Vattensport

SUP bräda bäst i test – Bästa SUP för 2024

SUP bräda bäst i test

Artiklen innehåller reklam i form av affiliate-länkar.

SUP brädorna tog Sverige med storm och har nu blivit en vanlig syn runt både sjöar och hav. De mångsidiga brädorna fungerar lika bra för både lek och solbad som träning och äventyr. Populariteten och mångsidigheten har dock lett till att utbudet har vuxit fort. Det blir fler nya märken och fler typer av SUP brädor. Så vilken typ av bräda ska man välja egentligen och vilka märken kan man lita på? För att svara på frågan och underlätta ditt val har vi satt de bästa SUP brädorna i test.

Snabb topp 3

1 – Kona Active Air

kona active air premium SUP bräda bäst i test

2 – Aqua Marina Magma

aqua marina magma - sup brädan är bäst i test i mitt segmentet

3 – Aqua Marina Vapor

sup bräda bäst i test budget vapor aqua marina

När du väljer så finns det några enkla saker att tänka på för att hitta den bästa SUP brädan för dig. Längden, bredden, trycket och maxvikten spelar alla stor roll. Det finns också olika typer av SUP:ar, i vår topp 3 har vi valt ut allround brädor vilket är en mångsidig SUP som är perfekt för mångsysslaren eller nybörjaren. Vill du ha en mer specialiserad bräda hittar du dem lite längre ner. Mer om de olika typerna kan du läsa här.

  • Längd – En lång bräda ger mer fart men kommer vara svårare att svänga.
  • Bredd – Ger mer stabilitet men lite lägre fart.
  • Tryck – Ett högre tryck kommer att ge dig mer stabilitet.
  • Maxvikt – Hur mycket vikten brädan kan bära och fortfarande vara stabil.

SUP bräda bäst i test – Premium

Kona Active Air SUP 10.8 – Uppblåsbar allround SUP

kona active air premium SUP bräda bäst i test
Längd:325 cm
Bredd:81 cm
Tjocklek:15 cm
Rek. tryck15 – 17 psi
Max tryck:25 psi
Maxvikt:120 kg

Konas Active Air SUP är en högkvalitativ allround SUP bräda som funkar lika bra för nybörjare som avancerade användare och är den bästa SUP brädan i vårt test. Den är tillverkade för att leverera tillräcklig prestanda för att vara riktigt rolig även när du bemästrat din bräda. Samtidigt gör den breda, stabila basen den både nybörjarvänlig och till ett grymt alternativ för SUP yoga. I paketet så ingår förutom själva brädan, pump, ryggsäck, aluminium paddel, fotrem, fena och reservdelsburk.

Active Air har en väl tilltagen däckmatta med ordentligt grepp. Däckmattans yta ger dig utan problem tillräckligt med utrymme för exempelvis yogapass. I fören har du elastiska packremmar, bärhandtag är monterat mitt på och baktill finns fäste för fotremmen. SUP brädan har till och med möjlighet att montera ett vindsurfing segel om du blir sugen på att prova det. Den medföljande paddeln i aluminium är tredelad och ordentligt stabil

Ryggsäcken som är inkluderad i köpet rymmer brädan, pumpen, paddeln och då har du fortfarande plats över. Totalt, med all inkluderad utrustning, kommer väskan väga ca 15 kg. Tycker du det blir tungt att släpa på ryggen finns det dessutom hjul monterade på den, så den kan dras som en resväska. Enligt oss så går det inte att önska sig mer utav en allround bräda än vad Kona levererar, därför är denna SUP bräda bäst i test.

SUP bräda bäst i test – Mitt segmentet

Aqua Marina Magma SUP – Uppblåsbar allround SUP

aqua marina magma - sup brädan är bäst i test i mitt segmentet
Längd:340 cm
Bredd:84 cm
Tjocklek:15 cm
Rek. tryck
Max tryck:15 psi
Maxvikt:150 kg

Det här är ytterligare en allround SUP som kommer leverera en riktigt bra upplevelse för både avancerade användare och nybörjare. Paketet innehåller bärryggsäck, paddel, pump, fena och fotrem. Magma har en väldigt hög maxvikt som gör att du i många fall kan ge dina barn eller kompis skjuts. Den är väldigt mångsidig och är bland annat förberedd för montering av ett säte för att kunna användas som kajak.

Brädan är lätt med en vikt på endast 9,5 kg men erbjuder ändå riktigt bra stabilitet som låter dig pröva på alla tänkbara aktiviteter. Magma har en stor däckmatta med bra grepp som dessutom är riktigt bekväm för dig som vill passa på att solbada. Den har packremmar framtill, centrerat bärhandtag och fäste baktill för fotremmen. Ett grymt alternativ med mycket bra prestanda för pengarna vilket gör detta till denna SUP bräda bäst i test i mitt segmentet.

SUP bräda bäst i test – Prisvärdhet

Aqua Marine Vapor SUP – Uppblåsbar allround SUP

sup bräda bäst i test budget vapor aqua marina
Längd:315 cm
Bredd:79 cm
Tjocklek:15 cm
Rek. tryck
Max tryck:15 psi
Maxvikt:140 kg

Aqua Marines Vapor är den bästa SUP brädan för nybörjaren eller dig som inte har så höga prestanda krav. Det är en lätthanterlig stabil SUP med hög maxvikt som låter dig paddla runt med barnen. Även i det här paketet så inkluderar Aqua Marine pump, ryggsäck, fena, fotrem och paddel. Vapor har, precis som den mer avancerade Magma, packremmar, fästen för kajaksits, centrerat bärhandtag och fäste den viktiga fotremmen.

Brädan har en låg vikt på 8,5 kg och utformningen gör den väldigt lätt att manövrera. I kombination med den goda stabiliteten är det ett utmärkt sätt att komma in i SUP världen. Brädans väggar består av flera slitstarka lager och den har riktigt bra grepp i däckmattan. Så du behöver varken oroa dig för att den ska gå sönder eller att du ska ramla av. Vapor kommer att ge dig väldigt bra kvalité för pengarna och är väldigt nybörjar vänlig. Det här gör SUP brädan bäst i test i budget segmentet.

Bästa Touring SUP bräda

Kona Cruiser Air SUP – Uppblåsbar touring SUP

bästa touring sup
Längd:381 cm
Bredd:77,5 cm
Tjocklek:15 cm
Rek. tryck15 – 17 psi
Max tryck:25 psi
Maxvikt:120 kg

Kona är ett svenskt kvalitetsmärke med fokus på SUP brädor. Utvecklingen sker ihop med den flerfaldiga svenska mästaren i SUP, Magnus Lindstedt. Deras Cruiser är en Touring modell (även kallat flatwater) som kommer i två storlekar och det är, enligt oss, den bästa SUP brädan för touring på marknaden. Den här stabila brädan är utvecklad för längre äventyr och de dubbla packytorna låter dig få med gott om utrustning.

Cruiser Air är anpassad för mer avancerad träning och den långa konstruktionen gör det lättare att få upp fart samtidigt som du enkelt håller kursen. Även i detta paketet ingår naturligtvis ryggsäck, fena, paddel, pump, fotrem och reparationskit. För att hålla för dina äventyr har den slitstarka brädan kolfiberförstärkningar och är överlag anpassad för vår svenska natur med både stränder och klippor.

Bra budget SUP

Surplus Basic – Prisvärd nybörjarbräda

En uppblåsbara SUP bräda från Surplus sedd från olika vinklar. Bredvid visas den inkluderade pumpen, paddeln och fenan.
Längd:285 cm
Bredd:76 cm
Tjocklek:10 cm
Rek. tryck12 – 13 psi
Max tryck:
Maxvikt:95 kg

Surplus Basic är en väldigt plånboksvänlig SUP bräda som lämpar sig bra för dig som vill testa på om det här med paddleboards är något du tycker om. Det är, som de andra brädorna i testet, en uppblåsbar SUP som med sina 9 kg är väldigt lätt att bära med sig. Basic är också minst sett till måtten. På 285 x 76 cm så är den väldigt behändig att manövrera. Det här gör den lättare att paddla för barn som ofta kan ha det lite kämpigt att vända en större bräda.

Ett barn har inte heller ont av att Surplus Basic är en lite tunnare bräda på 10 cm, en fullvuxen person kommer få blötare fötter. Ingen fara under sommaren men av erfarenhet så kan jag intyga att det inte är särskillt trevligt när man paddlar tidigt på våren. Överlag så är det dock en väldigt prisvärd SUP som är helt klart värd att överväga om du har en tight budget.

Olika typer av SUP brädor

Naturligtvis finns det inte en bästa SUP bräda för alla kategorier. Som med så mycket annat så är olika brädor anpassade för olika aktiviteter. Generellt så kan man prata om 5 kategorier: Surf, Allround, Yoga, Touring (Flatwater) och Race.

  • Surf SUP – En SUP anpassad för att lätt kunna surfa med. De är betydligt kortare än andra paddelbrädor och är oftast under 10 fot. De har en spetsig nos och smalnar även av baktill. Till skillnad från andra brädor med spetsig nos så har de också en kraftigare rocker vilket gör dem lättare att styra i vågorna. Rocker innebär att brädan är böjd uppåt i nos och bakdel. Nackdelen med en SUP i surf modell är att den inte kommer att vara lika stabil att stå på.
  • Allround SUP – Precis som det låter är det här en SUP som är okej på allt. Det är den bästa SUP brädan för nybörjare som vill testa på sporten. En allround SUP kommer att vara längre, bredare och tjockare än en i surf modell. Samtidigt är de kortare än en Flatwater eller race modell. De erbjuder bra stabilitet, är lätta att lära sig med och prova nya saker.
  • Yoga SUP – Ska du utöva SUP yoga så kommer du att vilja ha en extra stabil bräda, annars kan det bli lite väl avancerat att stå på händer. En yoga SUP är väldigt lik en Allround modell i utformning förutom att de är ytterligare något bredare.
  • Touring SUP – Även kallat för Flatwater SUP, det här brädorna är längre än en allround modell och har en spetsig nos. Det här gör att de lätt skär genom vågorna och låter dig få lite högre fart. Flatwater modeller är som namnet kanske antyder anpassade för att användas när det inte är särskillt mycket vågor. De är dock fortfarande tillräckligt breda för att vara hyffsat nybörjar vänliga.
  • Race SUP – Är väldigt lik en flatwater bräda i modellen, skillnaden är att de kan vara ytterligare något längre samtidigt som de är smalare. Det här gör att du kan få upp hög fart väldigt lätt. Nackdelen är istället att den smala race brädan är svår att hålla balansen på. Det här är inte ett bra val för en nybörjare.

Är det bäst med en uppblåsbar eller hård SUP?

Det var större skillnad på de olika brädorna förr, då levererade en hård SUP överlag betydligt bättre prestanda. Numera har tekniken gjort att uppblåsbara SUP brädor kommit ikapp och kan leverera jämförbar styvhet. Den största skillnaden är nu hur lätt det är att ta med sig brädan vilket ger de uppblåsbara modellerna en ganska stor fördel. En av fördelarna som en hård SUP erbjuder är att de går att göra tunnare, särskilt i fören och aktern. Det här underlättar ganska mycket om du exempelvis ska använda din SUP för surfing eller i lite högre vågor. Vi rekommenderar en uppblåsbar SUP så länge du inte bor precis vid vattnet och aldrig planerar att ta din SUP med dig. Har du däremot en sjöbod precis vid vår vackra västkust så är det inte dumt med en hård.

SUP bräda bäst i test – Vanliga frågor

Vilken SUP bräda ska man köpa?

Det beror naturligtvis på hur du ska använda den, en nybörjare och någon som tränar på hög nivå kommer ha helt olika krav. Aqua Marinas Magma är en av de bästa SUP brädorna för allround användning och fungerar för både nybörjare och avancerade användare.

Vilken SUP bräda är bäst?

Den bästa SUP brädan är enligt oss Konas Active Air en allround bräda i premium segmentet som är tålig och levererar bra prestanda. Därför anser vi att denna SUP brädan är bäst i test.

Vilka SUP märken är bra?

Kona och Aqua Marina är två kvalitetsmärken som har brett utbud och är specialister på just SUP:ar. Vi rekommenderar att du väljer produkter från en tillverkare som är inriktade direkt mot SUP marknaden istället för att ha ett brett spretigt utbud.

Hur högt tryck ska det vara i en SUP?

Det varierar beroende på SUP brädans konstruktion och användarens vikt. En lättare användare kommer undan med lägre tryck. Som tumregel bör du pumpa den till ett tryck mellan 15 och 20 PSI. Läs dock alltid instruktionerna på just din modell.

Hur många PSI i en SUP?

Rent generellt brukar de flesta modeller hålla bra stabilitet vid 15 – 20 PSI. En lätt användare på en välkonstruerad SUP kan dock komma undan med ett lägre tryck runt 12 PSI. Du kan i många fall även pumpa ut till ett betydlig högre tyck men när du närmar dig 30 PSI kan du riskera att deformera din SUP. Läs alltid instruktionerna på din SUP bräda.

Hur många fenor ska man ha på en SUP?

Större och fler fenor ger dig en stabilare SUP medans färre och mindre fenor gör den lättare att manövrera. En enkel fena är bra i lugnt vatten (flatwater) och låter dig lätt manövrera fram. Vill du surfa på din SUP kommer 3 fenor vara att föredra på grund av stabiliteten.

Kan man vara två på en SUP?

Ja det går utmärkt så länge din SUP är byggd för att hantera tillräckligt mycket vikt. Kontrollera maxvikten på din bräda och se helt enkelt till att inte överstiga den. Vissa SUP brädor är speciellt utvecklade för att bära två personer.

Är det svårt att paddla SUP?

Det är inte så svårt som det verkar, en SUP är byggd för att vara stabil och att komma igång med att paddla SUP är mycket lättare än de flesta vattensporter. Börja med att sitta på knäna när du paddlar och öva sen på att ställa dig upp i midjehögt vatten. Paddleboarding är nåt man kan börja med i alla åldrar.

Hur bra träning är SUP?

En SUP kan ge dig både effektiv och mångsidig träning. Det är bra konditionsträning  samtidigt som det ger dig god styrka i överkroppen och bålen. Dessutom får alla små muskler i benen, som hjälper dig hålla balansen, bra träning. När du får upp balansen kan du gå över mot SUP-yoga vilket är ett utmärkt sätt att bygga både styrka och balans.

Vilka muskler tränas vid SUP?

När du paddlar SUP tränas din överkropp, främst axlar, armar och core. Dessutom kommer småmusklerna i fötter, vader och lår att stärkas. Det är en mångsidig träning som stärker hela kroppen.

Var på suppen ska man stå?

Strax bakom mitten på SUP brädan, ofta finns ett handtag där som du ställer en fot på varje sida om.

Hur tar man sig upp på en SUP?

Led ut din SUP tills vattnet är strax över dina knän. I regel finns det ett handtag mitt på brädan där du ska stå. Ta dig lugnt upp på din SUP och sätt dig på knä vid handtaget. Paddla ut på något djupare vatten och försök hitta balansen. När du känner dig redo för att stå upp lägger du paddeln tvärs över din SUP. Sätt händerna på den och ställ dig sen upp med en fot i taget placerad på vardera sida om handtaget.

Hur ska man stå på en SUP?

Ställ dig axelbrett strax bakom mitten på din SUP. Ofta finns det ett handtag placerat ungefär mitt på brädan, då ställer du en fot på vardera sida om det. Fötterna ska stå parallellt eftersom du tar paddeltag på båda sidor. Ha gärna knäna lite lätt böjda för att kunna parera vågorna.

Hur transporterar man en SUP?

En uppblåsbar SUP transporterar man lättast i en SUP ryggsäck, ofta följer de med på köpet annars kan du även skaffa en separat. Har du en hård SUP så är det ofta lättast att transportera den på en bils takräcken. Det finns även räcken utvecklade specifikt för paddleboards vilket gör att din SUP sitter riktigt säkert.

Hur förvarar man en SUP?

Se till att den är ren och förvara den i plusgrader då en SUP kan vara känslig för långa perioder av kyla. Undvik också att förvara den i direkt solljus, vilket också kan ha skadlig inverkan. Är det en uppblåsbar SUP kan du förvara den både med och utan luft i. Ha dock inte för högt tryck under långa förvaringsperioder och vik den så lite som möjligt.

Hur långe håller en uppblåsbar SUP?

Hur länge den håller varierar naturligtvis med kvalitén och därmed priset på brädan. Men över lag så kommer en SUP att hålla länge då de är tillverkade i slitstarka material. Så även om de kan kosta mycket så kommer du ha glädje av den länge.

Vad är en SUP bräda?

SUP står för Stand Up Paddleboard. Den liknar en tjockare och lite större surfbräda som du står på och paddlar dig fram med en paddel.

Hur lång ska en SUP bräda vara?

Den genomsnittliga SUP brädan är mellan 10 och 11 fot (3 – 3,4 meter). Hur lång du behöver ha beror på vilken aktivitet du tänkt utföra och hur mycket du väger. Som nybörjare kan du oftast bara välja en SUP i spannet ovan som är anpassad för din kroppsvikt. (Finns angivet på produkt informationen.) Vill du surfa på din SUP bör den vara lite kortare, under 10 fot. För att paddla snabbt och rakt bör du istället satsa på en lite längre Touring bräda. Oftast 12 fot och uppåt.

Hur mycket kostar en SUP bräda?

Priserna varierar ganska mycket beroende på hur avancerade de är. De allra billigaste ligger på strax över 2000 kr, men då är kvalitén ganska låg. Sedan finns det avancerade brädor som kostar uppåt 12000 kronor. En bra nybörjarbräda brukar komma in någonstans runt 3000 – 4000 kronor.

Vad betyder SUP bräda?

SUP står för Stand Up Paddleboard och ordet bräda är egentligen onödigt att lägga till.

Vad väger en SUP bräda?

En uppblåsbar SUP bräda brukar ligga runt 10 kg i vikt.

Vilken storlek ska man ha på SUP bräda?

En bra nybörjar SUP brukar ligga mellan 10 och 11 fot eller 3 – 3,4 meter. Välj också helst en SUP av “all-round” typ.

Vad har man på sig när man paddlar SUP?

Står du stadigt så kan du i stort sett ha på dig alla kläder som du kan röra dig i smidigt. Vill du däremot ha en försäkring mot att ramla i sjön är de smart att skaffa en våtdräkt. När det är varmt ute på sommaren fungerar det naturligtvis också utmärkt med vanliga badkläder.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.