Resmål & Guider

Vandringsguide till Skierfeklippan – Porten till Sarek

Utsikten från Skierfeklippan

Skierfeklippan ligger vid utkanten av Sareks nationalpark och erbjuder kanske Sveriges mest storslagna utsikt. Har du någon gång sett magiska bilder av Sareks delta och dess ringlande vattendrag så är de med största sannolikhet tagna härifrån. Skierfe reser sig 700 meter över den storslagna Rapadalen där stora delar av Sarekfjällens smältvatten passerar.

Sarek ses ofta som otillgängligt och väldigt tufft, vilket det också är. Det här gör att majoriteten av oss inte ens överväger att lägga det på sin “bucketlist”. En vandring till Skierfeklippan däremot är enklare än vad man tror. Det här ger de flesta en möjlighet att få uppleva en del av Sarek och Rapadalen. Att vandra till Skierfe är något till och med barn kan klara av.

Under sommaren 2021 vandrade vi till Skierfe och fann överlag att det var svårt att hitta bra information. Framförallt fanns den inte samlad på en enskild sida. Därför bestämde vi oss för att skriva ihop den här vandringsguiden till Skierfeklippan. Alla borde känna sig bekväma med att ta sig till en av Sveriges vackraste utsikter. Det här något vi tror starkt på och vi har även satt samman en guide till toppen av Storsylen, ytterligare en av våra finaste utsikter.

Vandra till Skierfeklippan – En snabb sammanfattning

I normalt tempo tar det ungefär 3 dagar att ta sig till Skierfe och tillbaka. En väldigt vältränad person kan klara det hela på en dag men vi vanliga dödliga får leva med två övernattningar.

  • Dag 1 tar du dig från parkeringen vid Sitoälvsbron till Aktse fjällstuga. Du kan vandra eller cykla den första sträckan på 10 km. Sedan finns möjlighet att ta båt eller vandra ytterligare 6 km.
  • Dag 2 tar du dig från Aktse fjällstation till toppen av Skierfeklippan och sedan tillbaka samma väg. Mellan fjällstationen och toppen är det ca 8 km enkel väg.
  • Dag 3 tar du dig tillbaka till från Aktse till Sitoälvsbron samma väg som du kom.

Varje sträcka kommer beskrivas i mer detalj längre ned i texten.

Mot Skierfeklippan – Första dagen

Jokkmokk till Sitoälvsbron

Skierfe ligger i det sydöstra hörnet av Sarek. För att ta sig dit blir första steget att ta bilen till Sitoälvsbron som ligger 93 km från Jokkmokk. Det går utmärkt att ta sig dit med hjälp av Google maps men tänk på att mobilnätet är dåligt på vägen så routa i god tid.

  1. Ta E45 en kort bit norrut från Jokkmokk.
  2. Ta avfarten västerut mot Kvikkjokk.
  3. Efter ca 72 km svänger du höger in på en grusväg.
  4. Fortsätt ca 20 km till du kommer till parkeringen vid Sitoälvsbron.

Jag rekommenderar verkligen att använda sig av Google maps eller någon annan form av navigering då det är dåligt skyltat.

Om du inte har tillgång till bil blir det lite svårare och du kommer förmodligen att få räkna med att det tar dig en extra dag. Det går att ta buss 94 från Jokkmokk och gå av vid stoppet ”Tjåmotis väg 295”. Det här stoppet är någorlunda nära grusvägen, härifrån får du gå 22 km för att komma till Sitoälvsbron. Alternativt kan du spendera en natt i Årrenjarka Mountain Lodge som är väldigt populär.

Cykelstigen

Från parkeringen går du över Sitoälvsbron och in på cykelstigen mot Aktse fjällstuga. Som namnet skvallrar om går det utmärkt att ta sig fram på cykel den här sträckan då vägen är jämn och grusad. Eftersom vi inte hade med några cyklar blev det enda alternativet att gå. Härifrån är det väldigt gott om mygg och det blir bara värre ju närmare Skierfe du kommer. En kombination av näthuva och den bästa myggspray du får tag på rekommenderas starkt.

Sitoälvsbron på väg till Skierfe
Sitoälven
cykelstigen mot aktse båt
Cykelstigen

Sträckan är ungefär 10 km och tog oss 2,5 timmar att gå med stor packning. På vägen finns det möjlighet att fylla på vatten i snabbrinnande vattendrag som går under stigen. Vattnet ser rent ut och vi mår bra efter att ha druckit det, sen får du själv avgöra om du vill dricka. Det går nästan inte att gå fel när du är på Cykelstigen, bara följ vägen helt enkelt. Du är framme när du ser en liten brygga.

Båt till Aktse fjällstuga

Om du valt att cykla kommer du att få lämna den när du är framme vid bryggan. Härifrån får du en vacker utsikt över sjön Lajtávrre som Rapadalen mynnar ut i och en första titt på Skierfeklippan. Tänk på att inte dricka vattnet från sjön, vi fick höra att sedimenten som färgar det kan vara skadliga i längden. Härifrån tar de flesta båt till Aktse men det finns också möjlighet att gå. Vi valde att vandra på vägen dit och ta båten på vägen tillbaka när kroppen var lite tröttare.

Skierfeklippan sett från bryggan vid cykelstigen
Utsikten från bryggan – Skierfeklippan är berget till höger.

Båten körs av Anne-Sophie Länta och turen mellan Cykelstigen och Aktse kostar 350 kr enkel väg. Tänk på att båten måste bokas i förväg via telefon om du kommer från cykelstigen och det finns ingen mobiltäckning vid bryggan. Boka dagen innan. Du måste också ta med dig kontanter för att kunna betala. På vägen tillbaka får du hjälp av stugvärdarna vid Aktse fjällstuga för att boka båt. Båtturerna går inte heller varje dag så var noga med att kolla tiderna på aktsebo.se. Att ta båten tar ungefär 30 minuter.

Väljer du istället att gå är det ungefär 6 km till Aktse och tog oss 2,5 tim till. Terrängen är bitvis ganska stenig och mer kuperad än den platta cykelstigen.

Aktse fjällstuga

När du kommer fram till Aktse möts du av en äng med gamla stugor och i bakgrunden reser sig Skierfeklippan. I överkanten av fältet ligger själva fjällstugan och dess tillhörande byggnader. Vid Aktse kan du antingen hyra sovplats i en stuga eller betala för en tältplats.

Att hyra en stugplats kostar från 500 kr per person, det här måste bokas i förväg online och går inte att göra på plats. Du bokar alltså inte en hel stuga, du betalar endast för en säng och kommer att få dela stugan med andra. Bokar stuga gör du på STF´s hemsida. En tältplats kostar 350 kr per person, priset är alltså inte per tält. 

Ängen vid Aktse fjällstuga
Ängen vid Aktse

I båda de här alternativen ingår tillgång till torrdass, inomhus kök med spis och diskmöjligheter. Det finns till och med en kallvattens dusch. Väljer du att inte sova på fjällstugans område kan du nyttja bekvämligheterna mot en serviceavgift.

Butiken på fjällstationen är något som alla kan bruka och här går det bra att betala med kort. Det finns mat som inte kräver kylning, konserver, lättlagad frystorkad mat, knäckebröd, mjukost m.m. Du hittar även chips, cola, folköl och även praktiska saker som gasbehållare och myggspray.

För dig som inte vill betala för Sveriges dyraste tältplatser finns det två ställen där du kan slå upp tältet. Antingen går du tillbaka en liten bit på leden mot cykelstigen. Här finns det tältplatser vid bäcken precis innan fjällstugeområdet. Smidigt med dricksvatten precis bredvid tältet men mängden myggor kommer tvinga in dig i tältet direkt om du tältar i skogen.

tältplats skierfeklippan
Tältplatsen strax över trädgränsen.

Det andra alternativet är att gå upp över trädgränsen och slå upp tältet där. Vi valde att tälta över trädgränsen vilket verkade vara det populära valet då vi hade gott om sällskap. För att komma till den här tältplatsen går du helt enkelt den första kilometern på Kungsleden från Aktse. Leden börjar vid fjällstugans dass och det är samma väg du kommer gå för att komma till Skierfe. Det är en brant och stenig stig som var tung att gå med packning efter en lång dag. Sträckan är ca 1 km och tog runt 45 min.

Det finns några få platser att slå upp tält längs med stigen om du föredrar att tälta i skuggan. Fördelen med att tälta ovan träden är helt enkelt hur, förhållandevis, få mygg det är och du kan t.o.m få mobiltäckning här uppe. Vid den här tältplatsen finns dricksvatten vid två små bergskällor. När du är på väg upp och nästan är framme kommer det komma ett riktigt stort stenblock på vänster sida. Här följer du istället stigen in på höger sida.

Mot toppen av Skierfeklippan – Andra dagen

Dag 2 är det direkt mot toppen och den underbara utsikten från Skierfe som gäller. Från Aktse fjällstuga är det runt 8 km, ca 3 tim och en stigning på 770 höjdmeter. Om du valt att tälta över trädgränsen är det runt 7 km, ca 2.5 tim enkel väg. Hur lång tid det tar varierar naturligtvis och värden vid fjällstugan sa att han sett allt från 2 till 5 timmar, beroende på person. Här går det bara fylla på vatten på ett ställe och det är i dalen precis innan du börjar gå upp på själva Skierfeklippan. Det finns vatten tidigare på vägen men det var inte särskilt fräscht och inget stugvärdarna rekommendera. För oss räckte det med 1,5 liter vatten på 2 personer fram till vattendraget i dalen.

Om du startar nere vid Aktse börjar du med att följa Kungsleden tills du kommer upp över trädgränsen. När du kommer över den finns det en lite korsning med skyltar. Kungsleden fortsätter rakt fram, till höger kommer du att se tälten och stigen till vänster går mot Skierfeklippan.

Stigen är ganska lätt att följa och karta behövs egentligen inte. Leden delar på sig ibland men går sen ihop igen. Vandringen är ganska lätt och den tyngsta biten är redan gjord när du kommer över trädgränsen. Ett parti är ganska sank våtmark där du kan sjunka ned till vaden utan problem, så se upp var du sätter foten och se till att ha bra vandringskängor. Det är strax efter det här som du kommer sätta din fot i Sareks nationalpark för första gången. Stigen tar dig upp och runt de flackare topparna innan Skierfeklippan för att sedan börja slutta nedåt mot vattendraget. Nere i dalen har du en sista stigning framför dig innan du når toppen av Skierfe.

Vandringsleden till skierfe
Vandringsleden till Skierfe

När du kommer upp breder Rapadalens delta ut sig framför dig och du står på porten till Sarek med ett stup på 700 meter framför dig. Utsikten från Skierfe är i en klass för sig, i väster mynnar deltat ut i sjön båttransporten går över och i öster ser du långt in i Sarek nationalpark där Rapadalen fortsätter 35 km in.

Rapadalen i Sarek sett från Skierfe
Rapadalen i Sarek

Vägen tillbaka från Skierfeklippan

Vägen tillbaka blir precis samma som den du kom upp, enda skillnaden är att det går något snabbare ned. Totalt borde det ta ungefär 45 minuter mindre tillbaka till Aktse stugorna. Nere vid stugorna rekommenderar jag att fira med en folköl kyld i den iskalla bäcken och en påse chips. Efter en natts vila är det dags att sig tillbaka vilket tar ungefär samma tid som vägen dit eftersom det inte är några större höjdskillnader.

Sarek kan kännas otillgängligt men det behöver faktiskt inte vara det, en tur till Skierfe är något de allra flesta kan klara. Bor du långt söderut och känner att bilfärden avskräcker, ta då istället en tur till Sälen och vandra. Fjällen bjuder inte på lika imponerande höjd men det är verkligen ett vackert landskap värt att utforska.


Läs fler artiklar på Oddhikers: