Resor Packning

Bästa packkuber 2024 – Håll ordning i resväskan

packkuber resväska

Har du också tröttnat på att öppna resväskan och mötas av ett skrynkligt kaos? Du är definitivt inte ensam. Det är ingen som är särskilt förtjust i att börja organisera och stryka kläder efter en lång flygresa. Det bästa sättet att hålla ordning i resväskan är att organisera den med hjälp av packkuber. Du kan smidigt separera kläderna och när du öppnar den kommer du mötas av en packning som ligger kvar där den ska.

Med en livsstil på resande fot så har vi naturligtvis stött på det här problemet mer än en gång. Vi har också hunnit prova en hel del olika sätt att organisera våra resväskor, kabinväskor och vandringsryggsäckar. Med andra ord så har det funnits gott om tid att komma fram till hur de bästa packkuberna ska vara utformade. Sen är det naturligtvis så att olika produkter kommer passa till olika tillfällen.

Snabb topp 3

1. Pack-it Reveal

3 svarta packkuber från eagle creek med mesh lock

2. Packing Cube Light

ljusgula packkuber i olika storlekar ligger staplade på varandra

3. Pack-It Starter Set

eagle creek packkuber set

För resväskan så vill du ha rymliga och stabila packkuber som håller ordning samtidigt som kläderna slipper bli skrynkliga. Med en kabinväska så är du ute efter samma funktioner men vill istället ha lite mindre storlekar. Ska du organisera en ryggsäck inför vandring så kommer du vilja prioritera på annat sätt. Här gäller det att hålla nere vikten och det spelar ingen roll om sakerna blir skrynkliga. Överlag är det smart att välja ett lätt set med packkuber då det håller ner vikten och du får olika storlekar som passar till olika plagg.

De bästa packkuberna

1 – Eagle Creek Pack-it Reveal Set

3 svarta packkuber från eagle creek med mesh lock
3 packkuber
L: 36 x 25,5 x 8 cm
M: 25,5 x 18 x 8 cm
S: 19 x 11 x 6 cm

Pack-it reveal från Eagle Creek är det mest prisvärda setet med packkuber, du får ett komplett paket med 3 kuber i olika storlekar. Kitet är utmärkt för att sortera upp kläderna i både incheckade resväskor och kabinväskor. Jag gillar storlekarna och det går bra att stoppa i alla typer av plagg. Locket öppnas också helt vilket gör det väldigt lätt att lägga ned plaggen så de håller sig snygga och vikta.

Locket är tillverkat i mesh vilket gör det väldigt lätt att se vad som finns i packkuberna. Det här gör att du inte behöver rota igenom alla kuber om du glömt vart dina saker ligger. Delar du resväska med någon så blir det här extra praktiskt. Vikten på 191 gram är helt klart rimlig och inga problem att få med på flyget. Sidorna är stabila och packkuberna håller formen bra vilket skyddar dina kläder från att bli skrynkliga.

Enda svagheten är egentligen att mesh inte alltid är optimalt om du ska ta med kuberna på vandringslederna. Utöver det här så finns inte mycket att klaga på och priset är dessutom utmärkt.

2 – Cocoon Packing Cube Light Set

ljusgula packkuber i olika storlekar ligger staplade på varandra
3 packkuber
L: 35 x 26 x 8 cm
M: 28 x 18 x 8 cm
S: 16 x 12 x 8 cm

Det här är ett utmärk set med packkuber med alla de egenskaperna du vill få ut av packkuber för resväskor och packkuber för vandring. Kommer du att ägna dig åt båda aktiviteterna är detta utan tvekan de bästa packkuberna. Cocoons packkuber lever upp till sitt namn och är verkligen lätt med en totalvikt på bara 105 gram. Det är inga problem att bära med sig dem även på långa vandringar. Samtidigt så har kuberna stabila väggar med “hårda” hörnen vilket ser till att de kommer att hålla formen. Perfekt för att hålla ordning i resväskan.

Storlekerna på kuberna är genomtänkta och handtagen är smidiga om du bara vill bära med dig en enskild kub och inte hela resväskan. Överlag är det ett enkelt men funktionellt och genomtänkt set, allt du vill få ut av packkuber finns här.

3 – Eagle Creek Pack-It Starter Set

eagle creek packkuber set
2 packkuber + 1 garment folder
Folder: 45 x 32 cm
M: 36 x 25,5 x 8 cm
S: 25,5 x 18 x 8 cm

Eagle Creeks starter set erbjuder en lite annorlunda lösning för dina packningsproblem. Du får 2 vanliga packkuber och en så kallad “garment folder”. Det här är en smidig lösning för att hålla en skjorta eller tröja vikt på ett riktigt snyggt sätt. Du viker plagget i din garment folder med hjälp av stödplasten och får en perfekt storlek för förvaringen. Sen lägger du stödplasten över och spänner åt flikarna över för att hålla allt på plats. Kolla in youtube klippet nedan för att se exakt hur man gör, det är riktigt smidigt.

De andra två packkuberna har inga hårda hörnen och blir lite smått rundade. Det här är inget större problem då de mer är avsedda för att hålla de plagg som inte behöver vikas lika noga. De öppnas hela vägen vilket gör det väldigt lätt att packa upp och ned dina kläder. Setet med packkuber väger in på en totalvikt om 463 gram vilket är lite i det högsta laget men definitivt ingen dealbreaker om du har 20 kg incheckat baggage till godo.

Ska du vandra så kommer det här dock inte vara ultimat, vad du gör i det fallet är helt enkelt att lämna garment foldern hemma. Det är den som står för nästan all vikt och tar du bara de två packkuberna med dig så väger de bara 63 gram, väldigt lättburet!

4 – Osprey Ultralight Packing Cube Set

packkuber för vandring från osprey
3 packkuber
L: 35 x 25 x 5
M: 25 x 18 x 5
S: 19 x 12 x 5

Jag tjatar alltid om det här men det är så viktigt att hålla ner vikten när man vandrar. Med Ospreys packkuber så blir det inte ett problem, hela setet väger endast 65 gram! Helt klar de bästa packkuberna för vandring. Storlekarna är också perfekta för en vandringsryggsäck och du kan lätt separera din underkläder, t-shirts och tröjor. Materialet har en silikonbehandlad yta vilket gör att de smidigt glider ner i ryggsäcken utan att du behöver packa om allt. Du håller ordning på packningen på ett riktigt smidigt sätt.

Öppningen går inte hela vägen men det kommer absolut inte att vara något problem när man packar för vandring. Handlar det däremot om att packa för en resväska så hade det varit bra om de hade gått att öppna helt för att kunna lägga i vikta plagg smidigt. Det tunna tyget håller inte heller formen lika bra som de övriga packkuberna på topplistan vilket gör dem till ett lite sämre val för flygresor än alternativen.

Tyget som packkuberna är tillverkade i är ganska tunt vilket faktiskt är något som jag ser som positivt. Det syns inte på bilden med du kommer att kunna se igenom tyget hyfsat bra och ha koll på vad varje packkub innehåller. En annan positiv aspekt är priset då packkuberna från Osprey är det billigaste setet på vår topplista.

Tänk på det här när du väljer packkuber

  • Vad har de för storlek? Tänk över vilka mått som kommer passa för de plagg du kommer ha med dig. De ska naturligtvis också passa bra till din resväska. Kolla även upp om setet med packkuber innehåller olika storlekar vilket ofta underlättar.
  • Hur öppnas packkuberna? Det ska gå lätt att packa ned dina kläder, får du trycka ned dem kommer de knappast att hålla sig vikta och organiserade. Oftast kommer du vilja ha en packkub där hela locket kan vikas bort.
  • Vad ska du ha packkuberna till? Ska du ha packkuberna till att organisera din resväska eller ska du ha packkuberna till vandring? På vandring vill du ha lätta packkuber som helst är vattentåliga. För resväskor spelar vattentäthet ingen roll och det är istället viktigt med rymliga packkuber som håller kläderna fina.
  • Vad väger packkuberna? Det spelar naturligtvis mer roll när du vandrar men tänk på att resväskan ska vägas in på flygplatsen.
  • Håller den formen? Hur stabil är packkuben egentligen? Billiga packkuber kan i vissa fall bli ovala när man fyller dem rejält. Inget problem i en vandringsryggsäck men det blir väldigt ineffektivt för en resväska samtidigt som kläderna blir skrynkliga.
  • Hur många får plats i resväskan? En vanlig incheckad resväska kommer det att få plats 5-6 packkuber i. En kabinväska kommer istället att kunna hålla ett set med 3 packkuber.

Packkuber i set – Vad får plats i de olika storlekarna?

Det är naturligtvis den stora frågan, vad får plats och hur många packkuber behöver man. Frågan är svår att svara exakt på i och med att de allra flesta plagg tar olika plats, en tröja i storlek S kommer inte kräva lika mycket utrymme som en XL. Med det sagt så har jag gjort en grov guide nedtill över vad jag brukar kunna packa i några vanliga storlekar på packkuber.

43 x 34 x 9 cm

Här packar du dina större och bulkigare plagg. Som exempel bör du kunna få plats med 2 hoodies, 2 mindre tröjor och 2 par jeans. 

35 x 25 x 9 cm

I den här storleken brukar det gå att få plats med 7 t-shirts om du rullar dem ordentligt. Du bör samtidigt kunna få ned 2 par shorts och eventuellt något plagg till.

25 x 18 x 9 cm

Här kan du tänka dig att det får plats en veckas underkläder, med ombyte varje dag naturligtvis. Du kan även få ned något annat mindre som exempelvis en mindre scarf.

Vad är det för skillnad på en packkub och en packpåse?

Packkuber är fyrkantiga, stabila behållare som kommer att hålla formen. Det låter dig packa ned kläder så att de håller sig vikta och prydliga. Packkuber är det bästa valet för att organisera resväskor av olika slag, både handbagage och incheckat bagage.

Packpåsar är helt enkelt en återförslutningsbar påse som är till för att separera och organisera din packning. De fungerar utmärkt att förvara saker du inte viker som exempelvis underkläder. I de allra flesta fall så är också packpåsar det bästa valet för vandring då det är viktigt att hålla packningen lätt. Sen passar påsarnas form bättre i ryggsäckar samtidigt som man inte behöver oroa sig över skrynkliga kläder i fjällen.

Vanliga frågor om packkuber

Varför ska man skaffa bra packkuber?

Ett bra set med packkuber kommer hjälpa till att hålla ordning i din resväska eller ryggsäck och du slipper en skrynklig röra när du kommer fram. Det gör det också betydligt lättare att se vad du har i resväskan. Vill du plocka upp det understa i väskan kommer du inte heller orsaka samma röra som det i vanliga fall blir.

Hur många packkuber behöver man?

Generellt tycker jag det är smidigt att ha minst 3 packkuber i olika storlekar, då kan du dela upp underkläder, t-shirtar och större plagg i olika kuber. Vill du ha ett lite mer exakt svar kan du börja med att ställa dig frågan hur mycket ska du packa och hur länge ska du vara borta? Ta fram kläderna du vill ha med och vik dem i högar på golvet, det här kommer att ge dig en bra idé över hur mycket plats de tar och därmed hur många packkuber du behöver i olika storlekar.

Hur många plagg får man plats med i en packkub?

Det varierar naturligtvis med packkubens storlek. Om vi utgår ifrån de större storlekarna så är det rimligt att få plats med 3-4 tröjor och 2-3 par jeans.

Vilka storlekar ska man ha på packkuber?

Det är snarare viktigt att ha olika storlekar på packkuberna än att ha exakt rätt mått. Det blir lättare att organisera med en lite packkub för underkläder. En mellanstorlek för t-shirts och toppar samt en större för byxor och tröjor. Jag gillar att ha en stor packkub som är över 40 x 30 cm. Sen är det smidigt med en liten på strax över 20 x 15 cm och en mellanstorlek någonstan mellan de två.

När behöver du packkuber?

Så fort du ska packa ned kläder i en resväska, kabinväska eller större ryggsäck med hjul så är det smart att använda packkuber. De gör det mycket lättare att hålla ordning och hitta det du vill ha.

Hur länge håller en packkub?

Bra packkuber kommer du kunna använda i flera år och beställer du från kvalitétsmärken som Crash Bagage så kan du till och med få 2 års garanti.

Hur packar man en packkub?

Det är väldigt enkelt, öppna locket så mycket du kan och packa den precis som om du hade packat en vanlig resväska. Det kan vara fördelaktigt att rulla kläder som det inte gör något om de blir skrynkliga eftersom det tar upp mindre plats.

Kan man tvätta en packkub?

Ja, i de allra flesta fall kommer det gå bra att tvätta packkuber. Följ bara tvättrådet på förpackningen så är det inga problem. Det här är fördelaktigt då smutsiga kläder i längden kan göra så att de börjar lukta.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.