskänga tillverkad i vaxat nubuckläder med Gore-Tex membran som ser till att hålla foten torr. Under testning så är Kansas helt vattentäta och erbjuder utmärkt ankelstöd. Sen så finns ju risken att skon blir blöt inifrån när man svettas, det här har Meindl löst med sin så kallade Active Air Technology. Det ser helt enkelt till så att fukten i kängan transporteras ut ur skon, det reducerar problemet och ser till att du får en luftigare sko.

Sulan är uppbyggd i lager med ett stötdämpande lager följt av ett med rejält grepp som klarar av tuff terräng utan problem. Över tån finns ett litet gummiskydd som ser till att reducera slitage. En rejäl vandringskänga som kan ta dig genom det mesta och samtidigt håller en låg vikt. De här vandringskängorna för dam är bäst i test av en anledning, de kommer hålla i flera år och om du väl lyckas slita ut dem kommer du förmodligen att köpa samma modell igen.

Bästa premium vandringskängor dam

Alfa Walk Queen Adv GTX

Alfa Walk queen i brunt läder med gummiklädd tå, en av de bästa vandringskängorna för dam
Vikt:650 g
Yttermaterial:Skinn
Membran:Gore-Tex
Skafthöjd:15 cm

En riktigt slitstark premium känga från norska Alfa i högkvalitativt full-grain läder och vattentätt Gore-Tex. Kängan har förstärkningar i häl och ta för att både skydda foten och minimera slitage. Sulan är stötabsorberande och hela vandringskängan ser till att din fot kan andas. Alfa har tänkt på i stort sett allt, till och med skosnörena är vattentäta. Du slipper snören som suger åt sig vatten och tynger ner foten, praktisk liten detalj. Det finns fyra par med krokar så att du effektivt kan snöra skon för att passa din fot och hålla foten på plats.

Skorna går förvånansvärt fort att gå in och formar sig bra efter foten. Alfa har bygg upp kängans skaft i memoryfoam vilket ger en väldigt behaglig passform och skaftet på 15 cm erbjuder grymt bra stöd. Du får dessutom en riktigt välbalanserad kombination av dämpning, stöd och grepp från sulan. Överlag så är det svårt att hitta några fel med kängan och de lever upp till prislappen som är något högt. Det här är de bästa vandringskängorna för dam i premium prisklassen.

Bästa billiga vandringskängor dam

Urberg Women’s Helags Hiking Boot

Svarta Urbergs Helags med orangea snören, bästa billiga dam vandringskängor i testet
Vikt:770 g
Yttermaterial:Skinn
Membran:Ja
Skafthöjd:

Helags är en mångsidig och väldigt prisvärd vandringskänga för damer från Urbergs, snyggt designade i svart eller brunt läder med kontrasterande snören. Du får väldigt mycket för pengarna och det är vårt toppval när det kommer till bästa budget kängorna. Helags är fodrad med effektiva membran som både transporterar bort fukt som bildas i skon och håller tätt mot vatten utifrån. Kängan väger in på 770 gram, vilket är helt okej.

Sulan kombinerar stötdämpning med bra grepp och du får tillräckligt stöd för att gå med en stor ryggsäck. Helags saknar foder vilket är behagligt på sommaren men vill du använda dem i kylan får du se till att ha utrymme för dubbla vandringsstrumpor. Skaftet är däremot fodrat för komforten som faktiskt är riktigt bra. Kängorna är något hårdare än toppvalen från Alfa och Meindl så de tar längre tid att gå in men det är något man kan förvänta sig med prisskillnaden.

Bästa höga vandringskängan dam

Lundhags Women’s Mira II High

bästa höga vandringskängorna i dam modell, lundhags mira i brunt länder
Vikt:700 g
Yttermaterial:Skinn/Syntet
Membran:Nej
Skafthöjd:26 cm

Detta är Lundhags mest tekniska 3-lagers känga utvecklad för krävande vandringar. Skaft i nubuck läder med isolerande ariaprenne mellanlager. Nederdelen är tillverkad i slitstarkt cellgummi med ytterligare förstärkning över tårna där det slits som mest. Gummit är naturligtvis helt vattentätt medans de läderklädda delarna får behandlas med vax för att hålla vatten ute. Lundhags kängorna har alltså inget membran men det här är ett medvetet val. Även vattentätt Gore-Tex membran kan bli dränkt vid tillräckligt mycket vatten, när de väl blir blöta tar de sen en evighet att torka. Lundhags kängor är istället gjorda för att torka snabbt. Dessutom torkar membran ut och begränsar livslängden.

Kängan passar utmärkt för dig som vandrar utanför upptrampade stigar eller med tung packning. De har grym komfort, vattentäthet och grepp. Räkna med att det tar lite tid att gå in vandringskängorna att lägga lite tid på att vaxa dem. Det är det helt klart värt, med rätt underhåll så har du en vän för livet. Blir sulan nedsliten går den att byta ut och resten av skon kommer hålla en evighet med rätt underhåll.

Bästa lätta vandringskängor dam

Haglöfs L.I.M FH Gore-Tex

Bästa lättvikts vandringskängorna från Haglöfs, L.I.M i grå-svart herrmodell.
Vikt dam:318 g
Yttermaterial:Syntet
Membran:Gore-Tex
Skafthöjd:

Det här är utmärkta dam vandringskängor för all vandring med lite lättare packning, de är perfekta vid långa dagsturer och stugvandringa. Vikten sticker verkligen ut hos L.I.M, den är riktigt låg och kan t.o.m konkurrera med många vandringsskor. Kombinationen av mesh och Gore-Tex gör att skon håller sig väl ventilerad och sval. Samtidigt ser membranen till att den är vattentät och du kommer dessutom att stå stabilt.

För att förhinda slitage så har du en liten förstärkning över tårna, vilket också ger din fot lite extra skydd. Sulan har ett rejält mönster som ser till att du inte halkar samtidigt som de har en bekväm dämpning. Haglöfs står för bästa lätta vandringskängan som desutom sitter riktigt bekvämt direkt när du plockar den ur lådan. Har du inget tåladmod för att gå in dina skor så är det här ett bra val.

Andra dam vandringskängor vi gillar

Hanwag Women’s Tatra II Lady Gore-Tex

En av de bästa vandringskängorna för dam från Hanwag, Tatra II
Vikt:640 g
Yttermaterial:Skinn
Membran:Gore-Tex
Skafthöjd:

En riktig kvalitets känga från Hanwag gjord för att klara av allt från våtmark till toppstigningar med tung packning. Tatra har ett robust, fodrat skaft som ger rejält stöd och skon är överlag slitstark med gummiförstärkningar över både häl och tå. Gore-Tex membranen i mellanlagret hjälper till att hålla din fot helt torr samtidigt som kängan andas bra. Utöver membranen så har även fodret andningshål som ser till att hålla din fot sval.

Snörningen är effektivt placerad och går att anpassa bra för att hålla foten på plats så du slipper skoskav. Sulan ger extremt bra grepp och kommer se till att du står stabilt på alla underlag, i nedförsbacke är den bromsande hälen extremt bra. Det här är en riktigt bra all-round vandringskänga i dam modell med få svagheter. Priset kan dock upplevas som högt, kvalité kostar.

outnorth logga

Lundhags Vandra II High

Lundhags vandra II en bra vandringskänga för både dam och herr.
Vikt:910 g
Yttermaterial:Skinn/Gummi
Membran:Nej
Skafthöjd:

Lundhags Vandra II High är en 1-lagers skalkänga av hög kvalité. Både lädret och cellgummit låter skon andas och ger den ett behagligt klimat. Som med de flesta skalkängor anpassar du den efter temperaturen med ditt val av sockor. Sulan är stötdämpande samtidigt som den ger ett bra grepp. Vandringskängan är tillverkad för att lätt kunna repareras och kommer med garanti.

Den här skalkängan tar tid att gå in men med enkel-lager så formar den sig sen utmärkt efter foten. Ser du till att vaxa den rejält får du dessutom en väldigt vattentålig vandringskänga som dessutom torkar otroligt fort om den väl skulle bli blöt. Nertill är gummit naturligtvis 100% vattentätt samt har en extra förstärkning i häl och tå. Det här är rätt val i vårt test av dam vandringskängor om du är ute efter en hög 1-lagers känga. En nackdel som ska nämnas är den höga vikten. Vill du ha en lätt känga ska du kolla på något annat, exempelvis Salomons Quest nedanför som halverar vikten.

Salomon Women’s Quest 4 Gore-Tex

Salomons quest 4 i blågrönt och svart en av de bästa vandringskängorna i testet
Vikt:535 g
Yttermaterial:Skinn/Syntet
Membran:Gore-Tex
Skafthöjd:

En av Salomons absolut bästa vandringskängor. Quest 4 är utvecklad för backpacking på tuff och ojämn terräng. Den har ett så kallat ADV-C 4D chassi som är framtaget för att stötta foten på ojämna underlag. Det här gör att du lättare undviker snedtramp och stukningar. Gore-Tex membranen håller tätt mot vatten utifrån samtidigt som det släpper ut överskottsvärme och fukt inifrån.

I förhållande till höjden och stödet Quest erbjuder så är den fantastiskt lätt på bara 535 gram. Du kommer ha svårt att hitta en lättare känga som ger såhär mycket stabilitet i förhållande till vikten. Du får bra passform med en fot som sitter där den ska och en slitstark känga. Det här är en av de mest populära vandringskängorna för dam även internationellt och av mycket bra anledning.

Lundhags Tjakke Mid

Tjakke mid i brunt läder, en bra vandringskänga i unisex modell
Vikt:780 g
Yttermaterial:Skinn/Gummi
Membran:Nej
Skafthöjd:

En personlig favorit, Tjakke är en 3-lagers känga som passar för en mängd med aktiviteter och klarar tung terräng. Som med alla Lundhags produkter kan du räkna med lång livslängd och kängan kommer med garanti. Sulan har ett grymt grepp och kan dessutom bytas ut när du slitit ner den. Det här ger en riktigt lång livstid så länge du tar hand om din känga och ser till att vaxa den regelbundet.

Lundhags har väldigt många lojala användare i Sverige som aldrig skulle använda något annat men kängorna är inte för alla. Det finns för och nackdelar, det är inte fokus på lättvikt utan istället en stabil och slitstark känga. Du kommer att få ta hand om dem regelbundet men gör du det så kommer de att hålla riktigt länge. Jag är ett stort fan av Tjakke, har du inget emot att lägga några mil på att gå in kängan och vaxa den regelbundet så är det en av de bästa all-round vandringskängorna.

Köpguide – välj de bästa dam vandringskängorna

Vilken terräng ska du vandra i?

Vilka dom bästa dam vandringskängorna är varierar beroende på terrängen. Det är därför viktigt att tänka på vilken typ av underlag det är du ska vandra på. En led på plan mark utan packning kanske inte är så krävande och då är fokus på att kängorna är lätta. Ska du däremot upp i bergen kommer du behöva en som ger bra stöd för dina fotleder och erbjuder bra grepp. Går din vandring istället genom våtmark kommer du vilja prioritera vattentäta höga kängor som klarar att hålla tätt. Har du tung packning kommer du också att vilja ha högre kängor som ger mer stöd.

Hur höga ska vandringskängor i dam modell vara?

Medelhöga vandringskängor – mångsidiga

Det här är allround valet som funkar till de flesta situationer. Om du ska utforska olika miljöer och bara vill ha med en sko är det här förmodligen de bästa vandringskängorna. En bra mellanhög vandringskänga erbjuder både stöd, vattentäthet och ventilation. Detta gör att dom funkar bra både på plan mark så väl som i fjäll. 

Det finns en uppsjö av modeller och många är specialanpassade. Lättare modeller som erbjuder bra ventilation, tyngre modeller med suveränt stöd för tunga packningar eller en ren alpin känga anpassad för stegjärn. Du kan hitta totalt vattentäta modeller eller så har tillverkaren istället anpassat den för varmare klimat där luftighet prioriterats. Förmodligen kommer du vilja ha en känga som ligger någonstans i mitten, det vanligaste valet. En vandringskänga för alla tillfällen.

Nackdelarna här är snarare vad andra modeller kan göra bättre. En högskaftad känga kommer ge ytterligare vattentäthet och stöd. Medans en vandringssko kommer att vara luftigare och lättare.

Högskaftade vandringskängor – för tuffa förhållanden

Det här är de bästa vandringskängorna för dig som vill utforska naturen utan leder. När du vandrar utanför stigarna kommer det inte längre finnas någon hjälp att ta sig över våtmark. Då kommer högskaftade vandringskängor till sin rätt. De är byggda för att stå emot vatten och klara av tuff terräng. Kängorna är gjorda för vandring med tung packning och ger mycket bra stöd. Skalkängor är vanliga med höga skaft, de har god vattenresistens men tar lång tid att gå in.

Vad gäller nackdelar så blir högskaftade vandringskängor naturligt tunga jämfört med andra skor. De andas inte heller särskilt bra och blir lätt varma.

Vandringsskor eller Vandringskängor..

Vandringsskor passar bra på dagsturer som håller sig på torra stigar. Känns detta som något för dig och du vill ha lite lättare skor så har vi även testat vandringsskor. Det största pluset med vandringsskor är ventilationen och vikten som gör dom väldigt luftiga. Skorna görs också i många olika modeller men det viktigaste att titta på här är ofta sulan. En mjuk sula är väldigt lik en löparsko och viker sig lätt om du böjer i skon. Hårda sulor kommer hålla formen bättre och är stabilare. Skorna saknar också skaft. En mjukare sula kommer istället erbjuda lite extra komfort och är lättare.

Nackdelarna med vandringsskor är naturligtvis att dom saknar skaft och därmed stödet som kängor erbjuder. Detta gör att de lämpar sig sämre för vandring med tung packning, det blir lättare att trampa snett och skada sig. Det kommer också begränsar alltså hur mycket packning du bör bära med dig, särskilt med en mjukare sula. Dom kommer inte heller kunna hålla dig lika torr som höga vandringskängor gör.

Ta reda på vilken storlek som passar dig

Mät din fot innan du beställer hem kängorna, ofta så finns en storleksguide för varje tillverkare. Tänk på att din fot sväller under vandringen och att du vill ha lite utrymme framför tårna, runt 1 cm och i vissa fall till och med två. Så ta hänsyn till det innan du gör din beställning. Slipper du returnera vandringskängorna sparar vi på miljön. Tänk på att vandringsstrumporna kommer att göra så din fot tar lite extra plats.

Vilket material är bäst för vandringskängor?

Syntet – Material som syntetiskt läder, polyester eller nylon. Här får du en lättare vandringskänga som går relativt fort att gå in. Dessutom brukar priset vara lägre. Det märks dock i hållbarheten och dom har kortare livslängd än en känga i läder.

Läder – Det klassiska och beprövade materialet tar lång tid att gå in men formar sig till slut bäst efter dina fötter. Ett bra par kängor i läder kommer också att ha längre livslängd än dom andra materialen. Dom är slitstarka och tål vatten bra men kommer att kräva en del underhåll. Se till att smörja in dom regelbundet. Kvalité har sitt pris dock och det kostar ofta mer med läderkängor. En annan nackdel är tyngden som ofta är högre.

Membran – Membran är en form av fuktspärr. Det ser till att hålla väta ute samtidigt som det släpper in luft och låter foten andas. En av dom vanligaste varianterna är Gore-Tex. Dom kan till och med släppa ut fukt som bildas i kängan. Om dom däremot blir så blöta att vattnet kommer in tar det lång tid för dom att torka. Du behöver också ha i åtanke att membran har ett bäst före datum och kommer inte längre hålla torrt när det är gammalt.

Välj en ventilerad känga som andas

När man pratar om kängor och ventilation handlar det oftast om membran där den mest kända versionen är Gore-Tex. Generellt sett så släpper inte vattentäta material igenom särskilt mycket luft, vilket innebär att även om de håller vatten blir det fuktigt ändå av din egen perspiration. Det här ändrar membran som Gore-Tex på. Det håller vatten ute men samtidigt så andas det och slussar till och med ut fukt inifrån. Det här kan göra ganska stor skillnad. Är kängorna inte utrustade med Gore-Tex bör du definitivt se till att de är tillverkade i någon form av naturmaterial som läder. Då andas de bättre på naturlig väg.

Hållbarhet och miljö

Det bör vid det här laget vara viktigt för alla satsa på miljövänliga alternativ. Vill vi ha kvar någon natur att njuta av så får vi se till att ta hand om den. Det behöver inte heller alltid innebära att det är sämre för plånboken. Om utrustningen är tillverkad på ett miljövänligt sätt så skyltar gärna företagen med det så det brukar inte ta särskilt lång tid att ta reda på. Som en tumregel håll utkik efter återvunnet material som helst inte flyget flera varv runt jorden. Vad gäller läderprodukter och andra material som kommer från djur är det alltid viktigt att veta att de behandlats bra.

Den absolut viktigaste aspekten ur miljösynpunkt är i min mening hur länge dina kängor håller. Behöver du byta ut dem efter 1 eller 2 år är det riktigt dåligt för miljön oavsett hur de är tillverkade. Jämför det här med ett par av de bästa vandringskängorna som kan hålla i 10-20 år. Här gör Lundhags ett fantastiskt jobb med en extremt lång garantitid och kängor av grym kvalitet. Du kan dessutom byta ut alla delar av kängan som slits. Du kommer i längden spara på både miljön och din plånbok.

När du provar vandringskängor tänk på..

Passform – hur ska vandringskängor sitta?

Alla skor skiljer sig lite åt i passformen precis som att alla fötter är olika, därför bör du definitivt inte lita blint på storleken som står skriven på skolådan. Du behöver prova kängorna ordentligt och se till att modellen passar just dig. Det handlar definitivt inte bara om utseende när du skaffar vandringskängor, alla modeller kommer inte lämpa sig för din fot.

 • Som regel vill du ha 1 cm tillgodo framför dina tår med strumpor på.
 • Känn efter så att din häl sitter still annars kommer du snabbt få skoskav.
 • Skon ska ge dig bra stöd i hålfoten.

Gå runt och prova kängorna länge

När du provar kängorna lägg mer tid än du tror på att gå runt i dem oavsett om du provar hemma eller i affär. Står du i affären så trampa runt tills det känns olustigt och fortsätt sen lite till. Det kommer inte kännas fantastiskt i alla modeller direkt eftersom en del vandringskängor behöver gås in ganska länge. Men det ska definitivt inte klämma.

Prova med vandringsstrumpor på

Tänk på att ha riktiga vandringsstrumpor på när du testar vandringskängor då de brukar vara något tjockare. Om du har tänkt att gå i dubbla strumpor, vilket ofta kan vara att rekommendera, bör du naturligtvis ha det på dig när du gör ett test av vandringskängor. Se till att det finns tillräckligt med plats helt enkelt.

Prova på kvällen

Eller efter att du tagit dig en rejäl promenad. Fötterna sväller något under dagen, vilket också kommer att hända när du vandrar långt. För att se till att kängan då inte blir trång kan det vara ett bra tips att testa när fötterna redan svällt något.

Tänk på det här efter du köpt vandringskängor

Använd riktiga vandringsstrumporna

Vill du undvika skoskav och blöta kalla fötter bör du satsa på de bästa vandringsstrumporna du kan få tag på. De kommer hjälpa dig att slippa skoskav med förstärkningar på rätt ställen. De erbjuder också förbättrad dämpning och är i många fall anpassade för att fungera bra med dubbla lager sockar.

Hur ska man ta hand om sina vandringskängor?

När du köpt en riktig kvalitets känga kommer du vilja ta hand om dom på bästa sätt för att få ut prestandan du förväntar dig. Livslängden på dina vandringskängor kommer att öka rejält om du sköter och behandlar dom rätt. Det kommer också se till att dom håller vatten ute betydligt bättre.

 • Torkning – Det bästa är att låta vandringskängorna stå i rumstemperatur stoppade med tidningspapper. För kängornas livslängd är det inte bra med snabbtorkning vid exempelvis eld eller element. Limfogar och läder kan torkas ut av den höga värmen. Ta alltid ut sulorna efter en vandring så de får lufttorka separat.
 • Rengöring – Gör rent kängorna med en borste och vatten. Plocka bort snöre och lossa sulor innan. Tänk på att vandringsskorna behöver vara ordentligt rengjorda innan du behandlar dom.
 • Behandling – Syntetiska delar på skon bör sprayas med textilimpregnering för att hålla uppe vattentätheten.
 • Läderskor mår bäst av att smörjas in med vax eller fett. Tänk på att det inte är samma sak. Fettet går in på djupet vilket mättar lädret och ser till att det håller sig mjukt. Vax blir mer som en ytbehandling vilket håller vatten ute. Det bästa sättet att lägga på vax är för hand, gnid in det med fingrarna jämt fördelat. Se till att vara extra noggrann vid alla sömmar, det är där vattnet lättast tar sig in. Bli inte förvånad över att dina kängor blir en aning mörkare av vaxet, det är normalt.
 • Rengöring, impregnering & vaxning bör utföras minst 2 ggr per år. Se dessutom över dem efter varje längre vandring.

Hur knyter man bäst vandringskängor?

Det finns ett par olika sätt att knyta vandringskängor och vad som kommer vara effektivt beror på omständigheterna.

 • Vanlig snörning – Snöra kängorna precis som du skulle göra med vilka skor som helst, nerifrån och upp. Nackdelen här är att det kan trycka lite väl mycket högre upp på kängan om du använder höga modeller.
 • Gå in stela kängor? – Snöra som vanligt men skippa de översta hakarna / öglorna så att skaftet sitter löst så mjuknar det fortare.
 • Bred fot och/eller lös häl? – Snöra lite lösare över foten för att sätta en extra knut innan skos böj, dra sedan åt hårdare och sätt en knut till efter 1 – 2 öglor / hakar. Fortsätt snöra hela vägen upp.
 • Obehagligt tryck på ovansidan av foten? – Korsa snörena som vanligt mellan första och andra paret öglor för att sen hoppa över ett kors och istället dra snörena rakt till tredje paret med öglor.
 • Tryck på tårna? – Skippa helt enkelt första paret med öglor.

Hur länge håller vandringskängor?

Det här beror på material och hur du behandlar dina vandringskängor. Det finns inget fast antal år på hur länge du ska ha dina kängor innan det är dags att byta. Köper du ett par av de allra bästa vandringskängorna för damer så kommer de att hålla riktigt länge. 

Ett par kvalitets läderkängor med utbytbara sulor, utan Gore-Tex eller andra membran, kan i stort sett hålla hela ditt liv. Lundhags vandringskängor är ett bra exempel på det här, om du smörjer och sköter om dem kan de hålla en livstid. Vill du förlänga livslängden bör du undvika torkskåp med för hög värme och att förvara kängorna i direkt solljus.

Gore-Tex och andra membran kan torka ut och kommer då inte längre hålla tätt. Det här kan begränsa deras livslängd, börjar dina Gore-Tex kängor släppa in fukt lätt är det förmodligen dags att byta. Detsamma gäller de flesta syntetmaterial, det är billigare än läder och kräver mindre underhåll. Däremot så kommer det inte att hålla lika länge.

Backpacking kängor och vandringskängor, vad är skillnaden?

Det är till stor del endast en fråga om namn, Backpacking kängor är oftast detsamma som ett par högskaftade kängor. Här handlar det om stöd, stabilitet och till viss del livslängd. Som regel kan du tänka att desto längre sträcka du ska gå och desto tyngre packning du har desto mer stöd behöver du. Du får mer stöd och stabilitet genom att välja kängor med högre skaft.

Backpacking kängor är som namnet antyder, gjorda för att vandra med packning. Skorna ska vara robusta med hårda sulor och rejält grepp. Du kommer stå stabilt och även ha bra stöd vilket gör att du klarar tung packning utan att trampa snett. Skon kommer klara sig bra i de tuff terräng och presterar utmärkt på t.ex fjälltoppar. Förvänta dig också en bättre hållbarhet. Det här är de bästa vandringskängorna om du ska på långa vandringar med ordentlig packning på ryggen.

“Vanliga” vandringskängor kommer gå fortare att gå in. Dom har en mjukare sula och är överlag mer lätt böjda. Den här vandringskänga gör sig bäst på dagsturer eller vandringar där du bär lätt packning. Vandringskängorna gör sig exempelvis bra om du vandrar där det finns fjällstugor med mat och övernattning. Dom klarar inte av tuff terräng lika bra och passar bäst där det finns bra stigar på lederna. Hållbarheten är inte heller lika bra här som hos backpacking kängorna.

Vanliga frågor om vandringskängor för dam

Vilka vandringskängor för dam är bäst?

Den bästa vandringskängan i dam modell blir i år Meindl Kansas. Baserat på sin mångsidighet och prisvärdhet.

Vad ska man tänka på när man köper vandringskängor?

Välj slitstarka vandringskängor, som är vattentäta och ger dig tillräckligt bra stöd för att du ska vandra bekvämt med rejäl packning.

Hur lång tid tar det att gå in vandringskängor?

Det här varierar väldigt mycket mellan olika modeller. En läder vandringskänga kommer generellt att ta längre tid än en i syntet men den kommer också forma sig bättre. En grov tidsuppskattning är allt från 1 till 4 veckor, där du får börja med att gå kortare stunder för att sakta arbeta dig uppåt. I början på skalan har du enkla syntet kängor medans läderkängor tar minst 2 veckor. Lyssna på dina fötter och sluta om de börjar skava någonstans.

Hur mycket större ska vandringskängor vara?

En vandringskänga ska vara runt 1,5 cm längre än vad din fot är för att ta hänsyn till svullnad och vandringsstrumpor.

Hur ofta ska man smörja in kängor?

Det varierar beroende på kängorna men som en tumregel så bör läderkängor smörjas eller vaxas minst 2 gånger per år. Smörj dem i början på säsongen och innan du ställer in dem i förrådet. Börjar de släppa in vatten så smörj dem igen.

Vad ska man ha för strumpor när man vandrar?

Välj riktiga vandringsstrumpor i merinoull, de håller värmen även om de blir blöta och är förstärka på utsatta ställen. Det här hjälper till att skydda dig mot skoskav.

Hur ska man sköta vandringskängor?

Vädra ur vandringskängorna ordentligt efter varje gång du använt dem, ta ur sulan och öppna dem fullt. Se också till att smörja in dina läderkängor med vax eller fett regelbundet för att de ska hålla längre och stöta bort vatten.

Källor

Produkterna för testet av vandringskängor i dam modell har valts ut baserat på personliga erfarenheter samt med guidning från oberoende internationella tester, bland annat:

About the author

Dominika Podbilska

Dominika brinner för att resa över allt annat, hon har som mål att besöka alla länder i Europa och det är bara början. När man reser så mycket och sitter på så många flyg som Dominika gör så får man också lära sig att göra det effektivt. Därför har hon blivit grym på att hitta billiga resor, något hon delar med sig av både här och på TikTok (@theangry_hippie).

Dominika är en inbiten vandrare och var med och startade upp Oddhikers men är numera inte aktiv med skrivandet. Däremot sköter hon fortfarande testandet av damkläderna och delar med sig av sina upplevelser.