Utrustning & Tester

Test – De bästa ryggsäckarna för handbagage 2022

bästa handbage ryggsäck från fjällräven och osprey

Vill man flyga så billigt som möjligt så är det säkraste tipset att bara ta med sig handbagage. Flygbolagen tjänar stora pengar på att ta betalt för incheckade resväskor och lågprisbolagen tar även rejält betalt för kabinväskorna. Ska du då iväg på en weekend resa så är det därför oftast optimalt att lämna de större resväskorna hemma. För att hjälpa dig maxa packningen har vi testat de bästa ryggsäckarna för handbagage.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar.

Ryggsäckar på 40x20x25 cm

Fokus i den här artikeln kommer alltså främst att vara ryggsäckar med mått runt 40x20x25 cm. Det här för att det är den största tillåtna storleken hos Ryanair som har bland de hårdaste kraven. Ofta så kallas den här typen av bagage för personligt föremål av flygbolagen. Med de här måtten funkar även ryggsäckarna som handbagage hos de andra stora lågprisbolagen i Sverige. Mer info om ryggsäckarna finns längre ner i artikeln.

1. Fjällräven Kånken 13″

bästa handbagage ryggsäcken fjällräven kånken

2. Lundhags Artut 14

lundhags artut ryggsäck 40x20x25

Är du ute efter den större versionen av handbagage så ligger standardmåtten på 50x40x20 de kommer du alltså inte att hitta här. Är du intresserad av större bagage kan du istället läsa om det i vår artikel där vi går igenom bästa kabinväskorna.

För dig som vill chansa lite så har vi även med kategori där ryggsäckarna är nästan lagliga handbagage. Här handlar det om väskor som är 1-3 cm för långa och med 95% säkerhet kommer klara ett test. 

1. Urban Groove

2. Fjällräven Kånken No.2

ryggsäck handbagage

3. Jack Wolfskin Cariboo

cariboo handbagage ryggsäck

Till sist hittar du kategorin som pressar över gränserna runt 5 cm på något håll. De är utmärkta handbagage men kommer eventuellt inte passera ett test. Däremot är de inte tillräckligt stora för att personalen ska reagera och begära ett test i normala fall.

1. Osprey Arcane Large

bästa ryggsäcken handbagage osprey arcane

2. Victorinox Vx Touring

vx touring - handbagage och ryggsäck

3. Thule Lithos

thule lithos bästa handbagage ryggsäck

Hur hårda är reglerna?

Innan vi kommer till de olika ryggsäckarna vill vi bara snabbt gå över frågan som de flesta ställer sig: hur hårda är flygbolagen med reglerna? Jag flyger runt 20 gånger om året och har aldrig varit med om att de har kontrollerat måtten på min ryggsäck. Då använder jag mig oftast av en ryggsäck som är något större än de tillåtna måtten. Det handlar helt enkelt, enligt mig, om att vara rimligt mycket över gränsen. Just nu flyger jag oftast med en Osprey Arcane Large vilken ligger på 45x30x22 cm. Den trampar över några centimeter åt alla håll men ger mig också runt 30% mer packvolym än ett “lagligt” handbagage. 

Se till att du får plats med ryggsäcken under sätet framför dig. Om de kontrollerar ditt handbagage så görs det genom att se så den passar i en låda med de godkända måtten. Plocka helt enkelt ur en tröja ur ryggsäcken så bör de flesta mjuka ryggsäckar gå att trycka ned. Sen chansar du naturligtvis med handbagagets mått på egen risk, mina erfarenheter är inga garantier för att det kommer gå bra för dig.

De bästa handbagage ryggsäckarna – Godkända mått

Det blir faktiskt bara två stycken ryggsäckar här. Helt enkelt så tycker jag inte att några andra hade tillräckligt optimerade mått för att användas som handbagage. De alternativ som finns är som tur är riktigt bra produkter från svenska kvalitetsmärken.

Fjällräven Kånken 13” – Bäst i test

bästa handbagage ryggsäcken fjällräven kånken
 • Mått: 35x25x16 cm
 • Volym: 13 L

Kånken finns numera i en uppsjö av modeller och här får du den klassiska designen i mindre format. Den är utformad för att en 13 tums dator ska passa och detta ger den indirekt utmärkta mått för att ta med på ett lågprisflyg. Huvudfacket går att öppna hela vägen ned vilket gör det både lätt att komma åt saker och att packa ned dem organiserat. Mot ryggen finns det ett laptop fack som är vadderat och skyddar mot stötar. Till skillnad från standard modellen av Kånken så har den också vadderade axelband vilket gör den betydligt bekvämare att bära.

Av erfarenhet kan jag säga att Kånken görs i väldigt slitstarkt material och kommer hålla länge. Min sambo har släpat runt sin i nästan halva Europa och på ännu fler bergstoppar, hittills har den bara fått mer karaktär. Utvändigt har du två öppna sidofack och ett lite större dragkedjeförsett fack på framsidan. Nackdelen med väskan skulle jag säga är sidofacken, de går inte att försluta och samtidigt är de lite för små för en vanlig vattenflaska.

Lundhags Artut 14 – Runner up

lundhags artut ryggsäck 40x20x25
 • Mått: 36x24x18 cm
 • Volym: 14 L

Lundhags har designat ryggsäcken med bäst volym inom flygbolagens handbagageregler. Ryggsäcken har bara några centimeter upp till 40x20x25 cm vilket ger en bra volym och utmärkta packmöjligheter. Hela ryggsäcken är gjord för en aktiv livsstil med resor, vandring och pendling i åtanke. Precis som med Fjällräven så tillverkar Lundhags slitstarka och stryktålig utrustning som håller riktigt länge.

Utvändigt så får du två väldigt smarta fack, ett i locket och ett på sidan. Jag gillar särskilt sidofacket vilket är perfekt för att ha passet lättillgängligt. Samtidigt är det vinklat så det blir svåråtkomligt för eventuella tjuvar. Invändigt så får du ett vadderat laptopfack samt en mindre dragkedjeförsedd ficka. Överlag blir lösningarna ganska kompletta, stoppa pass i sidofacket, mobil i toppfacket, nycklar i invändiga fickan och laptop i laptopfackt. Det hela blir väldigt lätt att organisera.

Det som gör att jag inte ser den som den bästa handbagage ryggsäcken är egentligen två mindre detaljer. För det första går det bara att komma åt huvudfacket uppifrån. Det här gör det betydligt svårare att packa ned vikta kläder och samtidigt hålla ordning. Den andra nackdelen gäller egentligen bara för lite längre personer. Just 14 liters modellen av Artut är tillverkad med kortare människor i åtanke. Eftersom jag inte är särskilt lång själv kan jag inte riktigt svara på i hur stor utsträckning det här påverkar.

De bästa handbagage ryggsäckarna – Klarar nästan kraven

Ryggsäckarna i den här kategorien ligger runt 1-3 cm över de tillåtna måtten på 40x20x25 på något håll. Eftersom ryggsäckarna är mjuka bör de gå att pressa ned i “kontrolllådan” utan större problem ändå. Naturligtvis är det en avvägning du får göra själv.

American Tourister Urban Groove – Bäst i test

ryggsäck handbagage
 • Mått: 40×27,5×20 cm
 • Volym: 23 L

Urban Groove är alltså 2,5 cm för bred men för de så får du över 60% mer volym än den största ryggsäcken som klarar kraven för handbagage. Om du vill maxa ut handbagaget så blir det onekligen lockande. Dessutom så är priset betydligt lägre än det hos premium företagen. Urban Groove är vattentät och American Tourister erbjuder 2 års garanti. Så även om den kanske inte riktigt har samma stryktålighet som en vandringsryggsäck så kommer den hålla ett bra tag.

Utvändigt så får du två dragkedjeförsedda fack på framsidan och ett mindre, öppet, fack på vardera sida. Dessutom så finns det ett litet fodrat fack på väskan ovansida för säker glasögon förvaring. Axelbanden är vadderade och det finns en liten bröstrem för att avlasta axlarna. Invändigt så är väskan enkel, ett stort utrymme och ett lapptopfack. Om man vill gå över de tillåtna måtten skulle jag säga att detta är den bästa handbagage ryggsäcken. Du kan få med dig väldigt mycket, hålla sakerna organiserade och den har ett billigt pris.

Fjällräven Kånken No. 2 Laptop 15” – Bra men dyrt handbagage

ryggsäck handbagage
 • Mått: 40x28x16 cm
 • Volym: 18 L

Ytterligare en Kånken från Fjällräven tar sig in på listan över de bästa handbagage ryggsäckarna. Det här är en lite större modell som är avsedd för att passa de flesta vardagssituationer, till jobbet, lättare vandringar eller på resor. Funktionellt så har den i stort sett samma paket som den mindre 13” väskan. Skillnaden är helt enkelt att den här är avsedd för att klara av en större laptop och därmed får man också 5 liters extra volym att packa annat i. Det här är den storlek på Kånken som min partner alltid flyger med och den har aldrig varit några problem att få ta med ombord.

Du får 3 utvändiga fack, 1 öppet på vardera sida och ett större med dragkedja framtill. Den fyrkantiga designen gör sig väldigt bra som handbagage och låter dig packa effektivt. Det invändiga laptop facket är vadderat för att skydda din dator och klarar av en laptop på 15 tum. Axelremmarna är vadderade vilket gör den bekväm att bära runt och exteriören i G1000 material tål både vatten och stryk. Du får snygga detaljer i läder och överlag ett väldigt bra handbagage. Problemet är priset och du får betala ett högt pris för kvalitén.

Jack Wolfskin Cariboo – Budget alternativ

cariboo handbagage ryggsäck
 • Mått: 41x24x11 cm
 • Volym: 16 L

Med en ynka centimeter över de tillåtna måtten för handbagage på 40x25x20 så kommer du tveklöst att kunna få den igenom flygbolagens test. Därför var jag väldigt frestad att placera den bland de “lagliga” ryggsäckarna. Detta hade i så fall gjort det till den bästa ryggsäcken för handbagage i och med att den presterar mer volym än alla de andra i den kategorin och har ett väldigt rimligt pris. Dessutom är den tillverkad i återvunnet material vilket gör den till et bra val även för miljön.

Cariboo har vaddering mot ryggen och i axelremmarna vilket gör att du bekvämt kan gå runt med den länge på ryggen. Designen är modern men enkel, du har ett större fack med dragkedja på framsidan och två sidofack där du kan få med en vattenflaska. Dragkedjan till huvudfacket går att dra halvvägs ned på väskan vilket gör det lätt att hålla ordning medans man packar ned sakerna. Däremot har den en svaghet jämfört med resten av ryggsäckarna, den saknar laptop fack.

De bästa handbagage ryggsäckarna – När du vill chansa..

Personalen på lågprisflygbolagen arbetar under mycket tidspress och i de allra flesta fall kommer de inte bry sig om att kontrollera ditt handbagage om det har en rimlig storlek. Det här är ryggsäckar som passar på den beskrivningen. De kommer inte klara testet om du blir kontrollerad så det är en chansning att använda dem. Så gör jag själv och än så länge har det fungerat utmärkt. Däremot så finns det inga garantier för att det fortsätter så.

Osprey Arcane Large Day – Bästa handbagage ryggsäck

bästa ryggsäcken handbagage osprey arcane
 • Mått: 45x30x22 cm
 • Volym: 20 L

Jag köpte min Osprey Arcane Large endast för att jag ville ha den som handbagage ryggsäck. Sen visste jag även precis vad jag kunde förvänta mig av den i och med att jag gått runt med den mindre Osprey Arcane Small Day i två år innan. Båda ryggsäckarna är utmärkta, den mindre på 10 liter tyckte jag dock var lite liten att använda som handbagage. Large versionen har visat sig leverera precis vad jag var ute efter. Den är riktigt bekväm att bära runt på och jag har egentligen inget att klaga på.

Det finns mycket att gilla här och en av höjdpunkterna är hur säkert laptop facket känns. Jag har allt i min dator och arbetar väldigt ofta på resande fot. När man är utomlands går det inte heller att få tag på en ny med svenskt tangentbord. Osprey Arcane har ett ordentligt vadderat fack och en falsk botten. Det här gör att du kan sätta ned, eller tappa, den utan att datorn slår i golvet. Det finns alltså utrymme mellan facket och ryggsäckens botten. Laptop facket har inga officiella siffror på storlek men borde klara en 16” laptop utan problem.

Utöver laptopfacket får du ytterligare ett större fack där du kan stoppa ned en surfplatta eller anteckningsblock. Ett dragkedjeförsett större fack, mobilfack (vilket har perfekt storlek för ett boarding card), ett penfack samt en nyckelklämma. Utvändigt har du ett större vadderat fack på framsidan och två stretchfack, ett för vattenflaska och ett i axelremmen. Stretchfacken syns i stort sett inte när du inte har något i dem vilket gör att ryggsäcken får ett “cleanare” utseende och är snygg hela tiden.

Victorinox Vx Touring 17” – Väskan som har allt

 • Mått: 49x31x19 cm
 • Volym: 24 L

Den här ryggsäcken är nästan 10 cm för lång och kommer aldrig gå att pressa ned i en kontroll låda hos lågprisbolagen. Dessutom är det den dyraste väskan vi har med i testet så varför skaffa en? Ja, för det första bör du gå ombord problemfritt, så stor är den inte. För det andra så drunknar den i funktionalitet. Bara kolla på den här interiören, det blir fruktansvärt lätt att organisera, packa och hålla ordning.

bästa handbagage ryggsäck

Allting har sin egna plats och du får med dig väldigt mycket på 24 liters packvolym. Till skillnad från andra ryggsäckar har den alltså två stora fack. Det ena öppnas som en kabinväska medans det andra öppnas som en vanlig ryggsäck. I “kabinväske” facket finns plats för 17 tums dator och surfplatta, sen har du ytterligare 3 invändiga fack att fylla. I det andra facket finns en dokumentficka samt två avgränsare, formade för att hålla flaskor på plats. De här flaskorna kan du sen komma åt utifrån genom en smidig dragkedja.

Utvändigt har du ytterligare ett fack på framsidan, vadderade axelremmar och fyra spännband i sidorna. Därpå så får du hela 11 års garanti av Victorinox.

Thule Lithos – Lättorganiserad

thule lithos bästa handbagage ryggsäck
 • Mått: 44x28x23 cm
 • Volym: 20 L

Thule tillverkar faktiskt fler saker än takboxar och Lithos ryggsäcken gör sig utmärkt som handbagage. Den är från början framtagen för cykelpendlare med bland annat blinkande ljus för att hålla dig säker i trafiken. Tänker du att lampan ska vara krånglig att få igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen så behöver du inte vara orolig då den lätt går att kroka av. Så kommer du även cykla med din ryggsäck så är det här förmodligen det bästa valet. En väl genomtänkt interiör gör den lätt att hålla organiserad och med 20 liters volym så får du gott om plats.

Precis som med Osprey Arcane får du ett vadderat laptopfack (upp till 15,6”) med en upphöjd botten så att du slipper vara orolig för datorn. Lithos har också ett fack för en 10,1” surfplatta och ett mindre dragkedjeförsett fack invändigt. På utsidan finns en originell förvaringslösning framtill med ett fack som öppnas både horisontellt och vertikalt. Där i får du två separata förvaringsfickor (mobil / anteckningsblock) ett penfack och en nyckelklämma. Vadderade axelremmar gör att den sitter bekvämt och ryggpanelerna hjälper till så ryggsäcken inte blir lika varm mot ryggen.

Hur kontrollerar flygbolagen handbagage?

Ryanair handbagage kontroll

Det vanligaste är att flygbolagen har en låda som på bilden intill. Den är placerad vid biljett kontrollen när du går ombord på planet. För att klara av kontrollen så ska ditt handbagage få plats i lådan som har måtten 40x20x25 cm.

Har du ett handbagage som är runt de godkända måtten så kommer du i stort sett aldrig bli kontrollerad. Boarding ska gå fort och personalen arbetar under tidspress. Så att vara en liten bit över måtten brukar vara lugnt, det viktiga är att väskan passar under sätet framför.

Packa handbagage för flyg – Tips & Trix

Om du packar ditt handbagage på rätt sätt så kommer du att få med dig betydligt mer och framförallt hålla bättre ordning. Här följer några tips för hur du kan göra det på ett bättre sätt.

 • Förvara dator och surfplatta lättåtkomligt. Du måste plocka fram och röntga dem separat i säkerhetskontrollen, se till att det går lätt. Välj en ryggsäck med lättåtkomligt laptopfack.
 • Pressa gränserna, välj en ryggsäck strax över de tillåtna måtten. Det görs naturligtvis på egen risk men de kontrollerar i stort sett aldrig ryggsäckar som är ett par centimeter för stora. Det räcker med 2-5 cm extra så får du betydligt mer volym att packa i. Dessutom går 2 cm extra att pressa ned i kontrollådan.
 • Vacuumförpacka kläderna. Vill du få med dig så mycket kläder som möjligt så kan du skaffa vacuumpåsar som tar bort en hel del volym. Se till att de går att försluta med dammsugare och att du har en tillgänglig även när du ska resa tillbaka hem. Det finns nästan alltid dammsugare på AirBnB.
 • Välj smart förvaring. Slipp kaoset och välj en handbagage ryggsäck med flera fack både invändigt och utvändigt. Du vill både komma åt pass och dokument lätt samtidigt som du vill slippa en total röra invändigt.
 • Ta på dig en extra tröja. Ingen kommer säga något om hur mycket kläder du har på dig när du går ombord. Istället för att förvara jacka och extra tröja i handbagaget så ta det på dig när du går ombord. Så fort du kommit ombord på flyget är det bara att ta av det igen.

Vill du pressa gränserna ytterligare för hur mycket du kan smyga med på flygresan gratis? 

Du kan skaffa en midjeväska som du drar ned tröjan eller jackan över. Ta på dig en jacka med stora fickor och fyll dem med exempelvis underkläder. Jag har också hört om en person som fyllde ett mindre örngott med kläder. Tydligen ska det inte vara några problem att bära med en kudde på flyget, det här är dock inget jag personligen provat.