Resor Packning Ryggsäckar

Test – De bästa ryggsäckarna för handbagage 2024

bästa handbage ryggsäck från fjällräven och osprey

Vill man flyga så billigt som möjligt så är det säkraste tipset att bara ta med sig handbagage. Flygbolagen tjänar stora pengar på att ta betalt för incheckade resväskor och lågprisbolagen tar även rejält betalt för kabinväskorna. Ska du då iväg på en weekend resa så är det därför oftast optimalt att lämna de större resväskorna hemma. För att hjälpa dig maxa packningen har vi testat de bästa ryggsäckarna för handbagage.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar.

Ryggsäckar på 40x20x25 cm

Fokus i den här artikeln kommer att ligga på ryggsäckar med mått runt 40x20x25 cm. Det här för att det är den största tillåtna storleken för handbagage hos Ryanair som har bland de hårdaste kraven för det som kallas för personligt föremål. En av de få ryggsäckarna som klarar de hårda kraven är Kånken 13″, en lite mindre version av den klassiska Kånken som är anpassad för en 13″ laptop. Ospreys Arcane Small Day är ett annat säkert alternativ, viserligen 2 cm bredare men det mjuka materialet går att pressa i kontrollboxen utan problem.

Fjällräven
Kånken 13″

bästa handbagage ryggsäcken fjällräven kånken
 • Mått: 35x16x25 cm
 • Volym: 13 liter

Osprey
Arcane Small Day

handbagage ryggsäck på 40x20x25 osprey arcane
 • Mått: 39x17x27 cm
 • Volym: 10 liter

Strax över 40x20x25 cm

Om du tycker att det här verkar vara lite väl litet så är det med största säkerhet inga problem att pusha storleken lite extra. Med några cm över måtten kommer de mjuka ryggsäckarna fortfarande gå att pressa ner i boxen flygbolagen använder för att kontrollera storleken. Med 99% säkerhet kommer du dock aldrig ens bli kontrollerad med de här ryggsäckarna. Samsonites Guardit är framtagen specifikt som handbagage och erbjuder smartast förvaringslösningar. Ranger XE är perfekt för dig som också vill kunna ta ditt handbagage på en vandringstur och American Touristers Upbeat erbjuder bra volym för sin storlek.

Samsonite
Guardit 2.0

Samsonite Guardit handbagage ryggsäck
 • Mått: 40x18x29 cm
 • Volym: 17,5 liter

Eagle Creek
Ranger XE

Eagle Creek ranger xe bra handbagage ryggsäck
 • Mått: 45x15x22 cm
 • Volym: 16 liter

American Tourister
Upbeat

svart american tourister upbeat ryggsäck för handbagage
 • Mått: 42x19x29 cm
 • Volym: 19 liter

Pressa gränserna för handbagaget

Personligen brukar jag alltid vara en bra bit över vad flygbolagen officiellt tillåter, med ryggsäckar uppåt 28 liter, och det har aldrig varit några problem. Som någon form av halvtids nomad brukar jag sitta på runt 20 flyg om året, de flesta av dem ”tuffa” lågprisflyg, ändå har jag aldrig ens blivit kontrollerad. Det gäller bara att gå rimligt mycket över gränsen. Både Eagle Creek och Victorinox har tillverkat ryggsäckar med extremt bra förvaringslösningar och båda går fortfarande att trycka in under sätet framför dig.

Eagle Creek
Explore Transit Bag

Svart handbagage ryggsäck från eagle creek, explore transit
 • Mått: 48x16x30 cm
 • Volym: 23 liter

Victorinox
Altmont Original

victorinox altmont original ryggsäck
 • Mått: 47x23x33 cm
 • Volym: 24 liter

Är du ute efter den större versionen av handbagage, som man ofta får betala extra för, så ligger standardmåtten på 55x40x20 de kommer du alltså inte att hitta här. Är du intresserad av större bagage kan du istället läsa om det i vår artikel där vi går igenom de bästa kabinväskorna. Alternativt om du föredrar ryggsäcksformatet så har vi även listat toppvalen bland kabinväske ryggsäckar.

Hur hårda är reglerna?

Innan vi kommer till de olika ryggsäckarna vill vi bara snabbt gå över frågan som de flesta ställer sig: hur hårda är flygbolagen med reglerna? Jag flyger som sagt väldigt regelbundet och har aldrig varit med om att de har kontrollerat måtten på min ryggsäck. Då använder jag mig oftast av en ryggsäck som är större än de tillåtna måtten. Det handlar helt enkelt, enligt mig, om att vara rimligt mycket över gränsen och inte dra åt sig uppmärksamhet.

Se till att du får plats med ryggsäcken under sätet framför dig så stör du ingen annan och tar inte upp mer plats än du bör. Om de kontrollerar ditt handbagage så görs det genom att se så den passar i en låda med de godkända måtten. Plocka helt enkelt ur en tröja ur ryggsäcken så bör de flesta mjuka ryggsäckar gå att trycka ned. Sen chansar du med handbagagets mått på egen risk, mina erfarenheter är naturligtvis inga garantier för att det kommer gå bra för dig.

De bästa handbagage ryggsäckarna

Det blir faktiskt bara två stycken ryggsäckar här. Helt enkelt så tycker jag inte att några andra hade tillräckligt optimerade mått för att användas som handbagage. De alternativ som finns är som tur är riktigt bra produkter från svenska kvalitetsmärken.

Fjällräven Kånken 13”

bästa handbagage ryggsäcken fjällräven kånken
 • Mått: 35x16x25 cm
 • Volym: 13 liter

Kånken finns numera i en uppsjö av modeller och här får du den klassiska designen i mindre format. Den är utformad för att en 13 tums dator ska passa och detta ger den indirekt utmärkta mått för att ta med på ett lågprisflyg. Huvudfacket går att öppna hela vägen ned vilket gör det både lätt att komma åt saker och att packa ned dem organiserat. Mot ryggen finns det ett laptop fack som är vadderat och skyddar mot stötar. Till skillnad från standard modellen av Kånken så har den också vadderade axelband vilket gör den betydligt bekvämare att bära.

Av erfarenhet kan jag säga att Kånken görs i väldigt slitstarkt material och kommer hålla länge. Min sambo har släpat runt sin i nästan halva Europa och på ännu fler bergstoppar, hittills har den bara fått mer karaktär. Utvändigt har du två öppna sidofack och ett lite större dragkedjeförsett fack på framsidan. Nackdelen med väskan skulle jag säga är sidofacken, de går inte att försluta och samtidigt är de lite för små för en vanlig vattenflaska.

Osprey Arcane Small Day

handbagage ryggsäck på 40x20x25 osprey arcane
 • Mått: 39x27x17 cm
 • Volym: 10 liter
 • Vikt: 500 g

Det här är en ryggsäck som jag är väldigt förtjust i och jag äger Osprey Arcane i både Small och Large version. Båda två har fungerat utmärkt som handbagage men vill man gå efter reglerna så är det helt klart den mindre storleken som gäller. Den sitter riktigt bekvämt på ryggen, med mjuk vaddering i både axelband och rygg. Utöver att vara praktisk så är den också oerhört snygg och fungerar utmärkt för pendling till jobbet.

Det finns mycket att gilla här och en av höjdpunkterna är hur säkert laptop facket känns. Jag har allt i min dator och arbetar väldigt ofta på resande fot. När man är utomlands går det inte heller att få tag på en ny med svenskt tangentbord. Osprey Arcane har ett ordentligt vadderat fack och en falsk botten. Det här gör att du kan sätta ned, eller tappa, den utan att datorn slår i golvet. Det finns alltså utrymme mellan facket och ryggsäckens botten.

Utöver laptopfacket får du ytterligare ett större fack där du kan stoppa ned en surfplatta eller anteckningsblock. Ett dragkedjeförsett större fack, mobilfack, penfack samt en nyckelklämma. Utvändigt har du ett större vadderat fack på framsidan för saker du lätt vill komma åt.

Samsonite Guardit 2.0

Samsonite Guardit handbagage ryggsäck
 • Mått: 40x29x18 cm
 • Volym: 17,5 liter
 • Vikt: 700 g

Med små ryggsäckar så saknas ofta möjlighet att dela upp packningen och hålla ordning, med Samsonites Guardit 2.0 så är det inte ett problem. Du har hela 5 olika fack som du kan komma åt utifrån och dessutom dubbla sidfickor anpassade för flaskor. Närmast ryggen så har Guardit ett smalt, skyddat fack för laptops och surfplattor. Mittfacket erbjuder mest utrymme och lämpar sig bäst för att packa lite kläder. Därpå så finns ett fodrat glasögonfack.

Så är då all den här uppdelningen praktisk på en ryggsäck i den här storleken? Ja, jag vill häva att det är väldigt smidigt. Istället för att behöva gräva igenom alla kläder när du ska gå igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen så kan du bara plocka fram din dator. Du har också möjlighet att förvara en necessär med små vätskebehållare lättåtkomligt. Små detaljer som gör det mycket lättare att resa med enbart handbagage.

Eagle Creek Ranger XE

Eagle Creek ranger xe bra handbagage ryggsäck
 • Mått: 45x22x15 cm
 • Volym: 16 liter
 • Vikt: 510 g

Ranger XE är en riktig allround ryggsäck från Eagle Creek, utöver att vara ett bra handbagage så funkar den riktigt fint för både vandring och vardagsanvändning. Det är en väldigt praktisk lösning för dig som inte vill lägga pengar på en massa olika ryggsäckar. De flexibla fickorna på sidorna och fronten ser dessutom till att du kan få ner betydligt mycket mer i ryggsäcken efter du passerat kontrollen. Stuva undan tröja eller jacka i fram och en eller två vattenflaskor på sidorna, super funktionellt.

Ryggsäcken är, till skillnad från de flesta andra på den här listan, ventilerad i ryggen vilket är väldigt trevligt om du planerar resor till varmare länder. Ska du dessutom använda den till lite fysiska aktiviteter så är den även förberedd för vätskesystem. Den här ryggsäcken är 5 cm längre och 2 cm bredare än de tillåtna måtten. Oddsen för att den någonsin skulle kontrolleras är obefintliga och om det skulle hända är det inga problem att pressa ner den.

American Tourister Upbeat

svart american tourister upbeat ryggsäck för handbagage
 • Mått: 42,5x29x19 cm
 • Volym: 19,5 liter
 • Vikt: 400 g

American Touristers Upbeat är en enkel och billig lösning med ren design som finns i flera färger. Det som sticker ut är hur handbagaget bjuder på väldigt hög volym för sina mått. Invändigt har den två fack, ett som passar bra för laptop eller böcker och ett mindre för lite extra organisering. Utvändigt har du ett fack på fronten och möjlighet att stoppa vattenflaskor på sidorna.

Storleksmässigt går det lätt att få plats med den under sätet och den kommer aldrig dra till sig uppmärksamhet för att kontrolleras. Sen så är det dock så att med en bredd som är 9 cm är det tillåtna så är det inte garanterat att den klarar kontroll lådan.

Eagle Creek Explore Transit

Svart handbagage ryggsäck från eagle creek, explore transit
 • Mått: 48 x 30 x 16 cm
 • Volym: 23 liter
 • Vikt: 1230 g

Det här är lite av en våt dröm för dig som gillar att kunna organisera din packning noggrant. Explore Transit är en handbagage ryggsäck som öppnas som en resväska. Du har två fack i fullstorlek och invändigt har du alla typer av fack du kan tänka dig. I det ena stora facket ligger laptoppen skyddat, mobilen har eget fack, nycklarna har en klämma och det finns många fler småfack. Det andra facket nyttjar majoriteten av utrymmet och är till för att packa ner dina kläder. Lägg till några packkuber här så är det hur lätt som helst att hitta allt du packat ner.

Utvändigt har du naturligtvis de vanliga axelremmarna som ryggsäckar är utrustade med men därpå har du också möjlighet att fästa en likadan rem som finns till duffelbags. Den har ett fäste som är anpassat för handtaget på en resväska går att bära på alla möjliga sätt. Eagle Creek har också utrustat den med kompressionsremmar samt ett mindre fack för att snabbt komma åt passet eller andra småsaker. Det här handbagaget har allt men går över storleken som tillåts på de hårdaste lågprisbolagen. Dock är den tillräckligt kompakt för att med största sannolikhet undgå uppmärksamhet.

Victorinox Altmont Original

victorinox altmont original ryggsäck
 • Mått: 47x23x33 cm
 • Volym: 24 liter
 • Vikt: 1000 g

Victorinox Altmont Original har visserligen en väldigt annorlunda design från Explore Transit ovan men den bjuder ändå på nästan lika bra organisationsmöjligheter. Den är uppdelad på tre stora fack som koms åt utifrån. I det smala facket närmast ryggen får du plats med en laptop på hela 17 tum. I mitten har du det rymliga huvudfacket och längst fram har du prylfacket med nyckelhållare och småfack.

Därpå finns småfack utvändigt på fronten och sidorna så det finns alla möjligheter att organisera denna 24 liters ryggsäck. Storleksmässigt får den plats under sätet i flygplanet utan problem och den är tillräckligt kompakt för att inte dra till sig uppmärksamhet. Dock så är det inte säkert att den skulle passera en Ryanair kontroll.

Hur kontrollerar flygbolagen handbagage?

Ryanair handbagage kontroll

Det vanligaste är att flygbolagen har en låda som på bilden intill. Den är placerad vid biljett kontrollen när du går ombord på planet. För att klara av kontrollen så ska ditt handbagage få plats i lådan som har måtten 40x20x25 cm.

Har du ett handbagage som är runt de godkända måtten så kommer du i stort sett aldrig bli kontrollerad. Boarding ska gå fort och personalen arbetar under tidspress. Så att vara en liten bit över måtten brukar vara lugnt, det viktiga är att väskan passar under sätet framför.

När passar det att flyga med bara Handbagage?

Om du åker på en weekend resa och bara är borta över några dagar så kommer det oftast räcka gott att bara ta med sig ett litet handbagage. Det passar alltså utmärkt på korta budget resor som exempelvis Krakow, dit det går gott om billiga lågprisflyg. Tänk igenom vad du brukar ha på dig över en helg, det kommer räcka gott med ett ombyte.

Packa handbagage för flyg – Tips & Trix

Om du packar ditt handbagage på rätt sätt så kommer du att få med dig betydligt mer och framförallt hålla bättre ordning. Här följer några tips för hur du kan göra det på ett bättre sätt.

 • Förvara dator och surfplatta lättåtkomligt. Du måste plocka fram och röntga dem separat i säkerhetskontrollen, se till att det går lätt. Välj en ryggsäck med lättåtkomligt laptopfack.
 • Pressa gränserna, välj en ryggsäck strax över de tillåtna måtten. Det görs naturligtvis på egen risk men de kontrollerar i stort sett aldrig ryggsäckar som är ett par centimeter för stora. Det räcker med 2-5 cm extra så får du betydligt mer volym att packa i. Dessutom går 2 cm extra att pressa ned i kontrollådan.
 • Vacuumförpacka kläderna. Vill du få med dig så mycket kläder som möjligt så kan du skaffa vacuumpåsar som tar bort en hel del volym. Se till att de går att försluta med dammsugare och att du har en tillgänglig även när du ska resa tillbaka hem. Det finns nästan alltid dammsugare på AirBnB.
 • Välj smart förvaring. Slipp kaoset och välj en handbagage ryggsäck med flera fack både invändigt och utvändigt. Du vill både komma åt pass och dokument lätt samtidigt som du vill slippa en total röra invändigt.
 • Ta på dig en extra tröja. Ingen kommer säga något om hur mycket kläder du har på dig när du går ombord. Istället för att förvara jacka och extra tröja i handbagaget så ta det på dig när du går ombord. Så fort du kommit ombord på flyget är det bara att ta av det igen.
 • Vill du ha mer packutrymme så överväg en ryggsäck med hjul, det är smidigt att kunna växla hur man bär på packningen.

Vill du pressa gränserna ytterligare för hur mycket du kan smyga med på flygresan gratis? 

Du kan skaffa en midjeväska eller en smart passväska som du drar ned tröjan eller jackan över. Ta på dig en jacka med stora fickor och fyll dem med exempelvis underkläder. Jag har också hört om en person som fyllde ett mindre örngott med kläder. Tydligen ska det inte vara några problem att bära med en kudde på flyget, det här är dock inget jag personligen provat.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.