Vandringsguider Svenska vandringsleder

Vandra Bohusleden – 37 mil genom Västsverige

Bohusleden

Om Bohusleden

Bohusleden bjuder på mycket vacker vandring och passar utmärkt för dig som är ute efter långa vandringsturer så väl som enkla dagsturer. Den 37 mil långa vandringsleden startar i Lindome, slutar i Strömstad och däremellan finns 27 etapper, alla lika vackra på sitt egna sätt. På vägen kan du smaka på färska räkor och fisk direkt från havet. Se idylliska byar, vita hus med röda tak, båtar, hav och berg!

Det fina är också att du kan dela upp etapperna lite som du vill vilket gör det möjligt att både ta en enstaka etapp eller vara ute i naturen riktigt länge. Oavsett vad du är ute efter så kan vi hjälpa dig hålla koll på packningen, vi har både packlistor för långa vandringar och packlista för dagsturer.

Etapp 1 BLÅVÄTTNERNA – STENSJÖN

En av de längsta delarna av Bohusleden. Turen börjar vid sjön Blåvättnerna som ligger på gränsen mot Halland och går genom Mölndals kommun. Leden är ganska lång men terrängen är inte så utmanande. Du går genom äng, skogar och passerar vackra sjöar. Turen slutar vid Stensjön i närheten av Gunnebo slott.
Du kan ta en omväg eller förkorta din tur och njuta av ett liten stopp vid Stora Hassungaredssjön. Där finns det möjlighet att grilla, bada och fika. På plats finns även toaletter. 

Gunnebo slott är definitivt en av de sevärdheter som är värda att besöka längst första etappen på Bohusleden. Gården består av en huvudbyggnad från slutet av 1700-talet. Idag är Gunnebo ett av Sveriges mest kompletta 1700-talsgårdar. 

Slottet är öppet året runt och där hittar du olika sorter underhållning. Passa på att fika eller äta lunch på slottets egna restaurang. Gunnebo butik erbjuder prylar, marmelader och egenbakat bröd – allt med fokus på ekologi. I närheten av slottet ligger stensjön där du kan bada och grilla, samt erbjuder möjlighet att hyra kanot. Lugna vatten och härlig miljö gör det lätt för även de oerfarna att paddla. 

Svårighetsgrad?
Medel
Hur lång?
19 km – 7 timmar plus eventuella raster
Boende?
Tält, olika typer av boende i Mölndals centrum
Sevärdheter?
Gunnebo slott

Etapp 2  STENSJÖN – SKATÅS

Etapp två börjar vid Stensjön i närheten av Gunnebo slottet och avslutas i Skatås motionsområde i Göteborg. På denna etapp kan du passa på att besöka Göteborg stad. Från Skatås tar du spårvagn nummer 5 och efter bara 22 minuter befinner du dig vid Liseberg. Är du sugen på att besöka Avenyn tar det 26 minuter med samma spårvagn. 

Vandringen är behaglig och det mesta sker på asfalt och grusvägar. Strax efter du har passerat väg 40 befinner du dig i Delsjöområdets naturreservat. Det är ett av Göteborgs största naturområden. Här finns det möjligheter till bad, grillning och du kan även hyra kanot. 

Vid Skatås motionsområde finns det cafeer och olika aktiviteter som beachvolleyboll. Är det så att du saknar staden kan du ta en tur till Göteborg. Både barn och vuxna kommer uppskatta Liseberg – här förutom rollercoasters finns det också en vacker trädgård och massor olika aktiviteter. 

Svårighetsgrad?
Lätt
Hur lång?
8 km – 2-3 timmar plus eventuella raster 
Boende?
I Göteborg finns alla möjligheter – tält, hostel, hotell och privata boende på AirBnb.
Lisebergsbyn
Sevärdheter?
Liseberg

Etapp 3 SKATÅS – KÅSJÖN

Tredje etappen av Bohusleden fortsätter från Göteborg mot Kåsjön i Partille. Det är en perfekt dagstur från Göteborg och om du inte vill fortsätta vandra kan du ta bussen tillbaka till stan. Leden är bara 10 km lång och tar cirka 3 timmar. För det mesta går du på skogsstigar och grusvägar.

Från Skatås kommer du till Härlanda tjärn där det finns bad och grillmöjligheter. Cirka 400 meter från leden i Svarttjärn finns det ett fågeltorn från där du kan få se bland annat sothöna, knipa, rörhöna och gräsand.

Leden fortsätter och du går genom naturreservatet Knipeflågsbergen. I naturreservatet finns det chans att se älg, rådjur, räv och hare. På berget Getryggen finns det ett vindskydd lämplig för övernattning. Härifrån finns det fantastiskt utsikt över Göteborg.
Vidare mot Kåsjön passerar leden den sägenomspunna Blacktjärn. Vid Kåsjön finns en fin badplats och sommartid även kiosk och toalett.

Svårighetsgrad?
Medel
Hur lång?
10 km – 3 timmar
Boende?
Vindskydd vid Getryggen eller tält
Sevärdheter?
Naturreservatet Knipeflågsbergen

Etapp 4 KÅSJÖN – JONSERED

Denna etapp fortsätter från Kåsjön i Partille till den gamla vackra fabriken i Jonsered. Du passerar Maderna sjön som är ett fågelrikt område. För de intresserade finns det en stuga där du kan observerar fåglar. Där finns även en vindskydds stuga, passa på att stanna och fika, stugan passar även som en övernattningsskydd. 

Du närmar dig Jonsered genom en vacker skog och vandringen är ganska lätt. Sista biten är ganska brant och lång så räkna med några raster.

Jonsered är ett litet ort cirka 15 kilometer från Göteborg och det finns möjlighet att ta sig tillbaka smidigt till Göteborg med tåg. Resan tar cirka 15 minuter. Du kan kombinera denna etapp med etapp 3 om du vill ha lite längre vandring under en dag. Jonsered Fabriken är ett vackert tegelhus från 1833. Bland de gamla lokalerna finns restauranger, hotell och kaféer. 

Har du extra tid kan du ta tåget till Säveåns naturreservat. Den tillhör Göta älvs-område.  Resan tar bara 18 minuter enkel väg. Säveån är känd för en rik fiske flora och har du tur kan du även spana på kungsfiskaren.

Svårighetsgrad?
Lätt
Hur lång?
8 km – 3 timmar
Boende?
Hotel eller Airbnb i Jonsered. Tält
Sevärdheter?
Jonsered Fabriken
Säveån Naturreservat

Etapp 5 JONSERED – ANGEREDS KYRKA

Från Jonsereds fabrik följer du den orangea färgen som finns på stolparna mot Jonsereds herrgård. Leden delar sig där och kan du välja mellan en kortare sträcka som tar cirka 20 minuter eller en längre vandring på 45 min. Längre sträckan följer sjön Aspen, där finns även fina stränder och flera möjligheter till bad. Passa på och hoppa från tornet vid Humlebadet. 

Lederna möts igen vid torpet Freden. Du går upp på höjden och därifrån kan du njuta av utsikten över Göteborg och Partille. Senare passerar leden Björnareåsen naturreservat där du kan njuta av otroligt rik flora och 150 år gammal tallskog. 

Slutmålet ligger vid Angereds kyrka. Kyrkan är byggt på 1200-talet och tornet är från 1544 vilket gör den till den äldsta klocktornet i västsverige. Angered ligger i nordöstra Göteborg och därifrån kan du lätt ta in dig till Göteborgs centrum. 

Svårighetsgrad?
Medel
Hur lång?
12 km
Boende?
Hotel eller Airbnb i Angered eller Göteborg. Tält
Sevärdheter?
Angereds kyrka
Stränder vid sjön

Etapp 6 ANGEREDS KYRKA – FONTIN

Från Angereds kyrka fortsätter leden mot Kungälv. Om du börjar vandra här glöm inte att besöka kyrkan från 1200-talet. Därifrån fortsätter leden mot Vättlefjäll – ett av de största naturreservaten i området. Här kan du hyra kanot, fika och bada. Vid naturområdet Orremossen kan du observera den utrotningshotade cypresslummern.

Du går över Göta älv på Jordfallsbron och vidare till Fästningsholmen. Är du intresserad av gamla fästningar rekommenderar vi ett stopp här. Fästningen är från 1300-talet och har gett namn åt Bohuslän. Den ligger i Kungälv cirka 35 minuter från Göteborg. Om du väljer en guidad tur kan du tar reda på fästningens historia samt berättelser om kungar, helgon, krig och fångar. Lär mer på deras hemsida.

Leden fortsätter vidare in i Kungälv. Stanna gärna i centrum och njut av denna vackra stad. På berget i staden ligger Fontin naturreservat. Det är här denna etapp tar slut. I Fontin kan du gå kärleksstigen och blir berörd av utsikten över Kungälv och Bohus Fästning. 

Svårighetsgrad?
Medel
Hur lång?
16 km – 6 timmar
Boende?
Kungälv
Sevärdheter?
Bohus Fästning
Kungälv stad

Etapp 7 Fontin – Grandalen

Denna etapp går genom skog, jordbruksområde och olika bostadsområden. Vandringen är ganska enkel men lång. Räkna med cirka 7 – 6 timmars vandring. Här lämnar du Kungälv och Fontin naturreservat för att fortsätta mot Romesjön. Leden dit går genom skog och fågelrika område. Vid Romesjön finns en badplats – här kan du passa på att fika och vila lite. Varför inte ta ett bad? Det går också bra att tälta här. 

Härifrån blir skogen tätare. Istället för lövträden är du omgiven av tallar och granar. Vid den lilla gården Dalen kan du stanna för fika och lite längre bort finns även ett vindskydd lämplig för att spendera natten. 

Grandalen ligger precis vid gränsen till Svartedelen – här börjar vildmarken. 

Svårighetsgrad?
Medel
Hur lång?
16 km – 7 timmar
Boende?
Tält eller vindskydd

Etapp 8 GRANDALEN – BOTTENSTUGAN

Välkommen till vildmarken! Denna etapp tar dig genom Svartedalen. Svartedalen naturreservat är västsveriges största barrskogsområde. Denna skogen förknippas med vresig natur och mystik. Här finns den en rad friluftsaktiviteter du kan välja mellan. Att fiska, bada, vandra och plocka bär är bara några av dem. 

I området finns det en utsiktsplats, möjlighet att paddla kanot och fiska för ädelfisk. Vid leden finns det även flera torpruiner. Passa på att utforska om du är historieintresserad. 

Vid leden finns två vindskydd som lämpar sig för övernattning. Vid Bottenstugan finns ytterligare ett vindskydd där du kan övernatta samt en grillplats. 

Svårighetsgrad?
Svår
Hur lång?
7 km – 4 timmar
Boende?
Tält
Sevärdheter?
Svartedalen

Etapp 9 BOTTENSTUGAN – LYSEVATTE

Vandringen fortsätter in in Svartedalen. Här börjar flera vandringsleder om du är sugen på att utforska något annat än bohusleden.  Genom vildmark och skog tar du dig mot branta passager utrustade med rep. 

Denna etapp är utmanande delvid på grund av de branta passagerna, delvis för att leden är mycket kuperad. Se till att du har gott om tid när du vandrar här. Vid Härsvatten sjö finns det fantastiska utsiktsplatser över sjön. Här kan du vila och fika.
Vid slutet av etappen går du ut från naturreservatet. Här kan du passa på att gå ett varv runt Gårdsjön, där miljöforskning pågår. Etappen slutar vid Lysevatte sjön.

OBS! Mobiltäckning saknas här!

Svårighetsgrad?
Svår
Hur lång?
12 km – 5 timmar
Boende?
Tält
Sevärdheter?
Svartedalen

Etapp 10 LYSEVATTEN – HASTERÖD

Från lysevatten sjön går leden genom fina stigar och skogsvägar. Du passerar flera vackra sjöar. I området finns både barrskog och blandskog. Leden här är kuperad och vissa delar går genom avverkningsområden. Där kan du se hur skogen kommersiellt förvaltas. 

Vid Djupevatten finns det ett vindskydd – ett perfekt ställe för att ta en paus. Här kan du även övernatta eller ta ett dopp. Genom ängar tar du dig mot slutmålet – Hasteröd i Lilla Edet.

Svårighetsgrad?
Medel
Hur lång?
12 km – 4 – 5 timmar
Boende?
Tält
Sevärdheter?
Djupevatten

Blir du biten av vår vackra västkust under din vandring? För dig som vill se mer så har vi gått igenom vår 10 favoritställen på västkusten.

Etapp 11 HASTERÖD – VASSBOVIK

Denna etapp tar dig från Lilla Edet till Vassbovik i Uddevalla kommun. Första delen är brant och ansträngande. Du går genom ett skogsområde med utsikt mot vackra sjöar. Efter första delen blir stigen lugnare och förbi små sjöar tar du dig till en skogsväg. Därifrån fortsätter du till Store Väktor och går längs med sjöns utkant. Det finns även ett vindskydd för övernattning här.

Det finns en utsiktsplats på Måröd Lyseberg – därifrån har du en underbar vy över Store Väktor sjön.
Precis innan vindskyddet vid Buddegärdet finns det en led till Backamo. Där kan du spendera natt på vandrarhem eller ansluta till Kuststigen. 

Norrut från Store Väktor fortsätter vandringen mot Bredfjället. Här hittar du torpruiner, Bredfjället är också ett naturreservat. Vid sjön Stora Galten ligger en kyrka från 1700-talet. Enligt sägnen har det bott rövare här förut. Etappen avslutas vid Vassbovik.

Svårighetsgrad?
Medel
Hur lång?
19 km – 7 timmar
Boende?
Vandrarhem vid Backamo eller tält
Sevärdheter?
Kyrkan från 1700-talet vid Stora Galten

Etapp 12 VASSBOVIK – GLIMMINGEN

Etappen är inte särskilt krävande. I början av leden är terrängen lätt kuperad. Stigen följer lättvandrade skogsstigar och går till ett område korsat av lokala vandringsleder och träningsspår.

Därifrån går leden till Stenhult idrottsplats och fortsätter över öppna fält. Efter du korsat fälten går du återigen genom skog. 

I närheten av Glimmingens motorstadion finns det flera leder så observera att du följer den orangea färgen som markerar Bohusleden. 

Svårighetsgrad?
Lätt
Hur lång?
12km – 5 timmar
Boende?
Tält
Sevärdheter?
Gravstenen nära Stenshult är en grav från järnåldern (ca. 400 f.Kr. – 1050 e.Kr.). Den består av en rund beläggning och en reststen i mitten.

Etapp 13 GLIMMINGEN – BJURSJÖN

Norrut från Glimmingen ligger Bäveåns Nedre naturreservat. Bäveån är hem till världens djupaste och största skalbank.
Vandringen går längs med Stora Köperödssjöns strandlinje. Här hittar du vindskydd om är lämpliga för övernattning. 

Vid Nöthult finns det möjlighet att ta sig ner till Uddevalla. I stan kan du passa på och fika eller varför inte besöka Skalbanksmuseet. I närheten av museet finns det busshållplatser. 
Fortsätter du norr om Uddevalla tar du dig till Bjursjön där 13 etapp av bohusleden tar slut.

Svårighetsgrad?
Lätt
Hur lång?
12 km – 5 timmar
Boende?
Hotell i Uddevalla
Sevärdheter?
Bäveåns Nedre naturreservat
Uddevalla stad

Etapp 14 BJURSJÖN – METSJÖ 

Etapp 14 bjuder på ganska krävande vandring genom skogen. Den största delen av vandringen sker genom vildmark. 
Du börjar vid Bjursjön. Det är ett populärt fritidsområde med strand och motionsspår. Passa på och ta ett dopp! Här finns det även toalett, vatten och grillplats. 
Du går genom blandskog omgiven av gamla granar och stengärdsgårdar. Fortsätter sen vidare genom myrmarken. Här kan du observera ljung och små, halvvuxna träd. 

Efter 7,5 km går du ur skogen vid Åleslåns gården. Stället var bosatt redan på 1600-talet. Här kan du lära dig mer om livet under den tiden. På gården finns även toalett, vatten och grillplats. 
Fortsätt sen vidare mot Hällestugan. På väg dit går du vid en bäck och en gammal kvarn som fortfarande finns bevarad. Vid stugan kan du njuta av utsikten över Stora Hällesvattnet. Här kan du fylla på vatten och passa på att använda toaletten. 

Efter det kommer några svårare partier utrustade med rep. Vid Gumperöd hittar du information om gården som låg här en gång i tiden och flera andra husrester. Härifrån fortsätter du mot Friluftsfrämjandets kåta. Där finns möjlighet att övernatta och grilla. 
Sista etappen består av en grusväg och du kommer till Metsjö. Även här finns en grillplats.

Svårighetsgrad?
Svår
Hur lång?
13 km – 4 timmar
Boende?
Tält
Sevärdheter?
Åleslåns gården

Etapp 15 METSJÖ – KASERNA

Vid Metsjö finns en informationstavla och parkering. Etappen är utmanande och kuperad. Vid vissa tillfällen går du genom tät granskog. Leden passerar sjön Övre Trästickeln. Här låg gränsen mellan Sverige i Norge fram till 1658. Nu är detta gränsen mellan Bohuslän och Dalsland. 
Du går förbi Viksjöns strand som är också är ett naturreservat. Här finns även ett gravfält från järnåldern. 

I slutet på etappen går du genom Strömmarnas naturreservat. En canyon-liknande dalgång. Här finns det jättegrytor, lövskog och kullar. Det finns även möjlighet att paddla kanot. Var försiktig – vissa delar är branta här. Vid kanotcentralen kan du fylla på vatten och även toalett finns här. 
Det finns möjligheter att boka en övernattningsstuga i Modalen. Kontakta Friluftsfrämjandet för mer info. 

Leden delar sig söder om Modalen men strax innan etappens slut går de samman igen. Slutet av etappen ligger vi Kaserna – här kan du hyra kanot.

Svårighetsgrad?
Svår
Hur lång?
17 km – 7 timmar
Boende?
Övernattningsstuga i Modalen
Sevärdheter?
Strömmarnas naturreservat

Etapp 16 KASERNA – HARSKA

Vid Kaserna kanotcenter finns parkering och en informationstavla. Du kommer följa Monkedalsälven. Här finns det dammar och har du tur kan du se bävrarna som bygger dem. Vid Örekilsälven kan du fiska för atlantlax från maj till september. Kom ihåg att det behövs fiskekort.

Ta en sväng till Munkedal om du ändå är i närheten. Här kan du köpa fiskekortet du behöver för laxfiske. Munkedal är en vacker stad med cirka 4000 invånare. 
Fortsätt vandra mot Brålandsfallet. Här finns det byggda laxtrappor för att fiskarna ska kunna nå Kärnsjön.

Etappen avslutas vid Södra Harska naturreservat. Här finns det en strand och möjlighet till grillning.

Svårighetsgrad?
Medel
Hur lång?
11 km – 4 timmar
Boende?
Olika typer av boende i Munkedal

Etapp 17 HARSKA – SVARTEBORG

Denna etapp är lättvandrad och går nästan bara på grusvägar. Du kan passa på att cykla genom etapp 17 av Bohusleden. 

Från Harska naturreservat vandrar du norrut. Där vid Harskabukten finns ett vindskydd. En ganska kort sträcka på 3 timmar plus eventuella pauser. 

Leden slutar i Svarteborg. Här finns det en kyrka från 1100 – talet. Det befintliga utseendet fick den på 1700-talet.

Svårighetsgrad?
Lätt
Hur lång?
9 km – 3 timmar
Boende?
Tält

Etapp 18 SVARTEBORG – LUNDEN

Denna etapp går längst med en bilväg. Nästan hela etappen går på grus och asfaltsvägar. Den anses vara en transportsträckan till nästa etapp. Leden är inte heller kuperad så du kan cykla eller löpa genom den. 
Vid etappens slut passerar du Bohusläns största myrområde – Bredmossen. Här börjar även Kynnefjäll. I området finns ett rikt fågelliv så håll ögonen öppna efter ljungpipare och orre.

Leden slutar vid Lunden. En minnessten påminner om aktionsgruppen – Rädda Kynnefjäll – som mellan 1980 och 2000 vaktade området från att bli förvaringsplats för kärnavfall. 

OBS! Efter denna etapp kommer Bohusläns största sammanhängande vildmarksområde. Flera efterkommande etapper går genom vildmark med väldigt lite eller nästan ingen tillgång till allmänna vägar. Se till att du har tillräckligt med packning för flera dagars vandring om du ska fortsätta i flera kommande etapper! 

Svårighetsgrad?
Lätt
Hur lång?
11 km – 3 – 4 timmar
Boende?
Tält

Etapp 19 LUNDEN – VAKTAREKULLEN

OBS! Med denna etapp börjar Bohusläns största sammanhängande vildmarksområde. Flera efterkommande etapper går genom vildmark med väldigt lite eller nästan ingen tillgång till allmänna vägar. Se till att du har tillräckligt med packning för flera dagars vandring om du ska fortsätta i flera kommande etapper! 

Du startar vid Lunden och Rädda Kynnefjälls-stugan. Var förberedd för en riktig vildmarksupplevelse! Leden går djupt in i Kynnefjäll fram till dess högsta punkt – Vaktarkullen.
Du går genom de vilda markerna och passerar vattenfall, blåbärsgranskog och flera olika sorters blommor. Här växer hjortron och vita näckrosor. Har du tur kanske du ser några vilda djur. Kynnefjäll är hem till älg, rådjur, bävrar, lodjur och t.o.m varg. Så håll ögonen öppna och kameran redo! 

Vid Äntervattnet och Säveleken finns vindskydd för övernattning. 
Vaktarekullen är Kynnefjälles högsta punkt (207 möh) – här slutar etapp 19. Här hittar du en övernattningsstuga, grillplats och möjlighet att fylla på vatten. 

Svårighetsgrad?
Lätt
Hur lång?
14 km – 6 timmar
Boende?
Tält, vindskydd vid  Äntervattnet och Säveleken

Etapp 20 VAKTAREKULLEN – FLÖTEMARKSÖN

Du befinner dig mitt i Kynnefjäll vildmark. Många sorters djur och växter hör hemma här. Västsverige är hem till lind, blåsippor och hassel samt älg, bävrar och rådjur. 

Längst vid leden finns det en rad sjöar. I princip under hela din tid på etapp 20 har du vatten i närheten. Passa på och ta en lugn stund vid vattnet för att på riktigt uppleva Kynnefjällens vackra miljö.

Etappens mål fanns tidigare vid Holmen men är nu flyttat till Flötemarksön.

Svårighetsgrad?
Medel
Hur lång?
12 km – 5  timmar
Boende?
Tält

Etapp 21 FLÖTEMARKSÖN – PORSÅS

OBS! Denna etappen rekommenderas bara om du ska vandra vidare till etapp 22 och du måste ta dig igenom här. Vissa delar av etapp 21 är inte markerade alls och du kommer att behöva orientera dig på egen hand. 

Leden är markerad mellan Flötemarksön och bron vid Holmen (ca 4 km). Och mellan väg 164 och Porsås vilket är etappens slut. 
Det innebär att mellan bron vid Holmen och väg 164 måste du navigera själv men hjälp av karta. 

För mer information kolla: https://bohusleden.se/etapp/21-flotemarkson-porsas

Svårighetsgrad?
Svår
Hur lång?
14 km – 5 – 6 timmar

Etapp 22 PORSÅS – NORNÄS

Denna etapp av Bohusleden är ganska lättvandrad och terrängen är inte utmanande. Du börjar vid Porsås vilket är Bufjällets högsta punkt på 202 meter över havet. 200 m söderut från Porsås finns gamla kyrkby ruin. 

Leden fortsätter vidare och snart passerar du Göpadalen. En gång i tiden fanns här massor med Lodjur och område var fruktat bland fjällfolket. Idag finns det bara några få stycken och chansen att träffa på dem en väldigt lite. Men har du lite tur kan du kanske se en älg. 

Vin Nornäs tar etappen slut. Här finns en sjö där du kan bada och även ett vindskydd som är lämplig för övernattning. 

Svårighetsgrad?
Lätt
Hur lång?
7 km – 3 timmar
Boende?
Vindskydd vid Nornäs – vid Mellan-Kornsjön

Etapp 23 NORNÄS – VASSBOTTEN

OBS! Delar av leden går genom ett avverkningsområde och kan vara dåligt markerad. 

Leden fortsätter från Nornäs och du följer Norra Kornsjöns västra strand. Efter några kilometer kommer du att vandra väldigt nära riksgränsen mot Norge. Här kan du göra en avstickare och vandra över toppen av berget. Därifrån kan du njuta av en fantastiskt utsikt utöver bohuslänska och dalsländska skogsområden.

Vid leden hittar du en rad gamla riksrösen. Du vandrar i kuperad terräng, här går leden genom avverkningsområde. Mellan Abborrtjärnen och Bockögat finns det en vacker klippa där du kan slappna av och ta en fika. Ett perfekt ställe att ta en paus. 

Vid Djupvik passerar du ruinerna av ett gammal torp. Här hittar du en informationstavla som berättar kort om de som bodde här på 1700-talet.  

Nästan framme vid Vassbotten finns Älgafallet som också kallas Elgåfåssen. Stigen dit är brant och går genom ett tät skog. Här hittar du Bohusläns högsta vattenfall på 46 meter. Fallet ligger på gränsen mellan Sverige och Norge. Om du går till andra sidan gångbron passerar du gränsen till Norge. Det trappor ner om du vill se fallet från dess fot. 

Etappens slut finns vid Vassbotten, tidigare en tullstation och gräns mellan Sverige och Norge. Många svenskar som bodde här gick över gränsen för att arbeta i Norge. Under andra världskrigen patrullerade militären här vid gränsen. 

Svårighetsgrad?
Svår
Hur lång?
14 km – 5 – 6 timmar
Boende?
Tält
Sevärdheter?
Älgafallet

Etapp 24 VASSBOTTEN – HÅVEDALEN

Du går genom Tanum och Strömstads kommun. Etapp 24 är en av Bohusledens vackraste etapper. Här hittar du skogar, klippor och hällmarker.

Första delen av etappen går längs med norska gränsen. Vid Snarsmon på Ejgdefjäll finns det gamla husgrunder där resandefolk och fattiga människor bodde på 1800-talet till början på 1900-talet. Cirka 30 familjer bodde här och det finns några husgrunder som du kan se här. 
Vid Ejgdesjön finns det plats för fika och bad. Senare vid Tolvmanstegen befinner du dig i hällmarks landskap. Här finns det nästan inga träd, bara några enstaka tallar. På dagarna som bjuder på riktigt bra väder kan du njuta av utsikten över Bohuslän och havet i väst. 

Vid slutet på etappen går leden genom skogen förbi gårdar. Du går då på en grusväg. Någon kilometer från Håvedalen finns det vindskydd och grillplats. 

Svårighetsgrad?
Medel
Hur lång?
19 km – 8 timmar
Boende?
Vindskydd vid Håvedalen
Sevärdheter?
Ejgdefjäll

Etapp 25 HÅVEDALEN – KROKSTRAND

Etapp 25 bjuder på fantastiska utsikter och rejäla höjdskillnader. Leden börjar i Håvedalen genom en gammal tullväg. Här fanns en gång i tiden patruller som bevakade den norska gränsen. Bevakningen upphörde efter andra världskriget. 

När leden lämnar skogen blir terrängen mer utmanande. Räkna med en rejäl stigning uppåt. Mellan sjöarna Husebotjärn och Sandvatten är utsikten fantastisk. Vid Sandvatten finns en badplats, vindskydd och grillplats.

Senare går du genom barrskog och kan njuta av utsikten över Idefjorden. Leden fortsätter nedåt mot Idefjordens strand. Du vandrar en bit längst med fjordens strand. Här ansluter Kuststigen till Bohusleden och båda leder fortsätter till Krokstrand som är etappens mål. 
Krokstrand var ett viktigt stenhuggarsamhälle fram till 1970. Härifrån skeppades stora laster av Bohusgraniten som var hårt eftertraktat i världen.

Svårighetsgrad?
Svår
Hur lång?
11 km – 3 – 4 timmar
Boende?
Vindskydd vid Sandvatten, tält

Etapp 26 KROKSTRAND – HÖGSTAD

Du befinner dig i Strömstads kommun och ska vandra mellan Krokstrand och Högstad. 

Från Krokstrand vandrar du mot Löveråsfjället. Härifrån fortsätter du uppåt mot Bohusläns högsta topp – Björnerödpiggen på 222 meter över havet. Detta är också Bohusläns nordligaste punkt. Här finns det ett utsiktstorn samt grillplats och vindskydd. Härifrån kan du fortsätta på Kuststigen (blåmarkerad) mot Svinesundsbron i Norge. 

Härifrån vandrar du i sydvästlig riktning. Vid Jörlov-Masslebergdalen finns det en hel del hällristningar från bronsåldern och en 5000 år gammal grav. Detta är bevis för att människor har bott här och verkat i tusentals år. Genom småvägar och stigar tar du dig till Högstad. 

Svårighetsgrad?
Svår
Hur lång?
13 km 5 – 6 timmar
Boende?
Tält
Sevärdheter?
Björnerödpiggen

Etapp 27 HÖGSTAD – STRÖMSTAD

Du befinner dig på Bohusledens sista etapp. Du börjar i Högstad men efter ett par kilometer kan du göra en avstickare till en grav från bronsåldern, strax före Bovall. Härifrån fortsätter leden på landsvägen och svänger senare igen. Här kan du göra en till avstickare till Rogstads Hillerns där du kan njuta av utsikten över Strömstad.

En bit fram på leden finns det en jättegrotta. Vid Jonsbo kan du göra en avstickare på cirka 10 minuter till Blomsholms säteri. Den grundades på 1600-talet av en tysk Anders Blume. Här finns det också en av Sveriges största skeppssättningar från järnåldern. Skeppssättningen består av 49 resta stenar i from av ett skepp.
När du börjar att närma dig Strömstad passerar du motorvägen som går mellan Göteborg och Oslo. Det är omöjligt att att behålla känslan av den underbara naturen. Slutet på avsnittet är dock vackert och tar dig till Strömstad centrum.

Efter 37 mil är du framme i Strömstad. Det är en underbart fin stad. Här kan du njuta av utsikten över havet och båtar. Glöm inte att besöka ‘lilla venedig’ vid Strömstads Spa och Resort. 

Svårighetsgrad?
Medel
Hur lång?
15km – 5 timmar
Boende?
Hotell eller Airbnb i Strömstad
Sevärdheter?
Strömstad

Då har vi gått igenom alla etapperna och förhoppningsvis tar du dig an åtminstone en av dem. Är du intresserad av fler vandringar i Sverige så rekommenderar vi vår guide till en topptur till Storsylen. Sverige har ofantligt mycket vacker natur bjuda på.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Dominika Podbilska

Dominika brinner för att resa över allt annat, hon har som mål att besöka alla länder i Europa och det är bara början. När man reser så mycket och sitter på så många flyg som Dominika gör så får man också lära sig att göra det effektivt. Därför har hon blivit grym på att hitta billiga resor, något hon delar med sig av både här och på TikTok (@theangry_hippie).

Dominika är en inbiten vandrare och var med och startade upp Oddhikers men är numera inte aktiv med skrivandet. Däremot sköter hon fortfarande testandet av damkläderna och delar med sig av sina upplevelser.