Vandringsutrustning Vandringskläder

Vandringskängor herr – bäst i test 2024

En mans ben hänger ut över ett stup på en bergstopp, på fötterna sitter vandringskängorna Tjakke från Lundhags.

Det finns ett enormt utbud av kängor som lämpar sig för vandring, så att hitta rätt par kan vara en rejäl utmaning. Här går vi igenom de bästa vandringskängorna i herrmodell och vad du ska tänka på för att välja ett par som passar för dina fötter. Olika miljöer kommer också att ställa olika krav på kängorna. Du ska på samma gång ha tillräcklig stabilitet och dämpning samtidigt som det ska finnas bra grepp. Allt detta utan att kängan blir för tung.

Texten innehåller reklam i form av affiliate länkar.

Snabb topp 3

Bäst i test
Meindl Kansas

bäst i test vinnaren bland vandringskängor för män, Meindl kansas i mörkt läder och ljusa snören

Bästa premium
Alfa Walk King

Alfa Walk king i brunt läder med gummiklädd tå, en av de bästa vandringskängorna för herr

Bästa budgetvalet
Urberg Helags

bästa billiga vandringskängor herr, Helags från Urberg i brunt läder med svarta detaljer

Kansas från tyska Meindl är bäst i test bland årets vandringskängor och den här modellen kommer att passa bra för de flesta situationer. Totalt så kommer vi gå igenom 8 par med riktigt bra kängor, alla med olika egenskaper. Du kommer hitta lättviktsalternativ, breda modeller och extra höga kängor för dig som ska på krävande vandringar med tung packning. Är du intresserad av de bästa vandringskängorna i dammodell hittar du dem i en separat artikel.

Vandringskängor herr bäst i test

Meindl Kansas Men´s Gore-Tex

bäst i test vinnaren bland vandringskängor för män, Meindl kansas i mörkt läder och ljusa snören
Vikt:750 g
Yttermaterial:Skinn
Membran:Gore-Tex
Skafthöjd:11 cm

Meindl Kansas är en stryktålig vandringskänga tillverkad i vaxat nubuckläder med Gore-Tex membran som ser till att hålla foten torr. Under testning så är Kansas helt vattentäta och erbjuder utmärkt ankelstöd. Sen så finns ju risken att skon blir blöt inifrån när man svettas, det här har Meindl löst med sin så kallade Active Air Technology. Det ser helt enkelt till så att fukten i kängan transporteras ut ur skon, det reducerar problemet och ser till att du får en luftigare sko.

Sulan är uppbyggd i lager med en stötdämpande mitt-sula följt av en yttersula med rejält grepp så kängan klarar bekvämt av tuff terräng. Över tån finns ett gummiskydd som ser till att reducera slitage där foten är som mest utsatt. En rejäl vandringskänga som kan ta dig genom det mesta och samtidigt håller en låg vikt. De här vandringskängorna för herr är bäst i test av en anledning, de kommer hålla i flera år och om du väl lyckas slita ut dem kommer du förmodligen att köpa samma modell igen.

Bästa premium vandringskängor herr

Alfa Walk King Adv GTX

Alfa Walk king i brunt läder med gummiklädd tå, en av de bästa vandringskängorna för herr
Vikt:810 g
Yttermaterial:Skinn
Membran:Gore-Tex
Skafthöjd:16,5 cm

En riktigt slitstark premium känga från norska Alfa i högkvalitativt full-grain läder och vattentätt Gore-Tex. När det kommer till passform så upplever jag Alfa som aningen bredare än genomsnittet, något att ha i åtanke. Kängan har förstärkningar i häl och ta för att både skydda foten och minimera slitage. Sulan är stötabsorberande och hela vandringskängan ser till att din fot kan andas. Alfa har tänkt på i stort sett allt, till och med praktiska små detaljer som vattentäta skosnören. För snörning finns det fyra par med krokar så att du effektivt kan knyta skon för att hålla foten på plats.

Skorna går förvånansvärt fort att gå in och formar sig bra efter foten. Alfa har bygg upp kängans skaft i memoryfoam vilket ger en väldigt behaglig passform och skaftet på 16,5 cm erbjuder grymt bra stöd. Du får dessutom en riktigt välbalanserad kombination av dämpning, stöd och grepp från sulan. Överlag så är det svårt att hitta några fel med kängan och de lever upp till prislappen som är något högt. All-round är det här de bästa vandringskängorna för herr i premium segmentet.

Bästa budget vandringskängor herr

Urberg Men’s Helags Hiking Boot

bästa billiga vandringskängor herr, Helags från Urberg i brunt läder med svarta detaljer
Vikt:770 g
Yttermaterial:Skinn
Membran:Ja
Skafthöjd:

Helags är en mångsidig och väldigt prisvärd vandringskänga för herrar från Urbergs, snyggt designade, kommer de i brunt, respektive svart läder. Gummikanten dras upp tillräckligt mycket i fram för att skydda lädret mot slitage och samtidigt ge ett snyggt designintryck. Du får väldigt mycket för pengarna och det är vårt toppval när det kommer till bästa budget kängorna. Helags är fodrad med effektiva membran som både transporterar bort fukt som bildas i skon och håller tätt mot vatten utifrån. Kängan väger in på 770 gram, vilket är helt okej för en läderkänga.

Sulan kombinerar stötdämpning med bra grepp och du får tillräckligt stöd för att gå med en rejäl ryggsäck. Helags saknar foder vilket är behagligt på sommaren men vill du använda dem i kylan får du se till att ha utrymme för dubbla vandringsstrumpor. Skaftet är däremot fodrat för komforten som faktiskt är riktigt bra. Kängorna är något hårdare än toppvalen från Alfa och Meindl så de tar längre tid att gå in men det känns helt okej med tanke på prisskillnaden.

Bästa höga vandringskängan herr

Lundhags Men’s Jaure II High

Den bästa höga vandringskängan för herrar, Jaure II från Lundhags i mörkbrunt läder med svart gummi nedtill
Vikt:910 g
Yttermaterial:Skinn/Syntet
Membran:Nej
Skafthöjd:31 cm

Detta är Lundhags mest tekniska 3-lagers känga utvecklad för krävande vandringar. Skaft i nubuck läder med isolerande ariaprenne mellanlager. Nederdelen är tillverkad i slitstarkt cellgummi med ytterligare förstärkning över tårna där det slits som mest. Cellgummit är naturligtvis helt vattentätt och dessutom 100% underhållsfritt. De läderklädda delarna får behandlas med vax för att hålla vatten ute och hålla kängan fräsch. Lundhags kängorna har alltså inga membran istället är de gjorda för att torka snabbt och hålla tätt med hjälp av vax. Detta eftersom membran torkar ut och begränsar livslängden på kängorna.

Kängan passar utmärkt för dig som vandrar utanför upptrampade stigar eller med tung packning. De har grym komfort, vattentäthet och grepp. Räkna med att det tar lite tid att gå in vandringskängorna och att lägga lite tid på att vaxa dem. Det är det helt klart värt, med rätt underhåll så har du en vän för livet. Blir sulan nedsliten går den att byta ut och resten av skon kommer hålla en evighet med rätt underhåll.

Bästa breda herr vandringskängorna

Hanwag Men’s Tatra II Wide Gore-Tex

Den bästa breda vandringskängan för män, Hanwag Tatra II Wide i brunt och svart med metal spännen
Vikt:760 g
Yttermaterial:Skinn
Membran:Gore-Tex
Skafthöjd:

En riktig kvalitets känga från Hanwag gjord för att klara av allt från våtmark till toppstigningar med tung packning. Just den här versionen av Tatra är extra bred och passar utmärkt för oss som lider av Kalle Anka fötter. Vandringskängan har ett robust, fodrat skaft som ger rejält stöd och skon är överlag slitstark med gummiförstärkningar över både häl och tå. Gore-Tex membranen i mellanlagret hjälper till att hålla din fot helt torr samtidigt som kängan andas bra. Utöver membranen så har även fodret andningshål som ser till att hålla din fot sval.

Passformen på Tatra är så pass bra att många upplever att man i stort sett inte behöver gå in kängorna alls. Inget jag rekommenderar men du kan räkna med att det inte krävs många dagar innan de sitter perfekt. Snörningen är effektivt placerad och går att anpassa bra för att hålla foten på plats så du slipper skoskav. Sulan ger extremt bra grepp och kommer se till att du står stabilt på alla underlag, i nedförsbacke är den bromsande hälen extremt bra. Det här är en riktigt bra all-round vandringskänga i herr modell med få svagheter. Priset kan dock upplevas som högt men kvalitén är värt det.

Andra herr vandringskängor vi gillar

Lundhags Vandra II High

Lundhags vandra II en bra vandringskänga för både dam och herr.
Vikt:910 g
Yttermaterial:Skinn/Gummi
Membran:Nej
Skafthöjd:

Lundhags Vandra II High är en 1-lagers skalkänga av hög kvalité. Både lädret och cellgummit låter skon andas och ger den ett behagligt klimat. Som med de flesta skalkängor anpassar du den efter temperaturen med ditt val av sockor då den helt saknar foder. Sulan är stötdämpande samtidigt som den utvändigt har ett bra grepp. Vandringskängan är tillverkad för att lätt kunna repareras och Lundhags utlovar både lång livslängd samt garanti.

Den här skalkängan tar tid att gå in men med enkel-lager så formar den sig sen utmärkt efter foten. Ser du till att vaxa den rejält får du dessutom en väldigt vattentålig vandringskänga som dessutom torkar otroligt fort om den väl skulle bli blöt. Nertill är gummit naturligtvis 100% vattentätt samt har en extra förstärkning i häl och tå. Det här är rätt val i vårt test av herr vandringskängor om du är ute efter en hög 1-lagers känga. En nackdel som ska nämnas är den höga vikten. Vill du ha en känga som är både lätt och hög ska du kolla på något annat, exempelvis Salomons Quest nedanför som mer än halverar vikten.

Salomon Men’s Quest 4 Gore-Tex

Vandringskängan Salomons Quest 4 i olivgrön herr modell
Vikt:655 g
Yttermaterial:Skinn/Syntet
Membran:Gore-Tex
Skafthöjd:

En av Salomons absolut bästa vandringskängor. Quest 4 är utvecklad för backpacking på tuff och ojämn terräng. Den har en specialdesignad konstruktion som är framtagen specifikt för att för att stötta upp foten på ojämna underlag och med tung belastning. Med andra ord undviker du lättare snedtramp och stukningar. Gore-Tex membranen håller tätt mot vatten utifrån samtidigt som det släpper ut överskottsvärme och fukt inifrån.

I förhållande till höjden och stödet Quest erbjuder så är den fantastiskt lätt på bara 655 gram. Du kommer ha svårt att hitta en lättare känga som ger såhär mycket stabilitet i förhållande till vikten. Du får bra passform med en fot som sitter där den ska och en slitstark känga. Det här är en av de mest populära vandringskängorna för herr även internationellt och av mycket bra anledning.

Lundhags Tjakke Mid

Tjakke mid i brunt läder, en bra vandringskänga i unisex modell
Vikt:780 g
Yttermaterial:Skinn/Gummi
Membran:Nej
Skafthöjd:

En personlig favorit, Tjakke är en 3-lagers känga som passar för en mängd med aktiviteter och klarar tung terräng. Som med alla Lundhags produkter kan du räkna med lång livslängd och kängan kommer med garanti. Sulan har ett grymt grepp och kan dessutom bytas ut när du slitit ner den. Det här ger en riktigt lång livstid så länge du tar hand om din känga och ser till att vaxa den regelbundet.

Lundhags har väldigt många lojala användare i Sverige som aldrig skulle använda något annat men kängorna är inte för alla. Det finns för och nackdelar, det är inte fokus på lättvikt utan istället en stabil och slitstark känga. Du kommer att få ta hand om dem regelbundet men gör du det så kommer de att hålla riktigt länge. Jag är ett stort fan av Tjakke, har du inget emot att lägga några mil på att gå in kängan och vaxa den regelbundet så är det en av de bästa all-round vandringskängorna.

Köpguide – välj de bästa herr vandringskängorna

Hur höga ska vandringskängor i herr modell vara?

Det är svårt att svara exakt på den här frågan då det varierar väldigt mycket beroende på vad du ska göra. Är du osäker så är det bästa valet ofta ett par mellanhöga vandringskängor som ligger någonstans i mitten. De 3 första modellerna i testet från Meindl, Alfa och Urberg är alla exempel på mångsidiga kängor som fungerar i de flesta situationer.
När du ger dig på längre och svårare vandringar så är det dags att börja kolla på en vandringskänga med högt skaft som Lundhags modellerna Jaure och Vandra. Längre turer innebär mer packning och med tyngre vikt på ryggen vill du ha mer stöd för lederna.

Hur mycket packning bär du?

Din packning påverkar hur höga kängor du bör välja då en högre känga kommer ge mer stabilitet. Det blir mindre ansträngande för lederna och du reducerar skaderisken. Går du enkla dagsturer med en liten ryggsäck behövs knappt något stöd och du kan satsa på vandringsskor. Har du däremot 20 kg packning på ryggen kommer du vilja ha ganska höga kängor som ger ett rejält stöd. Desto tyngre packning du har desto högre kängor bör du välja.

Vilken terräng ska du vandra i?

Det är viktigt att tänka på vilka typer av vandringar du oftast ger dig ut på. En mindre krävande vandringsled på någorlunda plan mark kanske inte är så krävande. Då är fokus på att kängorna är lätta snarare än höga. Ska du däremot upp i bergen kommer du behöva ett par som erbjuder rejält stöd och bra grepp. Går din vandring genom våtmark kommer du vilja prioritera rejält vattentäta höga kängor som klarar att hålla vattnet ute. Vilka dom bästa herr vandringskängorna är varierar alltså beroende på terräng.

Ta reda på vilken storlek som passar dig

 • Tänk på att din fot sväller under vandringen så du så du kommer inte alltid ha samma storlek som med dina vanliga skor.
 • För att skona dem när du går brant nedför så kommer du också att vilja ha lite utrymme framför tårna, runt 1cm – 2 cm.
 • Vandringsstrumporna kommer också att ta lite extra plats i kängan då de är tjockare än vanliga strumpor.
 • Mät din fot innan du beställer hem kängorna, ofta så finns en storleksguide för varje tillverkare.

Vilket material är bäst för vandringskängor?

Syntet – Material som syntetiskt läder, polyester eller nylon. Här får du en lättare vandringskänga som går relativt fort att gå in. Dessutom brukar priset vara lägre. Det märks dock i hållbarheten och dom har kortare livslängd än en känga i läder.

Läder – Naturmaterial som tar längre tid att gå in men formar sig till sen bättre efter dina fötter än syntet. Ett bra par kängor i läder kommer också att ha längre livslängd än dom andra materialen. De är slitstarka och tål vatten bra men kommer att kräva en del underhåll. Se till att smörja in dom regelbundet. Kvalité har sitt pris dock och det kostar ofta mer med läderkängor. En annan nackdel är tyngden som ofta är högre.

Membran – Membran är en fuktspärr som sitter i kängornas foder, där det mest välkända exemplet är Gore-Tex. Det ser till att hålla vatten ute samtidigt som det släpper in luft och låter foten andas. Bra membran kommer att vara väldigt vattentäta och samtidigt transportera ut fotsvetten som bildas i skon.
Men även Gore-Tex membran har en gräns när det kommer till hur mycket vatten de kan hantera. När de går förbi den gränsen så kommer det sen ta väldigt lång tid för ett par Gore-Tex kängor att torka. En annan nackdel är att membran torkar ut och har en begränsad livslängd.

Välj en ventilerad känga som andas

När man pratar om kängor och ventilation handlar det oftast om Gore-Tex och andra membran som vi nämner ovan. Generellt sett så släpper inte vattentäta material igenom särskilt mycket luft, vilket innebär att även om de håller vatten blir det fuktigt ändå av din egen perspiration. Naturmaterial som läder andas också på naturlig väg och det finns även andra lösningar. Se till så att det finns något som hjälper till att hålla dina fötter så luftiga som möjligt i kängorna.

Hållbarhet och miljö

Det bör vid det här laget vara viktigt för alla satsa på miljövänliga alternativ. Vill vi ha kvar någon natur att njuta av så får vi se till att ta hand om den. Det behöver inte heller alltid innebära att det är sämre för plånboken. Om utrustningen är tillverkad på ett miljövänligt sätt så skyltar gärna företagen med det så det brukar inte ta särskilt lång tid att ta reda på. Den absolut viktigaste aspekten ur miljösynpunkt är i min mening istället hur länge dina kängor håller. Behöver du byta ut dem efter 1 eller 2 år är det riktigt dåligt för miljön oavsett hur de är tillverkade. Jämför det här med ett par av de bästa vandringskängorna som kan hålla i 10-20 år. Här gör Lundhags ett fantastiskt jobb med en extremt lång garantitid och kängor av grym kvalitet. Du kan dessutom byta ut alla delar av kängan som slits. Du kommer i längden spara på både miljön och din plånbok.

Vad skiljer vandringsskor från vandringskängor?

Vandringsskor har oftast inget eller ett väldigt lågt skaft så du får inte samma ankelstöd som från en känga. De passar bra på dagsturer med lätt packning som håller dig på torra stigar men kommer vara betydligt sämre med tung packning. De största fördelarna som vandringsskor erbjuder är ventilationen och vikten. Det blir lätt och luftigt helt enkelt. De kan ofta likna löparskor till utseendet men de skiljer sig från dem när det kommer till sulan, som likt en vandringskänga ska ha bra grepp. Känns detta som något för dig och du vill ha lite lättare skor så har vi även testat vandringsskor.

Tänk på det här efter du köpt vandringskängor

Använd riktiga vandringsstrumpor

Vill du undvika skoskav och blöta kalla fötter bör du satsa på de bästa vandringsstrumporna du kan få tag på. De kommer hjälpa dig att slippa skoskav med förstärkningar på rätt ställen och erbjuder också förbättrad dämpning. Strumpor tillverkade med merinoull är att föredra då de håller värmen även när de är blöta och inte luktar lika lätt.

Hur ska man ta hand om sina vandringskängor?

När du köpt en riktig kvalitets känga kommer du vilja ta hand om dom på bästa sätt för att få ut prestandan du förväntar dig. Livslängden på dina vandringskängor kommer att öka rejält om du sköter och behandlar dom rätt. Det kommer också se till att dom håller vatten ute betydligt bättre.

 • Torkning – Det bästa är att låta vandringskängorna stå i rumstemperatur stoppade med tidningspapper. För kängornas livslängd är det inte bra med snabbtorkning vid exempelvis eld eller element. Limfogar och läder kan torkas ut av den höga värmen. Ta alltid ut sulorna efter en vandring så de får lufttorka separat.
 • Rengöring – Gör rent kängorna med en borste och vatten. Plocka bort snöre och lossa sulor innan. Tänk på att vandringsskorna behöver vara ordentligt rengjorda innan du behandlar dom.
 • Behandling – Syntetiska delar på skon bör sprayas med textilimpregnering för att hålla uppe vattentätheten.
 • Smörjning – Läderskor mår bäst av att smörjas in med vax eller fett. Tänk på att det inte är samma sak. Fettet går in på djupet vilket mättar lädret och ser till att det håller sig mjukt. Vax blir mer som en ytbehandling vilket håller vatten ute. Det bästa sättet att lägga på vax är för hand, gnid in det med fingrarna jämt fördelat. Se till att vara extra noggrann vid alla sömmar, det är där vattnet lättast tar sig in.
 • Rengöring, impregnering & vaxning bör utföras minst 2 ggr per år. Se dessutom över kängorna efter varje längre vandring.

Hur knyter man bäst vandringskängor?

Det finns ett par olika sätt att knyta vandringskängor och vad som kommer vara effektivt beror på omständigheterna.

 • Vanlig snörning – Snöra kängorna precis som du skulle göra med vilka skor som helst, nerifrån och upp. Nackdelen här är att det kan trycka lite väl mycket högre upp på kängan om du använder höga modeller.
 • Gå in stela kängor – Snöra som vanligt men skippa de översta hakarna / öglorna så att skaftet sitter löst så mjuknar det fortare.
 • Bred fot och/eller lös häl? – Snöra lite lösare över foten för att sätta en extra knut precis innan ankeln, dra sedan åt hårdare och sätt en knut till efter 1 – 2 öglor / hakar. Fortsätt snöra hela vägen upp.
 • Obehagligt tryck på ovansidan av foten? – Korsa snörena som vanligt mellan första och andra paret öglor för att sen hoppa över ett par öglor och istället dra snörena rakt till tredje paret.
 • Tryck på tårna? – Skippa helt enkelt första paret med öglor.

Hur länge håller vandringskängor?

Det här beror på material och hur du behandlar dina vandringskängor. Det finns inget fast antal år på hur länge du ska ha dina kängor innan det är dags att byta. Köper du ett par av de allra bästa vandringskängorna för herrar så kommer de att hålla riktigt länge. 

Ett par kvalitets läderkängor med utbytbara sulor, utan Gore-Tex eller andra membran, kan i stort sett hålla hela ditt liv. Lundhags vandringskängor är ett bra exempel på det här, om du smörjer och sköter om dem kan de hålla en livstid. Vill du förlänga livslängden bör du undvika torkskåp med för hög värme och att förvara kängorna i direkt solljus.

Gore-Tex och andra membran kan torka ut och kommer då inte längre hålla tätt. Det här kan begränsa deras livslängd, börjar dina Gore-Tex kängor släppa in fukt lätt är det förmodligen dags att byta. Detsamma gäller de flesta syntetmaterial, det är billigare än läder och kräver mindre underhåll. Däremot så kommer det inte att hålla lika länge.

Vanliga frågor om vandringskängor för herr

Vilka vandringskängor för herr är bäst?

Den bästa vandringskängan i herr modell blir i år Meindl Kansas. Baserat på sin mångsidighet och prisvärdhet.

Vad ska man tänka på när man köper vandringskängor?

Välj slitstarka vandringskängor, som är vattentäta och ger dig tillräckligt bra stöd för att du ska vandra bekvämt med rejäl packning.

Är det skillnad på backpacking kängor och vandringskängor?

Ofta är backpacking kängor ett namn för kängor med lite högre skaft, med andra ord är det samma som högskaftade vandringskängor.

Hur lång tid tar det att gå in vandringskängor?

Det här varierar väldigt mycket mellan olika modeller. En läder vandringskänga kommer generellt att ta längre tid än en i syntet men den kommer också forma sig bättre. En grov tidsuppskattning är allt från 1 till 4 veckor, där du får börja med att gå kortare stunder för att sakta arbeta dig uppåt. I början på skalan har du enkla syntet kängor medans läderkängor tar minst 2 veckor. Lyssna på dina fötter och sluta om de börjar skava någonstans.

Hur mycket större ska vandringskängor vara?

En vandringskänga ska vara runt 1,5 cm längre än vad din fot är för att ta hänsyn till svullnad och vandringsstrumpor.

Hur ofta ska man smörja in kängor?

Det varierar beroende på kängorna men som en tumregel så bör läderkängor smörjas eller vaxas minst 2 gånger per år. Smörj dem i början på säsongen och innan du ställer in dem i förrådet. Börjar de släppa in vatten så smörj dem igen.

Källor

Produkterna för testet av vandringskängor i herr modell har valts ut baserat på personliga erfarenheter samt med guidning från oberoende internationella tester, bland annat:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.